Joop

Klanten laten Chinese restaurants in de steek

  •  
21-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
4501884261_c698172411_k

© cc-foto: Openluchtmuseum https://flic.kr/p/7RPkma

Januari en februari zijn traditioneel rustige maanden voor de horeca maar Chinese restaurants krijgen nu wel erg weinig klanten binnen. De klanten die wel komen maken nogal eens racistische ‘grappen’ tegen het personeel. Ook voorbijgangers maken zich daar schuldig aan. Dat meldt Rijnmond op basis van eigen onderzoek. “We krijgen ook bezorgde klanten die bellen om te vragen of onze kok in China is geweest,” meldt een eigenaar aan de regionale zender.
"Bij een Chinees restaurant in Dordrecht merken ze wel dat het iets rustiger is. “In de zaak hebben we niet met racisme te maken, maar eromheen wel. We zitten in een winkelcentrum. Sommige voorbijgangers beelden Chinezen met maskers uit of gaan spontaan hoesten. Dat gebeurt gewoon uit domheid.” (…) Bij een restaurant in Vlaardingen blijven de klanten wel komen. “Maar onze kok heeft ook met racisme te maken. Als hij de tram in stapt, gaat iedereen achterin zitten. Dat gebeurt niet één keer, maar elke keer. Hij wordt daar best verdrietig van.” "
De Chinese gemeenschap in Rotterdammer signaleert zo’n toename aan racisme na de uitbraak van het coronavirus dat een gesprek met de wethouder is aangevraagd.
Vorige week werd de campagne #ikchinees gestart. Klanten van Chinese restaurants kunnen daarmee via sociale media solidariteit betuigen met de Chinese gemeenschap.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

HaloOfFlies
HaloOfFlies27 feb. 2020 - 9:53

Overdreven gedoe. Paar dagen geleden gewoon Chinees gegeten. Wel afhaal natuurlijk. Toen ik aankwam stond mijn bestelling al buiten op de stoep. De politie had ook keurig de weg afgezet. Snel mijn minst favoriete kind vooruit gestuurd om het geld in de brievenbus te doen, en de plastic tasjes mee te graaien - nog best lastig met dikke handschoenen aan. Het was als vanouds heerlijk! De chloor die we eroverheen hadden gegoten proefde je amper. #steunchineserestaurants

Purper Floyd
Purper Floyd23 feb. 2020 - 11:02

Domme, paniekerige klanten dus. Laten zich gek maken door ongenuanceerde berichtgeving.

4Vier!
4Vier!22 feb. 2020 - 11:55

“Maar onze kok heeft ook met racisme te maken. Als hij de tram in stapt, gaat iedereen achterin zitten. Dat gebeurt niet één keer, maar elke keer.” Wat eens temeer laat zien dat voordat we het gaan hebben over verplicht vaccineren, we toch echt meer voorlichting nodig hebben over virale infecties. Kennelijk denkt trammend Vlaardingen dat een etnische achtergrond iemand ziek maakt.

5 Reacties
Jozias2
Jozias222 feb. 2020 - 17:26

" Kennelijk denkt trammend Vlaardingen dat een etnische achtergrond iemand ziek maakt." Dat denken ze (denk ik) helemaal niet. Misschien dat ze wel denken. he er zijn 80.000 besmettingen in China en in zuid Amerika, Afrika en Nederland nog geen. De kans is dus groter dat ik door iemand met Chinees uiterlijk zal worden besmet dan door iemand met (laten we zeggen) een Zuid Amerikaans uiterlijk. Daarbij heeft men geen idee of diegene al tien jaar in Nederland is of net terug is van familiebezoek in China. Heeft denk ik niet zo heel veel te maken met discriminatie op basis van etniciteit maar meer met een (overtrokken) paniekreactie obv kansberekening.

4Vier!
4Vier!22 feb. 2020 - 21:41

Jozias 22 februari 2020 at 18:26 "he er zijn 80.000 besmettingen in China en in zuid Amerika, Afrika en Nederland nog geen. De kans is dus groter dat ik door iemand met Chinees uiterlijk zal worden besmet dan door iemand met (laten we zeggen) een Zuid Amerikaans uiterlijk." Ik denk dat de mensen in Vlaardingen het beste in quarantaine kunnen, want procentueel zitten de meeste niet-Chinese slachtoffers op cruise schepen, en driemaal raden wat er wekelijks op slechts 15 km afstand ligt aan de Rotterdamse kade ligt: corona-cruises.... In Europa zijn 2 Italianen zijn inmiddels overleden, kennelijk 52 positief getest. Kortom, na chinees moeten we nu ook de pizza laten staan. Als we kijken naar kansen: In Europa zijn maar 747.476.701 (aantal Europeanen) - 92 (aantal besmette) = 747.476.609 niet besmette mensen. In China is dat 1.437.374.490 (aantal Chinezen) - 76.288 (aantal besmette)= 1.437.298.202 niet besmette mensen. Kortom, er zijn 2x zoveel niet besmette Chinezen dan dat er niet besmette Europeanen zijn. De kans op een niet besmette Chinees is dus groter dan de kans op een niet Europeaan. Tel daarbij op dat China aan de andere kant van de wereld ligt, terwijl Italië, Frankrijk en België op rij-afstand liggen... Altijd leuk, goochelen met cijfers. https://www.aljazeera.com/news/2020/01/countries-confirmed-cases-coronavirus-200125070959786.html https://www.worldometers.info/world-population/china-population/ "Daarbij heeft men geen idee of diegene al tien jaar in Nederland is of net terug is van familiebezoek in China." Klopt. Ik weet ook niet wie er net terug is van z'n avontuurlijke Djoser-reis of TUI-vlucht.... Alle gekheid op een stokje, het is natuurlijk best eng. Zeker als je je bedenkt hoe makkelijk het verspreidt en hoe de overheid waarschijnlijk niet erg durft in te grijpen als het ook hier opduikt. Maar om daarom maar bang te zijn voor willekeurige Chinezen lijkt me wat bijzonder.

Jozias2
Jozias223 feb. 2020 - 14:25

Ik ben het met je eens dat de paniekreactie overtrokken is, dat zei ik ook gelijk. En het klopt dat de kansen statistisch erg klein is maar tegelijk zijn dit soort emoties in de regel niet rationeel. Maar het blijven wel emoties obv die kansberekening en niet de gedachte dat een etniciteit ziek zou maken zoals u stelt. Overigens klopt de redenatie niet door het om te draaien naar niet besmette Europeanen/ Chinezen want het gaat niet om het contact met niet besmette mensen maar om de kans op contact met besmette mensen. En ja ik denk dat de uitbraak in noord Italië ook consequenties gaat hebben op het reizen naar die streek

4Vier!
4Vier!23 feb. 2020 - 18:44

Jozias, Als China zo groot was als Nederland dan kan je natuurlijk zeggen dat je voorzichtig moet zijn met Chinezen qua Corona, maar feit is dat China knettergroot is met een even zo grote populatie (bijna 20% vd wereldbevolking), dat het echt onzinnig is hier hysterisch te doen over/tegen Chinezen.

Jozias2
Jozias225 feb. 2020 - 8:53

@vier, Daar ben ik het volledig mee eens maar een overtrokken paniekreactie obv verkeerde statistiek is compleet wat anders dan angst vanwege de Chinese etniciteit zoal je eerder zei.

Phil2
Phil222 feb. 2020 - 11:26

"Lekker hè?" En we leven allemaal nog in rustige tijden en luxe. Kun je nagaan, hoe het zal zijn in tijden van crises, of oorlog...

Henk Joh
Henk Joh22 feb. 2020 - 7:55

Vervelend dat er lompe lolbroeken zijn. Was er al bang voor. Dat de restaurants al jaren minder bezocht worden is een feit. Inmiddels is 40% van de snackbars in handen van ondernemers uit China. Daar zal het echt niet rustiger zijn geworden. Zo zijn we dan wel.

De Mohikaan
De Mohikaan22 feb. 2020 - 0:56

De meeste Chinees restaurants die ik ken zijn al jaren leeg. Ik heb me vaker afgevraagd waarvan ze leven. En dat is niet iets van afgelopen maanden, maar al 20 jaar.

2 Reacties
Gandalf2
Gandalf222 feb. 2020 - 10:49

Nou de Chinees hier om de hoek draait gewoon goed hoor.

JasDon
JasDon22 feb. 2020 - 11:47

@Gandalf Rondom grote concentraties van ouderen is er nog genoeg om te zetten.

west012
west01221 feb. 2020 - 21:15

Het smaakt mij anders nog prima hoor.

Pensionada2
Pensionada221 feb. 2020 - 19:55

Kom al jaren niet meer bij de Chinees. Deze restaurants zijn nooit met de tijd meegegaan en de kwantiteit is er belangrijker dan de kwaliteit.

3 Reacties
Baron von Kleef
Baron von Kleef21 feb. 2020 - 21:26

Bij de Chinees in Rijnsburg hebben ze anders een heerlijke Foe Yong Hai voor helemaal niet zo veel geld boordevol met eiwitten dus ook nog goed voor je buks.

Nico de Mus
Nico de Mus21 feb. 2020 - 21:52

Hier is de zuurkool ook niet met de tijd mee gegaan ,zou ook niet weten hoe,rode kool er doorheen mengen misschien.. En met welke tijd moet de chinees mee gaan, ,ik vindt het nog steeds best lekker.

Freek3
Freek322 feb. 2020 - 9:28

Zo is dat. Bij mij in de buurt is een Chinees die een internationale prijs gewonnen heeft voor de kookkunsten. En het loopt daar goed, mensen geloven dat dat betekend dat het goed is daar. Ik heb het een keer geprobeerd, koppijn van de V'tsin, wat alleen maar gebruikt wordt om te maskeren dat de kok niet zelf in staat is om smaak in het eten te krijgen...

I am Legion
I am Legion21 feb. 2020 - 19:31

De zorg m.b.t. mensen die mogelijk, waarschijnlijk, of zeker contacten hebben gehad met mensen die nog recent in China waren of doordat deze eerstgenoemde mensen zelf recent nog in China zijn geweest is zeker geen racisme of kwalijke discriminatie in andere zin. Het is een geoorloofde vorm van discriminatie. Discriminatie (= onderscheid maken) is niet op voorhand fout of goed. Grappen maken rondom deze zaken is ook niet automatisch racistisch maar is dat wel als je de Chinese identiteit of huidskleur zelf onderdeel maakt van deze grappen. Maar goede Corona-griep grappen, net als andere grappen over niet zelden. beangstigende zaken, die moeten we koesteren. Het is, als het niet alleen om het plezier gaat, vaak ook een angst bezwerende bezigheid.

3 Reacties
Verdulleme
Verdulleme21 feb. 2020 - 23:46

Coronavirus: Wenn Panik zu Rassismus führt - https://www.youtube.com/watch?v=E3HiHfcJyw0

LaBou
LaBou 22 feb. 2020 - 7:31

Kwakkel, kwakkel, kwakkel.

Ulrike2
Ulrike222 feb. 2020 - 22:14

Botte racistische grappen en vrouwonvriendelijke lol is gewoon een Nederlandse traditie die in ere gehouden moet worden. Als ze daar in de USA Nederlandse voetbaltrainers voor ontslaan, dan is dat alleen maar een teken dat ze daar geen cultuur hebben.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 feb. 2020 - 19:23

Lijkt me niet persé racisme, maar een andere vorm van rijkelijk uitgezaaide cognitieve armoede: emotio over ratio. Het zal je conditie maar zijn...

badgast
badgast21 feb. 2020 - 18:02

Vroeg laatst bij de Chinees of zij familie hadden in Wuhan. Grote paniek. Nee hier is niemand ziek... Blijkbaar zit de schrik er toch wel zo in dat belangstelling in de medemens als eng wordt ervaren.

3 Reacties
Mat Von
Mat Von21 feb. 2020 - 19:44

Want de kans is zo groot dat Chinese mensen familie in Wuhan hebben... Tjonge jonge. (De kan is net zo groot als een zwangerschap ondanks het gebruik van de pil.)

badgast
badgast22 feb. 2020 - 15:25

@Mat: meer dan 10 miljoen inwoners in Wuhan, al gauw 60 miljoen in Hubei, leg eens uit waarom de kans zo klein is?

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 feb. 2020 - 19:41

@badgast 70 miljoen inwoners van Wuhan + Hubei op een totaal van 1,4 miljard Chinezen geeft een kans van 0,5% dat een Chinese man of vrouw in een Chinees restaurant uit Wuhan of Hubei afkomstig is. De kans dat die afgelopen maanden daar op bezoek geweest is, is dus nog vele malen kleiner, maar laten we voor de gekkigheid aannemen dat èlk personeelslid van het restaurant afgelopen 2 maanden naar China is geweest. Niet al die 70 miljoen zijn ziek, er zijn 75.000 zieken, maar laten we voor de gekkigheid aannemen dat maar liefst 1 miljoen mensen besmet waren, dan nog is de kans op het ontmoeten van een besmet persoon in NL kleiner dan 0,007%. Waren we maar net zo bang voor auto-ongelukken dan droeg 100% een gordel.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon21 feb. 2020 - 17:32

Dom, dommer, domst. Aan de andere kant, ik vind sommige berichtgeving over het virus ook wel flink overdreven. Zeker op websites als Geenstijl (who would have guessed), wordt er bijvoorbeeld al zo goed als geclaimd dat er véél meer doden en infecties zijn dan gemeld. Allemaal paniekzaaierij.

2 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman21 feb. 2020 - 20:05

Nou, ik heb kennissen in China en die zeggen ook dat zij de cijfers van de overheid niet geloven.

Marinus C.
Marinus C.22 feb. 2020 - 12:40

GeenStijl is een rechts-populistische site die racisme faciliteert en beargumenteerbaar ook promoot. Ze proberen de schijn van onpartijdigheid op te houden, maar de bruine onderbuikdrek loopt er uit alle kieren en gaten. Je kunt (bijvoorbeeld) niet maanden lang lacherig doen over dobbernegers, en pretenderen dat je "kleurenblind" bent. Voor zover ik kan zien, worden chinezen daar meestal gezien als modelbuut'nlanders die (i.t.t. bijvoorbeeld Marokkaanse kansenparels) wel bruikbaar zijn, maar bij het rechtspopulistisch slag, slaat de stemming natuurlijk om het minste of geringste om.

Linkse Meid
Linkse Meid21 feb. 2020 - 17:25

Het is vreselijk dat wij niet hebben geleerd van het verleden. We schelden Chinezen uit en vervolgens laten we ze keihard in de steek. En waarom? Om een vermeende virus die in Nederland rond zou waaien. Let wel, we hebben meer dan 150.00 mensen met geslachtsziekten....en dat vinden we minder erg.

tinus1969
tinus196921 feb. 2020 - 17:00

Zou dit echt iets te maken hebben met COVID-19? Of is nu zichtbaar wat al langer speelde, namelijk het al sinds jaren teruglopende bezoek aan Chinese restaurants?

TRAXX2
TRAXX221 feb. 2020 - 16:24

Dat van die kok is géén racisme. Dat is gewoon een soort overlevingsreactie. Heeft niets te maken met z'n "Chinees-zijn". Het feit is nu eenmaal (op dit moment) dat de kans groter is dan normaal dat iemand die een aziatisch uiterlijk heeft het coronavirus bij zich draagt, om legio redenen. Bezoek van familie, wellicht zelf net uit de Wuhan-regio gekomen. Net als destijds met SARS mag je gerust weten dat het knaagt in m'n hoofd als er op Schiphol een grote groep Chinezen in m'n trein stapt en achter de cabinedeur gaat staan. En al helemaal als er eentje gaat staan hoesten. Zo werkt het nu eenmaal. Ik heb geen hekel aan die mensen, integendeel, maar het speelt gewoon wel in je hoofd. Ik heb het ook met bejaarden zo tegen het Noro-virus seizoen. Verwar een (licht) smetvrezende niet met een racist.... ;)

3 Reacties
badgast
badgast21 feb. 2020 - 18:06

Oh ja? Heb je cijfers die staven dat in Nederland mensen met een Aziatisch uiterlijk statistisch vaker Covid-19 onder de leden hebben dan kaukasiers? Ik denk dat je nog niet eens weet hoeveel ziektegevallen we hier hebben.

TRAXX2
TRAXX221 feb. 2020 - 18:48

@ badgast: niet alles werkt met cijfers.... als iets niet te staven is met cijfers wil het nog niet zeggen dat het onzin is. Tenzij je manager bent natuurlijk. Dat we niet eens weten hoeveel ziektegevallen we hier hebben is juist het probleem dat ik beschrijf....

Marinus C.
Marinus C.22 feb. 2020 - 10:44

"niet alles werkt met cijfers…." Nee dat klopt, in dit geval is het aantal ziektegevallen in NL 0, dus het idee dat omgaan met Neder-Chinezen gevaarlijk is, is gebaseerd op racistische aannames.

Thuiszitter
Thuiszitter21 feb. 2020 - 16:01

Ik ga nu een portie nasi rames halen .

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans22 feb. 2020 - 7:28

dan ben je veilig, want daarvoor moet je naar de Indonees.

Markzelluf
Markzelluf21 feb. 2020 - 15:55

Ik zie woorden als racisme en discriminatie. Dat lijkt me toch erg overdreven. Ten eerste: de mensen die 'grappen' over het coronavirus maken tegen het personeel - die komen dus gewoon in het restaurant! Mensen die telefonisch informeren of de kok recent in China is geweest, zijn gewoon bezorgd en schijnen bij een ontkennend antwoord te willen komen, want waarom bel je anders? De rust bij de Chinees wordt waarschijnlijk vooral verklaard door de gebrekkige innovatie van de kaart: weinig vegetarisch, veel vet, exact dezelfde gerechten die je tig jaar geleden ook al at (en die niks met China te maken hebben). Werk aan de winkel. Ik vraag me af of het verstandig is dat in het publieke debat continu de racismekaart wordt getrokken. Is dat het begin van de oplossing of het handhaven van problemen?

4 Reacties
JJP2
JJP221 feb. 2020 - 18:12

"Exact dezelfde gerechten die je tig jaar geleden ook al at" Off topic: Is dat niet ook de kracht? Reden dat ik trouwe bezoeker ben bij de Chinees hier om de hoek: Tjap Tjoy, 10 x mini loempia's, Foe Yong Hai, Babi Pangang, Kipfilet met tomaat en sate; 1 x bami, 1 x nasi. Kroepoek en sambal hebben we thuis. Ik ben in al die jaren nooit verder gekomen en ook geen behoefte aan. Als ze met nieuwigheden op de kaart beginnen ben ik weg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 feb. 2020 - 19:11

U kunt gelijk hebben. Onze Chinees is vervangen door een Thai.

Hank Nozemans
Hank Nozemans22 feb. 2020 - 7:44

U zegt het zelf al JJP. Babi pangang, nasi, bami, sambal en kroepoek, zijn woorden uit de indonesische keuken en horen dus eigenlijk niet in een chinees restaurant thuis. nasi= rijst bami (bakmi) = noodle babi= varken pangang = gegrild etc.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 feb. 2020 - 12:19

Hank Nozemans 22 februari 2020 at 08:44 Voor indiaas eten kun je weer beter naar de UK gaan. Dat de Nederlandse chinese keuken inderdaad grotendeels indonesisch is heeft zijn redenen.

Zakenpief
Zakenpief21 feb. 2020 - 15:27

Zou Ingrid weten dat 'chinezen' ook een andere betekenis in de volksmond heeft?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 feb. 2020 - 14:02

Waarom kunnen mensen niet eens een keer normaal doen?

Grooteman2
Grooteman221 feb. 2020 - 13:06

Tsja ik heb als ik bij de Chinees had gegeten ook wel eens hierover een geintje gemaakt op kantoor. Iedereen lol maar echt helemaal niemand die dit serieus neemt. Er zullen best wel mensen zijn die zo denken want er zijn nu eenmaal domme mensen in de wereld maar het slaat nergens op. Overigens geloof ik absoluut niet dat dit rascistisch bedoeld is. In ieder geval heb ik voor dindsdag al weer bij de Chinees gereserveerd.

Jorah
Jorah21 feb. 2020 - 13:01

Dan voel ik me genoodzaakt om dit weekend toch even langs de afhaalchinees te gaan.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman21 feb. 2020 - 17:32

Eet smakelijk alvast

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 feb. 2020 - 12:27

Wat een domheid

1 Reactie
harmmeijer
harmmeijer21 feb. 2020 - 15:39

Waar domheid welig groeit, geldt wijsheid als onkruid.