Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kinderen betalen de rekening van de crisis'

  •  
11-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
homeless300.jpg
Kindermonitor: Eén op de negen kinderen leeft in armoede
Steeds meer kinderen leven in armoede. Zij betalen in feite dan ook de rekening van de crisis. Dat is de conclusie die Kinderombudsman Marc Dullaert trekt in de Kinderrechtenmonitor 2013 die woensdag wordt gepresenteerd.
Dullaert maakt zich onder meer zorgen over toenemende spanningen in gezinnen met financiële problemen als gevolg van de economische crisis. De Kinderombudsman:
Steeds meer kinderen leven in armoede, de crisis heeft ook gevolgen voor het onderwijs en de zorg.”
Op basis van feiten en cijfers toont de monitor trends en ontwikkelingen aan over hoe het met de rechten van kinderen in ons land is gesteld. Volgens de monitor zit het op de hoofdlijnen wel goed, maar één op de negen kinderen leeft in armoede. Ook lukt het maar niet om goed van onderwijs op maat voor kinderen die extra zorg nodig hebben, een vanzelfsprekendheid te maken, aldus Dullaert.
De Kinderrechtenmonitor (.pdf) is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit van Leiden en het CBS. Uit hun onderzoek blijkt onder meer dat duizenden kinderen niet naar school gaan. Ook zijn er lange wachttijden in de zorg voor kinderen en jongeren en zijn veel kinderen slachtoffer van mishandeling. Ook is de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel verbeterd en zwerven jaarlijks zo’n 9000 zwerfjongeren van onder de 23 jaar rond.
Dullaert doet tal van aanbevelingen, waaronder een up-to-date registratiesysteem voor de politie van vermiste kinderen.
cc-foto: Homeless Hub

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

llp03g1
llp03g111 sep. 2013 - 6:26

Wat heb je aan een ombudsman als hij niet in staat is de politiek onder druk te zetten? Nationale Ombudsman Brenninkmeijer heeft al veel weten te bewerkstelligen. Kinderombudsman Dullaert doet aanbevelingen, maar roert verder nauwelijks de trom. Dullaert stelt -bijvoorbeeld- vast dat de situatie van asielzoekerskinderen niet structureel is verbeterd, maar hij tikt de Nederlandse Staat niet op de vingers over het gegeven dat het 'Internationaal verdrag van de rechten van het kind', dat ook namens Nederland is ondertekend, keer op keer en stelselmatig wordt overtreden.

Maggy1943
Maggy194311 sep. 2013 - 6:26

Graag val ik jou weer af A propos, je bent er n.l. als hyphoteeknemer nog altijd zelf bij om die keuze van een extra hyphoteek te nemen. Jij als hypotheeknemer is de enig die de keuze maakt. Niemand werd er n.l. toe verplicht een extra hyphoteek te nemen. De mensen lieten zichzelf gek maken. Men liet zichzelf zoveel aanpraten. Men aapte zo graag de buurman na, wat hij kocht moest men ook, of men liet zichzelf gek maken door tv reclame. Nee iedereen is zelf verantwoordelijk voor hun koopgedrag.

Woeki Hypo
Woeki Hypo11 sep. 2013 - 6:26

'Kinderen betalen de rekening van de crisis'. Dit is wat elite en wetenschap 1) in een neoliberale economie willen, want een crisis is heilzaam, volgens hun diepe academische filosofie van oppervlakkig maximaal naaien en graaien. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: 1) Sommigen uitgezonderd. 2) voor de critici: Wie kritiek heeft op de uitspraak “Kinderen betalen de rekening van de crisis” moet ook kritiek hebben op de uitspraak “een crisis is heilzaam”.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 sep. 2013 - 6:26

Kinderen zijn onze toekomst ze behoren beschermt te worden ze stijgen uit boven welke f*king politiek ook. Kinderen hebben geen keuze ze worden geboren de een als zoon of dochter van mensen die het in deze tijd nog goed hebben of de pech hebben om op te moeten groeien bij een stel kanslozen. Wij hebben verdomme de plicht om voor elk kind in dit land goed te zorgen en dat betekend geen oorlogstuig kopen geen megalomane projecten en al helemaal geen zakkenvullende regenten van links en rechts die samen met het banken tuig leeg ons land trekken. KINDEREN EERST! @#$%^&*(*&^%$#@ het is schandalig als ik al die fraaie beloftes hoor en de zogenaamde verstandige praat. Het zijn onze kinderen verdomme, onze toekomst zorg dan ook dat ze die kans krijgen stelletje bandieten daar in Den Haag ik zou in ieder geval niet lekker slapen als ik bij dat stelletje zou horen.

Maggy1943
Maggy194311 sep. 2013 - 6:26

Ga er maar aanstaan als je een hypotheek hebt en ontslag aangezegd hebt gekregen. Het is vreselijk voor de kinderen want zij worden in dit geval altijd het kind van de rekening. Maar ik heb er een dubbel gevoel bij en wel om het volgende: Waarom in godsnaam moesten hordes mensen zo nodig een te hoge hypotheek nemen. en daarbij een hyphoteekje van 30.000 euro er bij nemen, voor de "broodnnodige" verbouwingen die in weze niet broodnodig waren. Was dat om anderen de ogen uit te steken? Was dat misplaatste statussymbool? Deze mensen zijn dan m.i. zelf ook een beetje schuldig aan dat ze nu hun kinderen geen normale opvoeding kunnen geven. Ipv een nieuwe keuken,badkamer, vloer of auto, had men ook kunnen sparen voor mindere tijden.

3 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199311 sep. 2013 - 6:26

Graag val ik je bij, Maggy - het probleem is minder eenvoudig dan het op het eerste gezicht lijkt. Veel mensen zijn in deze tijd bevangen door hebzucht, jaloezie, de behoefte om anderen de ogen uit te steken. Wie zich al in de schulden steekt om een van de eersten te zijn met die nieuwe iPhone, smartwatch, of ook: keuken, badkamer, enzovoort, of toegeeft aan een koopverslaving, die kijkt raar op als er een onverwachte tegenslag komt. Dit risicovolle gedrag is endemisch in onze samenleving. Je moet sterk zijn om er niet aan toe te geven, want het wordt je opgedrongen, op 24/7 basis, zoals dat tegenwoordig heet. Mensen kopen vaak dingen die ze niet nodig hebben, om anderen, aan wie zij toch al een hekel hebben, jaloers te maken. Het gaat om een fundamentele weeffout in onze maatschappij, die alleen kan bestaan via ongelimiteerde groei en ongeremd kopen. De vergelijking met verslaving aan drugs ligt voor de hand. Je loopt schulden en andere averij op, om steeds te voldoen naar dat kortdurende 'high'. En dan moet je weer, als het ware. Ook de charme van een nieuwe keuken gaat relatief snel voorbij. Ze kan immers vaak niets méér dan dat de oude ook kon. De meerwaarde ligt dan in het design, de glimmer, dus: de oppervlakte. Ik denk dat verslaving, drugs, en dagdromerij dé metaforen zijn voor onze samenleving als geheel. Met alle nare gevolgen vandien. Terug naar het onderwerp. Hoe ga je die armoede onder kinderen te lijf? Noodgevallen: onmiddellijk en onbureaucratisch helpen, maar niet door simpelweg geld over te maken. Leerkrachten, sociaal werkers, huisartsen, enzovoort, kunnen een rol spelen. Anderen: tja, hoe doe je dat? Hoe voorkom je persistent geld uitgeven aan niet-noodzakelijke dingen? Wie dat antwoord pasklaar heeft, die krijgt van mij de hoofdprijs.

Apropos
Apropos11 sep. 2013 - 6:26

Graag val ik je af in deze, want de mensen waren een paar jaar geleden nog gek als je geen extra hypotheek nam. Aangepraat door de vriendelijke hypotheker (jazeker!) en consorten. De mensen die zog. wel verstand van geldzaken hadden of behoorden te hebben dus. Om nu de bal eenzijdig bij de pechvogels te leggen is m.i. te kort door de bocht. Achteraf weten veel mensen het natuurlijk allemaal beter, maar da's een beetje flauw.

meijerlahn
meijerlahn11 sep. 2013 - 6:26

Vergeleken met pakweg 60 jaar geleden heb ik niet het idee dat men met al die luxe spullen van nu er ook maar ene moer gelukkiger van is geworden. http://www.youtube.com/watch?v=4otWbltRUis

JoopSchouten
JoopSchouten11 sep. 2013 - 6:26

Dit zijn dieptrieste cijfers. Deze regering heeft geen innerlijke beschaving meer en dient per direct op te stappen.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen11 sep. 2013 - 6:26

'Deze regering heeft geen innerlijke beschaving meer en dient per direct op te stappen.' -- Hoezo? Waarom moet 'de regering' het weer oplossen? In eerste instantie is toch echt de mens zelf verantwoordelijk voor zichzelf en zijn kinderen. Pas als het echt niet anders kan, dan dient er een vangnet te zijn. Altijd maar die slachtofferrol en het afschuiven van verantwoordelijkheden; dat is het echte probleem. Niet die vermeende armoede.

[verwijderd]
[verwijderd]11 sep. 2013 - 6:26

"Uit hun onderzoek blijkt onder meer dat duizenden kinderen niet naar school gaan. Ook zijn er lange wachttijden in de zorg voor kinderen en jongeren en zijn veel kinderen slachtoffer van mishandeling." Wat zullen de ouders blij zijn met de conclusie dat hen geen blaam treft maar dat het allemaal de schuld is van de crisis, tot hun eigen losse handjes aan toe! Die kinderombudsman is zijn geld echt dubbel en dwars waard.

1 Reactie
Apropos
Apropos11 sep. 2013 - 6:26

Cynisme vult ook geen kinderbuikjes helaas...

Maggy1943
Maggy194311 sep. 2013 - 6:26

@Isis, inderdaad is men vergeleken met 60 jaar terug gelukkiger. Frank beschreef het juist: men heeft even een ''HIGH' gevoel en en dan MOET MEN WEER........

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten11 sep. 2013 - 6:26

Dat schreef ze niet.

meijerlahn
meijerlahn11 sep. 2013 - 6:26

De juiste tekst: ;-) Vergeleken met pakweg 60 jaar geleden heb ik niet het idee dat men met al die luxe spullen van nu er ook maar ene moer gelukkiger van is geworden. http://www.youtube.com/watch?v=4otWbltRUis