Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klaver pleitte in maart voor bevriezen energieprijzen, kabinet lijkt nu ook zover

  •  
19-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2528 keer bekeken
  •  
klaverrutte

Regeren is vooruitzien, wordt weleens gezegd. Begin maart, een week na de Russische invasie in Oekraïne, bepleitte Jesse Klaver het bevriezen van de gasprijzen. De GroenLinks-leider voorzag een stijging van de energiekosten en de inflatie. “Daarom moet het kabinet nu in actie komen en ervoor zorgen dat de rekening voor onze solidariteit met Oekraïne niet bij mensen terecht komt die het nu al moeilijk hebben”, zei hij toen tegen Hart van Nederland.

Begin deze maand herhaalde Klaver zijn pleidooi. Met Attje Kuiken van de PvdA stelde hij een prijsplafond voor, om te voorkomen dat mensen hun energierekening niet meer zouden kunnen betalen.

Het kabinet, dat geleid wordt door iemand die zich erop laat voorstaan dat hij geen visie heeft, lijkt inmiddels ook zover. Vanaf 1 november moet er een prijsplafond komen, meldt het AD. “Hoe hoog het plafond precies wordt, is ook nog onduidelijk. In Den Haag circuleren bandbreedtes tussen 1200 tot 1500 kuub gas en 2500 tot 3000 kilowattuur stroom per jaar. Tot die grens bereikt is, betalen mensen dan het tarief dat begin dit jaar voor de invasie van Oekraïne gold. Alles daarboven moet wel afgerekend worden tegen het hogere markttarief.

Het kabinet heeft maandag Klaver en Kuiken gevraagd om mee te praten over de plannen. De coalitiepartijen hebben de linkse oppositiepartijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (76)

Kuifje3
Kuifje320 sep. 2022 - 9:23

Niet uitsluitend Klaver, maar de volledige oppositie roept al het hele jaar om maatregelen die de koopkracht en ook de energieprijzen aanpakken. Als hun partijen niet andere prioriteiten zouden hebben dan hadden ook de regeringspartijen om maatregelen geroepen. Regeren is vooruitzien toch? Nou dat geldt niet voor de leden van Kaag1.

6 Reacties
r v b
r v b20 sep. 2022 - 11:14

voor vooruitzien heb je visie nodig, en we weten allemaal hoe er in de VVD over visie gedacht wordt.

vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 17:44

De leden van Kaag? Ik wist niet dat Kaag premier is. De leden van Rutte bedoel je. Daar is Kaag er 1 van. Naast andere D66ers VVDers , CDAers en Cu-ers.

Kuifje3
Kuifje320 sep. 2022 - 20:38

@vdBemt: Voorlopig ga ik over mijn eigen teksten. Dit kabinet voert een volledig D66 beleid en dus is het volledig legitiem te spreken over Kaag1.

onyxcumulus
onyxcumulus21 sep. 2022 - 7:43

@Kuifje3 20 sep. 2022 - 22:38 @vdBemt: ""Dit kabinet voert een volledig D66 beleid""" Laat de VVD het maar niet horen...😂

vdbemt
vdbemt21 sep. 2022 - 9:00

Aah, zo. Natuurlijk ga je over je eigen woorden. Natuurlijk heeft D66 invloed op het beleid van dit kabinet. Het zou slecht zijn als dat niet zo was. Het is maar goed ook, anders was het helemaal een drama geweest. Het blijft echter een kabinet Rutte met 4 deelenemde partijen. Met ieder hun invloed (de een meer dan de ander). Als ik zeg dat iets blauws rood is, zijn dat mijn eigen woorden. Ik kan daarin volharden, maar heb niet gelijk.

oproerkraaier
oproerkraaier21 sep. 2022 - 13:19

En weer loopt Kuifje te liegen. Klaver was de eerste en de enige in Maart. Je liegt te vaak, bv over de boeren, om nog serieus genomen te worden. Je opzichtige poging om de VVD uit de wind te houden vertellen de goede verstaander genoeg.

onyxcumulus
onyxcumulus20 sep. 2022 - 7:43

De voorzienigheid van Klaver schijnt als ik het zo lees niet echt gewaardeerd te worden. Geef de man gewoon de credits die hij in deze casus verdiend

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier20 sep. 2022 - 9:56

Rechts is nu eenmaal rancuneus en kwaadaardig.

vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 17:45

Nee. Dat is voor de keiharde rechtse niet mogelijk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers19 sep. 2022 - 21:40

Ze doen zo weinig mogenlijk en proberen het uit te wachten. Liberalen.

weereenmening
weereenmening19 sep. 2022 - 20:49

Dus Klaver wil ook subsidie op gas. Maar we moesten toch allemaal van het het gas af? Nu loont het juist weer om ipv inductie een gas fornuis te hebben. Net als we eerst biomassa moesten hebben en toen weer niet, en kolen centrales dicht moesten en toen weer open. Elke week is er weer een nieuwe manier om de transitie te doen die het tegenovergestelde is van de week daarvoor. Dankzij o.a. GroenLinks staat het halen van de klimaat doelen verder weg dan ooit, en is Poetin de grote winnaar nu gas gebruik door overheid gesubsidieerd gaat worden en dus gaat stijgen. Dit is een heel slecht besluit.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 8:29

Wat een geraaskal. Zie jij deze maatregel, die de kleine inkomens moet redden, als subsidie op gas? Je verzint wel van alles om maar Klaver af te kunnen zeiken. Dit zijn noodmaatregelen als gevolg van een oorlog. Jij hebt liever kritiek op Klaver dan blij te zijn dat dankzij GRL en de PvdA, het kabinet EINDELIJK stappen maakt om de kleine inkomens overeind te houden.

weereenmening
weereenmening20 sep. 2022 - 9:40

@vdbemt Groene transitie prima, maar het mag natuurlijk geen geld kosten. En zo rolt de rechtse kiezer door het leven.

Gerygrr
Gerygrr20 sep. 2022 - 9:41

Nee, dat klopt niet. De prijs val elektriciteit is weliswaar gekoppeld aan de stroom die wordt opgewekt door gas, maar is nog steeds goedkoper dan gas. Zoals ik al eens eerder betoogde moet groene stroom niet als grijs beprijsd moeten worden. Nu gaan de winsten op groene stroom naar de leveranciers en via de btw en belastingen naar de overheid.

vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 17:48

De keuzecdst de groene revolutie niets mag kosten, lees: de welgestelden niets mag kosten, is een VVD en CDA- keuze. Niet van links. Daarom schiet het niet op.

HenryHansen
HenryHansen19 sep. 2022 - 19:42

Klaver de alwetende.... maar waarom stemde GL dan onlangs tegen een motie om de energiebelasting te verlagen? Of was dit weer eens omdat deze motie niet uut eigen koker kwam? Ondertussen zijn we weer een paar weken verder.. dus lagere inkomens schieten met deze 'beweging' geen centimeter op... en bedankt!

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas20 sep. 2022 - 6:00

Het tegen moties stemmen wil niet zeggen dat een partij niet voor de algemene strekking van een motie is. Het gaat om het totaal plaatje van een motie. Als er iets in is opgenomen wat negatief kan uitpakken, dan ga je niet voorstemmen.

vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 8:30

Je moet toch echt even beter het nieuws volgen en je ziekelijke aversie tegen Klaver opzij zetten.

Nicolay2
Nicolay220 sep. 2022 - 14:03

@HenryHansen “Klaver de alwetende.... maar waarom stemde GL dan onlangs tegen een motie om de energiebelasting te verlagen” Omdat zoals de hoofdeconoom Marieke Blom van ING al zei over het verlagen van de belasting op de brandstof prijzen, daar vooral dan de zeer hoge inkomens en rijken daar veel meer van profiteren met 2 grotere auto’s en veel meer gereden kilometers en dat is ook zo met het gebruik van energie door hun veel grotere huizen met zwembaden. Maar dat begrijpen helaas de dom rechtsen niet.

Dpers
Dpers19 sep. 2022 - 19:34

Ik heb liever dat de linkse partijen zo ver mogelijk van de coalitie blijft.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13920 sep. 2022 - 8:34

Dpers, dat betekent dat jij liever een nachtwakersstaat hebt. Er klopt alleen iets niet. Als jij zo rijk was dat je voordeel zou hebben van een nachtwakersstaat, dan had jij niet de tijd of de zin om hier te reageren.

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 18:56

Haters willen haten,dat blijkt wel weer.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 8:31

Zeg dat.

KritischKijken
KritischKijken19 sep. 2022 - 18:46

Helemaal fijn: Er valt tussen alle gelanceerde ideeen, veelal veilig vanaf de kantlijn, zonder je druk te maken waar dan wel de rekening komt te liggen, een lucky shot te ontdekken. Sommigen noemen dat als dat bij rechts zou geschieden, gewoon populisme...

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 22:20

Wat jij, heel kwaadaardig, een lucky shot noemt, heet visie. Je haat tegen alles wat links is zorgt ervoor dat jij A: in de fascistische hoek terecht bent gekomen en B. Dat jij wetenschap af doet als fictie. Heel beklagenswaardig allemaal.

LaBou
LaBou 20 sep. 2022 - 6:21

"Er valt tussen alle gelanceerde ideeen, veelal veilig vanaf de kantlijn, zonder je druk te maken waar dan wel de rekening komt te liggen, een lucky shot te ontdekken." Dan scoort hij altijd nog beter dan rutte 4. Tenzij je al die crises als succes wilt betitelen.

vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 8:35

Waar denk jij dat de rekening komt te liggen? Zit jij in de hoek van de 'slachtoffers'? Dat zou betekenen dat je een meer dan gemiddeld inkomen hebt. En dan ook de minste reden om je zorgen te maken. Als je niet bij de beter verdienenden hoort, ben je blind voor het feit dat juist jij geholpen wordt. Zie je nu, linksom of rechtsom, hoe dom je reacties zijn?

Mokker
Mokker21 sep. 2022 - 6:29

GL heeft heel veel tijd gehad het plan uit te werken, dat heeft hij niet gedaan. Welzeker is Klaver een populist, ook een stilstaande klok geeft wel eens de juiste tijd aan.

vdbemt
vdbemt21 sep. 2022 - 18:46

@Mokker. Hoe weet jij nou of GRL veel tijd heeft gehad om dit plan uit te werken? Wat wel zeker is dat de regering veel tijd had om het door te voeren, het plan is immers een half jaar geleden aangeboden. Maar ze hebben er tot afgelopen week niets mee gedaan.

Rene712
Rene71219 sep. 2022 - 17:52

Nou nou, Klaver wist het al. Toe maar. Naast alle losse flodders en luchtballonnen heeft hij een keer gelijk. Ik gun het hem van harte. Ik gun het hem ook een keer te regeren. Dan zullen alle leugens van Groen Links een utopie te blijken. Oppositie is zo makkelijk.

10 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 18:49

typische rechts reactionair, rancuneuze haat reactie.

Rene712
Rene71219 sep. 2022 - 19:46

"typische rechts reactionair, rancuneuze haat reactie. " Nee zeker niet Oproerkraaier. Het is dezelfde reactie als die van reactionair, rancuneus hatend links als rechts ergens aan de macht komt (zie bijvoorbeeld de reacties op het artikel van Bram Peters over de verwachte winst van Giorgia Meloni elders op dit forum). Strekking: het is makkelijk om vanuit de oppositie te roepen en te waarschuwen, regeren is een ander ding

oproerkraaier
oproerkraaier19 sep. 2022 - 20:54

Rene, gaat dat over die Italiaanse fasciste?

Pindaklaas
Pindaklaas20 sep. 2022 - 6:04

" als rechts ergens aan de macht komt" Voor de verrassing, rechts, neoliberaal is al ruim 40 jaar aan de macht. In al die afgelopen 50 jaar heeft links nooit een kabinet gehad. Jij weet dus helemaal niet hoe links zou regeren want je hebt geen voorbeeld. En over leugens gesproken, jouw geliefde rechtse kabinet van Rutte liegt alles over nagenoeg wat los en vast zit.

Rene712
Rene71220 sep. 2022 - 6:58

@Pindaklaas De afgelopen 40 jaar? Links heeft toch geregeerd van 1994 - 2002 in de kabinetten Kok als grootste partij en daarna nog eens meegeregeerd? Of is de PVDA nu opeens ook al neo-liberaal? Waar staat dat dit mijn geliefde rechtse kabinet Rutte is? Ik had liever een ander kabinet gezien. Met zowel rechts als links, een sociaal liberaal kabinet. Niet wat er nu zit. Het probleem in Nederland met zijn vele politieke partijen, is dat je stemt op een partij en / of persoon maar dat daarna pas de formatie plaatsvindt. Grote kans dus dat er uiteindelijk een kabinet komt waar je helemaal niet blij mee bent of van tevoren je stem op uit had gebracht.

Pindaklaas
Pindaklaas20 sep. 2022 - 8:08

Noem de kabinetten met de PVDA maar links, dat waren ze niet. Hooguit centrumkabinetten, tegen rechts neoliberaal aan. Kok heeft alles wat de PVDA nog aan sociaal beleid en gedachtengoed had, bij het vuil gezet.

Pietje Puk139
Pietje Puk13920 sep. 2022 - 8:41

@ Pindaklaas. Heel veel mensen denken dat "rechts" iets te maken heeft met PVV. Anti buitenlander of zo. @ Rene712. Of is de PVDA nu opeens ook al neo-liberaal? Inderdaad. Vanaf het moment dat Wim Kok de politieke arena betrad, is de PvdA liberaal. Wat denk jij van een partij die zich links noemt, maar wel 4 jaar lang met de VVD regeert? Het kabinet dat jij wenst, met linkse en rechtse partijen, is onmogelijk. Rechts vindt dat de overheid zich alleen met politie en leger moet bemoeien en dat het bedrijfsleven de rest van de maatschappij mag bedienen (lees: uitbuiten). Links vindt nou juist dat de overheid de arbeiders moet beschermen tegen de ongebreidelde hebzucht van ondernemers. Dus? Onmogelijk om zodanig tegengestelde zienswijzen te combineren.

Kuifje3
Kuifje320 sep. 2022 - 9:29

@Pinda: ik heb Kok persoonlijk meegemaakt als minister van Financiën. Hij was in die tijd vaak tot diep in de nacht bezig met rekenen op maatregelen om zwakkeren te ontzien. Als we OOIT een sociale minister hadden dan was dat Kok wel.

Pindaklaas
Pindaklaas20 sep. 2022 - 14:09

@Kuifje, Dat was van 1989 tot 1994 onder Lubbers. Hij was toen vooral bezig met beleid dat gericht was op terugdringing van het financieringstekort en stabilisering van de collectievelastendruk. Collectieve dus, dus niet gericht speciaal op de zwakkeren. De zwakkeren in onze samenleving moet het al een vreselijk lange tijd ontzien. En het keurmerk meest sociale minister kun je makkelijk krijgen als de rest je voorbij rent met asociale politiekvoering.

Kuifje3
Kuifje320 sep. 2022 - 20:43

@Pinda: dat is correct, maar ik blijf Kok (uit persoonlijke ervaring) een absoluut hele sociale man vinden. Meer sociaal in ieder geval dan het volk dat nu aan de knoppen mag draaien. Zijn oproep de ideologische veren af te schudden heeft veel mensen verbaasd. Zo was hij niet.

Effie2
Effie219 sep. 2022 - 16:28

'Als uitstel je dagelijkse routine is om het bedrijfsleven niet voor de voeten te lopen is het lastig opeens een échte volkspartij te zijn'.

2 Reacties
Mokker
Mokker19 sep. 2022 - 17:24

Bedrijfsleven heeft net zo goed energie nodig, denk ook even aan mensen die zonder baan zitten als de fabriek door energiegebrek wordt gesloten.

Effie2
Effie219 sep. 2022 - 20:26

Mokker, bedankt voor de correctie op mijn ongefundeerd generaliseren van bedrijven. Want uiteraard dienen ook bedrijven die wat voor de samenleving betekenen door deze crisis geloodst worden. Wat betreft mijn reactie, dacht ik aan het onverteerbare feit dat de belangen van bepaalde ondernemers, dus niet alle ondernemers, al decennialang, door politieke keuzes, zwaarder lijken te wegen dan die van de in een zwakkere positie verkerende burger. En de schadelijke gevolgen daarvan zullen u wellicht niet ontgaan zijn.

Joop  den Uil
Joop den Uil19 sep. 2022 - 16:18

Iedereen was in die maand 100% bezig met de uitspraak ''hier scheiten onze wegen...''. Mooie afleidingsmanoeuvre dus .. knap gedaan van de duurbetaalde spindoktoren.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje320 sep. 2022 - 9:32

@Joop: met je laatste zin raak je wellicht de kern van al onze huidige problemen. Het gaat niet meer om het hebben of uitdragen van een visie, maar om het bedenken van “rake zinnetjes” door mensen aan de zijlijn.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 sep. 2022 - 15:39

Denk niet dat Klaver er veel mee te maken heeft. Het gebeurt namelijk ook gewoon in landen om ons heen. De druk komt van de kiezer.

8 Reacties
Karingin
Karingin19 sep. 2022 - 16:22

Daar gaat het dus niet om, maar dat die linkse Klaver al ruim een half jaar geleden een probleem zag en een oplossing voorstelde. Moeilijk hè, toegeven dat links het beter weet

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 sep. 2022 - 16:41

@karingin, de oppositie weet het altijd beter. Die kunnen namelijk plannen opgooien zonder na te denken over uitvoering, kosten, etc. Dat is het voordeel van in de oppositie zitten. Het is een hele logische oplossing, en ik kan me niet voorstellen dat al die duizenden ambtenaren er ook niet op zijn gekomen en het niet allang op de lijst van mogelijkheden van de regering stond. Wat en wanneer er daarna gedaan gaat worden is een politiek proces.

Mokker
Mokker19 sep. 2022 - 17:27

Ik kan me nog goed herinneren hoe Klaver ooit reageerde op de opmerking dat een voorstel veel geld zou gaan kosten, het genie kwam niet verder dan 'Nou en?'.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 17:59

Ik vroeg me al af hoe anti-Klaverlieden, gewoon omdat het Klaver is, hierop zouden reageren. Nou. Zo dus. Er is nu druk van de kiezer. Europa heeft er nu ook voor gekozen. Maar DIT heb je bij het lezen van dit artikel overgeslagen: "Regeren is vooruitzien, wordt weleens gezegd. Begin maart, een week na de Russische invasie in Oekraïne, bepleitte Jesse Klaver het bevriezen van de gasprijzen" Begin maart was er nog geen druk van de kiezer. En was men in Europa ook nog niet zo ver. Wat ontzettend lullig toch om toe te moeten geven, dat Klaver dit een half jaar geleden al heel goed zag. EN dat door de (bekende) laksheid en traagheid van Rutte c.s nu heel veel mensen in de problemen zitten.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 18:01

@A little bit . "Het is een hele logische oplossing, en ik kan me niet voorstellen dat ........" Wat Karingin en ik al zeiden: moelijk toch om toe te geven dat Klaver het al veel eerder heel goed gezien had. Rete-moeilijk.

KritischKijken
KritischKijken19 sep. 2022 - 18:54

@Karin Ik weet niet exact hoe t bij u, en andere linkse mensen normaliter gaat, maar mij is altijd geleerd dat een 'oplossing' is niet 1 ding roepen en vervolgens geen idee hebben hoe eea doorwerkt en waar de rekening dan uiteindelijk wel komt te liggen, en wat er dan niet meer met dat geld gedaan kan worden. T is maar een gedachtengang hoor, no offense.

KritischKijken
KritischKijken19 sep. 2022 - 18:58

@vdbemt Het gaat niet om de persoon Klaver, maar om het feit dat 'ergens aan draaien' zonder uit te werken 'wat en hoe' blijkbaar voor sommigen een helderziende oplossing betekent, wat veel zegt over het gemak waarmee rekeningen blijkbaar kunnen worden doorgeschoven zolang de eigen parochie maar afgedekt is, toch?

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 19:54

@kritisch... "zonder uit te werken"???? Zit jij ook in het torentje aan tafel? En jij denkt dat onze grote geweldige rechtse leider, zo verzot op geld, die plannen over gaat nemen, als niet duidelijk is hoe dat betaald moet worden. By the way: het gaat op dit moment verdomde goed met onze staatskas. Er zijn miljarden meer binnengekomen dan op gerekend.

itsme3
itsme319 sep. 2022 - 15:23

Toch knap dat Klaver in maart al in zijn glazen bol heeft gezien hoe het zou verlopen. Of zou het toch gewoon de standaardreflex zijn van de oppositie die de regering dwars wil zitten?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 18:04

Joh, geef A little bit en Mokker een hand.

Kikkerts5
Kikkerts519 sep. 2022 - 14:56

''Klaver pleitte in maart voor bevriezen energieprijzen, kabinet lijkt nu ook zover'' Logisch, de rijke doelgroep van het rechtse kabinet begint te klagen. En laat de rijke helft van Nederland nu ook de doelgroep zijn van de ''progressieve'' gedoogoppositie van het rechtse kabinet. De verwende middenklasse met bovenmodale inkomens. Stel je voor dat je behoort tot de bovenmodale middenklasse. Villa met subsidie en op het dak zonnepanelen met subsidie waarmee je net zoveel stroom terug levert aan de energieleverancier als dat een gemiddeld gezin jaarlijks gebruikt. Zeg 3.500 kwh. Dan is de oorlog crisisschade door hoge prijs zo wie zo wat stroom betreft nul (0) Maar de rijke helft van Nederland gebruikt veel meer stroom dan gemiddeld met alle luxe luxe voorzieningen. Dus die krijgt dadelijk ALLE stroom goedkoop. En helemaal als de rijke stinker ook nog de Tesla in de nacht wenst op te laden als de zon niet schijnt. Dan is die 3.500 kwh tegen lage prijs natuurlijk best wel een mega extra Tesla subsidie. De gemiddelde Tesla gebruikt 15 kwh per 100 km. Goed voor ruim 23,000km goedkoop rondtoeren dus. Terwijl de pauper met een 2e hands dure benzineslurper naar zijn werk moet. https//www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/actieradius-en-verbruik Iedereen van pauper tot stinkend rijk 1.000m3 gas en 1.000 kwh tegen lagere prijs is nog te doen. Maar maak er geen jaarlijks tien (10) of meer miljarden kostend extra subsidiefeestje voor de rijke helft van Nederland van.

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 15:05

'Stel je voor dat je behoort tot de bovenmodale middenklasse.' De GL/D66/VVD/PvdA kiezer dus.

LaBou
LaBou 19 sep. 2022 - 15:29

Op dit moment zie ik hier maar één stinkerd reageren en dat is kees zelf.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 sep. 2022 - 15:50

@kikkerts, je weet nog helemaal niet hoe de plannen er uit zien. Misschien wordt voor salderen wel een uitzondering gemaakt en gaan ze gewoon gewoon uit van het echte verbruik (best redelijk te bepalen met de huidige meters)

Mokker
Mokker19 sep. 2022 - 17:29

Duidelijk dat de regering opkomt voor hun achterban, de tweedehands autoverkopers,

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 18:08

"Maar de rijke helft van Nederland gebruikt veel meer stroom dan gemiddeld met alle luxe luxe voorzieningen. Dus die krijgt dadelijk ALLE stroom goedkoop." Je bent voorbarig. Dit zou kunnen gebeuren als je het alleen aan de VVD en het CDA over liet. Het zijn plannen van GRL en PvdA. Dat gaat dus anders. Zojuist gehoord dat er een plafond komt dat neer komt op het gemiddelde gebruik van een modaal gezin. ONDER dat plafond gaat het tarief omlaag naar dat van voor corona. Boiven dat plafond, voor die rijke helft van Nederland dus, blijven de tarieven wat ze nu zijn. Goed gedaan GRL en PvdA.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 14:45

Maar die zelfde Klaver (en Kuiken) stemden wel tegen een motie om de belasting op gas fors te verlagen..

9 Reacties
r v b
r v b19 sep. 2022 - 15:24

Het probleem is dan ook niet de belasting, maar de bedrijven die zomaar hun prijs verhogen. Belasting omlaag is een verkapte subsidie op de miljardenwinst van shell en consorten.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 16:05

@rvb Eens, maar waarom niet én een prijsplafond én de belasting omlaag?

Karingin
Karingin19 sep. 2022 - 16:24

Tja, doordenken doen ze niet op rechts

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 17:07

@karingin Alle 18 jarigen 10.000 euro! En alle 19 jarigen gratis bier!

r v b
r v b19 sep. 2022 - 17:17

@geenprobleem: omdat shell geen subsidie nodig heeft.

vdbemt
vdbemt19 sep. 2022 - 18:11

Dus omdat ze dat deden (ik geloof je even op je woord) is DIT niet goed? Weer zo 1, die niet kan toegeven dat GRL en PvdA goede ideeën hebben. En dat het kabinet veel te laks en te laat is.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 18:59

@bemt 'Dus omdat ze dat deden (ik geloof je even op je woord) is DIT niet goed? ' Ik vind het gewoon raar dat ze daar tegen stemmen ja..

TheunT
TheunT19 sep. 2022 - 19:38

Misschien dat dan de bedrijven die veel gas gebruiken teveel bevoordeeld worden?

vdbemt
vdbemt20 sep. 2022 - 17:57

@GeenProbleem. Dat mag je raar vinden. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. De belasting op gas verlagen komt ook ten goede van mensen, de rijkeren, die geen compensatie nodighebben want niet in nood zitten. Daar houd je minder geld mee over om hen te helpen die WEL in nood zitten. Met dit gasplafond is dat niet het geval.

Break on through
Break on through19 sep. 2022 - 14:07

Goede ontwikkelingen natuurlijk. Maar dat ze nu juist Klaver gaan kopiëren is natuurlijk wel weer supermakkelijk en helemaal volledig te verklaren in het feit dat zelf iets goed functionerend bedenken rechts onmogelijk lukt. Was nu toch maar met PvdA en GroenLinks in zee gegaan Mark, aan het CDA heb je weinig behalve als je verlegen zit om externe baardgroei :) Maar het is natuurlijk in overweging te nemen om het kabinet alsnog te hervormen door PvdA en GroenLinks deel te laten nemen er aan en dan het CDA en een groot deel van de VVD er uit te kikken. :) Maar goed, had dit voorstel van Klaver ven direct overgenomen want dat had een hoop ellende bespaart.... In Nederland moet eerst het bloed door de straten in de volksbuurten stromen wil rechts Nederland (inderdaad heel visieloos) inzien dat er iets te gebeuren staat.

2 Reacties
adriek
adriek19 sep. 2022 - 14:27

Rechts-Liberaal beleid heeft tot nu toe best goed gewerkt: de winsten klotsen tegen de plinten op, de lonen blijven 'lekker' laag, de dividenden zijn al jaren prima, wat wil de echte liberaal nog meer?

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 14:45

Een kinderhand is gauw gevuld zie ik alweer..

Thuiszitter
Thuiszitter19 sep. 2022 - 13:35

Daar had Klaver dan ook helemaal gelijk in.