In 2001 werd 2,87 miljard dollar beloofd, slechts 260 miljoen dollar is gedoneerd ... hulp moest gevolgen 'Westerse' klimaatverandering ondervangen
De in 2001 gedane belofte van de 20 rijkste industrielanden om arme landen te helpen bij het bestrijden van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering blijkt een wassen neus.
Door redactie Joop
De BBC World Service heeft onderzoek gedaan naar de belofte die 20 rijke landen, inlusief Nederland, deden in de zogeheten Verklaring van Bonn. Het gaat om 15 landen die destijds de EU vormden, plus Canada, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Nieuw-Zeeland.
Zij beloofden tot 2008 ieder jaar 410 miljoen dollar te storten in twee fondsen. Nu blijkt dat er in al die jaren bij elkaar niet meer dan 260 miljoen dollar is gestort, onder meer door Duitsland en Groot-Brittannië. Of Nederland heeft bijgedragen is niet bekend.
Volgens de EU is er wel op andere manieren geld beschikbaar gesteld maar bewijzen daarvan zijn niet achterhalen. Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki Moon stelt dat de rijke landen hun belofte niet zijn nagekomen.
Tot de belofte werd destijds besloten omdat de VS weigerden het Kyoto Verdrag te ondertekenen. De twintig landen wilden zo voorkomen dat het verdrag een stille dood zou sterven.
De financiering om de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden is een van de belangrijkste kwesties die op de aanstaande wereldtop in Kopenhagen aan de orde komen.
Lees het artikel en de Q&A bij de BBC of beluister de reportage