Joop

Kinderen met ouders in nood hebben de buitenschoolse ‘nannies’ nodig, geen dwangsommen

  •  
20-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen

© cc-foto: Mabel Amber

Als opvoeden gebeurt vanuit liefde, is paniek en stress funest.
Kinderen pikken het niet als wij hun ouders verwijten dat zij te weinig geven om hen. Terecht. Dus niet doen, beweren dat dwangsommen ouders ertoe brengen hun kinderen weg te houden van wapenbezit. Vrijwel alle ouders willen hun kinderen juist heel graag opvoeden. Dat deze grote missie onmogelijk is voor ouders die dagelijks zelf tot over hun oren vol survivalstress zitten, is hun grote drama.
Als wij serieus het kind centraal stellen, stuur deze kinderen dan niet om 3 uur ’s middags terug naar hun stresshuis, maar geef ze een mooie pedagogisch verlengde schooldag bij bijvoorbeeld de Buitenschoolse Opvang (BSO).
‘Een zakje patat kost een zak aardappelen, daar kunnen wij een week van eten’, werd een gevleugelde uitspraak van mijn vader die onze strijd om het bestaan typeerde. Ik kan er intussen met een glimlach over praten met mijn broers en zussen, maar als kinderen voelden wij destijds het grote verdriet dat zelfs als het lukt met kleden en voeden, onze laaggeletterde ouders ons nog zoveel meer hadden willen geven: zelfvertrouwen, inlevingsvermogen, een moreel kompas, hoop voor de toekomst – wij begrijpen het nu wij zelf ouders zijn.
Want opvoeden is een daad van liefde, dat moeten wij hooghouden. Als zelfs de praktische zorg een onmogelijke opdracht wordt en het dwangbevel van de ziektekostenverzekering wordt ingewilligd door de aanmaning van de huisbaas onderop de stapel te leggen, wordt de dagelijkse paniek met een dwangsom voor wapenbezit erbij, tot existentiële nood.
Dat is ook wat ik zie hier in Arnhem-Oost. Aan beide kanten van de Rijn, van Geitenkamp tot Malburgen en van Spijkerkwartier tot Presikhaaf wonen en leven met en in achterstanden – van generatie op generatie.
Terug naar thuis. Als opvoeden gebeurt vanuit liefde, is paniek en stress funest. De gezinnen hebben juist rust nodig. Die komt zodra de kinderen terecht komen in de pedagogische setting van de Buitenschoolse Opvang en hun ouders deze uren benutten voor een beroepsopleiding richting baan die hen alsnog het inkomen biedt waarmee de rekeningen betaald kunnen worden – einde paniek. Voor Arnhem-Oost hoort pedagogische ondersteuning bij de basismethode van onze grootscheepse en langdurige stedelijke vernieuwing, waar naast de docenten ook de jongerenwerkers, wijkagenten, straatcoaches en sportleiders de kinderen centraal stellen door hun ouders te helpen. Schouder aan schouder met de ouders:  it takes a village to raise a child, zeggen de Afrikanen.
Daarom pleit ik ervoor de Buitenschoolse Opvang breed beschikbaar te stellen. Want ook al verdienen volwassen wapenbezitters een zwaarder straf en dwangsommen voor wapenbezit, kinderen met ouders in nood hebben de opvoednannies nodig om op te kunnen groeien tot mentaal sterke burgers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jun. 2021 - 11:13

BSO is erg handig als werktijden van de ouder/ouders niet aansluiten op schooltijden van het kind. Met pedagogisch verantwoorde laagdrempelige opvang is helemaal niets mis.

MG1968
MG196821 jun. 2021 - 10:54

Mooi stuk. Hier spreekt een mens. De uiteindelijke oplossing is natuurlijk dat iedereen de ruimte heeft om dat 'meer' te kunnen meegeven. En daar zijn natuurlijk de middelen voor. Enerzijds is het een kwestie van keuzes en anderzijds is het ook de wetenschap dat dat 'meer' kunnen meegeven altijd in relatie staat tussen wat anderen kunnen. Ik vat dit óók als een pleidooi op om de verschillen in Nederland niet meer te laten groeien. Kort door de bocht: nivelleren heeft ook positieve opvoedingsaspecten. Tot dan kan ik een heel eind meekomen met marcouch. Het verwijt van bouwman ('staatsopvoeding') treft natuurlijk geen enkel doel: we hebben vooralsnog de samenleving zo ingericht dat onze professionals geen inhoudelijke sturing ontvangen en zo hoogstens beperken in hetgeen hun bijdrage mate kosten.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jun. 2021 - 9:54

Misschien moeten we dan ook voor de volledigheid even menemen, dat het blijkbaar erg 'normaal' wordt om als ouders te scheiden, met alle ellende daaruit voortvloeiend. Wat is er toch mis met 'opvoeding' als er klassen zijn op scholen waar langzamerhand de helft vd kinderen gescheiden ouders heeft? Waar moeders achterblijven op bijstandsnivo met twee of drie kinderen, en dan vastsfellen dat dit ook grote ellende is, met schuld op schuld, en waar blijkbaar de Overheid / de maatschappij het financiele maar moet opknappen....

1 Reactie
MG1968
MG196821 jun. 2021 - 14:49

Gokje buitenstaander: niet uit het scheiden op zich zelf vloeit de ellende voort maar juist door de positie waarin een nogal groot deel van de moeders in terugvallen. Zoals je zelf ook al constateert. Voor de vervolg gaat gewoon dit verhaal van Marcouch op. Jij wil niet dat de samenleving dat maar moet opknappen. Wie dan wel Buitenstaander? Want als je daar geen antwoord op geeft wil je helemaal niet dat het opgeknapt wordt. Of scheiden verbieden. Maar of dat zo positief zou uitpakken waag ik te betwijfelen...

Bouwman2
Bouwman221 jun. 2021 - 7:08

Wat Marcouch nannies noemt, is in feite staatsopvoeding. De verantwoordelijkheid verleggen van de ouders naar de gemeenschap. Die moet normeren. De burgemeester van Arnhem is altijd blijven steken in de fase toen ie nog agent van politie was. Nou wil ik natuurlijk geen kwaad spreken van gezagsuitvoerders, maar je kunt beter doorgroeien, naar meer liberale en vrijere opvattingen. Meer overtuigen dan verbieden. Iets meer praten en iets minder meteen met de riem klaarstaan.

1 Reactie
MG1968
MG196821 jun. 2021 - 11:02

@Bouwman Ja, ik begrijp wat je dwars zit. Je denkbeelden liggen onder vuur. Natuurlijk wil je niet dat daar de riem overheen gaat. En je bent slim genoeg dat meer liberale en vrijere opvattingen uiteindelijk gewoon als gevolg hebben dat iedereen alleen aan zich zelf denkt. Wat jou wel uitkomt. Want sowieso nu in de sterkere positie om in dat geval het gevecht niet te hoeven verliezen. Hekje om je woning, bewakertje erbij en jij komt je tijd wel door. Als je dat individualisme tot het niveau gebracht krijgt waarop jij wilt acteren is dat het ultieme verdeel en heers en zit jij aan de goede kant. Het staatsopvoedingsargument treft geen enkel doel. Géén enkele professional wordt inhoudelijk gestuurd door onze overheid. En eigenlijk kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je dat ergens wel jammer vind.

Ch0k3r
Ch0k3r21 jun. 2021 - 5:21

Meneer Marcouch. Ik weet niet uit wat voor milieu u komt, maar als ik vroeger met een wapen was thuisgekomen had mijn vader mij met liefde het politiebureau ingetrapt. Zo'n dwangsom is prima. Als je toestaat dat je kind crimineel is, dan ben je het ouderschap niet waard. Dat wapen kan namelijk ook andere kinderen ombrengen, kinderen die ook liefdevolle ouders hebben.

4 Reacties
Zandb
Zandb21 jun. 2021 - 7:22

Ch0k3r En omdat u dat natuurlijk wel wist, wat uw vader zou doen als u een wapen had, zou u er dus wel voor gezorgd hebben, dat hij die kans niet kreeg. Waarmee u, van uw vader te kijk zou een prutser van een opvoeder en iemand die bestraft moet worden, zou maken. Met liefde.

Buitenstaander
Buitenstaander21 jun. 2021 - 9:56

@Zandb Nee beste wijsneus :-) zandb, dan kom je uit een milieu waar de regels thuis helder zijn, en je als kind leert wat de consequenties zijn. Dat heet 'opvoeding'.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jun. 2021 - 11:38

wij liepen gewapend rond vanaf pakweg ons zesde jaar dat heette toen gewoon een zakmes en werd gezien als een zeer pedagogisch verantwoord object voor kinderen.

Zandb
Zandb22 jun. 2021 - 7:20

Ch0k3r Reageer nu gewoon op de inhoud van wat ik beweer. Dat maakt het allemaal wat eerlijker en overzichtelijker. Dat in een milieu de regels duidelijk zijn, garandeert niet dat kinderen zich daar ook aan houden. Zoals Griezel al duidelijk maakt; ik mocht van thuis een zakmes - kreeg ik op m'n verjaardag n.b - . Een vriendje mocht dat niet maar had er gek genoeg ook een.

Ewout Pool
Ewout Pool20 jun. 2021 - 22:30

Ik zou hier twee kanttekeningen bij willen plaatsen: Mijn inziens is dit symptoombestrijding. Als ouders niet kunnen opvoeden omdat de strijd van het bestaan te groot is moet je die strijd verkleinen door loon en arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Maar helaas zijn er nog maar weinig politici met dat inzicht. 2. Het is een specifieke groep jongeren die nu met messen loopt te zwaaien. Volgens mij speelt drillrap en groepsdruk hier een grotere rol dan armoede. Er zijn altijd jongeren geweest uit gezinnen die het financieel zwaar hadden Het massale messengezwaai is van recente datum. Ik ben het wel eens met het idee geen dwangsom op te leggen. Ik zie meer in fouillering in risicowijken (waarbij her enige criterium is dat er veel steekpartijen hebben plaatsgevonden) gecombineerd met leerstraffen a la Halt voor wapendragers.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jun. 2021 - 12:21

toch liepen wij vroeger standaard met messen rond , zakmessen meestal, ook andere gevaarlijke dingen waarmee je zou kunnen doden, we plunderden pa's gereedschapskist om hutten te bouwen, stookten stiekem vuurtjes dat absoluut niet mocht en als ik kijk naar hoeveel 'tuig' er toen rondliep denk ik dat er meer was , ouders die hun kinderen gewoon de straat opschopten en er veder niet veel naar omkeken waren er ook heel veel . op schoolpleinen en daarbuiten liep je het risico om inelkaar geslagen te worden als je pech had. je moest dan volgende keer hard terugmeppen was het advies dan. al met al is het nu veel braver en netter - toch staken we elkaar toen niet overhoop. dan moet je toch concluderen dat de fout ergens anders ligt en ik denk wel te weten wat die fout is . De scholen waren toen kleiner .

Satya
Satya20 jun. 2021 - 20:38

Ik weet het niet of dit klopt. Zorg dat ouders niet in stress komen door beleid van de overheid. Ik denk trouwens dat ook ouders met een baan veel met deze stress te maken krijgen. Een overheid die ieder foutje in een formulier genadeloos wil afstraffen bv. Meer zicht op de mens ipv de maatregel bij de overheid zou denk ik al veel stress voorkomen. Een stijging van het minimumloon en vergemakkelijken van het aanvragen van toeslagen lijkt mij sowieso al stress schelen voor veel ouders. Laat bestuurders ook naar hun eigen rol kijken in hoe zij het ouders makkelijker kunnen maken ipv naar maatregelen grijpen die ouders als sul wegzetten. "Jij moet naar de BSO jouw ouders kunnen niet voor je zorgen. " Daarnaast denk ik dat jij een te positief mensbeeld hebt, sommige ouders willen niet opvoeden en zien hun kinderen als last of vinden hun verslaving belangrijker. Hoe je daar als maatschappij op moet reageren is de vraag en ik heb er geen antwoord op.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander21 jun. 2021 - 10:00

@satya Laten we nou niet doen als het formulieren probleem vd Overheid voor alle gezinsellende heeft gezorgd. Ja, twee banen waardoor een vd ouders nooit thuis is als kinderen van van school komen; waar geen goede kinderopvang is, of waar ouders veel makkeljker dan vroeger scheiden... miisschien liggen veeleer daar de problemen..

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 jun. 2021 - 11:45

99% van de ouders wil het goed doen hoor en ik heb niet zo'n positief mensbeeld 100% van de ouders maken fouten het is de maatschappij die kinderen in leerfabrieken stopt zodat kinderen verloren raken tussen de duizenden anderen ze doen iets tegen pesten tegenwoordig voor wat het waard mag zijn , maar ze doen niks aan de psychische druk van de megascholen en de maatschappij waarin alles je eigen schuld is en waar je vooral de beste moet zijn want anders ben je een sukkel.

Satya
Satya21 jun. 2021 - 13:54

Buitenstaander Deze meneer is onderdeel van de overheid. Volgens mij mag hij ook naar zichzelf kijken. Stress door de overheid hebben we bij de toeslagenaffaire gezien, dat was een extreem voorbeeld maar er zullen er heel wat kleine zijn. Dat er ouders zijn die er zelf een potje van maken zal maar laat de overheid naar zichzelf kijken ze zijn er immers voor de burger. Griezel Ik weet niet of die 99% klopt, lijkt mij niet. Die 100% in ieder geval wel maar een liefdevolle fout is iets anders als liefdeloos opvoeden.