Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis dwingt zalmproducenten kwekerijen te sluiten, vis overleeft opwarmende zee niet

  •  
26-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3259 keer bekeken
  •  
ANP-367662350

De grootste zalmkwekerij van Nieuw-Zeeland moet noodgedwongen een aantal kweekgebieden afstoten omdat het zeewater te veel is opgewarmd als gevolg van de klimaatcrisis. Dat meldt The Guardian. Het warme water zorgt voor een massasterfte onder de vissen, wat volgens de kweker ‘de kanarie in de kolenmijn’ is voor het klimaat. 

Nieuw-Zeeland is ’s werelds grootste leverancier van chinookzalm, ook wel koningszalm genoemd. Ongeveer 85 procent van het aanbod wereldwijd, vindt zijn oorsprong in de Nieuw-Zeelandse wateren. Maar nu de temperaturen op aarde elk jaar oplopen, stijgt ook de temperatuur van het water mee en dat leidt er weer toe dat de zalmen massaal het loodje leggen nog voor ze volwassen zijn. Kwekers dumpen de dode vissen met tonnen tegelijk op stortplaatsen. 

Directeur van kwekerij New Zealand King Salmon Grant Rosewarne zegt: ‘We dachten allemaal dat klimaatverandering heel geleidelijk gebeurt, dat het decennia duurt voor we er iets van zouden merken. Dat het misschien wel twintig jaar zou duren voor we er last van kregen. We hebben er binnen tien jaar last van gekregen.’

Rosewarne legt uit dat het normaal is dat elk jaar een deel van de vissen sterft, maar dat is maar een klein percentage. Dit jaar alleen al gaat het om 42 procent sterfte in de warmere delen van de zee, terwijl dat in 2018 nog om 17 procent. Ook de vissen die naar koelere wateren gesleept worden hebben een verminderde overlevingskans, 37 procent stierf alsnog, tegenover 10 procent in 2018: ‘We zien temperatuurstijgingen vaan een hele graad. Dat klinkt misschien als niet veel voor een hoop mensen, maar voor deze diersoort is het catastrofaal’.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.