Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kinderen de dupe van fouten bij jeugdzorg'

  •  
18-08-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
teddy_01.jpg
AD: Onjuiste rapportages van Jeugdzorg leiden soms ten onrechte tot uit huis plaatsing
Door de matige kwaliteit van de rapportages van Jeugdzorg worden soms kinderen ten onrechte uit huis geplaatst. Dat schrijft het AD in de weekendeditie van de krant. Kinderrechters bevestigen weliswaar de matige kwaliteit van de rapporten, maar volgen de mening van Jeugdzorg meestal toch.
Het AD schrijft:
Gezingsvoogden van Bureau Jeugdzorg presenteren meningen als feiten en kopiëren passages uit oude rapporten klakkeloos in nieuwe analyses, stellen betrokkenen. Ook laten ze de bron van hun informatie veelal achterwege.
Kinderrechters Sonja de Pauw Gerlings-Döhrn bevestigt de matige kwaliteit van de rapporten. Ze wijdt het aan de kennis van de gezinsvoogden. “Het zijn maatschappelijk werkers. Ze zijn niet opgeleid voor het schrijven van rapporten”, aldus de kinderrechter. Toch verkiest de kinderrechter vaak het woord van de professional boven dat van de ouder.
Hoogleraar Jeugdbescherming besloot de kwaliteit van de rapportages langs een wetenschappelijke meetlat te leggen. Zijn conclusie nadat hij ruim tweehonderd uitspraken van kinderrechters over uithuisplaatsing onder de loep had genomen: Bureau Jeugdzorg handelde in 1 op 10 zaken onzorgvuldig. Denk aan het presenteren van diagnoses van gedragsdeskundigen die niet onafhankelijk zijn, maar in dienst van Jeugdzorg zelf.
De Bredase kinderrechter en voorzitter van de Expertisegroep Jeugdrechters, Jolande Calkoen-Nauta, zegt in het AD: “Soms zijn zaken in het jeugdrecht niet keihard te bewijzen.” Ze snapt dat Jeugdzorg met aannames en vermoedens werkt, maar zet daar wel een kanttekening bij: “Als er bijvoorbeeld staat dat iemand borderline heeft, moeten wij weten wie dat heeft gezegd. Was dat de ex of de psycholoog?”
Doordat de waarheidsvinding niet absoluut is, kunnen fouten worden gemaakt. René Meuwissen, bestuurslid, verklaart tegenover het AD:
Blauwe plekken bij een kind, gebroken armen of benen, oude breuken. Dat zijn feiten. Maar een bepaalde opvoeding van een kind kan desastreuze gevolgen hebben. Die zijn niet met feiten te staven, maar zijn vaak gebaseerd op ideeën over normen en waarden. De ene ouder vindt dat bij een goede opvoeding geen prik voor mazelen nodig is, de andere ouder verafschuwt die opvattingen. Dat zijn lastige zaken.
Ook de Tweede Kamer is bezorgd over de tekortkomingen in de Jeugdzorg. CDA-Kamerlid Mona Keijzer vindt dat de rapporten nu nog te veel samenhangen met ‘van horen zeggen’. Keijzer: “Een juf zegt iets, een kinderleidster zegt ook iets, dan is er nog iemand uit de familie met twijfels en misschien is er een leerachterstand. Dat is voldoende om kinderen uit huis te plaatsen.” SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat jonge hulpverleners ontzettend in het diepe worden gegooid en onvoldoende begeleiding en tijd krijgen om goed onderzoek te doen.
Tussen 2005 en 2009 groeide het aantal kinderen dat onder toezicht stond explosief. In die tijd kwam een gezinsvoogd voor de rechter wegens de dood van de 3-jarige Savanna. Jeugdzorg begeleidde het gezin maar kon niet voorkomen dat het 3-jarige meisje door haar moeder werd gedood.
Meuwissen erkent dat de rapportages beter moeten. Er zijn cursussen gestart om gezinsvoogden bij te scholen. “Het moet beter. Rapporteren is een andere vaardigheid dan hulpverlenen”, aldus Meuwissen in het AD.
Update 16.55
D66-Tweede Kamerlid verklaart tegenover het AD:
Het zou kunnen dat kinderen onterecht uit huis zijn geplaatst. Het blijft mensenwerk, maar we moeten heel veel verbeteren.
De Tweede Kamer heeft op haar voorspraak dan ook de Kinderombudsman ingeschakeld om de rapportages te onderzoeken. In het najaar zal hij de resultaten presenteren.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

JAWEH
JAWEH18 aug. 2013 - 12:11

Zal nog wel heel lang zo blijven. Het gaat niet om de rapporteervaardigheid maar om de kwaliteit van de medewerkers. Die is ver onder de maat, en wie er wat van zegt wordt er uitgetrapt, want die persoon is 'niet collegiaal'.

adriek
adriek18 aug. 2013 - 12:11

"Het zijn maatschappelijk werkers. Ze zijn niet opgeleid voor het schrijven van rapporten" Wat een kansloze opmerking! Het leven en welzijn van kinderen (en de gezinnen eromheen) hangen af van die rapporten. Rechters laten heel ingrijpende beslissingen van deze rapporten afhangen. Je mag (MOET) dus van een gezinsvoogd eisen dat hij een goed rapport kan schrijven. Nog een leuke: "Tussen 2005 en 2009 groeide het aantal kinderen dat onder toezicht stond explosief." Alweer zo'n club die zichzelf belangrijker maakt en meer werk bezorgt, met uit de hand lopende kosten tot gevolg. Er is nog veel te hervormen voor onze premier. Misschien moet hij de geschiedenis er eens op naslaan (dat is zijn vak tenslotte). Maar hij en de zijnen zullen nog wel te druk met de kaasschaaf in de weer zijn om zich met structurele dingen bezig te houden. Ons land gaat nog interessante tijden tegemoet.

alexknowsbest
alexknowsbest18 aug. 2013 - 12:11

bedankt voor de tip ook in ben de duppe er door word morgen gelijk efe bellen met die beste kinderonbudsman hopen dat ik mijn leven terug krijg wat ze vergald hebben mijn dank is groot

alexknowsbest
alexknowsbest18 aug. 2013 - 12:11

ik heb vooral een hele goeie tip voor ouders zodra ze kinderen krijgen gelijk rechtsbijstand verzekering afsluiten LIEFST ARAG OF DAS daar zijn stichtingen instellingen en jeugdzorg als de dood voor pas dan heb je recht anders is in de meeste gevallen ten einde raad zorg uiteraard wel voor degelijke aanknoping punten zoals schriftelijk bewijs en het beste is wat the knuppels zelf geschreven hebben wand zulke sukkels zijn het vooral bij jeugdzorg ik vroeg mijn dossier op en hoppa had letterlijk de namen van de medewerkers die de leugens opgeschreven hebben dus echt slim zijn ze niet ze vragen om gepakt te worden alleen je moet het hard doen en dat red je nooit met prodeo advocaat wat de meesten wel denken dus of volle pond neer gooien (de meesten hebben dat geld niet) of rechtsbijstand verzekering zorg dat je voor de shit verzekerd bent niet wanneer het gebeurt is

MarjoleinS2
MarjoleinS218 aug. 2013 - 12:11

Dit zegt dus heel veel over de kwaliteit van de individuele medewerker(ster) bij Jeugdzorg. Nog te veel laten ze zich leiden door vooringenomenheid i.p.v. objectieve waarneming. Dat was 40 jaar terug niet anders.

1 Reactie
Juspolit2
Juspolit218 aug. 2013 - 12:11

Als u dat zo zegt er is niks veranderd. Dat klopt in die zin dat Familierecht zelve niet aan enige waarheidsvinding doet tenzij er strafrecht in wordt betrokken. Geval Savanna bijvoorbeeld. Of kindermishandeling waarvan aangifte wordt gedaan bij Politie. Daarnaast ken ik optreden amk die na mijn vragen gewoonweg geen zak deed voor me als vader nota bene. Terwijl er wel degelijk -en nog- sprake is van iemand met ernstig borderlinesyndroom die alles aan mekaar bedriegt en kind dus bedondert. Tot zover even..

neutralist
neutralist18 aug. 2013 - 12:11

Taalkundig wel een grappige kop. Zoiets als: patient de dupe bij fout van arts. of: pasagier de dupe bij fout piloot. Of: Kleuters de dupe bij nalatigheid creche. Lijkt me vrij logisch. Als jeugdzorg een fout maakt, hoe kan oma dan de dupe worden? Of uitkeringsgerechtigden?

2 Reacties
lembeck
lembeck18 aug. 2013 - 12:11

Misschien moet je er eens ECHT induiken, voor je zulke vragen stelt. Ik heb een jaar lang mee mogen lopen met een moeder van wie haar zoontje van 7 is weggehaald met politie en al. Tot de dag vandaag is het kind nog niet terug, ondanks dat ze ALLE aanklachten kon aanvechten met bewijzen. Je moet er IN zitten om te voelen wat daar gaande is. Men zit zo vast in een soort van dwangbuis dat ze er niet meer uit schijnen te kunnen komen. Bovendien levert elke UHP en OTS weer geld op voor Jeugdzorg (subsidie).

lembeck
lembeck18 aug. 2013 - 12:11

Marjolein, ik denk dat het vooral de cultuur binnen Jeugdzorg is. Google maar eens op Jeugdzorg en problemen... b rrr

DitBenIk2
DitBenIk218 aug. 2013 - 12:11

Schokkend dat rechters het advies van jeugdzorg volgen op basis van rapporten die op meningen en horen zeggen gebaseerd zijn. En dit terwijl een zware crimineel op basis van een vormfoutje al op vrije voeten kan komen te staan. Die rechters moeten zichzelf eens in de spiegel aankijken en zich afvragen of hun jarenlange blinde vertrouwen in jeugdzorg niet debet is aan de situatie. Het zal je kind maar zijn dat ten onrechte bij je vandaan gehaald wordt.

2 Reacties
nikita72
nikita7218 aug. 2013 - 12:11

Hank, bij kindermishandeling kan een rechter niet altijd wachten tot de vormfouten weggewerkt zijn, dus deze vergelijking gaat mank.

nikita72
nikita7218 aug. 2013 - 12:11

Ik had gedacht dat een maatschappelijk werker in staat is een rapport te schrijven. Maar als rapporten schrijven tot het werk hoort, moet Jeugdzorg geen mensen aannemen die daarvoor onvoldoende opleiding hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2013 - 12:11

En wanneer er binnenkort weer een kind door papa wordt vermoord, zal er weer geklaagd worden waarom jeugdzorg dat kind niet eerder uit huis heeft geplaatst.... Rinse & repeat...

1 Reactie
JAWEH
JAWEH18 aug. 2013 - 12:11

Dat is dan waarschijnlijk ook het geval van slecht rapporteren. Je kunt daar namelijk twee kanten mee op nihilist. 1. Je onderschat de situatie 2. Je overschat de situatie Het gaat hier niet om d-tjes en t-jes in de werkwoordsvormen, maar om de gebrekkige observatie en inschattingsvermogens van de medewerkers. Het is verschrikkelijk moeilijk werk wat je niet op school kunt leren.