Er bestaat een gevaarlijke vicieuze cirkel tussen de hittegolven wereldwijd en toenemende luchtvervuiling. Daar waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). De dienst waarschuwt ervoor dat het gevaar van de extreme temperaturen niet alleen uit hittegolven bestaat, maar dat die ook gezondheidsproblemen veroorzaakt die verband houden met vervuiling.
In het jaarlijkse luchtkwaliteit- en klimaatrapport geven de onderzoekers als voorbeeld de hevige bosbranden in het noordwesten van de VS en de hittegolven in Europa die gepaard gingen met grote golven woestijnstof op het continent. Beiden zorgden in 2022 voor een gevaarlijk slechte luchtkwaliteit als gevolg van de fijnstof in de lucht.
“Hittegolven verslechteren de luchtkwaliteit, met domino-effecten op de menselijke gezondheid, ecosystemen, de landbouw en zelfs ons dagelijks leven”, aldus de WMO-onderzoekers. ““Hittegolven en bosbranden zijn nauw met elkaar verbonden. Rook van bosbranden bevat een heksenbrouwsel van chemicaliën die niet alleen de luchtkwaliteit en de gezondheid aantasten, maar ook planten, ecosystemen en gewassen beschadigen – en leiden tot meer koolstofemissies en dus meer broeikasgassen in de atmosfeer”.
De onderzoekers dragen ook oplossingen aan om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de luchtkwaliteit te verbeteren. Uit casestudies in onder meer Brazilië is gebleken dat het aanleggen van parken en stedelijke gebieden voorzien van een groot aantal bomen zorgt voor een koelere omgeving en een schonere lucht.
Laten we stoppen met het kappen van bomen om oude landschappen te herstellen, en overgaan op grootschalige herbebossing. Onze boomkwekers doen goed werk. De vele miljoenen bomen en heesters die van de kwekerijen komen, dragen Europa-wijd bij aan vergroening. Iedereen die een tuin heeft kan ook zijn bijdrage leveren. Bestrating eruit en planten en bomen erin, terwijl zoveel mogelijk water wordt vastgehouden. Vogelhuisjes en bijenhotels maken de zaak compleet. De veel versmade villabewoners, leveren met hun grote tuinen, waar relatief weinig mensen komen, ook een belangrijke bijdrage. Het zijn vaak ware paradijzen voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.
Mening, ben ik het toch een keer met je eens. Zo'n tuin heb ik inderdaad. Met al hoge bomen. Ben benieuwd wat de gemeente er van vindt.
"Laten we stoppen met het kappen van bomen om oude landschappen te herstellen," Eenzijdige bossen vervangen door een rijk, bio-divers gebied, daar is niets mis mee. "... en overgaan op grootschalige herbebossing." Meer bos, daar ben ik altijd vóór. "Onze boomkwekers doen goed werk. De vele miljoenen bomen en heesters die van de kwekerijen komen, dragen Europa-wijd bij aan vergroening." Ik durf er niet zomaar een eed op te doen dat die kwekerijen allemaal verantwoord kweken. "Iedereen die een tuin heeft kan ook zijn bijdrage leveren. Bestrating eruit en planten en bomen erin, terwijl zoveel mogelijk water wordt vastgehouden. Vogelhuisjes en bijenhotels maken de zaak compleet. " Helemaal mee eens. "De veel versmade villabewoners, leveren met hun grote tuinen, waar relatief weinig mensen komen, ook een belangrijke bijdrage." Dat is dan alleen omdat die tuinen groot zijn. Met hun villa, mogelijke zwembad en tennisbaan hebben ze wel een enorme voetafdruk op het klimaat. HOE worden die tuinen onderhouden (benzinemaaier, bestrijdingsmiddelen??)? Dus nee, zet ze niet op een hoog voetstuk (tenzij ze bewust iets bijzonders voor het klimaat doen) PS. Ik ben het zowaar een heel klein beetje met je eens.