Joop

Klimaatcrisis: Curaçao moet scholen eerder sluiten wegens ondraaglijke hitte

  •  
19-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2572 keer bekeken
  •  

Curaçao, een van de vier landen van het Nederlandse koninkrijk, gaat de lesroosters van scholen drastisch aanpassen omdat de hitte het lesgeven onmogelijk maakt. De temperatuur op het eiland is al weken zeer hoog, vaak boven de 34 graden. De rest van de maand september gaan scholen nu eerder dicht. "Het is overdreven warm,:" verklaart een leerkracht aan de NOS.

Lessen beginnen op Curaçao meestal rond half acht in de ochtend en stoppen nu om 12 uur omdat door de hitte leerlingen kampen met ernstige concentratieproblemen. Om te voorkomen dat de maatregel problemen oplevert voor ouders die afhankelijk zijn van de naschoolse opvang moeten scholen daar wel zorg voor blijven dragen.

Minister Van Heydoorn van Onderwijs heeft beloofd dat er airco's en ventilatoren aangeschaft gaan worden om de gevolgen van de hitte te bestrijden. De meeste scholen hebben dergelijke systemen niet en onderwijsvakbond Doen eiste vorige week dat die er komen. Dat is overigens geen eenvoudige zaak. De meeste schoolgebouwen zijn op dit moment niet geschikt voor airconditioning omdat ze veelal slecht geïsoleerd zijn. 

Volgens klimaatdeskundige Joffrey Boekhoudt van de Meteorologische Dienst in Willemstad moet Curaçao in ieder geval nog tot kerst rekening houden met hoge temperaturen. Hittegolven noemt hij het niet, want de definitie van een hittegolf bestaat niet op Curaçao. “Dat is nog niet bepaald, het is hier meestal boven de 30 graden, dus de Nederlandse definitie van drie dagen boven de 30 werkt niet.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Rutger Groot
Rutger Groot19 sep. 2023 - 20:57

Te grappig dit. Als ik kijk op de site van de plaatselijke weerdienst: niets aan de hand.. https://www.meteo.cw/?Lang=Ned#:~:text=%3A00%20UTC).-,Weer%3A,zonsondergang%20om%2018%3A35%20uur. Ook de langjarige gemiddelden liggen niet hoger. Is het budget tijd op Curacao?

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen19 sep. 2023 - 13:01

Niks klimaatcrisis, in augustus - september is het in Curaçao altijd het warmst, zeker als het een tijdje windstil is. Ik heb er zelf jaren gewoond (zonder airconditioning). In Curaçao wordt al (tientallen?) jaren gesproken over airco in de slecht gebouwde scholen maar helaas is dat voorbehouden aan de kantoren van de ambtenaren. In tropische gebieden is het overigens normaal om de schooltijden te vervroegen bij hete periodes. In Spanje is er in de bouw nog steeds een siesta. Kwestie van aanpassen.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195519 sep. 2023 - 14:59

Me too, maar dan op Aruba.

LaBou
LaBou 19 sep. 2023 - 16:18

Kun deze reageerder hier aangeven waarop zijn expertise van weermodellen is gebaseerd? Want blijkbaar weet hij meer dan de mensen die ervoor gestudeerd hebben.

Gimli1955
Gimli195519 sep. 2023 - 19:24

@Labou Ervaringen en al zijn ze van een tijd geleden, toch gelden ze nog steeds. Ervaring is belangrijker dan modellen, die de wereld al een tijdje regeren. Modellen zijn een benadering van de werkelijkheid, niet meer en niet minder.

LaBou
LaBou 19 sep. 2023 - 21:09

Gimli, onzin en dat weet je zelf ook wel. Maar daarover discussiëren met jou heeft geen enkele zin gezien jouw onwil naar anderen te luisteren.

Gimli1955
Gimli195520 sep. 2023 - 14:23

@Labou Feitenvrij geneuzel is toch niet geloofwaardig, ik zie geen enkel inhoudelijk argument. Zowel Rob al ik hebben ervaringen en gezien de bijdrage van Rutger is het weer komkommertijd en moet de bekende klimaat discussie weer opgepord worden. Weer is geen klimaat en klimaat is iets anders dan weer. Heel vaak worden de uitersten van het weer gekoppeld aan het klimaat, terwijl daar geen onderbouwde reden voor is.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout19 sep. 2023 - 12:31

Naar verluidt zouden rechtse bronnen beweren, dat er in het gehéél geen sprake is van een een klimaatcrisis, maar dat deze wordt gegenereerd middels een mondiaal progressief complot.

Volrin
Volrin19 sep. 2023 - 11:39

Dit is niet bedoeld als relativering, in tegendeel, wij hebben twee vrijdagen geleden en vorige maandag de school ook na 12:15 gesloten vanwege de hitte.

Mathijsco
Mathijsco19 sep. 2023 - 11:36

"Klimaatcrisis" Lol, Curacao heeft een subtropisch savanneklimaat, wat zich nou juist kenmerkt door een zeer droog seizoen met navenante hoge temperaturen. Maar best hoor: klimáátcrisis!

3 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend19 sep. 2023 - 13:00

Je bent duidelijk totaal niet op de hoogte van de situatie op de Benedenwindse eilanden. Al moet ik toegeven dat het nieuwsbericht hierover ook wel heel summier is. Daar heerst geen subtropisch savanneklimaat maar een tropisch zeeklimaat met weinig neerslag. De temperaturen zijn er voor de tropen normaliter gematigd door de strakke noordoost-passaat die vrijwel het hele jaar doorwaait. De zeewatertemperatuur was daar voor enkele jaren ca 29 graden. De wind zorgde ervoor dat de gemiddelde dagtemperatuur, vrijwel het jaar rond, ca 32 graden, en de gemiddelde nachttemperatuur ca 28 graden was. Momenteel liggen de temperaturen ca 2 graden hoger en de luchtvochtigheid is enorm toegenomen hetgeen een nog hogere gevoelstemperatuur geeft. Oorzaak is de stijging van de zeewatertemperatuur met nu gemiddeld 2 graden. De passaat koelt minder en er verdampt meer zeewater. De negatieve effecten zullen alleen maar toenemen en zichzelf versterken. En dan kan je toch niet om de term klimaatcrisis heen denk ik.

Gimli1955
Gimli195519 sep. 2023 - 13:13

Niks subtropisch, het is tropisch. Ik ben opgegroeid op Aruba en het was daar warm, zeer warm. Het enige voordeel was de lage luchtvochtigheid en de straffe passaat wind. We gingen naar school van 7.30 tot 12.30, we aten s'middags warm en s'avonds brood. Mijn moeder had een siësta tot een uur of 4, en wij speelden dan in de knoekoe achter het huis. Alleen mijn ouders hadden een airco in hun slaapkamer en wij sliepen onder een laken. Het gaat mogelijk om warm weer en niet om klimaat.

Mathijsco
Mathijsco19 sep. 2023 - 19:13

@ Herr Vorragend, Zei ik subtropisch? Dat moest uiteraard zijn tropisch. Ook heb ik het als leek (in ben geen Gerrit Hiemstra met een bijbaan) voor alle zekerheid nog even opgesnord: "Het klimaat van Curaçao is semi-aride. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen heeft Curaçao voor het grootste deel een tropisch semi-aride steppeklimaat (BSh). Het westelijk deel van het eiland is vochtiger, hier heerst een tropisch savanneklimaat (As). " Bron: wikipedia.