Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kindje Jezus voorlopig nog welkom bij Franse overheid

  •  
28-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
5214298307_e749325bf8_o

© cc-foto: Nortbert Schnitzler https://flic.kr/p/8WLDdX

In Frankrijk is opnieuw de al jaren slepende politieke discussie rond de viering van Kerst losgebarsten. Het land gaat er prat op dat er sprake is van een strikte scheiding tussen kerk en staat, de zogeheten laïcité. Die scheiding wordt de laatste jaren vooral ingezet tegen het islamitische deel van Franse bevolking, maar nu liggen de kaarten plots anders. Nationalisten en rechtsradicalen schreeuwden moord en brand omdat de traditionele kerststallen dreigden te verdwijnen uit gemeentehuizen en andere overheidsgebouwen. De Franse Vereniging van Burgemeesters heeft dat geadviseerd met een verwijzing naar de laïcité. Fervente atheïsten willen dat de kerststal verdwijnt, onder meer omdat die volgens hen een vorm van bekeringsdrift is. Het is in Frankrijk bij wet verboden overheidsgebouwen te voorzien van religieuze symbolen.
",,Het valt me nog mee dat die kerstal mag”, reageert historicus Han van der Horst. ,,Want formeel mag er echt niks in Frankrijk. Je mag ook geen koran openleggen in het stadhuis of een bijbel. In Nederland zou dat allemaal niet zo’n drama zijn, maar in Frankrijk zijn ze daarin heel strikt sinds de wet Combes (1905). Er is daar nu eenmaal een heel scherpe scheiding tussen kerk en staat. De Nederlandse staat stelt zich tamelijk neutraal op ten opzichte van het geloof.”"
De Franse Raad van State heeft geadviseerd dat de kerststallen gewoon mogen blijven. Wel moet daarbij een aantal regels in acht worden genomen: de stal moet tijdelijk zijn, er mogen geen tekenen van religieus gepredik te bespeuren zijn en ze moeten een culturele of feestelijke uitstraling hebben. Een definitieve beslissing wordt volgende week verwacht.

Meer over:

frankrijk, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.