Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Klaver wil dat kabinet Rutte III aftreedt vanwege toeslagenschandaal

  •  
10-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Jesse Klaver, de leider van GroenLinks, wil dat het kabinet Rutte III aftreedt als gevolg van het schandaal rond kinderopvangtoeslagen. Daarover verscheen na een parlementair onderzoek het brisante rapport Ongekend Onrecht. “Als je de conclusies van dit rapport leest, die zijn zo snoeihard,” verklaarde Klaver bij Buitenhof. “Als je met de mensen spreekt die dit aangaat, het zijn meer dan 20.000 gezinnen, dan is het duidelijk dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat betekent aftreden. Het gaat om meer dan 20.000 gezinnen die door overheidsoptreden zo ongelofelijk in de problemen zijn gebracht, ik kan me niet voorstellen dat de politiek dan zegt ‘oh foutje bedankt, we gaan nu gewoon door’. Aftreden is ook schuld bekennen, dat is echt belangrijk naar alle slachtoffers toe. Maar er is ook een tweede aspect en dat is ideologisch. Onder tien jaar Rutte is de verzorgingsstaat gezien als iets waarvan elke euro die er aan uitgegeven wordt er een te veel is. Mensen die er gebruik van maken, worden gezien als potentiële fraudeurs. Dat heeft geleid tot een systeem van wantrouwen en ook daar moet je verantwoordelijkheid voor nemen, dus aftreden.”
Hij kondigt aan dat GroenLinks een motie van wantrouwen indient als het kabinet niet uit zichzelf aftreedt. “Als je voor zo’n hard rapport geen verantwoordelijkheid meer neemt en aftreedt, waarvoor dan nog wel?” Het aftreden moet het voor een volgend kabinet mogelijk maken over te gaan tot “een grote hersteloperatie van de verzorgingsstaat.” Hij zegt het geen goed idee te vinden dat Rutte een volgend kabinet gaat leiden omdat die verantwoordelijk is voor de misstanden. “Maar het is aan de kiezer om daarover te oordelen.”
Klaver wil overigens niet uitsluiten dat zijn partij zal deelnemen aan een nieuw kabinet onder Rutte. “Uitsluiten doen we nooit, behalve als het gaat om samenwerking met PVV of Forum.” Hij vindt zo’n blokkade ook onwenselijk en verwijst naar de situatie in de VS waar een klimaat is ontstaan dat partijen niet meer willen samenwerken.
Klaver verklaart desgevraagd PvdA-leider Asscher op de hoogte gesteld te hebben van zijn plan een motie van wantrouwen in te dienen. In reactie op kritische vragen over de rol van de PvdA-leider prijst hij Asscher ook: “Ik heb de afgelopen jaren heel fijn met hem samengewerkt en gemerkt dat hij inziet dat er fouten zijn gemaakt.”
Klaver ziet geen obstakel om met Asscher, die aan kritiek onderhevig is vanwege zijn rol als toenmalig minister in de toeslagenaffaire, in een nieuw kabinet te stappen. Interviewer Pieter Jan Hagens wil weten hoe dat te rijmen is met zijn motie van wantrouwen tegen Rutte. “Die is gericht tegen dit kabinet,” legt Klaver uit en niet tegen Rutte persoonlijk. Hij zegt het belangrijker te vinden dat er een omslag plaats gaat vinden. “De burger moet weer beschermd worden tegen de overheid in plaats van andersom, waar de laatste jaren sprake van was.”
Klaver zegt ook “heel graag” te willen samenwerken met D66, “ongeacht de verkeerde dingen die ze in dit kabinet hebben gedaan”. Hij vindt het belangrijker dat de VVD, en de bijbehorende ideologie, het de komende jaren niet voor het zeggen krijgt. “Er is iets groters waar we tegen strijden,” merkt hij op over progressieve samenwerking. Hij spreekt over de wederopbouw van een sociale infrastructuur die de afgelopen jaren vernietigd is.
De GroenLinks-lijsttrekker maakt aan het begin van het interview ook nog wat opmerken over de coronacrisis. Zondag overlegt een crisisteam van het kabinet in het Catshuis welke maatregelen noodzakelijk zijn om de pandemie te bedwingen. Klaver vraagt aandacht voor een ander aspect van de crisis: “De sociale schade van de lockdown is al heel groot en zal alleen maar groter worden als we daar opnieuw toe over moeten gaan. Dat betekent dat er extra aandacht moet zijn voor al die kinderen die nu geen gewoon onderwijs hebben. Voor al die ouders die thuis proberen onderwijs te geven. En alle psychische klachten die er ook ontstaan bij mensen. Dus ja, ik kan me voorstellen dat er extra maatregelen genomen moeten worden maar dan moeten we ook extra stappen om de sociale gevolgen op te vangen.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (90)

harmmeijer
harmmeijer11 jan. 2021 - 14:03

Het normaliseren van extreem rechtse en fascistische partijen in de media en de politiek hebben het politieke landschap geen goed gedaan. Alle politieke partijen, geen enkele uitzondering, hebben hun oren laten hangen naar deze inferieure partijen. Met alle nadelige gevolgen van dien zoals onze verzorgingsstaat die het voor de kiezen heeft gekregen. De keiharde participatiewet is een gruwel dat onder Rutte 1 met Wilders als gedoger vorm heeft gekregen.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman11 jan. 2021 - 16:52

Ik weet niet zoveel van dat gedogen maar ik weet wel dat de inspirator van die wet de PvdA was. Die zou ik niet gelijk extreem willen noemen maar is toch een andere partij dan de partij waar ik vroeger lid van was. Als straks de coronagolven wat minder hoog zijn dan zal het toch nuttig zijn om de rol van de gemeenschap beter af te palen want zoals het nu gaat is de samenleving ten dode opgeschreven.

Kuifje3
Kuifje312 jan. 2021 - 0:04

Nee Merel, de Participatiewet was van Rutte2 met Asscher als verantwoordelijke minister en Kleinsma als verantwoordelijke staatssecretaris op Sociale Zaken. De wet kwam er in 2015 doorheen. Ook de Bulgarenfraude die de trigger was om zo hardvochtig jacht te maken op vermeende fraudeurs kwam in 2013 aan het licht onder Rutte2. Natuurlijk was Wilders net als de rest van onze speelkamer aan het roepen dat er moest worden ingegrepen, maar dat deden ALLE partijen.

Oki Doki
Oki Doki11 jan. 2021 - 13:58

Het belang van de mens is ondergeschikt aan het belang van het bedrijfsleven in onze maatschappij dus we leven eigenlijk in een soort fascistische dictatuur. Dat gaat allemaal ten koste van de gezondheid van de mens en daarom zijn er zoveel zieken en armen in Nederland en komen er steeds meer zieken en armen bij. Problemen van mensen worden niet opgelost omdat er alleen gekeken wordt naar de gezondheid van het bedrijfsleven. Het seksueel misbruik in Nederland zou daar ook vandaan kunnen komen. Mensen komen tekort omdat ze niet de aandacht krijgen die ze nodig zijn omdat mensen ondergeschikten zijn in deze maatschappij en gaan het ergens anders zoeken. Mensen moeten leren hoe ze voor zichzelf een gezond, volwaardig en een tevreden leven kunnen leiden vol voldoening.

Marcus A.2
Marcus A.211 jan. 2021 - 12:33

Laten we wel wezen, dit is GroenLinks ten voeten uit. Ze willen windmolens, maar niet in de eigen buurt. Vluchtelingen opvangen, maar niet in de eigen regio. Kinderen op gemengde scholen, maar niet de eigen kinderen. Het kabinet moet aftreden, maar ze willen niet zelf verantwoordelijkheid dragen.

Poeh, poeh
Poeh, poeh11 jan. 2021 - 10:33

Het orakel heeft gesproken. Heeft Klaver nu echt niet door dat hij er nog steeds aan wordt herinnerd dat hij op het moment om verantwoordelijkheid te nemen, de benen nam? Benieuwd of hij ook om aftreden van het kabinet had gevraagd als hij wél die verantwoordelijkheid daarvoor had genomen.

harmmeijer
harmmeijer11 jan. 2021 - 9:12

Tsja, de verkiezingen komen eraan en GL staat er ook niet florissant voor met 10 zetels in de peilingen. Puur opportunisme, je verwacht het niet van GL op deze opzichtige manier.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman11 jan. 2021 - 16:57

Sorry Merel, juist van GroenLinks verwacht ik wel iets dergelijks. We gaan over 2 maanden stemmen dus de GL wens betekent dan dat we langere tijd zonder regering zitten want niemand verwacht dat er op die termijn een nieuwe komt. En als symbolische daad, ook daar zie ik niets in. We moeten roeien met de riemen die we hebben en het zou mij verbazen als dat na de verkiezingen beter wordt.

Kuifje3
Kuifje312 jan. 2021 - 0:16

Ik vond het juist heel goed verwoord van Klaver. Aftreden is het enige juiste wat de regering kan doen, ook al is het symbolisch aangezien er over 2 maanden toch al verkiezingen zijn en deze regering dan toch al demissionair is. Hij beaamde dat het vooral symbolisch is en zag geen probleem in een nieuw kabinet onder of met Rutte. Nogmaals, ik vond hem redelijk en duidelijk. Geen hitsig verkiezingspraatje. Ook die 10 zetels vallen ergens nog mee. Meestal is dat namelijk net iets minder. De huidige 14 kreeg GL vooral dankzij het instorten van de PvdA bij het einde van Rutte2. Waar het linkse blok zich vooral zorgen om moet maken is het totaal van PvdA, GL en SP. Dat is inmiddels gezakt naar 30.

Bouwman2
Bouwman211 jan. 2021 - 9:04

Op het eerste gezicht is het apart dat als er fouten zijn gemaakt in de uitvoering van een subsidieregeling voor kinderopvang waardoor en 20 duizend gezinnen zijn getorpedeerd in hun financiële positie en in een aantal gevallen midscheeps, dat de commissie Van Dam dan concludeert dat de rechtsstaat.zinkende is. En bij het tweede gezicht blijft dat zo, en lijkt het dat de olifant zich vergist. Vervolgens komt er er een algemeen pardon, met een minimum van 30 mille, zonder maximum.. Ook dat is apart. Mede gezien het licht van het zogenaamde kinderpardon, dat telkens weer opnieuw opduikt en dat dus ook onoplosbaar blijkt. Intussen zijn de vrijheiden van pers, vergadering, religie en onderwijs om er een aantal te noemen nog onverminderd aanzienlijk. Van schending is geen sprake, hooguit van wat krassen. De toegang tot de rechter is nog steeds naar behoren en de drempel geen horde die niet is te nemen. De rechtbanken en hoven zijn open en werken nu ook bij nacht en ontij door. De conclusie dat er in Nederland Poolse of Hongaarse toestanden zouden zijn waarbij een partij of een enkele man zijn macht grotelijks aan het misbruiken is blijkt onjuist. te zijn. Met de democratie is wél iets aan de hand. Die wordt op oneigenlijke gronden bij de neus gegrepen. door de commissie Van Dam. En de samenleving mede met haar. De freule Wttewael zou gezegd hebben: "Dit is gekken werk". Maar ze is er niet meer en haar partij ook niet. Vervlogen in de spannende bokswedstrijd waarbij de rede in de touwen hangt. Want niet de rechtsstaat is beschadigd aan, maar de poging tot spreiding van macht, inkomen en kennis die Joop den Uyl. beoogde. Joop den Uyl, u wordt hier dringend gemist! .

1 Reactie
LaBou
LaBou 11 jan. 2021 - 11:24

Dominee bouwman, laat het nou een volgende keer gewoon bij die laatste alinea. Je weet wel: al die witruimte. Dan zeg je al meer dan genoeg.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 jan. 2021 - 8:32

Voor de bühne dus Waar was ie de afgelopen jaren toen al eerder bleek dat het enorm fout zat?

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jan. 2021 - 3:13

Dat kun je hieronder zien! Je moet natuurlijk wel willen weten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2021 - 7:58

"Het was hetzelfde minderheidskabinet van CDA en VVD dat, met steun van de PVV, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie, de inmiddels omstreden Fraudewet introduceerde. Die moest misbruikers van gemeenschapsgeld daarvoor dubbel laten boeten. Een wet die de tijdgeest als geen ander weerspiegelde: elke burger is een potentiële bedrieger en elke fout bij het invullen van een formuliertje een poging tot fraude." Heeft GL boter op het hoofd; Dit is een citaat uit onderstaande link die voor eenieder te lezen is (topics) over bijstandsfraude'. https://www.topics.nl/het-recht-op-bijstand-is-schipperen-tussen-afgunst-en-solidariteit-a15463763vk/c6eccf908a2f1d18bfaa5c8b5d2aaa611cca13e1270e7ed6aa7c2d386b70078f/?utm_term=ankeiler&referrerBrand=eindhovensdagblad&utm_campaign=topics-integratie-niet-ingelogd&utm_medium=referral&utm_source=ED&utm_content=topics

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries11 jan. 2021 - 10:55

GroenLinks heeft alle, letterlijk alle, kabinetten Rutte gesteund. Vanuit machtshonger die aan de burger wodt verkocht als 'verantwoordelijkheid nemen'. Daarbij wordt, soms, gewezen op de winst die daardoor wordt behaald. Vaak is die winst niets anders dan een kleiner verlies. Kenmerkend is dat nooit verantwoordelijkheid wordt genomen voor de schade die dankzij die steun kon worden aangericht. Maar als je wilt waardering wilt incasseren voor het goede dat je zou hebben gedaan, dan moet je ook schuld incasseren voor het kwade dat je mogelijk ebt gemaakt. In het incasseren zijn de meeste partijen zeer bedreven. In het schuld erkennen zijn ze kneuzen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jan. 2021 - 3:09

Bert feitelijk was GL geen haar beter dan de regeringspartijen inclusief CDA die voor macht koos en daarvoor regeerde met de gedoogsteun van de PVV. Zij, GL, deden het zelf nl. ook. Ik kan dit niet schrijven zonder die achterlijke vertoning te zien op het CDA congres. Dat letterlijke gejank en de reactie van Eurlings daarop. De SGP op de achterbank van de taxi. De schande die GL sprak over die steun. Allemaal kletskoek, ze deden gewoon mee, allemaal. Het geeft ook nog eens aan hoe weinig de PVV werkelijk begaan is met de mensen die ze denken te kunnen rekruteren met het loze totaal inhoudsloze en leugenachtige verhaal van goede zorg t.b.v. zwakke mensen. Het is precies omgekeerd, ze geven geen fuck om de mensen waarvoor ze zeggen op te komen, integendeel zelfs. Ik wil dat hier nog maar eens gezegd hebben. Maar VVD, CDA en GL PvdA niet minder. De Politiek in de volle breedte is nog nooit zo opportunistisch geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2021 - 7:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 11 jan. 2021 - 11:27

Hij wil niet alleen Rutte III naar huis sturen, hij is daarnaast ook bereid eventueel in een Rutte IV te gaan zitten (je ziet, soms krijg je van mij wel eens gelijk, ook al is het maar een beetje).

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander11 jan. 2021 - 7:22

Durft Jesse Klaver en GL echt afscheid te nemen van het neoliberalisme en kapitalisme? Jesse slaat hier de spijker een paar keer goed op zijn kop. Hij ligt ook niet op ramkoers. Alleen heb ik mijn bedenkingen hoe hij de 'wederopbouw van de sociale infrastructuur' vorm wil geven. Is hij bereid tot een echte systeemverandering naar een maatschappij die gebaseerd is op ecosociale uitgangspunten. Wil hij echt afscheid nemen van het kapitalisme en neoliberalisme of blijft het bij hier en daar wat schaven. Ook in zijn partij is er een commissie al jarenlang bezig met het basisinkomen, in wezen de gelijkschakeling/ gelijke waardering van alle soorten werk.Van huishoudelijk, vrijwilligerswerk tot het werk van directeuren, bestuurders en politici. Ik hoor Jesse daar nooit over. Een Een onvoorwaardelijk, universeel en toereikend basisinkomen is niet zomaar een zak geld.https://www.lc.nl/opinie/Opinie-Basisinkomen-is-niet-zomaar-een-zak-geld-25315718.html De inhoud van het onderwijs maar ook de vorm moet op de schop. Ouderwetse arbeidsdogma's over werkgelegenheid, economie (groei, BNP) kunnen richting de prullenbak. Een volledig anders belastingsysteem. Milieuregelgeving gebaseerd op werkelijk ecologische principes in plaats van economische input. Anders werken, anders wonen, anders leven. De bereidheid van middengroepen om ook bepaalde privileges en zekerheden op te geven.Leven in het hier en nu met toekomstperspectief en visie. Dat zou de richting moeten zijn. Met vallen en opstaan werken aan een maatschappij waar leven gebaseerd is op recht en geluk voor allen. Anders blijft het een feestje van de experts en technocraten, van multinationals en mensen met een middeninkomen. Met het risico dat dat de ecologische en politieke crisis zich nog verder zal verdiepen. Een systeem van vervreemding en langdurige ontkenning van leven kan de problemen die het zelf heeft veroorzaakt niet oplossen. Dus het fundament slopen en tegelijk aan iets nieuws bouwen. Iets wat eerst (vanuit het oude denken)onwaarschijnlijk lijkt maar toch met de goede intentie en veel vrije creatieve energie heel goed mogelijk is.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander11 jan. 2021 - 7:23

'Durven Jesse Klaver en GL echt afscheid te nemen van het neoliberalisme en kapitalisme?'

Joop Schouten
Joop Schouten11 jan. 2021 - 7:09

'Als je met de mensen spreekt die dit aangaat, het zijn meer dan 20.000 gezinnen, dan is het duidelijk dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat betekent aftreden. Het gaat om meer dan 20.000 gezinnen die door overheidsoptreden zo ongelofelijk in de problemen zijn gebracht, ik kan me niet voorstellen dat de politiek dan zegt ‘oh foutje bedankt, we gaan nu gewoon door’. Alle betrokkenen dienen af te treden tot aan leden van de De Raad van State toe. (Deze onafhankelijk adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en hoogste algemene bestuursrechter van het land is niet blind op gebied van wet- en regelgeving. Vrouwe Justitia is dit wél.) Jesse heeft gelijk.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander11 jan. 2021 - 8:30

@Joop Maar waar was Jesse zelf, in de vraag over boter en hoofd etc.? Waar was zijn fractie richting Leijten en Omtzigt? Wie stond (ook) vooraan mbt de Bulgarenfraude en de participatiewet? En wie zegt er om politieke redenen (niet om 'gelijk') niets over Asscher? Slechts hij heeft altijd gelijk, die weet dat hij nooit gelijk heeft.

Fredje3
Fredje311 jan. 2021 - 4:53

Het blijft leuk. Jullie zijn fout geweest, dus moeten aftreden. Maar jou mag ik wel, dus met jou wil ik wel nog spelen. Blijkt dat je dan over links geen verantwoordelijkheid hoeft af te nemen, maar over rechts wel. Het meest grappige is het tijdstip waarop deze motie wordt ingedient. In verkiezings- en crisis tijd. Dit terwijl GL al ruim 2 jaar de tijd heeft gehad. Al had GL de motie van wantrouwen op 4 december 2019 tegen Menno Snel maar gesteund dan zou de motie die zij nu willen indienen een stuk minder populistisch overkomen. Ik denk niet dat Klaver dom is, maar als hij niet in de gaten heeft hoe dom dit overkomt, begin ik toch te twijfelen.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop11 jan. 2021 - 8:33

GL blinkt uit in goedkope en doorzichtige marketing

Mokker
Mokker11 jan. 2021 - 0:30

GroenLinks stemde in december 2019 nota bene tegen de motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Snel, die de kamer voorzag van zwartgelakte dossiers in plaats van verheldering te bieden. Datzelfde GroenLinks wil nu dus opportunistisch meeliften en roepen dat de regering weg moet, terwijl ze zelf de regering hebben gesteund en het onderzoek hebben vertraagd.

korheiden2
korheiden210 jan. 2021 - 22:59

Er zijn verkiezingen in aantocht en Klaver, waar we al lange tijd weinig van hadden gehoord, wil ook nog wat zeggen. Het maakt geen bal uit of het kabinet aftreedt. Als we de peilingen mogen geloven (en ja het zijn peilingen) zal er weinig anders opzitten dan een volgende coalitie met VVD en CDA. Want alle linkse partijen komen samen op hooguit 50 zetels en zelfs als het CDA daar bij zou gaan heeft men nog geen meerderheid. Ook opvallend vind ik dat de oppositiepartijen niet profiteren van de vermeende ellende. VVD is redelijk stabiel, CDA krabbelt weer op met Hoekstra. Alleen D66 verliest, ondanks Kaag. Maar Klaver stond vandaag op 10 zetels en Asscher op 11. Maar goed, het is nog twee maanden.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje312 jan. 2021 - 0:23

Ik ben dan erg benieuwd welke partijen u schaart onder die linkse partijen met hooguit 50 zetels. Ik kom maar tot 30. Eventueel nog 1 erbij van SS, maar dat is het dan wel. D66, DENK, PvdD zijn niet links.

Abdu
Abdu10 jan. 2021 - 22:24

De toeslagenaffaire legt de racistische werking van huidige overheden (onder het institutioneel racisme) bloot. Vanuit de migrantenperspectief de enige juiste en oprechte politieke conclussie op zo’n affaire is beleidsmatige ontmanteling van institutionnel racisme. Zonder deze politieke benadering is elke kritiek op overheid een kritiek op het verklapen van gemennschappelijke rol van (de witte) politiek bij het instandhouden van wit racisme en privilege. Dus zonder deze reformen is het (wens voor of) opstappen van de kabinneten het laatste wat de migranten of het tegengaan van soortgelijke gebeurtenissen (onder het institutioneel racisme) ten goede komt.

2 Reacties
ADB2
ADB211 jan. 2021 - 7:58

Je kunt ook zeggen dat het aanpakken en raporteren van de toeslagaffaire bewijst dat er geen institutioneel racisme is. Anders was deze aanpak van de belastingdiens de norm geweest.

Abdu
Abdu12 jan. 2021 - 11:26

@ADB 11 januari 2021 at 08:58 “Je kunt ook zeggen dat het aanpakken en raporteren van de toeslagaffaire bewijst dat er geen institutioneel racisme is. Anders was deze aanpak van de belastingdiens de norm geweest.” Dat “aanpakken en raporteren” was een incident. Binnen institutionaliteit zijn de incidenten geen “norm”. Bovendien er wordt met geen woorden gerept over racisme maar over “fouten”. Als de belastingdienst kon het verkopen (onder de pet houden) was er geen sprake van “fouten” geweest.

steen15000
steen1500010 jan. 2021 - 22:14

Ik vind het sanctie beleid van de wetgever buitensporig. Voorbeeld: vroeger werd voor een bepaalde tekortkoming een korting van een uitkering een boete opgelegd van 5% gedurende 4 weken. Dit is verhoogd tot 20% gedurende 13 weken. Dat is het dertienvoudige Geen wonder de groei van de voedselbanken. Vaste lasten gaan gewoon door gedurende die maanden. Tientallen jaren worden boetes en maatregelen steeds maar verhoogd. in de sociale zekerheid. Klinkt erg stoer hoor, strenger straffen.

Peter Stans
Peter Stans10 jan. 2021 - 22:01

Klaver is definitief mijn stem kwijt. Eerst maanden hijgerig oppositietje spelen inzake coronabeleid en nu, nog midden in de crisis, met een symbolische flutactie komen. Ondertussen geen antwoord gevend op de vraag bij Buitenhof hoe dat nu zet met zijn bondgenootschap met hoofdrolspeler Asscher. Trouwens, Groen Links stemde destijds zelf mee met de verscherpte wetgeving n.a.v. de destijds hevig van toon gevoerde debatten over de "Bulgarenfraude"

Aart van de aap
Aart van de aap10 jan. 2021 - 21:17

Klaver wil overigens niet uitsluiten dat zijn partij zal deelnemen aan een nieuw kabinet onder Rutte Dat vind ik dan weer een beetje apart... Collaboratie, noem ik dat. Met de VVD in zee gaan, dus fout zijn. Het is het een of het ander. Je kan niet én idealen hebben én met het VVD geboefte willen regeren

2 Reacties
Mokker
Mokker11 jan. 2021 - 11:55

Jesse kan dat, het is een bijzonder lenige jongen en hij draait zijn hand niet om voor een spagaat.

Aart van de aap
Aart van de aap11 jan. 2021 - 12:59

glibberig als een aal in een emmer snot hehehehe

Bert de Vries
Bert de Vries10 jan. 2021 - 20:49

Klaver maakt nogmaals duidelijk dat hij geen uitdaging uit de weg gaat. De schending van de rechtsstaat moet worden bestraft met opstappen. En daarna gaat hij voluit samenwerken met de boosdoeners. Omdat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. De mogelijk tienduizenden levens die zijn verwoest door het handelen van de mensen met wie hij de samenwerking zoekt, doen er blijkbaar niet toe. Die gaan schuil achter Klaver's stip op de horizon. Klaver heeft tot nu alle kabinetten Rutte gesteund. En ook Rutte 4 zal hij steunen.

Buitenstaander
Buitenstaander10 jan. 2021 - 20:26

Snap niet dat een PJH het Klaver niet veel moeilijker maakte mn over z'n eigen rol, of eigenlijk geen rol als lid Tweede Kamer. Waar was hij ipv Leijten en Omtzigt? Hypocriete Klaver. En Asscher uit de wind houden (omdat hij over links wil regeren) Fopneus deze man.

J.janssen2
J.janssen210 jan. 2021 - 20:20

Helemaal mee eens! Onder Rutte is de verzorgingstaat voor de gewone burger omgevormd tot een verzorgingstaat voor het bedrijfsleven.

o u wisbaar
o u wisbaar10 jan. 2021 - 19:43

Wie durft nu nog te zeggen dat Klaver geen populist is.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers11 jan. 2021 - 2:41

Hoezo? Geloof je niet in regerings verantwoordelijkheid over wat ze behoren te regeren?

Joop Schouten
Joop Schouten11 jan. 2021 - 7:01

Ik.

o u wisbaar
o u wisbaar11 jan. 2021 - 15:04

@joop schouten Dan is dan waarschijnlijk dat u de onjuiste definitie van populist gebruikt. Zoek het eens op in van Dale

Paul250371
Paul25037110 jan. 2021 - 19:20

Wat een sukkel. Wat maakt Klaver daar een blunder. Je kan toch niet verkopen dat je principes hebt maar van het kabinet, heel terecht, eist dat ze, omdat ze in de toeslagen affaire als misdadigers hebben gehandeld weg moeten wezen maar de misdadiger Asscher, uit de wind houden. Met als argument dat je Asscher nodig hebt in de strijd tegen Rutte. Dat kan toch niet, dan ben je toch hypocriet, dat snapt een kind. Ik snap de behoefte om Rutte te stoppen. De laatste dit dit verzuimde was Samson. Ipv de VVD tandeloos maken regeerde hij met Rutte. Het verraad van de PVDA. Rutte was destijds de grootste, de PVV was weg en het CDA was gedecimeerd. Rutte kon niets, het kon over links en de PVDA weigerde dat. Hun principes waren niets waard. Wat denkt Klaver nou dat zijn principes in deze wel wat waard zijn? Hoe fokking dom is die man. Hij moet op de ton staan met een megafoon. Hij moet deze misstanden keihard blijven herhalen en de hoofden van een ieder die er iets mee te maken had, eisen. Dagelijks. En zeker om het hoofd van Asscher vragen. Hij is meer schuldig omdat hij pretendeert links te zijn. Van dat rechtse geteisem is het logisch. En zijn opmerking dat de huidige PVDA en D66 "Geestverwanten" van GL zijn is de doodsteek van de "L" in GL. Rutte bestrijden met hypocrisie is de doodsteek voor je eigen partij. Klaver moet aftreden. Klaver verkwanselt waar links voor staat. De PVDA is niet links, heeft GL altijd genegeerd en nu Asscher verdedigen??? Het kindertoeslagdrama, de misdaden, het racisme van de regering en de instanties met hun criminele cultuur veroordelen is niets meer waard als Asscher de dans van Klaver mag ontspringen. Beter een splinterpartij die zijn rug recht houdt dan meehuilen met de neo liberale wolven.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander10 jan. 2021 - 20:28

@Paul Mensen als u die zich druk maken over Trump, z'n optreden, en het verval van de maatschappij. En dan tot hetzelfde woordgebruik vervallen: Mensen op rechts geteisem noemen. Hoefijzertje?

korheiden2
korheiden211 jan. 2021 - 10:29

@Paul : ' Beter een splinterpartij die zijn rug recht houdt dan meehuilen met de neo liberale wolven.' GL is (tijdelijk?) een wat grote splinter, maar verder vooral een getuigenispartij die erg moeilijk concessies doet. Daardoor vallen ze altijd buiten een regeringscoalitie. Zo zal het ook nu weer gaan.

Jaco38
Jaco3810 jan. 2021 - 19:10

Klaver mag terechte kritiek hebben, maar ik mis de zelfreflectie. De toeslagenaffaire wordt gepolitiseerd, terwijl alle partijen hier lering uit moeten trekken en het gros van de 2e kamerleden, ook in de oppositie, een te grote mond helemaal niet staat.

Bouwman2
Bouwman210 jan. 2021 - 18:25

Kok ii trad inderdaad af ten gevolge van de ramp in Bosnië. Is de de toeslagenaffaire van gelijke zwaarte? Was het volkerenmoord? Natuurlijk is het zo dat eigen leed het pijnlijkst is maar een kindertoeslagaffaire is nog geen etnische zuivering. Alles overziende had het beter gekund, maar door de Bulgarenfraude was dat niet goed mogelijk. Nederland was beetgenomen door een paar sluwe Bulgaren die stonden te lachen en de woede was immens. Dat mocht niet langer mogelijk zijn, er moest gecontroleerd worden. Je hoort de oorzaak van de affaire dus niet enkel de nare gevolgen. Enkel Ben van Waay tipte het even aan.in een bijzin. Bij mijn weten steunde GL de wet die fraude onmogelijk moest maken. Als dat inderdaad zo is dan maakte Klaver wel een draai, die hij spint in de richting van het kabinet. Maar stel dat Rutte III niet terug komt, wat dan? Is de oppositie in staat om een nieuw Kabinet te boetseren? De oppositie is al net zo verdeeld als het land. Er zal altijd weer bestuurd d moeten worden, in een coalitie. In zijn ijver zichzelf te promoten was Klaver dat even kwijt. De beer liep verder, in zijn prachtige warme pelsjas. .

4 Reacties
itsme3
itsme310 jan. 2021 - 20:07

Kok trad niet zozeer af vanwege Bosnië, alswel dat hij geen zin had om in de nadagen van zijn carrière zich nog te verdedigen. Wellicht dat rutte dat ook. Doet, maar dan om een nieuw mandaat te halen.

Bouwman2
Bouwman210 jan. 2021 - 21:54

Ik hoor het je zeggen......

Peter Stans
Peter Stans10 jan. 2021 - 22:02

@itsme, je bron voor deze bewering?

Mokker
Mokker11 jan. 2021 - 15:50

Dat GL de wet tegen fraude ondersteunde is niet het probleem, het gaat erom dat deze wet op een discriminerende wijze is toegepast door het ministerie. Maar GL heeft het onderzoek naar de misstanden wel vertraagd door de motie van wantrouwen tegen staatssecretaris Snel te stoppen, die waardeloze doorgehaalde dossiers aanleverde op de vragen van Leijten en Omtzigt. GL heeft op het CAF-11 dossier zelf geen oppositie gevoerd voor zover ik weet, en komt dan nu als spuit 11 toch nog even een plasje doen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout10 jan. 2021 - 18:10

Hmm, Jesse Klaver heeft mijn woorden van vier dagen slecht gelezen c.q verkeerd gebruikt: Wat kenmerkend is aan de politiek van de laatste decennia is een overgang van biopolitiek, waarbij de zorg om het leven, de gezondheid en het welzijn van de bevolking centraal staat naar wat men zoöpolitiek zou kunnen noemen; een reductie tot louter leven (zoë) van het individu.(https://joop.bnnvara.nl/opinies/pas-op-met-harde-politieke-oordelen-in-coronacrisis) Waarom heeft Klaver het over ''de ideologie van de verzorgingsstaat" - verzorgingsstaat is sowieso een rechts scheldwoord - en niet over de uitspraak van Rutte: "De staat is er om mensen te beschermen.'' om vervolgens uit te leggen dat Rutte die bescherming zelf ondermijnd heeft volgens bovenstaande alinea. Je zag Bram Verwaayen op dat moment al glimlachen. En dat kwam er even later ook uit: ten eerste moet men de slachtoffers van die toeslagenellende compenseren (verzorgend) en ten tweede zit het probleem in deze natuurlijk niet in ideologische tegenstellingen, maar in het maken van goede afspraken bla bla. Dag Jesse. Of dit kabinet nu moet aftreden of niet laat ik maar over aan psycholoog Roos Vonk, maar Jesse is politiek gewoon niet handig genoeg c.q. verlangd naar het pluche.

west012
west01210 jan. 2021 - 17:47

Erg hypocriet allemaal. Wat voor zin heeft het als het kabinet aftreedt en de hoofdrolspelers als lijsttrekkers de verkiezingen in gaan. Is dat boete doen?

2 Reacties
Jozias2
Jozias210 jan. 2021 - 19:32

En wat is het alternatief voor klager? Als hij geen motie indient faalt hij als oppositie partij. Het terugtreden van lijsttrekkers van andere partijen daar gaat hij niet over. Stelling nemen tegen samenwerking met VVD, cda PvdA, d66, PVV, fvd in een volgend kabinet zegt hij eigenlijk: stem maar niet op GL want wij doen niet mee.

Roel2
Roel211 jan. 2021 - 7:47

Over twee maanden zijn er verkiezingen, de motie is dus letterlijk symboolpolitiek - temeer omdat Asscher buiten schot blijft. En ja, hij moet wel degelijk stelling nemen, met het risico zichzelf dus buitenspel (voor de coalitie) te zetten. Gewoon nu zeggen: wij regeren niet met de VVD en PVV. Het CDA kan je appeleren op zijn christelijke waarden, maar de boodschap moet helder zijn: het moet anders. Wellicht naïef, maar ik ga niet mijn stem verkwanselen aan een partij die regeren met de VVD overweegt.

Zakenpief
Zakenpief10 jan. 2021 - 17:45

Extra aandacht voor kinderen die niet naar school kunnen en voor psychische klachten voor de ouders. Maar wat voor aandacht, dan? Net als over eventuele extra corona-maatregelen, Klaver wordt weer eens niet concreet. Ik vond de nuancering van Verwaayen trouwens wel terecht. Na de Bulgaren-affaire is er een sfeer ontstaan in de politiek dat er geen fouten gemaakt mogen worden. Ik kan me ook een Vinkenslag-affaire herinneren. Toen stond ook het halve land op z'n kop. Dat het allemaal een gevolg van Rutte zou zijn, is me te kort door de bocht. Klaver had wel gelijk dat er om mindere zaken kabinetten of ministerschappen gevallen zijn.

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jan. 2021 - 17:29

"Klaver ziet geen obstakel om met Asscher, die aan kritiek onderhevig is vanwege zijn rol als toenmalig minister in de toeslagenaffaire, in een nieuw kabinet te stappen. Interviewer Pieter Jan Hagens wil weten hoe dat te rijmen is met zijn motie van wantrouwen tegen Rutte. “Die is gericht tegen dit kabinet,” legt Klaver uit en niet tegen Rutte persoonlijk". Natuurlijk niet. Iedereen zegt sorry. Het kabinet, dat toch al bijna er was, maakt net niet de rit vol en dat gaat de zielige boetedoening zijn. Glas, plas en zoals het ooit al was. "Klaver zegt ook “heel graag” te willen samenwerken met D66, “ongeacht de verkeerde dingen die ze in dit kabinet hebben gedaan”. Hij vindt het belangrijker dat de VVD, en de bijbehorende ideologie, het de komende jaren niet voor het zeggen krijgt. “Er is iets groters waar we tegen strijden,” merkt hij op over progressieve samenwerking. Hij spreekt over de wederopbouw van een sociale infrastructuur die de afgelopen jaren vernietigd is.". Dan mag Klaver nog heel wat zeteltjes halen. Ten eerste ziet het er naar uit dat de VVD de grootste wordt en dus mag gaan formeren. Daarnaast, waar gaan de zeteltjes vandaan komen? Als die niet van de PVV of Baudet komen, dan zijn al 67 zetels buiten gesloten (volgens een recente peiling). Als er acht zeteltjes niet bij zijn coalitie willen aanschuiven, dan is het voorbij. Klaver mag flink wat zeteltjes bij de VVD gaan afsnoepen. Dit foei roepen, zonder werkelijke consequenties, gaat niet helpen. Weer een mat verhaal van een partijleider die steeds minder uit de verf komt. Vier jaar geleden leek hij een ster aan de hemel maar zijn tegenstanders noemen hem al niet meer de jessias. De glans is er van af en zijn partij profiteert niet van een kabinet dat kwetsbaar is. Kortom, ga er maar vanuit dat we premies Rutte krijgen met of zonder Klaver.

4 Reacties
Jozias2
Jozias210 jan. 2021 - 17:57

@flexwerker Wat zou volgens jou het alternatief zijn? Dat klaver nu de VVD, CDA, PvdA en d66 uitsluit naast de PVV en fvd?

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jan. 2021 - 19:46

@Jozias :het ziet er naar uit dan er geen alternatief is. Dan moet Klaver ook geen grootspraak bezigen als " Hij vindt het belangrijker dat de VVD, en de bijbehorende ideologie, het de komende jaren niet voor het zeggen krijgt". Hij gaat de VVD aan de meerderheid helpen dus gewoon zeggen.

Peter Stans
Peter Stans10 jan. 2021 - 22:04

@DenFlexwerker, Mee eens. Door zijn hele optreden (ook dat van Asscher en Marijnissen overigens) van de laatste maanden ten tijde van de grootste crisis na WOII, ben ik nu definitief voor een aantal jaar afgehaakt. In maart ga ik maar eens volt stemmen. Kleine linkse partij, ik weet het. Maar in deze hijgerige politiek heb ik effe geen zin meer.

DenFlexwerker
DenFlexwerker11 jan. 2021 - 9:03

Nogmaals @Jozias: Na een nachtje slapen en nadenken, moet ik stellen dat dit eigenlijk een gemiste kans is. Klaver die hier roept dat hij geen VVD wil of een Kaag die roept dat ze de eerste vrouwelijke premier kan worden. Je weet dat ze beiden de peilingen ook wel zien (waarschijnlijk hebben ze een heel team om die te bekijken) en ze weten dat dit niet gaat gebeuren. Dus roepen ze nu iets wat ze niet waar kunnen maken. Eigenlijk minachting naar de kiezer toe. Ik had respect kunnen hebben voor een Klaver die had gezegd: "Het liefste had ik niet met de VVD samen gewerkt. Maar tenzij het politieke landschap veranderd, veroordeel ik dan Groen Links tot vier jaar oppositie. Wel gaat er onder ons het beleid uit een andere hoek komen". Kijk, dan beloof je zaken die je wel waar kan maken (mits je jouw ziel niet voor pluche verkoopt). Dan kom je met een volwassen boodschap voor volwassen mensen. Nee, ik ben geen GL of Klaver fan maar zelfs ik had dan wat gehad van "verfrissend, een lastige waarheid".

Sam V
Sam V10 jan. 2021 - 17:13

“Dat heeft geleid tot een systeem van wantrouwen ...” “Hij kondigt aan dat GroenLinks een motie van wantrouwen indient ...” De ironie, heerlijk.

1 Reactie
The Apple
The Apple10 jan. 2021 - 18:42

Knap gevonden Sam V, heel knap gevonden, dat had ik nou nooit achter je gezocht.

itsme3
itsme310 jan. 2021 - 17:13

Toch maar goed dat Groenlinks vier jaar geleden met een flutsmoes is weggelopen uit de onderhandelingen. Anders had Klaver nu het aftreden moeten eisen van zijn eigen kabinet.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037110 jan. 2021 - 18:26

Niet met een flutsmoes. Een hele terechte reden. Blaten zonder feiten te kennen of te vermelden alleen maar om een debiel bruggetje te maken. Het houdt niet op.

itsme3
itsme310 jan. 2021 - 20:10

@Paul etc De flutsmoes was dat klaver een minimaal aantal vluchtelingen het land binnen wilde halen. Als dat je breekpunt is, dan is het een fltsmoes en wil je niet regeren.

Thuru
Thuru11 jan. 2021 - 10:22

En zo is dat. GL had veel kunnen betekenen op sociale zekerheid en zorg. GL had gewoon die breekpunt moeten laten vallen en meegegaan zijn wat het verdere kabinet als beleid wilde qua asielbeleid en dergelijke. Je mag het dus ook onder andere hierdoor GL verwijten dat ze qua sociale zekerheid en zorg niet voor de burger wilde strijden maar perse wilde deugen. Tja en dan kom je niet ver.

JoepJos
JoepJos10 jan. 2021 - 17:01

Had Klaver niet, net als de rest van de kamer, een controlerende functie?

Grozny
Grozny10 jan. 2021 - 16:57

Wat een populistisch geblaat zeg. Kan klaver niet wachten tot 17 Maart en de kiezers zelf laten beslissen? Zo`n motie is puur voor wat extra camera momentjes voor Klaver net voor de verkiezingen.

Balgehakt
Balgehakt10 jan. 2021 - 16:56

Gelukkig maar dat Klaver niet zo veel te willen heeft ik zie die hele GL een beetje als de PVV van links een hoop geschreeuw maar als het dan werkelijk aankomt om mee te regeren gaan we onrealistische eisen stellen. En vooral schreeuwen langs de zijlijn ik durf er een goed fles whiskey op te zetten dat bij de komende coalitie besprekingen het weer zo gaat.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037110 jan. 2021 - 18:38

Jij had het logischer gevonden dat GL in een kabinet met de VVD en het CDA gaat zitten? Wat een gelul. Wellicht het enige goede wat Klaver en GL als aan oppositie heeft gedaan deze periode. Alleen misdadigers faciliteren de VVD. Ik snap dat jij en de rest van de rechtse (misdadigers) dit anders zien. Je moet toch wat, dus dan maar onzin. Als Rutte de grootste wordt en mag formeren zou ik elke partij die claimt een greintje fatsoen te hebben, elke partij die claimt linkse of sociale sympathieën te hebben, zeer kwalijk nemen als ze met de VVD een coalitie vormt. Rechtse mensen die Nederland verraden door alle collectieve voorzieningen, het bezit van ons allen, aan de internationale markt te verkwanselen zijn de NSB'ers van deze tijd. Een heel groot gedeelte van de bevolking met een Nederlands paspoort wordt in ons eigen land door onze rechtse medelanders al decenia geplukt, bedrogen, arm en dakloos gehouden.

Sikken Berend
Sikken Berend10 jan. 2021 - 16:35

En wat bereiken we ermee als het kabinet aftreedt ? Het enige wat bereikt wordt is een gevoel van rechtvaardigheid omdat lapzwansen boeten voor hun wanbeleid. Daar zit wat in, maar het weegt niet op tegen de nadelen. Nu een kabinet naar huis sturen, middenin een corona crisis is niet verstandig. Klaver probeert hiermee goedkoop te scoren, zoals hij wel vaker doet.

1 Reactie
Stheno
Stheno10 jan. 2021 - 19:03

Sikken Berend 10 januari 2021 at 17:35 "En wat bereiken we ermee als het kabinet aftreedt ? Het enige wat bereikt wordt is een gevoel van rechtvaardigheid omdat lapzwansen boeten voor hun wanbeleid." Was het maar zo. Het enige wat het kabinet echt bereikt is dat het demissionair raakt zonder verantwoording af te leggen aan de TK (en de stemmers op 17 maart). Er verandert dan ook wezenlijk helemaal niets vanwege glas plas was en grotere (eigen)belangen. Vergeet niet, het verkiezingsreces komt eraan (begint 12 feb), dus het kabinet is over een maand toch al eigenlijk demissionair. Als het kabinet een soort mea culpa doet en aftreedt deze maand is men daarna ook demissionair en heeft iedereen weer 'schone handen'. Het verschil bij aftreden is alleen cosmetisch van aard.

Contramine
Contramine10 jan. 2021 - 16:32

Het aftreden van het kabinet lijkt me, hoe nodig ook, hooguit tien procent van de oplossing. Er is een drastische reorganisatie van de ministeries en de Belastingdienst nodig. In mijn ogen ook het afschaffen van het roulerend circuit van topambtenaren zonder enige vakkennis, in de aanname dat een manager alles kan managen. Bij de politie wordt er bij ingewikkelde onderzoeken bewust een tegengeluid georganiseerd om tunnelvisie te voorkomen. Waarom niet op elk ministerie en uitvoeringsinstelling een club voor een intern tegengeluid, met daarbij de mogelijkheid van direct contact met Kamerleden?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -10 jan. 2021 - 16:30

GL is lange tijd erg stil geweest, niet alleen bij de toeslagendebatten maar ook rond andere fraude zaken van arbeidsimmigranten en UWV. Ook bij mijn weten hebben ze Leyten van SP maar wat aan laten modderen. En nu ineens het voorbeeld van PVV / Wilders volgen om het kabinet de wacht aan te zeggen ? Zo wordt Politiek inderdaad politiek met een kleine p. (ja, de p van .... vul maar in)

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*10 jan. 2021 - 16:26

Dag. Niet alleen het huidige kabinet maar ook Lodewijk Asscher moeten allemaal z.s.m. aftreden, namelijk na de zeer desastreuze kindertoeslagaffaire. Maar dat zou slechts in de wat meer ideale wereld van vroeger gebeuren, vrees ik. Anno 2021, in de wat meer cynische wereld van vandaag, iedereen zal gewoon blijven zitten waar hij of zij nu zit, vermoed ik. Een heel fijne zondag verder.✌✌

2 Reacties
Jozias2
Jozias210 jan. 2021 - 17:07

Asscher is geen bestuurder dus hoe had je dat aftreden voor je gezien?

steen15000
steen1500010 jan. 2021 - 21:55

Het zou Asscher sieren als hij terugtreedt als leider van de PvdA. Aftreden kan niet want hij zit niet in het kabinet.

Jozias2
Jozias210 jan. 2021 - 16:23

Ik snap het pleidooi vanuit principiële gronden maar praktisch is het natuurlijk puur symboolpolitiek: - klaver zegt dat het aan de kiezer is maar als ik naar de peilingen kijk dan zal er weer een nieuw kabinet komen met VVD, d66 en CDA en met dezelfde poppetjes. - de politiek verantwoordelijke staatssecretaris is al afgetreden, het helpt de ouders slechts gevoelsmatig maar het helpt niets bij de acute problemen. Als je dan de meerwaarde van zo'n gebaar twee maanden voor verkiezingen afzet tegen de situatie waarin we nu zitten midden in de pandemie dan vraag ik me af wat echt in het algemeen belang is.

Ivan61
Ivan6110 jan. 2021 - 16:03

Ik heb gekeken en vind zijn optreden tenenkrommend. Kabinet moet opstappen maar de Tweede Kamer ook. Zij hebben ook alles verprutst. Hij en de andere hebben voor de wet gestemd en vervolgens niks aan gedaan.

4 Reacties
Jozias2
Jozias210 jan. 2021 - 18:50

Sarajla: Het kabinet en de tweede kamer moet opstappen. En dan? Een dictatuur of de koning die het alleen gaat doen? De verkiezingen zijn over twee maanden dus de tweede kamer gaat sowieso weg en het kabinet een paar maanden later.

Peter Stans
Peter Stans10 jan. 2021 - 22:06

Tweede Kamer kan nooit opstappen he. Misschien eerst eens de mores over de parlementaire democratie leren.

Ivan61
Ivan6111 jan. 2021 - 0:01

Jozias, Goed voorstel van jou. De koning kan dat tijdelijk doen tot dat verkiezingsuitslag bekend is. Veel slechter kan hij niet doen.

Ivan61
Ivan6111 jan. 2021 - 8:17

@ Peter Stans, Klaver en 149 andere kunnen zo fatsoenlijk zijn en ontslag indienen wegens slechte functioneren, Niemand kan ze dat verbieden toch?

Zapata
Zapata10 jan. 2021 - 15:33

Het is volkomen ongeloofwaardig om het aftreden van het kabinet te eisen maar wel samen te willen werken met een andere hoofdrolspeler in de toeslagen affaire. En wat heeft het nog voor zijn dat aftreden. Beter is als ze blijven zitten, dan kan je ze er de aankomende vier jaar meer om hun oren slaan. Als ze aftreden hebben ze boete gedaan.

Karingin
Karingin10 jan. 2021 - 15:22

Ik mis hier toch echt een mea culpa van GroenLinks zelf. Ze zijn weliswaar niet betrokken geweest bij de uitvoering, maar hebben de invoering van die kloterige participatiewet wel actief gesteund. Ook die keiharde handhaving nav de Bulgarenfraude gebeurde met hartelijke instemming. Is allemaal lang geleden en het lijkt of de agenda weer de linkerkant op is gegaan. Maar zonder de erkenning van hun eigen rol neem ik 't met een kilootje zout. Nou ja, daarna ook nog eigenlijk, eerst zien dan geloven, maar dat kilootje zou wel een onsje minder worden

3 Reacties
komputerhulp
komputerhulp10 jan. 2021 - 15:59

Tsja, verkiezingskoorts. "De oppositie in de Tweede Kamer is erg kritisch over staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. In het debat over de toeslagenfraude door Bulgaarse bendes dinsdag stelden vooral SP, CDA, PVV, D66 en GroenLinks zich hard op." https://www.ad.nl/binnenland/oppositie-erg-kritisch-over-weekers~ae4d996c/

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend10 jan. 2021 - 16:41

Fraude moet je altijd keihard bestrijden. Gok dat minimaal 10 procent van alle toeslagen en uitkeringen onterecht zijn. Gaat echt om miljarden per jaar.

gimli55
gimli5510 jan. 2021 - 16:51

Het ene sluit het andere niet uit, hullie doen het ook als goedmakertje. Blijft staan dat Rutte 3 behoort af te treden, als dit goed gepraat wordt, wanneer is het dan nog gerechtvaardigd? Er zijn minimaal 20.000 families vernietigd en alles is jaren onder de pet gehouden. De kamer is niet ingelicht of verkeerd, er zijn stukken achtergehouden. Er is pas een paar weken geleden een poging gedaan om de ellende iets te verlichten. Wat meer is nodig om dit kabinet te wippen? Dit is ook het bekende topje van de ijsberg en strekt zich uit tot meerdere onderwerpen. Jeugdzorg clienten worden vergoed voor slechte zorg, ook een paar tienduizend mensen. Huur toeslag, pgb, zorg toeslag, wmo, en bijstand zijn vast ook zaken die nog eens doorgelicht moeten worden. De RvS gaat ook oude zaken nog eens bekijken, hopelijk volgt de rechtsspraak ook en de UWV en bepaalde gemeenten. Na de decentralisaties is mijn verwachting dat het daar ook niet altijd pluis is. Het is onbehoorlijk bestuur en dat blijft het, ook wanneer de motie van wantrouwen geen meerderheid krijgt. Dat betekent dan niets, behalve dat de partijdiscipline te groot is en het slecht gesteld is met de integriteit van de tegenstemmers.

Tom Lucassen
Tom Lucassen10 jan. 2021 - 15:12

Rutte kent geen verantwoordelijkheidsgevoel. Bij politiek hoort ook verantwoordelijkheid (niets symbolisch, keiharde eigenschap van politiek bedrijven), maar bij Rutte glijdt alles van zijn glibberige hoofd af. Er zijn kabinetten om minder afgetreden. Hier hebben mensen zelfmoord gepleegd, zijn gezinnen ontwricht geraakt om een enorme fout in het systeem. Rutte doet het niets, zolang hij maar de langstzittende (slechtste) premier van NL ooit kan worden. Dat is pas symboolpolitiek.