Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Klijnsma zet quotum arbeidsgehandicapten door ondanks kritiek

  •  
21-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Klijnsma_300.jpg
Vanaf 1 januari 2014 zouden er 30.000 arbeidsplaatsen voor gehandicapten moeten vrijkomen
Staatssecretaris Jetta Klijnsma zet haar quotum voor arbeidsgehandicapten onverhard door ondanks kritiek uit het bedrijfsleven. In haar voorstel dat ook al in het regeerakkoord is opgenomen staat dat bedrijven met 25 of meer personeelsleden op termijn 5 procent werknemers met een arbeidshandicap in dienst moeten hebben.
Klijnsma schreef vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin ze aankondigt niet in te schikken met het bedrijfsleven. Volgens haar zijn de ervaringen in landen waar al een quotum bestaat, zoals bijvoorbeeld in Duitsland positief. Als voorwaarde stelt ze wel dat er goede toezicht is op de naleving.
De Participatiewet die Klijnsma wil invoeren komt in de plaats van de Wet werken naar vermogen die de voormalige VVD-minister Henk Kamp wilde invoeren. Haar wet is op bepaalde punten soepeler. Zo gaan de maatregelen minder snel in en worden allerlei regelingen voor mensen met een handicap samengevoegd, zoals de Wajong voor jonggehandicapten en de WSW voor sociale werkplaatsen.
De nieuwe wet moet per 1 januari 2014 ingaan en maakt de weg vrij voor 30.000 gehandicapten. Voor de wajongers betekent dit dat zij alleen nog recht hebben op een uitkering als zij volledig en blijvend arbeidsongeschikt zijn. Al reeds gekeurde wajongers worden niet herkeurd en ook wordt hun uitkering niet verlaagd.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

JongLinks
JongLinks21 dec. 2012 - 18:40

Hulde

trujac
trujac21 dec. 2012 - 18:40

Eindelijk eens een verstandig besluit uit de PvdA gelederen.

adrie2
adrie221 dec. 2012 - 18:40

Er zijn al meer pogingen geweest om dit te regelen, bijvoorbeeld de WAGW uit de tachtiger jaren. Maar daarmee werd door de werkgevers de kachel aangemaakt. Logisch, want ook de overheid, als grote werkgever, lapte die wet aan de laars! Ik vrees dat ook dit quotum niet gaat werken, want wat is de definitie van een 'arbeidshandicap'? Wie krijgt zo'n etiket opgeplakt? Zelf heb ik door een handicap (opgelopen nog vóór mijn geboorte als gevolg van een oorlogscalamiteit) gedurende mijn werkzame leven vrijwel nooit een werkgever kunnen vinden. Bij sollicitaties vrijwel kansloos!

lembeck
lembeck21 dec. 2012 - 18:40

Ik sluit me aan bij de reactie van Monique Willems. Maar ben toch ietwat huiverig voor positieve discriminatie. Werkgevers zoeken jonge, goed opgeleide witte mannen tussen de 22 en 35 jaar. En jonge witte vrouwen onder de 25 jaar, heb ik me laten vertellen door een PZ medewerkster. Ook Jan B heeft een goede reactie. Je kunt niet zomaar iemand ergens plaatsen...

vanessa2
vanessa221 dec. 2012 - 18:40

Bij euthansiebeleid in Australie doen we wel eens lacherig omdat daar alle standpunten van nul af uit de kast gehaald worden, waar wij die allang gepasseerd zijn. Kom even naar ons luisteren en kijk hoe wij het doen, reageren Nederlanders dan wijs. Wel, hier lopen wij fijn achter en zouden we eerst de uitwerking in het buitenland eens goed moeten bekijken. Zelfs Amerika en Engeland hebben regelingen waar wij nog op volkomen nul staan, maar het beste voorbeeld is Oostenrijk, waar ook hetzelfde pecentage arbeidsgehandicapten als hier voorgesteld aangenomen moet worden. De uitwerking is uitstekend. Wat er gebeurt is dat het zinvol wordt om je als arbeidsgehandicapte goed voor werk te kwalificeren, omdat je door de regeling binnen je eigen groep concurreert voor een baan. In Nederland heeft kwalificeren (opleiding, studie) nu geen enkele zin en dat gebeurt dan ook niet. Je wordt toch niet aangenomen. In Duitsland blijkt dat de arbeidsgehandicapte vooral in het begin een achterstand in productiviteit heeft, maar dat na een paar jaar de prestatie vaak ingelopen is en gelijk is aan andere werknemers. En, deze groep mensen aan de vrije markt overlaten, zoals wij nu doen na het herkeuren, gebeurt vrijwel nergens in de beschaafde wereld. Met nadruk op 'beschaafd'.

hoogerwerf
hoogerwerf21 dec. 2012 - 18:40

De Tweede kamer telt 552,63 FTE, dus die gaan dan 27,6 gehandicapten aannemen? Nou minus mevr Kleinsma zelf, 26,6 dus. De Overheid zelf telt een kleine 120.000 werknemers, de gemeenten ca 170.000. Overige overheden nog eens 25.000, totaal zo,n 315.000 Het probleem wordt dus voor de helft opgelost door de overheid, die gaan er ruim 15.000 aannemen, en natuurlijk als eerste voor het goede voorbeeld dus. De wsw biedt overigens aan meer dan 100.000 mensen werk, dus waar die ander 70.000 dan moeten werken?? Wat een farce gaat dit worden.

Susanne2
Susanne221 dec. 2012 - 18:40

Sinds wanneer heeft iedereen (werkend) met een handicap opeens een arbeidshandicap? Is dit Nederland nog? Dit modewoord kan wat mij betreft rechtstreeks terug in de prullenbak. Gehandicapten worden tegenwoordig steevast verward met mensen met een arbeidshandicap. Bijvoorbeeld in bladen zoals Joop. Heb je een handicap dan heb je nu opeens een arbeidshandicap. Hoe verzint men het? Denkt men nog na, of neemt men alles gewoon klakkeloos over? Foutje bedankt. Alsof bijvoorbeeld iemand in een rolstoel niet gewoon zijn/ haar werk kan doen. Wat is dat nou weer voor onzin? Lekker zielig maken, en dan straks afvragen waarom iedereen in een uitkering zit. Iemand die doof is kan soms prima werken. Het hangt af van de functie en de persoon. Soms zijn er aanpassingen nodig, soms heeft iemand een functiebeperking, maar om nou iedereen met een handicap arbeidsgehandicapt te noemen is stigmatiserend, discriminerend, en is echt onzin. Het zou Joop en de auteur sieren om andere bestaande woorden te gebruiken die minder stigmatiserend en bovendien meer accuraat zijn. Een handicap is nog geen arbeidshandicap.

sjaakie2
sjaakie221 dec. 2012 - 18:40

Ze hoopt zeker dat ze dan wel een baan krijgt in het bedrijfsleven als ze uit de tweede kamer stapt.

2 Reacties
JongLinks
JongLinks21 dec. 2012 - 18:40

gadverdamma, ook nog iets bij te dragen?

Klungel2
Klungel221 dec. 2012 - 18:40

Zij heeft zonder overheidsbemoeienis al een goede baan in de tweede kamer, dus ze kan duidelijk iets goed. Die baan in het bedrijfsleven komt dus wel goed. Daar heeft ze acties als deze niet voor nodig, lijkt mij.

Klungel2
Klungel221 dec. 2012 - 18:40

Werkgevers dienen mensen te beoordelen op de kwaliteiten die nodig zijn om een functie te kunnen vervullen. Door positieve discriminatie (zoveel procent van het personeel moet gehandicapt zijn, of allochtoon, of vrouw) moet een werkgever dus blijkbaar maar accepteren dat minder geschikte kandidaten worden bevoordeeld door hun fysieke eigenschappen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

2 Reacties
JongLinks
JongLinks21 dec. 2012 - 18:40

zeker wel, want bedrijven hebben ook gewoon een maatschappelijk verantwoordelijkheid.

JanB2
JanB221 dec. 2012 - 18:40

Ik zie inderdaad ook wel haken en ogen aan dit plan. Over plaatsing van deze of gene in een bepaalde baan of functie zal echt heel goed per geval moeten worden nagedacht, met inachtname van de belangen en mogelijkheden van zowel werknemer als werkgever. Het beoogde doel (besparing door wegbezuiniging van de sociale werkplaatsen) zie ik dan ook niet snel gehaald worden.

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2012 - 18:40

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen21 dec. 2012 - 18:40

Goede stellingname. Reken maar dat als de controle de eerste jaharen streng is, de gewenning ook beter wordt. Net zo belangrijk moet het weer worden dat we medewerkers aan de onderkant van de loonladder als bedrijf ook weer zelf in dienst nemen. We werken met elkaar... kleurrijk, variatie en creatief elkaar helpen goede en leuke prestaties neer te zetten.

EricDonkaew
EricDonkaew21 dec. 2012 - 18:40

Werkgevers klagen natuurlijk steen en been, want zonder uitzondering willen ze de jongste, slimste, vlotste, mooiste kandidaat met toch nog de meeste ervaring hebben. Mensen met een arbeidshandicap, hoe licht en onbetekenend soms ook, vallen per definitie nooit in deze categorie. Dus komen ze nooit fatsoenlijk aan de bak, Daarom steun ik deze regeling van harte, al moet er ongetwijfeld nog het nodige aan geschaafd worden. Eén ding: de (semi-)overheid moet zelf wel het goede voorbeeld geven!

1 Reactie
Klungel2
Klungel221 dec. 2012 - 18:40

Volgens mij heb je toch een ietwat vertekend beeld van werkgevers. Zeker: er zijn er bij die graag een mooie jonge meid aannemen, maar daar zie je dan ook vaak een enorm groot verloop in personeel. Werkgevers die hun personeel selecteren op hun kwaliteiten (wat ze kunnen, dus) hebben vaak een stabiel en goed samenwerkend team rondlopen, met slechts een klein verloop in personeel. Ik zou het wel weten als ik werkgever was...

KoningPruts
KoningPruts21 dec. 2012 - 18:40

Gisteren een stuk over gezien bij eenvandaag. Gehandicapten die buschauffeur moeten worden, hoe verzin je het. Leuk die empathie en sociale gedachtes, maar zolang mensenlevens afhangen van een buschauffeur heb ik liever dat hij bij zinnen en in het bezit is van 2 handen en benen. Doorgeslagen socialisme, leuke gedachten maar niet echt nagedacht.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat21 dec. 2012 - 18:40

dan graag een haalbaar voorstel van uw kant, hoe een ander mens, dat evenveel waard is als u, een even goed en even welvarend bestaan kan leiden....

Candide2
Candide221 dec. 2012 - 18:40

Wim van Delft is niet gehandicapt, maar krijgt alle ruimte voor zijn volksnationalistische propaganda op dit forum. En wat te denken van Wiljan Hoes en R. Hartman? Da's pas gek :-(