Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Kipkerstboom

  •  
21-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_kipkerstboom250pw.jpg
Lieve kipkerstboom-kip, dankzij jou heb ik mijn voornemens al klaar. Nu de kruidenier nog
Daar lig je dan als kipkerstboompje, op reclamepagina’s vol ovenklare rollades, ribroast, rundermedaillons en kalkoenfilet. Geflankeerd door een enkel biologisch kaasplankje en een vegetarisch hapje – voor mijn goede gevoel zeker.
Ben toch wat teleurgesteld over de grote aantallen dode koeien, kalkoenen, varkens, verse Chinese konijnen van een jaar of wat geleden, struisvogels, lammetjes, herten, parelhoenders en eenden die veelal per kilo en paginabreed worden aangeprezen in reclames deze week.
Modern Het is blijkbaar naïef, maar ik dacht dat het tegenwoordig wat normaler, moderner zelfs, was geworden om minder vlees te eten, of lekker helemaal niet. Zeker met Kerst, wat toch bedoeld is als moment waar je je naasten en de wereld om je heen nog eens met wat extra aandacht en liefde tegemoet treedt?
O, even vergeten, net als andere feestdagen is Kerstmis gewoon een cashcow van jewelste voor de verkoop van op zich overbodige producten.
Carnivoor Als kipkerstboom, een eenhapsversnapering, ben je een treurig dieptepunt in het aanbod kerstvlees dat dezer dagen het supermarktschap vult. Als plofkipje werd je niet alleen geslacht en gefileerd, maar ook nog eens in kerstboom-mallen geperst! Zo wil je nog niet dood gevonden worden toch.
Lieve kipkerstboomkip, ik vrees dat je niet een uitzonderlijke uitwas, maar simpelweg exemplarisch bent  voor de stand van zaken in de vleesconsumptie. Carnivoren, de echte liefhebbers zeg maar, zullen jou liever links laten liggen mag ik hopen.
Supermarkt Het spijt me dat het zo ver gekomen is, dat wij consumenten graag genoeg kipkerstboompjes willen om van jou een rendabel seizoensproduct te maken. Maar dankzij jou neem ik me opnieuw voor om minder vlees en meer plantaardig te eten. Welbeschouwd is dat geen opgave.
Nu die grootgrutters nog, als die wat meer lekkers zonder vlees in het schap leggen hoeven er ook minder dieren geslacht, minder bos gekapt voor hun voer, en zijn ze pas echt ‘bewust en betrokken’ bezig –want dat claimen ze tegenwoordig, die kruideniers. Ze hebben alleen nog niet helemaal door dat je dan ook echt iets moet doen om dat waar te maken.

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

JAWEH
JAWEH21 dec. 2010 - 23:03

Al had de kip de vorm van een jonglerend zeehondje. Hij verdwijnt uiteindelijk in een groot zwart gat. Nu ik deze opwekkende kerstboodschap de wereld in heb gestuurd kan ik me eindelijk bezig gaan houden met de bereiding van een varkenshaasje. Het hoogtepunt van alweer een winsterse dag.. Uit welk deel van het varken deze afkomstig is zal me worst zijn, als hij/zij maar smaakt.

TheGreenMachine
TheGreenMachine21 dec. 2010 - 23:03

Waar mensen zich druk over kunnen maken... vlees eten hoort bij kerst en dat gaan wij hier thuis ook uitgebreid doen. Gebraden beenhammetje met honingsaus bij het ontbijt, kalkoen gevuld met gehakt en kersensaus, vleestaart. Daar kan geen vegetarisch maal tegenop. Zonde van de bandbreedte dus, dit.

Yggdrasil
Yggdrasil21 dec. 2010 - 23:03

Ik loop wel eens in de supermarkt te kijken naar vlees-vervangende producten waarbij het me opvalt dat het namaak-vlees net zo duur is als gewoon vlees. Volgens mij klopt er dan iets niet.

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2010 - 23:03

Wat dacht u van boterhamwordt in de vorm van gezichtjes, die je het hele jaar kunt krijgen. Een schande is het, een schande.

1 Reactie
TheGreenMachine
TheGreenMachine21 dec. 2010 - 23:03

:' )

omaoeverloos
omaoeverloos21 dec. 2010 - 23:03

Wat maakt het U nu uit of de kip in de vorm van een rondje, een kerstboompje of die van clown Bassie wordt geperst. Het blijft onsmakelijke troep. Ik heb een paar mooie hazen op de kop getikt, waar we met Kerst heerlijk van gaan smullen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs21 dec. 2010 - 23:03

"Ik heb een paar mooie hazen op de kop getikt" Dat is dan weer het voordeel van op het platteland wonen: je kunt de hazen zo op hun kop tikken. Is heb ze moeten bestellen.

RoseRed
RoseRed21 dec. 2010 - 23:03

Kan er nu ook een apart schrijven komen over het aantal bomen wat extra worden omgehakt voor het verzenden van kerstkaarten? Kijk, als we toch milieu vriendelijk bezig zijn. Er worden vele kerstkaarten verzonden, die meestal na januari in de prullebak terecht komen, doe dan maar voortaan een milieu vriendelijk goedkoper digitaal kaartje versturen, kunnen de vele bomen weer blijven staan.

1 Reactie
clara51
clara5121 dec. 2010 - 23:03

["Er worden vele kerstkaarten verzonden, die meestal na januari in de prullebak terecht komen."] Nee hoor, hoeft helemaal niet. Knip ze doormidden en stuur het jaar daarna al je vrienden en kennissen een halve kaart. Spaart het milieu, je houdt er de PTT, pardon TNT mee aan het werk en zo delen wildvreemden dankzij jou toch iets moois met elkaar.

RoseRed
RoseRed21 dec. 2010 - 23:03

Ik heb trouwens ook kerstboom kaasplakjes gezien. De vegetariers kunnen daarvan genieten.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH21 dec. 2010 - 23:03

En als ze straks in April nou ook nog eens met paashazen van chocolade aan komen zetten, ga ik echt uit mijn dak. Het moet niet gekker worden.