Joop

Klimaatcrisis: extreem weer teistert China, tienduizenden op de vlucht en het ergste moet nog komen

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1688 keer bekeken
  •  
ANP-473064803

Terwijl in China duizenden mensen huis en haard hebben moeten verlaten vanwege aanhoudend noodweer en hevige overstromingen, lijkt het ergste nog te moeten komen. Wetenschappers waarschuwen dat het land de komende maand nog geteisterd zal worden door extreme regenval, orkanen en hittegolven.

Het midden en zuiden van China heeft al enkele weken te kampen met onophoudelijke hevige regenval. In de centraal gelegen provincie Hunan zijn de afgelopen dagen meer dan tienduizend mensen geëvacueerd. Hele steden en dorpen staan onder water, tientallen gebouwen zijn ingestort. In de zuidwestelijke regio Chongqing hebben overstromingen een spoorbrug opgeslokt. Inmiddels zijn ook voor de noordelijke provincies Liaoning, Jilin en Heilongjiang overstromingswaarschuwingen uitgegeven.

Het Chinese meteorologisch instituut waarschuwt dat de barrage van natuurrampen pas net is begonnen. Hoofdstad Beijing heeft net de heetste maand juni sinds het jaar 2000 achter de rug, waarbij het veertien dagen lang warmer dan 35 graden was.

Door de snelle verstedelijking van China en de wereldwijde klimaatcrisis lopen steeds meer dichtbevolkte gebieden gevaar door de hoge temperaturen en het stijgende water. China is momenteel 's werelds grootste uitstoter van broeikasgassen, verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van alle emissies die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Het land heeft onlangs beloofd dat de uitstoot in 2030 nog zijn hoogtepunt zal bereiken maar dat China in 2060 koolstofneutraal zal zijn.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Proletarier
Proletarier5 jul. 2023 - 19:44

Volgens dom rechts is wetenschap ook maar gewoon een mening dus we hoeven ons nergens druk over te maken

PVDB2
PVDB25 jul. 2023 - 17:43

China, met 1,4 miljard inwoners en veelal nog producerend voor westerse bedrijven die jaren terug hun productie hadden geoutsourcet, staat per hoofd van de bevolking op plaats 42 van hoogste uitstoot in de wereld. In absolute cijfers op nr 1. China heeft 80 keer zoveel inwoners als Nederland maar stoot geen 80 keer zoveel uit (64x). En is 230 keer groter. Je kan dan ook niet landen 1 op 1 vergelijken. Al je het middelste scenario van het IPCC pakt dan is er, bij onveranderde emissies, in 2050 2 graden Celsius warmer op globaal niveau. De top 35 van de uitstoters (17% van alle landen) is goed voor 0.9 graden Celsius. Pak je de top 70 (meer dan een derde) en met China dus, dan kom je op 1.8 graden Celsius. Oftewel de twee derde minst uitstotende lande zijn goed voor 0.2 graden Celsius. Kritisch zaken volgen omtrent deze an andere zaken is niet slecht. Nu, na veel waarschuwingen en al bekende gevolgen en kosten, het nog afdoen alsof niemand anders maatregelen neemt én de investeringen die daarmee gepaard gaan bagatelliseren is 1 ding. Over 10, 15, 20 weer gaan zeuren dat de overheid er veel te weinig aan gedaan heeft. En dat het wel erg veel geld gaat kosten. Terwijl de gevolgen voornamelijk minder economische landen gevoeld zullen worden.

Backtobasics
Backtobasics5 jul. 2023 - 13:43

China, een van de grootste vervuilers van het milieu, heeft tot nu toe nog maar weinig laten blijken zich te bekommeren om de leefomgeving. Wellicht dat ze toch een beetje tot inzicht komen dat onbeperkte groei en afbraak van natuur niet zonder gevolgen is.

1 Reactie
Andorimax
Andorimax5 jul. 2023 - 16:25

Laten ze nog maar een poging doen in Wuhan, en nu echt serieus, niet dat geneuzel van eind 2019. Daar zou de planeet ECHT van opknappen.

Gerygrr
Gerygrr5 jul. 2023 - 11:53

De tipping points zijn overschreden!

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland5 jul. 2023 - 17:37

En wat betekent dat voor jou? Ga je nou rillend van angst slecht slapen over “Gaia” die jou achterna komt?

BrotherV
BrotherV5 jul. 2023 - 19:18

Rick, hoe leg jij later het uit aan je kinderen dat je het bagatelliserende?

Robbin_T
Robbin_T5 jul. 2023 - 11:26

Gelukkig stoten wij in 2030 nog maar de helft uit en compenseren we zo een beetje voor de Chinezen.