Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatactivisten slaan toe in Leids natuurhistorisch museum Naturalis

  •  
23-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9652 keer bekeken
  •  
1

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn met behulp van entreebewijzen binnengedrongen in het Leidse natuurhistorisch museum Naturalis. Ze voerden daar actie bij de stoffelijke resten van een soort die al eerder is uitgestorven, een lot dat door de klimaatcrisis vele soorten bedreigt. Geheel naakt vroegen de actievoerders aandacht voor massale uitsterving die de wereld zal treffen als de klimaatverandering niet wordt gestopt door een einde te maken aan fossiele energie. De politie arresteerde vier activisten.

De actiegroep verspreidde na afloop een verklaring:

Om 15:00 opende Extinction Rebellion de pop-up tentoonstelling. Drie naakte activisten stelden zichzelf als levend standbeeld op naast een skelet van de – uitgestorven – mammoet. Op een meegebracht museumbord met de tekst 'HOMO SAPIENS – uitgestorven 21e eeuw' is te lezen dat zij de uitgestorven mens uitbeelden. Een museumgids licht de actie in een speech toe.

Woordvoerder Jelle de Graaf: “De klimaat- en ecologische crisis vormt een existentiële bedreiging, waarbij al het leven op Aarde, inclusief het voortbestaan van de mensheid op het spel staat. Tenzij overheden over de hele wereld nú radicale klimaatactie ondernemen wordt het grootste deel van de Aarde onleefbaar. De uitgestorven mammoet in Naturalis staat symbool voor wat ons te wachten staat als de uitstoot van broeikasgassen niet drastisch wordt teruggebracht.” 

Met de actie eist Extinction Rebellion dat de Nederlandse overheid alles op alles zet om in 2025 klimaatneutraal te worden. Volgens de klimaatwetenschap is dit het jaar dat Nederland - gebaseerd op haar inwoneraantal - klimaatneutraal moet zijn om een 66% kans te hebben de verhitting van de planeet te beperken tot 1,5 graad. Als eerste stap eist Extinction Rebellion dat het kabinet stopt met het subsidiëren van de fossiele industrie met 17,5 miljard euro per jaar. Komende zaterdag, 26 november, om 12:00 organiseert Extinction Rebellion een grootschalige blokkade van de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Tweede Kamer tegen deze fossiele subsidiëring.

Naturalis raakte de afgelopen jaren regelmatig in opspraak. Naturalis zet zichzelf neer als hèt biodiversiteitscentrum van Nederland, toch besteedt het museum geen enkele aandacht aan het wereldwijde ineenstorten van ecosystemen door de biodiversiteitscrisis. Acht wetenschappers en vijftien milieuorganisaties riepen Naturalis eerder op deze 'mammoet in de kamer' alsnog te benoemen. Daarnaast riep Extinction Rebellion Naturalis eerder op sponsorbanden met grootvervuiler KLM en veroordeeld klimaatcrimineel Shell te verbreken. Ook raakte Naturalis in opspraak voor haar reactie op het Indonesische verzoek roofkunst terug te geven.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (70)

van Putten
van Putten24 nov. 2022 - 11:42

Dit onnozele narratief van deze activisten moeten we onderhand toch eens met een korrel zout nemen en gewoon eens kijken naar de feiten. Er is geen enkele aanleiding om te denken dat de mensheid door het klimaatprobleem zal uitsterven. Grote delen van de aarde zullen onbewoonbaar worden (te droog en te nat) maar op het grootste deel is het nog prima toeven. Ze beweren dat “de planeet gered moet worden”. De planeet blijft echt wel bestaan. De natuur vindt zijn weg wel. Het klimaatprobleem is een levensgroot probleem voor, met name, de mensheid. Maar laten we wel bij de feiten blijven. Dit soort overdrijvingen doen de zaal geen goed.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers26 nov. 2022 - 1:09

Zolang er mensen zijn zal er mischien wel wat natuur overblijven maar niet veel en steeds steeds steeds minder. Er is wel degenlijk massale uitsterving aan de gang. Dat er na een miljoen jaar nog leven zal zijn is dus geen argument dat ze onnozel zijn.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal24 nov. 2022 - 10:01

... en wat staan die aktievoerders er zielig en sneu bij ....

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 19:57

Dat is puur gevoelsmatig en waarschijnlijk projectie.

Bart Top2
Bart Top224 nov. 2022 - 9:19

Sterke actie: boodschap en beeld passen precies bij elkaar. Leve de geweldloze actievoerders die ons wakker schudden!

BobDobb
BobDobb24 nov. 2022 - 8:28

Geen subsidies voor fossiele industrie betekent ook voor half Nederland geen verwarming aan in de winter. Nee, we gaan niet stoppen met olie en gas, we gaan minderen (hier in Europa) maar de rest van de wereld gaat gewoon vrolijk verder. En dat moet ook want de bevolking groeit en die mensen willen ook een beetje welvaart. Hier stoppen met uitstoten in 2025 gaat niet gebeuren zonder een groot deel van Nederland direct de armoede in te storten. Gaat niet gebeuren dus en hoeft ook helemaal niet. En nee, de mensheid sterft heus niet uit. Ook dit probleem lossen we op termijn wel weer op.

pahan
pahan24 nov. 2022 - 6:15

Ludieke actie, zo kan het dus ook. Wel een actie waarbij ik denk dat het uitsterven van onze soort eigenlijk wel een goede zaak zou zijn. Aan de andere kant was ik gisteren te gast op een locatie waar het vol zat met briljante jonge mensen, en die steunen dan weer het tegendeel.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2022 - 9:00

@pahan "dat het uitsterven van onze soort eigenlijk wel een goede zaak zou zijn" Steeds als ik een dergelijke opmerking lees, voel ik mij gedwongen de volgende kanttekening te plaatsen: Het zou rampzalig zijn voor het heelal als de mens zou verdwijnen. Daarmee verdwijnt een smak aan kennis over dat heelal, plus ons complete menselijke bewustzijn. Zolang niet bewezen is dat er elders in de kosmos ook leven en mensachtig of hoger bewustzijn bestaat, ga ik ervanuit dat met de mens ook zijn kennis en bewustzijn vergaat. De overblijvende dieren leven slechts in het moment, en zullen er weer honderden miljoenen jaren over doen om op een vergelijkbaar 'humaan' niveau te komen. Zonde, zonde, zonde!

Grijs gebied
Grijs gebied24 nov. 2022 - 9:03

@Eric "Het zou rampzalig zijn voor het heelal als de mens zou verdwijnen. Daarmee verdwijnt een smak aan kennis over dat heelal, plus ons complete menselijke bewustzijn. " Voor wie zou dat rampzalig zijn? Voor de zwarte materie? Het sterrenstof? Of het ruimtepuin?

Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2022 - 9:48

@Grijs gebied "Voor de zwarte materie?" Precies! En zelfs voor het grijze gebied. 😉

pahan
pahan25 nov. 2022 - 5:43

Eric, Een valide overweging. Maar neem dan ook in de overweging mee dat de mannen Mars verziekt hebben en de vrouwen Venus. Samen zijn ze naar Aarde gekomen en krijgen het hier ook niet op de rit. Hoe veel kansen mag je krijgen?

Eric Minnens
Eric Minnens25 nov. 2022 - 12:10

@pahan "Hoe veel kansen mag je krijgen?" De 'schepping' bestaat uit een aantal wonderen. 1) Het ontstaan van het heelal. 2) Het ontstaan van leven. 3) Het ontstaan van bewustzijn. Het zou best eens zo kunnen zijn dat er voor alledrie in de creatie-geschiedenis maar één kans gegeven is. Ik fantaseer nu maar een beetje vrij voor mij uit hé. Het heelal zal wel genoeg hebben aan die ene kans, om te blijven bestaan. Maar als er aan het leven en het bewustzijn een einde komt... wellicht komt er dan nooit meer een nieuwe kans. Maar je weet het niet hé? Misschien heb jij wel gelijk met jouw Mars en Venus. En zal de intelligentie (die uiteindelijk domheid impliceert - gezien onze aardse activiteiten) tenslotte het hele heelal vernietigen... (bijv. als we uiteindelijk begrijpen hoe alles ontstaan is). In antwoord op jouw vraag dus: één kans slechts; herkansing lijkt uitgesloten.

Olav Meijer
Olav Meijer23 nov. 2022 - 22:03

Homo naturalis past goed in dit museum.

Olav Meijer
Olav Meijer23 nov. 2022 - 21:54

Een originele en gedurfde actie!

toentomatentomaten
toentomatentomaten23 nov. 2022 - 20:59

Was de lijm op?

1 Reactie
Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 12:16

toentomatentomaten Ja, net als verstandige reacties wel eens op zijn.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout23 nov. 2022 - 20:33

Domrechts vindt bloot al gauw shockerend, tenzij het als ondeugend & prikkelend naakt wordt gepromoot door de Telegraaf en de Tros.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk23 nov. 2022 - 22:02

Deze reactie is verwijderd

Grijs gebied
Grijs gebied24 nov. 2022 - 9:06

@Hannes Wat wilt u nu precies zeggen met uw opmerking? En waarom maakt u er nu weer een rechts-links verhaal van? Iedereen is mens, toch?

r v b
r v b24 nov. 2022 - 10:01

@Grijs gebied: Waar zijn de rechtse milieu partijen? Waar zijn de rechtse demonstraties voor mensenrechten? Waar is de rechtse inzet voor gelijke rechten voor iedereen?

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 20:11

GG, het zijn altijd en uitsluitend rechtse mensen die negatief over volkomen geweldloze akties als dit hebben.

Andreas4
Andreas423 nov. 2022 - 20:07

Haha.... een paar uur tevoren liep ik daar nog rond... geheel gekleed overigens. Ik vind t een ludieke actie, en ze hebben niks beschadigd. Ook nog eens gewacht tot na schooltijd, dus geen "getraumatiseerde" kinderen.

1 Reactie
Grijs gebied
Grijs gebied24 nov. 2022 - 9:07

Geheel gekleed? Preuts hoor ;) Prima actie idd. Zie mezelf er alleen niet staan. Voelt toch een beetje 'lullig'.

Volrin
Volrin23 nov. 2022 - 20:02

"Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn met behulp van entreebewijzen binnengedrongen in het Leidse natuurhistorisch museum Naturalis." Je kan niet binnendringen als je een geldig entreebewijs hebt. De protestactie is misschien niet toegestaan, maar ze zijn op legale wijze binnen gekomen.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2022 - 20:39

@Volrin "met behulp van entreebewijzen binnengedrongen" Ja, zo kom ik ook altijd een museum binnen....

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2022 - 12:17

Ditto!

Frons
Frons23 nov. 2022 - 19:54

Deze reactie is verwijderd

Jax Teller
Jax Teller23 nov. 2022 - 19:54

Sta je dan. In je blote snik (keltje).

Armoedegrens
Armoedegrens23 nov. 2022 - 18:18

Hoor net dat Shell na deze actie bij Naturalis vroeg in de avond nog één van de nu aan de lopende band geproduceerde greenwash spots versneld online en op tv aan het gooien is. De NOS is opdracht gegeven vanavond al even weer uitvoerig te gaan discussiëren over de KNVB, de one love band en die stomme Arabieren, en de VVD zoekt naarstig naar iets over de asielzoekers wat morgenvroeg nog in het nieuws moet komen. En Vaginek zal het in allerlei vormen hebben over de naakte lichamen ... windt jou dat nog op Piet, weinig schaamhaar hè, Klaas?

Juppé🎗
Juppé🎗23 nov. 2022 - 18:16

Prima actie van XR. Duidelijk en geen valse noot, ook niet van Naturalis en het publiek. Iedereen zal het er in ieder geval in zijn hart wel mee eens zijn.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine23 nov. 2022 - 18:12

Die 17,5 miljard per jaar gaat 't toch niet worden, de overheid zit daar vooral gebonden aan regels voor het internationale transport (luchtvaart, scheepvaart). XR kan zich beter uitspreken tegen het energie prijsplafond, de grootste subsidie voor de fossiele industrie ooit. Deze kan de Nederlandse overheid onafhankelijk van de rest van de wereld volgende maand weer stopzetten. Maar ja, ook voor XR is het makkelijker schoppen tegen Shell, de KLM, de overheid ipv de portemonnee van de Nederlander en dus zichzelf.

Fabius
Fabius23 nov. 2022 - 17:56

'HOMO SAPIENS – uitgestorven 21e eeuw' Ja, dat was november 2022 in Sharm-el-Sheikh. Het 'sapiens' deel van de term 'homo sapiens' is toen ergens tussen de restanten van de borrelhapjes blijven liggen.

Joop  den Uil
Joop den Uil23 nov. 2022 - 17:47

Wat deze reactivisten doen is voor mij -geen twijfel mogelijk- een vorm van grensoverschrijdend gedrag met een sexueel tintje. Maar als activist mag je tegenswoordig alles...

6 Reacties
r v b
r v b23 nov. 2022 - 18:29

Alleen als rechtse, gewelddadige activist. Boer of Staphorster blackfacepieter. Deze activisten werden weer gearresteerd.

r v b
r v b23 nov. 2022 - 19:50

Wat is er sexueel aan? Ik zie het niet.

Andreas4
Andreas423 nov. 2022 - 20:10

Beetje ouderwets Joop, tegenwoordig mag je gewoon je enkels laten zien... en nog veel meer. Mochten ze voor hun naaktheid vervolgd worden, dan zou dat wel t toppunt van sneuheid zijn van ons rechtssysteem.

r v b
r v b23 nov. 2022 - 20:12

Waar ziet u wat sexueels? Ik kan het nergens vinden.

MG1968-2
MG1968-223 nov. 2022 - 21:29

@Joop Bekende reactie. Juist degene die geen probleem hebben met grensoverschrijdend gedrag al dan niet met een sexueel tintje hebben over het algemeen wel moeite met naaktheid. Terwijl naaktheid an-sich niet grensoverschrijdend of sexueel getint is. Maar ik neem aan dat jij een grapje maakt en niet op dezelfde manier redeneert als de intolerante uitdragers van hetgeen je weergeeft. Of toch?

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2022 - 21:37

@Joop den Uil Ja, jammer hé, dat jij geen activist bent. Dan mocht je ook alles. Nu ben je slechts een eenvoudige reaguurder, en word je zelfs daarin wel eens de mond gesnoerd...

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 17:42

De wolharige mammoeten hebben het nog vrij lang weten vol te houden op het eiland Wrangel. Ze zouden kunnen zijn uitgestorven door overbejaging. Overconsumptie. daar waren we altijd al goed in.

1 Reactie
Armoedegrens
Armoedegrens23 nov. 2022 - 18:20

Mooie actie.

Vervatte
Vervatte23 nov. 2022 - 17:35

Als de mens uitsterft schijnt dat goed te zijn voor de natuur. Dat willen ze toch?

2 Reacties
Zandb
Zandb24 nov. 2022 - 12:17

Vervatte Maar meent u dan echt dat de mens geen deel uitmaakt van de natuur?

Vervatte
Vervatte24 nov. 2022 - 15:28

@zandb Jazeker wel. Net als een kankergezwel deel uit maakt van de mens, het kan goed aardig zijn of kwaadaardig. Op dit kantelpunt staan we volgens mij.

LaBou
LaBou 23 nov. 2022 - 17:23

Oei, dat is wel heel gewaagd. Het kan niet anders dan dat hier strenge straffen voor worden uitgedeeld. Demonstreren in je blootje en dan ook nog zonder trekker. Wat denken die lui wel niet.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2022 - 19:34

Ze zijn aangehouden omdat ze niet voldeden aan de vordering de museumzaal te verlaten. Hopelijk mochten ze wat warms aantrekken voor ze werden weggeleid.

Olav Meijer
Olav Meijer23 nov. 2022 - 21:58

@ LaBou: [Demonstreren in je blootje en dan ook nog zonder trekker.] Je dacht er een pornografische actie bij? :)

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 7:39

@dd, speciaal voor jou zal ik de volgende keer vermelden dat e.e.a. sarcastisch bedoeld is.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 nov. 2022 - 7:48

Nee hoor, maar als jij dat wel vindt is dat jouw mening

Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2022 - 9:21

Deze reactie is verwijderd

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2022 - 13:36

@LaBou dat is overbodig. Binnenhuis demonstreren zonder kleding is nog te doen, maar buiten is het koud. Kwestie van inleving.

LaBou
LaBou 24 nov. 2022 - 17:37

@Olaf Meijer: ik dacht het woord trekker te gebruiken als alternatief voor tractor. Maar geplaatst werd het inderdaad wat scabreus. Helaas ihag maar gezien jouw historie kan ik dit niet serieus nemen.

Gio Servas
Gio Servas23 nov. 2022 - 17:15

Tot nu toe hebben alle massa extinctions gezorgd voor een nieuwe kans voor het leven. Zo heeft het leven zich aan kunnen passen op zuurstof op aarde en ook de enorme afkoeling van de aarde waardoor wij nu kunnen leven. Er is zelfs een periode geweest van 300 miljoen jaar dat de hele aarde onder het ijs zat en is er een periode geweest van 1 miljard jaar die ogenschijnlijk heel saai was waarbij volgens de huidige standaarden geen leven mogelijk was terwijl dit het begin was van meercellig leven. Eerlijk gezegd is de periode dat het leven er was zonder zuurstof en voor ons giftige oceanen veel langer dan de periode dat leven wel zuurstof nodig heeft. Wat ik probeer aan te tonen... Blaas niet zo hoog van de toren. Er zijn wel grotere Goden (in dit geval problemen) geweest die al het leven van aarde wilden vernietigen en dat is niet gelukt. We gaan er ongetwijfeld zelf aan onderdoor, maar als dit niet voldoende reden is... Tja, dan niet toch?

7 Reacties
Andreas4
Andreas423 nov. 2022 - 20:16

Aangezien jij nog hoger van de toren blaast: het gaat X.R. juist om de mensheid, en daarnaast al het HUIDIGE leven op aarde. Dat willen ze graag behouden. Jij niet blijkbaar, moet je zelf weten, maar veel mede-nihilisten zal je hier niet aantreffen.

Vervatte
Vervatte24 nov. 2022 - 4:01

@andreas. Dat is wel duidelijk dat het activisten niet echt om de natuur gaat maar om henzelf. Hun eigen ikkie. En dan willen ze al het huidige leven op aarde bewaren zoals het nu is... hoe stel je je dat voor? En het is toch tegenstrijdig dat je meer natuur, minder uitstoot, maar wel alle mensen wil behouden voor de aarde. Dus joh, dan ben ik een nihilist, als ik voor de natuur ben? De motieven van de activisten rijmen gewoon niet met elkaar. Ja wel voor de natuur, maar de mens moet ook blijven. Dat is juist de reden dat er geen zak aan gedaan wordt; NIMBY gedrag. Ja, ik wel wel op groen links stemmen en een stukje steenwol voor het milieu, maarrrrr ik wil ook op vakantie blijven gaan naar het andere einde van de wereld. Je er moeten aan de groene stroom, maar de windmolens mogen bij de buurman. Ja, we zijn tegen kernenergie, maar als mijn been breekt wil ik wel een rontgenfoto. Mensen die menen dat alles (veel mensen en minder uitstoot) wel te combineren is, vergissen zich in de mensheid en zijn streven boven een ander uit te willen steken (verkapt haantjesgedrag) en zijn niet echt voorstander van de natuur. Noem het nihilist, ik noem het realist, maar dan ben je hier weer dom rechts.

Gio Servas
Gio Servas24 nov. 2022 - 6:09

@Andreas, ik heb mijn stukje nog even goed doorgenomen, maar het is toch echt Nederlands. Er staat namelijk in het artikel zelf..."waarbij al het leven op Aarde," en daar had ik het over. Dat jij de mensheid al het leven noemt, is toch wel erg merkwaardig. Verder heb ik het er helemaal niet over dat ik het niet erg vind, ik heb het erover dat als de mensheid dit zelf de moeite niet waard vind. Ik geef toe dat Nederlands niet mijn eerste taal is, dus als ik hier toch iets anders heb geschreven, dan mag je dat gerust aankaarten. Echter als je het gewoon niet begrijpt, dan kan je beter geen antwoord schrijven, staat een beetje dom namelijk.

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 7:11

@andreas Ze stellen een hele concrete eis: klimaatneutraal in 2025 ipv 2050. Met 2050 ben ik het eens en als dat op een normale manier eerder kan: prima! Maar je kan er van alles bij halen maar de vraag blijft op tafel liggen: hoe dan? Want zonder die vraag te beantwoorden blijft het gelul in de ruimte.

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 7:12

@andreas Excuus ik reageer op de verkeerde post

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 14:01

Blaas zelf niet zo hoog van de toren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 nov. 2022 - 13:24

Gio zegt dat na de steeds sneller razende holocaust er over wat miljoenen jaren toch wel leven zou kunnen zijn dus het loopt allemaal niet zo'n vaart. Hoe belachelijk maf moet je het hebben om zo'n groote projectie te hebben om weg te kunnen kijken.

LedStraler
LedStraler23 nov. 2022 - 17:05

“ Klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn met behulp van entreebewijzen binnengedrongen ” Jullie proberen te zeggen dat ze netjes een kaartje hadden gekocht?

Jozias2
Jozias223 nov. 2022 - 17:05

Voor de verandering een prima actie. Maar: "Met de actie eist Extinction Rebellion dat de Nederlandse overheid alles op alles zet om in 2025 klimaatneutraal te worden." Dat lees ik al tijden maar de vraag blijft: hoe dan?

7 Reacties
Andreas4
Andreas423 nov. 2022 - 20:18

2025 is inderdaad zowel theoretisch als praktisch onmogelijk, blijkbaar willen ze gewoon dat de overheid alles op alles zet.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans323 nov. 2022 - 21:36

Het antwoord weet u ook al: onmogelijk.

LaBou
LaBou 23 nov. 2022 - 22:24

"Dat lees ik al tijden maar de vraag blijft: hoe dan?" Die vraag moet je niet hier stellen maar in den Haag bij onze regering. Die worden ervoor betaald om met een oplossing te komen, al bakken ze er maar bar weinig van.

Vervatte
Vervatte24 nov. 2022 - 4:04

@andreas4 Dan blijft nog de vraag; wat is er dan theoretisch en praktisch wel mogelijk? En wie bepaald dat?

Jozias2
Jozias224 nov. 2022 - 10:17

@labou Beetje makkelijk. Het is geen doel waar Den Haag noch enige politieke partij zich aan gecommitteerd heeft. Het is een eis die XR met veel bombarie stelt. Dan moet je ook kunnen aangeven of die eis realistisch is en als je wil dat er voor wordt gekozen moet je ook enig besef hebben van de consequenties.

LaBou
LaBou 25 nov. 2022 - 9:35

"Het is geen doel waar Den Haag noch enige politieke partij zich aan gecommitteerd heeft" Dan wordt het hoog tijd dat ze wel gaan doen. Wat echt gemakkelijk is is de verantwoordelijkheid voor het beleid neerleggen bij een groep als XR. Maar dit soort reacties geeft wel een prima inzicht in de denkwereld van jozias voor wat betreft het klimaat en de globale opwarming.

Jozias2
Jozias225 nov. 2022 - 23:25

@labou Voordat je je committeert aan een doel als klimaatneutraal in 2025 moet je eerst even bekijken wat daarvan de effecten zijn. En als u er okee mee bent dat er miljoenen mensen sterven dan mag dat natuurlijk maar dat maakt het nog geen goed idee.

Weiowei
Weiowei23 nov. 2022 - 17:00

Belachelijk. De musea worden zo nodeloos gedwongen om meer kosten voor beveiliging te maken. zonde dat mooie tentoonstellingen verstoord worden door mensen die via eigenrichting zonder overleg iets anders tentoonstellen.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 nov. 2022 - 19:33

Ze stelden niet iets anders maar zichzelf ten toon. Alleen zuurpruimen zullen om deze geslaagde actie niet glimlachen.

Eric Minnens
Eric Minnens23 nov. 2022 - 20:09

@Weiowei Is Wie o Wie nu ook al uitgestorven? Nou ja, zijn standpunten leven nog.

Weiowei
Weiowei23 nov. 2022 - 21:18

Ze stelden zichzelf ten toon? Zat er iemand op deze tentoonstelling te wachten? Waren het mooie lichamen waar moeite voor was gedaan of was het gewoon kleding uittrekken en het een tentoonstelling noemen?

oproerkraaier
oproerkraaier24 nov. 2022 - 14:03

Joh! Neem een kopje thee!

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 nov. 2022 - 13:32

"verstoord ... door mensen .. via eigenrichting / Waren het mooie lichamen?" Opa Weiowei vind de jeugd van tegenwoordig een schande! Ze namenlijk willen zelf dingen zonder dat ie ze goedkeurt. En hebben tieten waarbij hij zich afvraagd of ze wel zo zijn dat ie zichzelf kan bevredigen, want anders mag het niet.