Het belagen van de culturele sector om te protesteren tegen gebrekkig klimaatbeleid duurt voort. Vijf leden van de Italiaanse Ultima Generazione (Laatste generatie) zijn gearresteerd vanwege het bekladden van de gevel van het beroemde operahuis La Scala in Milaan. De activisten ontvouwden ook een spandoek met 'Geen gas, geen olie' op de dag dat het operaseizoen geopend wordt. Die openingsavond lokt traditioneel vaker activisten. Dit jaar is het dringen geblazen omdat de kersverse extreemrechtse premier Giorgia Meloni de opening voor het eerst zal bijwonen. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is te gast.
Het seizoen wordt geopend met de opera Boris Godoenov van de Russische componist Modest Moessorgski. Andere - anti-kapitalistische - activisten willen vanavond een 'diner bij kaarslicht' houden voor het gebouw om aandacht te vragen voor de armoede. Oekraïners gaan protesteren tegen de Russische invasie. Ze hebben bezwaar tegen het Russische karakter van de opening, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.
Geen gas, geen olie... de beste mensen komen altijd met de fiets. Oh wacht, om een fiets te produceren is gas en olie nodig. Oops. lopend?
Goede acties, en broodnodig. NRC Gisteren: "De snelheid waarmee dieren en planten uitsterven was in tien miljoen jaar niet zo hoog als nu".
Lijkt me terecht dat ze gearresteerd zijn. Als iemand mijn huis beklad, mag hij het met zijn tandenborstel zelf weer schoonmaken.
Klinkt als zelfberechting. Das zit nog weer vele stappen onder iemands eigendom beschadigen.
De natuur gaat in hoog tempo naar zijn grootje, en de oorzaak is de mens. Voor sommigen helaas een te groot gegeven, om geestelijk te kunnen verwerken, en daardoor grijpt men maar terug op kleinburgelijke futtliteiten.
@Back De mens is inderdaad de hoofdoorzaak. Maar de mens is ook de oplossing. Met verf gooien draagt echter bar weinig bij aan een duurzame en impactvolle oplossing. Er zijn tal van mogelijkheden om het een en ander terug te dringen. Maar alles vraagt om offers. Offers die altijd anderen moeten brengen. Als we nu eens beginnen om allemaal offers te brengen. Maar dat is een utopie. Drastische maatregelen vanuit de overheid zijn dus nodig. Maar dat geeft sowieso gezeur. 1 kind politiek wereldwijd bijvoorbeeld. Gemotoriseerd vervoer afschaffen bijvoorbeeld. Plastic verbannen. Een hold op alles wat met technologie te maken heeft. (wat eigenlijk letterlijk inhoud, geen olie en gas). Ondenkbaar.
Gaap.... Moet ik hier een mening over hebben? C' est le ton qui fait la musique.
*klimaatterroristen, *klimaatrelschoppers, *extreem linkse eco-terroristen.
Het bekladden van en zich vastkleven aan kunstwerken en gebouwen blijf ik een averechts werkende aanpak vinden. Een "diner bij kaarslicht" voor het gebouw is m.i. veel effectiever, omdat dit veel positiever zal overkomen bij het publiek. Ook bij degenen die er via de media kennis van nemen. En "bezwaar tegen het Russische karakter van de opening" vind ik absurd. Alsof Modest Moesorgsky (m.i. de juiste spelling) iets te maken zou hebben met de klimaatcrisis. En de Russische muziek is gewoon prachtig!
@Olav "de Russische muziek is gewoon prachtig" Ja, maar toch een beetje historische context bij deze muziek... (uit Wikipedia): "Godoenovs regering was succesvol. Vrede en rust keerden terug, en de economie bloeide. Diverse bouwprojecten kwamen tot stand: de stadsmuren van Moskou en Smolensk, uitbreiding van de haven van Archangelsk en een groot aantal kerken. Ook breidde hij de Russische macht uit in het zuiden (Oekraïne) en het oosten (Siberië) en hij heroverde gebieden die verloren waren gegaan aan Zweden" Boris Godoenov (rond 1600) kun je dus (kort door de bocht) zien al een vreedzame (?? hij voerde dus blijkbaar oorlogen) voorloper van Wladimir Poetin... Die Oekraïne toch hé... Dat zit er heel diep in bij die Russen. En misschien begrijpt zo'n fasciste als Giorgia Meloni dat helemaal goed, i.t.t. Ursula von der Leyen natuurlijk.
@Olav ● Een "diner bij kaarslicht" voor het gebouw is m.i. veel effectiever. ● Heb ik iets gemist? Mis ik iets? Gaarne een toelichting waarom dit effectiever is.
Een "diner bij kaarslicht" buitenshuis verbruikt geen olie of gas, maar kaarsen zijn geen "oplossing" vanwege fijn stof enz. dat vrijkomt bij de verbranding.
Apart dat men bezwaar heeft tegen een overleden kunstenaar omdat hij tot een bepaald volk behoorde. Wat heeft een Russische musicus van vroeger te maken met de regering van de huidige Russsische Federatie?
"[..]omdat de kersverse extreemrechtse premier Giorgia Meloni de opening voor het eerst zal bijwonen. Ook Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is te gast." Toch opmerkelijk dat Frans Timmermans - gezien zijn twee functies binnen de Europese Commissie - Ursula von der Leyen dit niet klem heeft willen afraden. Nu is er dus in Italië, dankzij Vladimir Poetin, een fascist aan de macht gekomen, en het is voor Frans Timmermans van geen enkel bezwaar dat zijn superieur daar straks klefjes gezellig naast zit. Ook zijn antifascistische pretenties kunnen we dus met een korreltje zout nemen.
En dan hebben we nog al die oostbloklanden met enge regeringen met homofobe en racistische neigingen. Gevolg van een neoliberale EU die bedoeld is hun eigen burgers uit te leveren aan de grote bedrijven. Dan gaan mensen op rare partijen stemmen. En omdat er geen links antwoord is komen ze automatisch uit bij griezelig rechts. Links had nooit met de EU moeten instemmen want daarmee hebben ze feitelijk zichzelf overgegeven aan rechts. Een neoliberaal fundament onder een ondemocratische superstaat. Daarbij uitslagen van referenda negerend. Nee Frans Timmermans en al die grapjassen zijn deel van het probleem. Extreem rechts moet je niet bestrijden met geleuter maar met een links alternatief.
"Ook zijn antifascistische pretenties kunnen we dus met een korreltje zout nemen." Wie namen die serieus dan?
@Ontheemxe Dus die enge Oostbloklanden zijn zo gewoorden door neo liberale politiek. Weet u we maken het nog makkelijker: Alles wat fout gaat komt door neo liberaal. Oekraine; stikstof, gascrisis, metoo, Zuid Europa in de schulden MvNieuwkerk......
Adaestuo En dat weet u, dat Timmermans het helemaal geen bezwaar vindt, dat Von der Leyen daar zit. Ik maak me overigens sterk dat u de woorden van Timmermans toch al met korreltje zout nam. En hoe u oh zo graag voor iedereen ("we") wilt spreken, dat doet vermoeden dat uw bijdrage gerust met een heel pak zout genomen kan worden.
Een wel erg kort door de bocht conclusie dat door Poetin, er nu een rechtse premier aan de macht is in Italie. Er zijn een veelvoud aan redenen waarom mensen voor haar hebben gestemt. Misschien zijn er heel veel mensen gecharmeerd van haar ideeen; misschien van het idee dat er een vrouwelijke premier komt; misschien was de tegenkandidaat een nog slechtere keuze; misschien brachten heel veel mensen een tegenstem uit als protest van de politieke wanorde van de afgelopen jaren; misschien overheerste het idee: rotter kan het niet worden met deze vrouw. Er zijn legio redenen waarom mensen wel of niet voor een bepaalde persoon stemmen.
Lijkt er op dat ze het belangrijker vinden de vermeende 'elite' aan te vallen dan dat ze zich echt om het klimaat bekommeren.
De elite aanvallen is een prima idee. Maar doe dan de grote bedrijven en hun aandeelhouders en laat de cultuur er even buiten.
Ze vallen de elite niet aan. Met hun actie (en alle andere acties) proberen ze mensen duidelijk te maken dat die wel waarde hechten aan menselijke kunst en cultuuruitingen, maar niet aan deze planeet. Onze manier van waardering wordt besmeurd en belachelijk gemaakt. Want wat hebben wij nog aan operahuizen, theaters, schilderijen, enzovoort, als we straks geen leefbare planeet meer hebben?
@Ontheemde 13:54 Grote bedrijven aanvallen is echt niet nodig. Als wij met elkaar besluiten geen producten en diensten meer af te nemen van welk groot bedrijf dan ook, dan verdwijnt dit bedrijf voor onze ogen in het niet. Maar ja, dan moeten wij onze levens misschien veranderen en dat is nu net iets teveel gevraagd.
"Onze manier van waardering wordt besmeurd en belachelijk gemaakt. " Als men geen waarde meer hecht aan andermans spullen hoe verwacht men dan waarde te hebben voor iets als natuur te bewerkstelligen.
@ Karingin 16:10 Neen, dat denkt Fabius niet. Hij schrijft ook duidelijk: wij met elkaar. Maar Fabius denkt wel dat het de meerderheid van de mensen stiekem allemaal geen ene mallemoer kan schelen. Of we het nu over bedrijven, schilderijen of opera's hebben. Het werkelijke probleem waarmee we te maken hebben is onze nauwelijks te bevatten onverschilligheid.
Het is of of. Regeringen moeten beslissingen nemen, maar burgers moeten zich niet achter hun onmacht verschuilen. Maar zelf, als het financieel mogelijk is, aan de bak. Isoleren, thermostaat op 17 graden, kort douchen. een warmtepomp en zonnepanelen installeren, niet meer vliegen, de auto weg doen, weinig of geen vlees eten, weinig spullen kopen, je tuin vergroenen, nestkastjes ophangen, binnenlands vakantie vieren, lokaal voedsel kopen etc. Als iedereen, die dat kan, dit doet gaan we de goede richting op.
@karingin Individueel besluit nee, effecten van massale afwijzing; Ja Ik noem exota en buckler wat elk door een individu om zeep is geholpen. Het kan wel, denk alleen dat ze het anders moeten aanpakken. Misschien op de Buckler-manier. Niet strafbaar, wel effectief.
@Vervatte "Ik noem exota en buckler wat elk door een individu om zeep is geholpen" Dat is tekort door de bocht Vervatte. Wat Buckler betreft heb je gelijk. Maar met Exota niet. Kort samengevat ging het als volgt: Exploderende Exotaflessen waren in die tijd een probleem. Van Dam liet in zijn programma (1971) zien wat er kan gebeuren als er flessen exploderen. TNO had daartoe een filmpje gemaakt, wat echter ging om een sherryfles waardoorheen een kogeltje werd geschoten, maar goed... wel nét echt. Bovendien vermeldde Van Dam pas achteraf dat het hier niet om Exotaflessen was gegaan. Toen was de schade echter al aangericht, omdat veel mensen wél in dat onjuiste beeld waren gaan geloven. Er zijn veel juridische procedures over gevoerd, die nog decennia zouden duren. De Vara moest van de Hoge Raad €2.2 miljoen schadevergoeding betalen. (1998) Maar goed... Exota is niet door deze affaire om zeep geholpen! Ze gingen wél failliet, maar dat gebeurde pas 6 of 7 jaar na Van Dams programma's, gewoon door normale marktwerking.
Big-Culture is weer de klos,
Lieve oma. Big culture en big corporate zijn dezelfde familie, dus ik snap op zich heel goed de gedachte. Op zich zijn die acties ook nog eens poeslief, omdat oma's (en ikzelf) zich er ook graag laven, dus waar hebben we het in godsnaam over. Het is niet dat la scala in de hens is gezet of zo. Weerstand mag niet meer. Vergelijk dat eens met eind jaren 60. Toen moet u er ook geweest zijn.
Toen richtte zich de demonstraties vooral tegen de overheid en werd er met de politie geknokt. Bij de Nieuwmarktrellen werd ook geen actie gevoerd bij musea of concertpodia. Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij, het doel is duidelijk maar de uitgekozen objecten vind ik minder.
@oma Je vergeet de Aktie Tomaat en de Aktie Notenkraker uit 1969/70. Al moet ik daarbij zeggen deze acties (intern) gericht waren op verandering in de theater- resp. de klassieke-muziekwereld, en niet, zoals de huidige acties, (extern) tegen klimaatverloedering.
Asjeblieft zeg. Moesorski is al heel lang dood en maakte best mooie muziekjes. En die klimaatactivisten blijven maar cultuur aanvallen. Lijkt wel alsof ze het er om doen niet serieus genomen te worden. Zal er een infiltrant van de olie industrie zitten die ze op het idee gebracht hebben musea en muziekzalen aan te vallen?
Waarschijnlijk heeft dit soort cultuurbarbaren de lagere school niet afgemaakt, dus snappen ze er niet zoveel van.
Als mensen menen de wereld te moeten redden, vindt men soms dat het doel de middelen heiligt. Actievoerders begrijpen vaak niet, dat andere mensen anders denken en handelen zoals zij. Dat kan tot radicalisering leiden. Nu vallen de activisten de kunst aan zonder die te beschadigen, maar een volgende stap kan zijn dat wel te doen. Nog een stap verder is geweld tegen mensen. Je moet immers eieren breken om een omelet te maken (Lenin)...
@EenMening Lenin had gelijk toch, of niet dan? Een waarheid als een eh... hoen. En om die omelet echt smakelijk te maken moet je er ook nog een beetje eh... verf doorheen gooien... {;-)
@EenMening "Nu vallen de activisten de kunst aan zonder die te beschadigen, maar een volgende stap kan zijn dat wel te doen. Nog een stap verder is geweld tegen mensen. Je moet immers eieren breken om een omelet te maken (Lenin)..." Maar goed, toch even een serieuze reactie. Al die volgende stappen van jou, hoeven helemaal niet plaats te vinden. Zij bevinden zich slechts in jouw fantasie. En dus moet je m.i. alleen de huidige actie op zijn merites beoordelen. En zo erg is dat toch niet, een beetje waterverf tegen een gebouw?