Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Klaas is de slimste

  •  
19-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27320633192_b6f9e019c1_z
Je roept iets dat totaal belachelijk is maar goed en simpel klinkt, alsof eindelijk iemand iets doet
Laten we elke crimineel tegen de muur zetten en er een kogel doorheen jagen. We beginnen bij de knieën. Hoe erger de misdaad, hoe hoger we mikken. En we noemen het geen doodstraf, maar een verlichtingsstraf. We verlichten de ziel naar het hiernamaals. Tegelijkertijd maken we ook onze wijken veiliger, want: zonder criminelen geen criminaliteit.
Dat zou tegenwoordig een politiek-waardige slogan kunnen zijn. Het trucje is simpel. Je roept iets dat totaal belachelijk is. Zoals: ik bouw een muur bij de grens en ik laat het buurland ervoor betalen. Het is niet haalbaar, niet praktisch en niet de manier om problemen op te lossen. Maar, het klinkt goed en simpel. Het klinkt als iemand die eindelijk iets doet.
Klaas is niet dom, Klaas is zelfs vrij slim. Als Klaas iets voorstelt dat lijnrecht tegen de grondwet ingaat, lijnrecht tegen dezelfde waarden en normen die hij zegt te willen beschermen en lijnrecht tegen het gezonde verstand, dan kun je er gif op innemen dat Klaas grootse plannen heeft. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij Nederland weer groots wil maken.
Als Geert de enige is die jouw plannen wel ziet zitten, dan is dat geen alarmbel, maar een kerkklok op steroïden. Althans dat zou het moeten zijn bij iemand die hecht aan onze democratische waarden en normen. Iemand die niet zo pienter is als Klaas, zouden we daaraan moeten herinneren. Klaas dus niet. Klaas vist bewust met dezelfde hengel als Geert. Alleen is Klaas gevaarlijker dan zijn mede-visser. Klaas kan nuanceren en doseren, Geert niet. Als je tegen Geert zegt dat het mooi weer is, dan zegt hij waarschijnlijk dat de Islam wel zal zorgen voor een koud drukgebied boven ons land dat een tsunami aan tornado’s zal veroorzaken. Klaas niet.
Klaas is van een andere orde. Des te vaker Klaas met het botte bijltje hakt, des te beter hij het kan verantwoorden. Hij moet nog even de balans vinden en daarbij is het onvermijdelijk dat hij zo nu en dan ingaat tegen de grondwet. Maar uiteindelijk zal hij ongetwijfeld een manier vinden om duidelijk te maken dat de problemen niet ontstaan door de gedragingen van mensen, maar door wat ze geloven, waar ze vandaan komen, of waar ze wonen. En het zal een manier zijn waar de meerderheid van ons mee kan leven. Want Klaas is slim. Klaas is de slimste.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2018 - 15:21

Ooit werd die man door de parlementaire pers gekozen als politicus van het jaar. Wat zegt dat over de parlementaire pers? Hij heeft n.b. ook nog Nederlands recht gedoceerd. Ben benieuwd hoe het met zijn studenten gaat.

10 Reacties
Martinel
Martinel20 sep. 2018 - 16:15

Deze 'slimste mens' heeft slechts zijn ikke ikke en zijn dochter in het vizier. Deze man heeft misschien bepaalde vragen bij de slimste mens kunnen beantwoorden, maar dat waren slechts algemene vragen. Deze man heeft het iq en eq van een koe.Beetje likken en schoppen. Deze man is een gevaar voor ons land. Deze man verwoordt Rutte. En Rutte laat hem dat zeggen en lacht als een trol. De VVD is een gevaar voor Nederland.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 sep. 2018 - 16:52

Vooral als je kijkt wie er nog meer werden gekozen als politicus van het jaar. "Wat zegt dat over de parlementaire pers?" Dat ze blijkbaar andere criteria hanteren dan wij. Misschien tellen ze wel gewoon het aantal keren dat een politicus in de pers genoemd wordt, wie zal het zeggen? Dat, en of hij/zij in dat jaar stemmenwinst heeft geboekt bijvoorbeeld. Dat is toch behoorlijk objectief nietwaar? Zelfs een blog als dit graag daar enorm toe bij, want die "politicus van het jaar" is hier meestal in dat voorafgaande jaar in een groot aantal artikelen volledig afgebrand, maar dat maakt niet uit: wat telt is of hij/zij stemmenwinst heeft geboekt. En genoemd is genoemd. Dus binnen de normen die zij hanteren is er dan inderdaad weinig discussie over mogelijk. Dus als je de vraag werkelijk stelt, wat dat zegt dat over de parlementaire pers, dan is het onvoldoende om te constateren dat je het niet eens bent met de keuze: smaken verschillen nu eenmaal. Criteria ook. Onnodig om te zeggen dat ik het ook niet eens ben met de keuzes die ze maken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 sep. 2018 - 16:58

Dat hele gelul over "de slimste mens" is natuurlijk een lachertje, maar laten we er nu eens van uitgaan dat er toch iets van waar is, als is het maar een heel klein beetje. Als Dijkhof echt zo slim is, dan kan het gewoon niet anders dan dat hij een verborgen agenda heeft.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut20 sep. 2018 - 17:36

" Wat zegt dat over de parlementaire pers?" Tja, dat is een beetje vragen naar wat je er in wil zien... De bekende sujetten hier zullen zich wentelen in het complot van de hielenlikkende bruine pers die droomt van de top de blanke duinen, anderen zien een bewijs van een linkse pers die politiek correct probeert te zijn en ga zo maar door.... Persoonlijk heb ik de indruk dat het praktischer en simpeler is, dat men zonder over de boodschap te oordelen kijkt naar de mate waarin iemand opvalt in benadering en effectiviteit. Zo gaat het nu éénmaal, net zoals ik de namen van de reageerders al kan duiden die in mijn reactie het bewijs zien dat ik een rechtse neoliberaal ben met fascistische trekjes.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 sep. 2018 - 2:18

Guurtje Gruttemetut - Een beetje zelfkennis is nooit weg.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut21 sep. 2018 - 7:13

@HM van der Meulen "Guurtje Gruttemetut – Een beetje zelfkennis is nooit weg" Vertel dan maar wat je zo graag over jezelf wilt delen hier.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 sep. 2018 - 14:06

Ik verwacht in ieder geval niet dat iemand mij zal wegzetten als "een rechtse neoliberaal met fascistische trekjes" Doet me denken aan Nixon: "I'm not a crook."

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut21 sep. 2018 - 16:32

@HM van der Meulen "Doet me denken aan Nixon: “I’m not a crook.”" En, leidt die gedachte bij u ook nog tot conclusies Van der Meulen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 sep. 2018 - 20:54

Zo te zien bedoelen ze ; De beste oplichter, misleider. Ik acht de parlementaire pers toch tot meer in staat, ergo verplicht aan hun stand/beroep hun controlerende taak uit te oefenen als pers en waarheidsvinding en waarheid spreken, nooit en nergens uit het oog te verliezen, er altijd onderdeel van te laten zijn. Anders kan ik als 'gerenommeerde pers de Story ook wel uitroepen tot beste weekblad. Het zegt alles over de pers zelf.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut22 sep. 2018 - 6:00

@Minoes&Tuin "De beste oplichter, misleider" Interessante gedachte, al schurkt hij wel erg sterk aan tegen het complotachtige. Het lijstje "schurken" is terug te vinden via onderstaande link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_politicus_van_het_jaar

Johannes7
Johannes720 sep. 2018 - 13:47

Meneer El Housni, Heb ik het soms verkeerd begrepen ? Ik dacht in het NRC te hebben gelezen dat Klaas Dijkhof pleit voor harder optreden tegen misdrijven die gepleegd tégen bewoners van achterstandswijken, niet perse dóór de bewoners van die wijken. Als dit juist is dan kiest hij hierbij niet de kant van de crimineel, al dan niet met de moeilijke jeugd, maar die van het slachtoffer dat al in moeilijke levensomstandigheden verkeert. De kant van de zwakste kiezen voelt voor mij niet persé als een eng rechts principe. Het zijn immers beslist geen Robin Hoods die kleine winkeliers beroven, minder begaafde meisjes in de prostitutie brengen, kinderen aan de drugs brengen en in bendeverband organiseren. En als het inderdaad hun eigen buurtgenoten zouden zijn die ze belagen dan is het mijns inziens nog harder toe te rekenen. Hardere aanpak vastleggen in regelgeving lijkt me niet moreel onjuist maar een onbegonnen klus met veel haken en ogen. Ik mag overigens toch hopen dat rechters misdrijven tegen zwakkeren in de samenleving in individuele zaken nu ook al met strafverzwaring tegemoet treden. Het pleidooi van Dijkhof zou, los van alle praktische en juridische bezwaren, in feite volstrekt overbodig horen te zijn. Het is mij niet bekend of rechters (zelf uit of op zijn minst in de meer gefortuneerde bovenlaag) dit ook doen. Misschien zou een criminoloog eens onderzoek kunnen doen of rechters hun inlevingsvermogen in ondergeprivilegeerde slachtoffers een grotere rol laten spelen in de strafmaat dan hun inleving in de dader. Of zouden ze er eerder van uitgaan dat slachtoffers in moeilijke omstandigheden er toch wel aan gewend zijn? Mijn nare vermoedens worden gesterkt door de recente zaak tegen een verkrachter van een zwakbegaafd meisje. De verkrachter kreeg juist een lichtere straf dan gebruikelijk omdat de rechter hem wilde behoeden voor uitzetting naar Afghanistan. Zo nu en dan een steen in die vijver is mijns inziens zo slecht nog niet. Geen enkele reden dus om stenengooier Klaas met drogredeneringen (ik hoef ze toch niet voor U uit te spellen?) om de oren te slaan. Maar ja, het leidt inderdaad af van de wrevel die ik ook voel over de dividendbelasting.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2018 - 14:33

Dan heb je het volgens mij niet helemaal goed begrepen. Ik heb het totaal anders begrepen, en heb persoonlijk naar hem geluisterd op het moment dat hij die 'historische' woorden uitsprak.

Johannes7
Johannes720 sep. 2018 - 18:57

Beste Minoes&tuin Ok, ik sloot de mogelijkheid niet uit dat de NRC 'fakenieuws' verspreidde dus heb ik Klaas zijn uitspraken hierover op youtube gezocht. De oorspronkelijke uitspraak vond ik helaas niet, wel zijn replieken op vragen van Pechtold en Kuzu. Hierin zegt hij echt precies wat ik ook uit de berichtgeving in de NRC haalde. Dit is het filmpje wat ik heb bekeken: https://www.youtube.com/watch?v=2X0EJaKEi04 Ik ga er vanuit dat Uw reactie integer was. Blijft voor mij alleen nog over: ben ik nou zo dom of bent U zo slim?

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 sep. 2018 - 14:14

Johannes heeft gelijk: Dijkhof wil de mensen in de achterstandswijken beschermen tegen alle buitenstaanders die speciaal daarheen gaan om homoseksuelen en hun eigen vrouw te discrimineren, omdat ze dat thuis niet mogen

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2018 - 22:50

HM van der Meulen De letterlijke tekst van Dijkhof zelf was voorzien van ' en laagopgeleiden'. Daar doel ik op! Hij had het in eerste instantie over criminaliteit in die wijken gepleegd door mensen die daar wonen. Is ook logisch het ging nl. over het gebruik van postcodes. Postcodes gelden ook voor daar wonende autochtone mensen. Wat hij indirect impliceerde en/of later toevoegde toen Pechtold erop reageerde, is een ander verhaal. Ik kan inschatten wat zijn bedoeling was, zoals Pechtold deed, maar dat was niet wat hij in eerste instantie letterlijk zei. In eerste instantie deed hij het voorkomen of het om een door hem benoemde sociale onderklasse ging, dus sowieso een armetierige criminele bende. Pas toen Pechtold het zo direct ging benoemen als probleem van de islam etc. reageerde hij daarop zoals hij deed. Tegen wie die zogenaamde misdaden gepleegd werden dat was niet de tekst in eerste instantie, wat hij er ook mee impliceerde of eigenlijk wilde zeggen, het ging om postcode- geralateerde inwoners.Het ging hem niet om daar wonende slachtoffers van criminaliteit van welke aard dan ook. Dat interesseert hem ook geen biet. Dijkhoff vindt het in principe allemaal wel a-sociaal volk wat daar woont, laagopgeleid, en/of allochtoon en dus crimineel. Hij vond het derhalve ook niet nodig dat de zuid-As als criminele wijk werd benoemd vanwege de witteboordencriminaliteit. Een postcode maakt ook geen verschil tussen autochtoon en allochtoon. Het ging hem helemaal niet om eventuele ' slachtoffers' van wat dan ook die daar woonden. Toen hij er een draai aan moest geven door de reacties op zijn uitspraak, ging hij pas 'zogenaamd' differentiëren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 sep. 2018 - 22:52

Je kan ook zeggen; Ging hij kleur bekennen....

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks20 sep. 2018 - 10:40

[Je roept iets dat totaal belachelijk is maar goed en simpel klinkt, alsof eindelijk iemand iets doet] U geeft onze pincode aan Brussel? Over my dead body? Roofkapitalisten?

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 sep. 2018 - 9:19

Ik heb er altijd moeite mee om politieke standpunten, in dit geval geuit door Dijkhoff, te zien als uitingen van een individu. Wat Dijkhof beweert, daarvan zal hij zelf ook wel weten welke (grondwettelijke) bezwaren realisatie daarvan niet mogelijk maken. Nee, Klaas is uiteraard de spreekbuis van een fractie. Deze wordt gevoed door elementen als politieke overtuiging, opportunisme en eigenbelang. In dit geval is, lijkt mij, geopperd door deze of gene tijdens de besprekingen omtrent de stellingname van de VVD t.a.v. de Algemene Beschouwingen, om met iets te komen dat weliswaar niet realiseerbaar is, maar wel media-aandacht krijgt en koren op de molen is van het kiezerssegment dat nog rechtser dan de partij is: afvalligen, gegaan naar de extremen Wilders en Baudet. In feite vissen in dezelfde vijver als het CDA vaak doet en waarheen vele (midden)partijen verschuiven. De communicatieadviseurs en de toppers in de fractie hebben Dijkhoff de woorden in de mond geelgd, waarmee hij blijkbaar akkoord kon gaan: opportunisme, dus. Veel woorden hoeven we derhalve niet vuil te maken aan het onzinnige van de kreten omtrent discriminatie in het juridische veld. Waar de kern ligt, is de vraag hoe het komt dat we in Nederland blijkbaar afglijden naar een tot voor kort onmogelijk geachte samenleving. En, vooral, wat ertegen te doen valt: hoe de kiezers te overtuigen van het krankzinnige dat als honing uit de hemel neervalt op ons, argelozen.

6 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 sep. 2018 - 10:38

Wijkhof is zeker een spreekbuis van zijn fractie, echter die fractie bestaat voor 99% uit jaknikkende volgers. Er is een klein groepje binnen die zgn. volkspartij die maar 1 focus heeft. De verkiezingen volgend jaar. Zij hebben maar 1 doel, zorgen dat pinokkio door kan gaan met zijn abjecte plannen. Daar moet alles voor wijken. Dus alles is toegestaan om de kiezers te paaien. Ook Wijkhof, een enge wolf in schaapskleren, heeft zelf maar 1 persoonlijk doel: het torentje. God bewaar me...

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 sep. 2018 - 11:36

Kruimeltjes. Misschien mag ik even reageren op wat u meldt. 'Er is een klein groepje binnen die zgn. volkspartij die maar 1 focus heeft. De verkiezingen volgend jaar.' En: 'Zij hebben maar 1 doel, zorgen dat pinokkio door kan gaan met zijn abjecte plannen.' Nee, denk er niet helemaal zo over. De 'focus' en het 'doel' ligt verder weg. De focus ligt op korte termijnsucces, als middel om tot het hogere doel te komen. Dat hoger, achterliggende doel is niet (langer) datgene wat de oorspronkelijk liberalen voor ogen stond, maar het consolideren en faciliteren van wat we gemaks- en duidelijkheidshalve het ingewortelde neoliberalisme noemen, leiden tot autocratie en een onbelemmerde vrije markt. Aandeelhouders, achter de schermen, de geld- en machtswolven, de multinationals en het grotere bedrijfsleven aan de 'positieve' kant van de inkomenskloof en het volk als de gewillige en gehoorzame melkkoe aan de andere. De armoedekant, zeg maar. Daartoe is regeringsdeelname het belangrijkst, zeker als grootste, en daarmee toonaangevende, partij. Daarin bepalend zijn, daar ligt de focus op. En daarin geef ik je gelijk. Maar, zoals gezegd, dat is een middel om tot dat hogere doel te komen. Hoe dat verloopt en binnen welke kaders is een onderwerp op zich.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 sep. 2018 - 12:57

Helemaal eens.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 sep. 2018 - 13:08

Aanvulling: Het ironische is dat eenngroot gedeelte van de VVD stemmers eigenlijk bij de 'melkkoe' horen, maar zichzelf ooit hebben wijsgemaakt bij de elite te horen. Zij behoren tot een grote groep, vaak goedbetaalden, die op de salarislijst staan, zolang ze te gebruiken zijn. En als zij niet meer nuttig zijn voor het doel, gaat er meedogenloos een streep door de namen. Als die groep dat zou beseffen, dan haalt de VVD geen 20% van de stemmen meer.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 sep. 2018 - 16:14

Ik wil niet laten om even te melden dat ik het hier 100% mee eens ben.

OlavM
OlavM21 sep. 2018 - 19:56

@ WillemdeGroot: Over het geheel genomen ben ik het met je eens, behalve: [Veel woorden hoeven we derhalve niet vuil te maken aan het onzinnige van de kreten omtrent discriminatie in het juridische veld.] Dat moeten we zeker wél. Je moet niet vergeten dat dit soort kretologieën die Dijkhoff debiteert door veel mensen als serieus mogelijk kunnen worden gezien, bepaalde mensen kunnen "triggeren", en op die manier zelfs steeds meer "salonfähig" kunnen worden. Met alle gevaren van dien. Het is daarom wel degelijk van belang meteen het onzinnige ervan aan te wijzen.

quranite.com
quranite.com20 sep. 2018 - 9:11

Als je tegen Geert zegt dat het mooi weer is, dan zegt hij waarschijnlijk dat de Islam wel zal zorgen voor een koud drukgebied boven ons land dat een tsunami aan tornado’s zal veroorzaken. Klaas niet.???????????? mooi verwoord Khalid El Housni Geweldig

Meta  Foor
Meta Foor20 sep. 2018 - 8:40

- men neme een voorman van een rechtse partij... haspel wat met de naam om het op te leuken ... mix dat dan met wat populaire termen die goed in de ondermaag liggen ... et voila ! makkelijk te verteren zonder nasmaak. Recept met garantie dus.

1 Reactie
Kruimeltjes2
Kruimeltjes220 sep. 2018 - 10:32

Maar de smaak......het kan niet anders zijn dan vettig, zuur, bitter en vooral en bovenal verschrikkelijk ranzig

Auslander
Auslander20 sep. 2018 - 8:26

Dijkhoff overweegt verplichte lessen democratische normen en waarden voor “allohtonen”. De “democratische normen en waarden” van Dijkhof en de “vrijheid streven” van jihadi’s zijn verdacht veel familiair: verplicht en op te leggen! Dijkhoff kan nog veel van jihadi’s leren! Dijkhoff wilt ook verplichte opvang voor “allochtonen” peuters zodat zij beter Nederlands leren. Een tip voor Dijkhoff: ga nog efficiënter te werk. Maak het verplicht dat die migranten in Nederlands en democratisch vrijen als ze deze kinderen maken. Dan ben je er zeker van dat het in hun “bloed” en “genen” terecht komt!

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 sep. 2018 - 8:07

Klaas is eng - dat zijn plannen ook (zelfs) hier op Joop bijval krijgen is nog heel veel enger.

4 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt20 sep. 2018 - 10:22

Dat ben ik volledig met je eens, Cliff. Maar ja toch wel een pakkende titel boven dit stukje.......

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 sep. 2018 - 14:41

Die man is volkomen geschift in mijn beleven. Tegenwoordig 'beleef' je alles, zelfs koffie. Dat er nog mensen zijn die het met hem eens zijn, die hem verdedigen, er een draai aan willen geven, was te verwachten. En dat is pas eng..

Martinel
Martinel20 sep. 2018 - 15:57

Hiermee gaan we terug naar 1939. Ik zou zeggen, let op de VVD!

Martinel
Martinel20 sep. 2018 - 16:00

Ik kon het niet laten toch te reageren. Deze Dijkhoff is een n..ie in wording, gesteund door dat lachende stuk ongedierte.

Hertog2
Hertog220 sep. 2018 - 7:45

Mooi om te zien dat ook de VVD lichtelijk in paniek is. Een voorstel indienen wat juridisch onhaalbaar is, daarbij komt ook nog eens dat het maatschappelijk gezien nogal wat vragen oproept. Goed geen lastige vragen over het "D" woord. For the moment een "helder" rechts geluid teneinde de wat domme "rechtse" kiezer te bedienen. De VVD gaat het nog lastig krijgen op deze manier! Ga zo door meneer Dijkhhoff!!

1 Reactie
Sonic2
Sonic220 sep. 2018 - 10:26

De VVD zit op dit moment op rozen. In tegen stelling tot al die FvD wensdenk onzin die u weer uit bralt. De Hond zal er wat betreft de PVV en FvD wel weer eens nazitten en ondertussen sloopt de VVD CDA en D66. De VVD doet dit al jaren. Ik las gisteravond een boek van Bibi de Vries. In het begin van deze eeuw deed de VVD al dit soort dingen. Een lap rood vlees in de Arena gooien. Dus het heeft niets te maken met lichtelijke paniek. Ik zag eerder dat Wilders paniekerig op zoek was naar relletjes, omdat zelfs zijn slaafse en onwetende achterban hem nu zat is. En ik zag ook dat Baudet zich aan het overschreeuwen was bij RTL 4. Het is kennelijk makkelijker om leden zoals u naar de mond te praten als een groot en zwevend publiek aan te spreken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 sep. 2018 - 7:34

Een rood stuk vlees, zodat we het niet over de dividendbelasting hebben. Meer is het niet

Bluesboy
Bluesboy20 sep. 2018 - 7:05

Om het maar niet over de afschaffing van de Dividendbelasting te hebben heeft Klaas een rookgordijn opgetrokken:-(

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2018 - 6:16

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
7anpau1
7anpau120 sep. 2018 - 14:00

Dit stukje is inderdaad pure retoriek. Het heeft weinig inhoud. Maar dat mag. Wat het 'jurist' inhoudt is onduidelijk (iedereen kan zich 'jurist' noemen), maar Khalid El Housni is in dit geval iemand die af en toe stukjes schrijft op Joop. Die kun je goed vinden of niet, leuk of niet, etc. Dat Khalid El Housni in dit blogje op de persoon speelt is zijn goed recht. Wat men daarvan vindt is persoonlijk. U doet echter iets anders. U legt Khalid El Housni langs dezelfde lat als Klaas Dijkhof. De persoon waarop Khalid El Housni speelt, Klaas Dijkhof is echter de fractievoorzitter van de grootste partij in de Tweede Kamer, de grootste partij in de coalitie en de leverancier van de MP. Als zo iemand met een totaal onhaalbaar en ook compleet zinloos proefballonnetje komt tijden de algemene beschouwingen, dan is dat dus terecht reden voor grote zorgen. Van zo iemand mag je meer verwachten, veel meer. Als je al vindt dat de criminaliteitsbestrijding en/of integratie een dermate groot probleem vormen dat je daar tijdens de algemene beschouwingen, waar de rijksbegroting toch centraal staat, een kernpunt van je betoog van wilt maken, dan lijkt mij dat je dan met een serieuze beschouwing komt. Dat je bijvoorbeeld aangeeft hoe het toch mogelijk is dat de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit in Nederland al 10 jaar volledig faalt. Dat je je afvraagt of de talloze kostbare reorganisaties bij politie en het OM daar debet aan zijn. Dat je je afvraagt waarom het laatste echt grote kopstuk van een criminele organisatie die achter slot en grendel verdween Johann V. was in 1998. Dat je je afvraagt of het wel zo'n goed idee is om te proberen de georganiseerde misdaad, die de hele samenleving corrumpeert, te bestrijden met de Belastingdienst/FIOD, Bebob en/of via ontnemingszaken (pluk-ze), of dat dit wishful thinking is, omdat alle boetes en schikkingen de Rijkskas zo lekker spekken, terwijl ouderwets rechercheren en mensen opsluiten geld kost en gevaarlijker is dan bankiertjes, notarisjes of accountantjes bang maken. Dat je je afvraagt of het wel een goed idee is om banken te dwingen om het werk van politie- en justitie te doen en daarmee en passant vele duizenden onschuldige klanten van die banken te criminaliseren, omdat een algoritme ze kwalificeert als 'verdacht'. Dat je je afvraagt of het wel zo handig was om de rol van rechter-commissaris in grote zaken te minimaliseren tot stempelaar met de invoer van de wet BOB (in 2000 ingevoerd, hé?). Etc., etc. Maar nee, Klaas D. heeft het niet over een van deze zaken. Om de criminaliteitsbestrijding gaat het hem dus niet, althans niet echt. Om integratie dan? Alsof het strafrecht een middel is om integratie te bevorderen. Hoe dan? En bovendien, zou je dan niet ook wat maatregelen aan de andere kant verwachten, zoals het harder aanpakken van discriminatie op de arbeidsmarkt? Dijkhof lijkt het dus evenmin te doen te zijn geweest om te komen met een serieus plan ter verbetering van de integratie. Dit alles nog los van het feit dat de voorstellen van Dijkhof indruisen tegen de grondwet en de mensenrechtenverdragen en niet te rijmen zijn met de trias politica. Wat Klaas D.'s echte motieven zijn blijft onduidelijk. Het zou om een simpele afleidingsmanoeuvre kunnen gaan voor dat andere 'D-woord'. Maar misschien heeft Khalid El Housni gelijk en gaat er een snodere agenda schuil achter deze politieke natte wind van Dijkhof. Misschien hoopt hij de kiezer voor de zoveelste keer rijp te maken voor het idee dat de kerntaak van de overheid, opsporing, vervolging en berechting van (zware) criminaliteit, de bescherming van slachtoffers en het het voorkomen van ondermijning met dit soort symboolmaatregelen voor een appel en een ei kunnen worden uitgevoerd. Dat laatste is niet waar, maar erger is nog wel dat de overheidsuitgaven en lasten ondertussen gewoon blijven stijgen (boven inflatie) alle leugens van Rutte te spijt (zie analyse van het CBS en Raad van State). Waar dat geld blijft? Dan komen we onder andere toch weer bij dat andere 'D-woord". Khalid El Housni valt Dijkhof - gezien diens verantwoordelijkheid, taak en status, dus terecht hard aan. Het lijkt me niet terecht om Khalid El Housni langs dezelfde lat als Klaas Dijkhof te leggen. Ook uw poging om dat wel te doen en hem te verwijten dat hij niet met voorstellen komt is dan ook weer gewoon pure demagogie.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 sep. 2018 - 16:01

7anpau1 - Knappe analyse. Soms denk ik wel eens. dat het dit soort politici op de eerste plaats er om te doen is, om de gewoonte in stand te houden, dat wanneer ergens een probleem optreedt, eerst gekeken wordt of je iets kunt verbieden of straffen kunt verhogen. En veel kiezers schijnen te denken dat dat de goedkoopste oplossing is. In werkelijkheid is het de duurste en vaak werkt het helemaal niet.

7anpau1
7anpau121 sep. 2018 - 10:14

Ik vind dat Khalid El Housni wel een punt heeft, in elk geval in deze column. Of het nu de meerderheid is of niet, er is aanzienlijke groep die meent dat etnische afkomst, cultuur en/of religie een oorzaak zijn voor crimineel gedrag. Dit terwijl vanuit de criminologie het overgrote deel van de misdaad verklaard kan worden vanuit de traditionele criminologische theorieën, waarbij sociaal-maatschappelijke status de belangrijkste factor is (naast individuele kenmerken als geslacht, iq, etc.). Alleen bij enkele hele specifieke delicten als eerwraak speelt de cultuur een rol. In het algemeen speelt onkunde ten aanzien van statistiek en criminalistiek bij het grote publiek een belangrijke rol bij het ontstaan van die onjuiste beeldvorming. Dat bepaalde etnische groepen oververtegenwoordigd zijn in de misdaadstatistieken leidt tot een onterecht verondersteld causaal verband tussen etniciteit en criminaliteit. Verder wordt miskent dat in absolute getallen het overgrote deel van de misdrijven nog steeds gepleegd wordt door autochtonen. Dat er politici zijn die - om er politieke munt uit te slaan en/of omdat ze zelf te dom zijn - die misvattingen gebruiken is ernstig. Ten aanzien van FvD en de PVV geldt dan echter dat deze inderdaad geen machtsfactor zijn. Die partijen afschilderen als gemene deler of graadmeter voor de Nederlandse samenleving is inderdaad onzin. Een partij als Denk of Bij1 is wat dat betreft gewoon de keerzijde van de medaille van de PVV en FVD. Dat neemt niet weg dat de uitspraken van Dijkhof zorgelijk zijn. De VVD is, me dunkt, wel een machtsfactor. Een maand geleden bezigde Blok al enge sociaal Darwinistische onzin. Bloks ideeën over de multiculturele samenleving zijn rechtstreeks terug te voeren op allerlei omfrisse theoriën uit de 19e en begin 20ste eeuw. En nu komt Dijkhof met een plan dat gestoeld lijkt op de bij extreem rechts wijd verbreide misvattingen over misdaadstatistieken en criminologie. Misschien heeft u gelijk en is Khalid El Housni een stilstaande klok die nu min of meer toevallig de juiste tijd aangeeft (het ontbreekt mijn aan tijd om al zijn oude stukjes te gaan lezen), maar dat hij Dijkhofs smakeloze en nutteloze proefballon ziet als een (veeg) teken aan de wand voor waar de Nederlandse samenleving naar toe gaat, vind ik niet zo vreemd. Dat het nuttig is om de Dijkhofjes de wind uit de zeilen te nemen en zelf met plannen te komen en niet alleen te klagen en te wijzen, is een terecht punt. Tenslotte hebben vooral de individuen uit de betreffende gemeenschappen er het meeste belang bij als die groep zijn stigma kwijtraakt. Anderzijds kun je ook stellen dat Khalid El Housni daar al een steentje aan bijdraagt. Hij is jurist - wat dat ook moge betekenen - en hij schrijft keurige stukjes op een redelijk gerenomeerd blog. En u?

quatsch
quatsch19 sep. 2018 - 23:42

Van links had ik als tegenzet willen horen dat ze witte boorden criminaliteit met levenslang willen gaan laten bestraffen. Kan aardig wat stemmen opleveren!

Eric Minnens
Eric Minnens19 sep. 2018 - 23:35

Precies. Een PVV'er is populist omdat hij zo dom is om in die standpunten te geloven. Klaas verkondigt populistische standpunten, niet omdat hij daarin gelooft. Maar omdat hij zo slim is daarmee stemmen te trekken. Klaas moet (zo zegt de schrijver) nog wel een beetje oefenen. Maar oefening baart kunst. En dan heeft Klaas ook wat. (Aanhang.) Mark kan over enige tijd met een gerust hart het stokje overdragen aan Klaas. Helaas voor links. Dat de VVD inmiddels een soort criminele organisatie is geworden, zal de (ex-PVV) aanhangers worst wezen. Ook dat weet Klaas.

Fritz Leiber
Fritz Leiber19 sep. 2018 - 22:32

Als je vindt dat twee personen om dezelfde strafbare feiten in gelijke ernst gepleegd in alle gevallen gelijk veroordeeld moeten worden dan is dat anders dan de praktijk al sinds jaar en dag laat zien. Meest recent en flagrant hebben we dat gezien bij de verkrachter die een beduidend lagere straf opgelegd kreeg dan zelfs de minimale in het algemeen opgelegd omdat dit als neveneffect zou hebben dat diens verblijfsvergunning in het geding zou komen. Maar ook in andere, veel meer "normale" gevalllen van uitspraken, wordt er ook rekening gehouden met sociale leefomstandigheden. De omgeving waarin men opgroeide wordt als deze gebrekkig of asociaal was doorgaans als een relativerende invloed op de strafmaat gebruikt. Maar ook andersom komt voor. Mensen waarvan juist door hun positie, hun sociale omstandigheden, meer verwacht mocht worden volgens de rechter, die dan ook harder is in de uitspraak. De uitspraak die rekening houdt met de veroordeelde in relatie tot diens sociale omgeving en achtergrond is een bekend verschijnsel. Dijkhoff heeft zeker een punt om gedifferentieerd rekening te willen houden met mensen die uit de band springen in een sociale omgeving waar door invloed van groepsgedrag er veel criminaliteit of sociale overlast is waar niet te vergeten veel goedwillende buurtbewoners ernstig en langdurig last van hebben en er ook geen verandering is in die omstandigheden ondanks allerlei pogingen daar iets aan te doen. Dat daar door steviger en consequente wortel en stok-aanpak, die sowieso al op z'n plaats is, dan ook een steviger strafmaat meer effect kan hebben is het uitproberen waard. Dat er geargumenteerd wordt dat dit onfris is omdat er dan meer mensen met een niet autochtone achtergrond getroffen worden door deze aanpak is een omkering van verantwoordelijkheden. Een rechter hoort bij voorkeur blind te zijn voor de etnische achtergrond. Als er leden van bepaalde etnische groepen zich relatief veel meer schuldig aan dergelijke zaken, en dan zeker in geval van buurtoverlast en buurtcriminaliteit, dan zal daar vast een verklaring voor zijn maar nou toch ook maar eens geen reden om die als cultuurrelativerend te laten zijn. De concentratie van overlast en criminalitieit in bepaalde wijken is aanleiding voor de hardere aanpak, niet de etniciteit.

3 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland20 sep. 2018 - 8:06

"De concentratie van overlast en criminalitieit in bepaalde wijken is aanleiding voor de hardere aanpak, niet de etniciteit." Een van de criteria om de wijken te definieren is dat er meer dan 50% mensen met een niet-westerse achtergrond wonen......

GerritHoltland
GerritHoltland20 sep. 2018 - 8:16

"De uitspraak die rekening houdt met de veroordeelde in relatie tot diens sociale omgeving en achtergrond is een bekend verschijnsel." Inderdaad, maar dit keer is alles op z'n kop. Waar tot nu toe een rechter nog wel eens een straf wilde verninderen omdat de dader een moeilijke jeugd heeft gehad, wordt hij nu gevraagd om de straf te vermeederen voor mensen met een moeilijke jeugd (opgroeien in een achterstandswijk). Dat is toch wel iets heel anders. Uiteraard kan een overtreding of misdaad soms bijdragen aan sociale problemen (denk aan banken die systematisch het in hen gestelde vertrouwen beschamen of mensen die hulpverleners te lijf gaan) en uiteraard kan de rechter dat meenemen in de straf. Dat kan nu ook al. Daar is de over-de-top redenering van Dijkhoff niet voor nodig. Erger nog: ik denk dat deze maatregel de zaak alleen maar erger maakt. Meer jongeren uit achterstandswijken in de gevangenis levert alleen maar meer ellende op. Voor henzelf en voor iedereen. Gaan we de VS acherna?

Fritz Leiber
Fritz Leiber20 sep. 2018 - 17:01

@Gerrit Als er in een sociale omgeving, zoals bepaalde wijken, sprake is van groepsdruk onder een beperkt deel van de jongeren wat veel problemen veroorzaakt waar vooral ook de rest van de buurt last van heeft is er niets mis mee in plaats van een softere aanpak op grond van die sociale omgeving juist ook eens een hardere aanpak te proberen als middel tegen die invloed.

OlavM
OlavM19 sep. 2018 - 22:15

IJzersterk, Khalid El Housni! [Als Klaas iets voorstelt dat lijnrecht tegen de grondwet ingaat, lijnrecht tegen dezelfde waarden en normen die hij zegt te willen beschermen en lijnrecht tegen het gezonde verstand, dan kun je er gif op innemen dat Klaas grootse plannen heeft. Je zou zelfs kunnen zeggen dat hij Nederland weer groots wil maken.] Hij doet het voor volk en vaderland. Nederland mee in de vaart der volkeren. Houzee! [Hij moet nog even de balans vinden en daarbij is het onvermijdelijk dat hij zo nu en dan ingaat tegen de grondwet. Maar uiteindelijk zal hij ongetwijfeld een manier vinden om duidelijk te maken dat de problemen niet ontstaan door de gedragingen van mensen, maar door wat ze geloven, waar ze vandaan komen, of waar ze wonen.] En vooral door hun etnische herkomst. De cirkel is rond. Klaas is thuis.

Sam V
Sam V19 sep. 2018 - 21:55

Gedrag is een gevolg van je geloof, je afkomst en de cultuur die je beïnvloedt (je omgeving). Gedrag ontstaat toch niet uit het niets? Wat hij bepleit is het situationeel aanpassen van de rechtsmogelijkheden aan de omstandigheden. De focus ligt hier op het straffen. Als aanvullend middel op het bieden van scholing en het zelf pakken van kansen, is dit een voorstel dat een kans verdient. Zorg ervoor dat de verkeerde rolmodellen de wijk uitgaan en geef die jongeren daar weer een kans. Dat een VVD-er het voorspelt, is toch geen reden om het direct als een truc te zien en daarom af te serveren?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens20 sep. 2018 - 6:37

@ Sam V Jij schrijft: Dat een VVD-er het voorspelt, is toch geen reden om het direct als een truc te zien en daarom af te serveren? Blijkbaar ben jij VVD-er. Dan is het logisch dat je de kritiek op dit voorstel niet begrijpt. VVD-ers zijn corrupt en oplichters. Dat zit in hun cultuur. Dat zie je bij figuren zoals Keizer waarvoor oplichting met een begrafenispolis zelfs niet te min is. Daarom moeten VVD-ers harder gestraft worden dan anderen voor dit soort vergrijpen, ook moeten zij resocialisatie programma's volgen. Ook al op erg jeugdige leeftijd omdat hun ouders dit soort corrupte gedag aanleren. Hiervoor moeten speciale VVD-jeugd programma's komen. De hockeyclubs van VVD-jongeren moeten dicht en de golfbanen voor de ouderen. Het is de bedoeling dat deze schadelijke groep mensen wordt gecorrigeerd in het algemeen belang maar ook in hun eigen belang. Gaat er nu misschien een lampje bij je branden?

Libertain
Libertain20 sep. 2018 - 8:26

Ooit van Grondwet en gelijke mensen rechten gehoord?

Karingin
Karingin19 sep. 2018 - 20:54

Klaas is een klootzak en heeft de democratische beginselen allang over boord gegooid. Het begint een beetje eng te worden, zoals de VVD zich profileert.

Woeki Hypo
Woeki Hypo19 sep. 2018 - 20:52

Klaas is de slimste De Hoofdstelling van Intelligentie: IQ =/= EQ Woeki Hypo.

1 Reactie
Jesse James
Jesse James19 sep. 2018 - 21:45

Je vergeet je 'is gematigd liberaal' shtick achter je verhaaltje te zetten.

robheus2
robheus219 sep. 2018 - 20:20

Het tekent de teloorgang van de rechts staat. Volgens de rechtspraak zelf is de rechtsspraak KEI failliet na een mislukt ICT project (een amerikaanse software gigant die de stekker uit het project trok) De rechts staat die voor veel mensen in bepaalde postcode gebieden geen soelaas meer biedt, afbraak van gratis rechtshulp, etc. Het proefballontje van Klaas Dijksma (eerder al door mensen preventief allerlei toeslagen af te nemen, totdat een omgekeerde bewijslast werd gegeven) kan het best beantwoord worden door een tegenvoorstel: VVD leden preventief in detentie nemen, tenzij ze aan kunnen tonen de kluit niet te belazeren....

1 Reactie
Libertain
Libertain20 sep. 2018 - 8:28

(" VVD leden preventief in detentie nemen, tenzij ze aan kunnen tonen de kluit niet te belazeren….") Heb je hiermee een mooi voorbeeld voor de omgekeerde toepassing van de beroemde Nederlandse methode van de ethnische profilering gegeven.

Auslander
Auslander19 sep. 2018 - 20:18

“Klaas is van een andere orde. ... Want Klaas is slim. Klaas is de slimste.” Nou, Denk ik niet. Nee natuurlijk niet. Misschien is Klaas voor een dom volk wel slim, maar niet voor hen die weten waarop ze moeten zich wel/of niet integreren. Dus niet voor migranten. De kern van integratie is democratie, gelijkheid, gelijke behandeling en de vrijheid om gebaseerd op deze waarden zichzelf te zijn en eigen keuzes te maken. Klaas is zo dom dat migranten, nee eigenlijk zijn eigen volk, voorhoudt dat niet de democratie, gelijkheid, gelijke behandeling en de vrijheid maar dictator en discriminatie leiden tot de creatie van goede burgers. Klaas insinueert zoals zijn soortgenoten Wilders en Baudet dat democratie, gelijkheid, gelijke behandeling en de vrijheden voor de witte volk (wit privilege) zijn en voor migranten is er de dictator en discriminatie hun lot. De domheid van politici maakt politiek de schande en de domheid van Klaas zijn volk.

3 Reacties
Jesse James
Jesse James19 sep. 2018 - 21:47

Je gaat er vanuit dat alle migranten niet blank zijn, wat natuurlijk onzin is aangezien er heel veel migranten uit Oost-Europa komen.

Auslander
Auslander20 sep. 2018 - 8:32

@ Jesse James “Je gaat er vanuit dat alle migranten niet blank zijn” Nee. Maar ik ga ervan uit dat alle donkergetinte Nederlanders migranten zijn (of ermee te maken hebben). Of dacht je dat ik het door je bril moet waarnemen?

Libertain
Libertain20 sep. 2018 - 8:32

("Je gaat er vanuit dat alle migranten niet blank zijn, wat natuurlijk onzin is aangezien er heel veel migranten uit Oost-Europa komen.") Neen, hij bedoelt hier het verschil tussen autochtoon en allochtoon zoals door Klaas Dijkhoff en zijn partij VVD nog altijd in hun ideologie bedoeld is. Dit is al jarenlang volledig zichtbaar, ook in het sociaal-maatschappelijk klimaat dat ze tussendoor in ons land bevorderen.

RealistischLinks
RealistischLinks19 sep. 2018 - 20:03

Ach..als je er verder over nadenkt is dit plannetje niet eens zo onzinnig. Mondiaal gezien straft men al verschillend voor eenzelfde vergrijp. In het ene land straft men vaak zwaarder dan in het andere. En dat is iets wat niet van de ene dag op de ander is ontstaat. Het blijkt zo goed te werken. Een lichte straf wordt in land A als een lachertje ervaren terwijl de schrik voor de veroordeelde er dan goed in zit in land B. Kijk je binnen Nederland: Als in een bepaalde regio een cultuur is ontstaan waar het als heel vanzelfsprekend wordt ervaren dat je de belasting tilt, dan mag de strafmaat ook 'op maat' worden gesneden. Men stimuleert elkaar om de belasting op te lichten en diegenen die de daad bij het woord voegen zijn 'toffe jongens'. Daar mag je de druk om te corrigeren best wat hoger opvoeren.

Paul250371
Paul25037119 sep. 2018 - 20:02

Mooie rake column. Jammer dat Klaas zijn intelligentie misbruikt om gif te strooien. Slim is bij een wannabe bruine farizeeër geen deugd.