Joop

Textielkoning ronselde illegaal leden voor Forum Baudet

  •  
09-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
baudet

© cc-foto: Frans Peeters

Roland Kahn, oprichter van de modeketen Coolcat, die eerder onder andere de media haalde omdat hij toenmalig minister Lilianne Ploumen uitmaakte voor ‘linkse kutminister’ , heeft op illegale wijze leden geworven voor Forum voor Democratie. Hij staakte zijn actie toen de partij hem daarom vroeg. Dat onthult parlementair journalist Tom-Jan Meeus in zijn politieke column in NRC. Meeus wijst er op dat FvD een razendsnelle groei in het aantal leden heeft geboekt.
"Nu was er rond de jaarwisseling, toen de partij zich beijverde de VVD te passeren, een bekende ondernemer die de FvD-ledenwerving ondersteunde. Het ging om Roland Kahn, oprichter van modeketen Coolcat, en vorig jaar nog kandidaat-koper van V&D. Hij meent, zei hij eerder in Trouw, dat Nederland „te tolerant” is voor sommige „andere culturen”. Volgens screenshots van Facebook-berichten die Kahn vlak voor de jaarwisseling postte, spoorde hij vrienden aan FvD-lid te worden. Hij schreef: „Ik betaal het lidmaatschap van de eerste 200 ‘FB friends’ en van de vrienden van vrienden!! Happy 2019.’’ Maar diezelfde dag, 19.24 uur, herzag hij dit: FvD had hem gemeld dat zijn actie „niet OK” was: „De mensen die zich tot op heden hebben aangemeld ga ik vergoeden maar vanaf NU niet meer want mijn aanbod is in strijd met de WET.’’"
Kahn wilde geen commentaar leveren op zijn opvallende actie. FvD stelde niet vooraf op de hoogte te zijn geweest van de actie en dat deze minder dan tien nieuwe leden had opgeleverd. De merkwaardige ledenwerving is ook relevant omdat de hoeveelheid subsidie die een partij krijgt mede wordt vastgesteld aan de hand van het aantal leden.
Volgens de Groningse hoogleraar politicologie Gerrit Voerman, tevens directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen komt de actie neer op ronseling en dat is in strijd met de geest van de wet die bepaalt dat mensen uit eigen beweging lid moeten worden van een partij. Het ministerie ziet dat anders:
"Elke vereniging is vrij, mailde een woordvoerder, leden op eigen wijze te werven. Voor de leden die een partij inschrijft na onreglementaire werving, krijgt ze geen subsidie. „Daarom is de actie van de ondernemer op zichzelf niet illegaal, want die leden tellen niet mee.’’"
Het voorval maakt deel uit van een langere beschouwing: Politieke partijen die regels ontwijken – en een ministerie dat steeds wegkijkt
cc-foto: Frans Peeters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

temmink2
temmink215 mrt. 2019 - 10:57

Leuke ludieke actie, de typering ronselen vind ik dan weer wat zwaar. Hij "dwingt" die mensen toch niet om lid te worden, hij geeft aan die gemaakte lidmaatschapskosten terug te betalen, een contributie die mensen ook gewoon van de belasting kunnen aftrekken trouwens. Dat ronselen volgens oud-PvdA gebruik (pre-DENK) is hier totaal niet mee te vergelijken natuurlijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2019 - 20:53

Mr Kahn's intolerante gedachtegoed mag van mij verdwijnen, maar dat zal hij wel niet bedoelen.

frankie48
frankie4811 mrt. 2019 - 8:58

Als je van onsamenhangende verhalen houdt, dan wordt je als kiezer voor een dilemma geplaatst, wordt het weer de VVD, of overweeg je jouw stem uit te gaan brengen op een partij als de PvD, die hierin de overtreffende trap heeft gevonden, want of het nou om zijn voordeur gaat, de rol van Nederland in de EU, wetenschappelijke onderzoeken over het klimaat, of de negatieve invloed van het kapitaal op de wil van het volk, dan weet deze partij daar constant wel een puntje aan te kunnen zuigen.

Libertain
Libertain11 mrt. 2019 - 6:51

Het arteliggende structuur voor het opmars van de xenofobie in ons land wordt met de dag zichtbaarder.

2 Reacties
Libertain
Libertain11 mrt. 2019 - 7:06

....achterliggende...

EricDonkaew
EricDonkaew11 mrt. 2019 - 18:48

Ja, en 2 x 'het' is 2 x 'de' en jouw eerste 'de' is overbodig. En 'voor' kan beter 'van' zijn.

OlavM
OlavM10 mrt. 2019 - 16:28

Je hoeft geen glazen bol te hebben om in te kunnen zien dat de populariteitsgroei van FvD een tijdelijke luchtballon zal blijken. Dit soort rechtspopulistische partijtjes weten vaak wel enige tijd aandacht te trekken en vooral zwevende kiezers aan te trekken, maar na verloop van tijd zakken ze weer in ten gevolge van onderlinge verdeeldheid en gebrek aan degelijke inhoud. De PVV heeft het nog aardig weten vol te houden, maar partijen als de Boerenpartij, Leefbaar Nederland en LPF zakten na een hoogtepunt snel in elkaar. Hiermee wil ik niet zeggen dat de door deze partijtjes geventileerde opvattingen niet maatschappelijk gezien schadelijk of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Integendeel, die moeten met kracht bestreden blijven worden.

11 Reacties
koffieleut2
koffieleut210 mrt. 2019 - 16:38

Dat heet een stembus en luisteren naar de bevolking.

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2019 - 17:44

Luisteren naar de bevolking is het laatste wat een politieke partij moet doen.

Willem D2
Willem D210 mrt. 2019 - 19:08

Hier hebben bijna alle snel groeiende partijen last van. Ook bij D66 liepen er in de succes periode van Terlouw wat opportunisten rond. Als de partij het overleeft en wat stabieler wordt qua omvang zie je meestal ook de rust wederkeren. PVV, 50plus, FvD ze hebben er allemaal last van (gehad), eigenlijk zie je het niet bij de PvdD, maar die moeten de grote groei nog meemaken.

Stheno
Stheno10 mrt. 2019 - 19:26

''Leefbaar' is inderdaad 'met kracht bestreden' zoals jezelf aangeeft dat dat nog steeds moet gebeuren. 6 mei wordt door sommigen nog steeds herdacht als politieke moord, en niet onterecht. Heb je een stemadvies? Norsemen, Inderdaad, waarom luisteren als de happy few elite het wel beter weten hoe het voor het gepeupel behoort te zijn. Zij zijn immers slimmer dan jij (en hebben meer belangen..).

OlavM
OlavM10 mrt. 2019 - 23:16

@ Stheno: Nee, je bedoelt kennelijk de LPF. Natuurlijk bedoel ik iets anders met "met kracht bestrijden" dan jij kennelijk wil insinueren. En daarbij blijf ik natuurlijk, want het gaat om opvattingen die maatschappelijk gezien schadelijk of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Mijn stemadvies is uiteraard: niet op dit soort rechts-populistische partijtjes stemmen.

LaBou
LaBou 11 mrt. 2019 - 6:31

"Luisteren naar de bevolking is het laatste wat een politieke partij moet doen." Luisteren schijnt sowieso een doodzonde te zijn tegenwoordig. Jee zou eens iets horen dat je niet aanstaat. Dan is het veel beter om constant luidkeels je eigen mening te verkondigen.

ton14024
ton1402411 mrt. 2019 - 8:18

´´gebrek aan degelijke inhoud´´ is een grote vergissing, maar het gaat het om de plek op rechts. Wilders wordt oud, Baudet is nog jong.

Sonic2
Sonic211 mrt. 2019 - 9:09

@ Olav M Ik vind het goed( als een van de beste reageerders hier) dat je er inderdaad ook bij stelt dat Leefbaar Nederland( dus niet de LPF) de zoveelste rechts radicale flop was. Uiteraard weg gelogen door veel rechts radicalen. Fortuyn wist het voor elkaar te krijgen bij een partij weg gestuurd te worden terwijl hij in de peilingen op 20 zetels stond. FvD heeft een actieve "base"". Dus die 31000 leden. Het zal wel. We gaan het 20 Maart merken. Dan krijgen we qua stemmers een indicatie. Peilingen zijn mooi. Maar uitslagen zijn echt belangrijk.

Norsemen
Norsemen11 mrt. 2019 - 9:35

Stheno, Dat jij populisme iets goeds vindt dat verbaasd niemand iets. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat de aanhang van populistische partijen voornamelijk bestaat uit mensen die wat minder goed kunnen nadenken.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mrt. 2019 - 18:58

@Norsemen: Luisteren naar de bevolking is het laatste wat een politieke partij moet doen. --------------------------------- Een beetje elitair hè? Een beetje 19e-eeuws zelfs. Burgemeester Dickerdack: "Waarom heb je niet geschoten Bas?" Mag ik een gokje wagen? Nr. 1 D66, Nr. 2: GroenLinks, Nr. 3: eh, ik weet het niet.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mrt. 2019 - 22:54

@Stheno Het was een politieke moord, maar als je dat zegt dan moet je wel erbij vertellen dat het uit de dierenactivistenhoek kwam. Niet iedereen weet dat nog (zelfs GW legt de schuld bij moslims, zie link beneden. Ja en dan gaat het hard natuurlijk, met de beeldvorming. En dat terwijl de pleger van die politieke moord een witte man is die niks met de islam te maken heeft) Het populisme van vandaag gaat ook niet echt over het dragen van bont (want dat zou zijn voorbehouden aan..... de elite (oei!!). De populisten van vandaag verzamelen rondom het thema's anti-islam/vluchteling en behoud van eigen cultuur (cultuur = voetbal, ZP en beelden van zeehelden. Altijd mooi om te zien: GW vol in de fout www.youtube.com/watch?v=IGbOOtv-MgM

Xitipu
Xitipu10 mrt. 2019 - 15:25

Je moet je als textielgigant niet met politiek bemoeien. Je daagt je klanten uit om een mening over je politieke standpunten te hebben. Dat gaat je altijd geld kosten. Altijd. Bedrijven moeten zich nooit publiekelijk met politiek bemoeien. De meeste doen dat ook niet.

2 Reacties
korheiden2
korheiden210 mrt. 2019 - 22:14

@Willem D : 'Hier hebben bijna alle snel groeiende partijen last van.' Wat dan te denken van groen Links? Vijf jaar geleden kwam Jesse Klaver nipt met een restzetel de Tweede Kamer in. Zijn partij had toen 4 zetels. Nu staat GL op 18 zetels in de peilingen, wat vooral wordt veroorzaakt door de teruggang van D66 en PvdA. Er is een vrij stabiel electoraat voor links. Op rechts staan PVV/FVD op 30 zetels. Het midden, dat wordt steeds kleiner.

LaBou
LaBou 11 mrt. 2019 - 6:31

En dat kun je natuurlijk bewijzen"

Xitipu
Xitipu10 mrt. 2019 - 13:36

Het klinkt veel, 19 zetels bij Maurice de Hond, maar het is geen 19%. Het is 12.5%. De PVV levert ook in. Want het zijn deels communicerende vaten. Er is vanwege de FvD wel enige groei om de populistische flank, maar het is niet echt spectaculair. Samen met de PVV hebben ze 33 zetels. De SP levert een paar zetels in, het wonder Marijnissen heeft niet gewerkt. Dit alles volgens Ipsos, dat om redenen veel betrouwbaarder is dan Peil. Maar ook bij Peil komen ze samen op 34 uit. Alleen is daar de FvD groter. Samen dus 17%, best wel veel. Dat is de populistische kant van Nederland. Niet genoeg om de EU op te blazen, ook niet genoeg om de grondwet te veranderen. Nederland gaat gewoon door met centrum-regeringen, soms beetje links, soms beetje rechts. Het is verdeel en heers. De PVV en de FvD hebben wel veel gemeen wat betreft Nexit en xenofobe en deels racistische inslag bij de aanhang. Maar ze zijn niet verenigbaar. De PVV is links en de FvD is rechts. De SP begint zich met hun verbale actie tegen Polen ook weer te bewegen richting dit smoezelige blok, mogelijk vermoeden ze dat daar aanhang te halen valt. Want de SP zakt een beetje in. Niets om je zorgen te maken.

5 Reacties
kweenie2
kweenie210 mrt. 2019 - 17:50

De PVV is niet links. De PVV is populistisch. Wat ze toevallig aan linkse standpunten uitdragen is omdat ze denken dat ze daar hun achterban mee bereiken, niet vanuit enige innerlijke overtuiging.

koffieleut2
koffieleut211 mrt. 2019 - 5:39

De PVV is sociaal links en economisch rechts. Dus eigenlijk een midden partij.

LaBou
LaBou 11 mrt. 2019 - 6:35

"Dit alles volgens Ipsos, dat om redenen veel betrouwbaarder is dan Peil" Je kunt gelijk hebben maar je argument daarvoor is gewoon kul.

Xitipu
Xitipu11 mrt. 2019 - 9:04

Het maakt niet zoveel uit waarom de PVV zich links gedraagt. Ze hebben hun doel publiek duidelijk in de minder intellectuele en armere lagen van de bevolking. Zeg maar de kansloze blanke mensch. En omdat ze dit tot hun aanhang beschouwen gedragen ze zich links. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it .........probably is a duck.

LaBou
LaBou 11 mrt. 2019 - 14:15

"Het maakt niet zoveel uit waarom de PVV zich links gedraagt. Ze hebben hun doel publiek duidelijk in de minder intellectuele en armere lagen van de bevolking. Zeg maar de kansloze blanke mensch. En omdat ze dit tot hun aanhang beschouwen gedragen ze zich links. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it ………probably is a duck. " En dus is er niets links aan de PVV. Immers, kijk naar hun opstelling bij stemmingen in de kamer over sociale en economische onderwerpen. De PVV is gewoon rechts.

Purper Floyd
Purper Floyd10 mrt. 2019 - 12:30

Gevalletje niks aan de hand dus. Heeft die Kahn €250 gekost, verklaart op geen enkele manier de snelle toename van het aantal FvD leden, is meteen door FvD afgekapt. Ik zou zeggen, netjes afgehandeld FvD.

ton14024
ton1402410 mrt. 2019 - 12:12

Wat vindt FvD er zelf van? Je verschuilen achter een klerentent getuigt niet van enige klasse. Die transparante partij volgt Trump richting glasnost.

3 Reacties
RealistischLinks
RealistischLinks10 mrt. 2019 - 12:56

Goed lezen is een kunst: " Maar diezelfde dag, 19.24 uur, herzag hij dit: FvD had hem gemeld dat zijn actie „niet OK” was: " Diezelfde dag dus nog. En waar haal je het "verschuilen" vandaan?..

Krek
Krek10 mrt. 2019 - 13:08

Geachte Ton, De reactie van FvD staat, heel transparant, in het artikel: "Maar diezelfde dag, 19.24 uur, herzag hij dit: FvD had hem gemeld dat zijn actie „niet OK” was"

ton14024
ton1402411 mrt. 2019 - 8:03

´´Fvd had hém gemeld´´ Dat is niet transparant.

Cruise
Cruise10 mrt. 2019 - 12:00

Pikant is dat Kahn in verleden een kortstondige relatie heeft gehad met de leidster van de politieke tegenpool van FvD namelijk Sylvana Simons van het Amsterdamse Bij1; hij gaf recent in interview in Trouw aan dat zij een destructieve geest heeft maar je kunt van Baudet m.i. nu ook niet zeggen dat hij wel constructief is !

Quibus2
Quibus210 mrt. 2019 - 11:50

Maar warom vond hij Ploumen nou een 'linkse kutminister'? Moest hji minimumloon betalen, of mocht hij pensioen of andere voorzieningen voor zijn personeel niet leegroven om zijn noodlijdende keten overeind te houden of zoiets? Wat is het toch vreselijk dat zulke uitzui.. ehm, hardwerkende ondernemers zich allemaal aan die vreselijke regeltjes moeten houden!

3 Reacties
Trostomaat
Trostomaat10 mrt. 2019 - 16:56

Hij vond haar een 'linkse kutminister' omdat ze loog over de opstelling van zijn bedrijf waardoor dat bedrijf schade leed.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal10 mrt. 2019 - 18:14

Kahn wil oprecht al langer met zijn textielbedrijven bevorderen dat deze met eerlijke arbeid geproduceerd worden in de niet-westerse landen en laat daarnaast een deel van de opbrengsten ter bevordering van eerlijke handel komen. Ploumen verweet hem destijds publiekelijk dat dat bij verschillende bedrijven waarvandaan hij producten gebruikte het desondanks niet het geval was dat er sprake was van eerlijke arbeid. Daarmee ging ze er aan voorbij dat dat kwam omdat niet hij maar de eigenaren van de toeleverende fabrieken in gebreke bleven. Hij streefde er oprecht wel naar daar verandering in te brengen en kreeg dat ook steeds meer voor elkaar. Daarin verschilde hij bijvoorbeeld niet van Floortje Dessing, net als hij eigenaar van textielondernemingen met een eerlijk imago (Kuyichi), wat ondanks alle goede bedoelingen, net zomin verscheidene hen leverende bedrijven zover kreeg eerlijk te betalen voor arbeid en ook niet dat milieuvriendelijk te doen. Veel meer dan Kahn deed Dessing's Kuyichi voorkomen dat zij eerlijk handelde en al haar materialen milieuvriendelijk waren. https://www.nrc.nl/nieuws/2011/05/07/een-spijkerbroekensprookje-12014510-a621837 Kuyichi met Dessing net als Kahn met zijn bedrijf streefden er desondanks met steeds meer succes beide oprecht en met steeds meer succes wel naar. Dat is hen als ondernemers, die ook naar de commerciële belangen moeten kijken, te prijzen. Zo'n minister heeft makkelijk praten. Kahn neemt dan, zoals hij bekend is, geen blad voor zijn mond. Dat soort botheid is natuurlijk niet altijd slim, hoe begrijpelijk ook. https://www.marketingtribune.nl/food-en-retail/weblog/2013/11/het-ware-gezicht-van-roland-kahn/index.xml

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mrt. 2019 - 19:22

'Kahn wil oprecht al langer met zijn textielbedrijven bevorderen dat deze met eerlijke arbeid geproduceerd worden' Het charme offensief van Kahn heeft zo te lezen goed gewerkt. Kahn is zo'n ondernemer die uiteindenlijk helemaal niets aan de wereld toevoegt behalve een heleboel troep waar hij goed aan verdiend. Logisch dat zo'n type zich thuis voelt bij ééndimensionale alfa mannetjes zoals Baudet.

M7
M710 mrt. 2019 - 11:31

Domme aktie van dhr Kahn, prima reaktie van FvD

4 Reacties
Sjef Peeters
Sjef Peeters10 mrt. 2019 - 13:23

Als ondernemer mag Kahn best een politieke partij promoten of steunen, want dat doet Shell, Unlilever,Akzo,Philips, en al de andere grote multinationals ook bij de VVD, maar hij had de mensen zelf moeten laten betalen voor hun lidmaatschap van het forum. Nou zullen die maximaal 200 onterechte leden ook geen deuk in een pakje boter slaan, op een totaal van meer dan 30.000 leden.

Satya
Satya10 mrt. 2019 - 13:58

Jij stemt zeker op ze? Mensenrechten zijn jouw ding denk ik ook niet.

Norsemen
Norsemen10 mrt. 2019 - 17:48

Sjef, hoe kom je erbij dat die ondernemingen de VVD steunen?

M7
M710 mrt. 2019 - 23:23

@sataya : nee, ik zal zeker niet stemmen op FvD maar wat hebbben mensenrechten nu met deze aktie van doen ?

Bernie2
Bernie210 mrt. 2019 - 11:30

Zo cool is die vunzige cat dus. Wij consumenten zijn té tolerant geweest voor de intermenselijke smeerpijp. Exit kledingkoperij bij CoolCat

2 Reacties
Mr Ed
Mr Ed10 mrt. 2019 - 19:08

Doet u nu echt alsof u klant was bij Cool Cat? Bent u er ooit wel eens binnen geweest?

Bernie2
Bernie211 mrt. 2019 - 15:17

Ach Abel, doe jij nu net of je op school nooit begrijpend hebt leren lezen?

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal10 mrt. 2019 - 11:07

Afgezien dat de snelle groei van FvD natuurlijk zeker niet verklaard kan worden aan de 200;))) mensen die Kahn wilde belonen als zij zich als lid zouden melden heeft de partij zelf hem meteen verzocht dit te staken omdat ze het niet principieel niet OK vond. Dan is FvD hier alleen maar te prijzen zoals ze ook als het haarzelf betreft schoon schip maakt waar zij zich heeft opgericht om de democratie te bevorderen.

2 Reacties
Sonic2
Sonic210 mrt. 2019 - 13:47

Als jij niet zo ontzettend bevooroordeeld was en niet zo erg Baudet achter na had gelopen, had je hier uit de conclusie kunnen trekken dat het intern bij Baudet en FvD een rommeltje is. Het past ook in het patroon. Het past in het patroon van fake accounts en nep petities. En eigenlijk als je verder door beredeneerd. De peilingen van de Hond worden ook bij een klein panel afgenomen. En op internet. De Hond corrigeert natuurlijk wel. Neem ik aan. Het is niet dat je het niet kan zien aankomen. Het is niet dat al die dingen uit de lucht komen. Zet je verliefdheid op Baudet opzij. Zet je roze bril af en kom ter aarde en laat a.u.b dat vreselijke FvD voor wat het is. Merel heeft het hieronder al mooi verwoord.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal10 mrt. 2019 - 14:15

Nietje teveel;)

Poezenmens
Poezenmens10 mrt. 2019 - 10:23

Ons electoraat is voor een deel weer eens volledig van het padje. FvD staat als tweede partij in de peiling van Maurice de Hond. Ik heb een déjà vu met 2002, het belachelijk hoge zetelaantal in de peiling voor Lijst Pim Fortuyn in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002.

3 Reacties
Sonic2
Sonic210 mrt. 2019 - 14:00

@ Merel De verkiezingen op 20 Maart zullen wat weg krijgen van de verkiezingen in 1966. Groenlinks zal enorm winnen op links. Klaver heeft nauwelijks meer obstakels op weg na 20 Maart. Jetten en Marijnissen krijgen niets voor elkaar. De linkse kiezer gelooft Asscher niet meer. De door rekening van 13 Maart zal Groenlinks nog veel verder in de kaart spelen. Het sluiten van kolencentrales ook. Als zijn vooraf ingestudeerde oneliners er uitkomen in de laatste dagen dan zal Groenlinks winnen. FvD gaat ook flink winnen. Ook een onvoorstelbaar momentum. Buma was echt heel slecht Donderdag. Inspiratieloos. Wilders oogde vermoeid en uitgeput en zit duidelijk in zijn nadagen. Zijn plaat was al jaren grijs, maar nu is het wel heel veel herhaling. Laat FvD maar flink winnen in Maart. Laat Baudet vooral veel nieuwe staten leden krijgen. Laat hem vooral overmoedig worden. Die gaat nog wel een keer onderuit. Het rechtse electoraat is inderdaad volledig van het paadje, maar dat schijn je hier van sommige mensen niet te mogen zeggen.

Peeman
Peeman10 mrt. 2019 - 14:05

Volgens mij zijn de huidige mainstream-partijen behoorlijk van het padje als mensen naar een partij als FvD moeten lopen.

Zakenpief
Zakenpief10 mrt. 2019 - 17:37

@Merel, Ik denk dat het allemaal wel mee gaat vallen. Ik heb het idee dat de mensen die nu in peilingen aangeven FvD te steunen, traditioneel geen stemmers voor Provinciale Staten zijn.

Zwerfstein
Zwerfstein10 mrt. 2019 - 10:22

zo gaat dat blijkbaar in zijn Facebook-bubbel, mooi inkijkje wel in de treurigheid van zo'n partij

Eric Minnens
Eric Minnens10 mrt. 2019 - 10:11

Coolcat? Dat is toch die zaak voor Jan met de Pet? Toch veel te goedkoop voor de smaak van Baudet? Mijn broek zakt af, waar is het toilet?

korheiden2
korheiden210 mrt. 2019 - 9:53

Baudet heeft dit soort praktijken absoluut niet nodig. Na het RTL4-debat stijgt FVD alweer in de peilingen. Bij Maurice de Hond staan ze al op 19 TK-zetels, en daarmee zouden ze de tweede partij zijn. Ik weet het, het zijn slechts peilingen, het moet eerst nog gebeuren, maar toch.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde10 mrt. 2019 - 12:29

Kor, Ik zou niet te veel waarde hechten aan de uitslagen van de Hond. Hij gebruikt een soort loterijsysteem dat nogal omstreden is. Wat hij kort gezegd doet is het isoleren van de groei en daar een kansberekening op los laten. Hij doet dat omdat hij een te kleine sample (steekproefgrootte) heeft. Hij extrapoleert wat hij heeft naar wat hij op basis van de groeicurve verwacht dat het gaat worden. Dat is riskant en we hebben nu een paar keer gezien dat hij om weer in lijn te komen met de resultaten van andere peilingen de resultaten (waarschijnlijk) handmatig bijstelt. Opvallend daarbij is dat het steeds om populistische partijen gaat. Of dat is om te waarschuwen of om die partijen een stimulans te geven is niemand, behalve de Hond en zijn team, duidelijk.

Satya
Satya10 mrt. 2019 - 13:55

Mooi een land dat mensenrechten niet zo belangrijk vindt. Uithongering als een normale manier van oorlogvoering beschouwd. Dat er mensen zijn die op die partij stemmen is een raadsel. Of toch niet?

Bouwman2
Bouwman210 mrt. 2019 - 9:35

Politieke partijen komen en gaan. Panta rei, als een natuurverschijnsel. Kies toch een andere optie dan de opkomst en ondergaan en de waterstanden te bestuderen. Daar zijn gewoon tabellen voor. Lees liever een boek, je zult versteld staan over wat je leest. Of als je dat niet wilt, dan kun je kosteloos op JOOP terecht voor hetzelfde.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal210 mrt. 2019 - 7:37

waar gaat het over ? de meest duidelijke politieke website die ik ooit bezocht heb toont samen met partijpolitiek in hapklare blokken ook een gemakkelijke manier om lid te worden ... kosten : 25 euro per jaar ... meneer Coolcat trekt daar wel ff zijn portemonnaie open. FvD gaf aan daar niet van gediend te zijn. Zeer correct en transparant; case closed

Grietje Genot
Grietje Genot10 mrt. 2019 - 0:34

Coolcat - en wat een lekker inheems stukje cultuur is dat niet? - blijkt kat in zak.

Trostomaat
Trostomaat9 mrt. 2019 - 22:57

'Niet OK' zei FvD en de actie werd direct gestopt door de ondernemer in kwestie. Een hoogleraar die niet weet wat ronselen betekent, maar deze term hanteert om gretig te kunnen spreken over 'in strijd met de geest van de wet'. Een woordvoerder van het ministerie die het wel snapt en aangeeft dat zelfs als de werving 'onreglementair' is (waarvan geen bewijs), de actie van de ondernemer niet illegaal te noemen is. Hoe op basis hiervan geconcludeerd kan worden dat er sprake is van 'illegaal ronselen', is mij een raadsel. Niks aan de hand. Gewoon doorlopen.

2 Reacties
adriek
adriek10 mrt. 2019 - 7:36

Van Dale woordenboek geeft als tweede betekenis bij ronselen: "werven in het algemeen". De eerste betekenis is werven met list of geweld, listen kunnen handige oplossingen of sluwe kunstjes zijn. Het aanbieden van een 'gratis' lidmaatschap is best wel listig, de hoogleraar weet derhalve prima wat ronselen betekent. In hoeverre de aangewende methode illegaal is, lijkt me voer voor juristen. Tip voor politieke partijen met te weinig leden: een gratis lidmaatschap samen met het akoord gaan met cookies op een populaire website lijkt een goede andere manier om snel veel leden te werven...

Trostomaat
Trostomaat10 mrt. 2019 - 12:58

@Eirda, Inderdaad: Ronselen: met list of geweld aanwerven List: slim verzinsel, sluwe streek Zowel verzinsel als streek hebben een negatieve connotatie. Leden werven met het aanbod het eerste lidmaatschapsgeld te vergoeden, is noch een verzinsel, noch een sluwe streek. Het komt bij mij over dat de hoogleraar zich in zijn uitspraken door iets anders laat leiden dan door zijn deskundigheid. Mensen worden nog steeds uit eigen beweging lid.

JohnVKR
JohnVKR9 mrt. 2019 - 22:51

Het lijkt me in ieder geval helder dat we nooit meer bij CoolCat moeten kopen, maar dat wisten we eigenlijk al eerder.

11 Reacties
Bas2
Bas210 mrt. 2019 - 7:14

Want?

madbako
madbako10 mrt. 2019 - 9:07

@Bas 10 maart 2019 at 08:14 Want? Véél te dure kudtwinkel

Nico de Mus
Nico de Mus10 mrt. 2019 - 9:27

!! maar dat wisten we eigenlijk al eerder.!! want , je vindt het te duur...of...

JohnVKR
JohnVKR10 mrt. 2019 - 10:33

@Bas 1 - Omdat meneer CoolCat Lilian Ploumen een ‘linkse kutminister’ noemde. 2 - Omdat meneer CoolCat kinderarbeid in Bangladesh geen enkel probleem vond (en waarschijnlijk nog steeds vindt, want hoe meer winst hoe beter), 3 - Omdat meneer CoolCat een partij steunt van waaruit racistische uitspraken worden gedaan, een partij die bovendien goede contacten heeft met antisemitische en white supremacist mensen en organisaties, en bovendien een partij die de invloed van de mens op klimaatverandering ontkent. Wil je nog meer redenen? Kan hoor...

JohnVKR
JohnVKR10 mrt. 2019 - 10:43

@Bas De Amerikaanse pizaketen Papa John's heeft diens oprichter en inmiddels ex-CEO John Schnatter zelfs gedwongen op te stappen na racistische uitspraken, waarna het hem zelfs werd verboden ooit nog het hoofdkantoor te betreden. Het zou goed zijn als de zoons van Roland Kahn, die de zaak vanaf 2021 gaan runnen, hetzelfde besluit nemen jegens hun vader. Want ik ken veel mensen die vanwege deze man doelbewust niet bij CoolCat naar binnen gaan.

Markzelluf
Markzelluf10 mrt. 2019 - 11:22

John, Ploumen heeft excuses aangeboden aan Kahn wegens valse beschuldigingen

Nico de Mus
Nico de Mus10 mrt. 2019 - 11:42

@JohnVKR 10 maart 2019 at 11:43 !!Want ik ken veel mensen die vanwege deze man doelbewust niet bij CoolCat naar binnen gaan.!! Je verzint het ,of je verkeerd in veel betere kringen...ik denk het eerste ... Ik hoor in mijn omgeving zoiets nooit,dan zal ik wel bij het klootjesvolk horen.

Krek
Krek10 mrt. 2019 - 13:12

Geachte JohnVKR, U heeft, vermoed ik, de rectificatie van mevrouw Ploumen gemist: "In een persbericht rectificeert Ploumen haar beschuldigingen jegens Coolcat. De minister heeft een „verhelderend” gesprek gehad met Coolcat-eigenaar Roland Kahn, schrijft ze. In het persbericht beklemtoont Ploumen dat de inspanningen van Coolcat „belangrijk” zijn voor de kledingsector in Bangladesh. „Het is goed van de heer Kahn te horen dat Coolcat verantwoorde inkoop serieus neemt.” Volgens de advocaat van Coolcat, Jerry Hoff, is de tekst van het persbericht „in goed overleg” met de minister tot stand gekomen. Voor hem is de rectificatie van Ploumen, die zegt te „betreuren dat er verkeerde suggesties zijn gewekt”, „ruiterlijk genoeg”. „Er is een tijd van oorlog voeren en een tijd van vredespijp roken.” Uit: https://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/28/minister-ploumen-trekt-kritiek-op-coolcat-in-1343873-a288699

Trostomaat
Trostomaat10 mrt. 2019 - 13:19

JohnVKR, Iedereen kan zo zijn eigen reden hebben om niet bij Coolcat te kopen, echter: [ Omdat meneer CoolCat Lilian Ploumen een ‘linkse kutminister’ noemde.] Het klinkt wat bot, maar hij zei wat hij dacht en dat werd toevallig stiekem opgenomen. Hij had natuurlijk een punt. [ Omdat meneer CoolCat kinderarbeid in Bangladesh geen enkel probleem vond (en waarschijnlijk nog steeds vindt, want hoe meer winst hoe beter] Een regelrechte leugen. Ploumen heeft dat later ook moeten erkennen. De voorstelling van zaken die zij gaf over Coolcat was onjuist en daarmee schadelijk voor CoolCat en daar viel Kahn terecht over. [3 – Omdat meneer CoolCat een partij steunt van waaruit racistische uitspraken worden gedaan, een partij die bovendien goede contacten heeft met antisemitische en white supremacist mensen en organisaties, en bovendien een partij die de invloed van de mens op klimaatverandering ontkent.] Welke uitspraken bedoel je? Welke antisemitische en white supremacist mensen en organisaties bedoel je? Wat zijn 'goede contacten'? Waaruit blijkt dat er daarmee 'goede contacten' zijn? Ik koop ook niet bij CoolCat. Gewoon daarom, ik ken het niet. Maar als ik om politieke redenen niet bij een bedrijf zou willen kopen, dan wil ik wel dat dat goede redenen zijn. Een onderbouwing ervan is essentieel. Jouw redenen zijn enerzijds gebaseerd op onwaarheden en anderzijds ontbreekt de onderbouwing.

Bas2
Bas210 mrt. 2019 - 13:22

Ondanks je onderbouwing dus geen link met het artikel, anders dan het ventileren van uwaversie voor zowel de persoon Kahn, zijn bedrijf Coolcat en - uiteraard - FvD.

JohnVKR
JohnVKR10 mrt. 2019 - 15:42

Allen A. Kahn heeft Ploumen een ‘linkse kutminister’ genoemd. Zeer fatsoenlijke man dus, deze meneer Kahn. B. Dat er na het verhelderende gesprek een gezamenlijk statement naar buiten werd gebracht met de tekst: „Het is goed van de heer Kahn te horen dat CoolCat verantwoorde inkoop serieus neemt” zegt me echt helemaal niets. De vraag of dat "serieus nemen van verantwoorde inkoop" ook daadwerkelijk iets heeft opgeleverd. Laatst kwam er zelfs een Britse NGO in het nieuws die bij een fabriek in Bangladesh, waar kinderen in mensonterende omstandigheden werken, inkoopt. Prima als jullie Roland Kahn op zijn mooie ogen geloven, maar "serieus nemen van" is toch echt iets heel anders dan de zekerheid dat er geen kinderarbeid meer aan te pas komt. En zelfs als dat wel zo zou zijn. Zijn steun voor FvD is reden genoeg om niet bij CoolCat te kopen, lijkt me. En ja, ik ken inderdaad mensen die niet bij CoolCat willen kopen omdat ze deze meneer Kahn inderdaad niet zo'n heel aardige man vinden. En mocht het wel een aardige man zijn, dan helpt zijn steun aan FvD niet mee om zijn imago te verbeteren.

Bert de Vries
Bert de Vries9 mrt. 2019 - 22:20

Tsja, storm in een natte vingerhoed.