Joop

Klimaatactiviste (64) die per mail oliecongres afgelaste hangt nu tien jaar cel boven het hoofd

  •  
15-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4397 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-06-15 om 08.54.02

Een 64-jarige Nieuw-Zeelandse klimaatactivist riskeert tien jaar celstraf omdat ze een brief heeft geschreven aan olieproducenten, waarin stond dat hun jaarlijkse conferentie was afgelast. Volgens de aanklagers heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte.

Rosemary Penwarden schreef de brief al in 2019. Vlak voor de start van het congres van de Petroleum Exploration and Production Association of New Zealand (PEPANZ), besloot ze over te gaan tot een “satirisch protest”. Ze stelde een mailtje op aan de deelnemers en gebruikte daarvoor het mailadres conferencepepanz@gmail.com. Ze schreef:

"We zijn diep bezorgd over de snelle sociale en politieke veranderingen die ons overspoelen, benadrukt door veel van onze eigen kinderen die schoolstakingen houden om een veilige toekomst te eisen. […] Ondanks onze inspanningen om het geheim te houden, hebben activisten de conferentielocatie van dit jaar ontdekt en zijn ze opnieuw bezig met het plannen van lawaaidemonstraties en verstoringen. Maar er zit een zilveren randje aan dit alles: we zullen er niet zijn om naar dat onophoudelijke gezang te luisteren.”

De mail, waarin stond dat de conferentie tot nader orde afgelast werd, was voorzien van het logo van PEPANZ en dat van een aantal van de leden. Nadat op het hoofdkantoor van PEPANZ bekend werd dat de mail was gestuurd, haastte men zich daar om alle leden te informeren dat het congres gewoon door zou gaan.

Het duurde uiteindelijk nog zeven maanden voor de politie bij Penwarden terechtkwam, waarna haar telefoon en laptop in beslag werden genomen en ze aangeklaagd werd. Volgens de officier van justitie heeft dat niets te maken met een demonstratieverbod of het debat over klimaatverandering. Penwarden wordt verweten van plan te zijn een conferentie te verstoren, waarbij ze valsheid in geschrifte pleegde. Daar staat een celstraf van maximaal tien jaar tegenover. Penwarden is de afgelopen periode op borgtocht vrij geweest, in september moet ze dan eindelijk voorkomen.

Penwarden is van plan ontslag van verdere vervolging aan te vragen. Volgens haar is de hele rechtszaak bedoeld om haar af te schrikken, “maar het heeft juist het tegenovergestelde effect”. Ook zei ze verbaasd te zijn dat het openbaar ministerie volhardt in haar vervolging: “Ik wil graag geloven dat ik een bedreiging vormde voor deze industrie, maar in hemelsnaam, ik weeg 52 kg, ben 1,57 meter lang en 64 jaar oud", aldus Penwarden. “Dit zijn de grootste vervuilende bedrijven in de hele wereld. Ik vond het belangrijk dat ze van kleine oma's hoorden."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Déjà vu
Déjà vu16 jun. 2023 - 23:46

Degenen die aan de touwtjes trekken zijn nog steeds gecharmeerd van koolstofboeren en niet van anders denkenden.

Cleo1
Cleo116 jun. 2023 - 18:53

Toffe actie van oma

Joop  den Uil
Joop den Uil15 jun. 2023 - 19:29

Dergelijke emails krijg ik ook geregeld... alleen trap ik er niet in en de geldgeile shareholders wel... Geld maakt blind.

Geer1
Geer115 jun. 2023 - 15:47

Nou die soep gaat niet zo heet gegeten worden, bovendien heeft dat selectief voorbeeld stellen aan een individu averechts effect op iedere vorm van activisme.

Pater
Pater15 jun. 2023 - 15:24

Kostelijke actie, jammer dat het congres toch doorging. Als dit gevangenisstraf oplevert in een land als N.-Zeeland zijn de rapen daar gaar.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2023 - 18:01

Heel origineel ook.

PGS
PGS15 jun. 2023 - 13:45

Heel goed dat zij anderen wijzen op de consequenties van hun gedrag. En nu haar de gevolgen en consequenties van haar gedrag laten ervaren.

Vuurrood
Vuurrood15 jun. 2023 - 13:22

Vanmorgen op NPO1. Shell gaat op wereldschaal oliewinning op het zelfde niveau handhaven en de gaswinning opschroeven. Aldus de CEO van Shell. Wordt het geen tijd om een strafeis tegen de CEO's van oliemaatschappijen te formuleren en ze hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de door hen veroorzaakte schade?

agnar123
agnar12315 jun. 2023 - 12:24

Een beetje een onzin verhaal. De maximum straf is 10 jaar. Misschien is de uiteindelijke eis een taakstraf of een straf gelijk aan de tijd dat ze al heeft vastgezeten. Wel leuk om te lezen en een grappig effect dat ze heeft bereikt. Los van het bovenstaande: Autoriteiten wereldwijd zijn wel geneigd om heel hard uit te halen naar klimaatactivisten. Blijkbaar hebben ze heel goed door, dat een wereldwijde revolutie voor een beter klimaatbeleid in de lucht hangt. We willen graag, dat kinderen van nu de kans krijgen om hun kleinkinderen te zien opgroeien. Met het huidige klimaat beleid is het nog maar de vraag of ze hun kinderen kunnen zien opgroeien.

Greendutch
Greendutch15 jun. 2023 - 12:06

Aanklagers zonder gevoel voor humor O nee er moet geld verdient worden maar owee als 't van de andere kant komt

itsme3
itsme315 jun. 2023 - 12:03

De genoemde tien jaar is tendentieus. Dat is de maximumstraf of alle vormen van valsheid in geschrifte. Zoals je in de loterij ook een miljoen kunt winnen, maar in werkelijkheid de deur uitgaat met een tientje, als je al iets wint. En datze gestraft wordt, is dat niet meer dan logisch voor deze actie.

1 Reactie
LaBou
LaBou 17 jun. 2023 - 5:34

Itsme lijkt me een goed slachtoffer voor phissing en dergelijke.

Mathijsco
Mathijsco15 jun. 2023 - 10:31

Ik vind het persoonlijk een enorm grappige actie. Je zou als oliewereld ook een beetje incasseringsvermogen kunnen tonen en ludiek reageren,

3 Reacties
Polarisario
Polarisario15 jun. 2023 - 16:19

@Mathijs: Ik vind die tien jaar best ludiek! Hilarisch zelfs. Ik denk dat deze dame dat toch wel zal waarderen de komende jaren.

adriek
adriek15 jun. 2023 - 18:41

Het is de vraag of het congrescentrum dat tienduizenden euros mis loopt zo'n grap ook moet kunnen waarderen. Als ik voor de grap uw baas uw vakantiegeld naar mijn rekening laat overmaken vindt u dat misschien ook minder grappig dan ikzelf.

Marinus C.
Marinus C.16 jun. 2023 - 11:34

@adriek Oliemagnaten spelen een grote rol in het vernietigen van het planetaire ecosysteem, met ongelofelijk veel menselijk leed als gevolg. Het zou volkomen redelijk zijn om dat slag massaal uit hun villa's te sleuren en voor een tribunaal a la Neurenberg te berechten voor ecocide en andere misdaden. Deze mevrouw staat toch echt aan de goede kant in dit verhaal, moreel in ieder geval. Legaal heb je wss wel een punt, maar een dergelijke Befehl ist befehl mentaliteit is wat mij betreft onwenselijk.

RaymondenJoop
RaymondenJoop15 jun. 2023 - 10:06

Best wel een goede actie om je punt te maken. Bizar dat ze vervolgd wordt, temeer omdat ze het snel doorhadden. Kan me ook niet voorstellen dat iemand daardoor niet is op komen dagen. Laat wel weer zien waar de echte macht ligt. Soms komt de inkse goegemeente dit goed uit, bijv in het geval van Kaag en haar handelen waar ik zowat gekielhaald wordt als je daar een cynische opmerking over maakt, soms niet. Wat mij betreft is het altijd fout bestuur dat dit mogelijk maakt. Kijk wat de meerderheid wenst en handelen moet gebaseerd zijn op feiten en een duidelijke visie voor de toekomst . Is die visie goed, dan heb je de mensen vanzelf mee

FransRos
FransRos15 jun. 2023 - 9:43

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

FransRos
FransRos15 jun. 2023 - 9:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Polarisario
Polarisario15 jun. 2023 - 8:57

Die tien jaar brommen had ik niet verwacht. Kennelijk pakken ze in Nieuw Zeeland criminelen wel aan zoals dat moet bij hele zware misdrijven. Maar goed, een eis van tien jaar hoeft gelukkig voor haar nog niet te resulteren in een straf van tien jaar.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jun. 2023 - 10:58

Kennelijk trekt Polisario voorbarige conclusies.

Polarisario
Polarisario15 jun. 2023 - 16:23

@kockh: welke conclusie doel je op? Volgens mij bestaat mijn reactie uit geen enkele conclusie. Tenzij jij het vermogen niet hebt om te begrijpen wat ik bedoel, maar dat is jouw probleem. Uitleg nodig?

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 jun. 2023 - 9:38

Op basis van bovenstaand verhaal stel jij vast (concludeerje) dat ze in NZ criminelen wel aanpakken. En omdat je het over zware misdrijven hebt, neem ik aan dat die vaststelling niet over deze mevrouw gaat? En ik vind zo'n vaststelling op basis van bovenstaande gegevens voorbarig.

Marinus C.
Marinus C.16 jun. 2023 - 11:37

Als je deze mevrouw ziet als een crimineel, en wat ze gedaan heeft als een heel zwaar misdrijf, dan zal dat vooral komen omdat je morele systeem volledig doorgerot is. Stem je toevallig BBB?

Ranonkel2
Ranonkel215 jun. 2023 - 8:54

“Ik wil graag geloven dat ik een bedreiging vormde voor deze industrie, maar in hemelsnaam, ik weeg 52 kg, ben 1,75 meter lang en 64 jaar oud", aldus Penwarden. “ Je zou toch verwachten dat je op die leeftijd de gevolgen van je eigen keuzes kan overzien. Dat je die gevolgen ook aanvaard in plaats van met lullig excuses komt dat er bovendien niet toe doet. Als ik te hard rijdt accepteer en betaal ik de boete ook gewoon in plaats van allerlei excuses te verzinnen.

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jun. 2023 - 10:59

Waren er maar meer mannen zoals Ranonkel, die een ludieke actie vergelijkt met eigen haast.

Ranonkel2
Ranonkel215 jun. 2023 - 11:59

stokkickhuysen Meer iets van gevolgen van je eigen keuzes accepteren. De meeste mensen hebben er vanaf een bepaalde leeftijd niet zo veel moeite meer mee..

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2023 - 13:40

Dit is een ludieke actie dat kan je van te hard rijden niet zeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2023 - 13:42

Deze vrouw verdient een prijs voor originaliteit

Polarisario
Polarisario15 jun. 2023 - 16:25

@Daniëlle: Dan zal je toch ook de ludieke en originele strafeis wel kunnen waarderen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2023 - 12:45

wat er ludiek is aan boetes ontgaat mij

Bert van der Neut
Bert van der Neut15 jun. 2023 - 8:52

Formeel juist, deze aanklacht. Maar er is hoegenaamd geen schade. Beetje overtrokken reactie.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jun. 2023 - 11:00

Bert kent het Nieuw Zeelandse recht als geen ander.

Bert van der Neut
Bert van der Neut15 jun. 2023 - 11:19

In elk geval beter dan jij. Verder dan "op de man" kom je weer niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jun. 2023 - 13:35

nee Bert, je doet een uitspraak over een terrein waar je geen deskundigheid hebt. Dus dit is niet op de man maar op de inhoud van je bericht.

Bert van der Neut
Bert van der Neut15 jun. 2023 - 16:25

Dat weet jij helemaal niet. Is van jou een ongefundeerde aanname. Je kletst dus maar wat.

EenMening3
EenMening315 jun. 2023 - 8:49

Een creatieve en originele manier van actievoeren.

Pindaklaas
Pindaklaas15 jun. 2023 - 8:32

We hebben veel meer mensen zoals Rosemary Penwarden nodig.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick15 jun. 2023 - 8:29

"Penwarden wordt verweten van plan te zijn een conferentie te verstoren, waarbij ze valsheid in geschrifte pleegde". Gelukkig is het daar ook een rechtstaat waarin iedereen gelijk is voor de wet. Het blijft me verbazen dat mensen daar moeite mee hebben. "Volgens de officier van justitie heeft dat niets te maken met een demonstratieverbod of het debat over klimaatverandering", dus dat. Als er met spandoeken gestaan was, dan was er geen vervolging geweest.

Sam V
Sam V15 jun. 2023 - 7:41

Mooie casus voor de blinddoek en weegschaal van Vrouwe Justitia. Ze zal zeker geen 10 jaar krijgen. Ik verwacht zelfs helemaal geen gevangenisstraf. Ze deed het niet voor eigen gewin. Dat zal de grootste factor zijn. Taakstraf en kleine schadevergoeding zal het wel worden. Dat zou ik in ieder geval passend vinden.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst15 jun. 2023 - 7:34

Vond het wel humor. Volgend jaar maar een brief sturen naar alle kamerleden dat de Troonrede wordt uitgesteld.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr15 jun. 2023 - 12:24

Of beter, dat Rutte de troonrede niet zelf schreef voor de koning, maar dat het door Chatgtp was geschreven.

weereenmening
weereenmening15 jun. 2023 - 7:26

Stuk origineler dan de lijm acties.

Ecclesia
Ecclesia15 jun. 2023 - 7:24

"Penwarden is van plan ontslag van verdere vervolging aan te vragen. Volgens haar is de hele rechtszaak bedoeld om haar af te schrikken, “maar het heeft juist het tegenovergestelde effect”." Die twee dingen staan lijnrecht tegenover elkaar. Als je geen verdere vervolging wenst moet je niet bij de rechter aangeven dat je niet bang bent.

Herr Vorragend
Herr Vorragend15 jun. 2023 - 7:23

Vervolging voor deze goede en ludieke actie geeft wel de macht van de olielobby aan.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk15 jun. 2023 - 7:15

Dan wordt ze toch een martelaar. Dan heeft ze nog steeds haar doel bereikt.

tinekea2
tinekea215 jun. 2023 - 6:58

Kijk, dat is nou een satirische actie, die kan ik wel waarderen.