Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Klimaatactie: Portugese kinderen slepen Nederland - en 32 andere landen - voor de rechter

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Zes jonge Portugezen, van 8 tot 21 jaar, zijn naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg gestapt met een aanklacht tegen 33 geïndustrialiseerde landen. De jongeren stellen dat hun toekomst in gevaar wordt gebracht door de Europese landen omdat deze geen of te weinig gevolg geven aan het Akkoord van Parijs. Naast Nederland worden onder meer Rusland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal aangeklaagd.
De zes komen uit drie gezinnen en zijn zich gaan interesseren voor het klimaat na de immense bosbranden waar Portugal in 2017 mee kampte. Ze realiseren zich dat hun leefomgeving door klimaatverandering wordt geteisterd en dat de problemen in de toekomst alleen maar erger zullen worden, zeker als landen niet in actie komen. Nu al kampen ze met gezondheidsproblemen door de aanhoudende hittegolven en zien ze dat hun land bedreigd wordt door de stijging van de zeespiegel. Portugal beleefde dit jaar, net zoals veel andere landen, ongekende hitterecords.
De klagers beroepen zich op de mensenrechten en de plicht van bij het hof aangesloten landen om die na te leven. Bijzonder is dat ze in verband met de haast niet, zoals gebruikelijk is, eerst in eigen land een rechtszaak tegen de staat hebben gevoerd maar direct naar het internationale hof stappen. Hun actie is wel geïnspireerd door acties op landelijk niveau. De afgelopen jaren zijn in tal van landen op zes verschillende continenten klimaatzaken tegen overheden gevoerd. De baanbrekende zaak van Urgenda tegen de Nederlandse staat is daarvan internationaal de meest in het oog springende.
“Onze generatie leeft in een tijd van groot gevaar en onzekerheid, dus onze stem moet gehoord worden”, verklaart de 12-jarige Andre Oliveira tegen de Deutsche Welle.
De jonge activisten worden ondersteund door de wereldwijde juridische actiegroep Global Legal Action Network (GLAN). Een woordvoerder van GLAN stelt dat de gevolgen van de klimaatcrisis worden afgewenteld op de jongere generaties en dat er dus eigenlijk sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Het is voor het eerst dat er een klimaatzaak wordt gevoerd op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Als de jonge aanklagers zaak winnen, worden de betrokken landen door de rechter verplicht tot het ondernemen van actie tegen klimaatverandering.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 0:15

Prima actie! Zeker een deel van de jeugd geeft hoopr oor de toekomst (Denk b.v. ook aan Extiction Rebellion en Code Rood)..

1 Reactie
OlavM
OlavM6 sep. 2020 - 0:15

Moet zijn: .....hoop voor de toekomst.

Greendutch
Greendutch5 sep. 2020 - 11:33

ik wens ze heel heel veel succes, en resultaat!

Petra Buis
Petra Buis5 sep. 2020 - 3:58

Als niet-linkse actievoerders van kinderen gebruik maken is het wel een fout middel. Trouwens, waarom zouden kinderen niet tegen Coronamaatregelen kunnen zijn? Niet alle kinderen zijn links en/of verstandig. Kinderen zijn ook niet heilig, ze discrimineren bijvoorbeeld keihard op het schoolplein, Kinderen zijn vaak monsters! Ze hebben opvoeding nodig en ze moeten beschermd worden tegen volwassenen die hen inzetten voor hun acties.

Tom Meijer
Tom Meijer4 sep. 2020 - 13:35

Ach een aanklacht tegen ons land heeft toch geen zin, over enkele decennia staan hier sowieso toch enkele tientallen meters zeewater.

Pieterplezier
Pieterplezier4 sep. 2020 - 10:40

Totále zinloosheid om deze landen aan te klagen. Echt, niette zuinig. Zolang je op mondiaal niveau aanpakt heeft het nul zin. Let op groeilanden zoals China, India en Amerika, dáár kun je winst halen!

2 Reacties
Pieterplezier
Pieterplezier4 sep. 2020 - 10:52

Zolang je NIET op mondiaal niveau aanpakt....

Albero
Albero4 sep. 2020 - 13:39

Precies wat deze kinderen bedoelen: "afwentelen".

Knertel
Knertel4 sep. 2020 - 9:21

Even een rechtse ramplank ridder methode gebruiken: Exploitatie van kinderen? En hoe zit het dan met de kinderen die meelopen in de Viruswaarheid demonstraties? Wees blij dat er nog kinderen zijn die zich niet alleen druk maken over de nieuwste smartphones en dure merkkleding. Zeer lovenswaardig initiatief van deze jongeren. Driewerf hoera voor hen!

vdbemt
vdbemt4 sep. 2020 - 8:44

"ben benieuwd hoe dit bij de kinderen zelf tot stand is gekomen." In grote lijn alsvolgt: De zes komen uit drie gezinnen en zijn zich gaan interesseren voor het klimaat na de immense bosbranden waar Portugal in 2017 mee kampte. Ze realiseren zich dat hun leefomgeving door klimaatverandering wordt geteisterd en dat de problemen in de toekomst alleen maar erger zullen worden, zeker als landen niet in actie komen." Een nogal ingrijpende en daarmee begrijpelijke aanleiding. Ik zie niet wat er mis aan is dat GLAN dit ondersteunt. Met de tweets van Greta bewijs je ook niet dat die situatie geënsceneerd is.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt4 sep. 2020 - 8:45

Dit was aan Rutger Groot.

Buitenstaander
Buitenstaander4 sep. 2020 - 11:02

@vdbemt Het is misschien wel iets te simpel om te denken en geloven dat 'kinderen' naar de rechter stappen. Laten we gewoon toegeven dat GLAN dit niet -eufemistisch gesteld- 'ondersteunt' maar gewoon daarin het voortouw neemt, als professionele club, want kinderen 'verkoopt' goed. Kom op.

Buitenstaander
Buitenstaander4 sep. 2020 - 8:44

Begin me langzamerhandtoch wel zorgen temaken over die 'kinderverhalen'. Eerst Greta, dan de ouderloze kinderen in Griekenland en nu weer dit.... Het ziet er alleemaal net te georchestreerd uit, want kinder emotie betaalt uit blijkbaar....

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté4 sep. 2020 - 15:19

@norm Ik zou zeggen: onderzoek het en rapporteer je bevindingen als je klaar bent. Dank alvast.

Rutger Groot
Rutger Groot4 sep. 2020 - 7:48

Op zich een prima actie, ben benieuwd hoe dit bij deze kinderen zelf tot stand is gekomen, want kinderen exploiteer je niet, ook niet voor het goede doel. De spontaniteit is dan snel ver te zoeken en ik ben bang dat ook deze kinderen speelbal worden van de PR machine van GLAN. Dit zag je ook bij Greta Thunberg, waar bijvoorbeeld een overvolle treincoupe van de DB werd geënsceneerd, en Greta 'dankzij' PR terrecht de volle laag kreeg. https://twitter.com/GretaThunberg/status/1205969006982815751

Martin007
Martin0074 sep. 2020 - 7:39

Wat de Portugese jongeren willen, is heel goed mogelijk. Maar de politiek werkt zoals gewoonlijk weer eens enorm tegen. Hun eigen carriere en het geld dat ze daarmee verdienen, is veeeeeel belangrijker dan de toekomst vanonze kinderen. Waarom blijven de burgers toch koppig stemmen op die egoïsten? Een Nederlands bedrijf heeft uitgevonden hoe je waterstof kunt verbinden aan een vaste stof, zodat alle nadelen van waterstof (brandbaar - explosief - vervoer onder hoge druk) teniet worden gedaan. Op deze waterstofkorrels kan elk voertuig rijden. En vliegen (!!!). Er is namelijk geen zware accu nodig. https://h2-fuel.nl/ Om dat waterstof te maken, is 100 % puur water nodig. Een Nederlands bedrijf heeft uitgevonden hoe je dat kan maken van zeewater, met zonne enerige. Dit proces wordt al gebruikt in landen met een watertekort die aan zee liggen. Op dit moment wordt waterstof gemaakt d.m.v. aardgas. Dat is duur, slecjht voor het milieu en het levert energieverlies op. Maar je kunt nu dus waterstof maken met gebruik van zonne en wind energie. Alle op kolen gestookte elektriciteitscentrales en zelfs Tata Steel (hoogovens) kunnen worden omgebouwd. Net als je CV installatie. Maar ja, er is veel geld nodig om dat allemaal zo snel mogelijk in gang te zetten. Dat geld is er. Maar de asociale jongetjes en meisjes waar Nederland (en EU) op stemt, geven liever elk jaar 8 miljard subsidie aan de fossiele industrie en 2 miljard belastingverlaging aan het grootbedrijf. Samen is dat 10 miljard.

3 Reacties
rvb2
rvb24 sep. 2020 - 9:24

De oplossing op basis van NaBH4 is voorlopig niet werkbaar, en erg inefficient. Het gaat uit van waterstof gegenereerd via elektrolyse, dat process heeft een efficientie van ongeveer 30%. Daarnaast is er ook energieverlies bij het circulaire in/uitpak proces. Met waterstof wordt via een brandstofcel energie opgewekt, de efficientie daarvan ligt momenteel rond de 50%, met een theoretisch maximum van 83%. Daar komen nog de energiekosten bij voor het maken van het ultrapure water, dat proces is ook erg inefficient. Directe opslag van elektrische energie in accu's is een stuk efficienter (ongeveer 75% efficientie), en dus beter.

rvb2
rvb24 sep. 2020 - 9:47

Ik zie dat ik een foutje gemaakt heb in mijn eerdere bericht: de efficientie van de elektrolyse van water tot waterstof en zuurstof is ongeveer 70%, het energieverlies is ongeveer 30%.

tempest
tempest4 sep. 2020 - 11:08

@rvb Ik dacht dat de gangbare brandstofcellen nog slechter presteerde: 45% Met inderdaad 70% efficiëntie bij de elektrolyse. Dus als je waterstof voor je auto gebruikt: 70% * 45% = 32% efficiëntie. Opslag in accu’s is inderdaad veel efficiënter. Het aparte is dat een flink aantal automakers toch flink in waterstof investeren, simpelweg vanwege de voordelen: snel tanken/opladen is daar 1 van. Momenteel is productie van waterstof uit aardgas overigens nog goedkoper dan via elektrolyse. En überhaupt zolang de meeste elektriciteit van fossiele energie wordt gemaakt is er sowieso nog geen CO2-uitstoot reductie. Ik had van de waterstof korrels nog niet eerder gehoord, maar ben wel sceptisch. Waterstof is helemaal niet simpel om op grote schaal mee te werken.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 sep. 2020 - 5:43

Vandaag een mooi stuk van Ronald Plasterk in de krant waaruit blijkt dat Neerlands polderen en vooringenomenheid van politici een echte oplossing in de weg staan. Smerige politieke spelletjes leiden tot forse achterstand en een inhoudelijk fout klimaatakkoord. Bovenstaande kids hebben groot gelijk om ook NL aan te klagen.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt4 sep. 2020 - 8:47

Dat hebben ze zeker. Alleen al het vast blijven houden aan de groei van Schiphol en Luchthaven Lelystad, staat 180 graden dwars op verantwoord klimaatbeleid.

Fredje3
Fredje34 sep. 2020 - 4:23

Geen probleem hoor, die landen passen gewoon de rekenmethode aan en *Poef* opeens voldoet alles wel aan de klimaatregels, ergo.... voordat je het weet kunnen gewoon weer huizen gaan bouwen en hoeven we ook geen diesels meer te weren.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt4 sep. 2020 - 8:48

"die landen', daar hoort Nederland bij.

LaBou
LaBou 4 sep. 2020 - 10:25

Het heet ook niets voor niets "hollands rekenen".

Fredje3
Fredje35 sep. 2020 - 3:58

@vdbemt, klopt, aangezien Nederland 1 van die 32 landen zijn die worden aangeklaagt, hoor Nederland bij "die landen" en zoal LaBou al kort maar krachtig aangeeft, "hollands rekenen". Creatief met Excel zal de wereld dus gaan redden.

tempest
tempest3 sep. 2020 - 21:36

Op zich een leuke PR actie, maar ja, sommige dingen kunnen gewoon niet of duren veel langer (technologisch, praktisch of door gebrek aan draagvlak). Of dan een rechtszaak nut heeft? Ik betwijfel het. Radicale maatregelen worden op hun beurt ook weer aangevochten door belanghebbenden. En als er via de rechter echt dingen worden doorgedrukt kan dat ook weer hele nare politieke consequenties hebben, waardoor een oplossing juist verder weg komt te liggen. Veranderingen zijn nooit simpel in een democratie.

4 Reacties
NN2
NN24 sep. 2020 - 7:54

Leuke PR? Exploitatie van minderjarige kinderen die zich druk horen te maken over spelen met leeftijdsgenoten. Op zich voor een goed doel, maar het gebruik van kinderen is alleen voor de publiciteit.

vdbemt
vdbemt4 sep. 2020 - 8:53

@NN. Ha. de anti-leuze, exploiteren van kinderen, is bij jou geland. Jij vindt dat kinderen moeten spelen. En niet zo slim moeten zijn dat ze zien hoe volwassen hun toekomst verkloten. Die toekomst is vele malen langer dan dat spelen nu. Trouwens, wie zegt dat ze nu niet ook spelen? Een eigen prettige aanname in jouw ontkenning van de klimaatproblematiek.

NN2
NN24 sep. 2020 - 21:34

Vdbemt Dat ik klimaatontkenner ben is jou aanname. Geen enkele achtjarige denkt veel verder dan een paar uur en verzint het om landen aan te klagen. Volstrekte onzin en dus puur effectbejag.

NN2
NN24 sep. 2020 - 21:36

Jouw...,