Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klein Oekraïens droneteam legde immens Russisch konvooi op weg naar Kyiv plat

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5283 keer bekeken
  •  
ANP-445683077

Dagenlang was het in het nieuws: het Russische konvooi op weg om Kyiv te veroveren dat op een gegeven moment meer dan 60 kilometer lang was. Het konvooi bereikte de Oekraïense hoofdstad echter nooit, laat staan dat Kyiv zoals gepland onder de voet gelopen werd. Dat is allemaal te danken aan een klein team van dertig Oekraïense commando’s en dronebestuurders op quadbikes die het konvooi vakkundig wisten lam te leggen.

De dronebestuurders zijn zorgvuldig geselecteerd uit een luchtverkenningseenheid genaamd Aerorozvidka, die acht jaar geleden het licht zag door een initiatief van IT-specialisten en hobbyisten die zich vrijwillig aanmeldden na Euromaidan, en hun eigen machines ontwierpen en bouwden. De eenheid groeide sindsdien uit tot een belangrijke pilaar in het succesvolle verzet van het relatief kleine Oekraïne tegen het gigantische Rusland. 

De aanvallen op het konvooi werden ’s nachts uitgevoerd. Op quadbikes reed de speciale eenheid, gewapend met mijnen, nachtkijkers en scherpschuttersgeweren, ongemerkt tot dichtbij de lange rij Russische pantserwagens. De dronebestuurders hadden hun eigen apparatuur ondertussen uitgerust met infraroodkijkers en explosieven. ‘Deze kleine eenheid wist midden in de nacht twee of drie voertuigen in de kop van het konvooi te vernietigen, daarna zat alles vast. Ze bleven nog twee nachten en wisten nog meer voertuigen te vernietigen,’ aldus luitenant-kolonel Yaroslav Honchar. 

Nadat het konvooi was vastgelopen, braken enkele kleinere Russische eenheden los van het grote geheel om alsnog op Kyiv af te koersen, maar hetzelfde Oekraïense team wist vervolgens het bevoorradingsdepot te bombarderen, waarna de Russische troepen zonder olie, gas en explosieven kwamen te zitten. 

Hoewel het westen grote hoeveelheden wapens en andere militaire goederen naar Oekraïne hebben gestuurd, komt weinig daarvan bij de drone-eenheid terecht. Die heeft zich weten te bewapenen door middel van crowdfunding en het onderhouden van een groot, persoonlijk netwerk. Niet alle door Honchar vrijgegeven details konden onafhankelijk worden geverifieerd, maar volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten klopt het dat de kleinschalige maar uiterst effectieve Oekraïense aanvallen het enorme konvooi hebben uitgeschakeld.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.