Joop

Klimaatcrisis: noodweer verandert Parijs in een zwembad

  •  
12-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6530 keer bekeken
  •  

Extreme regenval heeft de straten in Franse steden na een lange periode van droogte in korte tijd blank gezet. In tien minuten tijd stortte er 20 mm water uit de hemel. Parijs is een zwembad, werd op Twitter opgemerkt terwijl de straten deden denken aan beken en rivieren. De afvoer van de stad was niet in staat de enorme hoeveelheid water te verwerken.

Ook in andere Franse steden was er sprake van zware overlast. Zoals in Toulouse waar het water de tunnels van de metro binnendrong. Voor dergelijk zogeheten freak weather als gevolg van de klimaatcrisis, wordt al lang gewaarschuwd door meteorologen. Niettemin komen landen de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs nog steeds niet na.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Ongelovige
Ongelovige12 jun. 2023 - 15:49

Het klimaat maakt geen onderscheid tussen gelovigen en ongelovigen, genders, huidskleur, politieke overtuiging. Best inclusief dat klimaat. Ik begrijp niet waarom iedereen er zo moeilijk over doet.

PGS
PGS12 jun. 2023 - 14:55

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Frank Koopmans
Frank Koopmans12 jun. 2023 - 13:29

Check voor de gein de laatste metingen van het CO2- gehalte in de lucht eens: https://www.co2.earth/monthly-co2. Ondanks alle inspanningen is er geen afvlakking te bespeuren. Integendeel, dit jaar lijkt er een versnelling plaats te vinden! Voorlopig zijn we bezig aan een zinloze exercitie. De resultaten van onze inspanningen zijn te verwaarlozen. Daardoor is het eigenlijk volkomen zinloos om gevolgen van klimaatopwarming te koppelen aan het niet nakomen van het Klimaatakkoord. Dat akkoord is namelijk gebaseerd op gebakken lucht; op onvolledige berekeningen. Je ziet die verkeerde inschattingen al terug in de snel cumulerende gevolgen van de opwarming. Om echt een verschil te maken, moet de mens zo veel concessies doen dat het leven sowieso ondraaglijk wordt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 jun. 2023 - 16:46

Nou, kom maar op met de juiste berekeningen zou ik zeggen. Wat weten die wetenschappers er nou van.

Leker Hor
Leker Hor12 jun. 2023 - 13:23

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

3 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk12 jun. 2023 - 15:17

Zodra weer afwijkt wordt het door de klimaatkerk direct opgevoerd als bewijs. Gretige media doen de rest. Gisteren was het 24 graden in Madrid, erg frisjes voor het heetste gebied van Europa..

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2023 - 18:48

De reactie waarvan je wist dat hij zou komen.

onyxcumulus
onyxcumulus13 jun. 2023 - 9:50

@FonsRietdijk 12 jun. 2023 - 17:17 ##Gisteren was het 24 graden in Madrid, erg frisjes voor het heetste gebied van Europa.. "" Dat kan je dan toch ook scharen onder anomaliteit?! Is dus niet normaal. Hoe komt dat volgens jou dan?

Mirzas
Mirzas12 jun. 2023 - 12:20

Ik denk dat er mensen zullen zijn die vlak voor ze verdrinken, of levend verbranden nog even benadrukken dat het met klimaatverandering niets te maken heeft. Gelijk tot de laatste blub.

2 Reacties
PGS
PGS12 jun. 2023 - 14:52

Als je op punt staat te verdrinken of te verbranden, dan is denken aan klimaatsverandering wel het laatste waar aan je zult denken.

Mirzas
Mirzas12 jun. 2023 - 17:32

Denk het toch wel, dat zag je aan een aantal hardcore corona ontkenners die erg ziek werden. Die waren ook tot hun laatste rochel overtuigd dat het niet aan corona lag. Soms is het eigen gelijk toch belangrijker dan al het andere.

Nicolay2
Nicolay212 jun. 2023 - 11:01

Het gaat natuurlijk niet alleen over Frankrijk, maar over de klimaat verandering op de hele wereld. Door het egoïsme van heel veel mensen met macht, die alleen maar interesse hebben voor nog meer winst en nog hogere cijfers op hun bankrekeningen en ten koste van vooral de natuur, en nu het ontkennen van de grote klimaat problemen o/a co2, de ijskappen en de waanzinnige overbevolking komt het denk ik nooit meer goed met de mensheid. Wel met de natuur want die heeft alle tijd, en doet er desnoods duizenden jaren over om alles weer in evenwicht te brengen, is volgens veel geleerden al meer gebeurt in de geschiedenis. Ik zou tegen deze mensen willen zeggen, droom lekker verder over een nog grotere berg stenen en een nog groter stuk blik voor je uiterlijk vertoon of wees eindelijk eens tevreden met wat je nu hebt. Iedereen moet naar inkomen via de belasting meebetalen om weer op een leefbare wereld te wonen. Iedereen mag natuurlijk hier overdenken wat hij wil, maar ik denk hier over zoals boven omschreven .

Satya
Satya12 jun. 2023 - 10:06

Parijs heeft volgens mij een geschiedenis van problemen met water.

Palipka
Palipka12 jun. 2023 - 9:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Palipka
Palipka12 jun. 2023 - 9:53

Natuurlijk worden de klimaatdoelen niet gehaald daartoe is een system change nodig. Kapitalisme gaat ons hierbij niet nu en nooit helpen. Slaap zacht allemaal. De aarde heeft ons niet nodig hoor.

onyxcumulus
onyxcumulus12 jun. 2023 - 9:36

Dit soort extremen gaan we steeds vaker zien. En dan is El Ninjo er nog niet eens..

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst12 jun. 2023 - 9:08

20 mm water zeg, nou nou. Als er hier in mijn rurale omgeving het dubbele valt is er niets aan de hand. Maar dat komt omdat de regen hier gewoon grotendeels de grond in kan trekken maar in Parijs (ben er ooit eens geweest maar dat was één keer en niet weer want véél te druk en vooral vies) bestaat die grond grotendeels uit steen.

5 Reacties
zeeman aan wal
zeeman aan wal12 jun. 2023 - 9:41

20 mm. in 10 minuten is wel uitzonderlijk veel. Ik neem aan dat daarna niet weer gelijk de zon ging schijnen.

Palipka
Palipka12 jun. 2023 - 9:54

Dont look up

EenMening3
EenMening312 jun. 2023 - 10:07

Weer en klimaat zijn twee verschillende zaken. Weer gaat over de korte termijn, klimaat is iets van de lange termijn. Ze zijn wel aan elkaar te linken via het begrip "freak weather", uitzonderlijke weerverschijnselen die vaker voorkomen dan vroeger en duiden op klimaatverandering. Maar daar hoort 20 mm regen niet bij. De overstromingen van 2 jaar geleden in België, Duitsland en Nederland, waarbij honderden doden vielen, daarentegen wel. Ik begrijp het gevoel van de urgentie wel, dan probeer je alles aan te grijpen om je punt te maken.

Pindaklaas
Pindaklaas12 jun. 2023 - 10:14

In het artikel staat "na een lange periode van droogte" ... Ook hier spoelt na een lange periode van droogte het regenwater gewoon weg. Als het nu zou gaan regenen in Nederland, trekt er bijna niets de grond in, omdat deze gortdroog is.

TheunT
TheunT12 jun. 2023 - 11:29

Kan de grond in omdat het grondwater pijl te laag is ;)

Rutger Groot
Rutger Groot12 jun. 2023 - 8:48

Ja het klimaat verandert en we krijgen te maken met meer extremen, maar om nu iedere hevige regenbui direct te koppelen aan 'klimaatcrisis'.... dat gaat natuurlijk te ver. Hetzelfde met de weerkaartjes: plotseling zijn temperaturen van 30C roodgekleurd, waar ze een aantal jaren geleden nog groen waren. En bij de overstromingen! in Parijs van 2020 was al helemaal geen sprake van klimaatcrisis... Deze klimaathysterie helpt niet bij de acceptatie dat we moeten aanpassen en veranderen om temperatuurstijgingen etc tegen te gaan. https://www.nu.nl/buitenland/2661214/2000-evacues-noodweer-in-franse-regio.html

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas12 jun. 2023 - 10:12

"Hetzelfde met de weerkaartjes: plotseling zijn temperaturen van 30C roodgekleurd, waar ze een aantal jaren geleden nog groen waren. " Je zet jezelf toch wel ongelooflijk voor schut. 30 graden is op serieuze weerkaarten nog nooit groen geweest. Misschien in een stripboek? De rode kleur van 30 graden is een logische kleur, want met 30 graden is het voor heel wat leven gevaarlijk. Oudere mensen bijvoorbeeld, en huisdieren. Daarom wordt 40 bijvoorbeeld met rood/paars aangeduid, en boven de 40 met paars tot dieppaars. Ook in 2020 was er al sprake van klimaatproblematiek. Ik raad je aan om wat vaker je ogen te openen voor de realiteit.

LaBou
LaBou 12 jun. 2023 - 10:23

30 graden werd altijd al met rood aangegeven.

Nicolay2
Nicolay212 jun. 2023 - 8:28

“Voor dergelijk zogeheten freak weather als gevolg van de klimaatcrisis, wordt al lang gewaarschuwd door meteorologen. Niettemin komen landen de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs nog steeds niet na.” Het water zou in vele villa wijken van veel steden in de wereld tot aan de ramen moeten staan zodat de rijken eens gaan beseffen dat zij meer belasting moeten gaan betalen om weer een leefbare wereld voor hun kinderen en kleinkinderen te creëren.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr12 jun. 2023 - 10:57

Dat kan, je kunt ook het fossiele energieverbruik omzetten in hogere prijzen op “foute” productie en vervoer. Goede keuzes en duurzaamheid lonend maken.