Joop

Klimaatactivist Greta Thunberg: De wereld heeft twee jaar tijd verspild

  •    •  
19-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
46705842745_285bff8ef9_k
In de twee jaar die zijn verstreken sinds de allereerste schoolstaking van Greta Thunberg, heeft de wereld kostbare tijd verspild voor het aanpakken van de klimaatcrisis. Dat zegt de Zweedse activiste in een artikel in The Guardian. Donderdag ontmoet ze samen met mede-stakers Luisa Neubauer, Anuna de Wever en Adélaïde Charlies de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
‘Kijken we terug op de laatste twee jaar, dan is er veel gebeurd,’ schrijven de activisten. ‘Vele miljoenen gingen de straat op en op 28 november 2019 riep het Europees parlement de milieunoodtoestand uit.’
"Maar in deze afgelopen twee jaar werd wereldwijd ook 80 miljard ton CO2 uitgestoten. We hebben onophoudelijk natuurrampen gezien over de hele wereld. Vele levens gingen verloren of werden verwoest en dit is pas het begin."
Volgens Thunberg en haar mede-activisten reppen wereldleiders wel van een bedreiging voor het voortbestaan van de mens, maar is de wereld ondertussen nog altijd in staat van ontkenning wanneer het op daadwerkelijk handelen aankomt. Dat betekent volgens de activisten dat de kloof tussen wat er gedaan moet worden en wat er werkelijk gebeurt met de minuut groeit.
Om direct werk te maken van de klimaatcrisis, moeten rijke landen hun vervuilende activiteiten stoppen, zegt Thunberg: ‘Dat is een feit dat maar weinig mensen willen accepteren. Alleen al het idee van een crisis waar we ons niet uit kunnen kopen, bouwen of investeren, zorgt ervoor dat mentaal collectief de stoppen doorslaan. Deze mix van onwetendheid en ontkenning is de kern van het probleem.’
De activisten wijzen erop dat landen miljarden uitgeven om de economische klappen van de coronacrisis op te vangen. Beschikbaar geld dat een zeldzame kans oplevert om de wereld in de juiste richting te sturen als het gaat om het terugdringen van de opwarming van de aarde. Desondanks gaat het gros van de steunfondsen naar de fossiele industrie. Een grote uitzondering daarop is Duitsland, dat 40 miljard euro investeert in klimaatreddende maatregelen als elektrische voertuigen, openbaar vervoer en duurzame energie.
‘Zelfs een kind kan zien dat het huidige beleid niet strookt met de wetenschappelijke consensus,’ schrijven Thunberg en haar metgezellen:
"We begrijpen dat de wereld ingewikkeld is en dat datgene waar we om vragen misschien niet gemakkelijk is of onrealistisch lijkt. Maar het is veel onrealistischer om te geloven dat onze samenlevingen de opwarming van de aarde waar we op afstevenen kunnen overleven. We zullen onvermijdelijk fundamenteel moeten veranderen, op de een of andere manier. De vraag is: komen de veranderingen op onze voorwaarden of op die van de planeet?"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Louis Adams
Louis Adams20 aug. 2020 - 17:26

Gewoon stoppen met recreatie vliegen, doe je dat wel ben je een loser.

2 Reacties
Sam V
Sam V21 aug. 2020 - 19:13

Precies, gewoon met de dieselauto 2500 km rijden om in Zuid-Frankrijk op vakantie te kunnen. O ja en Curacao en Aruba zoeken maar andere inkomstenbronnen. Geen probleem.

Louis Adams
Louis Adams23 aug. 2020 - 2:30

@Sam V Ooit gehoord van openbaar vervoer kapitalist? Aruba en Curaçao? Ook daar kun je geld naar een goed doel overmaken als je betrokken bent met hun welzijn. Jullie zijn precies 't probleem deze klimaat crisis. Maar stem maar lekker Thierry en zijn band van misfits, hoef je er niet aan mee te doen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop20 aug. 2020 - 6:22

Een vd weinige voordelen mbt corona en de aanpak hiervan. Economisch is het een drama, minder import in het westen met haar grote economische footprint en dus fors minder CO2

Safiyah
Safiyah19 aug. 2020 - 15:50

Waarschijnlijk twee stomme vragen, maar: 1) We horen al jaren dat het 5 voor 12 is, maar zijn we er niet inmiddels ver overheen? Indien nog niet, hoe laat is het dan precies? Indien wel zo, 12 uur geeft het tijdstip aan voordat het te laat is. Zijn we dus gewoon niet al te laat? Of is er nog een mogelijkheid om de klok terug te draaien? 2) Het Klimaatakkoord van Parijs heeft als doel de aarde niet meer te laten opwarmen dan 1,5 graad dan het nu is. Zoals nu al jaarlijks vele klimaatrampen plaatsvinden, hoe ziet de aarde er dan uit als deze nog eens 1,5 graad warmer is dan nu? Zou de doelstelling niet moeten zijn de aarde 1,5 graad koeler te moeten laten worden? Is dat nog uberhaupt mogelijk? Of hebben alle landen zich er maar bij neergelegd dat sommige landen maar gewoon moeten wennen aan nog meer klimaatrampen? En wat voor een effect heeft 1,5 graad extra warmte van invloed op de ijskappen? Is dat dan geen omkeerbaar proces geworden, met alle gevolgen van dien? OK, het waren eigenlijk meer dan twee vragen...sorry!

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 aug. 2020 - 16:51

Bij mij is het nu 13:40, maar jij bent daar waarschijnlijk al lang overheen en de klok terugdraaien lukt me niet, ook al zou ik het proberen. De doelstelling zou misschien moeten zijn om de aarde 1,5 graad koeler te laten worden, maar dat is net zo lastig als de tijd terugdraaien en de geest weer in de fles stoppen, dus ook al zou iets misschien moeten, dan betekent dat nog niet dat het kan. Als er een ramp dreigt kun je daar het beste gewoon niets aan doen om niet het verwijt op te lopen dat je paniekvoetbal speelt en als de gevolgen voelbaar worden, kun je gewoon constateren dat het te laat is. In ieder geval verlost je dat van het ergerlijke gevoel dat je iets zou moeten ondernemen.

Sam V
Sam V19 aug. 2020 - 13:19

Zolang er geen Chinese “Greta” opstaat zullen de komende twee jaar ook verspild worden.

3 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 aug. 2020 - 20:19

Heb je cijfers die aantonen dat de Chinezen minder maatregelen treffen dan wij? En betekent dat dan ook dat wij het met dezelfde ecologische voetafdruk zullen moeten doen als de gemiddelde Chinees? Of loop je alleen maar te zeuren om je eigen privileges in stand te houden?

tinekea2
tinekea220 aug. 2020 - 7:49

@vrije geluiden: Ja, je van de domme houden en persoonlijk worden gaat de wereld redden.....

PVDB2
PVDB220 aug. 2020 - 17:47

China is inmiddels de grootste leverancier van zonnepanelen ter wereld, investeert tientallen miljarden (361 miljard; hoogste ter wereld), is de grootste en modernste producent van batterijen voor elektrische auto's (CATL). Heeft in verhouding tot westerse landen meer elektrische autobussen rondrijden (115.000+). De ecologische footprint van Nederland is veel groter per hoofd van de bevolking dan China. Nederland heeft en groter gemiddeld inkomen en gemiddeld veel dichter bevolkt dan China. Groter gemiddeld bestedingspatroon dan de Chinese burger. Ze hebben daar geen twee auto's voor de deur staan zoals vaak hier, eet men per persoon minder vlees en gaat men ook niet voor een prikkie meerdere malen op vliegvakantie. Buiten dat: alleen al de bouw van 722 geplande kolencentrales zijn geschrapt. De energie wende kennen ze ook in China. En naar alle waarschijnlijkheid zal, als deze trend doorzet, binnen enkele jaren duurzame energie goedkoper zijn dan kolenenergie. De grootste vijand is de fossiele energie sector en de bijbehorende lobbyisten en de miljarden die er door gespendeerd word om het verdienmodel in stand te houden. En niet vergeten de politici die wel erg genegen zijn het verdienmodel van sommige landen, zoals Rusland, te beschermen. Dus met andere woorden Sam V.: In China hebben ze geen Greta Thunberg nodig... want men weet dondersgoed dat het uiteindelijk economisch voordeel gaat brengen. Kost wat maar brengt uiteindelijk veel meer op.

Ivan61
Ivan6119 aug. 2020 - 12:56

Deze jonge mensen moeten meer invloed krijgen. Nu is misschien laatste kans.

JJP2
JJP219 aug. 2020 - 12:11

Leeft Greta nog? Tijd voor charmeoffensief?

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 aug. 2020 - 11:44

Ze heeft zoals altijd gelijk. Ik zou ervoor pleiten dat mensen zoals Greta veel meer zeggenschap en verantwoordelijkheid krijgen. Helaas is dat nog niet het geval, en worden we bestuurd door witte oude mannen die het neoliberalisme tot religie hebben verheven. Laat je niet kisten Greta, jouw generatie en de wat spaarzame wakkere ouderen staan achter je!

Leontrotsky
Leontrotsky19 aug. 2020 - 11:17

Never let a good crisis go to waste. Overheden in Het Westen hebben de corona crisis aangewend om de klimaattransitie in de koelkast (slechte woordspeling) te zetten. Dit had nooit mogen gebeuren de corona crisis is geen excuus om niet op gelijke voet door te gaan met de aanpak van klimaatsverandering want de klimaatsverandering stopt niet als er corona is. We moeten nu direct gaan doorpakken en doelen van de klimaattransitie naar voren gaan halen. Hopelijk kan dit wereldwijd gebeuren. De coronacrisis is ook voor een groot deel veroorzaakt door klimaatsverandering dus er zijn wel degelijk raakvlakken te vinden in beide rampen.

4 Reacties
Max6
Max619 aug. 2020 - 12:14

"We moeten nu direct gaan doorpakken" inderdaad... we hebben de overheid nl helemaal/bijna niet nodig... Leon... ga zonnepanelen op je dak leggen, ga je huis isoleren, ga consuminderen, ga minder vlees eten, beplant je tuin, ga niet meer vliegen, ga minder auto rijden, etc, etc... wat heb je zelf al gedaan voordat je weer naar de overheid gaat kijken?

ton14024
ton1402419 aug. 2020 - 22:34

M. Er is al 50 jaar geroepen ga dit, ga dat. Vindt je dat nu nog slim?

Max6
Max620 aug. 2020 - 8:20

@Ray ja... maar wat verwacht je van de beleidmakers? dat ze anderen verplichten te doen wat jij al gedaan hebt... beter als de mensen het zelf inzien en zelf aan de slag gaan. @Ton ja, wat anders...

Aart van de aap
Aart van de aap20 aug. 2020 - 12:52

Dit keer ben ik het wel met je eens, Trotski. i wont pick on you ( snap je hem ? ) ( is grappig )

Fredje3
Fredje319 aug. 2020 - 11:04

Haar kinderlijke onschuld en eerlijke denkwijze maakt haar vreselijk naief. Wat had zij verwacht. Dat politici iets zouden doen? Hahahaha, sorry hoor..... Om aan dit soort zaken iets te doen moet je fatsoen hebben en om politicus te zijn moet je weer geen fatsoen hebben... gaat dus nooit goed samen.

2 Reacties
Zandb
Zandb19 aug. 2020 - 11:42

Fredje Er zit weinig anders op dat het op z'n beloop te laten of om hetzelfde onfatsoen aan de dag te leggen als de politici?

Aart van de aap
Aart van de aap20 aug. 2020 - 12:51

Ben ik met je eens Vergeet niet voor wie die politici daar zitten. Kijk wiens belangen ze behartigen. Gretha is nog jong. Ze weet niet beter.

Gaz Typari
Gaz Typari19 aug. 2020 - 10:42

Ik heb diepe bewondering voor Thunberg, de Wever en al die andere kanjers, die durven te zeggen waar het op staat. Maar de realiteit is dat we bijna 50 jaar hebben verspild. "Grenzen aan de groei" werd in 1972 gepubliceerd door de (nog steeds bestaande) club van Rome(1). Daarin stond dat de aarde vermenigvuldiging en het nastreven van materiele welvaart van de mens niet meer kon dragen. De mens heeft zich nadien nochtans flink vermenigvuldigd. Maar het overgrote deel van de mensheid is niet langer bezig met materiele welvaart, maar louter met overleven. Waar zit dan die welvaartsgroei van de afgelopen halve eeuw? Oxfam Novib becijferde dat in 2018 42 personen meer welvaart hadden dan 3,7 miljard personen aan de andere kant. De rijkste 1% bezit de helft(2). Frans Timmermans heeft een aardige poging gedaan met de Green Deal en dat is zeer te prijzen. Komend jaar geeft de EU € 1 Mld uit aan duurzame innovatieprojecten(3). Tegelijk is het peanuts met wat de fossiele sector aan steun krijgt. Alleen al in Nederland is dit ruim € 8 Mld(4). En meest recent de schofterige staatssteun voor het al decennialang gepamperde KLM, een van de grootste vervuilers die dit totaal ongestraft (én onrendabel) mag blijven doen. We hebben een lange weg te gaan en zoals zo vaak in de geschiedenis is het weer de jeugd die de troep van voorgaande generaties moet op ruimen. Technische innovatie heeft volop plaatsgevonden, maar problemen zijn er niet mee opgelost. Terwijl dit wel de enige weg is. We gaan niet terug naar 3 miljard mensen, we gaan onze welvaart niet opgeven, we laten ons niet achter de dijken opsluiten. We kunnen een zekere mate van gedragsverandering aan, maar zoals corona nu laat zien ook maar heel beperkt. We kunnen wel prachtige uitvindingen doen die breed maatschappelijk worden geadopteerd. Dat is de enige mogelijke weg. (1) https://histobron.nl/grenzen-aan-de-groei-rapport-club-van-rome-1972/ (2) https://oi-files-d8-prod.s3.eu-west-2.amazonaws.com/s3fs-public/file_attachments/bp-reward-work-not-wealth-220118-en.pdf (3) https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/horizon-2020/horizon-2020-european-green-deal (4) https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/34191/subsidie-fossiele-brandstof

spiegeltje2
spiegeltje219 aug. 2020 - 10:36

Ze zegt in de the Guardian ook: "Slechts de gedachte aan een crisis met het idee dat we die we niet kunnen kopen, waaraan we niet kunnen bouwen of er in investeren zoals wij dat gewend zijn te doen, lijkt een soort van collectieve mentale kortsluiting te veroorzaken. Deze mix van het negeren, de ontkenning en de onwetendheid is de kern van het probleem".

Zeurmachine
Zeurmachine19 aug. 2020 - 10:01

Rijke landen, zoals zij beweert, bestaan niet meer. Belastinggeld wordt gegijzeld door neoliberalen, die met hun diepe zakken bedrijvigheid handhaven en bevorderen. Een land, ofwel een bevolking binnen de landsgrenzen, kan dit niet meer sturen dmv verkiezingen. Want globale economie. Er zijn wel rijke bedrijven, en waanzinnig rijke particulieren. Zij zijn het probleem. Een ander probleem is de concurrentie op de arbeidsmarkt, grondstoffenmarkt en overbevolking. Zou bijvoorbeeld dit land, Nederland, grote natuurparken willen aanleggen, komen de agressieve pushers vanzelf aanlopen. Geen natuurpark: er moeten woningen gebouwd worden, er moeten energieparken komen, er moeten eigentijdse agrarische bedrijven komen. Moet moet moet. De aardbol is op deze manier al compleet verdeeld. Ieder leeg grasveld is een ergernis. Ieder stukje oerbos -waar ook- een sta in de weg voor mensen met ambitie of een groot gezin. Je kunt wel stoppen met vervuilen, maar de groeiende wereldbevolking zal op alle grond en hulpbronnen aanspraak blijven maken. Doe jij het niet, doet die ander het wel. Op is op dus claimen maar. Milieuvriendelijk de planeet beetje bij beetje ombouwen tot globale stadstaat: het is net zo goed een weg naar totale natuurvernietiging. Het is geen vijf voor twaalf, die klok ligt allang kapot op de grond.