Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Klaver wil linkse lente kweken

  •  
22-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jesse Klaver roept op om bij de komende verkiezingen vooral op een linkse progressieve partij te stemmen. Dat hoeft niet op GroenLinks te zijn. Een stem op D66, PvdA of SP is ook prima.
GroenLinks breekt op een poster een lans voor “meer Lilian & Lilianne & Sigrid & Jesse”. Wat Klaver betreft hadden Sylvana (Simons) en Esther (Ouwehand) daar ook nog bij gekund, zei hij zondag in een toelichting bij Op1.
“In de politiek gaat het vooral over de verschillen, zeker in de verkiezingscampagne, terwijl we complementair zijn aan elkaar”, vindt Klaver. “Je hebt ons allemaal nodig om Nederland te veranderen.”
 
In een essay werkt Klaver zijn ideeën voor een progressieve samenwerking verder uit. “Deze verkiezingen gaan over veel meer dan de vraag hoeveel groenlinkse collega’s naast me zullen zitten in de Tweede Kamer”, meent de GroenLinks-leider. “Mijn persoonlijke drive en mijn belangrijkste doelstelling zijn deze keer anders, fundamenteler. Ik wil progressief Nederland groter en sterker maken.”
" Wij voeren deze keer dus niet alleen campagne voor mij en voor GroenLinks. Met GroenLinks gaan we campagne voeren voor progressief Nederland, voor meer samenwerking, voor onze gedeelde waarden en ideeën. Wij zullen focussen op de overeenkomsten in plaats van telkens weer de verschillen uit te vergroten. Wellicht is dat een primeur, maar dan wel een waar ik bijzonder trots op ben. Als groenen in Europa houden we ervan om de vormen en gewoontes van de politiek en campagnes te veranderen. Hopelijk is het zelfs een blijvertje: campagne voeren met elkaar in plaats van altijd tegen elkaar."
Wellicht is dat een primeur, maar dan wel een waar ik bijzonder trots op ben. Als groenen in Europa houden we ervan om de vormen en gewoontes van de politiek en campagnes te veranderen. Hopelijk is het zelfs een blijvertje: campagne voeren met elkaar in plaats van altijd tegen elkaar.
Klaver wil, net als bij de verkiezingen van 1972, een stembusakkoord tussen GroenLinks, D66 en PvdA: Keerpunt 21. Op veel enthousiasme bij de andere linkse partijen hoeft GroenLinks vooralsnog niet te rekenen. D66, PvdA en de SP zien een dergelijke afspraak voor de verkiezingen niet zitten.
“We geloven niet dat het goed is voor Nederland als de politiek nu als blokken tegenover elkaar gaat staan”, zegt Sigrid Kaag. De PvdA meent dat de verschillen met D66 te groot zijn. “Bijvoorbeeld als het gaat om het beteugelen van de stijgende huren, het stevig aanpakken van huisjesmelkers en een eerlijke belasting voor miljonairs en multinationals.”
“We hoeven dus niet bang te zijn dat er in Nederland allemaal blokken tegenover elkaar komen te staan”, concludeerde voormalig parlementair verslaggever Fons Kockelmans vorige week al op  Joop. “Hooguit blokjes van één partij. Hele kleine blokjes.”
Klaver geeft de moed niet op. “Ik kan of wil andere progressieve partijen niet verplichten”, schrijft hij. “Maar omdat het zo cruciaal is voor de toekomst van Nederland, wil ik er geen enkel misverstand over laten bestaan. Wij willen samen optrekken met andere progressieve partijen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (163)

Joost Spits
Joost Spits25 feb. 2021 - 0:57

Franskwakman@ objectief gezien is d66 een linkse partij, waar wel links van het midden. Zo is deze partij strikt gesitueerd en dat is geen persoonlijke mening. Binnen het vak politicologie wordt zo gekeken naar d66. Echter, als je vindt dat deze partij rechts is, zou dat kunnen betekenen, dat jezelf sterk links georiënteerd bent; je ervaart d66 dan als betrekkelijk rechts. Begrijpelijk. Maar nogmaals objectief gemeten binnen het politieke spectrum is d66 een linkse partij; een progressieve, linkse middenpartij. Voorbeeld van een (rechtse) middenpartij is het CDA. (Zie  kieskompas)

Libertain
Libertain24 feb. 2021 - 9:36

@Joost, mag het weten...("maar de linkse partijen inclusief de enge club D’ 66, is voor mij ook een gruwel.") Hiermee is de hele bovenstaande reactie in de prullenbak komt te vervallen omdat er over emoties wordt gesproken die klassikaal kenmerkend voor ultrarechts Nederland zijn die ook haast nooit iets met argumenten heeft, wel met gruwelende haat jegens links Nederland. Wiegel mag in Zwarte Piet geloven, zijn eigen zin, geloof ik wel in SintaKlaas omdat hij Internationaal bekend - geen Zwarte Pieten erbij heeft die in de polder door rechtse mensen tussendoor bedacht zijn om reden van eigen complexen.

1 Reactie
Joost Spits
Joost Spits25 feb. 2021 - 1:01

Het mag duidelijk zijn dat uw reactie bol staat van de complexen, niet ik. Projectie, noemen ze dat in de psychologie...

Joost Spits
Joost Spits23 feb. 2021 - 15:31

Klaver is voor mij een van de grootste politieke fiasco' s sinds decennia. Fons de Poel noemde Jesse Klaver ooit een snotneus; ik kan me daar wel in vinden. Als ik Klaver zie, moet ik telkens denken: goh zeg, we zitten toch nog niet in de maand mei, meneer komt net uit het ei. Mocht Klaver en consorten ooit gaan regeren betekent dit de terugkeer van een gigantisch ambtenarenapparaat, dat klauwen met geld kost. Het principe van een uitdijend ambtenarenapparaat is onlosmakelijk verbonden aan linkse politiek. Het is zelfs binnen de leer van de politicologie een van de kernbegrippen, waaraan je linkse politiek herkent. Het wordt dus weer ouderwets potverteren. Zoals Wiegel ooit zei over Joop den Uyl: "Geloven jullie nog in Sinterklaas? Kijk, daar zit tie! (zonder hoed)." Destijds premier Kok lette wel beter op de centjes, alhoewel we nog altijd zitten te wachten op het kwartje van Kok, dat we nooit meer terug hebben gekregen. Kijk, of het nu de duizend euro van Rutte is of het kwartje van Kok, de beloftes vallen rechts en links in het water. Ben het dus ook niet eens met rechts-Nederland en al zeker niet met een apert absurd figuur als Thierry Baudet, maar de linkse partijen inclusief de enge club D' 66, is voor mij ook een gruwel. Kortom, ik ben een van die eenzame kiezers die met een lang gezicht en knikkende knieën zich voortsleept naar het stemhokje. ... en denkt ...of je nu door de kat of door de hond gebeten wordt...gebeten wordt je...

1 Reactie
poeslief
poeslief23 feb. 2021 - 19:16

en steeds meer mensen met jou.

poeslief
poeslief23 feb. 2021 - 14:21

Kaag + Klaver = Klaag Vaker.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 feb. 2021 - 12:45

Mijn indruk is dat als D66 voor jou links is, je zelf al aardig rechts moet staan. Nee SP aub niet.

5 Reacties
Jozias2
Jozias223 feb. 2021 - 13:18

Die kun je ook omdraaien.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 feb. 2021 - 14:23

Er is niks relativerends aan het neoliberalisme van D66. Individualisme voor de rijken.

Pater
Pater23 feb. 2021 - 15:02

Klaver heeft het over een progressief stembusakkoord, D66 zit meer op de koers van marktwerking dan de andere drie en is derhalve minder links. Maar ook met D66 is een prima kernpuntenakkoord af te spreken. Verhoging minimumloon, een progressieve belastinghervorming, halvering van de veestapel, meer geld voor mensen in de verpleging en verzorging en leerkrachten, krachtig klimaatbeleid, geen asfalt maar natuur. Het gaat erom zoveel mogelijk samen op te trekken tegen het blok van VVD en aanhangwagen het CDA o.l.v. Hoekstra. Op die manier liggen er unieke kansen voor een regering zonder rechtse meerderheid. Temeer omdat de ca. 20 extreemrechtse zetels zich bij voorbaat hebben gediskwalificeerd.

Mr Ed
Mr Ed23 feb. 2021 - 15:43

"Op die manier liggen er unieke kansen voor een regering zonder rechtse meerderheid.' Nou, je komt dan uit op CDA/D66/PvdA/GL/SP/PvdD en dan heb je nog een paar zetels nodig. Denk je echt dat Hoekstra daaraan begint?

Pater
Pater24 feb. 2021 - 12:11

@Abel De prognoses kunnen nog best heel anders uitvallen. Maar ook met de huidige prognoses is het van belang dat links/progressief een blok vormt dat minstens zo groot is als de VVD. Dat bedoelde ik.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 feb. 2021 - 12:10

Tot nu toe is iedere stem op links een verloren stem geweest. De PvdA mocht aanschuiven bij Rutte 2 en heeft dat bijna moeten bekopen met de dood. Nu interesseert het heil van partijen mij helemaal niets. In tegenstelling tot de mannetjes en vrouwtjes van de partijleiding zelf. Keer op keer hebben ze ons als linkse stemmers bedrogen. Iedere keer weer gaven we ze het voordeel van de twijfel, we gaven ze onze loyaliteit en sympathiestem en wat deden ze er mee? Helemaal niets. Elkaar een beetje vliegen afvangen, zich roomser voordoen dan de paus. Eigenlijk zou niemand nog op een linkse partij moeten stemmen om ze te laten weten dat we genoeg hebben van hun eigen gelijk en hun onvermogen een front te vormen tegen het rechtse beleid van de afgelopen 50 jaar. We geven daar rechts de schuld wel van maar eigenlijk waren we het zelf, met onze naïviteit denkende dat het links toch een keer moet lukken. Nou, het lukt ze niet en dat ligt niet aan de kiezer maar aan de partijen zelf. Nu ook weer, stemmers van GL en PvdA vinden het een goed idee dat hun partijen samen gaan. Het zou meteen de grootste worden en daarmee het initiatief naar zich toe kunnen trekken. Nee, zeiden de partijbonzen, zien we niet zitten. Een lijstverbinding dan? Nou, als het echt moet. Maar de SP en de PvdA willen niet met D66, en D66 wil niet met de SP. Keerpunt 21 dan, een ijzersterke vondst van GL, maar het enthousiasme op links er ver te zoeken. Het zijn net gereformeerden die liever vast houden aan hun eigen, kleine gelijk dan dat ze iets voor hun kiezers of het land willen doen. Natuurlijk is het ook de aanhang van vooral de SP die wars is van samenwerking op links. Om dezelfde redenen, wij zijn goed en alle anderen zijn slecht. De toetsenbordridders van links weten precies hoe de wereld er uit moet gaan zien. Zo en niet anders. Geen wonder dat Rutte met zijn 40 zetels zich doodlacht om zoveel banaliteit. Volgens de stemwijzer moet ik dit keer op Volt of Bij1 stemmen en ik denk er sterk aan om dat te gaan doen.

2 Reacties
Jozias2
Jozias223 feb. 2021 - 13:20

Volgens mij sluit de PVDA D66 niet uit. Grappig VOLT kwam er bij mij ook uit, dillemma: stem je op een kleine partij met het risico dat je stem verloren gaat en aan de andere kant als iedereen zo denkt dan wordt zo'n partij nooit groter.

Pater
Pater23 feb. 2021 - 14:45

"Nee, zeiden de partijbonzen, zien we niet zitten.", schrijft Martin over een fusie GL - PvdA. Kletspraat. De leden zijn de baas, vanuit de leden kwam er geen initiatief voor een fusie. Wél voor een stembusakkoord. PvdA en GL gaan daar wél mee door, beter iets dan niets, SP en D66 blijven welkom.

Bink Bruins
Bink Bruins23 feb. 2021 - 11:49

Met voor de schapen die de hen lokkende herder in de lente volgen straks bedankt met het offerfeest in de zomer.

Ivan61
Ivan6123 feb. 2021 - 10:02

Ik stem op SP en zie helemaal niet zitten dat zo een unie ontstaat. Als ik bestrijding van racisme alle belangrijkste vind dan zou ik op Denk of Bij1 stemmen. Als ik de rechten van LGBT gemeenschap alle belangrijkste vind dan zou ik op D66 stemmen. Als ik klimaatcrisis en dierenwelzijn alle belangrijkste vind dan zou ik op PvdD stemmen. Als ik draaikont zou zijn dan zou ik op PvdA stemmen. Als ik drammer zou zijn zou ik op GL stemmen. Ik hou dat altijd simpel. Recht is recht en krom is krom. De positie van gewone burger, onmacht tegen de regering en uitvoerende instanties. De problemen met woningbouwcorporaties, leefbare wijken, Dat elke burger paar tientjes aan de einde van de maand overhoudt, Dat vind ik belangrijk. Een gezonde sterke basis. Verdwijnen van de voedselbanken. Compensatie voor Groningen en slachtoffers van toeslagenaffaire. Wel meteen. Onze fundering moet gesaneerd worden en voor mij zijn SP en PvdD enige 2 partijen die dat duidelijk waar maken. Niet alleen met woorden maar zeker met daden. In mijn wijk althans.

3 Reacties
Pater
Pater23 feb. 2021 - 15:06

Stem vooral voor de partij van je keuze, Klaver bepleit helemaal geen unie. Wel een strategische samenwerking in de vorm van een stembusakkoord om de dominantie van het rechtse blok van de VVD te doorbreken.

Ivan61
Ivan6123 feb. 2021 - 17:47

Pater, Hij is behoorlijk te laat en te onhandig naar mijn inzicht. GL is eigen verhaal kwijt geraakt dankzij hem en hij wil dat niet toegeven. Hij lijkt mij eerlijke slimme jonge man en hij eigen weg volgen. Dat heeft GL nodig.

Pater
Pater24 feb. 2021 - 12:17

@Sarajlija 23 februari 2021 GL zit al vanaf 2017 op de koers van de strategische blokvorming, beslist niet laat mee begonnen. En omdat de noodzaak nog groter is geworden dan toen omdat de verwachte groei van de VVD een regering zonder VVD nog moeilijker maakt. Ik ben het trouwens wel met je eens dat zo het gevaar ontstaat dat het eigen geluid verstomt. Strategisch ben ik het helemaal eens met Klaver, inhoudelijk heeft het nadelen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander23 feb. 2021 - 8:44

Samenwerken is natuurlijk prima. Maar eerst de inhoud. Tot nu toe blijft het toch nog teveel een kapitalistenfeestje met een progressief sausje. Jesse durft niet echt voor het afscheid van het kapitalisme te kiezen, vermijdt het woord het liefst en echt vernieuwende ideeën heb ik ook niet gehoord. Over het basisinkomen(is meer dan een zak geld) is hij niet echt enthousiast en schoorvoetend is er onder druk van een commissie toch wat in het programma gekomen. Maar een basisinkomen waarbij niet tegelijkertijd voor een systeemverandering wordt gekozen wordt al gauw ook weer een afhankelijkheidsuitkering. Het Groningse gas is op(Wiebes probeert elders in het land nog via mafiapraktijken gas boven de grond te krijgen), grondstoffen en zeldzame aardmetalen worden steeds schaarser. We kunnen niet op de kapitalistische groei-pof blijven leven ten koste van anderen en uiteindelijk onze eigen gezondheid. De PvdA blijft net als de SP hangen in verouderde stokpaardjes(werk in te vullen als loonslaaf). En D66 ziet nog wel wat in kernenergie, het symbool van het ongeremde groeikapitalisme met een militaristische veiligheidsdicipline ten koste van de mensen en natuur juist ook in Verwegistan. Binnen de partijen zijn nog wel wat meer-radicale veranderaars maar die worden vakkundig weggezuiverd of mogen in de zijlijn nog wat meepraten. Nu ja, wat mogelijk helpt is toch te stemmen op een linkse vrouw. Kijk eens verder op de lijst - slim stemmen- zodat linkse vrouwen met voorkeursstemmen in de Tweede Kamer komen. Met de vorm zal ook de inhoud meer gaan wijzigen. Het is niet een doel maar zou meer een eerste stap kunnen zijn naar systeemverandering. Misschien raken we dan eindelijk eens af van de Rutte babbelaars zonder visie en inhoud. https://stemopeenvrouw.com/

2 Reacties
poeslief
poeslief23 feb. 2021 - 14:28

Sjoerd zou jij een paar voorbeelden van (volgens jou) progressief/vooruitstrevend aan mij willen voorleggen? En welke verwachtingen koester jij ten aanzien van "linkse vrouwen" aan de macht? Ik ben reuze benieuwd naar jouw argumenten vooral omdat jij en anderen met dit soort wensgedachtes het groepsdenken een nieuwe impuls geven in plaats van aansturen op het absolute feit dat ieder mens gedefinieerd wordt door zijn/haar karakter/persoonlijkheid.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander24 feb. 2021 - 9:11

@poeslief Geen wens of hoop zonder actie Druk op mijn naam dan vind je heel wat richting gevende hoopvolle ideeën. Een blauwdruk is niet te geven. Creativiteit en individuele vrijheid in het belang van het collectief kan ieder mens uit zijn eigen 'kooi' halen. Best eng trouwens hoe je een mens definieert. Alsof veel niet is aangeleerd in de opvoeding, op school en de sociale omgeving.

JohnVKR
JohnVKR23 feb. 2021 - 8:42

Het blijft wel bijzonder dat Klaver 'links' beperkt tot PvdA, D66 en SP. Nog los van het feit dat de kloof tussen de SP en D66 wel heel erg groot is, verrast het me dat hij partijen als Bij1, Denk en Nida meteen uitsluit. Dat doet me meteen weer denken aan het door hem opgelegde verbod van een paar jaar geleden aan Groen Links Rotterdam voor een samenwerking met Nida Rotterdam. En hoewel Partij voor de Dieren misschien ook niet in het klassieke links/rechts jargon past (datzelfde geldt overigens voor D66) zou deze partij er eigenlijk ook toe moeten behoren, in de wetenschap dat klimaatverandering het belangrijkste vraagstuk van deze tijd is en juist door rechts altijd werd ontkend of gebagatelliseerd. Hoewel Groen Links op veel punten dicht bij mij staat, blijft er iets kleven aan Klaver wat niet fijn voelt.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander23 feb. 2021 - 8:51

John, Denk dat Klaver alleen samenwerking zoekt met partijen die niet direct zetels bij 'm wegsnoepen. Dus geen PvvD en geen BIJ1....Wel grpappig dat hij nu pas samenwerking zoekt nu GL wegzakt, dan is ineens een 'progressief' front aan de orde. Zo doorzichtig...

D K
D K23 feb. 2021 - 10:12

Ik vind het juist een goed signaal dat hij die polariserende / religieus-conservatieve partijen uitsluit, anders zou GroenLinks regressief bezig zijn.

Pater
Pater23 feb. 2021 - 15:15

@John NIDA is in de grond een religieuze partij, die weigert de vrouwenonderdrukking binnen de islam te bestrijden. Denk voegt zich naar Erdogan. Bij1 is verwant maar zal elke samenwerking met iet minder links bij voorbaat van de hand wijzen. De PvdD is wel degelijk een potentiële kandidaat, maar stelt zich in de parlementaire praktijk totaal onverzoenlijk op, voert oorlogjes om aan te tonen dat GL op die en die datum tegen motie X van de PvdD heeft gestemd en dus eigenlijk niet groen kan zijn. @Norm De jij-bakken zijn zo gemakkelijk en ook zo dom, dan hoef je lekker niet na te denken. GL zit al sinds 2017 op de toer van de linkse samenwerking als recept tegen de VVD-dominantie.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom23 feb. 2021 - 5:22

Is dat een soort Arabische lente?

1 Reactie
Libertain
Libertain23 feb. 2021 - 9:06

Of Oranje lente?

Zapata
Zapata22 feb. 2021 - 22:00

Ach ja een linkse lente. Een weekje heerlijk weer en daarna weer een jaar of vier regen, hagel, sneeuw. Gaat er niet van komen. Er zijn namelijk twee stromingen binnen links in Nederland. Pro EU en EU sceptisch. Pro EU PvdA en GL, EU sceptisch SP en PvdD. D66 is niet links en hoort hier dan ook niet bij. Pro EU kan ik ook niet echt links vinden want de hele EU is gericht op markoptimalisatie en concurrentie tegen andere landen en volkeren. Nee, ik ga mijn winterjas en muts maar weer opzoeken en kijk over veertig jaar wel hoever het staat met de linkse lente.

2 Reacties
Rode druppel
Rode druppel23 feb. 2021 - 9:15

Zapata. Terechte constatering. Links kun je onderverdelen in grofweg in twee kampen pro en contra EU. Ben nog niet eens contra de EU ( heeft voor en nadelen ) maar ben faliekant tegen de Euro. Deze munt werkt niet, zoals hij moet werken. D66 zijn economisch rechtser dan de VVD. De blaaskaak Klaver probeert GL nog een smoel te geven. Helemaal zinloos want de leider van GL is helaas inhoudsloos.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 feb. 2021 - 7:16

Beter is het te zeggen, tegen deze EU, de EU zoals die functioneert en haar prioriteiten stelt. Je kunt bijna niet meer voor de EU zijn als die alles wil vermarkten en dat ook doet, die eisen stelt, zich volkomen neo-liberaal opstelt en haar oren laat hangen naar multinational en de lobby's daarvan. Dat is het probleem. Het is take it or leave it blijkbaar. Daarmee is het niet de bevolking die tegen de EU is maar een EU die zich hoofdzakelijk tegen de burgers richt zoals ook sommige individuele lidstaten dat doen. Dat versterkt elkaar.

[verwijderd]
[verwijderd]22 feb. 2021 - 19:57

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 21:59

Als jij eerst eens afstand begint te doen van VVD/ CDA/ FvD/ PVV en die eens verkettert om hun "rijkenbeleid" dan mag je daarna Groenlinks wel weer een keer aanvallen. Het is prima als Groenlinks wordt aangevallen hoor, maar dan wel als het van iemand komt die links staat van het midden. Of in ieder geval het midden.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 23:09

Nou nou, onze dorpsroeptoeter is langdradig vandaag. Vertelt ie nog wat nieuws, of is 't weer dezelfde opsomming van stopwoordjes? Ja ik lees die onzin niet hoor, de lol is er allang vanaf

Jenkins2
Jenkins223 feb. 2021 - 7:32

@Eikel Goed verhaal! Maar volgende keer eerst even Sonic vragen wat de spelregels zijn om hier een mening te hebben @Karingin Gek ! ik vind jou juist meer de dorpsroeptoeter van dit forum.

DenFlexwerker
DenFlexwerker23 feb. 2021 - 7:37

@Sonic en @Karingin: Twee reacties die beiden de boodschapper aanvallen. De boodschap, die wordt angstvallig gemeden. En hard argmentenvrij 'onzin' roepen is zelf onzin. Want Eikel heeft gewoon een punt: waarom zouden arbeiders op GL, PvdA stemmen als, in de praktijk, ze er niets mee winnen? Een paar jaar geleden vond Klaver dat GL maar eens bedrijfskantines binnen moest trekken omdat ze daar weinig aanhang hadden. Dat blijft zo. Maar Samson maakte het echt bont. In een column een paar jaar geleden vond hij het niet erg dat gezinnen het zwembad niet konden betalen: want we hadden van die mooie collectieve voorzieningen. Precies wat Eikel zegt en waarom links geen alternatief is voor de arbeider.

DaanOuwens
DaanOuwens23 feb. 2021 - 8:59

@ Kees Jij schrijft: Dan zal toch de nog steeds groeiende kloof tussen de rijke helft van Nederland en de arme helft van Nederland kleiner moeten worden. De arme helft van Nederland bestaat uit allochtonen in te dure slechte huurwoningen die werken met een tijdelijke flexibele arbeidsovereenkomst. De vroegere witte arbeider is nu witte werknemer met een CAO loon en een koopwoning. Die overweegt zonnepanelen op het dak te nemen. Omdat jouw beelden van de samenleving 50 jaar oud zijn en dus nogal gedateerd raakt je tekstje kant nog wal.

DaanOuwens
DaanOuwens23 feb. 2021 - 9:16

@ DenFlexwerker Jij schrijft: Want Eikel heeft gewoon een punt: waarom zouden arbeiders op GL, PvdA stemmen als, in de praktijk, ze er niets mee winnen? Dat valt niet te zeggen. Er is namelijk geen homogene groep laag opgeleide witte arbeiders meer. Veel van die vroegere arbeiders zijn nu werknemers met een modaal of hoger salaris en stemmen VVD. Wat Kees doet en jij dus ook is een antwoord eisen op een vraag die uitgaat van een niet bestaande werkelijkheid. Vroeger stemden hele woonwijken links. PvdA of soms CPN. Mannen werkten in grote fabrieken en vrouwen werkten er wat bij in de thuiszorg of schoonmaak. Dienstverbanden waren voor onbepaalde tijd en niet zelden werkten hele families een het bedrijf dat bestond uit duizenden werknemers. Die situatie bestaat al een jaar of 40 niet meer. Dus als je een vraag stelt die uitgaat van de werkelijkheid van 40/50 jaar geleden dan is het logisch dat mensen stellen dat het onzin is. En Kees stelt dit soort vragen niet eenmalig, maar in allerlei variaties honderden, misschien wel duizenden malen per jaar in exact dit jargon.

jandebakker
jandebakker23 feb. 2021 - 9:56

@Altijd geslaagt Dat is alleen een houdbaar argument als je voornemend bent om migranten weer terug te sturen zodra ze zelf onder de categorie oudjes vallen. Vergrijzing door een hogere levensverwachting en een lager geboortecijfer is onontkoombaar. Dit proberen op te lossen met migranten is een zelfzuchtig demografisch piramidespel

Nick the Stripper
Nick the Stripper23 feb. 2021 - 10:47

DenFlexwerker 23 februari 2021 at 08:37 [ Want Eikel heeft gewoon een punt: waarom zouden arbeiders op GL, PvdA stemmen als, in de praktijk, ze er niets mee winnen? ] Nou dat moeten ze dan ook lekker niet doen. Voor reactionaire 'arbeiders' als Eikel is er al sinds jaar en dag de SP, die Klaver ook noemt in zijn beoogde coalitie. Gelukkig zijn er ook mensen die verder kijken dan Kees met zijn karikaturale Teslajaloezie, hypotheeknaijever en zonnepanelenafgunst. Ik vermoed dat er zelfs nog heel wat 'arbeiders' te vinden zijn die hun kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld willen nalaten.

Sonic2
Sonic223 feb. 2021 - 12:21

@ Jenkins Iedereen mag hier zijn mening hebben. Ook u mag uw mening hebben. Eikel, Den Flexwerker en u slagen er allemaal niet in om nu duidelijk te maken wat rechts en nationalistisch rechts nu eigenlijk voor de "arbeider" doen. Die kritiek op links snap ik wel. En die deel ik ook wel, maar wat doen andere partijen eigenlijk. Nou niets. Ik heb het ook in Rutte 1 gemist. Ook Forum zie ik niets voor de arbeider doen. De VVD en het CDA breken vooral voorzieningen af. Het is makkelijk om kritiek te hebben op links en rechts te laten weg komen met praatjes. @ DenFlexwerker Het zou u eens sieren om eens u in te lezen in mijn betogen. En in wat ik vind. In plaats van dat zielige en sneue kudde vee gedrag. Van mensen die niets anders kunnen doen als alles wat ik zeg te bashen. Ik ben zeer kritisch op de PvdA in Rutte 2 geweest. Zeer kritisch geweest op de koers van Groenlinks van 2019,2020. Daarvoor heeft Klaver ook goede dingen gedaan. En de SP ben ik ook kritisch op. Dat links op verschillende vlak steken laten vallen ben ik ook met hun eens. Eikel zie ik zeer selectief altijd tekeer gaan tegen " elitair" links, maar niets zeggen over de afbraak van rechts en nationalistisch rechts. Dat benoem ik. Prima als je links keihard veroordeeld. Doe het dan ook bij de andere kant.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 feb. 2021 - 14:30

Immigratie op zich is niet goed of slecht. Goed mits gericht en met paden voor volle participatie. Maar teveel immigratie sloopt en is wel slecht en een vrije markt voor arbeid die de voorwaarden, bonden, lonen, en rechten doen verdelen en afbrokkellen zijn een een basis plan voor de VVD. Waarom zouden ze meer doen aan onderwijs en training voor burgers als je op den duur minder kan betalen aan gastarbeiders?

Jaco38
Jaco3822 feb. 2021 - 19:22

“MG1968: Dus als GroenLinks sociaal naar jou toe en asociaal naar anderen toe was geweest hadden ze wat jou betreft een goede kans gehad” Hoe je het wendt of keert is regeringsdeelname in alleen realistisch als GL dit keer wel bereid is om water bij de wijn te doen. Gelet op de uiteenlopende standpunten op links en überhaupt onvoldoende links electoraat voor een meerderheid is onvermijdelijk dat dit ook ten koste zal gaan van enkele meer principiële punten in het GL programma. Als GL dat niet wil - wat op zich een respectabel en helder standpunt is - is oppositie de consequentie. Of dit een verstandige zet is moet blijken, wat er in te prijzen valt is dat Jesse op voorhand duidelijk maakt dat de kans dat GL zal deelnemen in een regering met VVD / CDA niet heel groot is. Strategische stemmers die graag een linkse partij zouden zien in de coalitie maken dus meer kans met een stem op PvdA of D66, hoewel D66 m.i niet echt een linkse partij is.

The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 19:21

Die Sven Kockelman is echt een verschrikking, nog erger dan Jort Kelder: hij wil helemaal niet weten wat de mening is van Jesse Klaver, maar probeert slechts zijn eigen mening opleggen aan Klaver. Blijkbaar is hij van mening dat er kernenergie moet komen en dus probeert hij Klaver de hele tijd in de hoek te drukken dat hij dat wel zal moeten accepteren, want als U mee wilt regeren, dan zult U water bij de wijn moeten doen. Nee, als Rutte wil dat GL gaat meeregeren, dan zal Rutte dus water bij de wijn moeten doen. En zo moeilijk zal dat niet zijn, want Rutte weet nu al zeker dat geen enkel bedrijf zo gek zal zijn om in kernenergie te gaan investeren. Op de eerste plaats is dat veel te duur en ten tweede kan dat alleen door de risico's te "socialiseren": als er iets verkeerd gaat betalen wij de prijs en niet het bedrijf. Het lijkt me niet dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking dat een erg aantrekkelijk idee zal vinden, dus dat is 2x NEE.

1 Reactie
ZonderNaam2
ZonderNaam222 feb. 2021 - 21:54

We kunnen nieuwe kerncentrales gewoon aan de Belgische grens zetten. Aan Belgische zijde staan ze al, dus het risico blijft ongeveer gelijk.

TwoTone
TwoTone22 feb. 2021 - 19:21

Misschien kunnen de linkse partijen zich wat meer verdiepen in wat er in de provincie en in de midden- en lagere klassen leeft. Misschien wat minder hoogdravig, misschien wat minder belastingdruk, misschien wat realistischer, misschien ook wat meer aandacht voor de oorspronkelijke bevolking van Nl, misschien wat minder ja en amen richting Brussel (en zuid europa). Dan zou het toch eenvoudiger moeten zijn om de strijd aan te gaan met de Vvd.

1 Reactie
Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 23:06

Je hebt dus geen idee waar die partijen voor staan, en al helemaal niet hoe de verhouding met de EU is. Hoezo heeft specifiek de oorspronkelijke bevolking dan aandacht nodig trouwens? Iedereen aan de onderkant van de samenleving heeft aandacht nodig. Maar jij bedoelt waarschijnlijk dat links nou eens mee moet gaan in het eigen-volk-eerst-gevoel. Oftewel links moet extreemrechts worden. Weet je wat jij moet doen? Lekker op de PVV gaan stemmen, jij hebt nix met links en links al helemaal nix met jou - we hebben 't niet zo op mensen die pleiten voor 1e- en 2e-rangsburgers

P Haan
P Haan22 feb. 2021 - 18:52

En 21 is dan het totaal aantal zetles voor links? Kom met een verhaal man, en een mening. Iets om voor of tegen te zijn, in plaats van 21 containerbegrippen te verzamelen. Mijn stem heb je niet.

1 Reactie
LaBou
LaBou 23 feb. 2021 - 15:43

Ik denk niet dat Klaver daar wakker van gaat liggen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 feb. 2021 - 18:44

Ooit was het een ongeschreven wet dat D66 na deelname aan een kabinet ternauwernood twee zeteltjes overhield. Niks is meer wat het was. Wie kiest en dus zijn stem weggeeft, mag later niet meepraten. Niet stemmen is goed. Maar, ach, maar zie, het VVD-crapuul komt op verkiezingsdag altijd schielijk uit de holen gekropen, om listig en heimelijk de rattenkoning op te hemelen. Wel stemmen is beter. Onze Jesse heeft als een van de weinigen in de gaten dat politiek geen kleuterspel is. En overigens ben ik (met HvdH) van mening dat de toeslagenterreur van Rutte c.s. niet uit het bewustzijn mag wegsijpelen.

Winterdepressie
Winterdepressie22 feb. 2021 - 17:54

Links of rechts maakt me eigenlijk niet zoveel meer uit. Zinloze archaïsche term over wie aan welke kant van een ruimte zat. Ik wil graag een vertegenwoordiging en een bestuur dat mensen in eerste instantie op de eerste, tweede en derde plaats zet en dan pas eens gaat kijken naar de BV Nederland als een soort cash cow voor een kleine minderheid en grote bedrijven.

6 Reacties
Zapata
Zapata22 feb. 2021 - 18:31

Tsja, dan komt u toch weer bij links of rechts uit.

The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 18:52

Als je niet op de eerste plaats naar de BV Nederland wilt kijken als een soort cash cow voor een kleine minderheid en grote bedrijven, dan moet je dus "links" stemmen.

Winterdepressie
Winterdepressie22 feb. 2021 - 19:17

@The Apple, "dan moet je dus “links” stemmen." Ja, want toen de PVDA in het kabinet zat ging het helemaal niet om de pegels! Het komt mij voor dat een grote partij, ongeacht deze als links of rechts te boek staat, zijn portemonnee per definitie in de rechter broekzak draagt, dus dat "dus" van jouw heb ik wel wat kanttekeningen bij.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 22:58

Depressie: De PvdA beschouwen we dan ook al sinds de jaren '90 niet meer als links. Beetje raar om de vergelijking met de portemonnee te maken, alsof politici er zitten om hun eigen zakken te vullen. Maar goed, als je het over neoliberaal beleid hebt, ben ik er redelijk van overtuigd dat GL en zeker de SP daar graag een einde aan willen maken

Winterdepressie
Winterdepressie23 feb. 2021 - 1:09

@Karingin, "De PvdA beschouwen we dan ook al sinds de jaren ’90 niet meer als links." Weet niet wie "we" zijn, maar op zich mee eens. "ben ik er redelijk van overtuigd dat GL en zeker de SP daar graag een einde aan willen maken " Op die hoop stem ik ook al een decennia of 2 in die hoek, maar het zet niet echt zoden aan de dijk.

Winterdepressie
Winterdepressie23 feb. 2021 - 1:10

@Karingin, ps. "Beetje raar om de vergelijking met de portemonnee te maken, alsof politici er zitten om hun eigen zakken te vullen." Grapje? toch?

Ewout Pool
Ewout Pool22 feb. 2021 - 16:52

Hoe dan? Als ik alle partijen van "links" bij elkaar optel kom ik op 55 zetels, en dan heb ik Volt, Bij1, Denk(!) , PvdD, SP, GL, PvdA, en D66. Net meer dan een derde van de Kamer, verdeeld over 8 Partijen. Bovendien tikt geen van deze partijen de 20 zetels aan. Zolang links niet met een beter verhaal gaat komen lijkt hun rol redelijk uitgespeeld, zeg ik met spijt in het hart.

harmmeijer
harmmeijer22 feb. 2021 - 16:49

“Klaver wil, net als bij de verkiezingen van 1972, een stembusakkoord tussen GroenLinks, D66 en PvdA: Keerpunt 21.” Quote uit de column van Bert Wagendorp in de VK van vandaag: “‘Keerpunt 72’, het stembusakkoord tussen PvdA, D66 en PPR (een van de voorlopers van GL), Dat was bedoeld om links, na acht kabinetten onder confessionele premiers, weer eens aan de macht te helpen. Dat lukte. Het kabinet-Den Uyl wordt gezien als het meest linkse kabinet uit de Nederlandse historie. En dat terwijl de verkiezingen van 1972 voor links geen onverdeeld succes waren: de drie Keerpuntpartijen behaalden 56 zetels. Alleen in 2002 scoorde links lager. Het stembusakkoord had gewerkt.”

korheiden2
korheiden222 feb. 2021 - 16:31

Dat kan Klaver wel willen, maar blijkbaar voelen de anderen er niet voor. Verder zitten vele mensen niet te wachten op een nog hogere brandstofprijs, hogere BPM , dure verbouwingen e.d. Of extra belasting op de erfenis van je ouders. Ja, Groen Links wil het benodigde geld voor alle prachtige maatregelen (een groot groen fonds voornamelijk) bij de bedrijven halen, door bovenop de Europese CO2-heffing nog een Nederlandse te leggen. Werknemers van grote chemiebedrijven vrezen voor hun baan. Die moeten dus worden omgeschoold in de Groenlinkse plannen, want er komen minstens 100000 groene banen aan. Als er geen kinderen onder de 14 gevonden kunnen worden wil Jesse ook 15,16 en 17-jarigen gaan ophalen in Moria (ook al is die leeftijd vaak twijfelachtig). De realiteit is dat links rond 50 zetels zit. Door het cordon sanitaire rondom PVV en FVD zullen VVD en CDA wel weer aankloppen bij D66, de PvdA, CU of de SP. Dan zal blijken hoe innig de linkse samenwerking is.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r23 feb. 2021 - 7:37

@eikel Lul niet zo dom man. Die villa's waar jij het over hebt zijn over het algemeen normale huizen. Niet alle normale woningen zijn huur. En ja hypotheekrenteaftrek. Per jaar steeds minder omdat je hypotheek minder wordt. En als je doodgaat en je huis is 5 ton waard, dan mag daar gewoon zowat het volle pond aan erfbelasting door de kinderen worden betaald. Is in een klap die hele HRA terugbetaald plus wat extra. Terwijl er in die jaren daarvoor ook al genoeg belasting door de eigenaar was betaald. Jouw domme geneuzel zorgt ervoor dat de middenklasse die hun kinderen een beetje fatsoenlijk wil achterlaten gewoon compleet uitgezogen wordt. Je hebt er zeker ook problemen mee dat mensen die een huis kunnen kopen, hun kinderen ook beter te eten kunnen geven dan iemand die op het minimum zit. De meeste huiseigenaren zijn geen miljonair. Je richt je pijlen, net zoals GroenLinks, op de verkeerden. Want die verwacht ook dat ik straks een paar maandlonen tot een jaarloon kan besteden aan een warmtepomp, daarnaast moet ik ook nog ergens het geld voor een electrische auto vandaan halen terwijl de normale levenskosten ook stijgen. Nee. Fuck de gewone burger die iets van z'n leven probeert te maken. Je hebt je nickname goed uitgekozen.

korheiden2
korheiden223 feb. 2021 - 9:35

@Eikel : zoals hieronder ook al wordt gesteld : heel veel gewone mensen hebben ooit een huis gekocht en er veel geld ingestopt om het af te betalen. Het is bijzonder zuur als de fiscus dan ook bij hun overlijden weer de hand komt ophouden. De sterfbelasting is niet voor niets een van de meest gehate heffingen. En altijd weer die term villasubsidie. Wat mij betreft zou er best een bovengrens aan de aftrek mogen worden gesteld. Trouwens met de huidige lage hypotheekrente valt het wel mee met de aftrek. Ook ik als modale huiseigenaar vrees de Groene plannen zeer.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -22 feb. 2021 - 16:30

ach ... amerikaans model met republikeinen en zgn democraten ... hoop niet dat er in nederland een rechts blok zijn utopie gaat volgen. Leidt nergens toe maar klaver heeft weer wat voorpagina en dat was zijn doel

Rutger Groot
Rutger Groot22 feb. 2021 - 16:21

Komt Klaver na jaren eindelijk eens met een eigen idee (na jarenlang bijna letterlijk uit de vijver van Obama, Trudeau, Pikkety etc geput te hebben), is het aan de reacties gemeten hieronder weer niet goed. Maar goed, het lijkt inderdaad wel een beetje op een wanhoopsdaad: Rutte en Co. verprutsen het en blinken uit in incompetentie, en links weet het antwoord hierop maar niet te vinden. Wat een armoede.

The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 16:03

Ik zou zelf de voorkeur geven aan de PvdD, maar dat lijkt me geen reden om Jesse Klaver af te branden. Hij doet het eigenlijk best goed, maar hij heeft het nadeel dat zijn partij al enige jaren haar geloofwaardigheid verloren heeft en dat hij zelf net ietsje te aardig is.

Thuru
Thuru22 feb. 2021 - 15:55

Jesse heeft 4 jaar geleden de kans gehad om een meer socialer geluid te laten klinken. Door echter vast te houden aan zijn breekpunten, punten wat het volk echt niet lust, heeft hij zijn kans verspeeld. Ik verwacht dat GL helaas blijft vasthouden aan bepaalde hobbies. Als deze hobbies word ingewisseld voor meer Social beleid dan zou GL een goede kans hebben. Maar ik verwacht dat GL door te blijven hameren op breekpunten wat het volk niet wil zijn hand overspeelt en dus niet in kabinet komt.

4 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter22 feb. 2021 - 16:49

Thuru - zelf geen fan van GL maar wat jij beweert vind ik niet geheel juist. Een socialer beleid met de VVD ( en de cda in hun kielzog )aan het roer is onmogelijk , dat hebben we wel met de PvdA gezien , dat kostte ze de kop de verkiezingen daarna . Ik begreep het wel dat het vastliep tijdens de onderhandelingstafel met die Rutte .

MG1968
MG196822 feb. 2021 - 17:33

"Door echter vast te houden aan zijn breekpunten, punten wat het volk echt niet lust," "Hobbies" Dus als GroenLinks sociaal naar jou toe en asociaal naar anderen toe was geweest hadden ze wat jou betreft een goede kans gehad. Hoe verrassend.

MG1968
MG196822 feb. 2021 - 17:37

En hou eens op om je zelf het volk te noemen. Dat ben je niet. Hoogstens volks.

The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 17:48

Als Thuru schrijft: "het volk", dan bedoelt hij daarmee de groep kiezers die stemmen op het CDA, de VVD of iets wat rechts daarvan is.

agnar123
agnar12322 feb. 2021 - 15:08

Het is weer verkiezingstijd. De kamera's draaien en de zeer verachte leden der Tweede Kamer doen alsof ze fatsoenlijke mensen zijn, die het beste met ons voor hebben. Impliciet stellen ze, dat wij volslagen idioten zijn of dat we graag genaaid worden door dat Haagse tuig van de richel. Groenepolitiek heeft de fractieleiders van GroenLinks, PvdA en SP gevraagd op samen te zorgen voor een parlementaire enquete naar het financiele systeem van Nederland. Al 25 jaar worden we systematisch beroofd door bankroversbendes zoals Rabo, ABN-AMRO, ING en vele anderen. De woekerpolissen werden bestreden door Tros Radar. De politiek deed niets. Daarna zijn de banken overgegaan op rente manipulatie. De rente op leningen is in Nederland vier keer zo hoog als in Duitsland. https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2775 Mona Keijzer weigert een kartelonderzoek. https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2805 De Rabobank heeft de rente op doorlopende kredieten sinds 2008 verhoogt, terwijl de marktrente daalde. het verschil met Euribor is opgelopen tot 4%. Dit is in strijd met het Europees Consumenten Recht. De AFM weigert de wet te handhaven. https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2835 Wobke Hoekstra weigert de AFM aan te pakken. https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2814 De Tweede Kamer weigert handhaving van de wet te eisen. https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2823 groenepolitiek roept op de verkiezingen helemaal te boycotten. Weiger het systeem te legitimeren door nog langer mee te doen met deze poppenkast.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen22 feb. 2021 - 15:08

Toch snap ik Klaver hier niet. Gaat hij nou campagne voeren namens andere partijen die dat helemaal niet zien zitten? Is dit paniekvoetbal? Dat is ook wel een belangrijk verschil met dat keerpunt '72: dat was een gezamenlijk initiatief van een aantal partijen, niet van één partij die ongevraagd namens de rest sprak. Het lijkt wel alsof hij eerst geprobeerd heeft om de anderen aan boord te krijgen, en toen dat niet lukte dacht: of die anderen nou willen of niet, ik zet toch door. Misschien had hij het beter kunnen houden bij die belofte met de PvdA om elkaar bij de formatie vast te houden. Dat was in iedere geval wederzijds. Misschien heeft hij het idee dat als je elkaar niet de tent uitvecht tijdens de campagne je daarna makkelijker met elkaar kunt samenwerken. Maar toch snap ik niet hoe dit in de praktijk moet werken. Stel dat Groenlinks wordt aangevallen door een andere linkse partij, gaat hij dan niets terugzeggen, onder het mom 'we worden nu aangevallen door onze bondgenoten, dus verdedigen we ons niet'? Of andere linkse partijen onderling: als straks de SP de PvdA aanvalt omdat die medeverantwoordelijk zijn voor de toeslagenaffaire (dat gaan ze vast wel doen), gaat Klaver dan de PvdA te hulp komen ofzo?

1 Reactie
itsme3
itsme322 feb. 2021 - 17:03

Klaver probeert zijn eigen positie te redden. Zoals het er nu voorstaat gaat GroenLinks verliezen en kunnen de linkse partijen geen deuk in een pakje boter slaan. door zijn breekpunten zal klaver sowieso niet mee doen. Op deze manier hoopt klaver andere partijen aan zich te binden om nog enige invloed te behouden.

Martinel
Martinel22 feb. 2021 - 15:05

Kaag van D'66 hoort er sowieso niet bij. En wat is links? Klaver heeft in de afgelopen jaren bewezen totaal niet links te zijn, althans zijn partij niet meer. (Lenteakkoord, leenstelsel, Kunduz, meestemmen als 'constructieve' partij met Rutte, meeregeren ipv oppositie voeren...) Het is een niemendalletje partij geworden met papa Klaver aan het hoofd. Volledig ongeloofwaardig. Ik stem dan ook geen Grechts meer sinds 2005, Halsema was zo gecharmeerd van rechts D'66, dat mijn geloof in die partij tot het nulpunt is gedaald. Klaver kan dan iets naar links schuiven, maar dat betekent niets. Zijn fractiediciplinepartijgedrag is vlak voor de verkiezingen totaal ongeloofwaardig. Zijn buigingen en knipogen naar Rutte zijn dat wel. Na jarenlang SP te hebben gestemd, zelfs nog lid geweest en in een bepaalde stad in de zgn kerngroep te hebben gezeten, heb ik die partij ook vier jaar geleden verlaten. Ook al losgeslagen van linkse principes met mevr. Marijnissen als slapend oppositielid van de tweede kamer. Ze kan het gewoon niet. Overigens allemaal mijn mening he. Nee nu is het PvdD geworden. Kritisch, links, totaal (bijna) wars van dat lijsttrekkersgedoe met al die haantjes en op macht beluste zielige talkshowgasten. Gewoon hun eigen koers varen en ze stijgen ook nog eens gestaag. Hopelijk zet dat door.

MAD1950
MAD195022 feb. 2021 - 15:02

D66 links? De meest elitaire en autoritaire partij van Nederland, die ons het referendum heeft afgepakt en alle staatsmacht wil overdragen aan door niemand gekozen bureaucraten in Brussel - links?

6 Reacties
Zandb
Zandb22 feb. 2021 - 15:33

MAD Afgemeten aan uw definitie van links is D66 blijkbaar niet links. Wat dat referendum betreft, dat is niet afgepakt door D66. Daarvoor is D66 ten eerste veel te klein en ten tweede was dat referendum een gedrocht dat meer kwaad dan goed deed. Wie "de macht" over wil dragen aan Europa, doet afstand van zijn land. Nou wil ik echt wel geloven dat D66 verder gaat dan u wenst, maar dat D66 van Nederland af wil, dat lijkt me toch wel heel erg overdreven simplistisch gesteld.

MAD1950
MAD195022 feb. 2021 - 16:04

@Zandb Het referendum leverde resultaten op die het autoritaire en elitaire D66 niet zinden. Dus was het "een gedrocht dat meer kwaad dan goed deed" en moest het weg.

Markzelluf
Markzelluf22 feb. 2021 - 16:25

Ik ben het wel met MAD eens, Zand, dat D66 voor elk probleem dezelfde oplossing ziet: meer EU. Het probleem is een beetje: ook GL en de PvdA doen daar nauwelijks voor onder. En het CDA en de VVD (beide partijen zijn veel slimmer in hun 'communicatie met de kiezers') verschillen in de praktijk ook niet zo bijster veel met GL en PvdA. Maar D66 zou Nederland liever als een provincie van Europa beschouwen, zonder eigen leger, buitenlandbeleid en op den duur bijvoorbeeld ook zonder eigen sociaal zekerheidsstelsel. Ik moet daar niet aan denken....

MG1968
MG196822 feb. 2021 - 16:47

@MAD1950 Je weet dat de VVD die staatsmacht laten liggen bij de daar niet toe verkozen commissie terwijl D66 juist dat democratisch tekort wil opheffen door het EP meer macht te geven. Juist de commissie is het democratisch tekort. Iedere keer kun je weer constateren dat degene die roepen dat Brussel niet democratisch is dit helemaal niet willen veranderen. Daar gaat het ze niet om. Ook jou niet. Jij wilt niet samenwerken of dat nou democratisch of niet democratisch vormgegeven wordt. Je wilt volledig zelfbeschikkingsrecht. Je goed recht om dat te willen. Maar zeg dat dan ook. Wat mij betreft hebben we een veel; verdergaande integratie binnen de EU dan dat nu het geval is. Een 'verenigde unie' maar dan wel op basis van democratische principes die inderdaad op punten dat zelfbeschikkingsrecht van jou weg haalt. Maar als ik iets zeg over het democratisch gehalte dan heb ik het daar inderdaad over en gebruik dat niet als een trigger-term om te verhullen wat ik bedoel.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 21:20

Mad: Je hebt helemaal gelijk. Het is bizar hoeveel anti-EUers geen flauw idee hebben hoe 't werkt en wat daar geregeld wordt. Ze zullen bij een Nexit net als de Britten verbijsterd wakker worden in een nachtmerrie van bureaucratie, handelsbeperkingen, reisbeperkingen, met een gulden die een stuiver waard is. Ik was tegen de Euro, maar nu we er eenmaal in zitten is het waanzin om er uit te stappen. Bovendien profiteert Nederland bovenmatig van de EU, ook al zo'n blinde vlek bij het anti-kamp, die denken echt dat wij nettobetaler zijn. Ja, als je alleen onze bijdrage verrekent met de subsidies die we terugkrijgen wel, maar de interne markt levert miljarden op. Ironisch genoeg zijn landen als Italië, met die zo verafschuwde begrotings- en belastingmoraal, grote afnemers van Nederlandse producten. Hoe harder je daar de duimschroeven aandraait, hoe minder export voor Nederland. Ik neem anti-EUers dan ook zelden serieus

poeslief
poeslief23 feb. 2021 - 19:12

@Karin EU is de voortzetting van de aloude ultrarechtse droom van alle belastingcenten naar 1 centraal punt toe, de voorbeelden daarvan heb ik hier vaak genoeg gegeven. Dat links en liberaal inmiddels de toren van Babel bouwers zijn blijft me verbijsteren. Lieve schat hoe meer mensen des minder ieders stem waard is en gehoord gaat worden; het is een anti democratische tendens die jouw steun krijgt. En de extra lagen bureaucratie zorgen niet alleen voor nog meer frustreren (dat waar bureaucratie voor verzonnen is'; en weet jij door wie en waar?) door het nog onbereikbaarder maken van de beslissers tov de burgers die de democratie vormen en het kost ook hel veel extra geld om al die extra politici, hun stafmedewerkers en alle extra ambtenaren hun gemiddeld bovenmodale salarissen op te hoesten. EU noem ik een paraplu organisatie en ik geef de voorkeur aan en kapstokmodel.

MG1968
MG196822 feb. 2021 - 15:01

"terwijl we complementair zijn aan elkaar" Als je zienswijzen als complementair ziet... waarom dan niet eigen gemaakt? Natuurlijk, er is sprake van nogal wat overlap maar de verschillen zijn toch ook wel groot. Ik denk dat deze hele oproep van klaver bezien moet worden in het licht van de komende formatie waarbij hoopt -of verwacht- dat niet één van de 'zuster'-partijen los van elkaar bij het kruisje van de VVD en het CDA zal tekenen maar zal zeggen: alleen met (minstens één van) de anderen erbij. En daar is best wat voor te zeggen. Omdat je dan wat meer van de overlap gerealiseerd kan krijgen. Het is een manier om te zeggen 'ik ben bereid om het van het vasthouden van elkaar (of een een deel van 'ons') een breekpunt te maken tijdens de formatie'. En een impliciet verwijt aan D66 dat ze dat 4 jaar geleden niet gedaan hebben.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 feb. 2021 - 15:40

MG In de volgende stelling, ziet u vast wel een probleem: Als man en vrouw in hun relatie complementair zijn, dan maakt het niet meer uit of je dan met de man of met de vrouw te maken hebt.

MG1968
MG196822 feb. 2021 - 16:33

@Zandb Ja je hebt natuurlijk gelijk. Die man en vrouw zijn in de relatie complementair maar naar buiten toe maakt het natuurlijk wel degelijk uit of je met de man of met de vrouw te maken hebt. Maar is het echt Klaver zegt dat de zienswijze van Lilian op het gebied van migratie complementair is? Of bedoeld hij... wel we hebben zoveel gemeen dat we fijn kunnen uitruilen? Want die verschillen zijn er wel degelijk. En ik denk zelfs soms wel principieel verschillend. Complementair veronderstelt een 1+1=3. Klaver verkoopt dat op basis van de inhoud maar de 1+1=3 is alleen waar op basis van de vuist die je kunt maken. Op de punten waar de overlap is. En daar zie ik wel degelijk waarde tot 'bondjes'.

JasDon
JasDon22 feb. 2021 - 14:56

Het lijkt me voor Klaver best wel moeilijk om iets te veranderen aan zijn situatie, alleen een moeder der schandalen zal de VVD en het CDA schade kunnen berokkenen. En als het deze twee partijen meezit zullen het goede weer, de toegenomen vaccinatie en immunisatie het aantal positieve tests doen inkakken. Waardoor er precies voor de verkiezingen een succes te vieren valt voor deze regering, we kunnen alvast de borden met 130 er op beginnen af te stoffen ;-)

1 Reactie
The Apple
The Apple22 feb. 2021 - 15:12

JasDon: "alleen een moeder der schandalen zal de VVD en het CDA schade kunnen berokkenen." Het Groningse-gas schandaal, het stikstofschandaal, het toeslagenschandaal..., dat soort schandalen zijn in Nederland net zo normaal als de beelden van kinderen met hongerbuikjes op TV: je went er aan. Niets kan de kiezers van de VVD en het CDA op andere gedachten brengen, omdat ze totaal afgestompt zijn en ongevoelig voor de problemen van anderen.

poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 14:55

Dus alle lentes tot nu toe waren rechts ofzo? 'Tijdens de lente worden in de noordelijker streken van het noordelijk halfrond de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner.' (wiki pagina lente) Tijdens de linkse lente worden veel bomen gekapt voor grijze giga grote windmolens en gaan veel planten dood op zonnepaneelweides die moeten bloeden voor het warmer worden en wordt de natuur ingeperkt onder het mom van groen.

2 Reacties
Zandb
Zandb22 feb. 2021 - 15:42

poeslief Of die lentes allemaal rechts waren, dat weet ik niet. Dat zou kunnen. Het is maar hoe je er tegen aan kijkt.

poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 16:30

Ik word door de keuzes voor dit soort woordgebruik getrikkerd ;) Niveau, ik bedoel nivo 'hoi hoi hoi linkse lente wat klinkt dat allitererend goed in de oren'. De sukkels. Zetten de poort naar mijn soort reageren - want ik lees dat echt zo - helemaal open. Doet me denken aan iets dat ik ooit ergens gelezen heb over progressief en snel reageren belangrijker vinden dan feitelijk het onderwerp beheersen.

Markzelluf
Markzelluf22 feb. 2021 - 14:48

Je kunt over Klaver zeggen wat je wil, maar hij probeert wel op een creatieve en positieve manier oplossingen aan te dragen. Natuurlijk zal de traditionele achterban van de SP hier zich niet door aangesproken voelen (om onduidelijke redenen noemen zij zich ook in cultureel opzicht progressief). En ook verantwoordelijke pvda-stemmers die vinden dat je moet regeren als het land je nodig heeft, beginnen er niet aan. Maar vrolijke mensen op links die het allemaal niet zo serieus nemen, daarvoor is dit perfect. Is niet eens ironisch bedoeld. Mij trekt het wel.

nikita72
nikita7222 feb. 2021 - 14:42

Natuurlijk moeten linkse partijen samenwerken. In het parlement. Desnoods met het CDA erbij. Maar tijdens de verkiezingen moet elke partij zijn eigen kiezers werven.

Leontrotsky
Leontrotsky22 feb. 2021 - 14:39

Ik hoop dat een lijstverbond tussen de linkerpartijen mogelijk wordt en misschien nog voor de verkiezingen zelfs een fusie. Zwevende kiezers houden er niet van dat hun stem verloren gaat, daarom stemmen deze mensen meestal op grote partijen, hoe groter een links verbond kan worden hoe meer aantrekkingskracht dit zal hebben op het steeds groter wordende deel van de kiezers die geen vaste partij hebben waarop ze kiezen.

1 Reactie
poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 16:48

Hoop doet leven Leon. Jouw 2e alinea zit vol aannames of kun jij bewijzen overleggen van jouw verhaal? ps. een bevriende begrafenisondernemer heeft nog een ouderwetsche Trotskist in de aanbieding voor een paar roodjes; roestvrijstailn uitvoering en met gratis sombrero!! Betaling kan cash of met een lenin.

o u wisbaar
o u wisbaar22 feb. 2021 - 13:59

De VVD is tegenwoordig ook aardig links dus die kun je ook meenemen

3 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky22 feb. 2021 - 14:40

op dit moment is de VVD net als het CDA nog veel te rechts. Ik ben het wel met u eens dat deze partijen steeds meer goede onderdelen van links overnemen, dus misschien op termijn (2030) zouden deze beide partijen toe kunnen treden tot de nieuwe linkse monsterpartij, maar momenteel is het daarvoor nog te vroeg.

poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 16:49

LOL Leon ik had al zo'n vermoeden dat jij eigenlijk een rechtse trol bent; linkse monsterpartij.

Karingin
Karingin22 feb. 2021 - 19:30

LOL...opvallend dat het slechtse volk echt geen idéé heeft van links gedachtegoed. Leon: Laat je niet misleiden, de VVD lult een beetje linksig af en toe maar lees 't programma en je begrijpt dat ze stevig vasthouden aan domrechts, neoliberaal beleid

EricDonkaew
EricDonkaew22 feb. 2021 - 13:48

Klaver bedrijft 100% partijpolitiek. Anders is het niet te verklaren dat hij totaal niet rept over de Partij voor de Dieren, me dunkt toch een linkse partij met aardig wat zetels en een redelijk stabiel partijprogramma. Wat is er aan de hand? GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn ernstige concurrenten van elkaar. Alleen is GroenLinks er meer voor hoger opgeleiden en de Partij voor de Dieren meer voor de middelbaar, lager en niet-opgeleiden. Klaver wil dus een concurrent uitschakelen. Het is duidelijk en opzichtig. D66 wordt wel genoemd, maar denkt Klaver nu heus dat een SP-kiezer die moeilijk rond kan komen zijn stem wil verkwanselen (want dat risico is ruim aanwezig) aan een partij van grachtengordelyuppen die veelal openlijk neerkijken op mensen aan de onderkant van de samenleving? Verkeerde poging van Klaver.

2 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha22 feb. 2021 - 17:03

@EricDonkaew 22 februari 2021 at 14:48 Klaver bedrijft 100% partijpolitiek. Wat moet ie anders doen. Samenwerken met de tegenpool PVV

MG1968
MG196822 feb. 2021 - 17:31

Grappig. Jij ziet vanuit jou oogpunt d66 niet zitten in het rijtje van klaver. Ik zelf heb veel meer moeite met de SP. Maar ook ik zie dat er nogal wat gedeelde standpunten bij deze partijen bestaan en zie er echt wel meerwaarde in om tijdens coalitiebesprekingen het er een breekpunt van maken dat je (minstens één) andere(n) uit dit rijtje mee wil nemen. Als breekpunt ziet als dit niet gebeurd. Waarom de PvdD niet? Paste niet op de poster? Ik zelf denk dat GroenLinks de kans klein acht dat deze partij acceptabel is voor VVD/CDA en dat deze hele exercitie van Klaver gericht is op wat na de verkiezingen dient te gebeuren. Daar de kaarten voor op tafel legt. Ik zelf denk er ook nogal wat verschillen bestaan tussen GroenLinks en SP (wellicht zelf groter dan met de PvdD) die maken dat samenwerking lastig wordt. Maar 'samenwerking' op links als kreet werkt natuurlijk niet als je de SP uitsluit. Is het zo vreemd van mij te concluderen dat GroenLinks voorsorteert op regeringsdeelname maar dan alleen (getalsmatig ook nodig waarschijnlijk) als daarin D66 en of en/of de PvdA aan deelneemt. Lijkt mij de verstandig.

Deugkeizer
Deugkeizer22 feb. 2021 - 13:29

Heel goed initiatief van Klaver. Alleen zit er veel verborgen verschil tussen linkse mensen. Tussen meer tolerante en meer ongelovigen en hem die meer in vrije keuze geloven en diegene die denken dat gezamenlijke kennis altijd voorrang heeft boven vrije keuze. Daarom denk ik dat die onderweg nogal wat weerstand kan tegenkomen.

2 Reacties
Joop Schouten
Joop Schouten22 feb. 2021 - 13:37

Vergeet pennenslijperij, mierenneuken en gezever. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Jesse heeft simpelweg gelijk. Als serieus groot machtsblok laat je jezelf niet uiteen spelen. De mogelijkheden worden dan vele malen groter.

Zapata
Zapata22 feb. 2021 - 14:05

@Schouten, Als je met D66 een links progressief blok wil maken kan je net zo goed de VVD er ook bij doen. Kijk dan heb je nog eens een groot machtsblok. Goed het is niet links meer dan maar dat is het ook niet met alleen D66 erbij.

Mokker
Mokker22 feb. 2021 - 13:25

De magie van de marketingmachine rond mooiboy Jesse is een beetje uitgewerkt. Zijn leeghoofdigheid begint inmiddels storend te worden. Gezien de peilingen zijn er meer mensen wel klaar zijn met het gemakzuchtige verhaal van een hypocriete partij die zelf geen verantwoordelijkheid neemt, maar wel doorlopend anderen de maat neemt.

4 Reacties
Joop Schouten
Joop Schouten22 feb. 2021 - 13:32

Mok maar door. Het gaat om de gemene deler.

Mokker
Mokker22 feb. 2021 - 13:44

De gemene deler is erg oninteressant, als het effect alleen is dat GroenLinks stemmen weghaalt bij andere links-achtige partijen. Inhoudelijk voegt dat hele linkse motorblok-verhaal helemaal niets toe aan de eventuele redenen waarom mensen op een linkse partij zouden willen stemmen. Het is alleen maar een pose waarmee Klaver zich probeert de profileren als de Grote Linkse Leider.

Joop Schouten
Joop Schouten22 feb. 2021 - 14:05

Beste Mokker. Je vergeet waar het om gaat.

MaxMax2
MaxMax222 feb. 2021 - 18:06

@Joop Welke gemene deler? De SP stemmer is heel anders dan de GL stemmer.

LBNB
LBNB22 feb. 2021 - 13:23

Ook jij hebt gestemd voor de wet verbod vertoeven in de open lucht klaver. Je hebt je idealen weggesmeten hiermee. PVDD is een prachtig initiatief.

adriek
adriek22 feb. 2021 - 12:47

Maar ja, naast dit mooie verhaal heeft hij ons ook verblijd met 'iedereen een windmolen in de achtertuin' en dat zet dan weer een hoop kwaad bloed...

2 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen22 feb. 2021 - 14:21

"maar onze rurale omgeving is compleet naar de knoppen. " Wees maar blij, het hadden ook 1 miljoen woningen kunnen zijn.

poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 16:55

Nee dat klopt niet Dick. Windmolens laten zich willoos plaatsen ver weg van de (rand)stad de meeste woningnoodruftigen denk ik niet.

Joop Schouten
Joop Schouten22 feb. 2021 - 12:39

Klaver heeft gelijk. Ik pleit al jaren voor samenwerking. Alleen één blok zogenaamd 'sociaal links' kan een vuist maken tegen asociale egocentristen, egoïsten, narcisten en racisten. (Oftewel winstgekke neoliberalen.) Oprutte!

6 Reacties
Zapata
Zapata22 feb. 2021 - 12:59

Wat doet D66 er dan bij?

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 feb. 2021 - 13:21

Joop, zolang het over poppetjes ipv programma gaat, kan je mijn portie aan fikkie geven.

Mokker
Mokker22 feb. 2021 - 13:47

Grappig dat je egocentristen en narcisten noemt in verband met Jesse Klaver. Immers de hele GL campagne gaat eigenlijk alleen maar om het poppetje Klaver.

Joop Schouten
Joop Schouten22 feb. 2021 - 14:04

D66? De 'sociale VVD'? (Zegt men.) Mij gaat het er waar je van overtuigt bent. Iets wat empirisch bewezen is, zoals dat 'winst' alleen kan bestaan over de rug van een ander, gaat er bij liberalen niet in voor zover ik weet. (...) De zogenaamde 'nette D66-mensen' die dit kapitalistisch neoliberaal hebben omarmd hoeven alleen maar hun ongelijk toe te geven.

Zapata
Zapata22 feb. 2021 - 14:50

D66 heeft altijd de VVD lijn gevolgd sociaal economisch die gaan niet toegeven dt ze ongelijk hadden want ze vinden niet dat ze ongelijk hadden.

Paleocon
Paleocon22 feb. 2021 - 18:28

@Joop Schouten 22 februari 2021 at 15:04 “Iets wat empirisch bewezen is, zoals dat ‘winst’ alleen kan bestaan over de rug van een ander..” Dit is met stip echt de grootste onzin die ik vandaag ben tegengekomen. Empirisch bewezen... hahahahah

JasDon
JasDon22 feb. 2021 - 12:19

Als alle linkse partijen nu ook voor die kiesdrempel van 5% gingen, dan hadden ze tenminste echt kans om onderdeel te worden van een regering.

jandebakker
jandebakker22 feb. 2021 - 12:14

Volgens mij denken Ploumen, Kaag en Marijnissen: "klaver wat flik je ons nu. Naar onze stemmers hengelen door jezelf eenzijdig tot leider van een niet bestaand gezamenlijk blok uit te roepen". De campagne afdeling van GL neemt met deze tactiek wel een gok: Geloven de kiezers dat Klaver boven de partij politiek wil uitstijgen of doorzien ze dat dit slechts een façade is die onderdeel is van diezelfde partijpolitiek. Als het lukt kunnen ze morele druk uitoefenen op de andere linkse partijen om zich achter de "gezamenlijke" banier van Klaver te scharren, waar GL electoraal garen mee kan spinnen. Maar als kiezers het trucje doorzien is een linkse samenwerking van de baan en loopt Klaver aanzienlijke imago schade op.

1 Reactie
tempest
tempest22 feb. 2021 - 13:21

Het zijn dan wel voornamelijk dames, maar het zijn allemaal "haantjes". Kaag en Ploumen willen net als Klaver de leider zijn van de "progressieve" beweging in NL. En verder wantrouwen SP en PvdD eigenlijk al deze partijen, want in hun ogen komen alleen zijzelf op voor de belangen van de arbeider of de dieren. Niets van deze "verenigt U!" strategieën gaan werken. Iedereen kijkt er dwars doorheen.

Bouwman2
Bouwman222 feb. 2021 - 12:08

Geen verfrissend initiatie, maar opgewarmde ouwe meukdie zwaar op de maag ligt. Je moet niet spitten in de kouwe grond, het is nog veels te koud om te oogsten. Je moet geduldig wachten tot de kiemen groeien. . Trek maar gewoon weer een blik snert open, of - liever - duik maar eens in de vriezer, .daar ligt betrouwbare waar, niet van vers te onderscheiden, Wel goed blijven letten op wat er op het etiket staat. Als daar een blauw vlaggetje op staat met van die gele sterretjes, dan is het goed, dan mag je er desnoods nog een tweede keer opscheppen.

1 Reactie
adriek
adriek22 feb. 2021 - 12:50

Mooie analogieen. Maar spitten als de kiemen groeien is alleen verstandig als je onkruid wilt bestrijden, anders verniel je je eigen oogst. Oogsten doe je niet door spitten. Diepgevroren voedsel is in de meeste gevallen juist wel van vers te onderscheiden. Die gele sterretjes betekenen meestal dat het geen vers product betreft maar iets uit de keuken van unilver en co, liever niet aan beginnen dus.

gimli55
gimli5522 feb. 2021 - 12:04

Ik mis alternatief en perspectief, alleen links stemmen zet geen zoden aan de dijk. Zeker gezien de partijen, die in een kort verleden niet links waren en hun principes aan de wilgen hebben gehangen. Ze hebben al jaren de kans gehad om zich in daden te bewijzen, nu komt het leeg en hypocriet over. Sinds 40 jaar staat het besteedbaar inkomen stil, en nu beginnen ze opeens links te praten.

2 Reacties
Richard Engels
Richard Engels22 feb. 2021 - 13:58

Gimli, vanaf 2001 beginnen de inkomens achter te lopen op de economische groei. Precies toen klassiek links in Nederland definitief afgedaan had. Sindsdien bepaalt neo-liberaal rechts de agenda, omdat ze de meeste stemmen trekt. Eerder als is begonnen met klassieke welvaartsdeling te vervangen door een eigen-schuld samenleving. Links probeert zich keer op keer opnieuw uit te vinden, maar alles wat ze klaarspelen gaat volgens te kiezer naar de verkeerde stemmers (uitkeringstrekkers, scheefwoners, buitenlanders, transgenders, klimaatactivisten), en alles waar ze een compromis over sluiten levert ze een verloren verkiezing op. En nu, nadat we niet een maar 5 crisissen hebben, is het de schuld van links dat de belastingdiensten burgers vermorzelt, de bouw en industrie stil liggen omdat er geen deugdelijke stikstofwetgeving is, de grondwet met voeten getreden, ons klimaatbeleid 10 jaar achterloopt op de wereld, een huis niet meer te krijgen is voor jan modaal, en als klap op de vuurpijl men continue achter de feiten aanloopt in het bestrijden van corona. Wat in compromis misgaat is de schuld van links, zelfs al zat links niet in de regering. En dus stem je PVV, of FvD, die vervolgens weer gedoogsteun geven aan een neo-liberaal "zakenkabinet" dat Nederland de volgende crisis in regeert. Raad eens wie daar de schuld van gaat krijgen?

gimli55
gimli5523 feb. 2021 - 8:27

@Richard Engels Links is niet schuldig aan de crises, maar ze bieden geen alternatief en perspectief. De roep om links te stemmen is lachwekkend, want het hoort te gaan om sociale principes. Laten die juist door de "linkse" partijen verlaten zijn, ze zijn "links" in woorden en neoliberaal rechts in daden. Iedereen snapt dat compromissen sluiten nodig is, maar als je als PvdA in 2012 binnen een dag na de formatie de inkomensafhankelijke ziektekosten premie weggeeft, waarna je in de wurggreep van de VVD zit tot 2016, dan ben je als "linkse" partij geen knip voor je neus waard. Dat was een tactische blunder, die nog steeds doorwerkt, en meer schade aan "links" heeft aangericht dan nodig.

Ivan61
Ivan6122 feb. 2021 - 12:03

Klaver bewijst dat hij slechte partijleider is. Ben heel benieuwd wat de meerderheid van GL stemmers hier van vindt. Zijn droom is wel schattig maar niet uitvoerbaar en dat weet hij dat zelf hoop ik. Alle belangrijkste standpunten zijn het klimaat en dierenwelzijn op dit moment. Daarin is PvdD veel verder dan GL en D66 en de rest van partijen loopt flink achter. Bovendien zijn de partijen te verschillend wat immigratie betreft.

Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 12:03

Waar is Klaver mee bezig? Dit is de stomste strategisch zet sinds de CPN in 1977. Van Agt eruit, de CPN erin. De linkse kiezer zal op 17 Maart zich waarschijnlijk scharen achter de grootste linkse partij. Of de grootste zich als links voordoende partij. D66 en PvDA gaan vervolgens met VVD en CDA regeren. En zullen zich positioneren als sociale en groene machtspartij. De enige strategie die ik hier achter kan bedenken is dat Klaver meer tijd aan zijn gezin wilt besteden. Als ik D66 of PvdA was dan zou ik het ook uitspelen in de campagne. Jesse zegt: Stem Kaag of Lilliane Je hoeft maar naar 2012 te kijken om te weten hoe diep Groenlinks kan zakken. Waar is Klaver mee bezig? En waarom de staatsman en de verbinder willen uithangen als je op 9 zetels staat in de peilingen? Wonderbaarlijk.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman222 feb. 2021 - 12:15

Als je pro Europa en pro onderwijs bent, dan ben je toch niet links? Sonic, links is de hand waarmee je dus geen kruis slaat. Het is de hand van de bokshandschoen waar voor de kijker rechts de duim zit. Als het lastig is, doe ik er volgende keer wel een filmpje bij,

JasDon
JasDon22 feb. 2021 - 12:58

Jesse en GL hebben vooral de activistische achterban verwend, bv. door zich te focussen op 500, grotendeels niet bestaande wezen uit het voormalige kamp Moria, dit terwijl er 300-400 mensen per week dit land binnen komen. En nu komt hij er achter dat ondanks de medewerking van shows als M en co. er toch een groot deel van de bevolking nauwelijks geïnteresseerd blijkt in dit soort ideologische hobby's. Grappig, bijna even grappig zoals partijen als de PVV en FvD hun best doen om regeringsdeelname te saboteren waardoor de Jesses van deze wereld nog steeds serieus mogen nadenken over regeringsdeelname.

Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 17:42

@ Bouwman Doe er maar een filmpje bij de volgende keer. Misschien begrijp ik het dan beter. In plaats van uw onnavolgbare formuleringen. Je kunt prima Pro Eu zijn en links zijn. Maar dan wel een hele andere EU. En onderwijs leidt tot verheffing. Dus dat lijkt me een prachtig sociaal democratisch ideaal. Voor de rest zie ik nog wat verborgen sneren. Dus daar ga ik maar niet op in. @ JasDon Nee. Klaver haalde een deel van zijn zetels door vooral de klimaat agenda. En niet door Moria. Of niet zozeer door zijn economische plannen. Maar door het klimaat. Daar mag u van alles van vinden, maar de Groenlinks aanhang vond Klaver daar het beste verhaal op hebben. Dus stemde er op. Heeft niets met Moria of activisme te komen. Maar met het klimaat. En om op die 2e alinea in te gaan. PVV en FvD saboteren met hun wangedrag, radicale gedachtengoed hun eigen regeringsdeelname. En leggen dan volledig onterecht en zeer leugenachtig de schuld bij andere partijen neer. Terwijl het volledig hun schuld is dat ze buitenspel staan. Groenlinks en SP schuif ik in de categorie van partijen die terecht vinden dat ze niet in elke coalitie moeten willen aanschuiven. Alleen als er echt wat te veranderen valt. En echt een grote verandering teweeg gebracht kan worden. Klaver heeft in 2017 de absoluut juiste keuze gemaakt. Ik heb veel op hem aan te merken. Vooral de laatste 2 jaar. Maar in 2017 heeft Klaver rationeel gehandeld.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 feb. 2021 - 11:39

Klaver snapt nog steeds niet dat links vs rechts denken passé is. Hoewel de definitie te wensen overlaat kom je met conservatief vs progressief denken verder. Maar eigenlijk gaat het om wat mensen als wenselijk vs onwenselijk ervaren. Een niet functionerende EU, klimaathisterie vs klimaatrealisme, woningmarkt, prioriteitenstelling overheid. Dat soort zaken. Gebakkelei over een avondklok waar het merendeel vd mensen z'n schouders over ophaalt is dat niet.

3 Reacties
Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 12:20

Links- rechts denken is absoluut niet passe. Want als het aan u ligt is de PVV ook sociaal. Dan maakt het bij D66 ook niet meer uit wat links of rechts is. Links en rechts moet je helder afbakenen, want straks maakt het niet meer uit of je VVD of SP bent want ze zeggen allebei voor het verhogen van het minimumloon te zijn. De SP en Partij voor de Dieren zijn links. Bij1 is behoorlijk links. Daarna volgen veelal midden partijen. VVD en CDA zijn centrum rechts. En PVV en FvD zijn zeer, zeer radicaal rechts en absoluut niet socialistisch. En absoluut NIET links. En absoluut NIET sociaal. En absoluut niet voor de lage inkomens. En absoluut NIET voor de arbeider. Klimaat realisten zijn niet de mensen die NIETS willen doen. En EU realisten zijn niet de mensen die er uit willen. Want dat is een krankzinnig experiment. Zeker in het coalitie stelsel wat wij hebben. We hebben al moeite met een goed toeslagen stelsel. Laat staan de uitstroom uit een continentale organisatie als de EU. En het is absoluut volledig onrealistisch om een geloof te verbieden. De Koran. En alleen al die maatregelen waar FvD en PVV voor staan op immigratie, moeten alle maatregelen uit de EU worden aangepast. Kijk maar hoe het onder Rutte 1 ging. Als we dan toch verder gaan. Er is een zeer ruime kamermeerderheid voor het klimaatakkoord. Een zeer ruime meerderheid voor het EU lidmaatschap. En dan heeft u het over realisme. Het is totaal onrealistisch. En dat weet u ook wel. Oh ja. En voor de avondklok is er zelfs in dit land een meerderheid. Maar die meerderheid stemt geen PVV of FvD, dus voor u volstrekt niet interessant.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 feb. 2021 - 17:59

@Sonic Dus u bepaald en definieert. Erg fijn

Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 18:57

@ RaymondenJoop Wat een nare en respectloze opmerking weer. Mijn mening geven is iets anders als dicteren. Wat u voorstelt heeft nogal consequenties. VVD en FvD zijn allebei dan niet links of rechts. Of zelf niet meer ultra rechts. SP en D66 zijn niet links of rechts. Natuurlijk is links- rechts denken relevant. Want op een gegeven moment wordt alles diffuus.En dat lijkt me juist een broedplaats voor allerlei vormen van extremisme.

Kit2
Kit222 feb. 2021 - 11:25

Jesse Klaver liet in ‘M’ alvast weten dat hij zich niets gelegen laat liggen aan het oordeel van de kiezer. Hij zoekt zijn weg en laat zijn standpunten weten en ziet wel wie er op hem stemmen. In gewone-mensentaal betekent dat: ik luister naar niemand meer, alleen nog naar het genie in mijzelf. Hij gaat er daarbij blijkbaar vanuit dat we euforisch zijn door het half uurtje avondklok dat hij er af gekletst heeft, omgeven door zich traag voortslepend slijm bij Rutte, in de hoop dat die hem in een volgend kabinet zal nodigen. Dat groene slijm droogt zo snel op en wordt zo taai, dat er in de volgende zitting alweer Rutte met vers opgeklopte kletspraat naar de mond gepraat moet worden. Of denkt hij dat de kiezer trapt in zijn act met opgestroopte mouwen, als een politieke Steve Jobs, voor een zaal juichende jongeren, maar helaas met een lege dop aan ideeen? Er is ook niets links aan GroenLinks: het is een politiek correcte elite-club die helemaal niets met een gewone man heeft en ook diens taal niet spreekt en diens gedachten niet kent. Rutte zal jou er dan ook best bij willen hebben, Jesse, zodat hij net kan doen alsof er onder Rutte IV een nieuwe wind waait en hij elk treinstation een eigen LBHT-toilet gunt. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws, Jessias, is dat in de oppositie tegen een knalrechts kabinet je op een onbeholpen 5 zetels verlies in de peilingen staat en steeds minder mensen je smakeloze verhaaltjes nog vertrouwen.De mensen hebben inderdaad genoeg van het neo-liberalisme, maar jouw politiek correcte flabbel-babbel daartegenover zijn ze dus nog net ietsje meer zat. En in een democratie, Jesse, is anders dan jij vindt, het oordeel van kiezers gelukkig beslissend.

3 Reacties
Richard Engels
Richard Engels22 feb. 2021 - 12:59

Wat heb je dan liever Kit, iemand die zijn standpunten aanpast aan wat de meerderheid vindt? Stem op mij, en dan zie je na 17 maart wel een keertje wat ik met je stem ga doen? en die vervolgens naar de aandeelhouders/boeren/vastgoedeigenaren/banken luistert, want dat is dan even net iets belangrijker Ik weet nog niet of ik op Klaver ga stemmen, maar ik heb liever dat politici duidelijk en concreet zijn over wat ze gaan doen met de macht, dan dat ze gewoon de macht willen en ik er maar op vertrouwen moet dat ze straks naar me gaan luisteren.

Kit2
Kit222 feb. 2021 - 13:09

Richard Engels; daar heb je gelijk in, niets is zo simpel en zwart/wit :)

Kuifje3
Kuifje322 feb. 2021 - 14:55

@Kit: Klaver heeft vier jaar geleden gekozen voor invloed boven macht. Dat is overigens min of meer dezelfde strategie als die van Wilders. Het is geen onverstandige strategie gebleken als je kijkt naar de afgelopen periode. Rutte krijgt van rechtse kiezers niet voor niets vaak het verwijt dat hij Groen Links beleid aan het uitvoeren is. Wat heb je aan macht als er een andere weg is om je idealen te zien verwezenlijken?

Gerygrr
Gerygrr22 feb. 2021 - 11:23

Nu nog een gezamenlijk rood/groen programmaakkoord. Ik zou liever Esther erbij zien, laat Sigrid maar erbuiten. Trouwens Lilianne moet net als Asscher door het stof voor haar deelname aan Rutte 2....

OlavM
OlavM22 feb. 2021 - 11:10

Wel een aardig verfrissend initiatief van Klaver. Alleen is D66 een vreemde eend in de bijt: die partij kan moeilijk deel uitmaken van een "links blok", al is het nog wel mogelijk dat ze deel uitmaakt van een links georiënteerd kabinet. Trouwens, ook de PvdA is in dit opzicht nauwelijks betrouwbaar te noemen. (Mijn hele leven heb ik uitsluitend ter linkerzijde van deze partij gestemd, omdat ik die vroeger ook al als dubbelhartig beschouwde). Toch wel een aardige openingszet voor een discussie van Klaver.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander22 feb. 2021 - 11:20

Zeker Olav, maar Klaver is best handig: zonder D'66 of de PvdA komt ie zelfs niet in de buurt van een 'progessief NL', wat dat progressief dan ook mag inhouden. Ik lees meer 'niet' dan 'wel' wat er in het vervolg mag. Hoe vooruitstrevend ben je dan, door vooral met het verbodsvingertje te zwaaien. En hoe realistisch zijn al z'n 'alternatieven', realistisch qua betaalbaarheid. het blijft een dromer, wel fijn dat jer kan zeggen dat je een visie hebt....

Eric Minnens
Eric Minnens22 feb. 2021 - 12:03

@OlavM Klaver is van alle vier de partijleiders wel de minst vastgeroeste, en het meest fantasierijk, origineel en ruimdenkend. Maar inderdaad, D66 hoort er niet bij, dat zou al gauw tot interne ruzie leiden. Dan liever nog Esther Ouwehand. Als ik vier stemmen zou mogen uitbrengen, kreeg elk van hen (dus -Sigrid +Esther) er van mij één.

Buitenstaander
Buitenstaander22 feb. 2021 - 12:22

@Eric Fantasie kan je Klaver idd niet ontzeggen. Maar of dat de maatstaf is voor besturen en 'visie', moaw....

Eric Minnens
Eric Minnens22 feb. 2021 - 13:32

@Norm Fantasie lijkt me voor een politicus een conditio sine qua non. Zelfs Rutte heeft fantasie, zij het de verkeerde. Namelijk hoe breek ik zo onopvallend mogelijk de verzorgingsstaat af. En zie eens, wat een 'fantastisch' resultaat. Voor hem dan, en voor jou. En dat in maar tien jaar!

Robert Follon
Robert Follon22 feb. 2021 - 11:06

Hoe wereldvreemd is Klaver? Zijn 'droomcoalitie' peilt op 11 zetels verlies....

7 Reacties
Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 12:12

Wereldvreemd is krankzinnig rechts. Wilders die echt denkt dat hij ooit nog met VVD of CDA gaat regeren. Baudet die echt denkt dat VVD of CDA ooit nog wat met hem willen. Ik denk dat Klaver een goede inschatting heeft gemaakt dat er ongeveer zes mogelijke kanshebbers zijn om mee te regeren. VVD/CDA/D66/PvdA/Groenlinks en CU. Al dan niet met een minderheid kabinet. Al dan niet met PvDA in het kabinet en Groenlinks er buiten. Klaver heeft een realistische inschatting gemaakt dat het op een bepaalde manier via hun moet. Daar hoef je ook geen groot rekenwonder voor te zijn. Je hoeft er geen grote politiek strateeg voor te zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander22 feb. 2021 - 12:25

@Sonic Het is misschien pijnlijk voor je, maar wereldvreemd is echt een GL eigenschap. Beetje in het gras liggen en naar de wolken kijken met een sprietje in mondhoek... Z'n inschatting is idd 'realistisch': Zonder meer realistische partijen komt ie niet eens in buurt van het torentje....

Robert Follon
Robert Follon22 feb. 2021 - 12:48

Laatste peiling: D66 + GL + PvdA + Denk + PvdD: 46 zetels... Dan ben je echt niet realistisch bezig als je over regeren praat. Dan heb je iets geslikt of je bent kinderlijk naïef....

Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 12:57

@ Norm Je kunt op verschillende manieren wereldvreemd zijn. U en vele hier doen of wereldvreemd en naïef zijn een linkse eigenschap is. Net als moreel verheven zijn. Alle drie is dat fout. Wat mij betreft voelt zowel nationalistisch als economisch zich zwaar verheven boven de mede mens. CDA en VVD op economisch gebied. Voor lage inkomens en vooral mensen met een uitkering voelen ze alleen maar dedain. En PVV en FvD omdat ze van zichzelf vinden( en hun hevig verwarde achterban ook) dat ze de wijsheid in pacht hebben. Dat ze realistisch zijn en dat ze volledig gelijk hebben. Allemaal volledig foute analyses. CDA en VVD geloven in de maakbaarheid van super strenge maatregelen. Super streng zijn voor mensen met een uitkering. PVV en FvD geloven dat ze de knop na 1960 kunnen terug draaien. Naief en onrealistisch. Dat Nederland van toen is weg. Ik ontken voor de rest niet dat Groenlinks en D66 hier en daar wereldvreemd zijn. Maar ik vind alle eigenschappen die ik hierboven noemen veel meer van toepassing op rechts en ultra rechts. En dan heb ik het nog over beleid of inhoud. We kunnen het ook over Henk Otten, Joost Eerdmans, Nanninga. Hiddema hebben. En over die hele lange lijst aan FvD'ers en PVV'ers waarvan je al van te voren weet dat het toekomstige afsplitsingen worden. Graus. Ik acht een kabinet of een gedoogconstructie met( vooral dat laatste) met in ieder geval PvdA en Groenlinks realistischer als een kabinet over ultra rechts. Als ik u was zou ik wat meer arrogant en met minder dedain voor links opereren. De PVV doet waarschijnlijk niet mee aan een regering. VVD en CDA halen alleen niet de meerderheid. Dus hangt het van D66/PvdA/Groenlinks en CU af hoe het nu verder moet. Of je het nu leuk vindt of niet. In het versplinterende politieke landschap kunnen VVD/CDA sowieso niet om D66, Groenlinks of PvDA heen. Zeker niet als ze niet met PVV of FvD willen. U blijft net zoals heel rechts hangen in het gebrabbel van de arbeider. In de ":grote" VVD en CDA die allebei geen meerderheid halen. Of de zeer onwaarschijnlijke rechtse coalitie. Als je in die dingen blijft hangen. Dan schiet het niet op. De meest voor de hand liggende coalitie is de huidige coalitie minus CU misschien en + PvdA of Groenlinks. Deal with it. Maar ga niet mij afzeiken omdat ik niet realistisch ben. U bent niet realistisch.

Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 12:59

@ Follon Klaver heeft het hier helemaal niet op over een coalitie van 46 zetels volledig links. Hij heeft het over een links blok wat elkaar vasthoudt in toekomstige onderhandelingen met VVD en CDA. Of met VVD alleen. Gewoon realistisch dus. Tel de 34 van de VVD er bij op en het is gewoon een meerderheid. En de 52 van VVD en CDA helemaal.

Kuifje3
Kuifje322 feb. 2021 - 15:08

@Sonic: in 1977 dacht den Uyl ook dat hij zijn standpunten door kon drukken. Het gevolg was dat er toch maar naar rechts werd gekeken voor een regering. De VVD zit in een hele riante positie en kan naar believen kiezen met wie ze zal gaan regeren. Ik schat de kans niet echt groot dat VVD, CDA en PVV het deze keer opnieuw gaan proberen, maar acht het ook niet voor onmogelijk. CU en D66 zie ik niet deze samenwerking voortzetten. De irritaties druipen er vanaf en ik denk eigenlijk dat de SP weleens aan de deur zal gaan kloppen als ze op het gebied van de zorg en markt hun zin gaan krijgen. Niet geheel ondenkbaar aangezien de VVD aan het draaien is op die gebieden. Het zou dus zomaar VVD, CDA, SP en CU kunnen gaan worden als er 75 zetels voorhanden zijn. Vlak overigens ook JA21 nog niet uit. Die hebben al 8 zetels in de eerste kamer en zouden zomaar de erfenis van Baudet kunnen gaan verzilveren.

Sonic2
Sonic222 feb. 2021 - 16:33

@ Kuifje en Bobby De schuld van het mislukken in de formatie in 1977 lag volledig bij het CDA. Van Agt kan ook rekenen en gaf( vanuit zijn perspectief bekeken) de voorkeur aan samenwerken met de VVD met hem als premier. Van Agt heeft het doelbewust laten ontsporen. Net als Balkenende met de "Joop wijn" lijst het ook zeer doelbewust met de PvdA in 2003 heeft doen laten ontsporen. En Buma met Groenlinks in 2017. Natuurlijk wilde Buma liever de CU als Groenlinks. Dus ik deel geen van uw meningen. Sterker nog: Rechts en ultra rechts vervalsen de geschiedenis op een grove wijze. Want de "financiële puinhopen" die Den Uyl zou hebben gemaakt, zijn vooral puinhopen van het eerste kabinet Van Agt- Wiegel. Den Uyl heeft zijn hand niet overspeeld. En Groenlinks is niet de dader van de mislukte formatie in 2017. Dat is het CDA. De kans is 0 dat VVD,CDA met PVV het gaan proberen. De kans is 0 dat de SP in een kabinet komt met VVD/CDA, want dat zou het einde van de SP betekenen. En dan ook nog in een kabinet zonder andere linkse partijen... . Maakt u een grap? Of denkt u dit echt? SP gaat nooit met VVD/CDA regeren samen. En nooit zonder linkse broeders. En CU gaat nooit met VVD/CDA/JA21 samen regeren. Ik verwoord het nog aardig, want het gaat op het persoonlijke vlak nogal vaak mis tussen ons. Het regent nogal wat misvattingen bij u. Laat ik het daar op houden.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*22 feb. 2021 - 10:52

Dag. Dit is een mooi en echt bijzonder initiatief van Jesse Klaver en wat betreft D66 (te vaak vis noch vlees denk ik) het is echt tijd voor lijsttrekker Sigrid Kaag om kleur te bekennen volgens mij. Een fijne dag. ✌✌

7 Reacties
poeslief
poeslief22 feb. 2021 - 11:10

De kleur van Kaag is EU blauw (ral nr. 666) en Jesse zijn partijtje krijgt ze om de oren qua zetelverlies. Denk jij nu echt dat een links blok meer stemmen op gaat leveren dan de afzonderlijke partijen op links bij elkaar opgeteld zouden genereren? En hoezo dan? Ik weet niet of ik het grappig moet vinden of juist uiterst alarmerend dat zogenaamd links en idem dito progressief zich zo laten leiden door karakterloze marketingpoppetjes als Jesse of Sigrid. Ik vind bijv. Sylvana walgelijk maar ik zou nog veel liever op haar stemmen dan op 1 van die 2 neppers. Maar goed links is al tijden van haar padje gezien hun inzet voor het vervolmaken van de aloude ultra rechtse droom; 1 großes europäisches Reich.

Zapata
Zapata22 feb. 2021 - 11:34

D66 zit samen met de VVD in ALDE in het EU parlement en is gewoon een rechtse partij. Ook nationaal voor flexibilisering arbeid, afbraak werknemersrechten, kleiner maken overheid, afbraak sociale voorzieningen, privatiseringen. Daarbij ook nog eens moeilijker maken van inspraak van burgers en schofferen eerste kamer. CETA en TTIP accepteren en verdedigen. Kortom een heel nare rechtse partij. Waarom u die er toch iedere keer bij wilt hebben?

Sonic2
Sonic223 feb. 2021 - 12:33

@ Poeslief Het valt me op dat de mensen die links of economisch rechts morele superioriteit verwijten zich totaal niet kunnen inleven in zorgen van andere. Daarmee doel ik op mensen die PVV/FvD/ SP stemmen ondermeer. Groenlinks en D66 kiezers weten allemaal niet waar het over gaat. Zijn allemaal elitair en wereldvreemd. Meer EU samenwerking staat gelijk aan landverraad en het verkopen van ons land. Tegen Kaag en Klaver is alles geoorloofd. Pechtold uitschelden is in die kringen ook normaal. En kennelijk is het ook normaal om Sylvana Simons walgelijk te vinden. Waarom eigenlijk? Omdat Sylvana op dezelfde toon iets zegt als Wilders en Baudet of omdat ze niet tegen Zwarte Piet mag zijn? Of omdat ze niet voor een vrouwen quotum mag zijn? Rechts Nederland is voor Zwarte Piet. Sylvana is daar tegen. De haat tegen Sylvana laat weer zien hoe slecht radicaal rechts Nederland met vrijheid van meningsuiting kan omgaan. Ik merk hier vooral bij radicaal rechts, maar ook stevig links hier een enorme vooringenomenheid, dedain en neerbuigend gedrag richting Groenlinks en D66. U meent ook Kaag voor een poppetje te kunnen uitmaken. Die lijn kan je ook door trekken naar Rutte. Het is allemaal de schuld van de domme VVD kiezer( ik stem dit jaar absoluut GEEN VVD) die niet weet waar hij of zij over praat. En dom stemt. En dus mogen we VVD kiezers uitschelden. Omdat de VVD aan de andere kant van die kloof staat en een electorale concurrent is. Als jullie zo janken dat de bezorgde burgers serieus genomen moeten worden. Begin eens met het normaal behandelen van partijen waar jullie het mee oneens zijn. Met eens respect te tonen voor Mevrouw Kaag.

poeslief
poeslief23 feb. 2021 - 14:38

Hahahahahahahaha practice what you preach Sonic. Ik heb wel een zwak voor jou maar jij spiegelt jezelf hooguit holistisch.

Sonic2
Sonic223 feb. 2021 - 16:00

@ Poeslief Het is een frame waar een aantal mensen mij willen induwen. VVD'ers/CDA'ers of Bij1 stemmers. Allemaal prima mensen. Weet u mijn standpunten over Ja21 en Code Oranje? Die laatste 2 alternatieven daar geef ik over het algemeen weinig aandacht aan. Heb ik gezegd dat we JA 21 stemmers en Code Oranje stemmers moeten buiten sluiten? Zijn daar uitspraken van mij bekend. En daar zit de crux. Naar mijn mening zijn PVV en FvD kiezers een gevaar voor het land. Maken ze ons land kapot. Maken ze de media kapot. Zijn ze roekeloos en niet in staat om tot andere inzichten te komen. Ze zetten zichzelf buiten het politieke systeem en zie beide bewegingen als gevaar voor de democratie. Ik zal het niet gelijk stellen met Hitler. Het is alleen een groep die we anders moeten behandelen. Waarom beste Poeslief. Waarom ben ik aan het demoniseren en wordt ik uitgelachen als ik me oprechte zorgen maak over wat nationalistische partijen met ons land doen? Waarom wordt dat als lastig ervaren? Waarom zijn mijn zorgen niets waard? Ik bedoel dit niet uit een slachtoffer rol. Ik vraag het me gewoon af. Het is volgens mij een ongemakkelijke werkelijkheid voor velen. Hun verlossers zijn geen verlossers. Maar ze zijn gevaarlijk. Hun gedroomde premiers zijn opportunistische charlatans. Hun stem uit vaderlandsliefde zijn in werkelijkheid een aanval op ons land en een vorm van massa verwarring. En als je dat niet wilt zien en het niet wilt benoemen. Als je het gevaar niet wilt zien. Als je het verband tussen een opruiende inauguratie speech van Trump en een smeulend Capitool niet wil zien. Dan snap ik dat je mij een moreel verheven linkse extremist vindt. Maar dat komt vooral omdat je zelf ( een heleboel mensen met u) de verkeerde inschattingen maakt. En dat is niet persoonlijk bedoeld. We hebben echt in dit land een probleem als door een behoorlijk smaldeel van dit land Fortuyn als grootste Nederlander aller tijden wordt ervaren, terwijl hij in werkelijkheid met iedereen ruzie had. De LPF organisatorisch een voorloper was van FvD. En we hebben echt een probleem als velen Wilders en Baudet als geweldige debaters zien en niets als opportunistische populisten. Erg zorgwekkend. En helemaal gelijk met het dedain richting D66/Groenlinks en PvdA hebben velen hier ook niet. Ik denk dat die partijen na 17 Maart best belangrijk worden. En het mag best eens benoemd worden dat het van de rechterkant ook aardig los gaat.

poeslief
poeslief23 feb. 2021 - 16:26

Sonic schat je bekijkt wat mij betreft de zaken veel te plat. Ik overweeg om op Richard de Mos te stemmen als ik ga stemmen o.a. vanwege dat het er sterk op lijkt dat "het systeem" hem vreest/niet mot. Ik heb destijds bij Fortyun zitten genieten van alle uit hun porieen stromende angst die de politici van de gevestigde partijen toonden, angst om hun draaideurcratiediscours te verliezen. En nergens anders waren zij bang voor. Jouw wens is andere mensen aan de knoppen en mijn wens is een ander systeem dat o.a. democratie en rechtsstaat in de praktijk dag in dag uit waarmaakt ipv een theoretische belofte doen.

Sonic2
Sonic223 feb. 2021 - 22:44

@ Poeslief Fascinerend betoog. De grote winnaar van de verkiezingen in 2002 was Jan Peter Balkenende. Fortuyn heeft het slechte optreden van Balkenende in het gemeenteraad debat overstemd. En ik zag vooral een strategisch opererende Balkenende die met liefde gebruik maakte van het breekijzer Fortuyn. Balkenende was de grote winnaar van de Fortuyn revolte. En eigenlijk ook van de tweestrijd Rutte-Verdonk. Voor de rest maakt niemand zich in politiek Den Haag druk over de Mos. En je hoeft maar van de Boerenpartij tot D66 te kijken. Van PVV tot VNL. Van de Ondernemerspartij tot DS 70. Van Centrum Democraten tot LPF. En ik kan tot 5 uur in de nacht nog wel doorgaan. Al die nieuwe revolutionairen falen eigenlijk. Zonder uitzondering. Het is prima dat je gelooft in verandering. Het is prima als je mij niet gelooft. De eerste de beste onderzoeker in electorale politieke geschiedenis in Nederland kan je echter duidelijk maken dat nieuwe initiatieven eigenlijk zonder uitzonderingen allemaal falen. Heel vaak ook trouwens door personele en organisatorische chaos. En linkse blokvorming faalt ook altijd trouwens. Daar hoeft Klaver geen 40 of 50 jaar voor terug in de tijd.