Joop

Klagen helpt: Andere Tijden blijft, wordt langer en verhuist naar primetime

  •  
14-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-05-14 om 15.11.24
Het bekroonde geschiedenisprogramma Andere Tijden blijft. Niet alleen wordt het stopzetten van het programma teruggedraaid, het verhuist naar primetime en de afleveringen worden langer. Dat heeft de NPO vrijdag laten weten.
In 2018 was er al flink ingekrompen en ging het seizoen terug van 35 naar 18 afleveringen. Een week geleden kwam het gerucht naar buiten dat de NPO Andere Tijden de nek om zou draaien. Dat leverde de publieke omroep een stortvloed aan kritiek op. Op sociale media werd flink uitgehaald naar de beslissing en daarnaast lieten ook docenten uit alle lagen van het onderwijs, en historici van zich horen. Een petitie om het programma te behouden werd binnen een week bijna 100.000 keer getekend.
De NPO, die eerder zei niet te kunnen ontkennen noch bevestigen dat Andere Tijden van de buis gehaald werd, zegt nu dat het nooit het plan is geweest het programma te schrappen:
"Integendeel, juist om het overeind te houden en toekomstbestendig te maken, is het nodig om nieuwe programmavormen te vinden. Zodat naast het bestaande trouwe publiek ook bij een nieuw – jonger en breder – publiek de interesse voor geschiedenis wordt gestimuleerd."
Er vindt wel een verandering plaats: vanaf 2022 maken de achttien reguliere afleveringen van 25 minuten op de woensdag, plaats voor tien maandelijkse afleveringen van 50 minuten. Andere tijden verhuist ook naar de maandag en wordt uitgezonden om 20.30 uur.
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Pater
Pater15 mei 2021 - 8:58

Uitzenden op primetime is een grote vooruitgang. Hoera! Ik vraag me wel af of je de redactie op sterkte houdt met slechts 10 maandelijkse afleveringen, al zijn die twee keer zo lang.

EricDonkaew
EricDonkaew15 mei 2021 - 0:44

Toch heb ik liever 20 uitzendingen van 25 minuten dan 10 van 50 minuten. Voor jongeren moeten uitzendingen, en moet alles eigenlijk, niet te lang duren. Op die manier had men toch wat meer rekening kunnen houden met deze doelgroep.

Knertel
Knertel14 mei 2021 - 17:51

Hoera! Geniet elke keer weer van dit geweldige programma. Zal ik dan toch maar een petitie opstarten om Vara's Vuurwerk weer terug te halen? Dit veelbeluisterde en door de fans zeer gewaardeerde programma werd in 1992 van de radio gehaald omdat het niet meer paste in de zender profilering! Sindsdien nooit meer naar de radio geluisterd. Tijd voor een herstart. Vanzelfsprekend met Henk Westbroek als presentator en überfan Marcel van Dam voor de jaarlijkse Vuurwerk Top 50!

Poeha
Poeha14 mei 2021 - 17:12

“Een petitie om het programma te behouden werd binnen een week bijna 100.000 keer getekend.” Dat zij ook nagenoeg alle kijkers. De redactie van het programma schijnt alle kijkers bij naam te kennen.

4 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator14 mei 2021 - 18:14

@ Poeha - poe poe, wat zijn we weer pedant. 1. In elke democratie is respect voor, en rekening houden met minderheden essentiëel. 2. De publieke omroep is er niet voor profijt en een zo zo groot mogelijk kijkersaandeel; daar hebben we nu juist al die rioolzenders en achterbuurtstations voor. Hier gaat het om wezenlijk andere belangen, en nog wel de belangrijkste belangen (sic) van alle: ons aller welzijn, of we nu arm of rijk, jong of oud, gezond of ziek, gestudeerd of niet, of wat dan ook zijn; de gemeenschap, dus, 'the commons'. Ik merk op dat elk mens wel gekenmerkt word door een mengeling van al deze eigenschappen. Tja, je bent een cententeller en krentenweger, je bent van het nut, het profijt, en het genot. Dat zijn dan jouw specifieke tekortkomingen. Ga maar heel gauw weer je bankafschriften en de beurskoersen controleren; zulke zaken zijn dan jouw raison d'être.

Poeha
Poeha15 mei 2021 - 6:42

Ik ben het met je eens, maar ook bij de publieke omroep is er een ondergrens voor de kijkcijfers in relatie tot het bestede belastinggeld. Bij andere tijden is die ondergrens allang bereikt. Zoals ik zei, de redactie kent daar alle kijkers bij naam.

Ewout Pool
Ewout Pool15 mei 2021 - 8:41

Ik weet wel iets waar we flink op kunnen besparen: We knikkeren allereerst de zendercoördinatoren eruit, scheelt 6 ton per jaar alleen al voor de TV. Daarnaast schaffen we het oude verzuilde model met omroepen eindelijk af en gaan naar 1 organisatie. Net zoals in België en Engeland. Als ze willen kunnen omroepen als productiebedrijf verder, maar ze krijgen geen overheidsgeld meer. (En we heffen Nederland 3 en 3FM op) En de publieke omroep gaat zich richten op programma's die anders niet (goed) gemaakt worden. Dus geen spelshows en zangprogramma's meer en voetbal lekker naar Veronica. Moet je zien wat dat scheelt!

Pater
Pater15 mei 2021 - 9:01

Andere tijden zit regelmatig boven de 400.000 kijkers. Poeha betekent kennelijk ook: er rustig op los liegen.

Phil2
Phil214 mei 2021 - 16:41

Prima. Samen met Podium Witteman is het een programma dat misschien ook individueel gesponsored zou moeten kunnen worden. Tientjeslidmaatschap of zo.

Bouwman2
Bouwman214 mei 2021 - 14:05

Het programma Lubach keert ook terug van zondag naar alle werkdagen van de week. Hoewel ik meneer Lubach beklaag - elke dag opnieuw grappig zijn lijkt me geen pretje - is het dus definitief kiezen tussen Nederland 1 bloedserieus en Nederland 2, leuk serieus en Nederland 3 opheffen. . Het wordt weer ouderwets serieus genomen wonen in Nederland. Ik heb zelfs gehoord dat "kleutertje luister" godverdomme, ook weer terugkeert. en dat Keek op de week doorgaat als "keek op de neus ".. Zo is het Toevallig ook nog eens een keer.

EenMening
EenMening14 mei 2021 - 13:46

Petities zijn dus wel degelijk zinvol. Het resultaat valt wat tegen: 10 uitzendingen per jaar, maar dan wel van 50 minuten. Nu rust op de ondertekenaars wel de plicht om die 10 afleveringen trouw te bekijken, live of via NPO-start.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt14 mei 2021 - 14:52

Ik denk dat dat voor de ondertekenaar geen probleem is.

P Haan
P Haan14 mei 2021 - 13:28

Nou mooi. Kan Nederland weer ergens anders naar kijken.