Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis dwingt Zimbabwaanse meisjes de prostitutie in

  •  
16-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
Harare water problems continue

© epa08838990 Residents fetching water from unsafe sources risking themselves to several diseases such as typhoid, cholera and bilharzia in Hopley, Harare, Zimbabwe, 24 November 2020. The City

Overstromingen en droogtes, die vaker voorkomen door de klimaatcrisis, hebben grote gevolgen voor plattelandsgemeenschappen in Zimbabwe. Omdat oogsten verloren gaan, trekken meer mensen naar de grote stad. Daar belanden meisjes en vrouwen in de prostitutie, meldt Al-Jazeera.
“Ik kwam hier als een babysitter”, vertelt een 16-jarige sekswerker die op haar 14 e naar de stad moest verhuizen. Omdat ze te weinig verdiende, maakte ze de  overstap naar de prostitutie.
Een andere tiener, Chipo, legt uit dat ze geen alternatief heeft. Als gevolg van de klimaatcrisis is er minder werk op het platteland. Haar geboortedorp werd herhaaldelijk getroffen door plotselinge overstromingen die de gewassen vernielden. “Toen ik in 2020 klaar was met school, ging ik ervan uit dat ik in mijn onderhoud kon voorzien met het planten van sojabonen. Na heftige regen en een overstroming kwam er een eind aan dat project”, vertelt ze.
“De afgelopen drie jaar worden we telkens overstromingen en stormen mee”, aldus Onita Sibanda, die uit het noordwesten van Zimbabwe komt. Volgens haar vertrekken de meeste van haar leeftijdsgenoten naar de stad vanwege de klimaatcrisis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.