Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Wie Jesse Klaver hoort spreken, ruikt de geur van zijn angst

  •  
08-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10323984976_273c5d0088_z

© cc-foto: Roel Wijnants

Kiezers hebben een afkeer van lafheid. En als er iets is waar linkse politici in ons land nog wel in uitblinken, dan is het lafheid
Links heeft een opdonder gehad. Nooit eerder lag de rode taartpunt in de Tweede Kamer er zo geplet en verkruimeld bij. 37 zetels hebben de gezamenlijke linkse partijen. Een ongekende decimering, die – nadat de verkiezingsuitslag bekend werd – schreeuwde om een verklaring. Die zoektocht naar een verklaring is voorbij. Er is een schuldige gevonden: de identiteitspolitiek. De nederlaag is te wijten aan de linkse obsessie met identiteit. Daar is iedereen het inmiddels over eens: de fractieleiders, en vooraanstaande opiniemakers als Ewald Engelen.
Het is een diagnose, die werd opgesteld en overgenomen uit Amerika, onder meer uit een invloedrijk opiniestuk over de verkiezing van Trump uit de New York TimesThe end of identity liberalism van Mark Lilla. Het artikel is stukgelezen door de linkse elite. De boodschap ervan weerklinkt als een hangende plaat in elke discussie over de verkiezingsnederlaag van Hillary Clinton. Links, schrijft Lilla, sterft een stille dood als het zijn ’narcistische’ fixatie op minderheden niet stopt. Als de linkse Oostkust-elite blijft hameren op vrouwenrechten en homorechten – op genderneutrale toiletten en Black Lives Matter – dan kwijnt het weg.
Maar Lilla’s opiniestuk – zo bleek al snel – rammelde aan alle kanten, en bezweek onder de vernietigende kritiek. Het hoofdkritiekpunt was de verkiezingsuitslag zelf. Clinton had niet minder stemmen dan Trump gekregen, maar meer , zelfs onder blanke arbeiders in de rust belt. Hoewel de campagne op identiteit fixeerde, kwam Clinton als overwinnaar van de popular vote uit de bus, met bijna drie miljoen stemmen meer dan Trump, een opmerkelijk resultaat gezien haar oncharismatische optreden. Nog duidelijker was deze trend in het Verenigd Koninkrijk. De onverzettelijkheid waarmee Labourleider Jeremy Corbyn pal stond voor minderheden kostte hem geen zetels.
Maar hoe onvergelijkelijk anders was de situatie in Nederland. Hier werd het racisme niet adequaat gepareerd door links. En juist hier verloor links zetels. Het is niet verwonderlijk: kiezers hebben een afkeer van lafheid. En als er iets is waar linkse politici in ons land nog wel in uitblinken, dan is het lafheid. Uit lafheid tolereert links het racisme. Want wie zegt identiteitspolitiek af te zweren, die zegt eigenlijk: ik tolereer racisme. Het is de capitulatie aan rechts. Het is een strategische aftocht voor de aanstormende hordes van Wilders, Buma, Rutte en Baudet. Het is ingegeven door de angst voor intimidatiecampagnes van geenstijl. De angst om extreemlinks genoemd te worden in de media, om kiezers voor het hoofd te stoten. Het is – kortom – de angst om het voortouw te nemen, om te leiden, en een radicaal eigen visie te presenteren, zowel cultureel als sociaal-economisch.
Het is deze angst, die de kiezers ruiken, niet in de laatste plaats rond de SP. De SP lijkt zich nog altijd als protestpartij te willen profileren. Een protestpartij hoeft nooit te regeren. Lekker knus in je eigen hoekje. Wel zo veilig. Maar je verovert er de regeringsmacht niet mee.
En Groenlinks? Groenlinks lijkt op het eerste gezicht in beweging. Jesse Klaver gaat zijn strategie verleggen. Hij wil de partij verbreden, minder elitair worden. Hij heeft aangekondigd op pad te gaan in het land, op ’kantinetour’ langs ’schaftketen’. Partijleden werven onder het volk. Waarover hij het met ze gaat hebben? Niet over ’identiteitspolitiek’ in elk geval, heeft hij al laten weten. En zeker niet over zwarte Piet. Dat zou hij toch niet helemaal aandurven. Want je weet maar nooit. Je weet nooit waar die gewone Nederlanders toe in staat zijn.
Ja, ik zie hem al zitten in de schaftkeet, aan het opklaptafeltje, een bekertje koffie in zijn hand, toch wel een beetje nerveus. Hopelijk zullen ze geen harde grappen tegen hem maken. Ja, ik hoop maar dat ze een beetje aardig voor hem zijn.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (81)

GMatth52
GMatth5210 dec. 2017 - 14:29

Meneer Demesmaeker: "De voormalige autochtone achterbaan is volledig in de steek gelaten. Je moet blind zijn om dat niet te willen zien. " Op zichzelf is dat volkomen waar. Met name de PvdA heeft dat gedaan. De SP komt tenminste nog voor deze achterban op. Maar het zou een onjuiste keuze zijn, om de strijd tegen het racisme te verwaarlozen. De rechtse partijen -PVVD en CDA- willen de aandacht van hun sociaaleconomische afbraakbeleid afleiden. Dat doen zij door het onbehagen van veel 'autochtone' kiezers naar 'allochtonen', migranten en vluchtelingen te sturen. Daarom praten Rutte en Schippers over de 'Nederlandse waarden' en de 'superieure, westerse cultuur'. En applaudisseren Rutte en Ollongrén voor de extreem-rechtse Friezen, vanwege de illegale blokkade van de autoweg bij Joure, gericht tegen anti-Zwarte Piet demonstranten. Daarmee maken Rutte en zijn minister van Justitie het fascisme van Wilders en Baudet salonfähig. Daarom: een linkse partij, die deze naam waard is, moet het allebei doen: - opkomen voor de lager betaalde en werkloze achterban op sociaaleconomisch vlak; - compromisloos het racisme bestrijden, ook in de discussie rond Zwarte Piet. Onderschat vooral Baudet niet: die is heel gevaarlijk, door openlijk nazi-ideeën te verkondigen, maar daarop niet aanspreekbaar te zijn. Bovendien is hij een gevaar voor de vrijheid van onderwijs, door een VWO-leraar in diens broodwinning te bedreigen. Tot een kritisch debat over zijn eigen ideeën is hij niet bereid, of in staat. De lafaard.

2 Reacties
Maarten Middelkoop
Maarten Middelkoop10 dec. 2017 - 16:44

Uitstekende bijdrage!! Ik ben bang dat u veel duidelijker heeft beschreven wat ik hierboven eigenlijk had willen zeggen. Het gaat erom de strijd voor de rechtstaat (tegen het racisme) te combineren met de strijd voor de verzorgingsstaat (tegen de egoistische elite). En wel te vuur en te zwaard en met alle middelen van onze rijke democratie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2017 - 6:53

Ik heb dat onder een ander draadje ook geschreven. Maar dat zijn velen toch echt helemaal vergeten. Volgens mij hebben veel van die mensen overigens niet meer zo'n voeling met bepaalde delen van de bevolking, ook niet degenen die strijden tegen racisme etc.. Dat zijn daardoor ook niet automatisch allemaal linkse mensen in de klassieke zin van het woord, die samenhang is er vaak ook niet. Het feit dat u dat vergeten was en een ander het duidelijker omschrijft zegt toch op zich iets. Want dat is wat mensen zien, wat allemaal wel gezegd wordt en wat allemaal vergeten wordt.

Hendrik_69
Hendrik_6910 dec. 2017 - 13:26

Deze discussie behoort tot de meest interessante en relevante op dit forum. De auteur benoemt de feiten- 37 zetels hebben de gezamenlijke linkse partijen. “Een ongekende decimering, die schreeuwt om een verklaring”. Vervolgens illustreert hij, onbedoeld, een deel van deze verklaring. Ideologisch gemanoeuvreer over identiteitspolitiek en racisme. Tussen de reacties is duidelijk en herkenbaar te lezen waar de schoen wel wringt. Links is het contact verloren met haar achterban. De gewone Nederlander, daar is hij/zij weer, kan zich steeds moeilijker identificeren met Links. Ik denk dat het internet daarin een niet te onderschatten factor is. Iedereen heeft tegenwoordig toegang tot ongefilterde, ongecensureerde informatie. Het valt niet meer te ontkennen dat Nederland een immigratie- en integratieprobleem heeft. De grenzen van de welvaartsstaat zijn voor iedereen zichtbaar. Linkse ideologie zoals ‘geen mens is illegaal’, of ‘ieder mens heeft recht op (vul maar in)’ staat haaks op de realiteit. De meeste mensen willen ‘gewoon’ een fatsoenlijke boterham verdienen, een huis, een toekomst voor hun kinderen et cetera. Dit soort elementaire belangen lijken bij Links niet in veilige handen. Links is decadent geworden. Alleen mensen die het erg goed voor elkaar hebben zijn geïnteresseerd in genderneutrale toiletten. Als Links weer een factor van betekenis wil worden moet het vertrouwen worden teruggewonnen van, jawel, de gewone Nederlander. En dat kan alleen door de belangen te behartigen van die gewone Nederlander.

1 Reactie
Sonic2
Sonic212 dec. 2017 - 15:24

Ik denk dat u volledig buiten elke realiteit leeft. Ten eerst is Groenlinks nog nooit zo groot geweest. Een feit dat u ( en nog wat meer radicaal rechtse mensen) maar wat graag elke keer weg liegen. De SP is min of meer gelijk gebleven. De PvdA heeft flink verloren, maar vooral aan GL, D66 en DENK. https://nos.nl/artikel/2163443-pvda-gedecimeerd-waar-zijn-al-die-stemmers-gebleven.html Aan de PVV verloor de PvDA eigenlijk nauwelijks wat. Een absoluut verzinsel dus dat de PvDA kiezer op PVV beleid zit te wachten of dat het beleid naar links zou moeten gaan. Waarom profiteerde immers de SP immers niet van het PvdA verlies en waarom verloor de PvDA nauwelijks wat aan de PVV? Echt een compleet verzinsel van rechts radicalen die op basis van sprookjes het beleid van links naar rechts willen trekken. Het gepraat over genderneutrale toiletten is een internet ding. Een bubbel ding. En radicaal rechts maakt er maar wat graag een karakterisering van. Het interesseert helemaal niet de meeste linkse kiezer. Dat de linkse kiezer( vooral de PvDA kiezer) een ruk naar minder immigratie of minder EU wilt is ook onzin. De PvDA verloor vooral aan GL en D66. Overigens wil ik de PVV, FvD en D66 nog al hun pretentieuze sprookjes zien waarmaken. Pechtold is de enige die daar nu een kans voor krijgt met zijn "geleende" zetels van links. Die gaat ook in Maart electorale klappen krijgen. Met veel sprookjes en onhaalbare leugens vertellen een paar zetels van links roven kan iedereen wel. De belangen vervolgens van linkse kiezers goed behartigen is een hele andere. Daar gaan PVV, FvD en D66 nog een dagtaak aan hebben. Wat is overigens de gewone Nederlander? Volgens mij is de Nederlander divers en beschrijf jij een PVV of FvD Nederlander. Dat is maar een fragmentatie van de Nederlander. Dus je wekt ook nog een vals beeld. U komt wel tot inkeer als het huidige kabinet in Maart al aan scherven ligt en als Baudet zijn onvermijdelijk duikvlucht krijgt. Overigens is er over rechts geen meerderheid te maken zonder 5 of 6 partijen. Het huidige kabinet is al impopulair. De route over rechts is door het uitsluiten van de PVV bijna onmogelijk. De midden coalitie kwam pas na dik 200 dagen tot stand. Nu al stijgt links in de peilingen. Ik zou wat met wat minder dedain en arrogantie over links praten. De volgende omwenteling kan wel eens een linkse zijn. Zeker omdat FvD nu al bezig is om VVD, CDA en PVV kleiner te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2017 - 13:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut212 dec. 2017 - 13:23

NL wordt.... Jij pakt een dingetje er uit en denkt dat je daarmee het geheel verklaard. en direct is iedereen weer rechtspopulist, Das onzin. Zo zullen er velen zijn die, net als ik, niet hierom geen links meer stemmen. Hoofdlijn is de draagkracht van onze sociale samenleving ,hoe lang dat nog houdbaar is,en waar de ondergrens ligt van onze welvaart tov de bovengrens van de belastingdruk. Hierin moeten hele vervelende keuzes worden gemaakt. De kosten van de multiculturele samenleving komen langzamerhand bovendrijven. Sommige groepen doen goed mee, anderen zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit en uitkeringen. zodra je deze groepen aanwijst en deze pijnpunten blootlegt ben je racist, stigmatiserend en rechts, zodra je hiervan wegkijkt of de schuld geeft aan de samenleving, en dan nog het liefst diegene die trost zijn op de voorouders die dit land hebben drooggelegd ( nationalistisch) en opgebouwd na WO2 (of erger VOC), dan schijn je echt links te zijn. Nee , echt vreemd dat dat ons land verrechtst. Links is momenteel drukker met het vergoelijken van de pijnpunten die de samenleving opbrengt ( die schijnen dan rechts te zijn) dan met het uitdragen van gericht beleid. Pak die pijnpunten op en doe er wat mee ipv telkens een ander als afleiding op tafel te gooien ( Bijv zp,) of leven we nu echt in een land en twee werelden.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.10 dec. 2017 - 12:20

Zoals hier bekend moge zijn heb ik het nodige op Klaver en zijn politieke keuzes aan te merken maar ik hou het wel altijd logisch, rationeel en gerelateerd aan gedrag wat voor ons allen waarneembaar is. Dat alles is wat ik mis in dit artikel. Ik begrijp het wereldbeeld van de schrijver maar de koppeling daarvan, de projectie daarvan, op het gedrag van Klaver is naar mijn oordeel gezocht en niet terecht. Daarmee doet de schrijver naar mijn oordeel precies hetzelfde als wat ik in essentie Klaver verwijt. Middelkoop gebruikt Klaver als marketingstrategie om zijn eigen verhaal neer te zetten. Dat mag maar de pretentie van betrokkenheid bij Klaver en GL is daarmee goedkoop en niet terecht. Middelkoop vertel je verhaal maar misbruik Klaver niet als middel om aandacht voor je verhaal te genereren.

OlavM
OlavM10 dec. 2017 - 1:38

[Uit lafheid tolereert links het racisme. Want wie zegt identiteitspolitiek af te zweren, die zegt eigenlijk: ik tolereer racisme. Het is de capitulatie aan rechts…..De angst om extreemlinks genoemd te worden in de media, om kiezers voor het hoofd te stoten. Het is – kortom – de angst om het voortouw te nemen, om te leiden, en een radicaal eigen visie te presenteren, zowel cultureel als sociaal-economisch.] Met de teneur ben ik het eens, maar het is mij te kras geformuleerd. "Identiteitspolitiek", zoals het tegenwoordig kennelijk genoemd wordt (ik twijfel aan de juistheid van deze term), is zeker geen “obsessie”, noch “een ’narcistische’ fixatie op minderheden”, zoals sommigen stoer beweren, maar iets waarmee links zich ook serieus moet bezighouden. Dat hoort erbij, met zoals b.v. een kosmopolitische visie. Links zijn betekent een veel omvattend engagement. Natuurlijk blijven kwesties als inkomen, onderwijs, zorg, enz. enz. ook van uitermate groot belang.

4 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker10 dec. 2017 - 9:21

"Natuurlijk blijven kwesties als inkomen, onderwijs, zorg, enz. enz. ook van uitermate groot belang" Die punt zijn niet OOK van belang, die punten moeten op stip op 1 staan. En dat staan ze niet meer bij Links, dat is nu juist het probleem. Vandaar dat het zelfs de rattenvangers van Hamelen van de PVV lukt op deze thema's te scoren. Links laat deze punten veel te veel liggen met haar absurde focus op Zwarte Piet als absoluut dieptepunt. De voormalige autochtone achterbaan is volledig in de steek gelaten. Je moet blind zijn om dat niet te willen zien.

koffieleut2
koffieleut210 dec. 2017 - 11:02

OlavM. Je draait precies de belangen van Links om zoals ik ze stel. Dus jij weet bijna waarom links momenteel verliest op rechts. Allochtone kiezers paaien om groter te worden heeft er alleen maar toe geleid dat ze kleiner zijn geworden. En de angst om De angst om extreemlinks genoemd te worden is schijnbaar minder dan de andst om nazi te worden genoemd. Leuk dat je probeert op die manier rechts de schuld te geven, maar uiteindelijk kom je een stuk verder door de correctie van Meneer Demsmaeker te accepteren.

OlavM
OlavM11 dec. 2017 - 0:32

@ Meneer Demesmaeker: Je generaliseert. Zeker van de SP kan b.v. helemaal niet gezegd worden, wat je beweert. Voor mij blijft het én-én. @ koffieleut: Ik heb hier niet op jou gereageerd. Verder vind ik deze reactie nogal onduidelijk. Als het gaat om je verhaal hieronder: erg schematisch en overtrokken. Ik ben het eens met Sonic, en zeker ook GMath52 hierboven.

koffieleut2
koffieleut211 dec. 2017 - 12:23

De sp zit al jaren in een spagaat wat betreft de vluchtelingen vs zorgstaat. De sp beticht ik ook negens van,ook ik was ooit een sp stemmer en ik draag de sp nog steeds een warm hart toe, en zie ze als de enige echte linkse partij. Maar zoals ik al zei zit de sp ook in een spagaat. Een linkse partij die een rekensom maakt van wat draagbaar is voor onze samenleving mbt het uitdelen van paspoorten aan kansarmen en a.d.h. daarvan een beleid uitstippelt krijgt direct mijn stem. Ik schat de SP in als een partij die over deze schaduw heen kan stappen. Tot die tijd stem ik geen links meer. Ik verdien namelijk steeds meer, maar heb steeds minder te besteden. Vandaar dat ik geen links meer kan permitteren, net als vele anderen. En laten we eerlijk zijn, doordat D66 voor the time being een linkse partij is lijkt het of links veel zetels heeft, maar uiteindelijk is d66 een zwalkende midden partij die tactisch lult voor de zetels en politieke acties uitvoert voor het pluche.

Pater
Pater10 dec. 2017 - 1:01

Ik krijg steeds meer moeite Middelkoop serieus te nemen. Zijn artikelen kenmerken zich door wilde kreten zonder onderbouwing. Eerlijkheidshalve hierbij wel de constatering dat de kop boven het artikel niet uit zijn tekst afkomstig is. Verweet Middelkoop kort geleden nog de "rechts-populistische Rosanne Hertzberger", toen die links verweet te weinig aandacht te besteden aan de klassieke links-rechts tegenstellingen, het gebruik van stropoppen, en hij verdedigde links in NL fanatiek tegen haar kritiek. Een andere keer waren onderwijs en zorg zijn grootste, belangrijkste items. Nu verlangt hij plots meer identiteitspolitiek van links. Typerend voor hem: zelfs de gebruikte termen zijn niet duidelijk in hun strekking. Opkomen tegen racisme en discriminatie zijn voor zowel SP als GL als Corbyn belangrijke kenmerken. Dat is nog niet hetzelfde als identiteitspolitiek. Identiteitspolitiek riekt inmiddels naar ge- en verboden, naar mensen die met opgeheven vinger vinden dat sommigen niet, dan wel met een verontschuldiging, mogen deelnemen aan discussies omdat ze man/wit/geprivilegieerd zijn. Het soort steriele discussies waar we op Joop ook kennis mee hebben gemaakt. Terwijl identiteitspolitiek in essentie gaat over 'wat we vroeger burgerrechten en gelijkheid' noemden. De kunst is om dat op een uitnodigende wijze te verbinden aan een strijd voor solidariteit en tegen neoliberalisme en marktwerking. Klaver is daar hard mee bezig. Middelkoop weer niet beter dan klagend en verdachtmakingen rondstrooiend aan de kant te staan.

4 Reacties
Maarten Middelkoop
Maarten Middelkoop10 dec. 2017 - 9:19

Goede op- en aanmerkingen, ook hier beneden!!! De kritiek heeft me ertoe bewogen eens door een paar twitterfeeds te scrollen van enerzijds Engelse en anderzijds Nederlandse politici. Verschillen: 1.) In Engeland pakt links de elite veel harder aan (namens het volk) dan hier in Nederland. Vergelijk Roemers slappe optreden bijvoorbeeld met: https://twitter.com/jeremycorbyn/status/935483968618713088 2.) In Engeland wordt racisme veel harder gepareerd door links. Hierdoor verdwijnt de discussie naar de achtergrond. In Nederland spreekt bijna geen linkse politicus zich uit. Daardoor blijft de discussie op links voortwoekeren. Mensen vragen zich af waarom er niet gewoon direct stelling wordt genomen. De energie die we nu hier met zijn allen besteden aan Klavers feitelijke belofte om zich in de toekomst nog minder tegen racisme uit te spreken - een groot schandaal! - hadden we kunnen - en moeten! - besteden aan de grote diefstal van ons geld. 3.) Ik ga de komende tijd eens wat columns lezen van de linkse Engelsman Owen Jones (https://twitter.com/owenjones84?lang=de) om te zien hoe je een strijdvaardige retoriek kunt neerzetten die ons - ongeacht onze achtergrond - verbindt tegen de belangen van de elite, maar met zero-tolerance tegenover racisme. 4.) Nog een vraag (voor het geval iemand dit nog leest): wat vinden jullie van bovenstaande fragment uit een speech van Corbyn? Met zo'n duidelijke retoriek verdwijnen de verschillen binnen het volk als vanzelf naar de achtergrond.

MarjoleinS2
MarjoleinS210 dec. 2017 - 13:04

Maarten Middelkoop 2). " in Engeland wordt racisme veel harder gepareerd door Links" Dat klopt, en persoonlijk wijt ik dat aan het kapen van het symbool zwarte Piet als 'de' vorm van racisme in ons land. Dat is wat ik de anti zwarte Pieten ook verwijt, al probeer ik mij in hun standpunten te verdiepen. Zij komen op voor hun gekwetst zijn, maar er bestaat voor hen kennelijk geen gedeelde pijn. Het racisme zit breder en dieper in de samenleving verankert sinds de PVV haar ontstaan duidelijk stelling heeft genomen tegen niet Westerse Immigranten. Met Links als veroorzaker van de integratieproblematiek. Daarmee heeft de PVV zowel de angel uit hun eigen racistische uitinsvorm getrokken, deze zelfs in tap tempo salonfähig gemaakt, en Links als veroorzaker in de schoenen geschoven. En hier had Links, met toen nog Job Cohen aan het stuur bij de PVDA, helaas geen antwoord op. En de SP liet het aan de PVDA over, als kop van jut. Misschien was dat wel laf inderdaad. Toen kwam de crisis. Racisme werd naar de achtergrond gedreven want het land moest bestuurd worden. Lees onder heerschappij van de EU monetair hervormd. We naderen 2018. Het dogma van de monetaire hervormingen lijken verstomd, eerlijkheidshalve vooral vanwege het Rechts populisme. Alleen het racisme neemt niet af. Dat blijft bestaan zolang de mensen bang zijn nog meer te verliezen. Aan zekerheid, aan toekomstperspectieven, de vergrijzing want wie durft zich nog met goed fatsoen over te geven aan de ouderdom als je niet weet waar je over een paar jaar staat, zit of ligt. Het is een verdomd gevoelige kwestie in een zeer complexe tijd. En het einde ervan is nog niet in zicht. In tegendeel, we krijgen in Europa nog het en ander op ons bordje. Zie bv de wankele positie van de Euro. Dat racisme moet worden opgepakt staat buiten kijf. Maar door dit uitsluitend op het bordje van Links te leggen als zogenaamde hoeder van ethische normen versterk je alleen maar het probleem. Bewustwording van racisme hoort overal binnen de samenleving thuis. In iedere partij, beweging, organisatie, thuis, op scholen en op de werkvloer. Net als gezond leven, zou dit een overall item moeten zijn

Maarten Middelkoop
Maarten Middelkoop10 dec. 2017 - 16:54

@MarjoleinS Voor een groot deel mee eens. Maar - zoals 'GMatth52' hierboven opmerkt - heeft u te weinig aandacht voor de manier waarop de elite de zwarte-Pietdiscussie misbruikt om stemmen te winnen. De zwarte-Pietdiscussie lijkt een strijd tussen 'de gewone Nederlander' en antiracisme-activisten, maar dat is het niet. De beslissing om zwarte Piet niet aan te passen wordt gemaakt door hooggeplaatste politici en mannen en vrouwen uit de baantjescaroussel: omroepbazen, etcetera. Niet door gewone mensen in het land. Dit moet worden belicht door de anti-zwartePietactivisten zelf. Een grote strategische fout dat ze dat niet doen.

Pater
Pater11 dec. 2017 - 1:37

Middelkoop beijvert zich te bewijzen dat Engelse politici betere retorici zijn dan Nederlandse. Daar heeft hij wel gelijk in. Maar dat heeft niks met zijn oorspronkelijke stelling te maken. Inhoudelijk mag Middelkoop nogal wispelturig zijn, er is wel één constante in zijn bijdragen: hij heeft de schurft aan Klaver. Dat mag. Wat niet mag is leugens verkondigen zoals: "Klavers feitelijke belofte om zich in de toekomst nog minder tegen racisme uit te spreken". Schande.

Sonic2
Sonic29 dec. 2017 - 22:54

Meneer Demesmaeker heeft het op het gebied van identiteitspolitiek al goed verwoord. Het is absoluut niet waar dat links niet staat voor minderheden. Misschien zijn ze af en toe iets te veel beschermend. Ik snap al het geklaag niet over links. De drie linkse partijen lieten zich terecht niet misbruiken als boksbal van Buma, Rutte en vooral Pechtold. De 3 partijen werken nu intensief met elkaar samen. Dat vind ik ook een goed teken. Bovendien vond ik het linkse plan van een tijdje terug ook prima. Na een "paars"kabinet scoort links altijd slecht. Je ziet nu in meerdere peilingen een opwaartse trend. Het derde kabinet Rutte sprankelt niet echt. Rechts( dus ook nationalistisch rechts) heeft nooit echt het bestaansrecht van links kunnen ontnemen. Het kan wat mij betreft wel eens een rode lente worden. PVV, VVD, CDA donderden in verschillende peilingen omlaag. Het gaat naar de Fvd, maar die zit samen met VVD en CDA nog ver van een meerderheid af. De huidige coalitie heeft een krappe meerderheid die het in de peilingen al kwijt is. Ik ben heus wel kritisch op links, maar is rechts aantoonbaar beter? Is dit huidige kabinet nu zovele beter? VVD, CDA en D66 is nog niet sprankelend. De PVV is uitgeblust. De enige die links nog een beetje kan dwarsbomen is FvD, maar ik heb zo het idee dat Baudet alleen al met zijn karakter enigszins tweespalt zaait. Niet zo negatief zijn over links. Of het nu 37, 57 of 67 zetels is dat is niet zo relevant. In de politiek moet je nodig zijn voor een meerderheid. Daar gaat het om.

koffieleut2
koffieleut29 dec. 2017 - 22:39

Er zijn overwegend twee groepen links stemmers. De groep die het kan betalen om op links te stemmen en een links geluid te produceren, en de minder betaalden in de samenleving die hopen dat het stemmen op links hun voorspoed zal brengen. Daarom zie je ook de armere regio's in Nederland en b artiesten een links geluid maken, of men is al financieel binnen en geld speelt geen rol meer. De rijkere groep die links stemt wordt echter steeds kleiner omdat de belastingdruk steeds hoger wordt. Dit in combinatie met ziektekostenpremies en andere lasten, hebben die niet meer de draagkracht voor meer links. De lager betaalden zien , door het beleid van links, ook al jarenlang hun welvaart afzakken. Ondertussen geeft het internet wel pijnpunten aan die erg vervelend zijn, maar door de linkse vertolkers worden genegeerd, ontkent of ontweken. Dit leid er toe dat rechts steeds groter wordt. Niet de speerpunten als racisme overbelichten ( hoewel erg belangrijk) , maar ook de samenstelling in de criminaliteit eerlijk benoemen, en dan niet telkens de Nederlandse samenleving de schuld geven. Integreren naar Nederlander bestempelen als assimilatie, terwijl hele volksstammen derde generatie allochtonen nog amper nederlands spreken Alle autochtone Nederlanders die zwarte piet leuk vinden als racist wegzetten, maar zodra een andere groep ergens negatief in uitblinkt direct stigmatiseren roepen. Daadwerkelijk uitrekenen wat Nederland aankan aan uitkeringsgerechtigden om de huidige welvaart stabiel te houden, en dan ook de eerlijke cijfers durven te publiceren over hoeveel asielzoeker wij als maatschappij kunnen dragen zonder dat de rest wederom lastenverzwaring krijgt. Gewoon het eerlijk verhaal vertellen, iedereen heeft tegenwoordig internet, dus verbergen van overheidsfalen, integratieproblemen en kosten, criminaliteit, armoede lukt niet meer. En diegene die nu bovenstaande van mij afdoet als onzin is waarschijnlijk een van de laatste links stemmers.

1 Reactie
Sonic2
Sonic210 dec. 2017 - 11:49

Die laatste zin is met alle respect al onzin. De laatste linkse stemmers? Het linkse blok heeft 37 zetels. Dat is veel groter als PVV en FvD bij elkaar. En die moeten we volgens iedereen en Wierd Duk serieus nemen. Links is gewoon een machtsfactor en zal weer veel gaan winnen als dit kabinet geen echt succes boekt. Omdat de PVV zichzelf buitengesloten heeft en omdat D66 nu een machtfsactor is en graag wil dat een linkse partij de klappen opvangt, zit links ook in een positie waar ze moeilijk kunnen worden genegeerd. Pechtold zegt niet voor niets dat de optie met de CU zijn vijfde optie was. Overigens roept helemaal niemand dat elke autochtoon die pro zwarte Piet is racist is. Bewijs dat eens. Zonder een radicaal en anoniem clubje daar in te benoemen. Overigens hebben CDA en VVD in de laatste 30 jaar meer geregeerd samen. Links heeft nog nooit alleen geregeerd en jij doet net alsof links overal schuldig aan is. Dat is niet een eerlijk verhaal vertellen En als we dit soort rechts radicaal geschreeuw niet serieus nemen en het onzin noemen zijn we een van de laatste linkse stemmers.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker9 dec. 2017 - 14:50

Traditionele linkse politiek ging over spreiding van macht, kennis en inkomen. Ofwel vooruithelpen van de onderklasse ten koste van de elite en machthebbers. Indentiteitspolitiek gaat over heel iets anders namelijk over de strijd tussen mensen met een verschillende huidskleur, homorechten etc. Het nare trekje van identiteitspolitiek is dat het mensen verdeeld volgens heel andere scheidslijnen dan traditioneel links. In plaats van het verenigen van de onderklasse verdeelt het de onderklasse. Zo voelen de traditionele laagopgeleide autochtonen -de traditionele achterban van de PvdA- zich erdoor bedreigd en tast het hun belangen aan. Vandaar dat ze massaal weglopen bij links en zich aansluiten bij partijen die wel voor hun belangen opkomen. Zeer verstandig dus dat Jesse Klaver het zo min mogelijk over Zwarte Piet heeft. Sylvana Simons heeft met haar extreme identiteitspolitiek NUL zetels behaald.

2 Reacties
Plaatsentijd
Plaatsentijd9 dec. 2017 - 16:53

Zeer juiste analyse ! Ik denk alleen dat Jesse jouw advies niet gaat volgen omdat hij dan zijn huidige achterban verliest. Het artikel van Middelkoop is daarvan al een voorbode. Het huidige links is een puur elitair kosmopolitische ideologie geworden, met minachting voor de oude linkse kiezers. Elke toenadering van Jesse naar dat "domme volk" zal furieus worden afgebrand door de huidige GroenLinksers.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2017 - 6:17

Dat niet alleen. Hebben wij nog wel een linkse omroep in de ware zin van het woord die enig tegenwicht kan/wil bieden aan rechts op dat vlak ? Ik vraag me dat werkelijk af. BNN./Vara loopt weg met Jort Kelder en zijn 'analyses' . Jort Kelder die bevriend is met en bewonderaar van Thierry Baudet en Rutte en bij wijze van spreke met de rode loper wordt binnengehaald bij de linkse media. Niets invechten daar. Die man zit werkelijk in ieder programma dat geleid wordt door eveneens fors overbetaalde programmaleiders. Niets kritisch laat staan een links kritisch geluid, steeds meer entertainment t.k.v. inhoud. Er is ook daar geen enkel tegenwicht meer. Als je Tros, NCRV soms kritischer gaat vinden dan de Vara dan is er m.i. toch werkelijk iets aan de hand. NPO/NTR hetzelfde laken een pak. Waarom Polak en Nova weg moesten is mij nog steeds een raadsel..Nieuwsuur is tamelijk oppervlakkig geworden en zeer kort in tijd. Dat maakt iedere diepgang op zich al onmogelijk. Te eenzijdige benadering ook!

tempest
tempest9 dec. 2017 - 12:33

Clinton verliest. Een artikel houdt betoog dat de focus op identity politics kiezers heeft afgeschrikt. De aanhangers van Identity Politics geloven dat niet (of willen dat niet geloven) en dan komt er een weerwoord. En dan is volgens de schrijver het sterkste argument dat Clinton eigenlijk niet heeft verloren??? Sorry hoor, maar dan snap je niets van logica. Dat was de aanname die aan het begin gedaan is! Het argument van meer stemmen voor Clinton gaat ook echt niet op. Het kiessysteem stond vast, de regels waren bekend en zijn niet veranderd tijdens het “spel”. En dan is het heel terecht om je af te vragen of de gekozen strategie de oorzaak was van het verlies. GroenLinks heeft ontzettend veel ervaring met identeitspolitiek en zijn daarom ook zo voorzichtig. En dan bedoel ik niet de huidige Amerikaanse hokjes, maar hun eigen groepjes: communisten, pacsifisten, milieu-activisten etc. Ze weten hoe moeilijk het is een enigszins coherent geheel te maken uit al die opvattingen en belangen en dan nog steeds blijft de prioriteitstelling problematisch. Als je politieke macht bestaat uit een aantal duidelijke groepen in je achterban, dan ben je helemaal niet laf wanneer je discussies over onderwepen vermijdt waarvan je weet dat de meningen daarover intern sterk verschillen. Focus op de dingen die je bindt is juist de slimme manier een duidelijke boodschap uit te dragen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel9 dec. 2017 - 11:41

Juist: het eigen verhaal is zoek. Wat is er mis met spreiding van macht, kennis en inkomen als leidmotief?

NicoSchouten
NicoSchouten9 dec. 2017 - 10:52

Citaat: "Want wie zegt identiteitspolitiek af te zweren, die zegt eigenlijk: ik tolereer racisme. Het is de capitulatie aan rechts. " In dubbele opzicht klinkklare onzin. Ten eerste heb ik geen lijsttrekker in verkiezingstijd horen zeggen dat ie identiteitspolitiek afzweert, ook niet toejuicht. De discussie ging steeds over concrete onderwerpen, en niet over dit soort abstracte frasen. Ten tweede mist de zin enige dwingende logica. Het is suggestie op suggestie stapelen. Dat Klaver een holle frase afwijst is prima. Beoordeel hem op concrete stellingnames op concrete punten. Wat de VS betreft is het hard nodig daar het hokjes denken te doorbreken, waaronder het primitieve indelingsschema in black en white. Met Obama als zoon van ouders met een verschillende huidskleur was er een uitgelezen kans, maar hij liet zich met steun van zijn aanhangers in het schema frommelen. Wat betreft de beweging 'black lives matter' was het verstandiger geweest het woordje too er achter te zetten om de gemeenschappelijkheid van het mensdom nadrukkelijk voorop te zetten.

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 dec. 2017 - 10:48

Rare analyse over het verlies van Clinton. Je kan een punt maken dat het Amerikaanse systeem met kiesmannen maar Clinton heeft gewoon verloren. Een beetje als voetbaltrainer die roemt over belbezit, kansen maar negeert dat de doelpunten tellen. De schrijver heeft niet door dat dit "ons of racisme" verhaal al is uitgewerkt. Wat is verkozen tot meest irritante woord van 2017 ook al weer? Verder staat links, voor de werkenden, voor dure immigratie, dure energie en geen actie tegen nepbanen en flexcontractjes. Dat laatste is toch wisselgeld. De schrijver zou juist eens in een keet moeten kruipen tussen de arbeiders. .

Laadklep2
Laadklep29 dec. 2017 - 10:12

Clinton links?? Die is net zo links als Hans Wiegel en Halbe Zijlstra. Trump is wat je noem extreem conservatief rechts. Jesse Klaver gaat het nooit worden omdat hij de mensen veel te veel op kosten jaagt. Mensrn die geen moet uitvoeren

1 Reactie
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.10 dec. 2017 - 12:34

Spijker op de kop Laadklep ! Hier zie je weer het probleem van projectie van VS realiteit en begrippen op de Nederlandse situatie. Sinterklaas en Zwarte Piet 2.0 zeg maar .....

ernie eduard
ernie eduard9 dec. 2017 - 8:46

Dat links uit de gratie is, dat hebben ze volkomen aanzich zelf te danken. Ze denken bij links dat als links ben, ook vegatairie bent, een auto hater bent, een milieu vreek bent, dat ik alleen mij eten koop met een keurmerk van biologies en dat je een uitkering heb want voor mensen die werken hebben ze laten zien niet voor klaar te staan. En ze denken dat als je links bent ook volkomen achter het imigratie beleid te staan, maar dat is dus ook niet zo. Kijk links heeft veel stemmen zien gaan naar de partij van Denk, dus met deze lui hoeven ze dus geen rekening meer mee te houden, want zij vinden dat Denk hun belangen beter behartigen de ouwe trationele partijen.

5 Reacties
Perezoso
Perezoso9 dec. 2017 - 11:24

Juist ja. Hehe, De Oudejaarsconference wordt eindelijk weer eens lachen!

Luneau
Luneau9 dec. 2017 - 16:35

Ben ik toch benieuwd waar u dat vandaan haalt. Jesse Klaver staat er juist heel pragmatisch in en heeft zeker geen van de verwachtingen die u heeft, zoals deze 2 linkjes tonen. https://www.rtlnieuws.nl/editienl/jesse-klaver-u-staat-voor-duurzaam-waarom-rijdt-u-dan-niet-elektrisch https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/350603

Yoda2
Yoda210 dec. 2017 - 8:52

@Luneau Jesse Klaver geeft aan dat hij eigenlijk wel electrisch zou moeten rijden, maar dat kan hij nu nog niet betalen. Google even naar het inkomen van kamerleden en u begrijpt dat dit een ongeloofwaardig antwoord is op de vraag van de MBO-student. Wel heel pragmatisch inderdaad. ;)

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.10 dec. 2017 - 12:36

Inderdaad, we hebben onszelf naar de kl*** geholpen met al dat elitaire bakfietsgedreins van Klaver en consorten en het carnavalsgedrag van schoolmeestertje Roemer van de SP.

Sonic2
Sonic211 dec. 2017 - 15:19

Links is compleet niet uit de gratie. Dat zeg ik als voormalig VVD en D66 stemmer. Omdat dom rechts op Baudet en Wilders stemt zul je zien dat er geen enkele coalitie over rechts te maken valt. Het middenblok gaat al flink omlaag in het huidige kabinet. Links zal de kruimels gaan opvegen van D66. Overigens heeft GL gewonnen in Maart. Ze is groter geworden als ooit. PvdA begint nu al te stijgen in de peilingen en de SP is min of meer gelijk gebleven. Erg, erg arrogant dus om links nu al af te schrijven. In Maart zal u het deksel lelijk op de neus krijgen. De volgende omwenteling zal een linkse worden. En FvD zal erg groeien, maar vooral ten kosten van VVD, CDA en PVV. Dat lijkt me broekzak- vest zak verhaal. Eentje waar ik niet erg rouwig om ben.

Libertain
Libertain9 dec. 2017 - 8:30

Beste Maarten, vind ik dat je de goede toon heb gevonden - lijkt me de enige weg om de progressieve oppositie boven water te krijgen. Clinton werd verslagen vanwege de grenzeloze corruptie van de structuren waar ze verwikkeld is. De kiezers waren het zat ervan, om het heel erg eenvoudig uit te leggen. Deze corruptie naar Nederlandse maatstaven zou je kunnen omschrijven als klakkeloos meegaan met de neoliberale plutocratische structuren en werkmethodes, wat PvdA van de vorige regering deed. Inclusief de totale passiviteit van de rest van de “oppositie” omdat er voldoende kruimels op tafel nagelaten zijn. Enorme ultrarechtse corruptie van alle structuren, de neoliberale uiterst discriminatieve ethnische profilering, het saboteren van de Rechtstaat, systematische neoliberale belemmering van de ontwikkeling van ons land door bijvoorbeeld het afschaffen van de democratische volksraadpleging enzovoort. Daar moet de progressieve politiek zich toe gaan richten voor de toekomst. Natuurlijk mag je ook voor de duizendjarige neoliberale droom van Rutte en lobbyconsorten kunnen kiezen.

Phil2
Phil29 dec. 2017 - 8:19

Hmm, gelijk heeft de auteur dat er een ruk naar rechts gaande is. "Links" heeft zich te vaak ook gecompromitteerd, in politieke en in persoonlijke zin, om nog als een alternatief wereldbeeld te worden gezien voor het steeds egoistischer "what's in it for me" kortetermijn denken. Ik hoorde gisteren bijv. Wouter Bos (uit de tijd dat ie Min. van Financien was) heel stellig verdedigen dat NL geen belastingparadijs is. Ik vind dat één van de grootste schandes dat NL de boel op dat gebied loopt te traineren. In persoonlijke zin, hoef ik alleen maar de vele (ook hier weer) PvdA-ers noemen die verantwoordelijk waren voor het ontsporen van nog zo'n 'prachtig' neo-liberale uitwas uit de tijd van Kok: corporaties en HBO-instellingen. Zo'n dame als Vogelaar, die in het bestuur zat ten tijde van het volslagen uit de hand lopen van de bestedingen aan de SS Rotterdam, zou nooit meer mogen terugkomen in enige bestuurlijke verantwoordelijkheid. De enige partij die wel langetermijn visie heeft dat zich ontrukt aan het Links-Rechts denken is de Partij voor de Dieren. Overigens is HET grote dilemma voor Links dat opkomen voor belangen in de traditionele zin van deel uitmaken van de Nederlandse volksvertegenwoordiging (welzijn, economie, inkomen, baanzekerheid, onderwijs, veiligheid e.d.) haaks staat op rechtvaardige immigratie in EU verband nastreven. Links zou denk ik in die zin best mee moeten kunnen komen met immigratiebeperking e.d. maar (en daar is helemaal geen aandacht voor als alternatief) veeeel harder moeten trekken aan investeringsprogramma's in Afrika, incl. bijv. irrigatieprojecten, en het slechten van allerlei handelsbarrieres in de EU. Als de helft van het geld, dat nu besteed wordt aan Defensie, in Afrika wordt gestoken, zijn we veel proactiever bezig om iets aan de algehele veiligheid te doen, tegengaan van radicalisering e.d. Mensen hebben perspectief nodig, zowel hier als 'daar'.

3 Reacties
Luneau
Luneau9 dec. 2017 - 16:10

Volgens mij hadden de meeste linkse partijen juist in hun verkiezingsprogramma's staan dat er meer geld naar ontwikkelingshulp moet, maar zijn het juist de rechtse partijen die dit niet willen. Overigens zie ik niet in hoe de traditionele linkse belangen per definitie haaks staan op een rechtvaardig immigratiebeleid van de EU. Traditionele linkse belangen hebben de afgelopen 20, 30 jaar vooral te lijden gehad van rechts economisch beleid.

Sonic2
Sonic211 dec. 2017 - 13:06

Er is geen ruk naar rechts bezig. De rechtse coalitie die Wilders voorstelde steunde op 6 partijen. Die meerderheid was nog krap ook. In de peilingen is er geen redelijke rechtse coalitie mogelijk. GL won 10 zetels en werd groter als ooit. De SP heeft alles fout gedaan in de campagne. Ze hebben zowel VVD als PVV uitgesloten en hebben op het verkeerde thema( zorg) campagne gevoerd. Ze zijn min of meer gelijk gebleven. De PvdA heeft verloren, maar vooral aan GL, D66 en ook aan DENK. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek. https://nos.nl/artikel/2163443-pvda-gedecimeerd-waar-zijn-al-die-stemmers-gebleven.html De PvdA en GL winnen vooral met een pro EU en pro immigratie koers. Aan de PVV verliest de PvDA immers amper. Voor de SP ligt het iets anders. In 2012 stegen ze vooral om economische onderwerpen in de peilingen. Het is een compleet rechts radicaal sprookje dus dat PvdA, SP en GL veel zetels zouden winnen als ze een PVV koers zouden voeren. Ook een SP koers heeft een duidelijk plafond. 15 % van het electoraat. Net als het huidige D66 electoraat niet zo veel heeft met bestuurlijke vernieuwing. Je ziet ook dat er nauwelijks kiezers weglopen na het afschaffen van het referenda. Pechtold luistert in die zin dus wel naar zijn electoraat. Het electoraat van D66 is compleet anders als in de tijd van van Mierlo. Het is een onaangename realiteit voor de rechts radicale drammers. In de VVD zitten veel "Dijkhoff" liberalen. Dat zijn dus eerder sociaal liberalen. Als Dijkhoff of Rutte die weet aan te trekken dan wordt de VVD elke keer de grootste. De PvdA bestaat tegenwoordig ook uit een progressieve middenklasse en ook uit allochtonen. De arbeider bestaat nauwelijks meer. En D66 is allang niet meer de partij die ze in 1966 waren, omdat hun electoraat ook compleet veranderd is. https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/peiling-helft-d66-kiezers-wil-geen-referenda-meer/

Phil2
Phil211 dec. 2017 - 16:07

@Luneau Da's mijn ergernis over Links: denken in termen van ontwikkelingshulp en -samenwerking, zodat de 'good deeds' politie weer tevree kan zijn. Nee, ik praat over ons zelf opgelegde investeringsprogramma's waarbij een veel groter beroep wordt gedaan op ondernemingen om in Afrika te investeren. Niet alleen de landen en bevolking daar als opkomende consumenten (sigarettenfabrikanten en een Heineken zijn er als de kippen bij om een graantje mee te pikken) en als wingewest (Shell olie uit Nigeria) behandelen, maar daar ook echt investeren in onderwijs en werkgelegenheid.

MarjoleinS2
MarjoleinS29 dec. 2017 - 6:59

Ik zie hier eerder een schrijver met een scoringsdriftprobleem dan dat Links bang is Links te zijn. De SP heeft nimmer laten zien dat het bang is, blijft precies datgene doen wat ze moeten doen. Ondanks alle kritiek, en uiteindelijk zal blijken dat zij gelijk zullen krijgen. Of de media dit ooit zal toegeven is een tweede. De PVDA had zijn Linkse veren afgeschud, niet uit angst maar een verkeerd soort idealisme. Wouter Bos, een oud Shell man, niet echt een Linkse idealist, Dijsselbloem: niet echt een Linkse Idealist, Vermeend en Van der Ploeg, ook al geen Linkse idealisten, Samson en Lodewijk Asscher: alleen de laatste probeert het tij nog te keren. Zelfs Spekman heeft zich laten overtuigen dat de Sociaal Democratie zich moest laten gijzelen door Neo Liberalisme. We zullen ons altijd af vragen waarom deze heren zich aangesloten hebben bij de PVDA. En Groen Links heeft onder Femke Halsema als eerste rechts beleid omarmt. Daarna Jolanda Sap, waarna volgens mij Bram van Oijk als eerste twijfels kreeg maar niet wist hoe hij het tijd moest keren. Onder Jesse Klaver lijkt GL tot nu toe weer een sociaal gezicht te krijgen Hij is in ieder geval tegen het technocratisch beleid van de VVD, het CDA en D'66. Links komt sterker terug dan ooit. Dat is mijn vaste overtuiging. Dat kan ook niet anders omdat Rechts het economisch totaal heeft af laten weten. Hierbij verwijs ik, net als de schrijver naar Ewald van Engelen. Lees zijn artikelen op Follow the Money. Het populisme kan gedijen omdat De Sociaal Democraten verraad aan hun eigen achterban hebben gepleegd, en Mensen zelf zo dom zijn te geloven dat eigen belangen voorrang hebben op gedeeld belang. Wel hebben mensen op economisch en sociaal gebied veel verloren. Maar ipv dat ze dit neerleggen bij de partijen die daar verantwoordelijk voor zijn trappen ze in het politieke kunstje als framen; verzinnen en vals beschuldigen. Wat ze niet doorhebben is dat mensen Links nodig hebben terwijl ze zich daar juist tegen afzetten. Het van tweeën een. Links heeft ze laten vallen, behalve de SP, maar die werd en wordt door Rechts verkettert en als je dan niet bij machte bent om dit te doorzien, dan kom je in een situatie terecht waarin we heden ten dagen zitten. Marktwerking in de zorg, studeren alleen met zeer hoge schulden, huurprijzen zijn niet meer op te brengen, de miskleun van de Nationale Politie; wie kan er nog fatsoenlijk aangifte doen, en al breng je daders op een presenteerblaadje, de politie is niet bij machte er iets aan te kunnen of willen doen. De dreiging van een volgende crisis is bij lange na niet voorbij. De Euro staat op springen, en Multi Nationals komen weg met belastingontwijking; dat wat de staat te kort komt wordt verhaalt op de burger en bij zelfstandigen en het MKB. Belasting op energie wordt verhoogd; het voordeel van verlaging van de inkomstenbelasting is hiermee al voorbijgestreefd. En maar VVD blijven stemmen!! Mensen leren gewoon niet. Zijn zo hardnekkig in hun geloof dat Links niet deugd dat ze zichzelf zwaar te kort doen. De geur van angst zit niet bij Links, die wordt de kiezer aangepraat door Rechts. Dat is het ware verhaal.

13 Reacties
Barry 1960
Barry 19609 dec. 2017 - 9:32

Hier sluit ik mij 100% bij aan! ????

Paul250371
Paul2503719 dec. 2017 - 9:51

Marjolein Briljante bijdrage.

Gerry Damen
Gerry Damen9 dec. 2017 - 9:52

Zelf ben ik heel blij met wat Jesse nu doet. Het wordt echt tijd dat links ziet dat economische thema's belangrijk zijn. Het Neo-liberale frame is zo goed neergezet dat mensen het geloven. Herhaal maar vaak genoeg dat het huishoudboekje moet kloppen (wat op micro-niveau natuurlijk zo is), en mensen zien de 'zin' van bezuinigen. Verder is er nog ideologie. Mensen kunnen economisch en sociaal links zijn maar verder conservatief. Rechts weet daar prima op in te spelen. Links zoals het in de media komt verkettert iedereen die niet warmloopt voor de vegetarische slager en die houdt van de auto. Dat is allemaal leuk en aardig in hipster Amsterdam maar woon eens op een dorp en probeer eens ergens te komen met het OV. En goede vegatarische produkten zijn duur. Daarvoor kun je heel wat kiloknallers kopen. Stem op links en de kiloknaller gaat eruit want milieuvervuilend. Maar voor heel veel mensen, juist ook die met weinig geld, is die kiloknaller belangrijk. Dus wat dan te doen met partijen die economisch niets te brengen hebben en juist de armere kan van het midden het kleine beetje luxe dat ze zich kunnen veroorloven graag af willen pakken? De enige kans die links heeft is als het weer echt links wordt. Met een ander, gezonder economisch verhaal waar mensen in kunnen geloven. Een verhaal van het aanpakken van bedrijven die met allerlei constructies hun werknemers uitknijpen omwille van nog meer winst. Van het aanpakken van de torenhoge salarissen voor de top Idan krijg je maar niet de besten, je krijgt in ieder geval ook niet de graaiers) tot het aanpakken van de belastingvoordelen voor de groten ten koste van het MKB. En links moet leren om die verhalen te verpakken. Ook economie kan een menselijk gezicht krijgen. Ook daarover kun je boeiende stukken schrijven die tot de mensen spreken. Ik hoop dat Jesse dat kan laten zien. Want het is heel hard nodig.

Bickle
Bickle9 dec. 2017 - 12:31

[Maar ipv dat ze dit neerleggen bij de partijen die daar verantwoordelijk voor zijn trappen ze in het politieke kunstje als framen; verzinnen en vals beschuldigen] Ik blijf me er ook over verbazen dat veel mensen de schuld van het rechtse neo-liberale wanbeleid neerleggen bij de linkse partijen. Hallo, je moet dan toch echt bij de VVD en CDA zijn hoor! Waarom toch steeds weer dat pissen in je eigen nest?

Cliff Clavin
Cliff Clavin9 dec. 2017 - 12:35

@ MarjoleinS - uitstekende inzending.

Hertog2
Hertog29 dec. 2017 - 14:33

Dag MarjojeinS. Een sterk sterk betoog waar ik mij voor een deel wel in kan vinden. Advocaat van de duivel wellicht, zoals u wellicht weet val ik onder de noemer knetter rechts, FvD voor de duidelijkheid. Eerst wat overeenkomsten tussen de SP en FvD, de SP is Euro sceptisch, net als FvD. Kosten zorg, pak die bureaucratie nu eens aan!.Ik zat gisteren in de auto, en luisterde (zowaar) naar een sterk betoog van mevrouw Marijnessen. Kleinschalige opvang/ verzorging voor onze bejaarden, lees met een beetje hulp kunnen deze mensen prima in hun eigen leefomgeving blijven, en onderdeel blijven uitmaken van deze maatschappij. Momenteel stoppen "wij" onze ouderen liever weg in "dat je maar snel mag sterven huizen", genaamd bejaardenhuizen. Let wel, niet als individu wel collectief als maatschappij. Geen land ter wereld mag zich zo diep schamen als Nederland. D66 mag zich nog veder schamen, immers deze partij komt er publiekelijk voor uit een warm voorstander te zijn om met een "je doet er niet toe pilletje te komen". Niet rendabel is drie keer per dag in je eigen broek pissen, of heel "human" voor je eigen dood kiezen.....de keuze is aan u...... Mijn weerstand tegen uw partij (de SP) bestaat voornamelijk uit het feit dat deze partij er een groot voorstander van is om tot in het oneindige te nivelleren. Rutte 2 (incl. de Pvda) heeft dit tot uitvoer gebracht. De middenklasse is finaal uitgekleed...Rutte drie gaat hier geen verandering in brengen.. "Belasting op energie wordt verhoogd; het voordeel van verlaging van de inkomstenbelasting is hiermee al voorbijgestreefd." Terechte opmerking MarjoleinS. Ik denk aan de huurders onder ons (ik koop), die niet kunnen isoleren, niet kunnen investeren, teneinde hun energie nota naar beneden bij te stellen. Jas vest trucje, waar FvD ons steeds op wijst. Tot slot noem ik het onbegrijpelijk dat de SP de laatste motie van de heer Hiddema niet gesteund heeft. Vergroot de pakkans nu eens voor onze heren en dames criminelen! Onderzoek het tenminste, voegde de heer Hiddema er nog eens aan toe.En ja de man weet waarover hij praat. Toen zweeg ook uw partij. Haal het niet in je hoofd om je afval niet voldoende uit elkaar te plukken, dan volgt er een financiële sanctie. Twee kilometer te hard, geheel automatisch krijg je de rekening gepresenteerd. De naakte waarheid is, ik heb bijna hemel en aarde moeten bewegen om een diender te mogen spreken. Wat was het geval, een auto inbraak, met veel schade.. De heren in het blauw hebben hier echt geen tijd meer voor...

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2017 - 18:03

Marjolein heeft gewoon gelijk, punt. Sorry ik had geschreven dat ik bij dit stuk een geur ontwaarde die ik ook niet bepaald prettig vond. Kon het niet terugvinden. Vandaar blij met de uitgebreide reactie van Marjolein. Voor mij is dat zo vanzelfsprekend dat ik er niet eens op in kon gaan.

MarjoleinS2
MarjoleinS29 dec. 2017 - 20:58

Gerry Damen "Het Neo-liberale frame is zo goed neergezet dat mensen het geloven" Het was inderdaad ineens overal bezuinigen wat de klok sloeg. Zowel privé, bij bedrijven als financiele instellingen zoals banken waardoor er geen leningen en kredieten meer werden uitgegeven. En de ECB, die maandelijks voor 60miljard aan staatsobligaties opkoch, heeft uitsluitend grote bedrijven vooruitgeholpen. Die konden dure leningen inruilen voor goedkopere vanwege de lage rente. Daarentegen rekenden banken die lage rente niet door aan kleine bedrijven. Integendeel, ze lieten bedrijven liever failliet gaan dan ze door de zware tijden heen werden geholpen, terwijl diezelfde banken met belastinggeld overeind zijn geholpen. Daar kwam de wet van aanbesteding nog bij; iedereen moest tegen elkaar op concureren waardoor eerst de allerzwaksten omvielen, grotere bedrijven fusies met elkaar aangingen om te overleven en uiteindelijk de bedrijven met het meeste vlees op de botten, lees geld op de bank, wisten te overleven ten koste van de de kleine zelfstandigen. Ook wel the race to the bottom genoemd. Gevolg was dat er werd bezuinigd op arbeidskrachten, met enorme werkeloosheid tot gevolg. En ipv dat dit door de politiek werd doorzien moest er worden hervormd op de arbeidsmarkt; flexibele arbeidskrachten. De Nederlandse economie kwam in een negatieve spiraal terecht omdat de (flexibele) werknemer tegelijkertijd consument is kwam er minder brood op de plank, werd er evenredig minder geconsumeerd. Dit had weer minder omzet tot gevolg, en moest er vervolgens weer worden bezuinigd en hervormd. Daarnaast kwam er veel minder inkomstenbelasting binnen. De overheid doet nu wel alsof de inmiddels herstelde economie aan hun beleid te danken is, maar niets is minder waar. In de eerste twee jaar van kabinet Rutte II zijn er met stoom en kokend water allerlei bezuinigsmaatregelen en hervormingen doorgevoerd. Ook die tijdens Rutte I waren aangekondigd, zodat er in het laatste jaar niet veel meer doorgevoerd hoefde te worden. De hervorming van de belastingen werden doorgeschoven naar het volgend kabinet, inmiddels Rutte III. Vanaf het moment dat Rutte II een pas op de plaats maakte met bezuinigen en hervormen en de mantra 'de schuld niet doorschuiven naar de volgende generatie' verstomde, heeft de economie zich kunnen herstellen. De politiek lag grotendeels stil ivm met naderende verkiezingen van 15 maart 2017. Het bedrijfsleven heeft vanaf toen zichzelf weer opgepakt, de Overheid als werkgever ligt nog grotendeels stil. Investeringen zie je nog nauwelijks, aangekondigde veranderingen voltrekken pas na 2019 of zelfs pas na 2021; bij een volgend kabinet dus. De overheid laat het opnieuw afweten. Volgens Ewald van Engelen is onze economie miljarden misgelopen sinds 2008 vanwege de bezuinigings- en hervormingsdrift van de kabinetten I en II. We leefden in jaren van een grote crisis. En juist die crisis is door de Europese Technocraten (Neo-Liberalen) aangewend om een monetair (bezuinigings) beleid door te voeren. Ik hoop dat niet binnen al te lange tijd bekend wordt wiens belangen men hierbij voor ogen had. Maar zeker niet de Europese burger. De Euro dreigt te klappen. Er zijn te grote verschillen tussen Noord (Dld. Ned en oostenrijk) en Zuid Europa (Portugal, Spanje, Italie, Griekenland,maar ook Frankrijk) Zuid Europa kan niet op concureren tegen Noord Europa. Duitsland heeft enorm overschot opgebouwd tegenover de Zuiderlijke landen waarbij er maar 'dit' hoeft te gebeuren, en we hebben een volgende crisis.Er zijn twee keuzes: Noord helpt Zuid, of Noord stapt uit de Euro om Zuid de kans te geven middels een eigen valuta weer te concureren. Met uitzondering van Portugal hebben de Zuidelijke landen de bezuinings- en hervormingspolitiek gevolgt die hen door de Trojka was opgelegd. Portugal heeft geweigerd en juist flink geïnvesteerd met gevolg dat zij veel schulden hebben ingelopen zonder dat het tot een grotere crisis leidde. Wat Europese landen met elkaar gemeen hebben is dat de middenklasse grotendeels is verdwenen. De middenklasse die overheden het meeste aan inkomstenbelasting oplevert. Overheden proberen nu op andere manieren aan inkomstenbelasting te komen; in Nederland middels verhoging van de btw, en nu dus verhoging van de energiebelasting. Je kunt de klok erop gelijk zetten dat er nog veel meer volgt. Multi Nationals komen er onderuit. Zoals het afschaffen van de dividend belasting; 1,4 miljard. Alleen omdat ze dreigen anders uit Nederland te vertrekken of zich er niet te vestigen. Mijn idee; deze bedrijven massaal boycotten. En dat gaat er ook absoluut van komen. Ik begrijp dat wij als klein land niet echt een vuist kunnen maken, daarom is solidariteit zo belangrijk. Maar solidariteit werkt wel twee of meerdere kanten op. Solidariteit is nu nog een vies woord, maar daar zal wel verandering in moeten komen. Willen wij niet solidair zijn met anderen, ondervinden we het ook niet terug. Voort wat hoort wat. Dat zal de nieuwe Linkse koers moeten worden. Mensen op hun verantwoordelijkheid wijzen dat we elkaar nodig hebben willen we kunnen overleven. Niet door elkaar uit te sluiten. Dat is geen verantwoordelijkheid nemen, dat is pas lafheid. Links moet nu de kans oppakken, en dat doen ze nu ook. Dit is hun enige kans. We zullen over onze schaduw heen moeten stappen wat de PVDA betreft, de SP niet langer demoniseren en samen met Groen Links hen de ruimte geven uit te groeien tot een sterke oppositie.

MarjoleinS2
MarjoleinS29 dec. 2017 - 21:29

Hertog " Advocaat van de duivel wellicht, zoals u wellicht weet val ik onder de noemer knetter rechts, FvD voor de duidelijkheid." Hallo Hertog, ja ik weet het nog. Toch twijfel ik altijd een beetje bij uw Rechts, laat staan "knetter rechts" :-) Uw hart zit op de goede plaats, en voor zover ik mij kan herinnerren was u zelfstandig ondernemer en liep net zo hard tegen allerlei maatregelen aan die funest bleken. Vandaar ook uw interesse nu voor FvD. Helaas deel ik die interesse niet met u. Veel van hun standpunten juich ik toe, maar ik lees nergens hoe FvD hun standpunten willen bereiken behalve uit de Eu stappen. Ik vind Thierry Baudet een jonge vlegel ipv een doordachte politicus. Hij is ijdel, wars van zelfreflectie en staat voor wat betreft immigratie teveel op één lijn met de PVV. Persoonlijk ben ik niet tegen de EU, maar wel tegen de ondemocratisch technocratische wijze waarop de politiek wordt gevoerd en veel kapot maakt wat was opgebouwd. Wat mij betreft zou er van binnenuit, middels de lidstaten, de EU verandert moeten kunnen worden. Het volgende probleem dient zich al aan; het EMF, het Europese Monetair Fonds; ter vervanging van het IMF omdat de laatste tegen de bezuinigings - en hervormingspolitiek van Schlaube en Dijjselbloem is. Dit heeft meer kapot gemaakt dan men lief is. Zie bv Griekenland. Het EMF wil voor alle lidstaten binnen de EU dezelfde strenge eisen toepassen als ze niet aan de 3% norm voldoen. Dat betekent dus ook privatisering van overheidsdiensten. We weten inmiddels dat privatisering leidt tot meer marktwerking, het de burger meer geld kost, en het overheden geen winsten oplevert. Het dient slechts de Multi National, of China bv die havens in Griekenland heeft opgekocht (voor een schijntje). Dit kan gevolgen hebben voor de doorvoer van goederen of olie. Stel dat China het op een akkoordje gooit met Rusland? Europa is er afhankelijk van. Een Nexit is de oplossing niet zoals FvD wilt. Maar er moet wel druk komen vanuit de lidstaten om de Eu van binnenuit te veranderen. Als het met referenda niet meer kan, dan ben ik voorstander van meer politiek op tv. Buiten verkiezingstijd om, om de burger beter te informeren over bepaalde standpunten. De kiezer weet veel te weinig, heeft vaak geen idee tot welke gevolgen een bepaald standpunt kan leiden. Voor en tegens moeten beter belicht worden. Dan heeft framen van politieke partijen ook veel minder impact.En moeten partijen wel meer transparant zijn. Kortom, voor de kiezer kan het allemaal nog veel beter.

OlavM
OlavM10 dec. 2017 - 1:22

@ MarjoleinS: Goed verhaal! Ik heb wel een paar kanttekeningen. [En maar VVD blijven stemmen!!] Aanvulling: ".....en maar PVV (en FvD) blijven stemmen!!!" Verder ben ik het met de schrijver van dit artikel eens, dat kwesties als racisme, seksisme, e.d. OOK belangrijk zijn voor wat ik als écht links beschouw. Ik citeer hem: [Uit lafheid tolereert links het racisme. Want wie zegt identiteitspolitiek af te zweren, die zegt eigenlijk: ik tolereer racisme. Het is de capitulatie aan rechts…..De angst om extreemlinks genoemd te worden in de media, om kiezers voor het hoofd te stoten. Het is – kortom – de angst om het voortouw te nemen, om te leiden, en een radicaal eigen visie te presenteren, zowel cultureel als sociaal-economisch.] Hierin ben ik het met de schrijver eens. Dit is geen “obsessie” met betrekking tot identiteit, noch “een ’narcistische’ fixatie op minderheden”, zoals sommigen beweren, maar iets waarmee het zich ook serieus moet bezighouden. @ Hertog: [Mijn weerstand tegen uw partij (de SP) bestaat voornamelijk uit het feit dat deze partij er een groot voorstander van is om tot in het oneindige te nivelleren. Rutte 2 (incl. de Pvda) heeft dit tot uitvoer gebracht.] Nou, Rutte en zijn VVD-kompanen zorgen juist voor meer tweedeling in de samenleving. Ze beschermen de grootverdieners en organiseren brievenbussluipwegen voor hen. Niet meegekregen dat Nederland tot de Europese “coalition of the unwilling” behoort waar het gaat om belastingontwijking? En dat zo maar ineens uit de hoge hoed wordt getoverd dat buitenlandse aandeelhouders een cadeau van 1,4 miljard krijgen toegeschoven (door afschaffing van de dividendbelasting), terwijl dat geld b.v. heel goed gebruikt zou kunnen worden in het basisonderwijs?

MarjoleinS2
MarjoleinS210 dec. 2017 - 11:40

OlavM " [En maar VVD blijven stemmen!!] Aanvulling: “…..en maar PVV (en FvD) blijven stemmen!!!”" Helemaal waar, met ook weer een kanttekening: de VVD is duidelijk een Rechtse partij voor ondernemers, en zal nooit opkomen voor diegene in de samenleving die juist Linkse standpunten, lees belangen, nodig heeft. En die staan vaak loodrecht tegenover elkaar. De PVV benoemt deze belangen om stemvee aan zich te binden, maar negeert ze vervolgens; pure Volksverlakkerij. De FvD zit tussen VVD en PVV in, wie in beide partijen teleurgesteld is legt zijn vertrouwen nu bij de FvD. Want Links mag gewoon niet, het is eigenlijk ontkennen wat je feitelijk nodig hebt. Homorechten en genderneutraliteit vindt je nauwelijks op Rechts noch bij Links. Het wordt overgelaten aan kleine bewegingen binnen de samenleving. Ik zou deze ook niet bij identitietspolitiek leggen. Laat staan dat Links uit lafheid deze negeert. Racisme tiert welig binnen onze samenleving, maar juist omdat dit is gekaapt middels het symbool van Zwarte Piet, kan de politiek er niets mee. Dat is juist zo ontzettend jammer want daarmee komt racisme niet op de kaart en dat zou wel moeten. Het is geen kwestie van lafheid, maar een verkeerd gekozen activisme. Het blijft hierdoor een discussie tussen van pro en anti zwarte Pieten activisten terwijl het zou moeten gaan over uitsluiten van verschillende groepen binnen de samenleving.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.10 dec. 2017 - 12:32

Een interessante en weldoordachte inzending. Goed om te horen dat er meer mensen zijn die hoop hebben op, en kansen zien voor, een hernieuwde linkse kracht. Ben het niet in alles met je eens maar daar gaat het ook niet over. Top de manier waarop je zoekt naar reflectie, ratio en allerbelangrijkst naar passie. Wel jammer dat je bouwt op het drijfzand wat Engelen heet. De sociaal geograaf Engelen heeft werkelijk geen kaas gegeten van financiele markten en economische ontwikkelen en reageert dat nogal rancuneus en irrationeel af op de economen door wie hij zich gepasseerd voelt. Middelkoop is veel te kort door de bocht en te projectief op Klaver maar Klaver zou zich beter richten op het goede voorbeeld dat Asscher geeft dan zich te blijven gedragen als de gescripte Calimero die zijn partij hem voorschrijft.

Hertog2
Hertog211 dec. 2017 - 13:15

Dag OlavM, Met alle respect, maar leest u wel? Ik was van de VVD, maar inmiddels niet meer. Net als u heb ik mij kapot geërgerd aan het cadeautje voor de (buitenlandse) aandeelhouders. (afschaffing van de dividendbelasting). Het stond in geen enkel partijprogramma, toch kiest dit kabinet hiervoor. Om het nog triester te maken, geen enkele econoom (van links tot rechts) onderschrijft deze keuze. De uitleg van onze visieloze MP mag je gerust hilarisch noemen. Hij is van mening dat "wij"deze stap moeten zetten, teneinde de concurrentie vanuit GB, (buiten de Eurozone) het hoofd te kunnen bieden. Maar ho eens even, ik kan geen krant openslaan zonder te lezen dat GB donkere tijden tegemoet gaat. Ik geef het grif toe dat GB in een politieke crisis zit, maar economisch? De cijfers wijzen uit dat je beter af bent buiten de Eurozone dan binnen de Eurozone...Sssst dat leest u niet in uw krantje.. Het zomaar een (handels) verdrag met de Oekraïne, nog zo'n dossier waar ieder weldenkend mens helemaal niets mee kan. De Oekraïne is door en door corrupt, zakelijke transacties vinden niet of nauwelijks plaats tussen Europa en de Oekraïne. Naar aanloop van dit referendum kwamen deze berichten zowaar wel naar buiten (ook via uw krantje). Onze MP veranderde van tactiek, wij kregen een zooitje geografische shit over ons heen, waar de honden geen brood van lusten. Begrijp mij goed, ik ben zeer zeker geen Poetin lover, maar ik begrijp de "angst" van Poetin heel goed. Wij staan aan die deur te rammelen, provoceren moedertje Rusland doelbewust. Op tal van dossiers heb ik/ en stel ik nog steeds vragen richting mijn oude partij de VVD. Wat rest is een l*l verhaal, dan wel men zwijgt.

Edwin8
Edwin89 dec. 2017 - 3:53

Jesse Klaver en lafheid? Ik zie het niet. Klaver is voor de duvel niet bang en kan in debatten behoorlijk fel zijn. Het is juist de kliek eromheen die mij steeds weerhoudt om voor GL te stemmen. Die mensen die vinden dat iedereen maar tolerant moet zijn terwijl ze zelf in een volledig gegentrificeerde wijk wonen. De mensen die een vluchteling in huis nemen voor een nachtje en daarmee weer exposure krijgen op televisie en voor de rest hun neus ophalen voor mensen die het minder getroffen hebben dan hun. Ik wil mij helemaal niet met dat soort mensen identificeren. Ik hou van de penetrante schalende zweetlucht van Roemer. (dank meneer Meijerink) Ik hou nu eenmaal meer van mensen die zich vanuit een rottige positie omhoog hebben gewerkt en een hoop vakkennis met zich meedragen. Ons politieke systeem faalt al jaren door hoog opgeleiden die het zogenaamd allemaal beter wisten maar hun leven alleen maar op papier leven. Hun dagelijkse realiteit is door gentrificatie allang afgeschermd van de realiteit van de volksbuurten en creëren alleen maar bewust meer afstand richting de burger met ambtelijke taal. Hetzelfde met die arbeiderspartij. Een complete wijk in Amsterdam wordt gereserveerd voor PvdA-ers en alleen hun soort volk is nog welkom. Die arrogantie waar men op links vooral de eigen zakken vult met gemeenschapsgeld in combinatie met het beleid van de VVD de afgelopen decennia heeft de samenleving rijp gemaakt voor het fascistische populisme van de PVV en het FvD. Lekker juichen voor Hillary terwijl ze net zo corrupt is als een Neelie Smit Kroes. Keihard VVD beleid uitvoeren als vrouw maakt je echt niet ineens een progressief iemand, maar schijnbaar leefde dat hier wel. Ongebreideld VVD beleid uitvoeren terwijl je een vrouw bent reduceerde zelfs columnisten van JOOP tot kritiekloos klapvee. (Sorry Clarice en Hasna.) Maar Bernie had niet alleen de popular vote gewonnen, maar had ook de verkiezingen kunnen winnen. Maar Bernie is oud, blank en mannelijk en schijnbaar is dat tegenwoordig genoeg om iemand te kunnen diskwalificeren. En wellicht zijn we in NL ook wel gewoon voorlopers. DenkNL is een partij opgericht door mensen die zich niet meer willen voegen naar het keurslijf van de PvdA. De emanciperende rol is vervuld, maar men heeft geen behoefte aan de moraliserende rol. En die houding kan ik begrijpen. Links moet die paternalistische houding gewoon wat laten vieren. Mensen moeten op een kieslijst staan omdat ze bepaalde waarden met je delen en niet omdat er electoraal veel winst te behalen valt. Links Nederland is altijd een belangrijke motor geweest van de vooruitgang. Richt je op de belangrijkste zaken, en in de schaduw van dat kan je ook andere progressieve standpunten doorvoeren. Helaas begrijpt men dat niet meer. Safespaces op de universiteit zijn belangrijker geworden dan de decennia aan criminele VVD-ers die ieders leven bedreigen. Men wil hier op het platteland gewoon een school voor de kinderen. Of die school wel beschikt over gender-neutrale toiletten zal men een rotzorg zijn. Men wil een school. Maar dat valt moeilijk te beseffen voor mensen die wel uit 5 scholen kunnen kiezen. Als links weer verkiezingen wil winnen dan moeten ze uit hun academische bubbel komen en wat vaker meelopen met de SP. En dan ruikt men maar eens een penetrante schalende zweetlucht. De geur van mensen die niet de hele dag achter een bureau bezig zijn met papier schuiven. Ik snap dat die geur confronterend kan zijn.

Nijntje2018
Nijntje20188 dec. 2017 - 22:08

Wat een rare conclusies worden hier getrokken: ''Uit lafheid tolereert links het racisme. Want wie zegt identiteitspolitiek af te zweren, die zegt eigenlijk: ik tolereer racisme." Dat klinkt net zo als wanneer je het niet eens bent met KOZP dat je een racist bent. Door dit soort vergelijkingen te trekken stoot je vanzelf iedereen van je af.Jesse is een slimme politicus maar zal nooit de taal van het volk spreken. Daarvoor zit hij te veel gebonden aan dogma's van splintergroeperingen binnen groen links. Al dat gedram over asielzoekers, milieu, klimaat, afrika, Trump, het constant tegenstanders wegzetten als ''extreem rechts'' en fascisten. Tja de meesten hebben daar wel gevoel bij maar dat is niet de hoofdzaak waar het om gaat. Men wil leuk en in vrede leve , een baan hebben, op tijd op je werk kunnen komen, niet voor allerlei handophouders betalen die ook nog zorgen voor een onveilige omgeving, voor de kinderen later betaalbare huisvesting vinden, de energierekening kunnen betalen, kunnen lachen, kunnen leven en voor anderen kunnen zorgen. Als ik hem in de schaftkeet tegenkom dan zal ik hem zeggen dat Rutte mijn geld weggeeft aan de 1% rijken en dat Jesse mijn geld afneemt om allerlei pesterijtjes in te voeren en om de machtige NGO's voor asiel, milieu en klimaat te spekken.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew9 dec. 2017 - 8:51

@Gremdaad: Als ik hem in de schaftkeet tegenkom dan zal ik hem zeggen dat Rutte mijn geld weggeeft aan de 1% rijken en dat Jesse mijn geld afneemt om allerlei pesterijtjes in te voeren en om de machtige NGO’s voor asiel, milieu en klimaat te spekken. ------------------------------------------------- Zo'n pesterijtje is de vliegtaks van 50 euro die even, dankzij GroenLinks, onder 'Kunduz' werd ingevoerd voor intercontinentale vluchten. Deze vliegtaks dreigt doodleuk weer terug te komen en zal vooral mensen met een kleine beurs treffen die ook eens een verre vakantie wil boeken. Mensen die 3000 euro neertellen voor een eersteklasticket lachen zich natuurlijk een bult om een dergelijke belasting. En waar werd deze vliegtaks dan voor gebruikt? Om bomen te planten om de CO2-uitstoot te compenseren. Maar is er daadwerkelijk één boom met deze belastingopbrengst geplant? Nee, letterlijk niet één. Een pesterijtje dus. Gremdaad, je hebt gelijk, je mag naar de volgende ronde.

EricDonkaew
EricDonkaew9 dec. 2017 - 9:54

@EricDonkaew: pfff, wil is willen natuurlijk.

Perezoso
Perezoso8 dec. 2017 - 21:51

I Ik mag hopen dat je van de Middeleeuwen, de Romeinen, en deAzteken meer verstand hebt. Zou kunnen, weet je maar nooit.

Paddy3
Paddy38 dec. 2017 - 21:38

Als je het hebt over de Amerikaanse verkiezingen, moet je het Amerikaanse verkiezingstelsel wel meenemen. De “popularity vote” is niet relevant. Hillary Clinton verloor in staten, waar ze vlak daarvoor nog een meerderheid had.

johannn2
johannn28 dec. 2017 - 21:10

Als het kopt wat je zegt, dan ligt het niet aan het "product" maar aan de "verpakking" volgens hen. Maar juist de rechtse partijen blinken uit door een knieval voor het populisme. Getuige alleen al de populistische uitspraken - "doe normaal", en "als het je niet bevalt rot je maar op"- van Rutte. Goedkoop, dat smalende stukje over Jesse en Zwarte Piet. Temeer daar de kleur van Z.Piet niet aan de politiek is noch aan enige overheid om te bepalen. Sinterklaas is in de publieke ruimte een volksmanifestatie, waar een overheid vanaf heeft te blijven volgens de rechter tegen Amsterdam. En thuis en binnen organisaties is het privé .

3 Reacties
Paddy3
Paddy38 dec. 2017 - 21:40

Vergeet Jessias niet met zijn meetups. Populisme in optima forma. Of Asscher die NU fel tegen besluitvorming is, maar diezelfde besluitvorming stamt uit het vorige kabinet (Rutte2 ook wel Rutte-Asscher genaamd).

Marc2406
Marc24069 dec. 2017 - 0:06

Populisme, dat is weer precies zo'n term die de discussie eigenlijk alleen maar troebel maakt. Want wat is populisme nu eigenlijk? Heeft het te maken met het zoeken naar zoveel mogelijk stemmen? Maar is dat nu niet het doel van zo'n beetje elke politieke partij om daarmee politieke macht te verzamelen? Oftewel zijn niet alle partijen per definitie "populistisch"? Populisme is net zo'n vaag begrip als de "gewone Nederlander". En net als de "gewone Nederlander" die eigenlijk niet bestaat, zouden we misschien wel moeten concluderen dat het bestrijden van "populisme" net zo'n Don Quichote-achtige fantoom probleem is die werkelijk regelrecht tegen het basisprincipe van de democratie lijkt in te druisen. Kleine suggestie: Net als de "gewone Nederlander" die echt niet bestaat zouden we partijen moeten beoordelen niet op de mate van "populistisch" of niet-populistisch maar veel meer op de punten waar de partijen voor staan. Want het lijkt mij evident dat het "populisme" van Jesse Klaver's GroenLinks mijlen- maar dan ook mijlenver verwijderd is van die van Ome Geert. Bij GroenLinks gaat het over het bijzonder reëele issues rondom duurzaamheid, klimaatpolitiek, energietransitie, bevorderen van nieuwe duurzame vormen van bedrijvigheid naast armoedebestrijding, en bijvoorbeeld hoe op een humane fatsoenlijke manier om te springen met vluchtelingen die mede dankzij de disrupties die de klimaatverandering met zich meebrengt deze kant op komen. Daartegen over heb je de PVV die alleen maar angst zaait, mensen tegen elkaar opzet en eigenlijk staat voor een desintegrerende samenleving onder het mom van "joods-christelijke tradities". Idem geldt uiteraard voor het populisme van de PvdA die in niets lijkt op het geneuzel van VVD & CDA zijde... De ene vorm van populisme is de andere niet zullen we maar zeggen. Kortom zullen we maar eens ophouden over populisme en ons meer bezighouden met de echte issues? Bij voorbaat dank.

Paul250371
Paul2503719 dec. 2017 - 9:57

Marc Dank. Rake alinea's.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet38 dec. 2017 - 21:05

"De onverzettelijkheid waarmee Labourleider Jeremy Corbyn pal stond voor minderheden kostte hem geen zetels." Wel eens bekeken hoe Jeremy Corbyn campagne voert? - https://tinyurl.com/y7vg523f Ik hoop dat Klaver het aandurft, dat opklaptafeltje en dat bekertje koffie in zijn hand. Makkelijk is het niet, maar het zou wel eens een doorbraak kunnen betekenen.

msj_meijerink
msj_meijerink8 dec. 2017 - 21:03

"Wie Jesse Klaver hoort spreken, ruikt de geur van zijn angst" is altijd beter dan de blaartrekkende, weeïge bruine walm van de neo-fascisten van Wilders en Baudet, de penetrante schalende zweetlucht van Roemer en diens conservatief socialisten of de schijnheilige geur van eau de cologne van de SGP.

2 Reacties
Davy ????
Davy ????9 dec. 2017 - 7:58

Wat wil je bereiken met deze opmerking? Ik zie alleen maar het demoniseren van andersdenkenden. Je mag natuurlijk je mening hebben maar dit draagt voor mij echt niets bij aan de discussie.

Paul250371
Paul2503719 dec. 2017 - 10:02

de heer Meijerink Helemaal eens. Davy Dat gejank over demoniseren Bidet is een Charlatan. Een aap met een gouden ring is en blijft..... Jouw bijdrage draagt niets bij aan de discussie. Je kunt het er wel of niet mee eens zijn maar dat gejank over demoniseren is geen argument. Wat klopt niet aan de bijdrage van de heer Meijerink?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen8 dec. 2017 - 21:01

Go, bent u wel eens bij een meet up geweest? Allemachtig. Klaver is voor de duvel en zijn ouwe moer niet bang......... Er is overigens niets mis met aardig tegen elkaar zijn. dat doen we veel te weinig.

2 Reacties
Bickle
Bickle9 dec. 2017 - 5:06

[Er is overigens niets mis met aardig tegen elkaar zijn. dat doen we veel te weinig] Dank je wel voor deze woorden Alfred, die hoor ik mensen op sociale media vrijwel nooit zeggen, en ze liggen me na aan het hart. Waarom proberen we niet gewoon wat aardiger te zijn voor elkaar? Denk dat veel mensen dat niet meer durven, helaas.

Plaatsentijd
Plaatsentijd10 dec. 2017 - 9:34

Bij die meetups komen nul gewone mensen. Allemaal studenten en hoogopgeleide betweterige ouderen. MBO'ers en trouwens ook allochtonen zie je daar niet.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet38 dec. 2017 - 20:51

"Want wie zegt identiteitspolitiek af te zweren, die zegt eigenlijk: ik tolereer racisme." Wat een ongelooflijke onzin. Links moet datgene doen waar ze haar bestaansrecht aan te danken heeft: zich concentreren op sociaal-economische thema's, zoals de machtsverschuiving van de staat naar het bedrijfsleven en het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk. Dat is de kern van de zaak, de rest spreekt vanzelf.

8 Reacties
Absconditus
Absconditus8 dec. 2017 - 21:34

@Jan Bravo! Ben zelf niet links, maar zou linkse mensen een stuk sympathieker vinden en beter kunnen begrijpen (en daarmee ook beter met ze kunnen debatteren, en misschien zelfs wel door hen kunnen worden overtuigd) wanneer ze dat ein-de-lijk weer eens zouden doen. Maar ja. Dan zijn ze het aan hun eigen socialistische beginselen verplicht om ook kritisch te zijn jegens de EU. En daar wringt de schoen. Omdat men ter linkerzijde, SP uitgezonderd, al meer dan jaar 20 voor buklaaf speelt in de richting van het neo liberale Europese en globalistische grootkapitaal en hun trawanten in Brussel. En rechts wat dat betreft de kastanjes steeds meer uit het vuur laat halen.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet38 dec. 2017 - 22:10

" Omdat men ter linkerzijde (...) al meer dan jaar 20 voor buklaaf speelt in de richting van het neo liberale Europese en globalistische grootkapitaal en hun trawanten in Brussel." Ter linkerzijde? Politici die dat doen zijn toch niet links? Als jij een perenboom denkt te kopen en er groeien appels aan, dan blijf je toch ook niet volhouden dat het om een perenboom gaat? En of je nu links bent of rechts, -iemand die denkt dat rechts wat dat betreft de kastanjes uit het vuur gaat halen, kun je ook wijsmaken dat water kan branden.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten8 dec. 2017 - 22:38

De EU is zo rechts als de lidstaten, en Nederland is een behoorlijk rechts land binnen de EU. Nederland wordt niet plotseling minder rechts als het uit de EU treedt, zoals Nederland ook niet minder rechts wordt als je Provinciale Staten weghaalt. Want Nederland houdt zijn stemmers en die hellen over naar rechts. Het ligt niet aan de EU, dat is een fabel. Dat is de zoektocht naar een zondebok. Het ligt aan je medeburgers die rechts stemmen. Uiteindelijk gaan die erover. Overtuig ze, je hebt geen andere keus.

korheiden2
korheiden28 dec. 2017 - 23:58

@Janmetdepet : 'Links moet datgene doen waar ze haar bestaansrecht aan te danken heeft: zich concentreren op sociaal-economische thema’s, zoals de machtsverschuiving van de staat naar het bedrijfsleven en het steeds groter wordende verschil tussen arm en rijk.' Dat denk ik ook. Maar de realiteit is dat links zich bezighoudt met genderneutrale toiletten, het slavernijverleden, asielzoekers en klimaatmaatregelen. Nogal wat potentieel linkse kiezers Kiezen om deze redenen een andere partij. Dat is jammer, want op sociaaleconomisch gebied hebben de linkse partijen veel te bieden, vooral voor de wat minder gefortuneerde landgenoten.

Paul250371
Paul2503719 dec. 2017 - 10:08

Absconditus " al meer dan jaar 20 voor buklaaf speelt in de richting van het neo liberale Europese en globalistische grootkapitaal en hun trawanten in Brussel. En rechts wat dat betreft de kastanjes steeds meer uit het vuur laat halen." De kastanjes uit het vuur halen? Het neo liberale europese en globalistische grootkapitaal is de definitie van rechts. Rechts haalt geen kastanjes uit het vuur. Rechts is het vuur. En, verbrandt alles wat sociaal is. Wat bijdraagt aan het geluk voor velen. Rechts heeft geen hart.

Paul250371
Paul2503719 dec. 2017 - 10:13

Korheiden "Maar de realiteit is dat links zich bezighoudt met genderneutrale toiletten, het slavernijverleden, asielzoekers en klimaatmaatregelen." Dit zijn geen belangrijke issues en misstanden volgens u?? Wist ik eigenlijk al. Als er weer fiscale voordelen zijn te halen en slinkse manieren om te jatten en te verrijken dan worden de politieke partijen van uw voorkeur weer wakker.

Jan met de Pet3
Jan met de Pet39 dec. 2017 - 22:10

"dan worden de politieke partijen van uw voorkeur weer wakker." Dat is waar, maar het probleem is nu juist dat partijen die zichzelf "links" noemen dan blijven slapen.

korheiden2
korheiden210 dec. 2017 - 18:58

@Paul250371 : Ik vind asielzoekers, immigratie en klimaat belangrijke issues. Maar ik stel vast dat een deel van het linkse electoraat bang is dat al die immigranten en het klimaat hen een hoop geld gaan kosten en daarom weggelopen zijn. Dat is wat er aan de hand is, daarom staat links op een schamele 37 zetels.