Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Sneeuwkanonnen in Franse skigebieden gesaboteerd

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1695 keer bekeken
  •  
50809827313_d0d2d8e291_k

© cc-foto: Jechstra

Afgelopen weekend zijn er in het Franse skigebied La Clusaz (Haute-Savoie) verschillende sneeuwkanonnen onklaar gemaakt. De onbekende daders knipten de stroomkabels van de machines door en verwijderden onderdelen uit elektriciteitskasten waardoor vier sneeuwmachines niet meer gebruikt kunnen worden, meldt Le Parisien. Er is volgens de eigenaren geen sprake van grote schade maar ze verklaren wel "geschrokken" te zijn. De machines zullen naar verwachting snel weer in gebruik genomen kunnen worden.

Het bewuste skistation ligt al maanden onder vuur van natuurbeschermers en klimaatactivisten. De gemeente wil een groot waterreservoir aanleggen dat ook gebruikt moet worden voor het produceren van kunstsneeuw. Via een rechtszaak trachten ze de aanleg daarvan te verhinderen. Trouw meldde daarover in oktober:

De vergunning wordt opgeschort. Omdat, volgens de uitspraak, “het publieke belang van een reservoir dat voornamelijk is bedoeld voor de productie van kunstmatige sneeuw, niet opweegt tegen de noodzaak om een natuurgebied en de hier voorkomende flora en fauna te beschermen”.

Elders in Haute-Savoie, bij de wintersportplaats Les Gets, zijn eind vorige maand al sneeuwkanonnen vernield. "Niet skiën zonder sneeuw," luidde een met rode verf aangebrachte leuze. 

De ongekend warme winter maakt wintersport in veel gebieden onmogelijk. Resorts trachten de gevolgen van de klimaatcrisis te camoufleren door zelf sneeuw te maken. Volgens Trouw dringt langzaam ook bij inwoners van de skigebieden door dat die strategie onhoudbaar is:

Het idee dat alles samen kan gaan wordt verdedigd door bijna alle lokale politici in het Alpengebied. Onder hen bevindt zich ook de centrum-rechtse voorzitter van de regio Auvergne-Rhône-Alpes, Laurent Wauquiez. Toch gaan ook in La Clusaz zelf stemmen op tegen deze zienswijze. “Het is een illusie”, zo citeert de krant Libération Xavier Ernoult, een 76-jarige oprichter van een van de skischolen in la Clusaz. “Ik zie niet wat er duurzaam is aan skiën op kunstsneeuw; je moet er bos voor kappen en pistes bulldozeren. Het doet pijn om te zien dat we ons dorp en de natuur kapotmaken.”

cc-foto: Jechstra 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Peterrr3
Peterrr310 jan. 2023 - 21:56

Ik ben benieuwd hoe deze activisten vakantie vieren. Dat zal vast niet in hun eigen achtertuin zijn. Vrijwel iedere vorm van vakantie vieren gaat ten koste van de natuur.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 jan. 2023 - 13:58

Peterrr U begrijpt niet dat sommige zaken veel en veel schadelijker zijn dan andere? U begrijpt niet dat zelfs al zouden deze activisten helemaal niet met vakantie gaan, dat ze dan toch nog schade aanrichten?

KritischKijken
KritischKijken11 jan. 2023 - 20:12

@ zandb Ik begrijp, dat het enerverend is om er weer een welles nietes spel van te maken, maar gaan we nu echt een wedstrijdje moeten houden dat het ene even meer is dan het andere? Dus de ene activist vertelt tegen de boomer: "ik ga ook met vakantie naar u vervuilt net even meer.." Wat een discussie.

TwoTone
TwoTone10 jan. 2023 - 20:30

Zijn er eindelijk eens mensen die wel wat aan het klimaat doen door sneeuw te maken is het ook weer niet goed : - )

3 Reacties
Zandb
Zandb11 jan. 2023 - 6:18

TwoTone En hoe doe je dan iets aan het klimaat, wanneer je sneeuw maakt?

Markzelluf
Markzelluf11 jan. 2023 - 8:08

wellicht bedoelt Two het vestigingsklimaat voor ondernemers in de Franse toeristische industrie, Zand ;)

Zandb
Zandb11 jan. 2023 - 13:59

Mark En hoe zou dat dan de natuur helpen?

KritischKijken
KritischKijken10 jan. 2023 - 15:46

Dus wel een rechtszaak, maar ondertussen wel eigen rechter spelen. Zeker weer categorie vreedzaam, en geweldloos, maar wederom iemand anders spullen vernielen. Mooi toch democratie: Zolang t je uitkomt. Leve het extremisme.

6 Reacties
Zandb
Zandb11 jan. 2023 - 6:28

Kijken Wees maar gerust, onze (democratische) rechtsstaat accepteert het niet, dat je andermans spullen vernielt. En over extremisme gesproken: U vindt niet het niet extreem dat omwille van het geld, mensen niet accepteren dat er geen sneeuw ligt en ingrijpen? Overigens kunt u gerust zijn: Onze democratische rechtsstaat accepteert zeker niet dat je spullen van anderen vernielt. (Het is maar te hopen, dat het extreme nepsneeuw produceren daar ook onder valt.)

Jozias2
Jozias211 jan. 2023 - 8:12

@zandb Mensen doen van alles voor het geld. Heel veel cultuur en recreatie is bedacht om er (ook) geld aan te verdienen. Het punt is of je eigen rechter mag spelen of dat we het aan de echte rechter over laten om te bepalen waar de (sneeuw) grens ligt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 jan. 2023 - 8:39

Democratie is onderdeel. Het doel is een goed rechtvaardig leven. Ook is het niet zo dat als er een gehalte democratie is, dat dat dan genoeg is om een legitieme democratie te zijn. Wel word het altijd gebruikt om het regiem te legitimiseren, maar dat is iest anders. Waar op de wereld is er directe democratie? Hetzelfde soort dingen zijn het geval bij rechters. Dat is maar een van de instituties in een maatschappij, ze zijn niet de alleenheerserers van alles onder de zon die al her andere leven mogen dood doen. En alles wat een regiem niet wil aanvaarden, word al snel als extreem bestempelt. Hoe minder rechtvaardig het regiem, hoe meer ze dingen extreem zullen noemen, tot het totaal een veiligheids/politie staat word. Ook is het zo dat bezit rechten en macht vergaderen die de gewone man noiet heeft. Ben je rijk of een grote corporatie dan kan je de natuur en het klimaat gewoon blijven vernielen, daar zorgen de wethouders die in hun zak zitten wel voor. Vandaar dat meer directe democratie ook niet mag. Integedeel, het word gepratiseert en capaciteit van het volk weggegeven via verdragen met meer ondemocratische instituties zoals de EU.

Hank Nozemans
Hank Nozemans11 jan. 2023 - 9:27

Ja Zandbergen, het is vreselijk extreem om de werkgelegenheid te garanderen van een gehele regio door een van de weinige economische peilers te garanderen. Franse skistations tellen 18000 werknemers direct aan het skien gerelateerd . Daarnaast zijn er nog 120.000 banen indirect gerelateerd aan het skien. Het gaat 10 miljoen toeristen per jaar waarvan 25% buitenlands. Met de wetenschap dat 2/3 van de toeristen nog steeds annuleert bij een gebrek aan sneeuw, is de conclusie eenvoudig te trekken dat uw commentaar als vanouds ondoordacht en naief is.

KritischKijken
KritischKijken11 jan. 2023 - 20:16

@Zandb U begrijpt toch ook wel dat het hier niet gaat over ' de democratie', maar over lieden die normaliter ook te hoop lopen tegen diegenen die de democratie ondermijnen, maar als t even niet uitkomt gewoon zelf voor eigen rechter menen te moeten spelen.

KritischKijken
KritischKijken11 jan. 2023 - 20:18

@Paul Veel verhaal, Paul, om te rechtvaardigen dat dit mag voor het hogere doel? Glijdende schaal wordt dat.