Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Kinderreporter (13) ontmaskert extreemrechtse AfD-lijsttrekker

  •  
14-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kinder
Een 13-jarige Kinderreporter uit Berlijn heeft de lijsttrekker van de extreemrechtse partij AfD met zijn mond vol tanden doen staan. Een clip van het gesprek gaat viraal en is alleen al op Twitter meer dan een miljoen keer bekeken.
Tino Chrupalla steekt tegenover Alexander de bekende nationalistische riedel af. Dat op scholen meer aandacht besteed moet worden aan het Duitse culturele erfgoed, meer aan volksliederen en gedichten. Waarop Alexander hem vraagt: “Wat is uw lievelingsgedicht?” Een heel normale vraag, zeker voor iemand die net verkondigd heeft dat kinderen meer gedichten moeten leren.
Chrupalla valt stil. “Duits lievelingsgedicht?” probeert Alexander nog. Het zonlicht schijnt oorverdovend op de politicus die nog steeds het antwoord schuldig moet blijven. “Er schiet me er geen te binnen”, antwoordt de lijsttrekker.
Alexander wordt op sociale media bedolven onder een candystorm , het tegendeel van een shitstorm. De kinderreporter is onderdeel van het dagelijkse jeugdjournaal van de publieke omroep ZDF.
Hier het hele interview.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Libertain
Libertain15 sep. 2021 - 6:20

Tja, kinderreporters uit Duitsland blijken meerdere malen meer bekwaam te zijn in het ontmaskeren van extreem-rechts onder de politici dan de volwassenen reporters in Nederland. Over verschil van culturen gesproken, wat eigenlijk o.a. verschil in het onderwijs is.

Ch0k3r
Ch0k3r15 sep. 2021 - 5:12

Wat hebben day soort lui toch altijd met gedichten en volksliederen. De meeste mensen lezen geen gedichten. Echt niet. Is maar een klein clubje en je moet dezelfde slag van de molen gehad hebben als zij, wil je daarbij willen horen. Muziek van vroeger ook niet echt mijn ding, en de teksten daarin zijn meestal ook wel aan vernieuwing toe. Denk ook niet dat er veel mensen zijn die de hits uit de jaren 30 vorige eeuw helemaal grijsdraaien.

4 Reacties
Karingin
Karingin15 sep. 2021 - 6:08

Dan loop je toch een beetje achter hoor… jee man, Dylan kreeg nota bene de Nobelprijs. Hiphop, spoken word; heel populair onder jongeren. En je wil ze de kost niet geven die zelf hun zielenroerselen aan het toetsenbord toevertrouwen…meestal 3x nix, maar dat maakt niet uit. Want soms, ineens, heb je wat bijzonders te pakken. Kwestie van smaak natuurlijk, en gemoedstoestand, maar ik durf te wedden dat jij ook nog wel een keer geraakt wordt door een dichterlijke text. Aangenomen dat je van de menselijke kunne bent

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 7:21

Ch0kr3 Tot zover iemand die een slag van de molen heeft gehad.

Hallo4
Hallo415 sep. 2021 - 7:48

''Dylan kreeg nota bene de Nobelprijs.'' Heel goed argument Karin dat nog eens laat zien hoe de hazen lopen. Omdat je zo goed je best doet mag je door in de finale voor de hoofdprijs. Van wie kreeg Dylan de Nobelprijs? a) de arbeiders die de platen van Dylan helemaal grijs draaiden. of b) de elitaire types die de platen van Dylan helemaal grijs draaiden.

Ch0k3r
Ch0k3r16 sep. 2021 - 5:20

@karingin Ik ben een groot hiphop fan, ik produceer het zelfs in m'n vrij tijd. Maar jij weet ook wel dat die extreem rechtse lui geen hiphop bedoelen als ze het over poëzie hebben. En dan hebben ze het ook niet over Gorman. Of Bob Dylan. Dicht zonder muziek interesseert mij niet. Vroeger bij lessen Nederlands al genoeg gedichten moeten lezen, is me weinig tot niets positiefs van bijgebleven. Wat ik bedoelde is dat er weinig clubjes zijn die lekker samen gaan zitten om een bepaald dichtwerk te lezen/bespreken met elkaar. Er zijn zat mensen die samen met elkaar naar een concert gaan. En over die Nobelprijs... Das geen argument. Dr is een prijs aan iemand gegeven omdat men het mooi vond ofzo. Subjectief. Open de gemiddelde songtekst van Dylan en je slaat echt niet stijl achterover.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2021 - 22:34

#domrechts

Greendutch
Greendutch14 sep. 2021 - 18:27

hahahahaha wat een diepgang heeft de man

Harba Lorifa2
Harba Lorifa214 sep. 2021 - 18:12

Was de Nederlandse journaille maar zo scherp.

Hallo4
Hallo414 sep. 2021 - 18:06

“Wat is uw lievelingsgedicht?” Heel goede elitaire vraag van Alexander c.s.. Beter kan de megakloof tussen de rijke elite die zich beter weet dan de arbeider die op school niet verder is gekomen dan een degelijke vakopleiding niet worden verbeeld. Wat het helemaal afmaakt is het hautaine commentaar dat de arbeider vervolgens ten deel valt op de bekende populistische media.

6 Reacties
PintOfAle
PintOfAle14 sep. 2021 - 19:06

Dus een arbeider met een degelijke vakopleiding kan geen gedicht(en) kennen? Over elitair gesproken.

Paul250371
Paul25037114 sep. 2021 - 22:37

@domrechts Een kind stelt elitaire vragen en de wannabenazi politieke lijsttrekker is hier de arbeider? Bedoel je dat?

Paul250371
Paul25037114 sep. 2021 - 22:37

Excuus ik bedoelde #domrechts

Volrin
Volrin15 sep. 2021 - 4:28

Als je aangeeft dat er meer aandacht aan X besteed moet worden, als politicus, dan moet je toch op zijn minst een voorbeeld van X kunnen geven. Dat heeft niks met elitair of arbeiders te maken.

Karingin
Karingin15 sep. 2021 - 6:01

Joh bij Kees moet je gewoon bingo spelen met de stopwoordjes. Die zingen voortdurend door zijn hoofd waardoor het inhoudelijk een heel raar zootje wordt- een soort woordsalade zeg maar

Zandb
Zandb15 sep. 2021 - 7:22

Hallo...........