Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kinderdagverblijf Estro bewijst: miljoenendeal sluiten met jezelf kan

  •  
24-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
kinderdagverblijf_02.jpg
Grootste kinderdagverblijf van Nederland ging failliet, maar maakte direct een doorstart, met de oude eigenaren 
Het grootste kinderdagverblijf van Nederland, Estro, ging deze maand nog failliet. Al snel kon het bedrijf echter een doorstart maken onder de nieuwe naam Smallsteps. Duizend werknemers verloren hun baan, maar verder blijft haast alles bij het oude. Zo ook de eigenaar.
Eerder onthulde nrcQ al dat de eigenaren van Estro al maanden voor het faillissement toestemming hebben gevraagd aan de Europese Commissie om het bedrijf over te nemen. Saillant detail: op dat moment waren ze al eigenaren. Investeringsmaatschappijen KKR en HIG vroegen in april 2014 toestemming, terwijl KKR en Bayside Capital – een onderdeel van HIG, Estro al sinds 2012 in handen hebben.
De snelle en zorgvuldige doorstart van Estro leidde eerder al tot verontwaardiging onder werknemers, ouders en concurrenten die Estro wel wilden overnemen. ‘Een voorgekookt onderonsje’, speculeerde men. Uit het rapport dat woensdag is verschenen blijkt dat inderdaad aannemelijk te zijn.
De curator van het faillisement concludeert namelijk dat HIG ‘exclusief’ en ‘geruime tijd’ de kans heeft gehad om in stilte een bod voor te bereiden. “Belangstelling bij derden is niet (serieus) in kaar gebracht.”
NrcQ zet uiteen hoe dit geheimzinnige spel zich heeft kunnen afspelen:
Al eind vorig jaar zag Estro grote financiële nood aankomen, blijkt uit het verslag van de curator. Omdat nieuwe financiering niet lukte, smeedde het bedrijf een ander plan. Codenaam: Project Butterfly. Estro zou failliet gaan en daarna direct een zorgvuldig voorbereide doorstart maken.
In deze nieuwe faillissementsvorm, een zogenoemde ‘pre-pack’, wordt al voor faillissement een ‘beoogd curator’ benoemd. Die kijkt mee terwijl het bedrijf zelf – Estro in dit geval – onderhandelt met een potentiële koper […]
Maar het eerste bod dat HIG uitbracht, op 17 juni, was “buitengewoon teleurstellend”, schrijft de curator. De daaropvolgende onderhandelingen tussen Estro en HIG verliepen “zeer moeizaam”. Ruim een week later, op 26 juni, trok HIG zich terug als bieder.
Diezelfde dag deed een ándere eigenaar van Estro, investeringsmaatschappij KKR, een hoger bod – dat “een paar uur later” plotseling werd overtroffen door “een sterk verbeterd voorstel”. Ineens had HIG toch meer geld over voor een doorstart: 6 miljoen euro.
cc-foto: LodewijkB

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor