Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: meer stortbuien en wolkbreuken

  •  
29-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1400 keer bekeken
  •  
regen

Sinds de PVV bij de verkiezingen de grootste partij is geworden, heeft het in Nederland vrijwel onafgebroken geregend. Deze maand wordt de natste mei sinds de start van de landelijke metingen, meldt de NOS. Zo had het Friese Buitenpost vorige week nog te maken met een wolkbreuk waarbij in een uur twee keer zoveel regen viel als normaal in de hele maand.

Zulke wolkbreuken nemen toe onder invloed van klimaatverandering, net als 'gewone stortbuien', die in Nederland in de afgelopen veertig jaar al ongeveer zijn verdubbeld.

Door de klimaatverandering neemt de kans op extreem weer toe. Daardoor hebben we te maken met meer hittegolven en periodes van aanhoudende droogte, maar ook met meer stortregens en zwaardere stormen.

De enorme regenval van de afgelopen maanden wordt ook beïnvloed door het El Niño-fenomeen. “Na bijna alle El Niño-jaren was het voorjaar in Nederland aan de natte kant”, aldus klimaatonderzoeker Carine Homan van het KNMI tegenover de NOS.

Het goede nieuws: na donderdag lijkt er even een einde te komen aan de regen. Juni begint droog.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.