Joop

Klimaatcrisis: in Zuid-Amerika is de winter véél te heet en dreigen de vier seizoenen te verdwijnen

  •  
09-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  

In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, is een recordtemperatuur gemeten van 30 graden. Het is sinds het begin van vorige eeuw niet meer zo warm geweest. Normaal gesproken is de gemiddelde temperatuur in augustus, als het winter is op het zuidelijk halfrond, zo'n 9 graden.

In het zuiden van Brazilië tikt de thermometer 39 graden aan en in Paraguay wordt 37 graden gemeten, een hitte die sinds 1981 niet meer is waargenomen. Ook in Chili, Peru en Ecuador worden deze weken records gebroken. 

De Chileense minister van milieu Maisa Rojas wijst er op dat de hoge temperaturen niet op zichzelf staan. De afgelopen maanden werd het land vaker getroffen door extreem weer met enorme bosbranden in februari maar ook overstromingen in juni. "We weten allemaal wat de oplossing is: meteen stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen."

De Chileense klimaatwetenschapper Raúl Cordero, die momenteel in Nederland verblijft, verklaart in El País dat de gevolgen van de klimaatcrisis nu versterkt worden door  El Niño, een warmtecyclus die warmer weer en meer regen veroorzaakt. De temperatuur van de Stille Oceaan voor de kust van Chili en Ecuador is al een kwart eeuw niet zo hoog geweest. Cordero wijst er op dat de temperatuurrecords zorgwekkend zijn maar dat er nog verontrustender zaken spelen. Zo kampt de stad Iquique in het noorden van Chili al 60 dagen met hoge temperaturen omdat het oceaanwater zo warm is. Tegelijkertijd valt op dat El Niño voor minder regen dan gebruikelijk zorgt. Cordero stelt dat de winter verdwijnt. "Het is in de verste verten niet meer zo regenachtig als voorheen. In de afgelopen heeft het 30 procent minder geregend dan in de decennia daarvoor."

Yasna Palmeiro-Silva, expert op het gebied van volksgezondheid en klimaatverandering, wijst er op dat fenomeen van de vier seizoenen lijkt te verdwijnen. "Sinds 2010 is er in de regio, met name Chili, geen sprake mee van de traditionele vier seizoenen maar eerder een winter en lange zomer, met zeer korte herfst en lente." De wetenschapper stelt dat de drastische verandering ook enorme gevolgen zal hebben voor de landbouw- en visserijsector. "Met hittegolven in de winter droogt de bodem uit, de sneeuw in de bergen smelt veel sneller en dan is er in de zomer geen bron meer voor zoet water. Voeg daarbij dat de zomers erg droog worden, met gevolgen voor de landbouw, drinkwatervoorziening en plantengroei. Als de begroeiing droog is en de temperaturen hoog, neemt het risico van bosbranden toe."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Middenman
Middenman10 aug. 2023 - 6:51

"De seizoenen in Zuid-Amerika dreigen te verdwijnen" - Als we in de klimaatdiscussie mensen willen overtuigen en meenemen moeten we wel zorgvuldig zijn. Een groot deel van Zuid-Amerika kent überhaupt geen seizoenen omdat het in de tropen ligt. Chili is maar een heel klein deel van Zuid-Amerika met heel specifieke omstandigheden. Afgelopen Juli was het in Parana in Brazilië erg koud met nachtvorst. Het klimaat verandert heel snel door de mens, dat is een feit. Maar laten we niet hetzelfde doen als de klimaatontkenners door met halve waarheden te komen.

2 Reacties
Hannes Achterhout
Hannes Achterhout11 aug. 2023 - 12:08

Gelúl. Alles onder de Steenbokskeerkring is net zo aan seizoenen onderhevig als regio's boven de Kreeftskeerkring. Alleen domrechtse flat earth believers en bevlogen wappies menen nog dat boreale gnosis superieur is aan wetenschap en rationeel duiden van klimaatfenomenen.

vdbemt
vdbemt11 aug. 2023 - 14:12

In het artikel zelf zijn geen 'halve waarheden' te vinden. Het gaat voornamelijk over Chili en ook de regio. Het is de redactie die verantwoordelijk is voor de kop en er Zd-Amerika van maakt. Nu kun je wel zeggen: " Chili is maar een heel klein deel van Zuid-Amerika met heel specifieke omstandigheden. " Chili is 18 keer groter dan Nederland, anderhalf keer Frankrijk. En het gaat hier over een verklaring van een Chileense klimaatwetenschapper. Dan mag dat best als verontrustend gezien worden.

Volrin
Volrin9 aug. 2023 - 23:35

Onvoorstelbaar, wat een verschil.