Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

School weert kinderen van kerstdiner omdat ouders ouderbijdrage niet (kunnen) betalen

  •  
19-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
430 keer bekeken
  •  
329462206_add255340e_b (1)
Donderdagavond wordt op de school De Wateringe in Hellevoetsluis een kerstdiner gehouden voor de leerlingen. Zeker zeven kinderen zullen hier niet bij aanwezig zijn, omdat hun ouders de – vrijwillige – ouderbijdrage van 50 euro niet hebben betaald. Dat schrijft het AD. Eén van de ouders die de kwestie publiekelijk heeft gemaakt, Doortje de Kramer, is bovendien uit de oudervereniging gezet omdat ze de ‘zwijgplicht’ zou hebben overtreden.
Zeventien leerlingen van De Wateringe kregen vorige week een brief mee waarin staat dat ze alleen mogen aanschuiven bij het kerstdiner als hun ouders alsnog de – vrijwillige – ouderbijdrage van 50 euro zouden overmaken. ‘Buurtmoeder’ Agnes Oosterboer vertelt aan het AD waarom ze de sommatie van de school zo merkwaardig vindt:
"Hier in de wijk wonen best veel mensen die het niet breed hebben. Ik heb begrepen dat een aantal ouders nu maar de huurtoeslag heeft gebruikt om de ouderbijdrage te betalen, omdat ze niet willen dat hun kind wordt uitgesloten […] Ik vind de actie van de school stijlloos en niet passen bij de kerstgedachte van samen zijn, gezelligheid en vergevingsgezindheid."
Ze voegt eraan toe dat de school bovendien nauwelijks kosten heeft aan het kerstdiner. De kinderen nemen allemaal een gerecht mee, de school verzorgt alleen het drinken.
Samen met Doortje de Kramer heeft zij nu een alternatief kerstdiner op poten gezet in de buurtkamer, een gebouw naast de school, voor de kinderen die op De Wateringe niet welkom zijn. “En dat is gratis.”
De school De Wateringe wil tegenover het AD niet reageren om het over een interne aangelegenheid zou gaan en ‘vanwege de privacy van de kinderen en hun ouders’.
De ouderbijdrage is in principe vrijwillig. Scholen mogen ouders officieel niet dwingen tot het betalen van de bijdrage. Desondanks wordt er op allerlei manieren druk uitgeoefend, bijvoorbeeld door kinderen in het vooruitzicht te stellen dat ze niet mee mogen op schoolreis, of zoals in dit geval, niet mee mogen doen met het kerstdiner. Eerder werd ook al bekend dat er gevallen zijn waarbij scholen een incassobureau inschakelen, of scholen gebruikt maakten van het schoolboord als schandpaal waarop zichtbaar voor iedereen wordt bijgehouden wie de bijdrage wel – en wie niet – heeft betaald.
cc-foto: haroldH
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.