Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klijnsma laat alle Wajongers herkeuren

  •  
28-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
ANP-JettaKlijnsma_manifFNV300_01.jpg
Nu 230 duizend Wajongers, kabinet wil er maar 40 duizend overhouden ... Staatssecretaris van Sociale Zaken Klijnsma: 'sociale werkplaatsen worden inderdaad een sterfhuis'
Iedereen met een jonggehandicapten-uitkering, de Wajong, wordt de komende jaren herkeurd. Wie kan werken krijgt een bijstandsuitkering en moet vervolgens door de gemeente aan een baan worden geholpen. Het gaat in totaal om 230 duizend mensen die als jongere arbeidsongeschikt zijn geworden. Het kabinet verwacht dat slechts 40 duizend van hen volledig en duurzaam gehandicapt zijn en hun uitkering kunnen houden, meldt de Volkskrant. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken kondigt dit vrijdag aan in een brief aan de Tweede Kamer over haar Participatiewet.
Met de Participatiewet worden in 2015 de bijstand, sociale werkplaatsen en de uitkering voor jonggehandicapten Wajong op een hoop gegooid. Dat gaat om 700 duizend mensen. De gemeenten krijgen de taak deze personen aan werk of een uitkering te helpen, schrijft de Volkskrant. Voor veel Wajongers zal de overgang naar de bijstand een achteruitgang in inkomen betekenen.
Flickr_JettaKlijnsma2_RoelWijnants_300
Het kabinet gaat ervan uit dat deze reorganisatie een bezuiniging van 245 miljoen euro in 2017 oplevert, later oplopend naar 1,6 miljard. In april maakte het kabinet hierover afspraken met vakbonden en werkgevers, donderdag sloot Klijnsma ook een akkoord met de gemeenten.
Van bedrijven verwacht Klijnsma dat ze in 2016 11.000 arbeidsgehandicapten aan het werk hebben geholpen. Als ze dat niet doen, komt er de verplichting van een vast percentage arbeidsgehandicapten op het totaal van de werknemers, een quotum. Dat meldde de NOS donderdag.
Een arbeidsgehandicaptenquotum van 5 procent was in het regeerakkoord aangekondigd voor 2015, maar in het sociaal akkoord is afgesproken dat bedrijven vrijwillig arbeidsgehandicapten in dienst kunnen nemen.
In totaal moeten de komende jaren 125.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan worden geholpen. Het bedrijfsleven moet voor 100.000 banen zorgen, de overheid voor 25.000, aldus de NOS.
De sociale werkplaatsen, waar nu ongeveer 100 duizend personen werken, worden gesloten. Wie er al werkt, houdt zijn baan, maar er komen geen nieuwe collega’s bij. “De sociale werkplaatsen worden inderdaad een sterfhuis”, erkent Klijnsma.
In 35 regio’s gaan de gemeenten, de vakbeweging, werkgevers en het ministerie de afspraken verder uitwerken. Er komt geen centrale landelijke keuringsdienst die bepaalt of en in welke mate arbeidsgeschikt iemand is.
De herkeuring van jonggehandicapten is met name de SP tegen het zere been. SP-Kamerlid Sadet Karabulut:
‘Het overgrote deel van hen zal onder het strenge regime in de bijstand belanden. Dat is heel zorgelijk omdat deze mensen juist extra steun en begeleiding nodig hebben.
De Participatiewet is de opvolger van de Wet werken naar vermogen , die in 2011 werd bedacht door toenmalig staatssecretaris Paul de Krom (VVD). Die wet is er nooit gekomen. De wet werd controversieel verklaard toen het kabinet Rutte I in 2012 viel en demissionair verder moest.
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (113)

boswachter2
boswachter228 jun. 2013 - 9:10

Prima. Wanneer je niet aan de eisen voldoet heb je geen recht op de Wajong of wat voor subsidie dan ook.

Wobbel2
Wobbel228 jun. 2013 - 9:10

Niet realistisch hetgeen deze mevrouw wil laten uitvoeren (uiteraard door een ander).

Meta Foor
Meta Foor28 jun. 2013 - 9:10

Klijnsma zal wel weer de zwarte piet toegeschoven worden en a-sociaal beleid worden verweten , maar in wezen heeft ze zich omringd door een laag ambtenaren die na elk voorstel van hen ''ja, leuk , ja , lleuk '' moeten horen. Dan krijg je vanzelf dit soort besluiten dat nu weer wajongers extra geknepen worden.

tomaat70
tomaat7028 jun. 2013 - 9:10

Ik begrijp niet helemaal waarom de keuring nog nodig is, als Klijnsma haar conclusie al klaar heeft dat er 'maar' 40.000 echte Wajongers zijn. Dan kan ze zich de kosten die de keuringen met zich meebrengen besparen en gewoon het eerlijke verhaal vertellen en aangeven wie er de bijstand in gegooid wordt (banen zijn er niet) en wie nog wel Wajong krijgt. Weer een brute bezuiniging onder het mom van 'iedereen moet meedoen'. Wat een walgelijke vertoning weer.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2013 - 9:10

Abattoiresse Klijnsma keurt haar vlees ineens onder andere criteria om Slagerij Rutmans open te houden. Wat is het hier toch een asociaal zooitje.

nikita72
nikita7228 jun. 2013 - 9:10

Die Wajongers zijn niet in de Wajong gedumpt, maar zijn door artsten gekeurd. Dat een Wajong-uitkering vervangen gaat worden door een bijstands-uitkering, vind ik niet principiëel verkeerd. Maar ik verwacht niet dat als een gehandicapte werk kan uitvoeren, hij/zij ook een baan zal vinden. Met name het sluiten van sociale werkplaatsen vind ik ernstig.

ElChe
ElChe28 jun. 2013 - 9:10

Het kabinet gaat zeer asociaal om met de zwaksten in onze samenleving. Wanneer klijnsma de illusie heeft dat deze jongeren zelfstandig, crises of geen crises, een normale baan kunnen krijgen, dan ben je echt van het padje af.

1tonwp
1tonwp28 jun. 2013 - 9:10

Fijn, Klijnsma, maak je straatje maar schoon en schuif de 'afgekeurde' wajongers maar op het gemeentebordje.....weer een probleem minder en aan de bezuinigingsdrift is voldaan. Deze vrouw doet voorkomen sociaal te zijn, maar in wezen is zij keihard en sociaal onbewogen. Machtswellust en tomeloze ambitie druipen van haar af!

JannieP2
JannieP228 jun. 2013 - 9:10

Het zal mij niet verbazen wanneer gehandicapten die al werken en zich dubbel en dwars ten beste geven door hun werkgever op onderprestatie gewaardeerd gaan worden, zodat de werkgever alsnog subsidie op hen kan vangen... De gemeenten zijn bedankt voor hun wanbeleid met het verkeerd gebruik maken van iets noodzakelijks als de wajong, het zet alle beoordeleraars, artsen en zorginstellingen weg, alsof ze maar wat uit hun nek geluld hebben

a.doorgeest
a.doorgeest28 jun. 2013 - 9:10

Vrij ruige ideeën van mevr. Klijnsma. Dat ze de Wajong wil zuiveren en op orde wil krijgen, is volkomen terecht, maar 100.000 mensen - de cijfers enigzins kennende - die nu dagbesteding, nut en voldoening in sociale werkplaatsen vinden - aan hun lot overlaten is niet zo chique, om het te mild onder woorden te brengen. Verder blijf je natuurlijk met gedeeltelijk arbeidsbeperkte/gehandicapte mensen zitten die werkgevers vaak niet zullen willen hebben. Kortom: wel in de Bijstand, aan je lot overgelaten maar met een zeer geringe verdiencapaciteit. Daar blijft goed maatwerk dus geboden en dat zal vaak uitdraaien op vrijwilligerswerk of part-timewerk in combinatie met aanvullende of hele Bijstand. De plannen van Klijnsma lijken me op dit moment nog niet optimaal doordacht. Toekomstige fine tuning zal waarschijnlijk nog nodig zijn.

wvdstraat
wvdstraat28 jun. 2013 - 9:10

Het idee is slecht doordacht: Ik ken iemand die dezelfde handicap heeft als mevrouw Klijnsma, maar dan in extreem ernstige mate: kan alleen het hoofd en één arm/hand (beperkt) bewegen. Dergelijke invaliditeit zal nooit kunnen verbeteren, in tegendeel. Toch wordt deze persoon regelmatig herkeurd, wat vele duizenden euro's aan medici, ambtenaren, indicatiestellers kost, die daar allemaal tijd voor moeten nemen. Daarbij kan met nog even zo veel optellen aan juridische procedures, wanneer een van deze functionarissen opeens bedenkt, dat een gehandicapte zonder benen (of zonder beenfunctie) opeens tóch wel kan lopen. Terwijl een jaar eerder (bij voorbeeld) nog een tillift is toegewezen, zodat diegene vanuit bed op een douche-stretcher gehesen kan worden.... Wie deze situaties onverwacht leert kennen, ziet een andere wereld, die veel groter is dan men dacht, en veel meer mensen treft dat men zich had kunnen voorstellen. Mw Klijnsma zou beter moeten weten en haar oren niet mogen laten hangen naar de utiliteitsdenkers van vvd (en d66).

insignia
insignia28 jun. 2013 - 9:10

Persoonlijk denk ik dat de PvdA slechts 1 aktie kan nemen en bewindsvrouwe klijnsma afvoeren als lid met mogelijk een aanmeldingsformulier voor de zustervereniging VVD bij de brief. Dat zou in elk geval voor het stemvolk enige duidelijkheid scheppen. Voor de PvvdA leden moet e.e.a. al enige tijd duidelijk zijn.

JacquesDanzig
JacquesDanzig28 jun. 2013 - 9:10

Waar veel van de reacties aan voorbij gaan, is dat het echte probleem van deze maatregel en het leed, dat deze zal veroorzaken, NIET ligt bij die mensen, die overduidelijk ten onrechte in de WaJong regeling zitten. Het zijn de grensgevallen, die moeten gaan "bewijzen" dat ze gehandicapt "genoeg" zijn en de mensen, die weliswaar volkomen terecht onder de regeling vallen, maar deze additionele stress echt niet kunnen gebruiken. Een onzalige maatregel, omdat je de mensen, die je met deze regeling zou willen helpen, alleen maar dieper in de psychische ellende duwt.

JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2013 - 9:10

'Zie hier de intellectuele verwatering van de PvdA.' Merijn Oudenampsen Bron. : http://merijnoudenampsen.org/2013/02/20/de-politiek-van-het-mindere-kwaad/

WendyB2
WendyB228 jun. 2013 - 9:10

Waar men met de cijfers en statistieken ook geen rekening mee wil houden is het feit dat veel Wajongers en WAOers gewoon werken, bijvoorbeeld in deeltijd. Zo ken ik iemand met Wajong di destijds het geluk had dat er nog zoiets als reïntegratie bestond en is hij zou in een deeltijdbaan beland. Niet in een sociale werkplaats of gesubsidieerd, maar gewoon een normale baan, op zijn nivo (hbo, universitaire propedeuse rechten). Op termijn is er waarschijnlijk wel kans dat hij op een gegeven moment zijn hele uitkering zelf kan verdienen. Met dit nieuws van die herkeuringen lijkt daar nu een eind aan te komen, want als hij goedgekeurd wordt zal hij moeten stoppen met werken, want in de bijstand mag je geen deeltijdwerk doen en nog een paar andere formaliteiten. In de bijstand zal hij als dwangarbeider tewerk gesteld worden voor ongeschoold werk waar hij geen opleidingen en ervaringen voor heeft en de rest van z'n leven zal hij in die bijstand leven en zijn diploma's en 13 jaar ervaring kunnen door de papiervernietiger.

clara51
clara5128 jun. 2013 - 9:10

Veel mensen die hier reageren lijken al precies te weten wat er gaat gebeuren. In het algemeen en in individuele gevallen. Ik vind dat knap. Er liggen vooralsnog alleen principe-akkoorden met de gemeenten en met de werkgevers. De grootste knelpunten zijn eruit gehaald. De herkeuring gebeurt niet landelijk. Het minimumloon blijft gehandhaafd en de werkgever wordt gecompenseerd als het werk dat iemand verricht niet het minimumloon waard is. En voor de rest is het afwachten hoe dat allemaal wettelijk vorm krijgt en of het door de Tweede en Eerste Kamer komt. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen algemene gedachten erover heb. Mijn eerste zorg betreft de gemeenten. Hoeveel uitvoering van wettelijke overheidstaken kun je decentraliseren, en dat opnieuw zonder toereikend budget en een in te krappe tijdsperiode? Ik dacht dat de grens eigenlijk al bij de invoering van de WMO bereikt was. Mijn tweede zorg zijn de sociale werkplaatsen. Afgaande op mijn jaren als raadslid denk ik eerlijk gezegd dat het zonder zo'n voorziening nooit zal kunnen. Er zal altijd een groep blijven die het niet redt in een reguliere baan, maar prima kan en wil bijdragen en functioneren in een beschermde omgeving. Mijn derde zorg is dat in alle op zichzelf begrijpelijke pogingen de financiële crisis boekhoudkundig te lijf te gaan, uit het oog wordt verloren dat het welzijn van mensen, of beter gezegd het verloren gaan van welzijn, een hoge maatschappelijke en financiële prijs heeft. Er lijkt ook door de PvdA te gemakkelijk te worden aangenomen dat het participeren in de samenleving, het hebben van werk, en het productief kunnen zijn, automatisch een garantie is voor ieders persoonlijk welzijn. Maar juist bij deze groep mensen, bij wie het welzijn sowieso dagelijks bedreigd wordt door hun persoonlijke omstandigheden, waar ze niet zelf om hebben gevraagd, is het maar de vraag of arbeidsparticipatie de garantie voor welzijn is die het kabinet er zo graag in wil zien. De enige manier om dat te kunnen beoordelen is door naast een financiële begroting ook een welzijnsbegroting te maken. Iets wat ik al heel lang bepleit.

Sternenstaub
Sternenstaub28 jun. 2013 - 9:10

Klijnsma is namens dit heel erg foute kabinet weer eens heel erg fout bezig, want zij stelt hiermee van tevoren een volkomen ongeloofwaardig hoog quotum vast dat volgens dit kabinet "eigenlijk" niet in de Wajong zou horen, m.a.w., eruit zou moeten. Maar op basis waarvan? Een inschatting? Dan is het uiteraard een volstrekt absurde inschatting! Maar het ís ook helemaal geen inschatting, het is slechts een op politieke willekeurig gebaseerd bezuinigingsquotum, dat haar is ingefluisterd door de VVD, of door de crypto-neoliberalen binnen eigen kring, want er hebben al voldoende keuringen plaatsgevonden, maar nog geen herkeuring volgens de nieuwe, noodzakelijkerwijs gefingeerde normen waarmee, nogmaals, dit kabinet simpelweg een op basis van politieke willekeur van tevoren vastgesteld quotum uit de Wajong wil zetten, wat zo veel inhoudt als, zoveel mogelijk eruit, zonder daarbij eerlijke normen te hanteren, want anders halen ze dat quotum dus on-mo-ge-lijk! De keuringsartsen die hieraan mee gaan werken, zijn dus onprofessioneel, zelfs corrupt. Alles in aanmerking genomen, geeft het kabinet hiermee opdracht tot immorele, illegitieme, illegale praktijken, wat deze coalitie maakt tot een criminele samenzwering, en de uitvoerders van deze praktijken, zijn niets beter dan ordinaire criminelen. Hoe lang en hoe erg zal dit verrotte bananenrepubliekje de bevolking nog kunnen afpersen, mishandelen en misbruiken? Veel jongeren in de Wajong, gaan namelijk vanaf deze dag door een hel van onzekerheid. Alsof velen van hen het niet al moeilijk genoeg hebben, té moeilijk zelfs! En denk maar niet dat Rutte II rekening met hen houdt, ook al gaan ze door een hel, want Rutte II is fout, en dat bedoel ik uitdrukkelijk met de connotatie van '40-'45. Naar de hel met dit terreurkabinet.

denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

Wat veel mensen hier niet lijken te zien is dat Klijnsma in deze coalitie het equivalent is van Teeven waarbij zij concessies aan de VVD doorvoert en hij die aan de PvdA gedaan zijn, zoals de humanisering van de zogenaamde asielketen die nu, mijns inziens terecht, als inhumaan te boek staat, voor zijn rekening neemt. Het enige verschil is dat zij het doet met een nogal gulle en naïeve lach terwijl hij de hem zichtbaar onwelgevallige taak uitvoert als een boer met kiespijn die ook nog een loden last met zich mee moet torsen. Staatssecretaris Teeven, die aanvankelijk wilde opstappen na de suïcide van Alexander Dolmatov maar schijnbaar met een typische VVD oneliner van zijn superieuren te horen heeft gekregen dat hij moet "optreden in plaats van aftreden". Omdat Fret, die te boek staat als "hardliner" en "crimefighter" daarom aan bleef, loopt zit en staat hij er nu voortdurend bij als een geslagen hond die met tegenzin pootjes aan zijn baas geeft die hem openlijk heeft laten vallen en gebruikt als VVD joker in dit kabinet. De politiek is net als de misdaad want het is namelijk altijd de dumbo die op de uitkijk moet staan en altijd de kutklussjes moet opknappen en als er iemand gepakt wordt dan is het steevast die opzichtig detonerende figuur die er zo graag bij wilde horen. Dat is nou precies de rol die Fretje Teeven in dit kabinet, als jongen van eenvoudige komaf die bij de elite wil horen, namens de VVD vervult.

DenPaapschenSchavuyt
DenPaapschenSchavuyt28 jun. 2013 - 9:10

Als er een ideologie achter plannen zat Nou, beste mensen, dan had je me wat Het is echter alleen bezuinigen dat telt Puur daarom worden Wajongers geveld PvdA, schaamt u daarom- en puur om dat

frankie50
frankie5028 jun. 2013 - 9:10

Een 'one size fits all' oplossing bestaat helaas nog niet, maar hier op Joop.nl worden incidentele successen opgevoerd om te gaan aantonen dat er voor iedereen wel een oplossing moet bestaan, een onzinnige bewering natuurlijk omdat men hierdoor al laat zien dat zijzelf niet eens de complexiteit van één bepaalde ziekte kunnen begrijpen. Ga U schamen, en ga liever meediscussiëren op een topic over koetjes en kalfjes in de Privé.

a.doorgeest
a.doorgeest28 jun. 2013 - 9:10

Het lijkt erop dat mevr. Klijnsma nu klakkeloos beleid gaat uitvoeren dat door Rutte 1 al in de grondverf is gezet en toen op weerzin en tegenstand binnen de PvdA kon rekenen. Wellicht een mooi moment voor haar om haar baan op te zeggen. Verder dient de Wajong alleen toegankelijk te zijn voor degene voor wie deze regeling echt bedoeld is. Het sluiten van Sociale Werkplaatsen is stuitend, en hier zou een Klijnsma niet voor moeten willen tekenen. Kostenreductie, bevordering van efficiëntie binnen de SW'en, etc. zijn wel zinnig, maar aan dit schaamteloze VVD-beleid - vertrappen wat niet voor zichzelf kan zorgen - zou ze niet mee moeten willen werken. Verder is het laatste woord over dit onderwerp nog niet gezegd of geschreven: één en ander zal deels via de Eerste kamer moeten lopen, neem ik aan, en da's a priori lastig. Maar goed: graaiend en de objectief zwakkeren vertrappend Nederland heeft zijn punten weer binnen...

insignia
insignia28 jun. 2013 - 9:10

@clara - natuurlijk weet ik niet wat er staat te gebeuren, maar als ik mevrouw de minister hoor zeggen dat ze nog maar 40.000 Wajongers overhoudt na de herkeuring dan kan ik of haar niet gekoven en jouw lijn volgen of mijn conclusie trekken dat zij niet in de PvdA zoals ik die ken thuis hoort maar een goede plaats kan vinden waar de VVDers zonder hart hun plaats hebben. En laat ik hierbij onmiddellijk opmerken dat il vele Vvders ken met een hart. En ja, ik hoop van harte dat mensen zoals jij nog enig invloed op het beleid kunnen uitoefenen want ik zie niet anders dan een harteloze toplaag die zeer bewust onzesamenleving naar de knoppen aan het helpen is. Over de sociale werkplaats - die is dus ook aan de commercie ten prooi gevallen. Het worden uitzendkrachten.......

meijerlahn
meijerlahn28 jun. 2013 - 9:10

Voor het kabinet een financiële opsteker binnen het kader van de Brusselse opdracht om 6 miljard te bezuinigen. Voor de uitkeringsgerechtigden de volgende klap in het gezicht uitgedeeld door de verantwoordelijke PvdA staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Deze maatregel staat haaks op de bewering van PvdA-leider Samsom dat er niet nog meer bezuinigd wordt op de uitkeringen. Kortom de volgende leugen van de PvdA die de kiezer moet slikken. Wat bezielt de PvdA?

JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2013 - 9:10

Gelijke monniken gelijke kappen. Laat alle Wajongers Klijnsma keuren of zij voldoet in haar functie...

Maggy1943
Maggy194328 jun. 2013 - 9:10

H van.H. zaterdag 29 juni 20:08 uur, Ook hier in mijn omgeving zit een jonge werkende knul in de Wahjong. Bij zijn geboorte is hersenletsel ontstaan. Onrust, wanhoop en stress bij deze jongen en zijn ouders is volop aanwezig. Vooral jonge mensen die dit soort bezuinigingen mondeling niet kunnen beschrijven zoals menigeen hier dit wel kan, vind ik schrijnend. Dat gezeur dat het gros van de Wahjongers een te lichte handicap heeft vind ik onzin, voor de 1 is zijn handicap licht voor de ander kan een lichte handicap geestelijk zowel lichamelijk belastend zijn. Ik hou mijn hart vast wat dit sloopkabinet nog meer in petto heeft. We worden dagelijks bekogeld met rampzalige maatregelen.

ElChe
ElChe28 jun. 2013 - 9:10

Van de onmenselijke en meedogenloze plannen van dit kabinet lopen de koude rillingen over mijn rug. Mensen niet meer als mens zien, maar als een getal, als het behalen van een bureaucratische target. De stap naar Solid Green is niet ver meer verwijderd.

Jensbos
Jensbos28 jun. 2013 - 9:10

Meaar euh, zou ze er ook over nagedacht hebben hoe het nou met al die banen moet, die nodig zijn om hen, en zoveel anderen, aan het werk te krijgen,.

FritsGuevara
FritsGuevara28 jun. 2013 - 9:10

Nog hangende een uitslag van een keuring wordt er al geroepen dat het aantal Wajongers verwacht wordt met zo'n aantal terug te worden gebracht. Dus m.a.w. een politicus zit al de huid te verkopen voordat de beer nog geschoten is. In plaats van eerst een inhoudelijke uitslag van een herkeuring af te wachten. Tijdens Balkenende was er nog een sociaal beleid, maar onder Samsom is dat het allang niet meer.

JannieP2
JannieP228 jun. 2013 - 9:10

Hartelijk dank Jette Klijnsma en medestanders voor het per direct in de stres zetten van mij persoonlijk en waarschijnlijk vele anderen. Het target van 40.000 zult u hierdoor zeer waarschijnlijk mislopen, want juist door stres zullen velen zieker worden dan ze tot noch toe waren en zo de status 'volledig arbeidsongeschikt' alsnog met gemak behalen. dank u wel

alice60
alice6028 jun. 2013 - 9:10

Ik zit sinds kort in de Wajong, bij een baan van 18/20 uur heb ik daardoor recht op een aanvulling op m'n salaris. Dankzij de plannen van staatssecretaris Klijnsma moet ik voor altijd werken met behoud van een bijstandsuitkering, het salaris wordt dan volledig van de uitkering afgetrokken, finacieel ga ik er dan niet op vooruit, de sociale dienst verdient dan aan mij.

fullspeed
fullspeed28 jun. 2013 - 9:10

Deze herkeuringen vind ik een goed idee. Ik ben zelf in de Wajong belandt toen ik op mijn 17e Ernstig persisterend Astma Bronchiale kreeg. Ik veranderde van een meisje dat een eigen paard had, werkte EN naar school ging naar een meisje dat elke nacht op de EHBO zat en om de haverklap opgenomen werd in het ziekenhuis, nu nog steeds. Hierdoor ben ik 80 tot 100% afgekeurd maar toch zou ik graag gaan werken en dat heb ik dan ook echt geprobeerd. Ik had bijvoorbeeld een baantje bij een supermarkt maar werd daar in mijn 2e week ontslagen toen ik opbelde met de mededeling dat ik in het ziekenhuis lag. Vaak werden contracten bij andere baantje niet verlengd omdat ik me gewoon te vaak moest ziek melden. Daarna heb ik heel erg mijn best gedaan om in de beveiliging te komen, ik zou van het UWV een opleiding krijgen met 3 maanden school en daarna een jaar stage. Papieren getekend, ik was aangenomen bij het stage bedrijf met baangarantie na afronding van mijn opleiding en toen hoorde ik opeens niks meer van dat bedrijf. Ik heb meerdere malen contact proberen te zoeken met het betreffende bedrijf en ook met het UWV maar ik kreeg van mijn contact persoon een mailtje terug dat hij het ook niet wist. Dit maakt mij zo ontzettend boos want ik wil echt heel graag maar ik kom nergens aan de bak!!! Ik hoop echt dat hier verandering in komt en dat mensen zoals ik echt geholpen worden aan een passende baan, zoals ik graag wilde in de beveiliging dus. Ik weet dat ik terecht een Wajong heb maar dit is niet hoe ik mijn leven heb voorgesteld, en ik wil ook zeker niet mijn hele leven thuis blijven zitten. Ik ken bijvoorbeeld ook mensen die lichamelijk 100% gezond zijn maar toch een Wajong hebben omdat de een in een internaat gezeten heeft en de ander psychisch in de knoop zit. Vreselijk oneerlijk tegenover de mensen die wel terecht deze uitkering ontvangen dus. Ik kan vertellen dat thuiszitten niet de oplossing is, juist door het thuiszitten ben ik mij psychisch niet goed gaan voelen. Je gaat je er echt waardeloos door voelen en vaak wordt ik met een scheef oog aan gekeken omdat ik een Wajong heb, dat komt door de velen mensen die deze uitkering onterecht ontvangen,.

esperando
esperando28 jun. 2013 - 9:10

waarom zal een wajonger iets voor de samenleving terug moeten doen een wajonger heeft geen ervaring niks en nu moeten ze maar dozen in pakken of schoffel leunen o wat een kansen voor een wajonger in deze maatschappij aleen voor de k*t klusjes zijn de wajongers goed niks niet hoger op komen laat deze mensen gewoon met rust, en als er dan mensen onterecht een wajong ontvangen is het de schuld van de overheid zelf dat deze mensen er door zijn gekomen maar ga niet eerst wat geven en dan af pakken en zeker niet als het gaat om dik 1000 euro vaste inkomen per maand en dan nog alle kortingen en toeslagen die een wajonger ontvangt dan wist ik het ook wel ....vrijheid en geld vandaar dat ze vaak blowen en zuipen en feesten het kan er namelijk van af en wat moet je anders met zo veel dagen vrij Ik heb ook een wajong gekregen ik ben niet dom of ziek maar sinds dat ik rond mijn 18 uit een instelling kwam heb ik hem gewoon voorgeschoteld gekregen en aangenomen nu vele jaren later heb hem nog steeds en heb geen werkervaring en voelde mij altijd gedwongen hem te houden want waar krijg je nou gratis geld en zekerheid en als ik werk krijg ik zelfs minder, geen huurtoeslag en dergelijke, nee werken is toch niks voor mij lang leve de vrijheid!!!!!!!!

Jantje68
Jantje6828 jun. 2013 - 9:10

Had allang veel eerder moeten gebeuren. Het is een grof schandaal dat deze regeling door gemeenten jaren lang is misbruikt als dumpplek voor jongeren die ze dan geen bijstand hoeven te geven. Gevalletjes als Marietje 22 kan s morgens niet haar bed uit komen en voelt zich altijd moe. Levenslanfg afgekeurd. Meer dan 2/3t is psychisch met vage klachten. De beste remedie daar voor is werken en in ieder geval niet thuis zitten

1 Reactie
Klungel2
Klungel228 jun. 2013 - 9:10

Ha! Weer iemand die (gelukkig) nooit last van een persoonlijkheidsstoornis heeft gehad en denkt te weten dat werken dé oplossing is voor vele psychische ziekten. Je ziet het immers niet aan de buitenkant, dus is er niets aan de hand? Droom lekker verder...

GingerTed
GingerTed28 jun. 2013 - 9:10

"Zet mij met een blad bier op het strand in Scheveningen en ik ben niets waard in de bediening. Dan is mijn zogenoemde loonwaarde nul", aldus Klijnsma, zelf gehandicapt aan haar benen. "Maar als staatssecretaris ben ik het volle pond waard. Hoop ik. Zo moet de loonwaarde dus in de praktijk worden bepaald. De werkplek moet zo goed mogelijk bij iemand passen." Geweldig Jetta, zo mag ik het horen. Er zijn vele Wajongers die wel degelijk in staat zijn een zeker soort werkzaamheden te verrichten.

3 Reacties
Diantha2
Diantha228 jun. 2013 - 9:10

Gewoon allemaal staatssecretaris worden, probleem opgelost? ;)

nikita72
nikita7228 jun. 2013 - 9:10

Ginger, dat mensen iets kunnen, betekent nog niet dat ze in dienst genomen worden. Ik denk dat niet veel gehandicapten met goede kansen op de arbeidsmarkt in de Wajong zitten.

Platon
Platon28 jun. 2013 - 9:10

Ik ben het met je eens. Even los van het streefgetal van Klijnsma, het volgende. In de achterliggende jaren hadden jongeren met een WAJONG-indicatie nauwelijks kans op serieus werk. Hoe beperkt ook. Er was ook geen noodzaak dat de samenleving zich om hen druk maakte. Inkomen was gegarandeerd. Maar de omstandigheden kunnen zich wijzigen. Het was voor autisten knap moeilijk werk te vinden, omdat regelmaat de boei is waarop hun leven drijft. Dat laat zich meestal moeilijk inpassen in een werksituatie. Totdat softwareontwikkelaars ontdekten dat autisten de beste softwaretesters zijn die er bestaan. Het voor de meesten van ons oer-saaie regel-voor-regel controleren bleek voor hen een perfecte baan. Ze zijn een kei in het ontdekken van fouten. Inmiddels hebben veel van deze bedrijven (in binnen en buitenland) veel van hen in dienst genomen. Zo hebben een aantal jongeren, die tot voor kort dom werk deden op de sociale werkplaats nu een baan in een plaatselijk restaurantje (met de fantastische naam Brownies & Downies!) waar het elke middag vol is. En ze zijn nu trots op hun werk! We kunnen nu wel afgeven op de politiek, maar we kunnen beter ons eens wat drukker maken om het creëren van kansen voor deze jongeren. Wat zou het kosten-verschil zijn tussen 1 of twee van die jongeren die dagelijks de koffie rond komen brengen t.o.v. zo'n kille Douwe Egberts machine in de hoek van de gang. En wat zou het ons waard zijn?

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

Prima plan. Het is ook wel heel gek dat het gebruik van deze voorziening is gestegen van 130.000 naar 230.000 in 10 jaar tijd. Een aantal van deze mensen hebben dan ook niet extra steun en ondersteuning nodig, maar een schop onder de kont. Dit zodat we de extra steun en begeleiding voor diegene die het echt nodig hebben kunnen blijven garanderen.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Ik denk eerder dat je bij de mensen moet zijn die deze mensen goedgekeurd hebben. Daar ligt de oorzaak. Niet bij de mensen in de WaJong zelf.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

Ik ben toch zo benieuwd naar de peilingen. Zou de coalitie de dertig zetels nog halen, denken jullie?? De laatste keer stonden ze virtueel op 36, dat is 1/4 van de stemgerechtigden............wat zeggen de bookmakers??? Wedje doen?

2 Reacties
Klungel2
Klungel228 jun. 2013 - 9:10

Pas maar op! Als je nog weddenschappen kunt afsluiten, kun je blijkbaar ook nog wel wat inkomen inleveren...

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

De polletieke barometer: http://www.ipsos-nederland.nl/content.asp?targetid=674 Wel 3 dagen oud hoor....

JacquesDanzig
JacquesDanzig28 jun. 2013 - 9:10

Als plan en in de communicatie en uitvoering ervan: schandalig! Ik ken genoeg WaJongers (in de GGZ) om te weten, wat voor paniek dit zal veroorzaken. Maar ja, het is de PvdA...

1 Reactie
denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

"Ik ken genoeg WaJongers (in de GGZ) om te weten, wat voor paniek dit zal veroorzaken." Hier nog een.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

Waarom gaat men er altijd van uit dat mensen niet willen werken. Voglens mij is het meer zo dat er a, weinig plek is op de arbeidsmarkt, en b, gewoon echt niet kan. Ik ken geen mensen die 'lekker thuis willen zitten' bijna iedereen wil aan het werk, maar de mogelijkheid is er vaak niet. Deze insteek vind ik raar, het behandeld mensen als kwaadwillend terwijl het overgrote deel goedwillend is.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Mee eens, Henk. Maar het maakt het voor deze politici en hun aanhang - grotendeels tamelijk rechts - veel makkelijk te oordelen zonder zich schuldig te hoeven voelen, als het anders blijkt te zijn dan ze denken. In feite dekken ze zich hiermee alvast in...

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus28 jun. 2013 - 9:10

@Kennelijk willen verreweg de meeste mensen gewoon een leuke baan. @ Of de eisen om voor een uitkering in aanmerking te komen zijn veel en veel strenger

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Je hebt helemaal gelijk, Erwin. Alleen doen ze het in Denemarken ietsje anders dan hier en functioneert de regering daar tenminste enigszins. Die van ons draait het hele land de verdommenis in. En met jouw goedkeuring ook nog.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

Overigens was ik vanmorgen even bij een goede kennis, die een jeugdige werkloze als stageair wilde aannemen en mij als secondante wilde hebben, ........na ongeveer een half uur wachten belde de sollicitant op dat hij niet kon komen omdat hij naar de TT-kermis was geweest en dus nog wat duffig was. Hoe word ik ontslagen nog voordat ik aangenomen ben.

1 Reactie
Diantha2
Diantha228 jun. 2013 - 9:10

En dit is relevant omdat..? Ik zie de link met Wajongers niet helemaal.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

Het wordt hoog tijd, want de Wajong begint net zo uit de hand te lopen als destijds de WAO.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus28 jun. 2013 - 9:10

Is al lang uit de hand gelopen.

joke1975
joke197528 jun. 2013 - 9:10

Even deze logica volgen. Volgens Kleinsma zullen er na de herkeuring slecht 40.000 mensen overblijven van de 230.000. Dat is dus 17%. 83% van die mensen zit dus volgens die theorie onterecht in de Wajong. Dat is vast niet in de afgelopen weken gebeurd. Volgens Mevrouw Kleinsma zijn is de meerderheid van de Wanjongers dus jarenlang onterecht in de Wajong gedumpt. Daar heeft niemand de afgelopen jaren iets aan gedaan. En nu loopt de jeugdwerkloosheid op maar mevrouw Kleinsma denkt dat dat het goed moment om die mensen terug te brengen op de reguliere arbeidsmarkt. Dit is volgens haar hét moment dat erop bespaard kan worden. Ja.Ja...........

2 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus28 jun. 2013 - 9:10

@ dus jarenlang onterecht in de Wajong gedumpt.@ Nee,ze zitten er nu onterecht in omdat ze kennelijk weer genezen zijn. Maar omdat er bij met het invoeren van de wajong wet kennelijk geen afspraken met herkeuringen zijn gemaakt zouden er veel tot hun aow in zitten terwijl ze al lang weer gezond zijn.

Cinema2
Cinema228 jun. 2013 - 9:10

Het probleem ligt bij de gemeentes Joke. Gemeentes misbruiken, (en schrijven mensen af) Wajongers voor eigen gewin. Mensen die vroeger in de bijstand zaten worden door gemeentes massaal in wajong gedumpt. Immers de kosten voor de Wajong worden door het rijk opgehoest. Kosten voor de Bijstand, iedere gemeente krijgt een X-bedrag van het rijk, en daar doet deze/ een gemeente het maar mee. Maw. iedere euro die een gemeente kan besparen op een bijstandsuitkering tov een Wajong uitkering is kassa voor de/ een gemeente. Ik volg de volgende logica; Allemaal herkeuren die hap. Maar anders dan mevrouw Klijnsma ben ik van mening dat je je nooit mag vastpinnen aan een getal ( max. 40 duizend). Goed mevrouw is een politiek dier en kan zich verschuilen achter "naar verwachting", enge politieke correctheid, naar mijn mening. Uw citaat. "En nu loopt de jeugdwerkloosheid op maar mevrouw Kleinsma denkt dat dat het goed moment om die mensen terug te brengen op de reguliere arbeidsmarkt. Dit is volgens haar hét moment dat erop bespaard kan worden." Oneens, de wajong heeft niets te maken met "onze" jeugdwerkeloosheid. Je hebt recht op een Wajong uitkering of niet, zo simpel is het.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten28 jun. 2013 - 9:10

''Maar ik verwacht niet dat als een gehandicapte werk kan uitvoeren, hij/zij ook een baan zal vinden.'' Of hij/zij een baan zal vinden is dan ook niet het criterium. Het criterium is of hij/zij arbeidsmogelijkheden heeft. Ik vind het, even los van de inkomensvraag/bezuinigingsnoodzaak, principieel verkeerd om mensen die nog iets kunnen betekenen in een kansloze uitgerangeerde positie te manouvreren. Ik ben er dan ook voor de toegang tot de Wajong te beperken tot "duurzaam" (belachelijke term in dit verband, maar goed) arbeidsongeschikten. De anderen zoveel mogelijk aan de slag op een reguliere (en daar mag best in worden geinvesteerd) arbeidsplaats en niet in de sociale werkvoorziening. Dat laatste klinkt (en is het eigenlijk ook wel) als dagbesteding, niet volwaardig terwijl mensen met een handicap natuurlijk alles behalve onvolwaardig zijn.

3 Reacties
denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

"mensen met een handicap natuurlijk alles behalve onvolwaardig zijn. Ik wil niet lullig doen maar hebben deze mensen nou wel of geen handicap?

Diantha2
Diantha228 jun. 2013 - 9:10

Daarom was er de Wajong gekomen. Met Wajong ging men werken als dit kon, tot het aantal uren dat kon. Ging dat toch niet of behaalde men niet een fatsoenlijk maandloon, behielden ze de Wajong uitkering tot een bepaalde max. Zo bleef alles constant en administratief minimaal belast. Men ging er ook een klein beetje op vooruit door te werken, zowel financieel als in begeleiding naar een normaler leven. Dat bleef een mooie incentive. Het probleem was dat de banencoaching oversneeuwd werd met allerlei mensen die met terugwerkende kracht 'gehandicapt' werden verklaard, terwijl die eerder wel aan het werk waren. Het was een makkelijke manier voor gemeenten om van werkelozen, afgekeurden en andere uitkeringsgerechtigen af te komen om zo doelstellingen te halen. En toen werd het een ordinaire uitkering.

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

A.M.Heupscheuten: "Of hij/zij een baan zal vinden is dan ook niet het criterium. Het criterium is of hij/zij arbeidsmogelijkheden heeft. " Unquote. Er zijn geen banen, dus wat is de meerwaarde dan?

CliffClavin1993
CliffClavin199328 jun. 2013 - 9:10

De commentaren zullen wel weer langs de vertrouwde links-rechts-lijnen lopen. Maakt niet uit. Rechts is altijd al wantrouwig geweest jegens de arbeidsongeschiktheid. Alsof heel veel mensen zich door leugens en/of simulatie door een keuring heengemanoeuvreerd hebben. Dat kan helemaal niet. Maar dat interesseert rechts niks; de reactionairen vinden meestal ook dat zware depressie, psychose, bipolaire stoornis, ernstige angststoornissen, anorexia, enz. enz. onder de 'vage psychische klachten' vallen, en dat de patiënten hier een 'schop onder de kont' verdienen. Het gebruikelijke onderbuikgelul zonder kop of staart en niet gehinderd door enige kennis van zaken, met andere woorden. Beste aanhangers van nieuw dom rechts: die dingen bestaan, zijn echt, en vormen een bron van ellende voor de betrokkenen, en hun vrienden en families. Vraag het anders echte deskundigen maar. Die kunnen je ook vertellen dat wanneer je iemand met depressie dwingt om onder stress aan de slag te gaan in iets waar zij/hij uit vrije wil nooit voor zou hebben gekozen, dat de ziekte erger wordt, tot en met suicidale gedachten, of voltooide zelfmoord aan toe. Over lichamelijke beperkingen kan ik niets zeggen. Die zijn zo menigvuldig van aard en zwaarte dat elk geval er eentje op zich is (geldt ook voor geestelijke problemen, maar ik hoop dat duidelijk is wat ik hier bedoel). Hoe verhoudt links zich tot de Wajong? Links zal zeker niet gaan beweren dat er meer Wajong-gerechtigden moeten komen. Dat zou absurd zijn. De opmerking dat de nieuwe maatregelen een truc zijn om te bezuinigen, die lijkt me tamelijk terecht - en heel veel mensen die nu al eigenlijk niet verder meer weten zullen verplicht gaan solliciteren. En altijd bang zijn. En altijd nul op het rekest krijgen bij een sollicitatiegesprek, gezien de hoge werkloosheid. Ontmoedigend, en voor iedereen een lose-lose situatie, uiteindelijk. Zoals iemand hier eerder opmerkte: deze maatregelen en hun aankondiging hebben in elk geval al een eerste effect: heel veel angst bij kwetsbare mensen.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold28 jun. 2013 - 9:10

Ik raad u aan om het artikel over 'trollen' eens zorgvldig te lezen.

denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

"Vraag het anders echte deskundigen maar." Dank weer voor je mijns inziens uitstekende bijdrage maar je moet inmiddels toch weten dat het bepaalde deel van rechts waar jij op doelt een broertje dood heeft aan deskundigen om van kunst en cultuur, behalve ik hou van Holland, maar te zwijgen.

wajonger
wajonger28 jun. 2013 - 9:10

De (nieuwe) wajong is geen uitrangeerplaats. Ook bij deze wet is het uitgangspunt dat je werkt. Kun je dat ten dele of helemaal niet, dan krijg je inkomensondersteuning. Het zou velen hier sieren als ze zich verdiepen in de materie voor ze een mening verkondigen. Ik zou als kwetsbare persoon met een psychiatrisch verleden en heden graag ruilen met degenen die menen dat wajongers parasieten zijn. Het lijkt me heerlijk als de hel zo ver van je bed staat dat je er geen enkel referentiekader voor hebt, laat staan begrip. Twintig jaar verwoest het inmiddels mijn leven. Bijna letterlijk in de meest wanhopige periodes. Nooit heb ik iets kunnen opbouwen van een gezinsleven of een carriere. Altijd heb ik me met alles wat ik in me heb ingezet om vooruit te komen, aan mezelf te werken en beter te worden en een normaal leven te kunnen leiden. Verschillende reintegratiepogingen strandden bij vrijwilligerswerk. Zelfs een paar uurtjes in de week bleken niet haalbaar vanwege mijn instabiliteit en gevoeligheid. Toen ik in de bijstand zat heeft een kennis jarenlang geprobeerd mij te overtuigen een wajong aan te vragen. Ik wilde het niet, ik wilde geen label, had nog hoop dat het zou gaan lukken. Uiteindelijk heb ik toch een aanvraag ingediend. Die werd afgewezen. Ik kon met eenvoudig werk in mijn inkomen voorzien, was de conclusie. Tegelijkertijd werd erkend dat ik nooit van mijn klachten af zou komen. Na een bezwaarprocedure is de wajong toch aan mij toegekend. Ik kon moeilijk geloven dat de druk die ik bij de gemeente ervaarde om aan de slag te gaan nu verleden tijd was. Mijn problematiek was officieel erkend, ik werd niet afgeschreven. Er lag eindelijk een basis, de zekerheid dat ik in ieder geval een dak boven mijn hoofd zou hebben en brood op de plank, ook als ik zou uitvallen bij toekomstige werkzaamheden. Geen onzekerheid meer over mogelijk andere casemanagers met strengere opvattingen of weinig begrip. Deze basis gaf ruimte om weer met werken aan de slag te gaan en iets op te gaan bouwen. Het is nog erg fragiel. In 2015 ga ik dus weer terug naar de oude situatie. Dit bericht zet mijn wereld op zijn kop, haalt de bodem onder mijn toekomstplannen vandaan. Bij het UWV is persoonlijke problematiek geen abstract begrip, bij sommige casemanagers van de gemeente is dat wel zo. De gevolgen voor mij en anderen in de wajong kunnen desastreus uitpakken. Hoe moet je dat uitleggen aan iemand die niet begrijpt dat psychiatrische problematiek in elke vezel van iemand verweven zit? Een achteruitgang in inkomen interesseert me geen zak, het gaat me om de basis. Een klein beetje participeren op de arbeidsmarkt zou al prachtig zijn. Het ging langzaam de goede kant op. Hoe ironisch kan de naam van een nieuwe wet zijn?

1 Reactie
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Ik kan je alleen maar heel veel kracht en sterkte toewensen.... wat een verhaal zeg, maar begrijp het volkomen. Geloof me...

molens
molens28 jun. 2013 - 9:10

Ik heb recht van spreken als ik zeg dat dit een heel slechte maatregel is. Ik heb 2 kinderen die in de wajong zitten. De een heeft verstandelijke beperking en 1 nier na verwijderen nier wegens niertumor. De ander heeft verstandelijke beperking en autisme. Zullen nooit betaald werk kunnen verrichten. Toch verwacht mevrouw Klijnsma dat zij dat moeten kunnen. Ongelooflijk!! Dadelijk in de bijstand en geen uitkering, want zij wonen nog thuis. Vader heeft inkomen dus geen recht op uitkering. Dat betekent dat ik dat niet meer kan betalen en onze kinderen noodgedwongen het huis uit moeten laten gaan. Dat betekent dat zij weer een bijstandsuitkering krijgen + extra kosten wegens begeleid wonen. Totaal onbegrijpelijk dus. Daarmee wordt wat uit het potje wajong wordt bespaard weer dubbel uitgegeven uit potje bijstand/awbz/wmo. Waar is dit kabinet toch mee bezig?? Hoe is toch mogelijk dat de PVDA, die zegt op te komen voor de zwakkeren in de samenleving, dit ook nog steunt!! Ik zal dan ook nooit meer op dit gezelschap stemmen. Om te eindigen zal ik nog een uitspraak van mijn overleden vader citeren: Er is niets zoveel als de politiek!!! Een waaqrheid die we dagelijks kunnen gebruiken en ook nu weer!!!

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten28 jun. 2013 - 9:10

Maar kunnen uw kinderen dan niet behoren tot de groep duurzaam arbeidsongeschikten?

molens
molens28 jun. 2013 - 9:10

Aanvulling/correctie op mijn eerdere reactie: Het moet zo eindigen: Er is niets zovuil als de politiek!!! Een waarheid die we dagelijks kunnen gebruiken en ook nu weer!!!

freaky33
freaky3328 jun. 2013 - 9:10

Gewoon een ordinaire bezuinigings maatregel door een vrouw die toch beter zou moeten weten als 'sociaal democraat(?)' Mensen herkeuren, ik vind het echt niet gepast. Je vertrouwd dan mensen niet blijkbaar en je zorgt voor een hoop onrust bij een groep mensen die dat in hun situatie echt niet kan gebruiken. Ik mag toch hopen dat dit niet gaat gebeuren voor deze mensen en wordt dit plan gewoon afgefikt. Zorg eerst eens voor meer banen in ons land i.p.v. dit stompzinnige plan er door proberen te duwen. Te triest dit.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Dat is inderdaad nogal raar: als het zo is, als je zegt dat Klijnsma de mensen met een WaJong uitkering niet meer vertrouwt zou ze natuurlijk moeten zeggen dat ze de keuringsdiensten niet vertrouwt. Die gaan daar over, niet de cliënten zelf.

Maggy1943
Maggy194328 jun. 2013 - 9:10

@Bert Barten en Wa jonger, 28 juni 2013 18:04 en 17:30 uur Wat moedig dat u beiden laat zien wat voor desastreuze gevolgen de maatregelen van Jetta Klijnsma veroorzaakt. Ik voel met u beiden mee.....

1 Reactie
wajonger
wajonger28 jun. 2013 - 9:10

Dankuwel Maggy Bos. Ik hoop dat ik een uitzondering ben in dit geval, maar ik vrees dat alleen al de bekendmaking van deze plannen vele levens op z'n kop zet. Het is net als met verbieden. Sommige mensen wensen te geloven dat een probleem daarna niet meer bestaat. Zo iemand is bijvoorbeeld Jim Peeters. Of mijn lotgenoten en ik nu in de wajong zitten of niet, wij blijven kwetsbare mensen die ons stinkende best doen iets van het leven te maken. De problemen en maatschappelijke kosten verdwijnen niet als we worden gedumpt bij de gemeenten. De kans dat door deze maatregel meer door ons gewerkt zal worden lijkt me klein. Begeleiding is in mijn "carriere" altijd een farce geweest en in het huidige maatschappelijke en economische klimaat is het uberhaubt bedenkelijk dat dit wordt gepresenteerd als panacee. Persoonlijk zou ik meer sympathie kunnen opbrengen voor een staatssecretaris die er niet omheen draait dat het enkel en alleen om de centen gaat en daartoe 190.000 van ons soort geruimd dienen te worden.

elise1964
elise196428 jun. 2013 - 9:10

Wat zijn sommige mensen toch dom.En ik bedoel de staatssecretaris. Mensen die echt iets mankeren blijven gewoon in de Wajong. Als deze groep kleiner wordt kan men er ook meer aandacht aan besteden. Het gaat om de mensen eruit te filteren die een beperking voorwenden en toch volledig of gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn. Wat is daar mis mee?

1 Reactie
forlaine
forlaine28 jun. 2013 - 9:10

Het probleem is dat dit geen eerlijke keuringen gaan zijn. Ze weten nu al dat 80% 'goed'gekeurd moet gaan worden. De keuringsartsen moeten een percentage goedkeuren, anders zijn ze hun baan kwijt. Dus dat wordt een slachting voor de mensen met de psychische problemen, want tja, dat zie je niet aan de buitenkant en werken is vast heel goed voor ze. Gewoon probleem ontkennen en mensen de bijstand inschoppen. Dat is het probleem.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

230.000 keuringen levert heel veel werkgelegenheid op, zoals; De keuringen zelf De herkeuringen De beroepszaken De advocaatjes De begeleiding De zieligheidsindustrie De controlecommissie De onderzoekscommissie Het parlementaire onderz.............. PFFFF................ BRRRRR.................. TSJA!!!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2013 - 9:10

Wat is 'De zieligheidsindustrie' ?

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

Ik heb een zoon met een beperking en tevens zeer slechthorend. Pfft al 11 jaar worstelen met het inefficiënte overheidsapparaat. Zijn vorige school haalde een kunstgreep uit door hem zwakzinnig te laten verklaren zodat hij desbetreffende school zou moeten verlaten(te hoge kosten door zijn dubbele beperking bleek achteraf). We hebben alle zeilen bij moeten zetten voor een herkeuring zodat de stempel zwakzinnig eraf kon worden gehaald. Want met die kwalificatie zou hij niet in aanmerking komen voor een school gespecialiseerd in slechthorende/dove kinderen. De school waar hij nu alweer drie jaar naar volle tevredenheid presteert. Als er met de Wajong keuring ook zo met mensen wordt omgesprongen dan hou ik mij hart vast. Economisch aspecten zijn belangrijker dan de mens!

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 jun. 2013 - 9:10

Met welke ideeën en bewoordingen hebben 'de autoriteiten' je zoon geclassificeerd? ... Wat is 'de beperking' van je zoon H?

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Goeie grutten - dat is linea recta retour Middeleeuwen zeg! Het zal je maar overkomen. Vreselijk. Veel sterkte voor u en uw zoon. Hopelijk komt er snel een goed werkend apparaat voor hem.

Woeki Hypo
Woeki Hypo28 jun. 2013 - 9:10

Klijnsma laat alle Wajongers herkeuren. Ik ben voor een tussentijdse herkeuring van dit kabinet. Is dit kabinet er wel met een eerlijk verhaal gekomen? Woeki Hypo.

2 Reacties
denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

"Ik ben voor een tussentijdse herkeuring van dit kabinet." Dit vind ik, gezien de stand van het land en met betrekking tot het onderhavige item, een mening waar ik me van harte achter schaar.

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

GRAAAAGGG Woeki!! Keihard nodig ook. Ze zijn ontspoort en flink ook.

Rechterhand
Rechterhand28 jun. 2013 - 9:10

Soms stel ik me voor hoe dat nu vroeger ging. Bijvoorbeeld 2.000 jaar terug en iemand had een verstandelijke beperking. Ik stel me dan vaak een klein heuvelachtig dorpje voor waar driekwart boer is met een stuk land. Ik denk dat die personen dan niet heel de dag thuis zaten of werden beziggehouden, maar bijvoorbeeld schaapsherder waren, meehielpen met dorsen en maaien of een van de andere in overvloed aanwezige klussen doen op en om het land. Ik vraag me ook af hoe het zat met mensen met een lichamelijke beperking. Ik denk dat doordat de gezondheidszorg nog niet erg ontwikkeld was deze mensen nauwelijks aanwezig waren. Of misschien een te vroege dood stierven. Maar als ze wel leefden denk ik dat ook zij meehielpen in het gezin, bijvoorbeeld door het eten klaar te maken of andersinds. Hoewel ik niet echt een punt heb, vind ik dat iedereen in meer of mindere mate geschikt is voor klussen of werk zoals hierboven gefantaseerd. Helaas wordt er voor de beschikbare banen steeds meer taken kijken. Hierdoor wordt het voor verstandelijk/lichamelijk beperkten steeds moeilijker om hiertussen te komen. Maar er is hoop. Lammen kunnen weer lopen dankzij de nieuwste robotondersteuning. Blinden kunnen weer zien was afgelopen week in de krant. En doven kunnen ook weer horen deze techniek is al wat jaartjes in ontwikkeling.

2 Reacties
SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch28 jun. 2013 - 9:10

*...Hoewel ik niet echt een punt heb,..[sic]* Dat is toch mooi, dat jezelf aangeeft geen punt te hebben. Ergo, een volledige overbodige bijdrage

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Schrijf je toch een boek?? Levert misschien wel geld op. Bij B*l.com kan je nu ook als uitgever van je eigen boek terecht.

JannieP2
JannieP228 jun. 2013 - 9:10

Hoe zat het ookweer? Nog niet zo lang geleden, minder dan 10 jaar geleden, of was het langer? Toen werden er ook herkeuringen gedaan bij o.a. de Wajong, wat leverde het op? Bijzonder veel, vooral stresschade, bij de patienten(mensen moesten weer opgenomen worden, terwijl het ze eindelijk beter ging dankzij de opvang van de wajong) en een enorme onkostenpost voor de overheid... Was het niet Dick Swaab die er op wees dat de maatschappij rekening dient te houden met mensen die de gebruikelijke ratrace niet aankunnen, dat dit nou eenmaal zo is? Laten we hopen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als het opgediend wordt.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Ach Jannie - de korte termijn geheugens zijn al net zo kort als de korte termijn visie van deze mensen ben ik bang. Het zal zeker veel schade veroorzaken, ja. Waarvan een aantal dat niet meer zal kunnen dragen. Ik hoop dat ze een manier vinden die niet zo ingrijpend zal zijn voor de mensen die ongevraagd mee te maken krijgen, maar begrijpen doe ik het beslist!

Maggy1943
Maggy194328 jun. 2013 - 9:10

De verregaande bezuinigingen op bevolkingsgroepen waar een "vlekje" aan zit, zal mij inziens zeer kwalijke gevolgen hebben. Zeer zeker omdat, huren, zorgverzekering, eten, vaste lasten in de komende jaren op een schandalige manier verhoogd zullen worden. Het zal zodanige gevolgen hebben dat veel mensen dakloos zullen worden omdat de vaste lasten niet meer te betalen zullen zijn. Als je er goed over nadenkt wordt dit catastrofaal voor veel mensen die nooit meer aan het werk komen. Het gaat op een opruiming van mensen lijken.....als verstandig nadenkend mens hoef je niet aan complottheorieen te doen, je ziet de catostrofe van verre aankomen...... Ongelofelijk, dat wij de bevolking van Nederland dit alles toelaten....... Ik heb zelf nog een maand of 4 te leven......vanwege een dodelijke ziekte...... Dat het mij zwaar valt afscheid te moeten nemen van mijn kinderen die ook zwaar getroffen zijn door de crisis en persoonlijke omstandigheden.......zullen sommige onder ons begrijpen..... Zoals het er nu voorstaat in dit land met alle botte bezuigingsmaatregelen, verregaande controle, idiote doorgeslagen regelgeving, hadden we 20 jaar terug niet kunnen bedenken dat het land zo ongeloflijk onleefbaar voor velen is geworden. Voor degenen die nog steeds denken:" het zal niet zo'n vaart lopen, ik zal niet getroffen worden door ontslag, inkomensachteruitgang, bedrijf failliet etc. etc". Vergeet het maar, juist diegenen zullen nog eens flink op hun neus kijken.

3 Reacties
denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

"Ik heb zelf nog een maand of 4 te leven......vanwege een dodelijke ziekte......" Respect voor je reactie en maak van elke dag die je nog hebt een zinvolle bezigheid en ik wens je via jou je familie en geliefden sterkte toe te moeten leven zonder een zo waardevol iemand. Respect.

MarjoleinS2
MarjoleinS228 jun. 2013 - 9:10

Beste Mary, Leven met de zekerheid dat je sterven nabij is en je kinderen achter moet laten in een sterfconstructie ( excusé le mot) op sociaal beleid, maakt het er niet eenvoudiger op (een understatement). Misschien helpt het door de wereld en het leven op aarde in een breder perspectief te zien. Juist in jouw situatie heeft de confrontatie met dood en nieuw leven enorm veel impact. Echter, de mens sterft niet alleen, maar alles waarmee de mens leeft tijdens het leven verdwijnt ergens in de tijd ook. We ervaren het gedurende ons leven, niet veel is blijvend aanwezig. Soms op heel rigoureuze wijze bijvoorbeeld bij natuurrampen, door persoonlijke ongelukken of zoals in jouw geval door ziekte. Maar in deze huidige tijd, de economische crisis, ook sociaal gezien verliezen we veel. Het moet plaats maken voor nieuwe inzichten en dat heeft schijnbaar veel tijd nodig. Zolang de mens een egoïstisch beeld heeft van wat leven werkelijk is, zo diep zal men moeten gaan. Terugkijkend zien we historische gebeurtenissen die de wereld een andere wending hebben gegeven. Maar nooit hebben we voor ogen gehad, en is het ons ook nooit geleerd tijdens de geschiedenislessen, om naar de persoonlijke omstandigheden te kijken, wat die veranderingen voor het individu hebben of zouden kunnen hebben betekend. We zeggen vaak: "dit mag nooit meer gebeuren" , en toch schijnen we leed dermate te vergeten dat de geschiedenis zich herhaald. Op macro en micro niveau. Over en over tot we uiteindelijk leren dat iedereen naast rechten ook plichten heeft. Dat we niet alleen op de wereld zijn voor onszelf, maar ook voor de ander. Dat we in elkaars invloedssfeer leven en daarom verantwoordelijkheid naar elkaar dragen. Maar helaas is dat inzicht nog onvoldoende doorgedrongen. Hoe wrang en voor velen weinig bevredigend ook, maar als we de wereld willen veranderen zullen we bij ons zelf moeten beginnen. Niet goedschiks dan kwaadschiks, zo lijkt het. Het is verschrikkelijk moeilijk om in jouw situatie je kinderen achter te laten, de samenleving om je heen te zien veranderen waarin er zorg werd gedragen voor de maatschappelijk kwetsbaren onder ons, en je het moet laten gaan. Breder gezien, en later terugkijkend, zullen we tot de conclusie komen dat het een harde les was, maar misschien wel nodig om te leren inzien dat we elkaar nodig hebben i.p.v. elkaar uit te sluiten. Of uitsluiting nu uit ideologische, politieke of religieuze overwegingen ( lees dogma's) voortkomt. Misschien geen troost, maar door op deze manier naar de wereld om mij heen te kijken, direct en van veraf, leer ik los te laten. Het te laten gebeuren. Wat niet wil zeggen dat ik niet af en toe een kritisch geluid laat horen, maar heb ik de illusie laten varen dat de wereld op kort termijn toe is aan rechtvaardigheid. En dat individueel protest bij momentum een uitlaad klep is, maar pas bij gezamenlijk protest, uit solidariteit en op termijn, soelaas zal bieden. Asscher roept niet voor niets dat de burger het eens is met de bezuinigingen. Hopelijk komen de demonstraties zo snel mogelijk om het kabinet te laten zien dat een overgroot deel van de burgers, dit desastreuze proces van bezuinigingen, niet wilt! Dat er andere keuzes te maken zijn, dat meer tijd kost, maar het dan wel menselijk blijft. Mary, ik wens je heel erg veel sterkte!!

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Lieve Maggy, wat een moedig mens ben je toch. Maar je opmerking: het lijkt op een 'opruiming' van mensen lijken trof me diep. Nu zijn het mensen met een vlekje. Strakjes mensen in de bijstand en AOW-ers zonder pensioentje als het zo doorgaat. Wat ze vooral doen is in hun eigen staart bijten. Maar ze zien alleen maar geld voor hun ogen. In feite zijn ze nogal zielig en zouden we meer medelijden met ze moeten hebben, dan medeleven met mensen zoals jij. Vier maanden.... ik wilde dat ik wat kracht kon sturen. Misschien kan ik dat ook wel - met Reiki op afstand. Maar dan moet ik iets meer weten, bv een woonplaats. Amsterdam bv... lekker anoniem, maar met de bijzonderheden vindt het je wel. Alleen kan ik niets doen zonder jouw toestemming.

HomoRidenti
HomoRidenti28 jun. 2013 - 9:10

Kleinsma verwacht heus niet dat door deze maatregel de overige 190.000 aan de bak komen. Dan zou ze nog naiever zijn dan ze eruit ziet. Waar het natuurlijk om gaat is, dat die 190.000 niet meer op de Rijksbegroting steunen, maar op de Gemeentelijke. De bijstand wordt namelijk door de gemeenten betaald. Het is dus niet meer dan een schijnbezuiniging, waarbij een grote onkostenpost over de schutting wordt gegooid, en laat de gemeenten het maar oplossen..

2 Reacties
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

En die gemeenten krijgen nog maar ongeveer de helft van de jaarlijkse toelage om dat te kunnen ophoesten. Dus ze zitten al met 'gewone' WWB-klanten in hun maag, laat staan dat de WaJongers er nog bij gaan komen. Ik voorzie enorme problemen. Hier wonen er twee in deze flat. Eentje ervan is niet alleen doof, maar ook psychisch niet in orde, na allerlei nare gebeurtenissen. Haar WaJong uitkering bedraagt ongeveer 780 euro netto per maand en dat is 100 euro lager dan de bijstand. Tot nu toe weigert de gemeente om dat aan te vullen. Ze eet nu bij haar moeder, elke dag. Maar zowel haar moeder, als ik zien aankomen dat deze jonge vrouw heel binnenkort haar woning moet opgeven en bij haar ouders gaan wonen. Voor die mensen ook een hele moeilijke opgave. Ze heeft gewerkt, maar hield het niet vol. Mensen willen niet de tijd nemen om met een dove, jonge vrouw te praten. Ze kan amper liplezen en kent ook geen gebarentaal. Ik schrijf meestal op wat ik wil zeggen en moet dan veel moeite doen om haar te verstaan, want ze wil het praten vasthouden. Door het weinige communiceren verliest ze dat ook al. Ze is maar 1 voorbeeld van de vele duizenden.... heel triest.

Jensbos
Jensbos28 jun. 2013 - 9:10

"De bijstand wordt namelijk door de gemeenten betaald. Het is dus niet meer dan een schijnbezuiniging, waarbij een grote onkostenpost over de schutting wordt gegooid, en laat de gemeenten het maar oplossen." Pecies....; de ENIGE "zakelijke" reden,....... men kan de gemeenten verantwoordelijk houden voor de gevolgen van macro-economisch non-beleid!

MarjoleinS2
MarjoleinS228 jun. 2013 - 9:10

Voor fysiek of verstandelijk beperkte gehandicapten is het een intens gemene manier om deze groep in de samenleving te dwingen te participeren binnen de arbeidsmarkt terwijl we héél goed weten dat dwingen nooit gaat werken. Daarnaast kun je van verre zien aankomen dat zij gezien zullen worden als degenen die de baantjes van anderen innemen. Een rol die ze opgedrongen krijgen, niet een waar ze voor kiezen!!! De herkeuring is niets anders dan een op voorhand uitgekiende selectie om werkgevers tegemoet te komen wie nog wel of niet aan het arbeidsproces mee mag/kan doen. Maar je vraagt je oprecht af hoe het zal gaan met die jongeren die 'niet' tot de uitverkorenen kunnen horen gewoonweg omdat de reguliere arbeidsmarkt daarvoor niet is ingericht. Maar dit geldt ook voor scholen, kinderen die voorheen op een speciale school zaten, en nu mee 'moeten' doen op een reguliere school. Neem bijvoorbeeld jongeren met PDD NOS. Een aan autisme verwante diagnose waaronder het syndroom van asperge. Zijn leerkrachten en bedrijfsmanagers hiermee bekend? Of zullen ze hierin worden bijgeschoold? Wel vraag ik me af of er niet teveel jongeren onterecht als Wajonger zijn geïndiceerd? Bijvoorbeeld om ze uit de bijstand te houden... Hoewel dit straks niet meer opgaat. Voor Wajong gelden straks dezelfde regels als in de bijstand. Als het niet zo diep diep diep triest was, zou ik spontaan beginnen te proesten en rollend van de pret, om zoveel onnozelheid, van de bank vallen. Dan nog de decentralisatie van de zorg. Straks is iedereen afhankelijk van de welwillendheid of mood van de betreffende ambtenaar. Of krijgen ambtenaren nu ook allemaal cursussen en opleidingen om de zorg te reguleren? Decentralisatie heeft echter één voordeel: het zal straks héél veel werkgelegenheid scheppen; één op de tien Nederlanders heeft straks een baan als controleur :-( zei Marjolein cynisch

1 Reactie
clara51
clara5128 jun. 2013 - 9:10

["Neem bijvoorbeeld jongeren met PDD NOS. Een aan autisme verwante diagnose waaronder het syndroom van asperge. Zijn leerkrachten en bedrijfsmanagers hiermee bekend? Of zullen ze hierin worden bijgeschoold?"] Ik lees soms van die vragen waarvan ik denk: ga nou gewoon eens op een school - maakt niet uit welke - kijken. Dan zul je zien dat elke school verplicht een heel zorgapparaat heeft opgetuigd om ervoor te zorgen dat docenten deze leerlingen (en de vele andere met leer- en gedragsproblematiek) met zorg en met kennis van en begrip voor de problematiek naar hun diploma begeleiden. Ik weet waarover ik het heb. Ik ben zelf docent. Net doen alsof dat niet zo is, en scholen geen verstand hebben van die zaken, is gewoon misleiding. En dit overigens los van wat ik vind van de (off topic) discussie over passend onderwijs.

Raymondos
Raymondos28 jun. 2013 - 9:10

Herkeuring Wajongers Ik zit bij het FNV en dan ben je vaak extra betrokken bij inkomenskwesties e.d. Tevens zit ik zelf helaas in een uitkering, maar daar gaat het in dit stukje niet over. Ik vraag me wel eens af of ze bij mijn partij de PvdA nog wel weten wat er leeft in de samenleving. Er gaan honderden, nee soms zelfs duizenden mensen uit bij bedrijven, bedrijven raken failliet en het is moeilijk om weer aan de slag te komen. Mensen met vaak de meest indrukwekkende diploma's en ervaringen zitten gewoon thuis. En dan heb je de Wajonggers nog. De mensen die afgekeurd zijn. Sommigen voor 20 procent anderen voor 80 tot 100 procent. Mevrouw Jetta Kleinsma, staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid in dit VVD PvdA kabinet meent dat het nodig is de 290.000 Wajonggers, mensen die echt wel iets mankeren overigens, te gaan herkeuren. Hmm... Wellicht goed om het kaf van het koren te scheiden, ik bedoel, mensen die simuleren en toch een zwart baantje als dakdekker hebben heb je ook. Maar er zijn ook de echte gevallen van ziekte / handicap. De staatssecretaris wil van die 290.000 mensen in de Wajong slechts 40.000 overhouden. De rest kan wel aan het werk. Maar mevrouw de staatssecretaris, waar is dat werk? Er wordt bezuinigd op sociale werkplaatsen en de doorsnee bedrijven willen mensen met een vlekje niet hebben. Tenzij er dikke subsidies tegenover staan, en dan kan men later nog niet doorstromen naar een reguliere baan. Ow ja, die 250.000 mensen die nu in de Wajong zitten kunnen zolang ze geen werk hebben wel in de bijstand volgens mevrouw. Een behoorlijke daling in uitkering in deze al zo moeilijke tijd. Nee mevrouw Klijnsma, ook al bent u van de Partij van de ARBEID, dit is een beetje onzinnig. Bezuinig dan maar op het aanleggen van geldverslindende asfaltwegen. Raymond Pel

1 Reactie
lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Dank je wel, Raymond. Ik hoop dat jij snel een nieuwe baan vindt die voldoet aan je overtuiging en gedachtegang.

Maggy1943
Maggy194328 jun. 2013 - 9:10

@Dennis Mollis, 29 juni 12:22 uur, Dank voor uw welgemeende reactie. Uw schrijven en van betrokken anderen hier op Joop lees ik graag. zoals o.a Winston Raven Hansje N Sylvia Schuurman Frank Lenssen Marjolein Stuifbergen Joop Schouten en vele anderen Let wel: het gaat om reageerders die verdomde goed door hebben wat voor smerige poltiek er in Den Haag gespeeld wordt. Het is onvoorstelbaar wat in ons land gaande is......

3 Reacties
denmol
denmol28 jun. 2013 - 9:10

Hartelijk dank voor je blijk van waardering en nogmaals het ga je goed in de tijd die je nog hebt, je familie kan met recht trots op je zijn!!

CliffClavin1993
CliffClavin199328 jun. 2013 - 9:10

Dat is heel lief van je, Maggy - dankjewel, ik voel me heel vereerd.

lembeck
lembeck28 jun. 2013 - 9:10

Dank je, Maggy. Ik word er een beetje stil van.... Ik zit lastig, maar vergeleken met waar jij mee te maken hebt........ Net als bij het Maagdenhuis destijds: "DIT is het BEGIN! - Wij gaan DOOR met de STRIJD. ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

230 duizend Wajongers is mogelijk een te groot getal. Maar om de lat nu bij 40.000 Wajongers te leggen gaat ook te ver. Gewoon eerlijk (objectief) gaan keuren op wel/niet Wajonger en dan komt er vanzelf een acceptabel getal uit.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat28 jun. 2013 - 9:10

Helaas werkt het allang niet meer zo bij onze 'overheden'. Er is gewoon een 'target' vastgesteld; dan kunnen die 190.000 bespaarde uitkeringen alvast 'ingeboekt' worden. Dat het probleem gewoon over de schutting wordt gegooid bij gemeenten, interesseert geen Haagsche hond, evenmin als het feit dat het over mensen gaat :-(

ElChe
ElChe28 jun. 2013 - 9:10

Zonder keuring van artsen kom je de Wajong niet binnen, dus dit initiatief van klijnsma is een motie van wantrouwen en van onvermogen jegens de artsen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 jun. 2013 - 9:10

pvda neemt sociaal masker af.

1 Reactie
JacquesDanzig
JacquesDanzig28 jun. 2013 - 9:10

Dat masker is volgens mij al jaren af...

Maggy1943
Maggy194328 jun. 2013 - 9:10

Marjolein Stuijfbergen 30 juni 07:28 uur, Dank voor je mooie lieve uitgebreide reactie, Ik zag je reactie nu pas...... Uitsluiting van mensen is het juiste woord....... Ik hoop dat er tijden zullen komen dat de wereld zal veranderen.....maar ik heb er een hard hoofd in dat de sociale zekerheid ooit nog hersteld zal worden...... Ik heb eerder het gevoel dat we nu en in de toekomst met slavendrijvers te maken hebben en zullen hebben. Nee, dit is mijn wereld van vrijheid en solidariteit meer, dit is een angsaanjagende wereld van ziekelijke controle,regelgeving en gigantasche bezuinigingsdrift waar veel mensen de dupe van worden.......

2 Reacties
wajonger
wajonger28 jun. 2013 - 9:10

Beste Maggy Bos, wat een gruwelijke informatie, gaf u tussen neus en lippen door in één van uw vorige posts. Ik wens u voor deze korte periode nog vele mooie momenten met degenen die u lief zijn.

wajonger
wajonger28 jun. 2013 - 9:10

"Ik liep daar als Kamerlid en was woordvoerder gehandicapten en ouderen. Ik ging niet over de sociale werkplaatsen. Het kabinet Rutte I - dat echt een heel ander kabinet was dan het huidige - wilde alle Wajongers laten herkeuren. Daar heb ik een stokje voor gestoken. Als de SP nu zegt, 'je lijkt zo sociaal maar je bent asociaal', dan kan ik dat een paar keer langs me heen laten gaan, maar soms ook niet. Dan word ik emotioneel." Klijnsma in Trouw 30-01-2013 (http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3385506/2013/01/30/Klijnsma-Quotum-mensen-met-arbeidsbeperking-is-onderhandelbaar.dhtml)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 jun. 2013 - 9:10

Goede zaak. Veel wajongers met lichte problemen zitten er volgens mij onterecht in. Ik ken er een paar en deze zijn inmiddels de arbeidsmarkt op. Geen zin meer om gestigmatiseerd te worden. Eigen kracht.

1 Reactie
wajonger
wajonger28 jun. 2013 - 9:10

Bent u zich er bewust van dat "lichte problemen" door Klijnsma gedefinieerd worden als alles wat niet onder het kopje "volledig arbeidsongeschikt" valt? En nogmaals: wajong betekent niet uitgerangeerd zijn, in princiepe werk je en als dat vanwege je ERKENDE BEPERKING niet of ten dele lukt krijg je arbeidsondersteuning. Het is mijn ervaring dat ik bij het UWV een mens ben die de kans krijgt naar vermogen (en duurzaam) te participeren. Bij de gemeente was ik een werkloze die zo snel mogelijk aan de bak moest, die toevallig ook nog problemen had. U bent gezegend als dit verschil slechts een abstract begrip voor u is.