Joop

Klimaatcrisis dwingt zalmproducenten kwekerijen te sluiten, vis overleeft opwarmende zee niet

  •  
26-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3195 keer bekeken
  •  
ANP-367662350

De grootste zalmkwekerij van Nieuw-Zeeland moet noodgedwongen een aantal kweekgebieden afstoten omdat het zeewater te veel is opgewarmd als gevolg van de klimaatcrisis. Dat meldt The Guardian. Het warme water zorgt voor een massasterfte onder de vissen, wat volgens de kweker ‘de kanarie in de kolenmijn’ is voor het klimaat. 

Nieuw-Zeeland is ’s werelds grootste leverancier van chinookzalm, ook wel koningszalm genoemd. Ongeveer 85 procent van het aanbod wereldwijd, vindt zijn oorsprong in de Nieuw-Zeelandse wateren. Maar nu de temperaturen op aarde elk jaar oplopen, stijgt ook de temperatuur van het water mee en dat leidt er weer toe dat de zalmen massaal het loodje leggen nog voor ze volwassen zijn. Kwekers dumpen de dode vissen met tonnen tegelijk op stortplaatsen. 

Directeur van kwekerij New Zealand King Salmon Grant Rosewarne zegt: ‘We dachten allemaal dat klimaatverandering heel geleidelijk gebeurt, dat het decennia duurt voor we er iets van zouden merken. Dat het misschien wel twintig jaar zou duren voor we er last van kregen. We hebben er binnen tien jaar last van gekregen.’

Rosewarne legt uit dat het normaal is dat elk jaar een deel van de vissen sterft, maar dat is maar een klein percentage. Dit jaar alleen al gaat het om 42 procent sterfte in de warmere delen van de zee, terwijl dat in 2018 nog om 17 procent. Ook de vissen die naar koelere wateren gesleept worden hebben een verminderde overlevingskans, 37 procent stierf alsnog, tegenover 10 procent in 2018: ‘We zien temperatuurstijgingen vaan een hele graad. Dat klinkt misschien als niet veel voor een hoop mensen, maar voor deze diersoort is het catastrofaal’.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Marnixo
Marnixo27 mei 2022 - 10:47

Er zijn teveel mensen op deze kleine planeet. Voor 1 miljard mensen is het leven te doen, maar voor 10 miljard niet en als we ons blijven voortplanten in grote betalen zitten we straks met 30 miljard mensen en daar is de planeet niet op berekend, gevolg: klimaatverandering, voedseltekorten, ontbossing, vervuiling, enzovoorts, uiteindelijk oorlogen. Als we nu niet keihard onze best doen ipv traag traag uitstellen kunnen we misschien, heel misschien de planeet nog redden met daarbij onze voedingsbronnen als vissen, dieren, planten, medicijnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mei 2022 - 8:14

Bioindustrie. De zalmen zijn ook beter af als ze niet in een kwekerij zitten.

1 Reactie
Andreas4
Andreas427 mei 2022 - 18:10

Best mogelijk dat kweekzalmen een veel lagere weerstand hebben tegen ziektes (schimmels, bacteriën, virussen) als gevolg van opwarming van het zeewater.

Déjà vu
Déjà vu26 mei 2022 - 20:37

Koop voor je kinderen een stukje grond hoog in de bergen. De tijd begint te dringen.

Déjà vu
Déjà vu26 mei 2022 - 20:33

Koop voor je kinderen een stukje grond hoog in de bergen. De tijd begint te dringen.

pahan
pahan26 mei 2022 - 17:16

Nu er commerciële nadelen van de klimaatcrisis zichtbaar beginnen te worden is het ineens wel serieus. Nou ja, beter laat.

Wie o Wie
Wie o Wie26 mei 2022 - 16:47

Er zijn nog steeds veel koele wateren rondom nieuw Zeeland. Het bedrijf hoopt een vergunning te krijgen voor die wateren. “ The company is hoping to be allowed consents from the government for water space where it can farm the fish in cooler waters.”

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 mei 2022 - 15:53

Een in-en-in trieste reportage - zeker in een tijd dat zoveel mensen de meest ernstige waarheden niet onder ogen kunnen of willen zien. Ze leven in een staat van ontkenning; en zo vervreemden ze zelf meer en meer van de realiteit. Het bestaan in het late kapitalisme heeft ongetwijfeld een groot aantal fijne, leuke, en verleidelijke aspecten - waarschijnlijk meer dan ooit eerder het geval geweest is. We kennen de individualisering, de atomisering, de wens om op elk gebied van het leven zelfstandig te bepalen wat wel en niet mag - de overdracht van waarden en tradities tussen de generaties schijnt in het niets opgelost te zijn. Daarmee zijn iedere gedeelde moraal en ethiek verdampt. Gewoon jezelf zijn, dat is het credo. Dit alles maakt eenzaam en onwetend tegelijk. Alleen samen acteren alsof er niets aan de hand is, dat heeft een prettig narcotisch effect. Wie dan nog twijfelt maar de waarheid weigert, diegene komt om de haverklap met cijfers en lijstjes aanzetten die moeten bewijzen dat er nog lang geen reden tot zorg is. Die geeft quasi-zelfverzekerd Greta Thunberg en Extinction Rebellion een beschamend domme veeg uit de pan. Die eist van de terecht bezorgden en echt actieven dat ze heilig en dus volmaakt zijn. Mijn hemel - in wat voor een totale sof zijn wij eigenlijk terecht gekomen? En hoe kunnen we nog recht buigen wat door massa's mensen fanatiek krom gehouden wordt?

Oki Doki
Oki Doki26 mei 2022 - 14:50

Een temperatuurstijging van een hele graad is best veel als je weet dat de gemiddelde temperatuur op aarde een kleine 14 graden Celsius is.

Pietje Puk139
Pietje Puk13926 mei 2022 - 14:49

Nou schijnt in Nieuw Zeeland een vrij sociale bevolking te wonen. Maar ook DIE kan in haar eentje het probleem niet oplossen. En zo lang die andere landen allemaal een liberale regering hebben, is het dweilen met de kraan open. Liberale partijen zijn van mening dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die je ook door een onderneming kunt laten regelen. Zoals bijvoorbeeld fossiele brandstoffen inruilen voor waterstof. En we zien met zijn allen hoe fantastisch dat werkt. Niet dus. De vraag is hoeveel er nog mis moet gaan, voordat de bevolking van die andere landen tot het inzicht komt dat liberaal beleid alleen maar problemen oplevert. Persoonlijk denk ik dat die bevolkingen wel zodanig dom, egoïstisch, racistisch en hebzuchtig zijn, dat ze het nooit zullen begrijpen. De Nederlandse bevolking voorop. Want iedereen die minder dan 80.000 bruto per jaar verdient, heeft NADEEL NADEEL NADEEL van liberaal beleid. Maar in 2021 stemde 80 % op een liberale partij. Echter, 90 % van die kiezers had niet het bijbehorende inkomen.

1 Reactie
HaloOfFlies
HaloOfFlies27 mei 2022 - 7:51

"Nou schijnt in Nieuw Zeeland een vrij sociale bevolking te wonen. Maar ook DIE kan in haar eentje het probleem niet oplossen." Dat valt tegen. De CO2 uitstoot in NZ per persoon ligt VER boven het wereld gemiddelde. Niet zo als het rechtse Australie, maar het gaat te ver om te zeggen dat NZ 'slachtoffer' is - de vervuilen zelf naar hartenlust mee.