Joop

Klimaatcrisis: gevreesde malaria treft vakantieparken VS, gevaarlijke muggen rukken op in Europa

  •  
04-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1700 keer bekeken
  •  
mug

Grote zorgen in de Verenigde Staten waar de gevreesde ziekte malaria wordt geconstateerd bij mensen die niet in het buitenland zijn geweest. Dat betekent dat ze de besmetting lokaal hebben opgelopen. Vooral in een aantal vakantieparken is dat het geval. De autoriteiten vrezen dat de malariamug aan een opmars begint en slaan alarm, waarbij ieder opgespoord geval wordt behandeld als een noodsituatie. Experts constateren dat de stijgende temperaturen een mogelijke oorzaak zijn en dat een invasie van de mug wellicht aanstaande is.

Ook in Europa worden als gevolg van de klimaatcrisis steeds vaker gevaarlijke muggen aangetroffen, zoals de malariamug en de tijgermug die knokkelkoorts overbrengt. RTL Nieuws schrijft:

Muggen die mensen kunnen besmetten met (virus)ziekten zoals dengue, zika, malaria en het westnijlvirus rukken op in Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Het risico om een dergelijk virus op te lopen, neemt daardoor toe. Het rapport van het ECDC gaat over twee invasieve, subtropische soorten van het muggengeslacht Aedes, die van origine niet in Europa voorkomen. Die zijn sinds enkele tientallen jaren bezig aan een opmars in Europa en kunnen virussen van mens op mens overbrengen. De Aedes-muggen zijn bezig zich in meer delen van Europa te vestigen, wat betekent dat ze de winters overleven en zich hier voortplanten. Volgens het instituut komt dat door de opwarming van de aarde, de toename van hittegolven en overstromingen, en langere en warmere zomers. In deze veranderde omstandigheden kunnen de insecten makkelijker het hele jaar door overleven.

De tijgermug is al gemeengoed in Zuid-Europa maar is bezig zich ook in Nederland te vestigen. De soort is in staat maar liefst 22 verschillende soorten virussen te verspreiden. Als de mug een besmet persoon bijt dan raken de personen die daarna worden geprikt ook besmet. Vooral knokkelkoorts, ook wel denue genoemd, is een gevreesde ziekte, onder meer vanwege de helse pijnen. De naam verwijst naar het gevoel dat de botten breken.  In 2022 werden in Europa 71 gevallen geregistreerd. Dat lijkt weinig maar is meer dan in de tien jaar daarvoor bij elkaar.

Het RIVM bericht dat de ziekte snel om zich heen aan het grijpen is, vooral in Caribisch Nederland:

Het aantal denguevirusinfecties is de afgelopen decennia zeer snel toegenomen. Jaarlijks treden wereldwijd naar schatting 90 miljoen denguevirusinfecties met ziekteverschijnselen op, waarvan 500.000 gevallen van ernstige dengue, vooral kinderen [1]. Vanuit Caribisch Nederland worden jaarlijks enkele tientallen gevallen van dengue gemeld.

Het RIVM geeft ook een aantal tips om besmetting te voorkomen, zoals het bedekken van de blote huid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

omaoeverloos
omaoeverloos5 jul. 2023 - 13:37

Tja, dat is de maniet in de natuur om populaties die te groot worden weer tot juiste proporties terug te brengen.

bouwvarken
bouwvarken4 jul. 2023 - 12:49

Het gebruik van fosfaat wasmiddelen, DDT, afname brakwater gebieden en meer moderne gesloten stal systemen hebben in NL malaria rond 1950 uit doen roeien...... Maar gelukkig is klimaatverandering een kapstok waar alle veranderingen in de omgeving of problemen mee verklaard kunnen worden. En gelukkig is daar JOOP om alle aannames direct aan klimaatverandering te linken in veronderstellingen

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 jul. 2023 - 14:17

Zo is het toevallig ook nog eens een keer! Wetenschap is ook maar een mening. Toch? Bouwvarken?

Willem D2
Willem D25 jul. 2023 - 8:19

Vuurrood, bevestig je nu onbedoeld je eigen reactie? Door toenemende milieubewustzijn is er een enorme afname van fosfaat gebruik, is er weer meer brak water, afname van bestrijdingsmiddelen. Het kan ook heel goed en en zijn. Overigens is Singapore malaria vrij, doordat daar stilstaand water verboden is (schoteltje water is uit den boze) en er effectief besteden wordt. Natuurlijk gaat dat in een stadstaat eenvoudiger dan in de uitgestrekte moerassen van Florida.

Markzelluf
Markzelluf4 jul. 2023 - 12:04

Ik vermoed dat migratie eerder een reden is dan opwarming van de aarde. Al veel eerder leidden invasieve soorten tot grote ecologische problemen. Neem de Japanse Duizendknoop. De arts Philipp Franz von Siebold bracht die heel lang geleden mee naar Nederland (hortus in Leiden) en daar ging men slordig om met het snoeiafval. Gevolg is dat sinds de jaren '50 de plant enorm opkomst is, met alle gevolgen van dien: niet alleen verplettert hij andere planten, maar hij tast ook leidingnetwerken, funderingen en zelfs hele gebouwen aan. Zo zijn er veel meer voorbeelden te vinden van migratie die schadelijk is, maar niets met klimaatveranderingen te maken heeft. Slakken is er ook zo'n een: https://www.destentor.nl/binnenland/uitheemse-slak-aan-razendsnelle-opmars-bezig-let-op-dat-je-het-beestje-niet-per-ongeluk-van-vakantie-meeneemt~ae4b3ec4/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&cb=7959ccbd6d442763892c35a699d29284&auth_rd=1

3 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 jul. 2023 - 14:18

Zelfs opwarming van de aarde is migratie van de opwarming. Of zoiets. Toch?

Fabius
Fabius5 jul. 2023 - 5:44

Ik denk dat u half gelijk hebt. Migratie is inderdaad een hoofdoorzaak. Insecten, plantenzaden, schimmels, e.d., reizen mee met goederen die worden in- en uitgevoerd, reizigers die over de wereld reizen, voertuigen, enzovoort. Gelukkig was het zo dat de meeste insecten, zaden, schimmels, e.d. die meereisden met goederen, voertuigen en reizigers niet succesvol waren in het verleden op hun nieuwe bestemming, maar dat begint nu te veranderen. En ja, vanwege de veranderingen in het klimaat. Wanneer dan ook nog natuurlijke vijanden ontbreken kan dit gegeven zich snel tot een plaag ontwikkelen. Ziektes (mens, dier, plant) en het verdwijnen van inheemse soorten kunnen het gevolg zijn.

VeganHarrie
VeganHarrie5 jul. 2023 - 10:13

Hoezo migratie, wat dacht je van het op grote schaal rondslepen van goederen over de hele wereld, waar natuurlijk best nog wat beestjes of eitjes in kunnen zitten?

MichielV2
MichielV24 jul. 2023 - 11:50

"Het rapport van het ECDC gaat over twee invasieve, subtropische soorten van het muggengeslacht Aedes, die van origine niet in Europa voorkomen. Die zijn sinds enkele tientallen jaren bezig aan een opmars in Europa en kunnen virussen van mens op mens overbrengen." en kunnen virussen van mug op mens overbrengen.*