Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis maakt van 2024 recordjaar voor natuurrampen, armste gebieden het hardst getroffen

  •  
30-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
740 keer bekeken
  •  
ANP-506612083

Het jaar 2024 is een recordjaar voor natuurrampen. Dat zegt het Rode Kruis dat dit jaar vaker dan ooit in actie moest komen om hulp te bieden bij deze rampen. Niet eerder kwamen er in één kalenderjaar zoveel overstromingen, tropische stormen en periodes van hitte en droogte voor.

De hulporganisatie kwam op grote schaal in actie bij 79 natuurrampen. Landen als Bangladesh en Tsjaad zijn zelfs meerdere keren getroffen door hevige overstromingen. In 2023 hielp het Rode Kruis in dezelfde periode bij 58 natuurrampen, in 2022 bij 43.

Vorig jaar vreesde het Rode Kruis al voor veel natuurrampen, zo meldt ANP. Door klimaatverandering worden weersextremen elk jaar heftiger, waardoor meer mensen worden geraakt. Ook had de wereld te maken met het natuurverschijnsel El Niño, dat het zeewater langs de evenaar in de Stille Oceaan opwarmt. Dit heeft in grote delen van de wereld effect op het weer.

"Mensen in de armste gebieden worden het hardst geraakt", zegt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis. "Zij worden vaak al geplaagd door armoede, honger of conflict. En dan zorgt het extreme weer er ook nog voor dat mensen familieleden kwijtraken of huizen onder water staan. Of het is juist zo droog dat oogsten mislukken en er een tekort aan voedsel is."

Ook Centraal-Europa kreeg te maken met extreem weer en overstromingen. Maar in de meeste Europese landen is er geld om mensen te helpen, benadrukt Segaar. "Veel mensen in andere werelddelen zijn grotendeels afhankelijk van hulporganisaties als het Rode Kruis voor tijdelijk onderdak, voedsel en schoon water na een ramp. Deze mensen willen we veel meer hulp bieden en zij vallen nu buiten de boot, verstoten van hulp. Daarvoor is meer geld nodig."

De hulporganisatie opent daarom maandag giro 661 om mensen "in de meest kwetsbare situaties" te helpen met voedsel, water en medische zorg. Segaar wijst erop dat het Rode Kruis door klimaatverandering nog meer natuurrampen verwacht. "Extreme regenval en hitte zullen - helaas - steeds vaker deel uitmaken van ons dagelijks leven", aldus Segaar.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

EricDonkaew
EricDonkaew
30 sep. 2024 - 9:20
Hier in Thailand is het het gesprek van de dag. In het noorden, bij de Mekong-rivier, zijn hele dorpen ondergelopen, ook een dorp dat ik heel goed ken (komt mijn ex vandaan). Waar ik woon stond het water vorig jaar anderhalve meter hoog, van geparkeerde auto's waren alleen de bovenste randen nog te zien. Ik woon op de tweede woonlaag, dus had geen schade. Maar je kon niet in of uit. Overigens was het water na een dag alweer gezakt en na een etmaal verdwenen. Wel een paar spectaculaire foto's gemaakt. Klimaat? Zonder twijfel, maar drainage, of het gebrek daaraan, speelde ook een grote rol. Tussen het stadje en de zee is er een feitelijk onzichtbare 'wal' van zo'n anderhalve meter hoog. Water aan de landkant van de wal kan daardoor niet naar de zee. Inmiddels zijn er eindelijk buizen gelegd, dus het lijkt enigszins opgelost. Het is vaak een kwestie van enkele factoren die zo'n overstroming veroorzaken. En mensen gaan ook steeds meer vlak aan zee, een rivier of een meer wonen.
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2024 - 14:49
Bevolkingsgroei vergroot de druk om op onverstandige plaatsen te gaan bouwen.
EricDonkaew
EricDonkaew1 okt. 2024 - 6:42
@DDefoe -------------------- Klopt. Daarom moeten we, met beleid, bevolkingsgroei tegengaan.
DanielleDefoe
DanielleDefoe
30 sep. 2024 - 8:34
Bangladesh was altijd al een extreem overstromingsgevoelig land. Het heeft jaren geleden ingezet op een effectief waarschuwingssysteem voor overstromingen maar de mogelijkheden voor de bewoners in de kustgebieden om tijdelijk naar hoger gelegen delen uit te wijken zullen er niet beter op worden. https://cms.deltares.nl/assets/common/downloads/Deltares_A-gendered-perspective-on-flood-early-warning-project-implementation-in-Bangladesh-1.pdf

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor