Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kleutergedrag NVWA wordt nu echt een heksenjacht op gevluchte Oekraïense huisdieren

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1080 keer bekeken
  •  
animalstoday-poes-pearl

Poes Pearl, gevlucht uit Oekraïne

© House of Animals

Wat een blamage dat de NVWA voet bij stuk blijft houden nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over de regeling voor oorlogshonden uit Oekraïne. Sterker nog: de heksenjacht gaat door en wordt erger! Mensen die een dier uit Oekraïne hebben zijn doodsbang voor de NVWA, die glashard dieren weghaalt en 3 maanden opsluit.

Vorige week werd ik benaderd door de wanhopige eigenaren van poes Pearl: “We hebben haar in huis gehaald omdat we graag de situatie in Oekraïne op een kleine manier wilde helpen en een veilig thuis te bieden voor dier dat het nodig had.”

Poes Pearl werd in maart gevaccineerd tegen rabiës in Oekraïne, maar het paspoort werd achtergelaten. Fotokopieën zijn wel aanwezig en het fysieke paspoort is onderweg. In Nederland werd Pearl daarom in april opnieuw gevaccineerd. Niets aan de hand, tot twee weken geleden een inspecteur van de NVWA op de stoep staat. Pearl is op dat moment dus al 3 maanden in Nederland.
‘Klopt het dat jullie een kat hebben uit Oekraïne?’
‘Ja klopt.’
‘Is er een titer test gedaan?’
‘Nee, moest dat?’ ‘
Ja dat moet.’
‘Oké, gaan we meteen dit weekend regelen.’
En dat doen de baasjes van Pearl dan ook.

Maandagochtend om 10 uur gaat de bel. Dezelfde NVWA-inspecteur staat voor de deur. ‘Om nog wat vragen te stellen’, zegt hij. Maar niets is minder waar. Na bijna twee uur op de bank te hebben gezeten bij de baasjes van poes Pearl wordt medegedeeld dat ze in bewaring wordt genomen. De baasjes voelen zich machteloos, zijn intens verdrietig en ook gewoon boos. En terecht. Ze werden belogen en bedrogen door de NVWA, die met een smoesje binnenkwam en poes Pearl na 2 uur psychisch jennen meenam.

Het is wederom willekeur en in strijd met het gelijkheidsbeginsel, in de uitoefening van het toezicht en de handhaving met betrekking tot de risico’s van rabiës. Het is disproportioneel en willekeurig handelen met betrekking tot het in quarantaine plaatsen. En er wordt door de NVWA al helemaal niet nagedacht over het welzijn van dit dier. Ze zijn een nietsontziende heksenjacht begonnen die afkeurenswaardig is en per direct dient te stoppen. Daarover straks meer.

De totale onkunde van de inspecteurs vind ik ronduit stuitend. Lees even mee en huiver. De volgende quotes kreeg ik van baasjes die een NVWA-inspecteur op de stoep kregen en wiens hond in bewaring werd genomen:
“Je hebt een minderjarige zoon in huis? Die zal dan het huis uit moeten als de hond in thuisquarantaine komt.”
Hoe verzin je het! Waar staat dat?
“En de andere zoon zal moeten worden ingeënt tegen rabiës.”
Verplicht inenten? Heel interessant. En het gaat verder:
“U zal een buitenren moeten maken.”
Eigenaar vraagt vervolgens of het dan zeker is dat de hond naar huis mag komen. ‘Nee dat is niet zeker.’ Dus de eigenaar mag investeren in een buitenren, een bus huren om het ding op te halen, maar dan is het nog niet zeker of de hond naar huis mag komen. Wie bij de NVWA trekt er aan de verkeerde touwtjes?

Tijdens een ander - opgenomen - gesprek tussen een inspecteur en de eigenaar van een in bewaring genomen hond viel ik van mijn stoel. De inspecteur beweert dat de opslaghouders in Nederland de stroom van dieren die zijn meegenomen met vluchtelingen uit Oekraïne niet aankan, en daarom is besloten dat de dieren bij de vluchtelingen mogen blijven.

Wat een ongelofelijke onzin! Er is uit humane beweegredenen door de EU gevraagd de regels los te laten voor vluchtelingen met huisdieren. Dat heeft niks te maken met een gebrek aan plaatsen bij Nederlandse opslaghouders. Dat is omdat ze in Brussel menselijk wilden zijn. Omdat ze vluchtelingen die huis en haard moeten verlaten het leven niet nog moeilijker maken door hun dieren in bewaring te nemen. Laat dat eens tot je doordringen! De NVWA weet óf helemaal niets van die afspraken en rotzooit maar wat aan, óf gebruikt misinformatie om mensen en dieren het leven zo zuur mogelijk te maken ten faveure van het eigen imago: kijk ons eens handhaven!

Nog meer onzin van een NVWA-inspecteur:
“Een kat moet verplicht gechipt zijn en een paspoort hebben.”
Onjuist. Nederland kent geen chipplicht voor katten (helaas).
En misschien wel de meest absurde onwaarheid die we hoorden was:
“Oekraïne heeft zelf bepaald dat er een titertest moet plaatsvinden en dan 3 maanden wachten. En dan neemt Nederland dat over. Polen bijvoorbeeld is een hoogrisicoland.”
Grote onzin! Het gaat hier om Europese regelgeving en dat heeft niets te maken met regelgeving in Oekraïne. Daarbij is Polen geen hoogrisicoland.

Ik kan mij bijna niet voorstellen dat er dierenartsen van de NVWA betrokken zijn bij dit beleid. Het risico voor de volksgezondheid is nihil, want de dieren zijn gevaccineerd. Tegelijkertijd pakt de NVWA de malafide hondenhandel niet of nauwelijks aan, terwijl daar intens leed speelt en wél een groot risico bestaat op insleep van rabiës, omdat er gefraudeerd wordt met paspoorten en inentingsbewijzen van Oost-Europese broodfokpuppy’s. De NVWA maskeert het eigen falen met makkelijke symboolhandhaving.

Vandaag kwam de klap op de vuurpijl:

Als de NVWA gemeen spel speelt doen ze het goed. Ik ben er echt helemaal klaar mee. De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak over de rottweilers van Elena en die was gebaseerd op het gelijkheidsbeginsel. Twee volwassen honden en twee puppy’s moesten per direct worden vrijgegeven. Dezelfde strijd om de andere puppy’s van Elena, die onder meer bij Gea terechtkwamen, was opnieuw een lijdensweg voor de baasjes. Simpel omdat de NVWA zich als een kleuter gedraagt die zijn gelijk wil halen en daarbij bedenkelijke methodes hanteert. Handhaven voor de bühne over de rug van mens en dier, met onwaarheden groot als kamelen. Die heksenjacht moet stoppen.

Daarom hebben we een officiële klacht ingediend en zijn ook wij een spoedprocedure begonnen bij de rechter. Poes Pearl moet per direct worden vrijgegeven. Ook de honden Henk, Lobke, Lady, Femke, Demy Siba en Bella van Marian moeten per direct worden vrijgegeven. Hierbij doe ik nogmaals een oproep aan NVWA-ers die in gewetensnood komen. Ik heb al diverse meldingen van de werkvloer gekregen. Bij ons kan je in vertrouwen je verhaal kwijt.

Deze bijdrage verscheen ook op Animals Today.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Jan Man
Jan Man14 jul. 2022 - 7:26

De NVWA is wel zo’n beetje de meest verrotte en corrupte club van Nederland.

Gio Servas
Gio Servas13 jul. 2022 - 12:31

Het is standaard dat een overheidsinstantie zich gedraagd als een vijand van de burger, NVWA is daar dan ook geen uitzondering in.