Joop

Een klimaat voor een aanslag scheppen en het debat vergiftigen

  •  
12-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
34921190640_db3b17255c_z

© cc-foto: Roel Wijnants

Ondertussen vraagt niemand zich af of niet juist het continu leggen van onbewezen verbanden iemand met een redderscomplex op ideeën brengt
Door menig rechtse blogger, reaguurder en twitteraar is Thierry Baudet dood verklaard. Nu tegenstanders zijn deur beklad hebben, kan een aanslag niet uitblijven. Daarbij horen verwijzingen naar Pim Fortuyn, die een aantal weken voor de moordaanslag een taart vol kots en stront naar zijn hoofd gesmeten kreeg. “Nul zetels”, riepen de daders erbij.
Bijna sinds de fatale zesde mei van het jaar 2002 wordt er een rechtstreeks verband gelegd tussen de taartengooiers en Volkert van der Graaf. Dat verband wordt desgewenst uitgebreid naar iedereen die ooit kritiek oefende op het modderig denken van Pim Fortuyn. Dat komt mede omdat deze martelaar elke tegenspraak onmiddellijk pareerde met “U demoniseert mij”, terwijl hij zelf niet aarzelde om  minister Els Borst te vergelijken met Osama bin Laden omdat zij vanwege de wachtlijsten in de zorg net zo veel slachtoffers maakte als de leider van Al Qaida. Over godwinnen gesproken!
Uiteraard gaan de herinneringen dan meteen terug naar Marcel van Dam, die Pim Fortuyn tijdens een uitzending van Lagerhuis “Een buitengewoon minderwaardig mens” noemde. Dat heeft hem bij rechts de reputatie van eeuwige medeplichtige opgeleverd. Van Dam werd  tijdens het debat steeds kwader en ongeveer halverwege de uitzending nam de woede het over van de rede. Zo kwam de gevreesde debater tot de faux pas, die hem de afgelopen twintig jaar bijna dagelijks wordt nagedragen. Er zijn in Nederland vermoedelijk weinig mensen die zoveel spijt hebben van vier in het publiek uitgesproken woorden. Het had Van Dam gesierd als hij deze woorden meteen en ruiterlijk had teruggenomen in plaats van dat hij in latere interviews min of meer voorzichtig terugkrabbelde. Dit  onder handhaving van zijn kritiek op wat Fortuyn de Nederlandse moslims meende te moeten aanwrijven. Hij deed dat niet en daarom geldt hij onder rechtse volksmenners tot de verantwoordelijken voor de moord op Fortuyn. Als hij wel door het stof gegaan was waarschijnlijk ook want vergeving bestaat niet in die kring. Integendeel. Wie kwaad spreekt over de heiland, heeft bloed aan zijn handen. En dat laat zich net als bij Pilatus niet wegwassen.
Ondertussen vraagt niemand zich af of niet juist het continu leggen van onbewezen verbanden tussen critici en demonstranten en politieke moordenaars het klimaat schept dat iemand met een redderscomplex op het idee brengt om naar mes of pistool te grijpen. Redderscomplex? Volkert van der Graaf hoort thuis in het rijtje eenlingen dat meende door het stellen van een bloedige daad het land te kunnen redden en de geschiedenis in het juiste spoor te brengen: de moordenaars van Lincoln, McKonley, tsaar Alexander II, koning Umberto van Italië, keizerin Sissy, Frans Ferdinand, Kennedy. Wanneer je steeds leest dat de volgende stap zal zijn een moordaanslag, zou je tot de gedachte kunnen komen om zelf op het hoofdpodium van de geschiedenis te treden door die aanslag daadwerkelijk uit te voeren. Als je de bijbehorende persoonlijkheidsstructuur hebt natuurlijk: als je narcistisch bent ingesteld, als je precies weet wie het kwaad in de wereld vertegenwoordigt, als je geneigd bent je te verliezen in obsessies als je zelfoverschatting zo mateloos is dat je denkt het leven van een ander en het lot van de maatschappij in eigen hand te moeten nemen. Daar ligt De Telegraaf. Daar staat het voor de zoveelste keer. Baudets deur is beklad. Hij moet beveiliging krijgen. Anders wacht hem het lot van Pim Fortuyn.
Zou het zo met Volkert van de Graaf ook gegaan zijn? Het kan wezen. Het kan net zo goed anders liggen. Hij heeft nooit gezegd waardoor hij  buiten zijn eigen verwrongen denkpatronen om ook geïnspireerd was. Als hij nou net als Breivik, die in geschrifte van zijn waardering voor Geert Wilders geen geheim maakte, uitgebreide teksten op het internet had geplaatst, dan was het anders geweest. Maar dat deed Volkert van der Graaf niet.
Het is allemaal onbewijsbaar. En het is net zoveel waard als de bewering dat taartengooien of het bekladden van deuren de voorbodes zijn van een moordaanslag. Misschien moeten we eens ophouden het debat te vergiftigen met zulke speculaties, die uiteindelijk alleen bedoeld zijn om tegenstanders het zwijgen op te leggen..
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (176)

Josef K
Josef K15 sep. 2017 - 10:24

Ik dacht dat geschiedkundigen probeerden te leren van het verleden om de toekomst te duiden. Blijkt dat het dan wel in hun straatje moet passen.

Anoniempje5
Anoniempje514 sep. 2017 - 6:26

Zou inderdaad moeten. Maar dan gaat u ervan uit dat alle partijen het spel eerlijk spelen. Een reden waarom links het zo moeilijk heeft is de eigenschap om het spel eerlijk te spelen terwijl de anderen dat niet doen. Politiek Correct betekend dat je alles mag, nee, moet zeggen tegen de islam en moslims. En als je dan dingen zegt als, grenzen dicht, alle 1,5 miljard moslims zijn eigenlijk terroristen, Koran verbieden, moskeeën sluiten, strafkampen opzetten voor moslims enz. mag je geen enkel tegenwoord krijgen of vergeleken worden met vergelijkbare opvattingen uit het verleden want dan wordt je gedemoniseerd. En uiteraard mogen ze wel andere leiders/partijen met Stalin of Lenin vergelijken zonder dat de vergelijking überhaupt hout zaagt. Want ze zijn uiteraard niet politiek correct en dat mogen ze van zichzelf maar niemand anders.

DaanOuwens
DaanOuwens13 sep. 2017 - 15:02

Mooi artikel van Van der Horst. Maar ik denk dat de situatie ernstiger is dan Van der Horst schrijft. Ik denk dat hij te veel relativeert en ben dan ook nogal somber. Volgens mij is Baudet een fascist. Een fascist zoals die handelen en denken in 2017. Hij constateert dat de Nederlandse samenleving te veel veranderd en verkleurd als gevolg van immigratie en vreemde culturen. Ik denk dat zoiets onvermijdelijk is in een open moderne samenleving. Volgens mij is het zaak de grondrechten van iedereen de waarborgen. Baudet echter wil maatregelen nemen door in te grijpen in die verkleurende samenleving. Dat maakt zijn opvattingen fascistisch en die van zijn aanhang ook. Zodra je maatregelen wil gaan nemen om de ene groep te bevoordelen en de andere te benadelen beweeg je richting fascisme. Dat Baudet een fascist is moet hem volgens mij niet vogelvrij maken. Ook zijn grondrechten moeten gewaarborgd worden. De grondrechten van alle fascisten in Nederland. Van NVU tot PVV en FvD. Ik lig niet wakker van het besmeuren van zijn voordeur. Maar ik vindt het wel domme en gevaarlijke acties. Dat soort dingen moet je elkaar niet aan willen doen. Ik geloof alleen niet in dialoog of discussie zoals Van der Horst en velen anderen wel doen. Een discussie voeren met mensen die de grondrechten van een deel van de Nederlanders niet willen erkennen lijkt mij zinloos en kansloos. Zonde van moeite want dat leidt tot niets.

13 Reacties
marcelhermus
marcelhermus13 sep. 2017 - 18:26

En als Baudet het nou benoemt als positieve discriminatie ten opzichte van de autochtone bevolking?

Josef K
Josef K13 sep. 2017 - 20:13

Volgens is Daan Ouwens een fascist zoals die denken in 2017.

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 22:09

Mee eens

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 22:11

Een discussie voeren met mensen die de grondrechten van een deel van de Nederlanders niet willen erkennen lijkt mij zinloos en kansloos. Zonde van moeite want dat leidt tot niets. Zal wal wel weer wegkijken of linkse arrogantie worden genoemd maar het schiet inderdaad niets op. Vergeef ze vader, ze weten niet beter.

arjenZH
arjenZH13 sep. 2017 - 22:41

Zoek eens de definitie op van fascime.

Pater
Pater14 sep. 2017 - 3:32

@Daan, Als dit fascisme is herken je het echte fascisme straks niet meer. gelukkig zie je wel dat je bewijsvoering wat zwak is, en maak je er ook van dat hij zich beweegt richting fascisme. Dat is nogal een verschil. Ik vind Baudet heel verontrustend. Maar ik heb hem bijv. nog niet horen zeggen dat mensen die hier wonen en oorspronkelijk niet uit NL komen het land uit moeten, zoals Wilders wel heeft gezegd. Misschien bedoelt hij dat wel, maar daar mag je natuurlijk niet vanuit gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens14 sep. 2017 - 5:15

@ Josef K Begin eens met onder je eigen naam je commentaar te geven. Als je mensen wil beledigen of provoceren doe dat dan gewoon met open vizier. Op deze manier wordt het wel erg infantiel.

DaanOuwens
DaanOuwens14 sep. 2017 - 5:16

@ arjenZH Jij schrijft: Zoek eens de definitie op van fascime. Zoek er zelf maar 1 uit: http://www.encyclo.nl/begrip/fascisme

Zandb
Zandb14 sep. 2017 - 7:12

Josef Beter lezen. Het enige dat Daan zegt, is dat in feite discussie met bepaalde mensen geen zin heeft. Verder zegt hij heel duidelijk dat alle grondrechten - en dus alle rechten - voor iedereen gelden. arjen Gedaan. En nu? Pater In een land als dit moet je heel erg politiek correct zijn, als je kwade bedoelingen hebt. Noch Wilders noch Baudet zijn al in de positie om zoiets, zonder rampzalige gevolgen voor henzelf en hun partij, te beweren, ook al zouden ze dat menen. Daarom blijft het ook moeilijk om de ernst van de wijze waarop ze een gevaar vormen, duidelijk te maken. Daan kiest er volgens mij voor om mensen die anderen hun grondrechten niet gunnen, (politiek correcte) fascisten te noemen. U noemt dat liever (politiek correct) "verontrustend".

DaanOuwens
DaanOuwens14 sep. 2017 - 14:47

@ Pater Jij schrijft: Maar ik heb hem bijv. nog niet horen zeggen dat mensen die hier wonen en oorspronkelijk niet uit NL komen het land uit moeten, zoals Wilders wel heeft gezegd. Dat heeft hij wel gezegd. Naar aanleiding van een discussie over vluchtelingen. Niet exact hetzelfde maar die mensen zijn een bedreiging voor de Nederlandse cultuur en horen hier niet. Kortom mensen die niet al een aantal generaties voorouders hier hebben horen hier volgens Baudet niet. Ik heb weinig begrip voor jouw opstelling hierin. Je bent het niet eens met Baudet maar je hebt pas echt een probleem als hij voorstelt mensen te deporteren met trein en boot. Dan is het voor jou duidelijk en ga je zeggen dat je het er niet mee eens bent. Dat is rijkelijk laat. Veel te laat. Al decennia laten dictaturen zien dat verzet alleen mogelijk is als de dictatuur er nog niet is. Jij behoort blijkbaar tot de groep mensen die een dictatuur pas ziet als ze door je straat marcheren. Als het zo ver is kan je beter je mond houden, want dan is het recht van spreken je al ontnomen.

arjenZH
arjenZH14 sep. 2017 - 17:34

@Daan & Zandbergen Fascisme: "politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie" Hoe komen jullie erbij dat dit van toepassing is op Baudet?

Pater
Pater15 sep. 2017 - 3:58

@Daan "je hebt pas echt een probleem als hij voorstelt mensen te deporteren met trein en boot. Dan is het voor jou duidelijk en ga je zeggen dat je het er niet mee eens bent." Daan toch. Ik zeg keihard dat ik het Baudet heel verontrustend vind, dat ik het zeer oneens ben met hem, en ik noem hem een racist en een seksist. Ik vind je insinuatie tamelijk smerig en ik zou een excuus op prijs stellen. Ik trek de grens bij de betiteling fascist. Baudet verlangt naar een NL van vreemde smetten vrij, in die betekenis dat hij absoluut tegen elke cultuuraanpassing is. Maar hij komt natuurlijk zelf oorspronkelijk uit Indonesië (2e of 3e generatie). Bij fascisme hoort antidemocratisch optreden en geweld. Dat vertoont hij (nog ?) niet. Je rechtlijnigheid waarin geen plaats is voor welke nuance dan ook wordt steeds sterker, lijkt wel.

DaanOuwens
DaanOuwens16 sep. 2017 - 14:01

@ Pater Jij schrijft: Daan toch. Ik zeg keihard dat ik het Baudet heel verontrustend vind. Jij zegt keihard dat je Baudet verontrustend vindt? Keihard verontrustend? Ik vind een dergelijke kwalificatie, keihard lachwekkend.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 7:48

Ooit erbij stil gestaan dat een fout zinnetje van Marcel van Dam tot bijna 20 jaar later blijven herhalen en verwijten, meestal zonder enige context, een vorm van demoniseren is? Volgens de definities van de Pimmers kan demoniseren tot moord leiden. Zijn de Pimmers dan zelf bezig met het voorbereiden van een moord op Van Dam? Die man is 80, mag hij geen rustige oude dag hebben vanwege een fout zinnetje, 20 jaar geleden? Hoeveel foute zinnetjes roepen de Pimmers zelf op fora? Sommigen ronduit discriminerend en oproepen tot geweld. Ooit van Geenstijl gehoord? Een hollandse puberale kwajongensclub waar minachtend over vrouwen en allochtonen en linkse mensen wordt gedaan. Zullen we eens een lijstje van foute zinnetjes van Pimmers aanleggen? Ik weet er wel een stuk of wat. Of een lijstje met foute zinnetjes van Baudisten of Wilderisten? Nederlanders zijn en blijven gereformeerden, ze richten kerkgenootschappen op op basis van een zinnetje verschil. Ze fuseren en splitsen kerkgenootschappen. Maar we kunnen ook zoeken naar wat we delen. We willen welvaart en vrijheid, en al dat geroeptoeter en eeuwig verwijten draagt daar niet aan bij.

6 Reacties
Josef K
Josef K13 sep. 2017 - 8:58

'Ooit erbij stil gestaan dat een fout zinnetje van Marcel van Dam tot bijna 20 jaar later blijven herhalen' De socialistische van Dam beleeft echter een rustige dag in een kapitale villa, zonder taarten. Kennelijk laten de 'Pimmers' het wel bij woorden.

Walter White
Walter White13 sep. 2017 - 10:21

@Lodewijk, Ik zal het even uitleggen want het is volgens mij na al die tijd nog steeds niet duidelijk. Het gaat bij lange na niet om het foute zinnetje of om excuus over dat foute zinnetje. Het gaat om de gedachte erachter. Het was een serieus debat over religie en fundmentalisme waarop M. van Dam geen weerwoord had en tenslotte op de man ging spelen door Fortuyn dan maar weg te zetten als extreem rechts. Een methode die vandaag de dag nog altijd gebruikt wordt.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 14:24

Walther White, dat is het? Niet te geloven..... Marcel van Dam had 20 jaar geleden geen weerwoord en maakte zich met een retorisch trucje ervan af? Dat is waar jij nu al 20 jaar wrokkig over loopt te zijn, dat stelt helemaal niets voor. Ik heb Pim ook wel eens boos en beledigend zien worden omdat hij geen weerwoord had, dat gebeurt iedereen wel eens. Volslagen onbelangrijk. Daarom moet Marcel van Dam bijkans als medeplichtige op de moord op Sint Pim worden gezien? (zie de reactie van Jozef K, om te snappen wat ik bedoel) Die man is 80 jaar, laat hem toch met rust. Het gaat helemaal nergens over.

Walter White
Walter White13 sep. 2017 - 18:59

Lodewijk, Wat u een 'retorisch trucje' noemt daar verschillen we van mening over. Het gaat mij om de inhoud van dat debat. Dat ging over issues die vandaag de dag meer bewaarheid zijn geworden. Helaas is dat voortschrijdend inzicht gebleken. Maar daar moet je, zeker als (aankomend) volksvertegenwoordiger, normaal over kunnen discussiëren. Iemand persoonlijk in een extreem rechtse hoek plaatsen vanwege een verschil van opvattingen over inhoud zonder aanleiding van extreem rechtse intenties hoort daar niet bij. Dan gaat het niet meer over de inhoud Weerleg het met argumenten. En als je niet in staat bent om het op een normale manier te beargumenteren zal een extreem rechtse frame niets toe voegen.

Zandb
Zandb14 sep. 2017 - 7:22

Josef Ooit bij stil gestaan, dat wat u aanvoert nu juist een bewijs van de onzin die "Pimmers" verkondigen? Want hoe wil je nu duidelijker aantonen, dat wat we hier dan onder "demoniseren" weinig tot geen effect heeft? Afgezien van dat "men" dan wel weer een andere stok had gevonden, denkt u nu echt, dat als Van Dam dit niet gezegd zou hebben, Pim nog zou leven? En denkt u nu echt, dat iemand Van Dam ongehinderd in zijn luxe zou laten zwelgen, als een dergelijke uitspraken werkelijk dat effect wat u er in ziet, hebben?

Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 10:24

"Maar daar moet je, zeker als (aankomend) volksvertegenwoordiger, normaal over kunnen discussiëren." Walther White, van Dam had de actieve politiek al 10 jaar eerder verlaten. Voorgoed. Hij was dus geen aankomend kamerlid. Het interview waar jij het over hebt was in 1997, 20 jaar geleden. Ik begrijp niet waarom je daar nu nog mee bezig bent. De een is dood, de ander is bijna dood, en het gebeurde is meer dan 20 jaar geleden. Laat het rusten. Dat is mijn advies aan jou.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 sep. 2017 - 5:59

En nu we het er toch over hebben. Dat is weer typisch voor dat consistente rechtse denken, toch? Dat je de grote Pim, die miljarden mensen wegzette als achterlijk vanwege hun cultuur, niet een minderwaardig mens mocht noemen. Oei, oei, wat waren de rapen zuur toen. Dat zijn ze trouwens nog steeds. Nee, die Marcel was niet op zijn achterhoofd gevallen. Minderwaardig, 't mocht wat; het was gewoon waardeloos.

12 Reacties
Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 6:52

Pim was trouwens ook niet verlegen om een derde deel van de wereldbevolking op basis van afkomst achterlijk te noemen. Pim wist de gevoelige snaren wel te bespelen. Jammer dat het zo met hem is afgelopen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 sep. 2017 - 7:30

Inderdaad. Pimmetje was de kampioen van de holle frase, het denigreren en het demoniseren. Maar verder was-ie reuze jofel, en heerlijk geil; en naar ik vermoed uiteindelijk wel enigszins voor rede vatbaar. Zijn epigonen zijn daarmee vergeleken afgetrapte sukkels, kwaadaardige harlekijnen.

RationeleBurger
RationeleBurger13 sep. 2017 - 7:42

@Lodewijk, Ik vind het een stevige uitspraak, die ik zelf niet snel zou doen. Maar er is toch een groot verschil tussen een persoon achterlijk noemen en een cultuur achterlijk noemen. Bovendien valt daar nogal wat voor te zeggen; wilt u beweren dat de islam, en gebieden ter wereld waar de islam domineert, niet achtergebleven zijn in hun ontwikkeling?

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 9:10

"wilt u beweren dat de islam, en gebieden ter wereld waar de islam domineert, niet achtergebleven zijn in hun ontwikkeling?" Wat ik vind is volledig irrelevant. Het gaat erom dat 1,5 miljard mensen achterlijk worden genoemd, daaronder zijn schrijvers, kunstenaars, metselaars, wetenschappers, groenteboeren, vredesactivisten en chauffeurs voor PostNL Maar ik zit hier niet om de islam te verdedigen. Het gaat mij om de mensen, en ik zal een persoon die een bepaald geloof aanhangt niet om die reden achterlijk noemen. Ik ken leuke islamieten waar ik regelmatig mee praat, en ik ken hele vervelende christenen. Zo simpel de wereld in vakjes opdelen en dan niet naar de mens in het vakje kijken, dat vind ik pas achterlijk.

Walter White
Walter White13 sep. 2017 - 10:34

Achterlijk is verbasterd naar een ander begrip. Net zoals zo veel woorden een andere betekenis hebben gekregen. De daadwerkelijke betekenis van het woord zoals PF het bedoelde is achtergesteld, minder ontwikkeld tov. Zie het Engelse interview.

RationeleBurger
RationeleBurger13 sep. 2017 - 10:54

@Lodewijk, U mist nogmaals de essentie. Hij sprak niet over de mensen, hij sprak over de cultuur. Een nogal groot verschil. Een achtergebleven cultuur kan prima mensen voortbrengen. Dat wil echter niet zeggen dat de cultuur of ideologie zelf prima zijn. Zelfde vergelijking kun je ook weer doortrekken naar het nazisme. Het is algemeen geaccepteerd dat het nazisme slecht (achterlijk misschien zelfs?) is. Daar is verder ook weinig twijfel over. Maar denkt u niet dat er ook nazi's waren waar u leuk mee had kunnen praten en zelfs nazi's die goede dingen hebben gedaan? Waarom zou je dat dan over de ene ideologie wel kunnen zeggen en over de andere niet?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 sep. 2017 - 12:18

Ik heb dat politiek correcte gekronkel en gewriemel even geamuseerd aangezien. Men raakt kostelijk verstrikt in de eigen dialectiek. Wie een achterlijke cultuur heeft, of een onontwikkelde, is een achterlijk of onontwikkeld mens; - dat moet wel, want anders heeft dat insipide gelul over cultuur natuurlijk geen sikkepitje zin: als iemand met een achterlijke cultuur een volwaardig of zelfs een superieur wezen kan zijn, dan kunnen we dat gezwam over die cultuur achterwege laten. En dus is iemand uit zo'n cultuur minder waard dan een voorlijk of ontwikkeld mens; kortom, minderwaardig En dan zijn we weer waar we wezen motten: bij radicale praatjes die zichzelf tegenspreken.

RationeleBurger
RationeleBurger13 sep. 2017 - 14:37

@Grietje, Onzin natuurlijk, want de cultuur van de groep zegt niets of een individuele persoon achterlijk of onontwikkeld is. Waarom moet dat wel zo zijn volgens u? Het zegt wel iets over de cultuur en gewoontes die de groep aanhangen. Stereotypering, extrapolaties en in groepen indelen ontkom je nu eenmaal niet aan als je het over grote groepen mensen hebt. Uw eigen invulling is dus een stropop die u vervolgens aanvalt. Een zwaktebod.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 14:43

"Achterlijk is verbasterd naar een ander begrip. " Walther White en RationeleBurger, ik heb Pim, meermalen, achterlijk horen zeggen, gewoon in het Nederlands. Niet belangrijk verder, we hoeven niet elk woord van hem op een goudschaaltje te wegen. Hij zei ook dat hij graag moslims neukte, ook niet erg kies om te zeggen, en bepaald onsmakelijk voor diegenen die daar niets mee te maken willen hebben. "Heb ik weleens eerder met moslims gesproken? Ik ga zelfs met ze naar bed, meneer de Imam. " Het gaat erom dat Pim ook niet vies was om andere mensen te beledigen als dat retorisch goed uitkwam. Pim was gewoon een mens, wel goed bespraakt, wel amusant, maar dat is het dan ook. Geen reden om die man tot eeuwig idool te verheffen. En over demoniseren, dit zei Pim over Els Borst: ""Minister Borst is een grotere bedreiging voor de Nederlandse volksgezondheid, dan Osama bin Laden" Hij zei ook over Sorgdrager dat ze minister was omdat ze een vagina had. Die vrouw is procureur generaal geweest, minister, en nu is ze lid van de Raad van State. Een vrouw die enorm competent is, daar kon Pim niet tegen, competente vrouwen. Dan werd hij kwaadaardig. Niveau Geenstijl dus, of Thierry Baudet. Hij is dood, en dat is jammer, dat meen ik.

Walter White
Walter White13 sep. 2017 - 15:08

"Men raakt kostelijk verstrikt in de eigen dialectiek." De gedachte dat erkennen dat er verschillen zijn in ontwikkeling een racistische intentie heeft of beledigend bedoeld is vanwege een zogenaamde superieuriteitsbeleving is op niets dan een vooroordeel gebaseerd. Dat is dan ook direct het grote probleem in deze. Het gaat niet over de inhoud en daar zal het ook nooit over gaan.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden13 sep. 2017 - 17:42

@Grietje 'Inderdaad. Pimmetje was de kampioen van de holle frase, het denigreren en het demoniseren. Maar verder was-ie reuze jofel, en heerlijk geil; en naar ik vermoed uiteindelijk wel enigszins voor rede vatbaar. Zijn epigonen zijn daarmee vergeleken afgetrapte sukkels, kwaadaardige harlekijnen.' Dank voor deze heerlijk geformuleerde analyse, geen speld tussen te krijgen.

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 22:15

Het gaat over de cultuur. Toen hij zei: " als het aan mij ligt komt er geen 1 meer binnen."Ging het toen ook over de cultuur?

mees.
mees.13 sep. 2017 - 2:19

Goed artikel.... aanvulling: "Het had Van Dam gesierd...." van Dam heeft die uitspraak teruggenomen.... de volgende dag al en Pim Fortuyn heeft die excuses geaccepteerd. Daarmee was het tussen deze twee mensen afgehandeld! Als het voor hen twee afgehandeld was dan is het toch meer dan duidelijk wat voor eigen kwalijk gedrag rechts in het debat inneemt. Het demoniseren van links is hun dagelijkse bezigheid en iedereen die dat niet ziet is blind! Elke dag bewijst rechts dat ze niets anders doen. Dus...demoniseren is de corebusiness van rechts, al het andere wat ze daarover beweren is afleiding van hun eigen kwalijke gedrag daarin.

GreatPretender
GreatPretender12 sep. 2017 - 21:24

Het zou van Dam sieren als hij zou toegeven dat het onderwerp van het Lagerhuis van destijds, fundamentalisme, in Europa inmiddels een behoorlijk groot probleem is.

2 Reacties
Pater
Pater13 sep. 2017 - 2:45

Fundamentalisme als probleem bestaat zeker, maar is relatief onschuldig. Zoals Lubach al uitlegde, ook onder de salafisten zijn er maar heel weinigen die het geweld propageren. Het idiote jihadisme is zeker wel een groot probleem, daar ging het toen niet over.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 6:54

Misschien heeft hij het wel toegegeven, weet jij veel? De man is inmiddels al 80 jaar. Iets uit een ander tijdperk, net zoals Pim.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk12 sep. 2017 - 21:03

"Je kunt niet beweren dat iemand gelijk is aan Hitler en vervolgens volhouden dat hij toch niet uit de weggeruimd moet worden. Het één beweren is het ander impliceren." Francisco van Jole 26 april 2010 https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-angsten-rond-zembla “Ineens gaat de massa wel de straat op. Plotseling is het stampvol op de inspraakavond in de sporthal. Nu dreunt het gebouw van de spreekkoren. En in de verte klinkt een echo van het verleden: Nun, Volk, steh auf und Sturm brich los!” Han van der Horst stelt hier de terecht boze burgers Steenbergen op de inspraakavond gelijk aan de zich verbaal misdragende onder hen gemengde NVU-ers die daar speciaal van buiten deze gemeente naartoe gereisd zijn en tegelijkertijd associeert hij deze burgers als "hordes" ook met de nazi's van weleer. https://joop.bnnvara.nl/opinies/de-schreeuwende-horde Op Joop en in andere links-activistische kringen worden deze en andere kwalijke onbewezen, zelfs aantoonbaar onterechte verbanden bij voortduring gelegd. Dat beperkt zich niet alleen tot vergelijkingen met nazisme of fascisme, maar ook met islamfobie (waar het religiekritiek betreft), racisme, etc. En dan schrijft Han hier ook nog zelf: "Ondertussen vraagt niemand zich af of niet juist het continu leggen van onbewezen verbanden tussen critici en demonstranten en politieke moordenaars het klimaat schept dat iemand met een redderscomplex op het idee brengt om naar mes of pistool te grijpen." Ja, en daar werden als je het bij politici houdt de onschuldige Fortuijn, en worden de in gelukkig relatief minder ernstige maar wel zeer kwalijk intimiderende mate Aad Kosto, Ayaan Hirsi Ali, Theo van Gogh, Nurten Albayrak, Job Cohen, e.v.a. slachtoffer van. "Het is allemaal onbewijsbaar." Ja de aantijgingen van fascisme, nazisme, racisme, en islamofobie zijn dat. Sterker. Ze zijn over het algemeen allemaal feitelijk aantoonbaar onwaar. "En het is net zoveel waard als de bewering dat taartengooien of het bekladden van deuren de voorbodes zijn van een moordaanslag." Het is aantoonbaar waar dat fysieke geweld (waaronder het "taarten" ook valt) en mensen thuis intimiderend opzoeken en vernielingen aanrichten een opmaat naar ernstiger geweld is. "Misschien moeten we eens ophouden het debat te vergiftigen met zulke speculaties, die uiteindelijk alleen bedoeld zijn om tegenstanders het zwijgen op te leggen." Houd er dan inderdaad eens mee op.

12 Reacties
Pater
Pater13 sep. 2017 - 2:49

"Ja de aantijgingen van fascisme, nazisme, racisme, en islamofobie zijn dat. Sterker. Ze zijn over het algemeen allemaal feitelijk aantoonbaar onwaar." Over fascisme en nazisme ben ik het wel met je eens, hoewel er bij meerdere politici wel degelijk fascistische trekjes te herkennen zijn. met name de methode om één groep de schuld te geven van alle problemen heeft zulke trekjes (maar is daarmee nog geen fascisme). Beschuldigingen van racisme en islamofobie vind ik daarentegen vaak heel terecht. Het gaat waarachtig niet over niks.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk13 sep. 2017 - 5:42

Twee correcties die voor het betoog niets uitmaken: Het is Nebahat Albayrak die als oud-staatssecretaris Vreemdelingenzaken ernstig werd bedreigd. En natuurlijk was de tevens ernstig bedreigde Theo van Gogh geen politicus.

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 sep. 2017 - 6:21

Als ik het heb over een gebouw dat dreunt van de spreekkoren, heb ik het over de spreekkoren. Over de spreekkoren en niet over de rest van Steenbergen.Wat volgt is weer eigen fantasie van Zoetemelk. En als taarten gooien een opmaat is naar ernstiger geweld en dat is aantoonbaar, toon dat dan maar eens aan.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 7:00

"Het is aantoonbaar waar dat fysieke geweld (waaronder het “taarten” ook valt) ........ een opmaat naar ernstiger geweld is." Het is destijds nog onderzocht door justitie, Van der Graaf was niet betrokken bij het taarten-incident, en diegenen die de taarten hadden gegooid hebben nooit iemand vermoord, zover bekend is.

Zandb
Zandb13 sep. 2017 - 7:00

Anne Waarom denkt u dat Van Jole bedoelt dat je iemand met geweld uit de weg moet ruimen? Waarom denkt u dat Han oproept "het volk dat de straat op gaat" tot geweld (anders dan dat voor de staat nodig is om de wet te handhaven)? Verder zegt Han dat de mensen die de voorbeelden die u geeft UITLEGGEN als oproepen tot geweld, dat die oproepen tot geweld. U dus: "Houd daar eens mee op."

Hertog2
Hertog213 sep. 2017 - 10:55

"Als ik het heb over een gebouw dat dreunt van de spreekkoren, heb ik het over de spreekkoren. Over de spreekkoren en niet over de rest van Steenbergen.Wat volgt is weer eigen fantasie van Zoetemelk. En als taarten gooien een opmaat is naar ernstiger geweld en dat is aantoonbaar, toon dat dan maar eens aan." Ik lees weinig fantasie van Anna, goed een aantal achterlijke gilde door de zaal "daar moet een Piemel in". Van "links"tot "rechts"(laten we zeggen de publieke opinie) was vrij helder over dit gedrag. Ontoelaatbaar, zo gaan wij niet met onze bestuurders om. Voorts verwijs ik naar de verklaring van Volkert van der Graaf. "Volgens het OM heeft Van der G. als motief aangegeven dat hij in de LPF-lijsttrekker een steeds groter wordend gevaar voor vooral kwetsbare groepen in de samenleving zag. "Het ging daarbij voor de verdachte om de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop Fortuyn die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen. Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen." Zo verwoordt het OM de verklaring van Van der G." Jawel meneer van der Horst (maar ook Lodewijk) deze dwaallichten (taartsmijters, deur bekladders) zijn wel degelijk verantwoordelijk voor een ziek klimaat. U heeft het in dit geval over een kwajongensstreek, hoe krijgt u het uit uw pen. Demonisering begint met framen, dan komt het schelden, dan de taart en de verf en nooit voelt iemand zich verantwoordelijk voor de gevolgen.

Anne Zoetemelk
Anne Zoetemelk13 sep. 2017 - 12:31

@Han Dus als je het n.a.v. Steenbergen letterlijk hebt over een stampvolle zaal (en massa's op straat) die het gebouw doen dreunen met spreekkoren wat volgens jou een associatie rechtvaardigt met nazi's dan bedoel je eigenlijk alleen het handjevol NVU-ers wat zich onder de terecht woedende burgers van deze gemeente had gemengd? Prima. @ Allen Laten we het er gewoon over eens zijn dat alle extremisten zoals die van NVU, AFA, Stormfront, Internationale Socialisten, Pegida, en milieu-extremisten die allen methoden hanteren om hen onwelgevallige mensen het spreken of demonstreren onmogelijk maken, intimidatie d.m.v. bedreigingen, oproepen en aanzetten daartoe, intimiderende thuisbezoeken met vernielingen (een bij deze extreme activisten bekende strategie die ze "home visits" noemen), een opmaat vormen tot verdergaand geweld zoals ook veelvuldig bewezen door mensen die zich hierin gerechtvaardigd voelen.

Pater
Pater14 sep. 2017 - 3:37

@Anne Slap antwoord. Als je iemand terecht een racist noemt zoals de rechtbank over Wilders heeft geoordeeld, is dat dan een oproep tot geweld ? Nee natuurlijk. De oproep van Wilders kwam daar dichter bij.

Zandb
Zandb14 sep. 2017 - 7:28

Anne U hebt, als een dominee, een zalvend preekje. Maar u doet niet meer dan de vragen die ik u stel, uit de weg gaan.

Hertog2
Hertog214 sep. 2017 - 11:46

Niets slaps aan het verhaal van @Anne (en niet Anna, sorry). Uw (slappe) verweer (met respect trouwens) berust op klinkklare leugens. Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging,en tot het aanzetten van discriminatie. De rechtbank heeft geen uitspraak gedaan of hij al dan niet tot de categorie "racist" behoort. We zien wel dat onverstandig links (dan wel extreem links) zich gesteund voelt door deze uitspraak. Nu heb ik niets met de PVV en nog nooit gehad ook, maar het is ronduit een schande dat de heer Wilders moet leven onder omstandigheden die je je ergste vijand niet gunt. Hele normale mensen laten zich zo nu en dan helemaal gaan. Je moet wel doof en blind zijn wil je niet zien dat de woorden fascisme, racisme, nazisme aan inflatie onderhevig zijn. Ik noem dit een zorgelijke ontwikkeling. Het gescheld en getier (en vooral het framen) was er al richting mijn partij (FvD).Nu hebben een aantal idioten zich gemeld op de stoep van de heer Baudet, met niet al te frisse bedoelingen. Adres gegevens nog even op het internet gooien en we zijn er... Noem het wat het is, niet links of rechts maar tuig van de bovenste plank. .

Lodewijk2
Lodewijk214 sep. 2017 - 11:47

Ik denk dat Wilders het met jou eens is dat je een racist een racist mag noemen. Dat is vrijheid, en zijn partij heet de Partij van de Vrijheid. Wilders is voor het vrije woord. Dat heeft hij meermalen gezegd. Hij heeft zelfs voor de rechtbank gestreden om te mogen zeggen wat hij wil zeggen.

Hertog2
Hertog214 sep. 2017 - 12:22

@Lodewijk "Ik denk dat Wilders het met jou eens is dat je een racist een racist mag noemen. Dat is vrijheid, en zijn partij heet de Partij van de Vrijheid." Ik zou het niet weten, dit zou u aan Wilders moeten vragen. Wat ik wel weet hoe ik in het leven sta. Iemand voor racist uitmaken heeft voor mij geen enkele toegevoegde waarde. Voor u wel? Lucht het op? Gaat Wilders anders naar deze wereld kijken omdat een Pietje of een Klaasje hem tot het bot aan toe beledigt? Vul het zelf maar in @Lodewijk.

Walter White
Walter White12 sep. 2017 - 16:38

Hr. vd Horst, Mooi dat u het nu over debat spreekt. Vergiftigd debat nog wel. Ik kan me namelijk nog wel herinneren dat er destijds ook vraag was om debat. Openlijk en normaal debat over belangrijke zaken in de samenleving. W.O religie en migratie. Dat debat is er nooit geweest. Het is weggezet als extreem rechts gedachtegoed. En niet alleen door M. vd Dam. Wat er daarna is gebeurd behoeft geen verder betoog. Fraai was het allerminst.. VvdG 's handelen ging stukken verder dan zijn veroordeling en de bewijslast maar is nooit geheel buiten beeld gebleven voor degene die het wilde zien. En verder is er niets van de situatie van toen geleerd. Sterker nog... Men blijft ondanks alle negatieve signalen nog altijd wanhopig proberen een idealisme op te dringen en alle ongewenste kritiek daarop als ongefundeerd extreem rechts af te doen.

4 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 18:10

Je hebt niet goed opgelet. Onlangs nog was d'r een Marokkanen-debat. In de Tweede Kamer nota bene! Zo bont is het nog nooit geweest; - ik kan me althans geen 'joden debat' oid herinneren.

Uilenspiegel
Uilenspiegel12 sep. 2017 - 18:15

"Men blijft ondanks alle negatieve signalen (Waar heeft u het over?) nog altijd wanhopig proberen een idealisme op te dringen (Waar heeft u het over?) en alle ongewenste kritiek daarop (Waarop?) als ongefundeerd extreem rechts af te doen." Ik kan ook wel beweren dat: Хүмүүс ч мөн адил шийдвэр гаргахыг санал болгож байна. Учир нь энэ нь бүх нийтийн санал асуулганд хамаатай юм. Maar ook daar snapt niemand iets van.

Zandb
Zandb13 sep. 2017 - 7:05

Tijl Ik hoop dat degene aan wie u uw reactie richt, die toch begrijpt.

Walter White
Walter White13 sep. 2017 - 10:38

@GV, Ik had het over een debat over migratie en religie. U heeft niet goed opgelet. @ Uilenspiegel, U begrijpt het niet. Dat kan, Maar het is even te veel info om uit te leggen. Kijk anders even in het archief van de NOS. @Zand, Ik begrijp prima wat hij bedoelt.

KnorretjeBig
KnorretjeBig12 sep. 2017 - 15:52

@HanvanderHorst "Volkert van der Graaf hoort thuis in het rijtje eenlingen dat meende door het stellen van een bloedige daad het land te kunnen redden en de geschiedenis in het juiste spoor te brengen: de moordenaars van Lincoln, McKinley, tsaar Alexander II, koning Umberto van Italië, keizerin Sissy, Frans Ferdinand, Kennedy." John Wilkes Booth was niet de eenling die een politieke moord pleegde. http://www.isgeschiedenis.nl/historische-foto/samenzweerders-van-de-moord-op-abraham-lincoln/ Gravilo Princip was ook onderdeel van een groep. "Princip en twee medestudenten broedden het plan uit om Frans Ferdinand te liquideren en legden dit plan voor aan de leiding van de Zwarte Hand. Deze reageerde terughoudend, maar bezorgde het drietal toch een aantal wapens en cyanidecapsules. Een aantal leden van de Zwarte Hand stond klaar langs de route om Frans Ferdinand te vermoorden." https://nl.wikipedia.org/wiki/Gavrilo_Princip Tsaar Alexander II werd vermoord door een lid van "Narodnaya Volya (Wil van het Volk of De Vrijheid van het Volk) was een Russische extreemlinkse terreurgroep. Ze zijn verantwoordelijk voor de moord op tsaar Alexander II van Rusland. Het was een gecentraliseerde en goed georganiseerde organisatie, ten tijde van de vele bevrijdingsbewegingen in Rusland. Narodnaya Volya werd geleid door een uitvoerend comité bestaande uit Alexander Mikhailov, Aleksandr Kvyatkovsky, Andrei Zhelyabov, Sophia Perovskaya, Vera Figner, Nikolai Alexandrovich Morozov, Mikhail Frolenko, Lev Tikhomirov, Alexander Barannikov, Anna Yakimova, Maria Oshanina en anderen." https://nl.wikipedia.org/wiki/Narodnaja_Volja

1 Reactie
Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 21:00

Een groepje idioten of een enkele idioot. Volkert was alleen, alleen alu-hoedjes geloven dat de CIA/AIVD erachter zat en dat Volkert betrouwbaar was, en graag 12 jaar bajes over had voor de doelstellingen van een ander.

arjenZH
arjenZH12 sep. 2017 - 14:36

Mee eens dat er niet hysterisch gereageerd moet worden op het gooien wat een taart in iemands gezicht. Iemands huis bekladden is natuurlijk al wat minder ondchuldig. Maar iemand bij voortduring uitmaken voor fascist of crypto fascist (ook hier op Joop) is bijzonder gevaarlijk. Daar kan een dwaallicht namelijk de legitimatie in vinden om de facist uit te schakelen.

13 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:42

Schakel je de fascist niet uit dan kan het voor een hele hoop mensen wel eens te laat zijn. De fascist "zuivert" namelijk en bij voorkeur met geweld.

Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 16:18

arjen En hoe denkt u over het bij voortduring iemand uitmaken voor gevaarlijk, want een ideologie belijdend, erger dan het nazisme? Ik heb er geen probleem mee, als iemand met redenen omkleed duidelijk maakt wie hij waarom en op welke manier bestrijdt. Ook al zouden dwaallichten menen zich daardoor te moeten laten leiden.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 16:44

Een nogal doorzichtige poging om 'the usual suspects' te vrijwaren van het label 'fascist'. Als dat namelijk zo zou werken - dat het labellen tot daden zou aanzetten - dan zouden er inmiddels dozijnen, zo niet honderden, moslims - die alom en overal uitgemaakt worden voor: 'islamofascisten,' 'bontkraagjes,' 'aanvoerders van de verkeerde statistieken,' 'moslim-kolonisten met hun achterlijke cultuur,' 'straatterroristen met hun woestijn ideologie,' en meer van dat soort fraais - moeten zijn omgelegd. (Maar dat kan natuurlijk nog komen).

Yoda2
Yoda212 sep. 2017 - 17:05

@Zandb "Ik heb er geen probleem mee, als iemand met redenen omkleed duidelijk maakt wie hij waarom en op welke manier bestrijdt. Ook al zouden dwaallichten menen zich daardoor te moeten laten leiden." En zo gaat het dus mis! Mijn kinderen kunnen geregeld "redenen" bedenken waarom ze hun zin willen krijgen. Feiten meneer Zandbergen....feiten!

TeeJee2
TeeJee212 sep. 2017 - 17:47

@ZandB U zou met verdomd goede redenen moeten komen. Ik heb ze nog nergens gezien. Wel veel hysterie om niks. Heeft u dat partijprogramma nou al gelezen? Wellicht kunt u dan exact aanwijzen waar precies al die verschrikkelijke ideologie in zit.

Haastig
Haastig12 sep. 2017 - 18:09

Paul250371 12 september 2017 at 17:42 "Schakel je de fascist niet uit dan kan het voor een hele hoop mensen wel eens te laat zijn. De fascist “zuivert” namelijk en bij voorkeur met geweld." En dan komt de vraag of je zelf een fascist bent als je een vermeend fascist "zuivert" voordat hij/zij iemand "gezuiverd" heeft. Dergelijke preventieve "zuiveringen" van politiek tegenstanders verdienen, om het zacht uit te drukken, niet de schoonheidsprijs, dat heeft de geschiedenis meermaals aangetoond.

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 21:03

"Maar iemand bij voortduring uitmaken voor fascist of crypto fascist" Als je vindt dat een politicus een fascist is, dan moet je dat gewoon kunnen zeggen. We leven hier niet in de voormalige Sovjet Unie. Ik lees zo vaak dat Rutte een fascist is, toch zie ik die man bijna dagelijks lachend op de tv en gaat hij soms op de fiets naar het werk.

Zandb
Zandb13 sep. 2017 - 7:17

Yoda Het is een feit dat uw kinderen hun zin willen krijgen? Nou en? We hebben het hier over volwassen mensen en ik zie niet in, dat als ik volwassen goed onderbouwde kritiek uit, ik schuldig zou moeten zijn aan een of ander dwaallicht dat mijn kritiek vertaalt in geweld. TeeJee Ik zie die argumenten wel. Ik ben het er niet altijd mee eens en niet alle argumenten kloppen volgens mij maar ik zie ze wel. Wat dat partijprogramma betreft; als politici nooit meer zeggen dan in hun partijprogramma staat, dan zeggen ze niets. Ik beweer dan ook altijd (hoop ik), dat als ze willen uitvoeren wat ze zeggen - en voor Wilders kan daaraan toegevoegd worden: "Wat in het partijprogramma staat"- dan ...... Haastig Ik weet, het is een wat zwak verweer maar je kunt natuurlijk op meerdere manieren "uitschakelen". Het is niet gezegd, dat Paul meent, dat het doel de middelen heiligt; een fascist kun je ook op "rechtsstatelijke wijze" "uitschakelen". (Zie in dit verband het tweede proces Wilders, als een word-wakker-oproep.)

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 12:28

Haastig Ik realiseer mij dat het idd een hellend vlak is. Maar uitschakelen hoeft natuurlijk fysiek te zijn.

RationeleBurger
RationeleBurger13 sep. 2017 - 14:39

@Paul250371, Ik hoop dat u daar het woordje "niet" vergeten bent. Ik vraag mij wel af welke manieren u nog meer kent.

Haastig
Haastig13 sep. 2017 - 18:30

Paul250371 13 september 2017 at 14:28 "Ik realiseer mij dat het idd een hellend vlak is. Maar uitschakelen hoeft natuurlijk fysiek te zijn." Misschien kan je duiden hoe jij "fascist" Baudet wil uitschakelen, of in ieder geval zou aangeven tot hoever jij -hypothetisch natuurlijk- bereidt zou zijn te gaan bij het uitschakelen. En, om even duidelijk te zijn: hoever zou jij bereidt zijn te gaan VOORDAT hij -hypothetisch- oproept tot genocides of het verwijderen van elke Nederlander van buitenlandse afkomst (zo ongeveer 3, 4 generaties)**. **Want daar gaat het toch over: de veronderstelling dat zijn grote plan de vernietiging is van iedereen die niet blank of christelijk is? Zelf zie ik dat niet zo voor me, niet terug in z'n uitspraken, niet in z'n handelen, maar ik ben wellicht naief.

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 22:21

dolende burger Niet vergeten inderdaad. Slordig. Wilt u het weten of wilt u het blijven afvragen?

Haastig
Haastig14 sep. 2017 - 9:21

Paul250371 14 september 2017 at 00:21 "Wilt u het weten of wilt u het blijven afvragen?" Ja Paul, je kan een bewoording op verschillende manieren uitleggen. Mijn vraag is hoe JIJ hem hier bedoelde: fysiek, of niet fysiek? Hoever zou jij bereidt zijn te gaan? Hypothetisch natuurlijk.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden12 sep. 2017 - 14:07

Heer van der Horst, die laatste zin 'Misschien moeten we eens ophouden het debat te vergiftigen met zulke speculaties, die uiteindelijk alleen bedoeld zijn om tegenstanders het zwijgen op te leggen..' is mij uit het hart gegrepen. Bij deze een beroep op iedere stukjesschrijver en reageerder op JOOP om hem ter harte te nemen en er naar te handelen.

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 14:42

We zullen zien hoe lang jij dat volhoudt. Geen dag denk ik.

doron
doron12 sep. 2017 - 18:05

Grietje Vleeshart, Klopt, omdat dit geen open forum is.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden13 sep. 2017 - 16:29

@Grietje Wat fijn Grietje dat mijn oproep je blijkbaar raakt, wel jammer dat je er zo cynisch op reageert. Kom op, ook jij kan het verschil maken!

bob b.
bob b.12 sep. 2017 - 13:32

Om ook meteen maar in in te haken op het artikel van Theo Brand over de hogepriesters van het populisme. En op dit artikel natuurlijk, rechts Nederland lijkt inderdaad in een roes te verkeren. De roes van de angst, van paranoia, dat achter iedere spat verf een granaatscherf schuilt. De vertekende werkelijkheid van een hysterie die we lang niet hebben gekend. En natuurlijk verwijt de hystericus de realist dat hij verkeerd reageert. Want waarom doet hij niets, reageert hij zo lauw, - en daar komt de paranoia - het lijkt wel of hij het niet wil zien. Dat is in een notendop de 'existentiële' angst én zekerheid van rechts. Het probleem is dat angst geen woorden of argumenten kent dus wordt er her en der flink gesprokkeld. Een van de eerste verwijten aan de nuchtere realisten was dat van hun politieke correctheid. Een uitdrukking die mooi aangeeft dat wie niet mee gaat in de hysterie eigenlijk een verkeerde agenda heeft. Hij is niet echt geïnteresseerd in ons nationale belang, je zou kunnen zeggen dat hij er zelfs een hekel aan heeft. Sterker nog, hij veracht ons en onze cultuur. Via die gedachtenriedel, zo dun als een pufje rook in een herfststorm, kwam Baudet op oikofobie. Op zich heeft dat begrip geen inhoud maar plaats je het tegen de achtergrond van de stroom migranten vanuit andere culturen die deels opvang zochten en kregen in Europa, en je hebt ineens een stok om de hond te slaan. Want zij wel en wij niet. De basisreflex van de bange en egocentrische burger was getriggerd. Baudet wil zich ontpoppen als de denker van rechts, want ineens was daar het cultureel marxisme. Niemand weet wat het betekent, maar hé, het klinkt te gek. En mooier nog, want dat is de eigenschap van amorfe begrippen, het past overal op. Net als 'politieke correctheid'. Baudet is gesjeesd bij Paul Scheffer om de simpele reden dat de empirische realiteit van de sociologie hem niet lag. Baudet gaf de voorkeur aan zijn meer filosofische (of moet is zeggen sofistische) kanten. Hij wilde een werkelijkheid die hij zelf kon kneden. Een van woorden en begrippen die emotie konden opwekken. Het Oekraïne referendum bewees dat hij het kon. Hij kwam als snel tot de conclusie dat het niet zo moeilijk is eenvoudig Nederland een loer te draaien. Hij tapte uit wat vaatjes links en rechts en kijk, een meerderheid. Wat hij daarmee aan moest wist hij niet, want iedereen, inclusief de tovenaarsleerling Baudet wist dat het nooit iets anders zou opleveren dan onvrede. Onvrede die hij echter heel goed kon gebruiken. Met gespeelde verontwaardiging, imitatie slachtoffergedrag en het afzetten tegen een politieke klasse die geen oog en oor had voor de normale burger. Kat in het bakkie. Nu komt daar, als volgende logische carrièrestap, zijn slachtofferschap vanwege een paar spatjes verf op zijn voordeur. Hij zelf houdt zich wijselijk en strategisch op de vlakte en laat het uitvechten over aan zijn windmolenridders, zijn aanhangers die het voor hem opnemen op fora en tv. Die schermen met woorden als dood en aanslag, en demonisering. Precies de woorden die Fortuijn naar zijn graf brachten. De geest is uit de fles. Zoals iemand hier afgelopen dagen schreef, links moet er maar aan wennen, want rechts komt hier als overwinnaar uit. Alweer dat nationalistische rechts, dat we kennen uit voorgaande episodes uit de geschiedenis en de gewone burger met angst en beven tegemoet ziet. Het nationalisme dat Trump zijn overwinning, Engeland zijn Brexit en ons Baudet gaf - ach ja, je moet klein beginnen. Want is het toeval dat tijdens Trumps presidentschap nazi's in grote getale de straat opgaan en Joden en andere migranten herinnerd worden aan de verhalen van vroeger? Of dat in Engeland niet Britten geweigerd worden voor banen, huizen en zelfs met uitzetting omdat ze geen huis of baan kunnen krijgen? Ik denk het niet. Je ziet hetzelfde in Nederland, nationalistisch rechts is in een overwinningsroes. Het kan ze niet gek genoeg gaan. Alles mag, zonder enig bewijs je politieke tegenstander delicten in de maag splitsen. Je tegenstander verdacht maken met opvattingen en theorieën die kant noch wal raken. Het enige dat telt is 'hit them hard baby', het maakt niet uit hoe of waar. Een blik op GS, de Telegraaf of Elsevier reacties en je weet in wat voor wereld we leven. En ik denk dat wanneer we alle geschiedkundige en morele verdichting weg filteren uit de verhalen over de jaren dertig, we exact het beeld zien van Nederland anno 2017. https://www.theguardian.com/politics/2017/sep/11/no-europeans-need-apply-growing-evidence-discrimination-uk-brexit

2 Reacties
Libertain
Libertain12 sep. 2017 - 15:16

("En ik denk dat wanneer we alle geschiedkundige en morele verdichting weg filteren uit de verhalen over de jaren dertig, we exact het beeld zien van Nederland anno 2017.") Volkomen mee eens. Bovenstaande is ook mijn conclusie.

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:22

Hele mooie post. Perfecte samenvatting

Sonic2
Sonic212 sep. 2017 - 13:27

Het gaat in deze niet om de waarheid en de werkelijkheid. De werkelijkheid is dat Baudet door 15 miljoen Nederlanders genegeerd wordt. De werkelijkheid is dat het overgrote deel van Nederland politiek zwevend is en zich totaal niet bezig houdt met politiek. De werkelijkheid is dat slecht een zeer klein deel( vaak ook nog op Twitter) zich verzet tegen Baudet. Een nog kleinere minderheid doet dat in afkeurenswaardige termen. Baudet is vooral op FB populair. Hij moet buiten FB nog van alles bewijzen. Dat is de werkelijkheid. Radicaal rechts liegt dat heel LINKS Baudet demoniseert. Dat hij constant voor Nazi wordt versleten. Dat Baudet het middelpunt is van de belangstelling. Allemaal de grootst mogelijke nonsens. Mijn oom( behoorlijk politiek betrokken) had het in het geval Baudet over de "man op de piano". Een afkeurenswaardige daad van een stel gekken wordt gezien als een actie van heel links. Er klopt allemaal niets aan. Radicaal rechts gaat over lijken. Ik mag het kennelijk niet zeggen, maar Wilders en Baudet voeren politiek over de lijken van een aanslag. Ze misbruiken de nagedachtenis van Fortuyn om dat ze pretenderen te denken dat Fortuyn op Wilders en Baudet zou zitten te wachten. Ik denk dat Fortuyn Wilders compleet verschrikkelijk had gevonden. Baudet zal waarschijnlijk qua uiterlijk wel bij Pim in de smaak zijn gevallen, maar meer ook niet. Het heeft natuurlijk ook een doel. Het doel is om kritisch tegengeluid tegen Baudet en Wilders te smoren. Ze mogen zelf de islam voor alles en nog wat uit maken. Pechtold en Verhofstadt NSB'ers noemen, maar misbruiken zelf de aanslag op Fortuyn om al te stevige kritiek in de kiem te smoren. Han heeft natuurlijk gelijk dat van Dam zijn excuus heeft aangeboden en dat radicaal rechts dat niet eens meldt. Dan wil je niet een politicus eren. Dan wil je de dood van een politicus misbruiken voor politiek gewin. Dat is ranzig. Het is hetzelfde met Baudet. Ik wil best mee helpen met het afkeuren van de daad tegen Baudet. Een aantal reacties kunnen inderdaad wat minder van uit de linkse hoek. Ze zijn echter zeer,zeer spaarzaam. Op de vingers van misschien 1 of 2 handen te tellen. Dat wil radicaal rechts niet. Die wil aanslagen uitbuiten voor eigen politiek gewin. Daar raken ze mij kwijt en volgens mij ook heel veel anderen. Het is ook de reden dat PVV en FvD nooit echt electoraal profiteren van aanslagen. Kiezers van andere partijen hebben echt wel door dat deze partijen die aanslagen puur misbruiken voor eigen gewin. Politiek bedrijven terwijl lijken nog liggen af te koelen. Het zal me wel verweten worden dat ik nu hetzelfde doe. Dat is pertinent waar. Ik stel een zeer kwalijke manier van politiek bedrijven van vooral Wilders, maar ook Baudet aan de kaak.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:23

Helemaal mee eens

GreatPretender
GreatPretender12 sep. 2017 - 19:03

"Het gaat in deze niet om de waarheid en de werkelijkheid" De werkelijkheid is dat.......

Sonic2
Sonic213 sep. 2017 - 9:08

@ Nonkel Hallo Nonkel. Leuk dat je van Geenstijl overgewaaid bent. https://twitter.com/geertwilderspvv/status/665303971611828225 Hier een tweet van Wilders. De reacties spreken al boekdelen. Radicaal rechts wacht op aanslagen ja. Op islamistische aanslagen. Bart Nijman( Geenstijl) zit ook continu door de te drammen dat het incident op Amsterdam centraal een aanslag was. Een islamitische aanslag. http://jalta.nl/politiek/momentje-jan-roos/ Jan Roos vindt de aanslag in Barcelona vooral belangrijk omdat hij zijn gelijk kan claimen. Ongekend wangedrag. U komt niet verder als een emotionele reactie. Voor de rest ken ik uw schrijfsels langer en ik waag ernstig te betwijfelen of u links bent.

Haastig
Haastig14 sep. 2017 - 9:50

@Sonic Ik heb toch niet de indruk dat Wilders en zijn partij (=Wilders) hopen op een geslaagde moordaanslag op Wilders. Het zal vast wel goede reclame zijn, want, hell, uit te buiten voor politiek gewin. Maar gezien de ervaringen bij de LPF betekent het ook het politieke einde van zijn partij, zelfs bij een eventuele postume zetelwinst, zoals ook de laatste politicus die postuum zijn aanslag misbruikte om met een ongekend aantal zetels in de kamer te komen. Nou ja, niet Fortuyn zelf, want dood immers, maar wel goéd uitgebuit! Het listige serpent! Ja, zeker, ik denk dat al die politici en anderen genieten, uitkijken naar al het functionele leed dat ze wordt aangedaan: Hoera, weer een bedreiging! Hieperdepiep een berichtje per post met een mes vastgeprikt in de buik van een goede vriend, wie wil dat nu niet? Oh, en in de top 10 targetlist in hef clubblad van een groepering die wereldwijd operereert en zelfs neo-nazi's doetjes laat lijken: GEWELDIG ! Maar, over neo-nazi's gesproken, sprong naar KKK is klein: het zal ook fantastisch voelen je hoofd gephotoshopt zien in een lynch-partij! Yes we can! Waar zijn we in vredesnaam beland dat er mensen zijn die denken dat politici dit verlangen OF verdienen.... Mijn hemel.... The world gone mad.

MRdevries538
MRdevries53812 sep. 2017 - 12:00

Als ik dit zo lees, Waarom heeft Sylvana dan aangifte gedaan van vervelende mails en facebookberichten? “onbewezen verbanden tussen critici en demonstranten en politieke moordenaars”??? . Ik zou in dat geval gewoon je voordeur ter beschikking stellen van de samenleving. Als het toch allemaal niets te betekenen heeft... ;)

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 sep. 2017 - 13:53

Ik weet niet. Heb jij die mails en facebookberichten gelezen dan?

KnorretjeBig
KnorretjeBig12 sep. 2017 - 16:04

@HanvanderHorst En hoe vaak is haar voordeur beschilderd? Dat is heel wat bedreigender dan het geschreeuw op de sociale media.

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 20:47

"Dat is heel wat bedreigender dan het geschreeuw op de sociale media" Jij hebt makkelijk praten hoor ik. Als je via de email doodsbedreigingen krijgt, en zelfs justitie vindt beveiliging noodzakelijk, dan is er ook wel wat aan de hand. Maar Sylvana Simons had de gore moed om op te komen voor haar etnische groepering en zich tegen zwarte piet uit te spreken, en toen gingen al die piemels los in de email. Zelfs Wilders vond dat ze haar mond moest houden en tegen zichzelf beschermd worden. Juist van hem en de PVV zou je verwachten dat ze voor de vrijheid van het woord opkomen, maar kennelijk hoeft dat niet bij haar. Ik dacht nog, dat is een goedkope oplossing, dat doen we met Wilders ook. Ducktape op zijn mond.

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 20:49

Ach dom van mij, KnorretjeBig, een trol, ben ik er alweer ingetrapt. Dom, dom, dom. Han is slimmer, die laat jou links liggen.

MRdevries538
MRdevries53813 sep. 2017 - 9:27

Han: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:6oj--B2OoLwJ:www.dennisboom.fhj.nl/mediaredactie/298/+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=nl&client=firefox-b "Sylvana stelt zelf dat ze 40.000 beledigende mails, tweets, Facebookberichten en dergelijke heeft ontvangen (AD, 2017). 22 mensen staan in april 2017 terecht voor hun uitingen tegen Simons. Deze mensen lieten zich uit over Sylvana in de periode van 7 oktober 2014 tot 12 oktober 2016. Enkele reacties van hen waren ‘*Sylvana Banana* Terug naar Paramaribo’, ‘Als al die apekoppen het hier zo erg vinden, laten ze dan oprotten naar een land waar ze qua kleur niet opvallen’, ‘Sylvana: Het Surinaamse neuksletje van die drie andere DENK-Pieten’." . kwetsend? JA Fout? JA. En kennelijk voldoende voor WEL "bewezen verbanden tussen critici en demonstranten en politieke moordenaars" want er rolden arrestaties en veroordelingen uit.

Haastig
Haastig16 sep. 2017 - 10:23

KnorretjeBig 12 september 2017 at 18:04 "En hoe vaak is haar voordeur beschilderd? Dat is heel wat bedreigender dan het geschreeuw op de sociale media" Oneens. Ik vind een photoshop van een lynchpartij (waarin je verbeeld wordt als hangende gelynchte) denk ik een stuk bedreigender dan roze verf op de voordeur. Op zich is het "wij weten waar je woont"-effect dat bij de roze verf komt wél bedreigend, maar de roze boodschap op zichzelf niet. Een aantal boodschappen aan Simons waren inhoudelijk (van wat ik gezien/gehoord heb) enge, zieke berichten met gewelddadige beschrijvingen. Denk je dat het relaxed is als je die krijgt en geen idee hebt of de schrijver ervan het bewaarheid gaat maken? Iemand die anytime kan toeslaan? Allemaal schandalig, t kan me niet schelen wie het slachtoffer is: het bedreigen met dood, verkrachting of wat dan ook, aan wie dan ook, is een gevaar voor onze samenleving.

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 sep. 2017 - 11:27

Ach, Han - Nederlands nationalistisch-rechts is al lang van het pad af, neen, het is er nooit op geweest. Gelet op de bekende kanalen kan je zeggen dat het vreselijk stormt en spookt in de hoofden en harten van al die herauten van een imaginaire revolutie. Wanneer een sociaal-democraat een boertje laat, gaan ze er weer voor 110% tegenaan om betrokkene voor paal te zetten. Ze hebben zo hun eigen profeten: Sid Lukkassen (die blijkens een schokkend en boeiend interview weliswaar miljoenen gedachten gaande een antwoord zit te ordenen, maar die nooit een coherent argument maken), en professor Jordan Peterson (een miskend genie, dat volgens mij iets tegen het postmodernisme heeft, maar daar verrassend weinig van af weet - een rechtse kinderhand is gauw gevuld). Ook waar: de rechtse broeders zien Pim als martelaar, en als de beste MP die Nederland nooit had. Raar is dat, want Pim had geen programma, sprak zichzelf vaak tegen, en genoot opzichtig van zijn rol als prima donna - voor La Baudet geldt hetzelfde. Rechts houdt van Pim. Zó veel, dat elke keer als Thierry onheus bejegend wordt, men weer die foto van de overleden Pim in het Mediapark, met veel bloed en open mond, groot laat zien. Dat is niet zomaar. Rechts heeft enge gewelds- en verkrachtingsfantasieën. Met die mensen is van alles aan de hand. Bezie ook die zure koppen: Bert Brussen (hij vindt alles in ons land kut, zo bleek uit een interview met een universiteitsblad), Roderick Veelo, Jaap Plaisier en alle anderen - ze geven zich uit als wetenschapper, of ook: MILFoloog, nou dan weet je het wel). Zo ziet rechts respect eruit: schaamteloos, extreem vulgair, exhibitionistisch, en dus heel onfatsoenlijk.

5 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus12 sep. 2017 - 13:36

Zo dat was dat weer,een tirade tegen mensen die niet links genoeg zijn.

smit2
smit212 sep. 2017 - 13:55

Deze post gaat over van het pad af zijn en is daarvan zelf de perfecte illustratie

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:27

Helemaal eens. De Pimwin als kaart trekken http://www.frontaalnaakt.nl/archives/pimwin.html

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 20:50

Paul250371, De Pimwin, de vaderlandse variatie op de Godwin

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 22:23

Lodewijk Zie link

Dubro
Dubro12 sep. 2017 - 11:23

De werkelijke oorzaak van links politiek geweld wordt hier niet genoemd. Logisch ook, omdat deze oorzaak het tapijt onder vele linkse ideeën vandaan haalt. Waar ik op doel is op hoe links tegen rechts aankijkt. Rechts mensen zouden volgens links egoïstisch, kwaadaardig, naargeestig, uit zijn op uitbuiting etc etc zijn. Het is dus niet zozeer de inhoudelijkheid van hun argumenten, maar de intenties die zij hebben worden ter discussie gesteld. Dit gebeurt op rechts een stuk minder. Zij zien links meer als naïef of dat zij niet geïnformeerd of gedesillusioneerd zijn.Hun ideeën zijn niet per se kwaadaardig, maar hebben weinig te maken met de realiteit. Dit is misschien irritant, maar geen reden om iemand geweld aan te doen. Wanneer iemand kwaadaardig is, is die reden meer gerechtvaardigd. Dit is precies de reden waarom je meer kans loopt op vandalisme wanneer je een PVV poster op je raam hebt hangen, dan wanneer je een SP of GroenLinks posten hebt hangen. Jesse Klaver heeft het constant over empathie, alsof je niet empathisch bent wanneer je de ideeën van GroenLinks niet aanhangt. Het gaat dus op links constant over intenties, terwijl het debat over de inhoud zou moeten gaan. Dit zie je constant terug in de kritiek op FvD. Links gaat ook nooit meer een verkiezing winnen wanneer ze deze strategie blijven hanteren, omdat de meeste mensen goede intenties hebben maar ook verschillende ideeën hebben, en deze twijfel die constant geuit wordt vanuit links zorgt ervoor dat mensen daar niet meer bij willen horen.

11 Reacties
Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 13:59

Dubro En hebt u nu enig idee, hoe linkse mensen worden afgeschilderd, als die medeplichtig zijn aan moord en/of er toe oproepen? Toch echt niet als, ik citeer (sic): "....naïef of dat zij niet geïnformeerd of gedesillusioneerd zijn.Hun ideeën zijn niet per se kwaadaardig, maar hebben weinig te maken met de realiteit. Dit is misschien irritant, maar geen reden om iemand geweld aan te doen. Wanneer iemand kwaadaardig is, is die reden meer gerechtvaardigd." En hebt u enig idee, hoe u linkse mensen afschildert? Voor uw informatie: Een poster van de PVV voor de ramen hangen is instemmen met een partij die discriminerende maatregelen moet nemen om het verkiezingsprogramma te kunnen waarmaken. Ik wil er af zijn of we dat "kwaadaardig" moeten noemen maar naïef en niets met de realiteit te maken hebben, vind ik dat zeker wel. (De uitvoering van het programma is overigens wel kwaadaardig, laat dat wel duidelijk zijn.) Nou. Zoiets kan je van GL of de SP beslist niet beweren. Als het debat dan zo nodig over de inhoud moet gaan, laat dat dan ook het geval zijn en kijk maar eens kritisch naar het verkiezingsprogramma en de standpunten van Baudet en Wilders. U hebt het niet over de inhoud; juist u hebt het over vage, pseudo psychologische generalisaties.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 14:18

Amusante omkering van de feiten. Wie de argumenten van rrrechts de revue laat passeren - die ik maar even samenvat als: 'het politiek correct wegkijken van de partij van de arabieren' - ziet dat dat nieuw-rechts niets anders is dan een karaktermoord (en dan laat ik de deportatiedrift deze keer maar even buitenbeschouwing).

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:29

Waar ik op doel is op hoe links tegen rechts aankijkt. Rechts mensen zouden volgens links egoïstisch, kwaadaardig, naargeestig, uit zijn op uitbuiting etc etc zijn. Ik ben zo benieuwd als het bovenstaande niet waar is, hoe definieer jij rechts dan? Wat is rechts volgens jou, wat voor verhevens heeft rechts de mensheid gebracht?

Palladium
Palladium12 sep. 2017 - 15:57

+1 Dubro, maar heb je de reageerders op je stuk al bedankt dat ze ZO snel je standpunt bevestigen? Linkse mensen zijn superieur, rechtse mensen zijn minderwaardig en kunnen gewoon geen empathie opbrengen, zoveel is wel duidelijk.

Dubro
Dubro12 sep. 2017 - 16:13

Zanb Ik zeg ook niet dat er op rechts geen karikatuur gemaakt wordt van links, alleen is dit zoals ik in mijn andere post al aangaf, minder gericht op kwaadaardigheid, maar op naïviteit, onnozelheid, emotionaliteit etc. Natuurlijk is het beeld wat rechts op links heeft niet volledig de waarheid, maar dat is het andersom ook absoluut niet. Ik bespeur alleen meer politiek geweld op links dan op rechts en dat heeft te maken met hoe zij over hun tegenstanders denken. Iemand die naïef is zou ik nooit fysiek benaderen, iemand die kwaadaardig is misschien wel. Daar ligt het verschil. Ik ben het absoluut niet eens met het partijprogramma van de PVV, maar kwaadaardig kan ik het ook niet noemen. Waarom zou je hen zo benaderen als het inhoudelijk zo makkelijk te weerleggen is? Wat ik in de andere reacties ook zie is dat rechts altijd maar geassocieerd wordt met de PVV. Alsof PVV synoniem staat voor rechts? Ik beschouw mezelf als centrum rechts, maar moet niks van de PVV hebben. Ik heb soms het idee dat dit vergeten wordt en dat links denkt dat zij gelijk hebben, alleen omdat de PVV het fout heeft. Zo werkt het natuurlijk niet. Paul250371 Wat heeft rechts gebracht? Ik zou zeggen, kijk eens goed naar de wereld en hoe de welvaart en kennis verdeeld is. De landen met grote overheden en socialistische/communistische regimes lopen op allerlei gebieden achter op West-Europa/VS, landen die het kapitalisme omarmen. Hoe kan je in godsnaam volhouden als je Zuid-Amerika, Rusland etc tegenover West-Europa/ VS zet dat het linkse gedachtegoed superieur is? Maargoed, hoe definieer ik rechts? Ik zou zeggen dat rechts liberale waarden en vrijheid belangrijk vindt, economisch gezien conservatief is, gelijke behandeling belangrijk vindt maar ongelijkheid niet problematisch vindt/ als einddoel heeft + een overheid die de markt haar werk laat doen en alleen bij excessen ingrijpt, culturele diversiteit een verrijking vindt zolang het niet opgedrongen wordt en het niet bijt met onze eigen waarden. Zo iets? Valt toch best mee qua kwaadaardigheid?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 18:12

Kom, kom @Palladium. Die superieure cultuur is toch echt alleen van jou.

Zandb
Zandb13 sep. 2017 - 7:25

Dubro U laat de olifant lopen: Links wordt beschuldigd, medeplichtig aan moord te zijn door daar bewust op uit te zijn. Daar rept u met geen woord over. Wat u vindt, vind ik interessant maar dat slaat als het om deze olifant gaat, nergens op. De PVV wordt altijd met rechts geassocieerd. Klopt. Net zoals de PvdA altijd met links wordt geassocieerd of andersom, dat bepaalde lieden als vertegenwoordigers van links worden gezien. Dus dat schiet voor uw redenering ook niet echt op, lijkt mij.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 7:53

"Linkse mensen zijn superieur, rechtse mensen zijn minderwaardig en kunnen gewoon geen empathie opbrengen, zoveel is wel duidelijk." Dat rechts niet overloopt van empathie, dat klopt wel. Rechts is immers de stroming van ieder voor zich. Links is de stroming van iedereen samen, dus empathischer. Maar om rechts nou daarom minderwaardig te noemen, Palladium, dat is toch echt jij die dat zegt, en dat links superieur is ook. Ik begrijp wel dat het sarcastisch bedoeld is, maar niemand behalve jij zegt het, en dan vraag ik me af waar jouw sarcasme op slaat. Misschien moet je dat even uitleggen, zodat wij jou beter kunnen begrijpen.

Dubro
Dubro13 sep. 2017 - 10:46

Zandb Volgens mij gaf ik al aan dat rechts ook een karikatuur maakt van links en dat dus de beschuldigingen van rechts op links ook niet altijd juist zijn. Dus nee, ik vind links niet direct schuldig aan moord, maar ik vraag me wel af wanneer links (ik formuleer het generaliserend om het overzichtelijk te houden, niet iedereen op links is of doet het zelfde uiteraard) eens inziet dat hun manier van hoe zij de politieke discussie benaderen het debat verziekt en inderdaad kan leiden dat bepaalde mensen geweld gaan toepassen om de samenleving te verlossen van het 'kwaad' op rechts. Wanneer links de discussie inhoudelijk voert, valt er vanuit rechts ook niks te beschuldigen.Wat betreft de associatie Pvda en links, ik zie links als het hele spectrum van Sp tot PvdA en ik hoop dat links rechts ziet als CDA, VVD, FVD en PVV( al kan je bij de PVV betwisten of zij wel echt rechts zijn, gezien hun economische standpunten). Lodewijk Jij laat precies zien dat jij weinig weet over rechts en dat jij hen alleen afrekent op zogenaamde intenties, of dat je asociale mensen op rechts als vertegenwoordiging ziet voor de gehele groep. Ik dacht dat links niet van vooroordelen of generalisaties hield?. Rechts geen empathie? Even een voorbeeld speciaal voor jou. Rechts vindt niet dat mensen niet geholpen moeten worden, zij vinden alleen dat het geen kerntaak is van de overheid, maar van de burgers en het maatschappelijke middenveld. Wat je namelijk krijgt bij een grote overheid is dat de burger steeds minder belangrijk wordt. Waarom zou je je nog druk maken over je buurman wanneer de overheid hem helpt? Dit is precies de reden waarom in de VS, volgens links een ontzettend asociaal land, mensen met dezelfde sociaal economische status als mensen in West-Europa meer tijd en geld besteden aan liefdadigheid en vrijwilligerswerk. Een kleine overheid zorgt voor een socialere burger met meer empathie voor elkaar, omdat je meer aangewezen bent op elkaar. Dit is ook de reden dat in de VS het buurtleven en verengingsleven actiever is. Leuzen als 'meer empathie' en 'eerlijk delen' van GroenLinks en PvdA klinken leuk en aantrekkelijk, maar het zijn de uitkomsten op langere termijn die belangrijk zijn.

Paul250371
Paul25037113 sep. 2017 - 12:38

@ Dubro Rechts kort samengevat 1 grote moordpartij en uitbuiting na de andere. Welvaart altijd ten koste van minderheden, zwakkeren en haat voor een ieder die niet ons geloof heeft, niet onze kleur heeft, een andere politieke voorkeur heeft of een te grote bek heeft

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 15:38

Zit iets in Dubro, maar misschien toch te simpel. Er zijn mensen afhankelijk van de overheid omdat ze zelf de zorg niet kunnen betalen, bijvoorbeeld. Ik zie in de USA geen buurtverenigingen die dure operaties betalen voor behoeftige mensen uit de straat, en dan kan het toch wel vervelend worden voor diegene die de operatie nodig heeft. Dan is de overheid echt noodzakelijk om het te kort aan empathie wat binnen de rechtse structuren bestaat aan te vullen met zorgtoeslag, huurtoeslag, bijstand, etc.

Karel Karstens
Karel Karstens12 sep. 2017 - 11:00

> Hij heeft nooit gezegd waardoor hij buiten zijn eigen verwrongen > denkpatronen om ook geïnspireerd was. Dat heeft hij wel tijdens zijn proces: hij had veel felle retoriek uit de pers over Pim Fortuyn bij zich, waarin werd betoogd dat hij een gevaar voor Nederland was.

2 Reacties
Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 13:15

Karel Dit kon ik vinden: " "Volgens het OM heeft Van der G. als motief aangegeven dat hij in de LPF-lijsttrekker een steeds groter wordend gevaar voor vooral kwetsbare groepen in de samenleving zag. "Het ging daarbij voor de verdachte om de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop Fortuyn die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen. Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen." Zo verwoordt het OM de verklaring van Van der G. " Ik zou niet weten waarom de mening van anderen (van links. nota bene) hierin doorslaggevend zou zijn, om medeplichtig te kunnen zijn aan moord.

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 21:43

Volgens Hiddema viel het juist op dat Van der Graaf helemaal geen politieke documentatie over Fortuyn had, niet bij zich en niet in huis. Wel heel veel over dieren en milieu. Maar Hiddema gelooft ook niet dat Van der Graaf een politieke moord heeft gepleegd. Hiddema gelooft dat de advocaten van Van der Graaf hem hebben gezegd om dit te zeggen, omdat hij anders waarschijnlijk TBS/levenslang zou krijgen. Hiddema, je weet wel Tweede Kamer lid van de club van Baudet. Die heeft het hele proces Van der Graaf meegemaakt en de alle rapporten van Pieter Baan gelezen.

Jan Vries2
Jan Vries212 sep. 2017 - 10:43

Laatste zin geef ik u groot gelijk. Laten we ophouden met.... Maar laten we dan ophouden met juist dat zo lage gedrag vanuit links activisme zoals het gooien met poeptaarten en het bekladden van huizen, het sprayen van pepperspray wat in de VS gebeurd door linkse betogers, etc. Laat mensen het vrije woord hanteren als wapen, de pen of de cartoon. Vraag het meneer van Horst hoe het Gregorius Nekschot is vergaan na de inval door de AIVD in opdracht van Hirsch Ballin. Dat is namelijk zeer eng vind u niet in een democratisch land. Verder speelt u het spel ook door weer een link te leggen tussen Breivik en Wilders. Maar zo kunnen we doorgaan ook met heel andere namen. Zo kan ik makkelijk een link leggen tussen Wijlen Prins Bernard en Hitler. Want waar was Bernard ook nog maar lid van?? Zo kan ik ook een link leggen tussen The Beatles en de moord op Sharon Tate. Ik kan een link leggen tussen de massamoord op mensen en bepaalde religies of passages uit hun stoffige boeken die de moord op talloze mensen rechtvaardigen. Maar ik krijg soms de indruk dat links geweld niet zo erg is als rechts geweld. Maar geweld blijft geweld meneer van Horst net zoals rascisme rascisme is en het niet uitmaakt tegen welk ras rascisme gericht wordt.

4 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 11:42

Leuk dat ik u hoor over de varkenskoppen, molotovcocktails, zwangere vrouwen omdat ze van een andere kleur is abortusschoppen, auto in de fik van een GL raadsman, hoofddoekaftrekken, kinderen hun school sluiten en er met een bivakmuts bovenop gaan staan, etc.etc etc. Het iedere dag maar mensen aanvallen op hun geloof of huidskleur of geslacht. Maar inderdaad, verf en een taart is erger eehh lager, want ??? van links???

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 sep. 2017 - 11:43

Uw indruk in uw laatste alinea is misplaatst. Het is altijd enerzijds anderzijds bij Han. Ik vraag me af of u het stuk wel goed heeft gelezen...

Appie Mohamud
Appie Mohamud12 sep. 2017 - 13:21

Helenaal mee eens, laten we ook meteen stoppen om varkens hoofde en bloed maar ook motofcocktail naar moskeeën te gooien en joodse kerkhof te beschadigen. Wat ik vreemd vind aan deze discussie over Bouded zijn bekladde deur is juist dat hypocrisie. Rechts is al jaaren moslims aan het demoniseren waarbij ze de gevolgen ontkennen, maar nu een van hun de slachtoffer is moet dat demoniseren stoppen. Ik krijg bijna het gevoel dat de motto is: noem het beesje bij de naam behalve als het beesje mijn naam draagt. Ps. De link tussen Breivik en Wilders legt Han niet maar Breivik zelf in zijn memoire.

Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 13:26

Jan Man hou toch eens op om geweld van linkse lieden als typerend voor links te zien. Veruit de meeste mensen van links wijzen dit soort acties af maar passen er ook voor om van rechts te horen te krijgen dat links niets geleerd heeft van de moord op Pim Fortuyn. En daar gaat het hier om; om de idioterie dat iedereen die van mening is dat bepaalde lieden de democratie bedreigen, vinden dat die laatsten waard zijn om bedreigd te worden, waard zijn om gedood te worden. Kolder. Als dat nou eens zo zijn, dan zijn moslims bv toch ook waard om bedreigd of zelfs gedood te worden. Kom op man; gebruik die hersens nu eens waar ze voor bedoeld zijn. Niemand heeft er baat bij om dit soort idiote bedreigingen te wijten aan de sfeer die door bepaalde kritische commentaren van bepaalde mensen opgeroepen zou worden of om deze bedreigingen uit te smeren over mensen die er niets mee te maken hebben.

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl12 sep. 2017 - 10:41

Goed stuk Han! Vaak lees ik in artikelen over Baudet termen als “gevaarlijk”. Dat wekt de indruk dat we beschermd moeten worden, want dat is de eerste reactie bij gevaar. Echter, omdat we het niet eens zijn met zijn gedachtegoed, maakt dat Baudet an sich niet gevaarlijk. Onder de streep is Baudet een gekozen politicus die het goed doet in de peilingen. Als je dat niet wilt, zal je de kiezer moeten overtuigen. Je wint geen verkiezingen door de tegenstanders als gevaarlijk af te schilderen of ze met dit soort acties trachten te intimideren. Je wint verkiezingen door kiezers een alternatief te bieden. Overigens reageert tot nu toe Baudet nergens op de incidenten. Dat siert hem wel.

6 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 11:43

Echter, omdat we het niet eens zijn met zijn gedachtegoed, maakt dat Baudet an sich niet gevaarlijk. Nee, alleen gezien de geschiedenis telt een gewaarschuwd mens ansich voor 2. Hitler was ook gekozen.

Josef K
Josef K12 sep. 2017 - 12:51

Het siert hem inderdaad, anders dan AFD die op elk denkbaar podium haar beklag doet over de bedreigingen die haar ten deel vallen. En dan Baudet beschuldigt van slachtoffergedrag. Het moet niet gekker worden.

Haastig
Haastig12 sep. 2017 - 15:50

Paul250371 12 september 2017 at 13:43 "Nee, alleen gezien de geschiedenis telt een gewaarschuwd mens ansich voor 2. Hitler was ook gekozen." En dan doe je er verstandig aan goed te onderbouwen waarom je hem graag wilt vergelijken met Hitler. Want ik heb de indruk dat je dat hier doet: Baudet gelijkstellen met Hitler (in aanvangsstadium) en dat vind ik nogal een beschuldiging. En een gevaarlijke ook. Rutte, Balkenende, Kok en Lubbers waren ook gekozen. Hitler was ook een vegetariër (of tenminste een flexetarier). Kortom, wat is je punt?

TeeJee2
TeeJee212 sep. 2017 - 17:59

@Paul Hitler was inderdaad gekozen. Tevens was de situatie in Duitsland nogal anders dan heden ten dage in Nederland. De consequenties van een verloren wereldoorlog hadden de economie en het Duitse volk niet bepaald goed gedaan. Er was grote armoe en zelfs honger. Daarnaast had Hitler een mislukte staatsgreep en een succesvolle staatsgreep nodig om daadwerkelijk aan de macht te komen. Het zijn dit soort kleine verschillen die nog wel eens over het hoofd worden gezien. Die PIEPkleine verschillen. *zucht*

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 21:48

"Vaak lees ik in artikelen over Baudet termen als “gevaarlijk”. " Heel veel politici worden als gevaarlijk afgeschilderd, en de EU wordt fascistisch genoemd. Vind ik allemaal niet zo indrukwekkend. Baudet houdt er van om zout in open wonden te strijken, rare dingen over vrouwen te zeggen, rare dingen over cultuur en "echt Nederlanderschap" te zeggen. Vaak geleend van de club van Bannon en Breitbart die hij meermalen briljant noemt. Dat is trouwens wel kwalijk want Bannon en Breitbart en vooral binnen alt-right is vaak sprake van onversneden racisme en antisemitisme.

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 21:53

Teejee, Hitler is niet via een staatsgreep aan de macht gekomen, maar via een false flag operatie waar de Nederlander Marinus van der Lubbe het slachtoffer was. Hitler, die al aan de macht was greep de Reichtstagbrand aan om een aantal noodwetten uit te vaardigen waardoor hij de absolute macht kreeg, allemaal binnen de kaders van de wet.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2017 - 10:38

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 sep. 2017 - 11:15

"De armoede in Europa is enorm afgenomen." - Erwin, hoe kom je hier nu op? Kijk naar Groot- Brittannië. Naar Griekenland. Naar Duitsland (Hartz-IV). Naar Nederland (voedselbanken, kinderen die onder de armoedegrens opgroeien). En er is veel meer ellende. Ik kan niet peilen waarom je steeds je eigen vertekening van de rauwe werkelijkheid opvoert.

Phimosis Cerebri
Phimosis Cerebri12 sep. 2017 - 11:40

''Europa is veranderd van een rommelig continent met allerlei vuige regimes naar een volledig democratisch continent waar alle 500 miljoen individuen in hun recht staan, ongeacht geloof en geaardheid.'' U leeft kennelijk in een ander Europa dan ik.

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:40

Het debat kon daar toen ook over gaan want de bomen groeide de hemel in. Maar als de economie agv deze lieve personen van de derde weg in crisissen belandt dan komt naarrechts weer onder hun steen vandaan om zoals gewoonlijk alle andere weer de schuld te geven vanwege hun ander geloof, huidskleur, etc . De schuldige derdewegbewandelaars en dat CDAVVD geteisem eens aanpakken. Dat doet extreem rechts nooit, schurkt altijd tegen het grootkapitaal.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 7:26

“De armoede in Europa is enorm afgenomen.” Klopt, ik ben al wat ouder en kan me de tijd herinneren dat niet alle huizen een eigen toilet hadden, in de Pijp moesten twee woningen een toilet delen. De iets betere wijken hadden wel een eigen toilet maar nog geen douche, en de mensen wasten zich in de woonkamer met een teiltje. Dit is niet zo lang geleden, begin zeventiger jaren zijn er nog grote stadsvernieuwingen geweest. Dat was ook de tijd dat in het OLVG de ziekenzaaltjes 30 personen hadden, en de verpleging vond plaats door nonnen. In de dorpen waren nog hele wijken die niet waren aangesloten op het riool, en een beerput was een heel normaal verschijnsel. Ook dit was zestiger jaren. Dit is allemaal verbeterd, je kan gerust stellen dat de armoede enorm is afgenomen. Iedereen heeft telefoon, tv, computer. Zelfs mensen op de voedselbank zien op internet wanneer de openingstijden zijn. ”Europa is veranderd van een rommelig continent met allerlei vuige regimes naar een volledig democratisch continent waar alle 500 miljoen individuen in hun recht staan, ongeacht geloof en geaardheid.” Ook dat klopt. Alle landen in Europa zijn inmiddels min of meer democratisch. We moeten niet vergeten dat nog pas heel kort geleden, 30 jaar, de helft van Europa leefde onder het ijzeren juk van het communisme, inclusief concentratiekampen, heropvoedingskampen , martelingen en al wat daarbij hoorde. Maar niet alleen oost europa. In Spanje, Griekenland en Portugal waren brute dictators aan de macht, het Franco regime was door een vreselijke oorlog aan de macht gekomen en wist met harde hand die macht tot in de zeventiger jaren te handhaven. ------------- Maar de jonge mensen weten dit allemaal niet. Ze weten niet wat armoede is, ze weten niet wat fascisme is, ze hebben het nooit ervaren. Zo gaat dat. Helaas. En daarom moeten we keer op keer onze fouten herhalen. Daarom wil men het de EU dat voor welvaart en democratie zorgt afbreken. Ach, ik ben al wat ouder. Ik vind het erg voor mijn kinderen en kleinkinderen.

KeesV3
KeesV312 sep. 2017 - 10:29

Han, twijfel je ook aan het verband tussen kritische uitspraken van Baudet en Wilders over de islam en de reacties van enkelen die aanslagen plegen op moskeeën? Of is dat verband wel 'klip en klaar'?

2 Reacties
Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 13:31

JeesV Wat vindt u? Als dat verband er is tussen het gedrag van links en de kogels die daarom worden afgevuurd, dan moet dat verband er op de manier die u aangeeft toch ook zijn!

KeesV3
KeesV313 sep. 2017 - 10:30

Ik lees op deze website vaak over verbanden tussen giftige rechtse uitspraken en aanslagen door neonazi's. Maar vervolgens lijkt dat niet te gelden voor giftige linkse uitspraken/acties. Die hebben geen impact.... Volgens mij gaat het idd twee kanten op. Wat vind jij?

RationeleBurger
RationeleBurger12 sep. 2017 - 10:28

Opnieuw een bijzonder bagatelliserend stuk van ‘alsen’ en ‘dannen’. Voor wat betreft de uitspraak van Marcel van Dam: “U bent een buitengewoon minderwaardig mens” zwakt u met een hoop eigen invulling af. Maar voor wat betreft de uitspraak van Fortuyn “U demoniseert mij”, doet u alsof hij dat op elke gelegenheid zei. Onzinnig natuurlijk. Of van Dam boos was of niet, die uitspraak liet zijn ware aard zien. Op argumenten kon hij het niet meer winnen dus liet hij zich dit ontglippen. Een zwaktebod van jewelste. En bovendien een goed voorbeeld dat Fortuyn daadwerkelijk werd gedemoniseerd door een deel de gevestigde orde / politiek / media. In de volgende alinea begint u over critici en demonstranten. Valt de uitlating van van Dam daar ook onder? Is de uitspraak “U bent een buitengewoon minderwaardig mens” kritiek? Het probleem zit hem dus ook niet in kritiek of demonstranten, zolang die inhoudelijk, feitelijk en bovendien verbaal of schriftelijk is. Het probleem zit hem wel in uitspraken zoals die van van Dam. Inhoudsloos, zonder argumenten iemand zwartmaken of acties die gewelddadig worden, bedreigend of inbreuk maken op iemands privé sfeer. Dát is demoniseren. En dat schept een klimaat onder een grote groep meelopers. Als je het maar vaak genoeg herhaalt dat iemand een slecht mens is, en dat vanuit meerdere hoeken nogmaals herhaalt, dan gaan mensen dat vanzelf geloven. De ‘illusory truth effect’, dat overigens prima wetenschappelijk is bewezen. Dan hoeft er nog maar één gek te zijn die daar naar handelt. U zegt dat Volkert van der Graaf thuishoort in een rijtje eenlingen die met een bloedige daad een land probeerden te redden. De enige reden dat hij nu in dat rijtje past is omdat het hem gelukt is. Maar doe nou niet net alsof er de afgelopen 40 / 50 jaar niet nog meer, zowel persoonlijk als georganiseerd) politiek geweld heeft plaatsgevonden geïnitieerd vanaf de linkerzijde van het politieke spectrum? Uw redenatie volgend zijn er dus nogal wat eenlingen. Die er bovendien niet geen problemen mee hebben zich te organiseren. Georganiseerde eenlingen dus blijkbaar, wat de jaarrapporten van de AIVD ook steevast laten zien. U schrijft over de verwrongen denkpatronen van Volkert van der Graaf. Het probleem is dat die helemaal niet zo incidenteel zijn. En de uitspraak van Marcel van Dam liet zien dat ze tot op zekere hogere zelfs zijn genormaliseerd aan de ‘redelijke’ kant van de linkse politiek. Iets waar in Duitsland overigens onderzoek naar gedaan is: http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2015-02/demokratie-linksextremismus-studie-klaus-schroeder-fu-berlin-interview Tot slot weet u te melden dat er geen bewijs is dat taarten gooien of bekladden van deuren de voorbodes zijn van een moordaanslag. Maar wat is die uitspraak van u waard? Hoe zou je het dan wel moeten bewijzen? Het enige feit dat telt is dat er met het gooien van taarten of het bekladden van deuren er een stap gedaan wordt over de grens van het redelijke. Vanuit het rijk der woorden, argumenten, debat en denkbeelden naar het rijk der fysieke acties. En vanuit welke hoek je het ook bekijkt; dat is de opmaat naar zwaardere fysieke acties. Want dat radicalisering en bijbehorende (gewelddadige) uitingen vaak klein(schalig) begint, daar zijn dan weer wel onderzoeken naar gedaan.

5 Reacties
Josef K
Josef K12 sep. 2017 - 12:53

Prima verhaal, ik heb er zelf niet de puf voor, hulde.

Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 13:37

Burger Als het zo simpel is, dat het feit dat als mensen iemand als een buitengewoon minderwaardig mens benoemen, voor anderen een reden zou zijn om die persoon te doden, dan begrijp ik niet dat er niet meer gebruik van dat middel gemaakt wordt. Wilders vindt bepaalde mensen "knettergek" of benoemt ze als "bedrijfspoedel". Wilders beschouwt de islam als erger dan het nazisme, de koran als erger dan Mein Kampf. Wat voor demonisering moet daar wel niet van uit gaan?

RationeleBurger
RationeleBurger12 sep. 2017 - 14:31

@Zandb, Dat is een drogredenering van jewelste want dat is dus niet wat ik beweer. Ik constateer slechts dat de uitspraak van van Dam en bijvoorbeeld uitspraken waarin Baudet een 'gevaar' worden genoemd, zonder inhoud of argumenten, niet vallen onder kritiek. En dat het bovendien niet de manier is waarop een debat gevoerd zou moeten worden. De 'whataboutism' betreffende Wilders zegt ook niet zoveel. Omdat hij het zou doen, zouden anderen het ook moeten doen? Volgens mij werd Wilders zijn uitspraak over Vogelaar bovendien wijdverspreid afgekeurd. Het gebruik van de beeldende overdrijving 'bedrijfspoedel' vind ik overigens nogal van een andere orde dan 'buitengewoon minderwaardig mens' of 'gevaarlijk', want dat impliceert dat er iets aan gedaan moet worden. Bovendien, was Marcel van Dam niet alsnog eerder met zijn uitspraak? Voor wat betreft uitspraken over de islam vind ik dat geen demonisering. Die vergelijkingen kun je namelijk prima met feiten onderbouwen, waarbij de tegenpartij met feiten kan onderbouwen waar de verschillen liggen. En dat is daarom bij uitstek hoe het debat gevoerd moet worden. Met woorden en op inhoud. Waarbij ik nog wel wil opmerken dat ik persoonlijk zulke vergelijkingen vaak te makkelijk gemaakt vind. Alles en iedereen wordt tegenwoordig maar vergeleken met Hitler, kampbeulen of SS'ers.

Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 16:37

Burger Demoniseren is een (te) gemakkelijk middel. Maar levert bitter weinig op. In feite is dat de sarcastische vertaling van uw stelling. Ik zeg niet dat u iets vindt; IK zeg dat IK niet begrijp waarom dat middel niet meer toegepast wordt en ik illustreer dat met wat praktische toepassingen van de hand van Wilders. Als het enige commentaar is, dat er argumenten aan te voeren zijn voor Wilders' ideeën van de islam, dan moet ik wel even besmuikt lachen. Zeker nog als u meent dat met "feiten" te kunnen onderbouwen. Accepteert u van mij dat ik het christendom generaliseer aan de hand van feitelijkheden "veroorzaakt" door fundamentalisten? Tot slot: Niet beargumenteerde kritiek is volgens u demoniseren maar kan natuurlijk ook het tegenovergestelde zijn, toch? Verder blijkt dat er niet alleen beargumenteerd moet worden maar er moet ook nog zo beargumenteerd worden, dat u het er mee eens bent.

RationeleBurger
RationeleBurger12 sep. 2017 - 18:31

@Zandb, U stelt een vraag die met geen mogelijkheid te herleiden is uit mijn teksten. Een 'als-dan' vraag. Waarop u met de manier van vragen; "als het zo simpel is" lijkt te suggereren dat dat uit mijn tekst te halen zou zijn. Kunt u wellicht uitleggen hoe ik uw vraag en de manier van vraagstelling anders kan interpreteren? Doelt u namelijk niet op mijn eerdere uitspraken, dan komt uw vraag nogal volslagen uit de lucht vallen. Random dus. U zegt dat u besmuikt moet lachen dat ik beweer dat er argumenten aan te voeren zijn voor Wilders ideeen van de Islam. Dat zeg ik helemaal niet en is uw eigen invulling. (Daar is de stropop weer) Een verdraaiing van mijn woorden bovendien. Het ging hier namelijk specifiek om de vergelijking van de islam met nazisme en de koran met mein kampf. Die vergelijking is prima te maken omdat er daadwerkelijk gelijkenissen zijn. Verschillen ook. En dat is hoe het debat gevoerd moet worden. Of u verder ook uitspraken wilt doen over het christendom zal mij echt worst wezen. Opnieuw een 'whataboutism'. Wel vraag ik mij dan hardop af of u uw prioriteiten op orde heeft. Welke fundamentalisten denkt u zelf dat het gevaarlijkst zijn anno 2017? Christenfundamentalisten, PVV fundamentalisten, FvD fundamentalisten of toch moslimfundamentalisten? Met uw slot blijkt dat u er niet veel van begrepen heeft. Men hoeft het helemaal niet met mij eens te zijn, of met elkaar. Zolang men hun stelling / visie maar inhoudelijk beargumenteerd. Niet op de persoon, niet inhoudsloos en zeker niet met daden die het rijk der woorden voorbij gaan. Een debat kun je prima aangaan én afsluiten zonder dat je het met elkaar eens bent of wordt. Kritiek zonder onderbouwing heeft per definitie geen toegevoegde waarde.

Tom Meijer
Tom Meijer12 sep. 2017 - 10:22

Goed stuk Han en terechte conclusies. Overigens kom ik in beide Telegraafstukjes (daarna virtueel mijn handen gewassen) geen verwijzingen naar Fortuin en zijn lot tegen. Wel komt dat terug in de reacties op de berichtjes maar dat kan je inderdaad verwachten.

marcelhermus
marcelhermus12 sep. 2017 - 10:09

En nu draaien we hem om. Er is ook maar 1 Hitler geweest. Het is pertinent onbewijsbaar dat politici als bijvoorbeeld Trump en Baudet hetzelfde gevaar vormen als Hitler ooit heeft gedaan.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 11:46

Onbewijsbaar wellicht. Tot dat het wel gebeurt want geweld is een van de eerste kenmerken van fascisten. En Bidet en Hitler hebben wat overeenkomsten in de agendapuntjes

Appie Mohamud
Appie Mohamud12 sep. 2017 - 13:28

Volgens mij leeft nu nog steeds een Adolf Hitler in Brasiel, maar weet wel bijna zeker dat hij ook niet hetzelfde gevaar formt als de Duitse naamgenoot. Maar daarnaast hebben of hadden we ook Mugabe, Sharon, Kim jong Il en nog veel meer met het zelfde gedachtegoed en ze zullen zeker weten niet de laaste zijn.

marcelhermus
marcelhermus12 sep. 2017 - 13:36

Maar dat zegt Han toch ook, ik zou niet weten waarom beide situaties anders benaderd moeten worden. En geweld is een van de eerste kenmerken van fascisten. Dus de mensen die deze daad tegen Baudet gepleegd hebben zouden best wel eens fascistisch gedachtegoed kunnen hebben

Yoda2
Yoda212 sep. 2017 - 15:09

@Paul Dus geweld door de tegenstanders van Hitler, was een van de eerste kenmerken van fascisme. Ja, dat maakt een hoop duidelijk?

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 15:56

Yoda. Ik geloof niet dat je begrijpt wat ik bedoel.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 sep. 2017 - 10:08

[Misschien moeten we eens ophouden het debat te vergiftigen met zulke speculaties...] De meest effectieve manier om een eind te maken aan de vergifiging van dat debat is natuurlijk door een eind te maken aan het terrorisme dat beoogt Baudet bang te maken. Als dat niet zoe bestaan, dan zou er gee debat over zijn.

Richard555
Richard55512 sep. 2017 - 10:04

Han, het bekladden is kwalijk en zou niet moeten gebeuren. Wie het ook betreft. Verder veeg ik mijn bekende plek af met de aanhangers van de PVV en FvD. Dus of die nu wel of niet jan en alleman aanwijzen als medeschuldig aan hetgeen hun "Geliefde Leider" wordt aangedaan, dat boeit mij totaal niet. Het risico van verdwaasden bestaat altijd, maar ik geloof niet dat het nu moord en brand roepen uit de kringen waar ik mij niet mee wil inlaten ertoe leidt, dat er echt gewelddadige reacties komen op Wilders of Baudet. Het is het jarenlang permanent ophitsen van mensen vanuit Wilders, Baudet, de Telegraaf etc. die dat klimaat allang geschapen hebben. Dus er lopen zeker loners rond die die waanideeën hebben, dat zij het land kunnen redden van de Wildersen, Baudetten en wat dies meer zij. Helaas is bij Fortuyn dat al gebleken. Dus ieder actie die verder gaat dan het totaal oneens zijn met de opvattingen van Wilders etc. is wat mij betreft uit den boze en moet krachtig veroordeeld te worden zonder verdere mitsen en maren. En dat lees ik nu teveel in allerlei opiniestukken en reacties, Het is afkeuringswaardig maar ...."Hij heeft het er zelf naar gemaakt etc" Dat stoort mij enorm. Kunnen we niet gewoon met zijn allen die acties en aantasting van have en goed zonder omhaal veroordelen en dan punt.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 sep. 2017 - 10:03

In een democratie beslechten we onze conflicten met woorden en stemmingen. Hoe sterk je gelijk ook vindt: dat zijn de kaders. Met geweld tegen iemands eigendommen, vooral met de woorden dat iemand geen rust gegund mag worden, gaat daar buiten. We pakken je privé leven aan: pure intimidatie. Als het doel de ondemocratische middelen heiligt, dan roept het de vraag op tot hoe ver dit, zelf verstrekte, mandaat gaat. Waarom zou ander geweld niet mogen? Vooral de 'maar mensen' zijn eng. Ik keur het af maar na 'maar overschrijf ik dit met een goedkeuring. Je laat wel degelijk een gewelddadige geest uit zijn democratische fles.

1 Reactie
Zandb
Zandb12 sep. 2017 - 13:45

Daar ben ik volledig mee eens: "In een democratie beslechten we onze conflicten met woorden en stemmingen. Hoe sterk je gelijk ook vindt: dat zijn de kaders." Dat geldt dus zowel de eventuele bedreigingen als de reacties van mensen die deze bedreigingen gebruiken om te demoniseren. Tegen dat laatste stelt Han zich tegen te weer, omdat het natuurlijk zonneklaar is,dat dergelijke acties in een democratische rechtsstaat volkomen ongepast zijn en daarom zelfs expliciet verboden. Maar dat misbruik maken van bedreigingen, dat hoort net zo min thuis in een democratische rechtsstaat. En dat ligt wat minder voor de hand. Vandaar dat Han er aandacht aan besteed, denk ik. Denkt u dat ook?

Polar2
Polar212 sep. 2017 - 10:03

Als oplossing kunnen we het ook gewoon reguleren. Dan maken we de dag na Prinsjesdag gewoon De Nationale Taarten Dag. Dan mogen we als reactie op de plannen voor het komende jaar taarten in de gezichten van alle politici gooien.

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 12:55

Dat bestaat al lang en heet, geloof ik, carnaval.

Dommedaris
Dommedaris12 sep. 2017 - 10:02

Eens. We moeten ophouden het debat te vergiftigen. Niet alleen met dit soort speculaties, maar ook met het te pas en te onpas labelen van personen als fascist of racist. Een debat voert met op inhoud. Op de man spelen is ruimte creëren voor deurbekladders en poeptaartgooiers.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 11:57

maar ook met het te pas en te onpas labelen van personen als fascist of racist. Hoe kom jij erbij dat het te onpas is. Wellicht de zak van je hoofd halen. Er zijn zat artikelen, prima onderbouwd die de fascistische en racistische trekken van Bidet blootleggen.

geyanggsr.
geyanggsr.12 sep. 2017 - 9:55

Op de kern van dit verhaal valt niet zo heel gek veel af te dingen. Het gaat echter wel voorbij aan een ander punt: vanuit linkse hoek wordt Baudet steevast weggezet als ophitser, een gifitge splijtzwam in de samenleving, een Nazi, een duivel. Zozeer als ik een hekel heb aan bijvoorbeeld de onfatsoenlijke wijze waarop Wilders het debat voert, zo smakeloos vind ik de dagelijkse ranzigheid die Baudet over zich heen krijgt en ja, ook Wilders. Je kunt niet enerzijds roepen dat "die rechts populisten" er een een politiek van ophitsen op nahouden en zelf dag in dag uit Baudet als Nazi of duivel afschilderen. Dat is niets minder dan ophitsen. Het past in de tactiek van modern links: iedere kritiek wordt getracht met grote en intimiderende woorden (en nu dus ook daden) monddood te maken; als je het ook maar waagt om een kritische vraag te stellen over immigratiepolitiek ben je een fascist; kritische vragen bij de EU? Smerige nationalist. Bij ieder geluid dat niet links van het midden is wordt de racisme- of fascismekaart getrokken. Dat doet geen enkel klimaat goed.

3 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 12:31

Klinkklare onzin, natuurlijk. Er worden weinig politici ter rechterzijde - PvdA, D66, VVD, CDA, SGP, CU etc - fascistisch genoemd. Wie ten onrechte van racisme of fascisme wordt beschuldigd kan daar gemakkelijk onderuit. Maar een fascist die fascist wordt genoemd, staat met een bek vol tanden. En ja, dan is het debat dood. Maar niet getreurd, de tijd dat een fascist weer trots en unverfroren en openlijk fascistisch kan zijn, komt steeds dichterbij.

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 16:03

Stel je inderdaad voor dat een man met fascistische trekjes een fascist wordt genoemd. En wat grietje zegt. Wees inderdaad niet getreurd. Ze kruipen weer onder de steen vandaan en partijen zoals het CDA en VVD maar ook Asscher maken hun agendapunten weer salonfähig. Het is binnenkort weer doodnormaal als er iemand in de ganzenpas naast je loopt.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart13 sep. 2017 - 9:01

Kom@Z_edje, je kunt beter dan dit lauwe en o-zo doorzichtige gebabbel van de fellow-traveller.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 9:53

Uiteraard. Men moet altijd streven naar een win-win situatie in die eeuwigdurende totale propagandaoorlog. tussen rechts en de rede. Dus 'foei' roepen en tegelijkertijd hopen dan iemand Thierry's naam graveert op een kogel. Daarmee kun je op den lange duur - hoe dan ook - de vrijheid weer een beetje meer knevelen en de mondsnoeren. Waar waren ze, deze onheilsprofeten van de glijdende schaal, toen Sylvana Simons enige maanden geleden picturaal werd opgeknoopt?

3 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 11:53

Waar waren ze, deze onheilsprofeten van de glijdende schaal, toen Sylvana Simons enige maanden geleden picturaal werd opgeknoopt? Inderdaad. Of moskeeën werden beklad, varkenskoppen, moltovcocktail, aanvallen van moslima's om hun hoofddoek, basisscholen, het in de fik steken van een auto van GL raadslid, het continue aanvallen en beschimpen van moslima's, het schoppen t/m abortus van een zwangere vrouw (moslima uiteraard) etc etc etc. Ik praat het niet goed, integendeel. Hoe abject de meningen van Bidet dan ook, dit doe je niet. maar Jezus, een beetje verf en een riekende (geen lavendel?) taart en rechts heeft weer een stok om mee te slaan.

Yoda2
Yoda212 sep. 2017 - 15:01

@Grietje De plaatjes van Sylvana waren uiterst onsmakelijk en waren het mijn kinderen dan kregen ze flink de wind van voren. Maar u als liefhebber van het woord zult toch wel weten dat hoewel de pen dan wellicht machtiger is dan het zwaard, het zwaard in de praktijk toch echt pijnlijker is.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart12 sep. 2017 - 18:30

Noem je wat verf op 'n deur nu een zwaard, @Yoda? En de 'Sylvana uitzwaai-dag' en die 20 veroordeelden ...

omaoeverloos
omaoeverloos12 sep. 2017 - 9:53

"Het is allemaal onbewijsbaar. En het is net zoveel waard als de bewering dat taartengooien of het bekladden van deuren de voorbodes zijn van een moordaanslag. Misschien moeten we eens ophouden het debat te vergiftigen met zulke speculaties, die uiteindelijk alleen bedoeld zijn om tegenstanders het zwijgen op te leggen.." Inderdaad, maar toch worden mensen, of ze nu tierry, annefleur, alexander, sylvana of pietje heten, wel angstig als ze in hun persoonlijke levenssfeer worden aangetast. Bedreigingen gaan je niet in de kouwe kleren zitten, er hoeft maar 1 gek bij te zijn die de daad bij het woord voegt en je bent de sjaak. Woorden moeten met woorden bestreden worden,

2 Reacties
Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 11:57

Eens

Haastig
Haastig12 sep. 2017 - 15:30

"Ondertussen vraagt niemand zich af of niet juist het continu leggen van onbewezen verbanden iemand met een redderscomplex op ideeën brengt" Het is, vrees ik, een beetje een vicieuze cirkel. Als bv de taart in het gezicht van Pim Fortuyn een echte (lekkere) taart was geweest, gegooid door de Nederlandse bond van huisvrouwen voor z'n opmerking "Ach mens ga koken", en ze zich lachend hadden laten afvoeren met hun spanbord "Nu nog beleeft vragen het op te dienen", dan was die taart inderdaad nooit gerelateerd aan de moord die er op volgde. Ik heb (wellicht onterecht) begrepen dat de taart-gooiers uit hetzelfde milieu (radicaal-links-milieu) kwamen als Volkert van de Graaf, gevolg: link tussen taart en kogel. Vergezeld van rare geuren, kreten over racisme en een gevestigde hoop op nul zetels. Persoonlijk vind ik het knap dat Fortuyn postuum zetels wist te bemachtigen, ik zou nooit stemmen op een dode. Ik sluit misschien daarom niet uit dat een kreet "nul zetels" ook dat betekende: nul zetels, dood is dood. En inderdaad, ervaring maakt "wijs": als we een nare ervaring hebben gehad willen we dat voorkomen, terwijl we misschien ondertussen doen aan selffulfilling prophecy's. We doen dat voortdurend. We hebben scholen die roepen "we stoppen met zwemles" nadat treurig genoeg een kind is verdronken, ipv "we gaan extra inzetten op zwemles" of "we nemen meer tijd voor de zwemles zodat er goede overdracht is", want kinderen die niet leren zwemmen zijn niet veiliger dan kinderen die wel leren zwemmen.... Er worden meer aanslagen beraamd op/met vliegtuigen dan met treinen, waarom? Is dat omdat de impact groter is? Of omdat men het een (vermeend) aantrekkelijk doelwit vind vanwege de beveiliging? Maar die beveiliging is er natuurlijk omdat men op enig moment bedacht dat het wel de wereldwijde aandacht zou trekken een vliegtuig te kapen.... En ja, waar is de tijd dat je nog een lolletje uit kon halen? Weg met de dreiging van dood.... Want die is er zeker wel. En ook goed zichtbaar via de moderne media. Wat natuurlijk het klimaat niet verbetert. Als je vroeger een politicus (of iemand anders) wilde bedreigen moest je toch nog wel enige moeite doen. Je moest een papier pakken, je brief tikken (wie kon er op secretaresses na blind typen? geen hond), een envelopje beschrijven, een postzegel opdiepen uit de kast, naar de brievenbus lopen en brief erin gooien. Dat deden natuurlijk alleen de mensen die écht wat te dreigen of klagen hadden. Nu is het een kwestie van even een rare opmerking op twitter gooien, een reactie plaatsen, een mailtje versturen en je bent klaar. Je hoeft er geen bal voor te doen, en het kost je geen cent (in tegenstelling tot die postzegel die je eerst moest betalen). Het filter is weg waardoor de hele (scheldende, dreigende) bagger binnenkomt. Wie van deze lui meent het echt? Daarnaast toont het intensieve gebruik van internet ook een ander probleem: het wegvallen van non-verbale communicatie. Dat maakt communicatie lastig, want wie bedoelt wat? Als ik een vriend twitter "ik maak je vanavond af" zal de vriend zich wel realiseren dat ik bedoel dat ik hem compleet ga inmaken met het potje monopoly, een ander zal daar een dreiging inzien en misschien de politie waarschuwen.... Dat betekent dat je dus inderdaad voorzichtiger moet zijn met je bewoordingen en je grappen. Het reddercomplex kan denk ik ook echt direct gevaarlijk zijn. Ik heb zelf het vermoeden dat Mitch Henriquez met vergelijkbare opmerkingen van zijn kant, niet zo aangevallen was op een ander moment, op een andere plaats. In dit geval maakte hij zijn wapen/pistool grap op een moment dat de politie extreem waakzaam was, tijdens een groot evenement, 1 dag na 3 terroristische aanslagen in 3 verschillende landen. De vraag is of de politie een punt wilde maken (loop ons niet te focken) of enorm benauwd was voor een potentiële dader.. Het debat wordt er inderdaad vergiftigd, door mensen die roepen "de kogel kwam van links", maar ook door continue te suggereren dat Baudet de volgende Hitler is. Ook zo'n leuke, jouw suggesties dat iedereen die je mening niet deelt "dus" een PVV-er zal zijn.... Allemaal risico's op selffulfilling prophecy's...

Polar2
Polar212 sep. 2017 - 9:42

Als een journalist een taart in iemand zijn gezicht gooit op televisie dan weet iedereen dat het een stunt is. Als een anoniem persoon een taart in je gezicht gooit en dan vlucht vanwege je ideeën dan is het niet duidelijk wat je ervan moet maken. Daar ligt het probleem denk ik. Nu gaan we er even vanuit dat het een relatief onschuldige actie van activisten is (als je de schade even vergeet). Maar dat weten we eigenlijk helemaal niet. Voor hetzelfde geldt was het wel een labiel persoon. Er is geen dader. De motieven zijn vaag. Er is geen statement van hoe ver die dader durft te gaan. Dat voegt wel een intimidatie factor toe, wat Baudet in zijn vrijheid en werk kan belemmeren.

Lodewijk2
Lodewijk212 sep. 2017 - 9:30

Er zijn nog maar weinig politici die de fout in gaan wat onbetamelijk debat aangaat. Eigenlijk alleen Wilders, die noemt Van der Laan een handlanger van terroristen, die zegt dat Sylvana Simons maar tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen als ze wordt bedreigd, en wel elke maand een dergelijke faux pas begaat, maar gelijk in de slachtofferrol springt als er iemand kritiek op hem heeft. De rest van de politici in de Tweede Kamer voeren het debat redelijk zuiver. Tja, behalve Dion Graus, die een kamerlid dementerend noemde, maar wie neemt nu Dion Graus serieus? Het zou wel stoer zijn als enkele aanhangers van de PVV hierop zouden reageren. Want een partij-congres hebben ze niet, en ze moeten toch hun partij kunnen bijsturen, daartoe moet dan maar uit arremoede het publieke debat dienen.

gwbrink
gwbrink12 sep. 2017 - 9:30

Graag had ik de grens gelegd bij "een beetje normaal met elkaar omgaan". Kennelijk ben ik ouderwetsch. Dat we elkaar tot op het bot mogen/moeten beledigen is a helaas al lang de nieuwe norm in digitaal Nederland. Maar zijn we nu echt bezig om te proberen vernielingen aan persoonlijke eigendommen NIET te veroordelen? Zijn we echt zo diep gezonken? Lees ik hier nu echt een pleidooi dat “omdat bekladden niet tot een moordaanslag leidt” het dan geen probleem is? De hoop op fatsoenlijk rechts heb ik al lang opgegeven. De hoop op links is met deze acties en deze reacties hard aan het vervliegen. Is echt de enige optie om keihard CDA te stemmen? Waar het heen met dit land!

7 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst12 sep. 2017 - 10:00

Nee dat lees je niet.

Paul250371
Paul25037112 sep. 2017 - 10:15

"Is echt de enige optie om keihard CDA te stemmen? Waar het heen met dit land!" Kan best maar zeg dan niets over fatsoen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 sep. 2017 - 10:44

U weet helemaal niet of de bekladdingen door "links" zijn gepleegd. Niemand kent de "groepering" die de bekladding op haar conto wil schrijven. Het kan net zo goed iemand zijn uit extreem rechtse kring die dit doet om Baudet de status van martelaar te geven. Kan net zo goed! Uw conclusie is dus voorbarig en bevestigt zelfs wat Han schrijft!

omaoeverloos
omaoeverloos12 sep. 2017 - 11:14

"Het kan net zo goed iemand zijn uit extreem rechtse kring die dit doet om Baudet de status van martelaar te geven. Kan net zo goed!" Tuurlijk, de meeste inbraken en branden zijn ook maar in scene gezet om de verzekering te flessen, en die moskeeen worden ook besmeurd door moslims om dat extreme-rechts in een kwaad daglicht te stellen. Ook die dreigtweets aan het adres van Sylvana Simons, ook afkomsti vanuit haar eigen achterban. U heft gelijk, het zou kunnen, maar je moet wel erg weinig vertrouwen in de mensen hebben wanneer dit je eerste gedachte is.

Josef K
Josef K12 sep. 2017 - 12:55

Er wordt vanuit 'links' wel toe opgeroepen, letterlijk (Joke Kuijt, Anne Dekker, Erik van Muiswinkel). Beetje laf om daar nu voor weg te duiken.

Nico de Mus
Nico de Mus12 sep. 2017 - 13:29

@Alfred Blokhuizen 12 september 2017 at 12:44 Als er een moskee o.i.d. wordt besmeurd dan komt het bij Alfred ongetwijfeld uit de rechtse hoek. maar als het uit de linkse hoek komt zijn er bij Alfred de bekende twijfels.

Lodewijk2
Lodewijk213 sep. 2017 - 14:50

"Er wordt vanuit ‘links’ wel toe opgeroepen, letterlijk (Joke Kuijt, Anne Dekker, Erik van Muiswinkel). Beetje laf om daar nu voor weg te duiken." Ik ken een van die drie personen die je noemt. Maar volgens jou zijn zij zo invloedrijk dat het voldoende is om ‘links’ te beschuldigen van illegale handelingen? Ik kan jou niet volgen, volgens mij zijn het miljoenen mensen die ‘links’ zijn, en moet je wel met wat meer komen om die mensen een bepaald gedrag in de schoenen te schuiven.