Joop

Kleine groep gebruikers sociale media stuurt debat naar uiterst rechts

  •    •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32408958146_a274d1e9b8_z (1)
Uit onderzoek van het Spaanse data-analysebedrijf Alto Analytics blijkt dat vooral nationalistische en anti-immigratiepartijen het meest te horen zijn in het politieke debat op sociale media. In Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Polen is op Twitter een relatief kleine groep gebruikers hyperactief om het debat te sturen met regelmatig meer dan honderd tweets per dag. Dit schrijft Investico. Bijna de helft tot tweederde van die groep neemt overduidelijk een nationalistisch of anti-immigratie-standpunt in.
De accounts van zo’n 3,6 miljoen sociale mediagebruikers werden tegen het licht gehouden. Onder Duitse gebruikers was de anti-immigratiepartij AfD in een derde van de onderzochte vermeldingen te zien op Twitter, Facebook, Instagram, Vimeo, YouTube en Google+. In Spanje gold dat voor het extreemrechtse Vox in 42 procent van de gevallen. In Italië was Lega, dat inmiddels in de regering zit met de Vijfsterrenbeweging, goed voor liefst 45 procent van de vermeldingen. In totaal werden 46 miljoen uitingen en berichten geanalyseerd.
Dat het om een kleine, zeer sturende groep gaat, blijkt volgens de onderzoekers uit het feit dat in landen waar de meeste aandacht ging naar nationalistische en anti-immigratiepartijen op dat moment politieke discussies over onderwerpen gingen die niet aansluiten op die partijen.
Cc-foto: Silvia Maggi
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Ecclesia
Ecclesia3 apr. 2019 - 9:09

Inderdaad opmerkelijk dat overal waar de naam Baudet valt, het aantal comments vertienvoudigt. De vraag is natuurlijk, waar vinden al die Baudet-gekkies de tijd om zoveel te posten? Trollen? Werkloze jongeren? Of zijn het mannen van middelbare leeftijd met een klote baan en vullen de 8 uur achter het bureau op deze manier? Waarschijnlijk combi van alle 3.

2 Reacties
Elias Unique
Elias Unique3 apr. 2019 - 11:07

Als het aantal comments vertienvoudigt als de naam Baudet valt, betekent niet automatisch dat die mensen zijn gedachtegoed onderschrijven. Hier vervolgens een persona aan hangen dat je makkelijk kan afserveren, is weinig zinvol.

Jansen7
Jansen74 apr. 2019 - 15:02

1) aanval op karakter is meestal een teken dat iemand inhoudelijk door zijn argumenten heen is. Anno 2010-2020 is looser het ergste scheldwoord dat iemand kan krijgen op het schoolplein dus niet verwonderlijk dat die ook op Joop wordt gebruikt. 2) Voor de mensen die echt niet hier door heen kunnen prikken: wat zegt die over alle mensen die voor een beter klimaat op internet posten en reageren?

Jansen7
Jansen73 apr. 2019 - 8:35

Ik denk niet dat veel linkse mensen op Wilders gaan stemmen door de trollen. In mijn jaren in een 'prachtwijk' heb ik progressieve mensen wel zien verrechtsen à la Rob Oudkerk maar dat terzijde. Wat linkse mensen niet zo snel door zullen hebben is dat ze van links langzaam aan progressief zijn geworden. Dus waar ze eerst pal stonden voor rechten voor werknemers en huurders, staan ze nu pal voor transgendertoiletten, maaarrrr, waarbij ze het eerste door de plee gespoeld hebben. Sociaal-economisch zijn ze bijna net zo rechts geworden als menig republikein (zelfredzaamheid etc..) maar dat hebben niet van zichzelf door.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen3 apr. 2019 - 14:38

Ik heb veel mensen zien verrechtsen op een heel andere manier dan dat Rob Oudkerk verrechtste, Hoe verrechtste Rob Oudkerk eigenlijk? Waarom hebben we het nu over Rob Oudkerk? Omdat jij Rob Oudkerk (PvdA er met zijn 'K**marokkanen toch) graag naar voren brengt als het gaat om: kijk, je hebt ook PvdAers die stereotyperen? Wat Jansen niet doorheeft is dat linkse mensen dat best doorhebben, maar dat de linkse partijen tijd nodig hebben om de Blairisten buiten te werken. De gedachte Clinton (Bill) is links dus laten we doen wat Bill wil: Nee US Dems zijn over het algemeen niet links, over het algemeen rtechtser dan de VVD als het gaat om verwijzen naar eigen verantwoordelijkheid. Die denktrant is via Blair Europa binnengedruppeld, en het neemt tijd om de boel op te ruimen. Maar er wordt tenminste aan gewerkt.

Jansen7
Jansen74 apr. 2019 - 11:25

Zeg maar wat de sociaal-economisch rechtse punten waren van Obama. Je weet wel, één van de grootste helden, van progressief Nederland, en Amerika, naast Merkel natuurlijk.

Jansen7
Jansen73 apr. 2019 - 7:59

Gebeurd dat met retoriek en met halve waarheden (onvolledige statistieken) of met feiten en het streven naar zo compleet mogelijke overzichten? Anders zou het impliciete credo namelijk zijn dat je altijd op een links standpunt uit moet komen, en dat er anders wel iets mis moet zijn met de persoon in kwestie.

Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 6:21

("In Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en Polen is op Twitter ..") De meest gerechtvaardige vraag is - waarom is Nederland, als regel, altijd afwezig bij dergelijke onderzoeken? Terwijl deze van dermate groot belang schijnen te zijn terwijl en tegelijkertijd nooit serieuze eigen onderzoeken naar xenofobie, racisme en discrminatie worden gehouden. De eerste verklaring zou kunnen zijn dat er van tevoren wetende wat het resultaat van dergelijke onderzoek zou opleveren, worden de nodige gegevens institutioneel achter gesloten deur gehouden, toch?

2 Reacties
Libertain
Libertain3 apr. 2019 - 6:23

..gerechtwaardigde....discrminatie....

Elias Unique
Elias Unique3 apr. 2019 - 9:46

De reden dat Nederland niet is meegenomen staat gewoon in het artikel: "De onderzoekers concentreerden zich op Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië en Spanje omdat die de toekomstige samenstelling van het Europees Parlement waarschijnlijk zwaar zullen beïnvloeden."

HM van der Meulen
HM van der Meulen2 apr. 2019 - 21:31

Peterrr klaagt dat je op deze site ook last hebt van rechtse trollen die zich voordoen als iemand die links is, maar zulke rechtse standpunten innemen dat je het bijna niet met ze eens kan zijn. Vooral het aantal rechtse trollen dat hier op die manier ongestoord zijn gang kan gaan heeft me verbaasd. Nog afgezien van de rechtse provocateurs die er helemaal geen moeite voor doen om hun politieke mening onder stoelen of banken te steken en er slechts op uit zijn om de aandacht naar zich toe te trekken om zo een zinvolle discussie in de kiem te smoren.

7 Reacties
Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 6:12

HM, het gaat mij om de posts van bijv. Drunken Pumkins en Libertain. Die zijn zo extreem links dat je met een beetje gezond verstand het nooit met ze eens kan zijn. Wat me ook opvalt is hoe eenzijdig de reacties van sommigen zijn. Libertain komt in zijn reacties vrijwel altijd op institutioneel racisme uit en DP verheerlijkt het geweld van Antifa. Iets waar normaal links niets mee te maken wil hebben. Natuurlijk heb je ook gasten die hun rechtse drek spuien. Gaat mij er vooral om dat sommigen zo geraffineerd bezig zijn op een sluwe manier.

Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 8:14

@HM, en kijk maar even naar de reactie hierboven. Toeval bestaat niet. Weer een vaag verhaal waarin het uitdraait op institutioneel racisme...

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 8:33

Peterrr: "Gaat mij er vooral om dat sommigen zo geraffineerd bezig zijn op een sluwe manier." Het moge duidelijk zijn dat het mij nou juist daarom ging en dat ik even wilde laten merken dat we daar dus niet intrappen.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2019 - 9:46

@Peterrr Mag ik je wat vragen, wat versta je precies onder extreem links? En over je Antifa opmerking. Vind jij dat je iemand die een racist slaat kunt vergelijken met een racist die een buitenlander slaat? Vind jij deze vormen van geweld even erg?

Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 11:23

@HM, deze twee zijn te doorzichtig bezig. Maar anderen doen het gehaaider. JVerheijen heeft ook al een paar keer een trol ontmaskert. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in die gevallen niet had gezien dat het om trollen ging. Die accounts waren daarna snel verdwenen. Was een goede actie van hem. @Norsemem, Antifa heeft vorig jaar enorm lopen rellen in Hamburg. Veel burgers hebben daar hinder van ondervonden. Ik vond dat een schandalige actie. Verder vind ik dat als een racist een buitenlander slaat vanwege de reden dat die ander een buitenlander is dat hij flink gestraft moet worden. Echter in mijn ogen heeft Antifa geen enkel recht om iemand die anders denkt dan zij te mogen slaan. Dus als iemand van Antifa iemand slaat omdat die ander racist is, dan vind ik dat ook fout idd.

Norsemen
Norsemen4 apr. 2019 - 7:47

Peterrr Wat Antifa in Hamburg heeft gedaan is inderdaad zeer fout en ik heb werkelijk helemaal niets met die beweging. Wel heb ik minder moeite met mensen die rare opvattingen hebben over inkomensverdeling dan met mensen die racistisch zijn. Had iemand in de jaren 30 Hitler maar aangepakt toen hij alleen nog maar zijn mening verkondigde. Niet dat Hitler te vergelijken valt met een Pegida aanhanger die domme onzin staat uit te kramen en dit is ook zeker geen oproep om wie dan ook te gaan slaan maar ik geef dit voorbeeld alleen maar om aan te tonen dat geweld tegen alleen een mening niet per definitie fout is.

Peterrr2
Peterrr24 apr. 2019 - 11:05

@Norsemen, met je laatste reactie kan ik het alleen maar eens zijn.

Peter van Veen2
Peter van Veen22 apr. 2019 - 19:03

Voor de volledigheid moet wel vermeld dat ook afkeurende berichten zijn meegeteld. Met dit onderzoek kun je dus helemaal niets.

trottlesnot
trottlesnot2 apr. 2019 - 16:41

Dat zou toch geen verrassing moeten zijn. Vrijwe alle debatten in de (social)media worden aangejaagd door kleine clubjes activisten ongeacht de kleur van het onderwerp.

Claesz Pieter
Claesz Pieter2 apr. 2019 - 16:30

Dus best positief nieuws, het is maar een kleine groep ;-)

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr22 apr. 2019 - 19:07

Het is wel uitermate irritant dat trollen je op een verkeerd been zetten. Het is ook lastig om te bewijzen dat iemand een trol is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen2 apr. 2019 - 19:40

Google eens op 'to Amplify'

trottlesnot
trottlesnot2 apr. 2019 - 22:48

@Peterrr in mijn naam zit toch wel een flinke hint ;)

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 7:12

Ach, de een z'n trol is de ander z'n opiniemaker.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 apr. 2019 - 14:43

Is opiniemaker een beetje hetzelfde als een wannabe volksmenner?

Frits Jansen
Frits Jansen2 apr. 2019 - 16:26

Het artikel verzuimt helaas de hamvraag te stellen: zijn dat vrijwilligers of worden die berichten gefabriceerd door (betaalde) trollen?

Peterrr2
Peterrr22 apr. 2019 - 16:05

Op deze site heb je ook last van rechtse trollen die zich voordoen als iemand die links is, maar zulke extreme standpunten innemen dat je het bijna niet met ze eens kan zijn. Dus dat je antipathie krijgt tegen links en dat is precies wat sommigen bereiken.

15 Reacties
Claesz Pieter
Claesz Pieter2 apr. 2019 - 19:04

"Dus dat je antipathie krijgt tegen links en dat is precies wat sommigen bereiken." Daar heb je toch geen trollen voor nodig? Gewoon hun stemgedrag in het parlement volgen en de partijprogramma's lezen is all it takes :-)

Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 6:13

@Claesz en op basis daarvan stem ik al jaren SP.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 7:16

Nou Peterrr, gefeliciteerd! Dat u braaf aanhobbelt achter een "Eigen Arbeiders/Onrendabelen Eerst" partij met racistische pamfletten (Gastarbeid & Kapitaal), stigmatiserende Polenmeldpunten en ontvangers van stemadviezen van de NeoNazi's van de NVU, ik zou er zelf niet mee te koop lopen hoor.

Jansen7
Jansen73 apr. 2019 - 8:03

@Claesz Pieter: die o.a. werkgeverstruuk (SP beschuldigen van racisme) is al doorgeprikt: juist mensen met een migratieachtergrond (want niet iedere migrant is een hoogopgeleide arts, ICT'er of apothekersassistent) incasseren de grootste klappen als de arbeidsvoorwaarden onder druk komen te staan. De werkloosheid onder Turken en Marokkanen is al hoger dan wenselijk en omdat alleen maar te verklaren door racisme.....

Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 8:18

@Claesz, zoals jij die partij neerzet, nee dan zou ik er ook niet mee te koop lopen. Alleen slaat het nergens op wat je zegt, dus ik loop er wel te koop mee. Gaat mij om de principes van de SP. Alles een beetje eerlijker en gelijker verdelen. Daar is in mijn ogen niets mis mee. De campagne voor de laatste verkiezingen vond ik bedroevend slecht. Als je niets beters weet te verzinnen dan 'Stem Rutte weg' dan verdien je de dikke nederlaag die SP kreeg. Tijd voor Marijnissen en Meijer om eens na te denken hoe ze het beter moeten aanpakken.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2019 - 9:48

@Peterrr In een post hierboven zeg dat je iets tegen extreem links hebt maar hier zeg je dat je al jaren op de SP stemt. Wat is het nu?

Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 11:25

@Norsemen, zet jij SP bij extreem links? In dat geval heeft het weinig zin om te discussiëren met elkaar.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 12:07

"@Claesz Pieter: die o.a. werkgeverstruuk (SP beschuldigen van racisme) is al doorgeprikt: juist mensen met een migratieachtergrond (want niet iedere migrant is een hoogopgeleide arts, ICT’er of apothekersassistent) incasseren de grootste klappen als de arbeidsvoorwaarden onder druk komen te staan. De werkloosheid onder Turken en Marokkanen is al hoger dan wenselijk en omdat alleen maar te verklaren door racisme….." En omdat die groepen de grootste klappen incasseren kwam de SP met het lumineuze idee van de oprotpremie voor deze migranten. Ze met een zak duiten het land uit bonjouren, I kid you not!

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 12:18

"@Claesz, zoals jij die partij neerzet, nee dan zou ik er ook niet mee te koop lopen. Alleen slaat het nergens op wat je zegt, dus ik loop er wel te koop mee." Ik zet de partij neer op basis van de feiten, u kennelijk op basis van partijbevelen ;-) "Gaat mij om de principes van de SP. Alles een beetje eerlijker en gelijker verdelen. Daar is in mijn ogen niets mis mee." Eerlijker en gelijker verdelen onder de eigen (blanke) onrendabele arbeiders en vervolgens dus de concurrenten van de "eigen arbeiders" het land uitwerken middels oprotpremie of hun baan afpakken middels meldpunten etc. Waarom denkt u dat juist de NeoNazi's van de NVU een SP-stemadvies afgaven? Dat is echt geen toeval hoor, de standpunten komen gewoon het meest overeen. "De campagne voor de laatste verkiezingen vond ik bedroevend slecht. Als je niets beters weet te verzinnen dan ‘Stem Rutte weg’ dan verdien je de dikke nederlaag die SP kreeg. Tijd voor Marijnissen en Meijer om eens na te denken hoe ze het beter moeten aanpakken." Hahaha met de kadaverdiscipline zit het bij u wel snor. U zou misschien kunnen beginnen met eerst zelf na te denken hoe het beter kan, wat u liever veranderen zou en daar dan steun voor zoeken of gewoon lekker populistisch een 'Stem Marijnissen en Meijer weg' campagne, kan ook.

Peterrr2
Peterrr23 apr. 2019 - 14:13

@Cleasz, als jij een pamflet uit de jaren'80 aanhaalt als feit om een partij nu te beoordelen op zijn huidige standpunten dan ben je gewoon een beetje sneu bezig. Je kan het allemaal mooi vertellen vol overtuiging van je eigen gelijk. Ik weet wel beter en blijf lekker de SP trouw. Ik las net je steunverklaringen richting Baudet. Knap hoe je alles van hem goed weet te praten. Wel grappig dat je wel waarde hecht aan een pamflet uit de jaren'80, maar net zo makkelijk over de homeopatische verdunning van Baudet heen kan praten.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 15:30

"@Cleasz, als jij een pamflet uit de jaren’80 aanhaalt als feit om een partij nu te beoordelen op zijn huidige standpunten dan ben je gewoon een beetje sneu bezig. Je kan het allemaal mooi vertellen vol overtuiging van je eigen gelijk. Ik weet wel beter en blijf lekker de SP trouw." Tja, dat moet u vooral zelf weten natuurlijk. Dat SP-stemadvies van de NeoNazi's stamt overigens gewoon uit deze eeuw, 2008 geloof ik. "Ik las net je steunverklaringen richting Baudet. Knap hoe je alles van hem goed weet te praten. Wel grappig dat je wel waarde hecht aan een pamflet uit de jaren’80, maar net zo makkelijk over de homeopatische verdunning van Baudet heen kan praten." Ik doe niet aan steunverklaringen richting Baudet, probeer enkel de discussie te voeren wat niet altijd makkelijk is hier...Er valt ook niets goed te praten en FvD heeft mijn steun ook helemaal niet nodig. En die homeopathische verdunning waar Baudet het over heeft is toch ook de onderliggende reden dat de SP destijds(?) pleitte voor een oprotpremie voor onze islamitische gastarbeiders? Of de reden van zo'n Polenmeldpunt is toch echt gewoon om er voor te zorgen dat die Polen weer terug gaan naar hun eigen land om die homeopatische verdunning van de Nederlandse(!) beroepsbevolking tegen te gaan? Wellicht hebben die SP-standpunten het FvD wel geïnspireerd! En daar stemt u dus gewoon op, het zij u gegund hoor. Lang leve de democratie!

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 15:45

Het toppunt van trollen is 2 trollen die elkaar in de haren vliegen.

Peterrr2
Peterrr24 apr. 2019 - 6:36

@HM, waar slaat dat nou weer op man !!!

Norsemen
Norsemen4 apr. 2019 - 11:57

Peterrr Ik vind de SP op financieel economisch terrein een gevaar voor de samenleving zoals we die nu hier hebben. Dus ja, SP is extreem links.

Jansen7
Jansen74 apr. 2019 - 13:24

@Claesz Pieter: precies een halve waarheid poneren (uit 1985) en dan de SP beschuldigen van racisme: ik hou het even bij Wikipedia omdat internetbronnen wat lastiger zijn voor deze case. "Als oplossing stelde de SP voor dat gastarbeiders een keuze moesten maken; in Nederland blijven of remigreren naar het geboorteland. Buitenlanders die kiezen voor een toekomst in Nederland dienen binnen enkele jaren de Nederlandse nationaliteit aan te nemen en "zullen ook speciale kursussen moeten krijgen, waarbij voorrang zal moeten hebben de Nederlandse taal en vervolgens Nederlandse zeden en gewoonten. In ieder geval zullen zij, zoals een gemiddelde Nederlander ook, op de hoogte moeten zijn met wat hun rechten en plichten zijn." Voor gastarbeiders die naar het land van herkomst terugkeren, "moet een dusdanige regeling worden getroffen dat het mogelijk wordt om in eigen land weer een bestaan op te bouwen". En eh, welke partijen hebben de meeste elementen uit dit (volgens jou racistische plan) inmiddels al omgezet in beleid of beleidsvoornemens?