Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Klacht tegen Franse chirurg die röntgenfoto terreurslachtoffer tracht te verpatsen als NFT

  •  
23-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23462938679_758649f0de_k

© cc-foto: United Nations https://flic.kr/p/BKkGev

Een Franse chirurg heeft getracht een röntgenfoto van een slachtoffer van de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan te verkopen als zogeheten NFT. Het ziekenhuis waar de chirurg werkt heeft aangekondigd aangifte te doen en disciplinaire maatregelen te nemen. De handel werd onthuld door Mediapart , de Franse site voor onderzoeksjournalistiek.
De foto toont een onderarm die getroffen is door een zichtbare kogel van een Kalasjnikov-geweer, een van de wapens die de terroristen van IS gebruikten toen ze in november 2015 een massamoord begingen op concertbezoekers. Er kwamen in Bataclan 89 mensen om het leven. Het slachtoffer van de foto heeft de aanslag overleefd maar haar vriend werd gedood. Ze was door de chirurg niet op de hoogte gesteld van de verkoop en had ook geen toestemming verleend. De foto werd aangeboden voor zo’n 2500 euro als digitaal kunstwerk. Bij de foto hoort een beschrijving waarin gemeld wordt wat het slachtoffer is overkomen en welke verwondingen ze had. De chirurg die gespecialiseerd is in de behandeling van letsel aan de armen zegt in de beschrijving ook dat hij vijf slachtoffers heeft behandeld.
Medici zijn woest omdat de commerciële actie niet alleen ingaat tegen algemene fatsoensregels maar ook de privacy en het medisch beroepsgeheim schendt. Het hoofd van de Parijse ziekenhuizen noemt het aanbieden “schandalig” en heeft de actie onder meer via Twitter scherp veroordeeld. De chirurg heeft inmiddels verklaard dat hij “een fout” heeft gemaakt.
NFT (non fungible token) is een techniek om digitale bestanden ‘uniek’ te maken zodat ze eigendom kunnen worden en geschikt zijn voor kapitalistische systemen. Gewone digitale bestanden zijn daar ongeschikt voor omdat ze eindeloos gekopieerd kunnen worden. Dergelijke NFT’s worden als een soort kunst- of verzamelaarsobjecten verhandeld voor soms zeer hoge bedragen. De NFT techniek, die geïnspireerd is door het libertarisme, doet denken aan bitcoin waarmee unieke digitale codes tot een soort valuta zijn gemaakt. NFT’s maken een soortgelijke goudkoorts los.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Effie2
Effie225 jan. 2022 - 8:27

'Operatie kunst' als bijverdienste. Om z'n riante salaris mee aan te vullen. De man lijkt zichzelf in de vingers te hebben gesneden gezien de begrijpelijke ophef hierover. Heel apart.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2022 - 8:47

Ziek!

Radio-Head
Radio-Head24 jan. 2022 - 7:19

NFT, s zouden ook een technische mogelijkheid kunnen bieden om de `beste´ GENEN te kunnen veilen. Want je wil als 'verantwoordelijke' ouders ten overstaan van de samenleving, toch geen "onvolkomenheden" of "lastige" situaties bij het hebben van een kind, dus de hoogste bieder krijgt het beste duurzame en economisch verantwoorde kind op een Petri-schaaltje aangeboden. http://www.genomixlab.com/genomixlabs-carrier-screening/#.Ye5O1-rMJPY (Binnen Europa mogelijk) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- George Orwell 1984: "Onwetendheid is Kracht" Dat de gewone man en vrouw in algemeenheid niet geïnformeerd worden over al die afgeleiden van de Blockchain techniek, en dan bedoel ik de al toegepaste en de mogelijke toekomstige toepasbaarheid die ook gewoon vol in de steigers staat binnen Europa, is alleszeggend. Fijne dag.

Hernandez
Hernandez24 jan. 2022 - 6:16

Wat een bizar item is dit zeg, die titel alleen al.. hoe krijgen mensen het in hun hoofd.

JanB2
JanB223 jan. 2022 - 23:00

De nieuwste tulpenbol: het NFT. Ziek!

spelregeltoerist
spelregeltoerist23 jan. 2022 - 21:07

Raar volk die Galliërs…