Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klagers: ‘Amsterdam heeft last van Gay Pride’. Amsterdam: ‘Niet waar’

  •  
12-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
14251143647_0332bd363d_k

© cc-foto: Salomao Nunes

Bewoners van de Amsterdamse binnenstad ervaren geen overlast van de jaarlijkse Gay Pride, integendeel. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam dinsdag aan de voorzieningenrechter overhandigde. De rechter behandelt een zaak die is aangespannen door een groep bewoners. Zij willen dat de gemeente de vergunning voor de Pride intrekt.
Volgens bewonersvereniging Wijkcentrum d’Oude Stadt zorgt de Gay Pride voor ‘onduldbare overlast’ als gevolg van harde muziek bij straatfeesten en de Canal Parade. Volgens het groepje mensen dat middenin het centrum van de hoofdstad is gaan wonen, spreken zij ook namens ‘een groot deel’ van de andere bewoners. Dat blijkt echter niet uit het rapport dat de gemeente in zijn bezit heeft. Volgens het onderzoek waarderen de overige omwonenden het feest dat één keer per jaar gedurende één weekend plaatsvindt juist met het ongekend hoge rapportcijfer van een 8,9.
Volgens de Stichting Amsterdam Gay Pride gaat het dan ook niet om een grote groep binnenstadbewoners, maar om ‘een kleine, maar harde kern van klagers’. De klagers zouden gefrustreerd zijn over de dagelijkse drukte in de stad en dat afreageren op de Pride, die zij ‘koste wat kost de nek om wil draaien’. Ook vorig jaar stapten zij naar de rechter om de Pride te laten verdienen, maar dat mocht niet baten.
De gemeente Amsterdam laat ondertussen weten niet van plan te zijn de stekker uit het evenement te trekken:
"De Amsterdam Gay Pride hoort bij een open en tolerante stad. Het evenement staat symbool voor de stad die wij willen zijn. Wij kunnen niet tot in het oneindige doorgaan met het aanpassen van de eisen. Als de Pride moet voldoen aan alle eisen die het wijkcentrum stelt, dan betekent dat maar één ding: dat er helemaal geen evenement meer is."
Volgens de klagers is de overlast dit jaar nog heviger, omdat een deel van de festiviteiten is verplaatst van de grachten naar de Dam. De gemeente zegt dat juist gedaan te hebben om de drukte in de andere gebieden te verminderen. Ook worden de eisen rond de Pride al elk jaar strenger: zo moet het volume van de muziek al omlaag, is er meer toezicht, zijn er meer sanitaire voorzieningen én eindigen de feesten eerder dan voorheen. Over alle maatregelen is de volgens de gemeente Amsterdam de afgelopen tijd volop overlegd met de omwonenden.
Over maximaal twee weken volgt de uitspraak van de rechter, vlak voor de start van de Gay Pride 2017.
Bron: Parool / cc-foto: Salomao Nunes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.