Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis en uitbuiting in vee-industrie is dodelijke cocktail voor melkkoeien

  •  
07-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
747 keer bekeken
  •  
ANP-452676633

Door de klimaatcrisis neemt het aantal hete zomerse dagen toe en daarmee ook het risico op hittestress bij dieren in de veehouderij. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Vooral een hoge melkproductie, zoals bij koeien in de intensieve veeindustrie zorgt voor een toenemend risico op gezondheidsschade.

Het risico op hittestress is voor melkkoeien nu drie keer zo hoog als dertig jaar geleden. Dat heeft enerzijds te maken met de stijgende temperaturen; de afgelopen maand juni was de heetste ooit in Nederland gemeten en deze week tikt het kwik in de Bilt de 30 graden aan. Dat is sinds 1901 nog maar vijf keer eerder gebeurd. De gemiddelde zomertemperatuur is de afgelopen drie decennia gestegen van 16,4 °C naar 18,0 °C. Daar komt nog eens bij dat sinds 1980 de gemiddelde melkproductie van koeien is gestegen van 17 liter naar 29 liter per dag.

Voor melkkoeien zijn zowel de hitte als de uitbuiting funest voor de gezondheid. Wakker Dier:

Zeker bij een hoge luchtvochtigheid lijden koeien zichtbaar onder de hitte. Ze hijgen, kwijlen, zweten en worden sloom. Door de hittestress worden ze vatbaarder voor onder andere spijsverteringsziektes en ontstekingen aan hun voeten. In de VS zijn vorig jaar zelfs honderden koeien overleden aan hittestress.

De zuivelindustrie verwacht dat de melkproductie per koe blijft stijgen. En als de gemiddelde temperatuur ook blijft toenemen, dan loopt het aantal hittestressdagen voor koeien nog verder op. Dit jaar waren er al 59 hittestressdagen en dat worden er mogelijk nog meer.

Hitte levensgevaarlijk voor dieren
Niet alleen koeien lopen een verhoogd risico door de hoge temperaturen, dat geldt voor veel meer dieren. Zo kon woensdag op Ameland een hond ternauwernood van de dood worden gered nadat diens baasje het dier mee had genomen naar het strand. Dat blijkt uit het relaas van de dierenambulance:

Vrijwilligster bij de Dierenambulance Tiny Kolk vertelt: "De hond was in doodsstrijd. Die ademhaling vergeet ik nooit meer. De hond had al een blauwe tong en een lichaamstemperatuur van 42 graden." Na anderhalf uur koelen werd ze langzaam wat rustiger en werden de slijmvliezen en tong weer een klein beetje roze van kleur.

Vrijwilliger Hans van Houten die vandaag telefoondienst had en het telefoontje aannam laat weten: "Het was aan de telefoon ook goed te horen. Echt Angstaanjagend! Het ging door merg en been".

De dierenambulance laat weten dat het compleet onverantwoord is om met dit warme weer met een hond naar het strand te gaan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.