Joop

'Kleuteronderwijs wordt te schools'

  •    •  
01-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleuters_les_lijst.jpg
Peiling toont onvrede 'kleuterjuffen'
Het onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond organiseerde een peiling onder 350 onderwijzers.
Volgens de ondervraagde onderwijzers is er veel veranderd sinds de speciale opleiding tot ‘kleuterjuf’ Klos is opgegaan in de Pabo, aldus Trouw. Kennis over wat kleuters nodig hebben is daardoor afgenomen. Een belangrijk verschil is dat het speelse verdwijnt. Volgens één onderwijzer leren kinderen sneller het alfabet als het op rijm of muziek gaat, maar de nadruk ligt nu veel te veel op ‘oefenen, oefenen, oefenen’. Er is ook kritiek op het feit dat de cito-toets steeds vroeger wordt afgenomen en op de van hogergand opgelegde lesmethoden.
Zie hier de volledige uitslag van de enquête.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Linkser
Linkser1 dec. 2009 - 8:08

Ik vind de enquêtevragen nogal sturend. En wat is de achtergrond van de kritiek dat kleuters iets moeten leren? Daar is namelijk niets mis mee, want de meeste kleuters willen dolgraag de wereld ontdekken, waaronder letters leren en leren tellen en meten. Daarvoor bestaat prachtig materiaal waarmee kleuters al spelend zich kunnen ontwikkelen. Zie bijvoorbeeld hier http://www.elzeneind.com/digi_cms/83/materiaal-onderbouw.html. Wel kwalijk want wetenschappelijk volstrekte flauwekul, is het meten van prestaties aan de hand van toetsen. De ontwikkeling bij kleuters verloopt dermate grillig en snel, dat iedere meting zeer tijdelijk is en bovendien vooral toets hoe het kind met de toetsituatie zelf weet om te gaan. Maar ja, wat hebben ouders en kinderen ook te verwachten van een staatssecretaris die kinderen al met 2 jaar naar school wil hebben? Het is duidelijk dat ze niet naar deskundigen luistert.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2009 - 8:08

Wederom een bewijs dat we incompetente regelgevers hebben die hun 'papieren werkelijkheid' doordrukken.

Yggdrasil
Yggdrasil1 dec. 2009 - 8:08

Al een keer eerder zag ik dwarsverbanden in onderzoeken en het tijdstip van publicatie, zo ook nu dus aan de ene kant dit onderzoek en aan de andere kant: Op 30 november 2009 heeft premier Balkenende de Motivaction-uitgave 'De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders' in ontvangst genomen. Zie hier een begin en een eind, echter dit is toch wat "men" wil, we mochten toch niet tevreden zijn met een zesjes-cultuur.

ReneeO
ReneeO1 dec. 2009 - 8:08

Toen mijn kinderen de kleuterleeftijd nog niet hadden bereikt, was ik een van de weinige ouders die ik kende die haar kinderen niet allerlei kunstjes opdrong, zoals het kunnen opdreunen van een alfabet, de eigen naam kunnen krabbelen, een beetje kunnen lezen... Ik had geen zin mijn kinderen zo jong al te onderwerpen aan de hoge eisen die de maatschappij aan de burgers stelt. Alles op zijn tijd was mijn motto, en van spelen leren ze ook... spelenderwijs. Wat ik wel deed - naast naar de speeltuin, strand of duinen gaan en gewoon spelen - was heel veel voorlezen en liedjes met hen zingen. Dus, eenmaal op de kleuterschool kwamen ze als kleine alfabeetjes... zoals het hoorde, vond ik, en gelukkig zat groep 1/2 in die tijd nog niet in zo'n keurslijf als nu blijkbaar. Het grootste compliment dat ik destijds kreeg, was over de spraakontwikkeling van mijn kinderen. "Ik sta met mijn oren te klapperen". Ik hoor het de juf nog zeggen. (Ik voel mezelf nog blozen van trots). En dat zonder enige dwang, zonder enige opgelegde oefening. Ondertussen zijn het jong volwassenen, die na hun gymnasiumdiploma te hebben gehaald, allebei geschiedenis studeren. Ik wil hiermee maar zeggen dat het m.i. geen zin heeft vroegtijdig met allerlei leermethoden aan de slag te gaan. Laat kleuters toch heerlijk kleuters zijn, laat ze zelf dingen ontdekken. Op iedere ontdekking zijn ze zo trots, alsof ze het wiel opnieuw uitvinden. Daar leren ze toch veel meer van? Wat mij betreft hoeven ze geen kleine volwassenen te zijn. Volwassen zullen ze nog lang genoeg zijn.

1 Reactie
HugoSpanje
HugoSpanje1 dec. 2009 - 8:08

Mijn complimenten voor uw uiteenzetting.