Joop

Klimaatcrisis maakt organisatie Winterspelen vrijwel onmogelijk

  •    •  
26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
2022 AUDI FIS Ski World Cup Kronplatz Giant Slalom Jan 25th

© Audi FIS Ski World Cup Women Giant Slalom at Kronplatz, Italy on January 25, 2022. Last ladies Alpine Skiing Ladies Race before the Beijing 2022 Winter Olympic Games. In action during the fir

Door de opwarming van de aarde wordt het in de toekomst steeds moeilijker om een geschikte locatie te vinden voor de Winterspelen. Aan het eind van de eeuw is het naar verwachting zo goed als onmogelijk om het sportevenement te organiseren in een van de 21 gaststeden tot nu toe. Alleen het Japanse Sapporo zijn de temperaturen dan nog geschikt voor het toernooi.
Ook als de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs worden gehaald en de opwarming van de aarde beperkt blijft tot anderhalve graad, zullen slechts acht van de voormalige gaststeden in staat zijn om het evenement opnieuw te organiseren. Dat schrijft persbureau Belga op basis van onderzoek van Canadese, Amerikaanse en Oostenrijkse wetenschappers.
“Geen enkele sport kan ontsnappen aan de gevolgen van een veranderend klimaat”, verklaart Daniel Scott, hoogleraar Geografie en Milieubeheer. “De doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs halen is van cruciaal belang om wintersport zoals we die kennen te redden en ervoor te zorgen dat er plaatsen over de hele wereld zijn om de Olympische Winterspelen te organiseren.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Frans Kwakman
Frans Kwakman28 jan. 2022 - 9:53

Toevallig zag ik tijdens zappen, Ranomi Kromowidjojo gisteravond. Wat heb ik van haar genoten, samen met die andere topzwemsters. Uiteraard kan dat TV vermaak ook vervallen maar mag ik de suggestie doen dat dan ook de fenomeen : talkshow verboden wordt? Want dat geleuter is toch echt geen uitzendtijd waardig. Vanaf volgende week vrijdag zit ik weer voor de buis, al vroeg vanwege het tijdverschil. En ja de commercie ie ergerlijk maar soms zijn er echt schitterende momenten. En Danielle, de spelen in Lillehammer waren fantastisch op TV!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2022 - 16:33

Jongeheer Defoe en ik skieden zelf al konden wij dat jaar in ons favoriete hotel niet terecht.

Fabius
Fabius27 jan. 2022 - 12:38

Zou het een verlies zijn voor de mensheid als de Olympische Winter- én Zomerspelen zouden verdwijnen? Ik betwijfel het. Het is en blijft toch een opgefokte vertoning. Maar ik geef onmiddellijk toe dat ik die wedijver nooit heb begrepen. De eerste zijn, de beste zijn, de snelste zijn, de sterkste zijn. En wat dan nog? Wie kan het werkelijk iets schelen?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 14:41

Ik snap het ook niet en vind het pure kolder - maar goed er zijn ook mensen die dingen die ik leuk vindt niet snappen. De hele politiek ongeveer .

vdbemt
vdbemt27 jan. 2022 - 19:20

De wereld vergaat niet als er geen Olympische Spelen zouden zijn. Of WK's van welke sport dan ook. Maar het antwoord op de vraag wie het werkelijk iets kan schelen: hoeveel tientallen, honderden miljoenen kijkers hebben deze evenementen?? Zonder nu de eerste, de beste te zijn, is sport van groot belang voor individu en samenleving: de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Sport brengt mensen samen. De Olympische gedachte van verbroedering is weldegelijk heel belangrijk. De sportieve prestaties (niet alleen van de besten) zijn om vele redenen fantastisch om te zien en te beleven. En stimuleren tot het beoefenen van sport.. Als tegenhanger van het zittende leven, de toenemende obesitas. Zoals eerder gezegd: in het kader van gezondheid in de breedte van groot belang. Vergaat de wereld zonder OS. Nee. Maar dat neemt niet weg dat ze op.meerdere manieren weldegelijk van grote betekenis zijn.

Bernie2
Bernie227 jan. 2022 - 10:44

Intussen maken ook Nederlandse teams- en solosporters zich schaamteloos en vrolijk op voor de hartverwarmende Spelen in dictatuur China waar momenteel een ware genocide plaatsvindt op meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims in 380 concentratiekampen (een getal waarvan Hitler en Stalin alleen maar konden dromen). Ik vind dit ronduit schokkend en neem het de deelnemende sporters zeer kwalijk dat ze niet collectief geweigerd hebben hieraan mee te werken. Een collectieve boycot? Niet dus. Meer Bloed aan de Paal..! Plaatsvervangende schaamte. En dat los van de klimaatcrisis. Zoals ik al eerder schreef: skip de Winterspelen en houd je bij de oorspronkelijke Olympische geest. En die waart rond in het Griekse Olympia, nergens anders. Ugh.

Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2022 - 9:35

« en ervoor te zorgen dat er plaatsen over de hele wereld zijn om de Olympische Winterspelen te organiseren.”« …..als dat nu de hoofdreden moet zijn om het klimaat te redden…….

2 Reacties
vdbemt
vdbemt27 jan. 2022 - 10:16

Wat een lachwekkende reactie. Natuurlijk is dat niet de hoofdreden. Maar het maakt toch wel heel duidelijk wat er gaande is met het klimaat. Of niet?

Juppé🎗
Juppé🎗27 jan. 2022 - 10:40

« Maar het maakt toch wel heel duidelijk wat er gaande is met het klimaat. Of niet?« ……dat was me uit heel veel feiten dat de natuur hier onder lijdt al lang duidelijk. Dat het olympische wintercircus het nu ook moeilijk krijgt dat valt onder wat een Catalaanse filosoof noemde : « Ieder nadeel hep ze voordeel »

Daniel Blank
Daniel Blank27 jan. 2022 - 8:01

Voordeel dat de zomersport zwemmen in open water op meer plekken kan worden uitgevoerd.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt27 jan. 2022 - 10:18

Zoals bijvoorbeeld wat nu het westen van Nederland is. Dat is nog eens een voordeel.......

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 7:55

dan schaffen we dat toch gewoon af - scheelt al heel wat vervuiling is ook niks olympisch aan - was niet zo dat de oude grieken van de olympus gingen skiën of gingen schaatsen op de styx

3 Reacties
vdbemt
vdbemt27 jan. 2022 - 10:19

Hoe sta jij tegenover de races op Zandvoort?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland27 jan. 2022 - 11:29

@vdbemt waanzin

vdbemt
vdbemt27 jan. 2022 - 19:24

@Griezel. Zijn we het daarover eens.

lmgikke
lmgikke27 jan. 2022 - 7:32

Uhm het artikel gaat voorbij aan het feit dat eigenlijk niemand ze meer wil organiseren. De spelen zijn nu in China omdat niemand anders meer wilde. De eisen zijn hoog, het kost enorm veel, en landen gaan zowat failliet aan de spelen. Daardoor kunnen alleen zeer grote landen (die het als marketing gebruiken) het nog organiseren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 jan. 2022 - 18:19

Los Angeles was een grote uitzondering door in de plus te eindigen, maar er hoefde vrij weinig extra aanhelegd te worden. Noorwegen’s eco-vriendelijke benadering in 1994 was ook geen overweldigend succes. De kosten werden door de overheid gedragen/weggemoffeld en het is niet voor herhaling vatbaar. Het ijsstadion staat er nog maar Noren zijn vooral geinteresseerd in skiën.

spelregeltoerist
spelregeltoerist27 jan. 2022 - 7:30

In Sabetta is het nog steeds geen probleem…

Déjà vu
Déjà vu27 jan. 2022 - 2:14

De media hebben zich de afgelopen 2 jaar vol overgave op covid-19 gestort! De aandacht voor de klimaatcrisis steekt daarbij schril af, terwijl die straks toch voor een gigantische (over)sterfte zal gaan zorgen.

Kilted
Kilted26 jan. 2022 - 22:21

Ach, de olympische spelen van Antwerpen hadden ook ijshockey op het programma staan. Een aantal sporten kan ook binnen. Er zijn wereldbeker wedstrijden in Landgraaf gehouden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt27 jan. 2022 - 10:21

Ach ja. Waar maken we ons druk over.........

Joopinie
Joopinie26 jan. 2022 - 21:13

Alsof de OS zelf goed zijn voor de wereld. Lokale bevolking wordt weggejaagd, (huis)dieren uitgeroeid, lokale ondernemers worden bars geweerd. Geen OS, da's pas planeetvriendelijk.