Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Kinderarmoede bestrijden? Help alleenstaande moeders

  •  
23-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
allemoederswerkendemoeders
Bijna geen politieke partij bekommert zich om de alleenstaande moeders. En eerlijk: ook het feminisme is ze vergeten.
Een halve eeuw geleden was ik zelf een alleenstaande moeder. Toen werd dat nog gezien als een schande, en het is met veel moeite dat ik de armoede van toen te boven ben gekomen. Ik was dus heel geschokt toen ik kennis maakte met de Single Super Moms en ontdekte hoe erg de situatie voor alleenstaande moeders nog steeds is. Hoeveel armoede er nog is in een van de rijkste landen ter wereld. 600.000 gezinnen in armoede, waarvan de helft met kinderen. Veel van hen dus moeders die alleen hun kinderen groot moeten brengen.
Er is tegenwoordig best wel aandacht voor kinderarmoede. Maar bent u ooit arme kinderen tegengekomen met rijke ouders? Nee toch? Dan zou duidelijk moeten zijn dat je weinig doet aan kinderarmoede, al zijn alle cadeautjes als dagjes Efteling en een fiets om op naar school te kunnen best fijn, wanneer je niet iets doet aan de chronische, vaak jarenlang durende armoede van de ouders.
Waarom lopen vooral alleenstaande moeders zo’n hoog risico om in de armoede terecht te komen? Niet omdat ze te lui zijn om te werken. De meeste moeders die we kennen zouden heel graag willen werken. Maar de arbeidsmarkt is niet op hen ingesteld. Met deeltijdwerk verdien je meestal te weinig, en kinderopvang is niet gratis. Dit is het punt: we leven in een maatschappij waarin vrouwen horen te werken alsof ze geen kinderen hebben, en hun kinderen moeten verzorgen alsof ze geen werk hebben. Als je het met z’n tweeën doet en geen topsalaris hebt is het al lastig, in je eentje is het voor veel moeders niet te doen. En eenmaal in de bijstand terecht gekomen moeilijk om er weer uit te komen.
De kranten staan op het ogenblik vol met de mededeling dat Nederland achterblijft op de wereldranglijst van vrouwenemancipatie. Er zijn teveel vrouwen die in deeltijd werken. De boodschap, van minister en andere geslaagde dames is: vrouwen, kom van je yogamatje af en ga meer presteren. Wat wordt daarmee eigenlijk gezegd? Dat een kind op laten groeien geen prestatie is. Er is vrijwel geen erkenning voor de belangrijke taak van ouders die kinderen opvoeden. Moederschap lijkt een privéhobby, en wie daarnaast niet ook nog een volle baan aankan had dan maar geen kinderen moeten krijgen.
Pas had ik bijna ruzie met een mevrouw die boos op me was. Zelf had ze er bewust voor gekozen om geen kinderen te krijgen, en ze was verontwaardigd omdat ze als belastingbetaler wel geacht werd mee te betalen aan de kinderen van anderen. Want ja, dat moeten we. Want we kunnen als samenleving niet verder zonder de kinderen van anderen. Die kinderen van anderen staan als ze groot zijn aan ons bed als we in het ziekenhuis liggen, ze vegen onze straten schoon, ze besturen onze treinen, ze zitten achter de kassa in de supermarkten en soms worden ze zelfs staatssecretaris of minister. Zonder de kinderen van anderen is er geen samen-leving.
In traditionele samenlevingen weten ze dat nog. Daar is het vanzelfsprekend dat de hele gemeenschap medeverantwoordelijk is voor de ouderen en de kinderen. Daar sta je er zelden alleen voor. Leg daar maar eens uit wat we bedoelen met ‘mantelzorg’. Maar wij lijken dat te zijn vergeten. Bijna geen politieke partij bekommert zich om de alleenstaande moeders. En eerlijk: ook het feminisme is ze vergeten.
Emancipatie is meer dan betaald werk en een carrière. Emancipatie is meer dan zoveel mogelijk vrouwen naar de top, en het doorbreken van het glazen plafond. Emancipatie is ook dat we werk en zorg eerlijk delen, en dat de kinderen niet het kind van de rekening worden.
Eerlijk delen betekent dat alleenstaande moeders erkenning krijgen dat ze een belangrijke maatschappelijke taak vervullen: er voor zorgen dat er een volgende generatie is die ons leven voort kan zetten. Maar dat betekent ook dat ze voldoende inkomen moeten hebben om hun kinderen de kansen te geven die alle kinderen verdienen.
Bovenstaande tekst sprak Anja Meulenbelt vorige week uit bij de aanbieding van een petitie aan de Tweede Kamer door kinderarmoede.nl en Single SuperMom.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (138)

Woessie
Woessie27 dec. 2019 - 11:41

Help alleenstaande vaders; zij zijn de vergeten groep. Verreweg de meeste scheidingen worden door vrouwen aangevraagd. Mannen wordt niks gevraagd. De kinderen gaan automatisch naar de moeder. Mannen wordt niks gevraagd. Mannen moeten alimentatie betalen voor kinderen en zelfs vrouw. Vrouwen krijgen al een voorkeursbehandeling bij scheidingen. Het is tijd dat de man niet meer wordt vergeten.

6 Reacties
Woessie
Woessie27 dec. 2019 - 11:49

Alleenstaande moeders worden niet alleen gesteund; het wordt zelfs aangemoedigd. Allerlei subsidiepotjes zijn er beschikbaar voor sleutelkinderen. Een nare ontwikkeling die kinderen nooit ten goede komt. Waar heeft de man recht op? Een bezoekregeling? Vaders houden net zoveel van kinderen als moeders. Ondanks wat de Viva, de Linda, de Opzij propageert zijn er 2 ouders nodig in een gezin. Nee, vrouwen hebben in Nederland weinig te klagen.

Morena2
Morena227 dec. 2019 - 14:20

Waarom wil je geen alimentatie betalen voor je bloedeigen kinderen?

Woessie
Woessie27 dec. 2019 - 16:41

@Morena Natuurlijk doe ik dat, hoezo? Mijn exvrouw is bij me weggegaan precies 2 weken Nadat de jongste werd geboren. Zonder opgaaf van reden, dat is nog steeds giswerk voor mij. Maar wat haar situatie betreft heeft ze EN de kinderen EN het financieel helemaal niet verkeerd met haar fulltime baan, toeslagen en alimentatie. Je kunt zeggen dat zij het een stuk beter heeft dan ik. Wat krijg ik? Een bezoekregeling, kinderen die me missen en huilen bij afscheid en een lange, lange betalingsverplichting na deze streek van mijn exvrouw. Zo gaat dat in Nederland. Vrouwen wordt echt niks in de weg gelegd als ze single mom willen worden. In de tussentijd noemt mijn jongste mij steeds opa omdat ze daar 5 dagen per week opgevangen worden. Maar goed, ik spreek alleen uit persoonlijke ervaring. Er zullen vast schrijnende gevallen aanwezig zijn. Laten we de man alleen eens een keer niet vergeten. Die zit met de gebakken peren.

Eigenwijs2
Eigenwijs227 dec. 2019 - 21:40

@Woessie. Uw ervaringen zijn niet uniek. Vrouwen worden idd gepamperd daar waar het om scheidingen gaat. Scheidingsadvocaten krijgen van vrouwen de opdracht voor 31 dec de scheiding erdoor te jassen zodat de partneralimentatie 12 jaar duurt ipv 5 jaar per 1 jan 2020. Gelijke rechten ho maar. Zelfredzaamheid, ho maar. Ik heb met u te doen. Sterkte.

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2019 - 17:52

@ Woessie Jij schrijft: Help alleenstaande vaders; zij zijn de vergeten groep. Verreweg de meeste scheidingen worden door vrouwen aangevraagd. Mannen wordt niks gevraagd. Logisch als een van de partners wil scheiden hoeft de andere niets meer gevraagd te worden. Wat had je gewild? De vraag of jij ook wilde scheiden? En dat jij dan nee zou zeggen? En wat dan, verplicht getrouwd blijven omdat jij dat wil? Er vindt bij echtscheidingen gewoon een scheiding van de boedel en bezit plaats waarbij je als partner invloed hebt op hoe je dat regelt. En ook zorg voor je kind kan je zelf ook mede bepalen. Maar je zal wel zelf je zaken op een rijtje moeten hebben en ook duidelijk kunnen maken wat je rol moet zijn als opvoeder. En als ik je tekst lees heb je dat niet gedaan. En om je voor te zijn, ik ben ook gescheiden heb mijn dochter grotendeels opgevoed. Kreeg geen alimentatie en hoefde die ook niet te betalen. De echtscheiding was simpeler dan het huwelijk. Het is onverstandig om in dit soort discussies je eigen casus onderwerp te maken van de argumenten. Ik doe dat nu om het naast jouw verhaal te zetten. Maar er is dus zat ruimte om het wel goed te regelen. Maar je zal, mannen en vrouwen, in een echtscheiding expliciet moeten kiezen om een dominante rol als opvoeder te hebben en moeten dat ook beargumenteren. En daarvan ook de consequenties dragen. Als je dat niet doet zie je je kinderen inderdaad 1 maal per 14 dagen.

OlavM
OlavM28 dec. 2019 - 19:17

@ Woessie: [De kinderen gaan automatisch naar de moeder. Mannen wordt niks gevraagd.] Wat jij zegt was al in de jaren tachtig niet meer zo. (Eigen ervaring: ik heb met mijn ex een co-ouderschap geregeld. Je moest er wel moeite voor doen, dat is waar). Tegenwoordig is het uitgangspunt bij scheiding: behoud van het ouderlijk gezag van beide ouders, en een omgangsregeling (geen "bezoeksregeling"). Uiteraard moet de vader -voor zover mogelijk- ook bijdragen in de kosten van levensonderhoud en opvoeding van de kinderen. Nu heb jij het kennelijk niet goed getroffen met je ex, en dat is zeker naar. Daarover kan ik niet oordelen. En het lijkt nog steeds wel zo dat de vrouw/moeder, bij niet bij te leggen onenigheid ondanks mogelijke conflictbemiddeling, bij voorkeur de rol van vaste verzorgende ouder krijgt toegewezen, tenzij er contra-indicaties zijn. Overigens kan je bij de rechter opheffing van de partneralimentatie aanvragen, als daartoe, gezien de financiële omstandigheden van beide exen, aanleiding bestaat. (De alimentatieplicht voor de kinderen blijft bestaan, tenzij dat praktisch onmogelijk op te brengen is).

De Vries3
De Vries325 dec. 2019 - 19:01

Ik ben voor het Australische model. Vrouw beschuldigd man van de vader van haar kind te zijn. Hij kan dan bloed afstaan om te bewijzen dat hij het niet is, of het gewoon accepteren. Man is zodoende verplicht om 400 euro per maand aan de belastingdienst af te staan, die dit overmaakt aan de moeder om voor het kind te zorgen. Alleen als de vader en de moeder een door beiden getekend co-ouderschap heeft, mag de vader stoppen met de belastingdienst te betalen. Zodoende krijgt een alleenstaande moeder met kinderen altijd geld van de vader. Mocht de vader niet meer leven of gemigreerd zijn, dan betaalt de staat, maar wordt het geld op de vader verhaalt als die ooit voet op Nederlandse bodem zet.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens26 dec. 2019 - 8:26

@ De Vries Jij schrijft: Ik ben voor het Australische model. Vrouw beschuldigd man van de vader van haar kind te zijn. Het verwekken van een kind leidt voor jou tot een schuldige. Dat soort gedachtegoed is na 1960 zo ongeveer uitgestorven. Een klein beetje nadenken en je weet dat er helemaal geen sprake hoeft te zijn van een schuldige vader. Zelfs als er DNA verband is. En ook dat levert geen zekerheid op. Als Australië dit doet is dat dom. Geen reden omdat hier ook te doen dus. Merkwaardig dat je dit zo durft op te schrijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 dec. 2019 - 12:44

Vaderschapsacties zijn in Nederland op verzoek van de moeder ook gewoon mogelijk . De procedure dient om alimentatie van de vader te kunnen ontvangen zonder een familierechtelijke band tussen de vader en het kind te scheppen. Als een man ontkent de vader te zijn, zal er een DNA test moeten plaatsvinden. Moeders zijn uiteraard niet verplicht zo'n actie te ondernemen en ik vermoed dat ze er zelden gebruik van maken om diverse redenen.

ona2
ona224 dec. 2019 - 20:30

"Een halve eeuw geleden was ik zelf een alleenstaande moeder. Toen werd dat nog gezien als een schande, en het is met veel moeite dat ik de armoede van toen te boven ben gekomen." Hier zeg u wat. Een half eeuw geleden was alleenstaande moederschap vaak nog iets waar vrouwen ongewild in terechtkwamen. Alhoewel goed bedoeld heeft het verwijderen van het stigma een onbedoeld effect gehad: sterke toename van het aantal alleenstaande moeders. Hiermee heeft men in de wil een relatief klein probleem op te lossen een hardnekkig structureel probleem onvoorzien voortgebracht.

7 Reacties
de Boer2
de Boer224 dec. 2019 - 22:36

Een halve eeuw geleden zat Nederland in de jaren zestig en waren de vijftiger jaren net voorbij. waarover Gerard Reve zo mooi heeft geschreven. Toen was armoe heel gewoon. Pas toe begon de sociale staat die socialisten en christelijken aan hun palmares kunnen toevoegen. Je kunt dus helemaal niet schrijven dat ik de armoede toen te boven ben gekomen, zoals u citeert. Het waren weer eens de anderen die het koord uitwierpen. .

Karingin
Karingin25 dec. 2019 - 0:13

Nou nou grote stappen snel thuis. Je gaat voorbij aan een heel scala aan maatschappelijke en sociale ontwikkelingen. Een relatief klein probleem? Mijn moeder - en velen met haar - zat in een zeer slecht huwelijk en het heeft haar heel veel moeite gekost om zich daar los van te maken. Na de scheiding werd ze met de nek aangekeken. Dat is nog maar zo'n 35 jaar geleden. Een paar jaar later (1991!) werd pas verkrachting binnen het huwelijk strafbaar gesteld. En je doet alsof vrouwen er nu allemaal bewust voor kiezen om alleenstaande moeder te zijn. Dat is natuurlijk gelul. Alleen een vrouw die weet dat ze het aankan zal dat doen. De meeste vrouwen in zo'n situatie, zitten daar nog steeds ongewild in. Hoe zoiets ontstaat, kun je zelf vast ook wel bedenken.

Satya
Satya25 dec. 2019 - 1:01

Die kinderen hebben geen vader?

dickser
dickser25 dec. 2019 - 7:37

@Satya De verwekkers van deze kinderen zijn heel vaak narcistisch en daarom niet echt betrokken, ze zijn in hun eer aangetast omdat moeders de vrouw genoeg heeft gekregen van de behandeling die zij heeft ondergaan en gelukkig hier in Nederland de vrijheid heeft om voor haar eigen geluk te mogen gaan. Maar een narcist zal niet snel om andere geven dan zichzelf en dat hij daarmee zijn eigen kinderen straft zal hem een zorg wezen zolang zijn gevoel van eigenwaarde maar goed blijft. Er zijn natuurlijk ook veel gevallen waar de vader het gewoon niet kan betalen, die wel om hun kinderen geven en er alles aan zullen doen om de moeders te helpen,

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 dec. 2019 - 10:43

"Mijn moeder – en velen met haar – zat in een zeer slecht huwelijk " de mijne ook. Toen ze wilde gaan scheiden maakte ze kennis met vele lotgenoten. Alleenstaand ouderschap is een risicofactor voor het welzijn van het kind als het samengaat met isolatie en armoede. BOM vrouwen hebben gewoonlijk goed nagedacht voor ze eraan begonnen. Die zijn niet te vergelijken met vrouwen die er ongewild in terecht kwamen door echtscheiding en andere ellende.

Karingin
Karingin25 dec. 2019 - 18:37

Jammer dat Ona zelf niet reageert. DD: Jouw moeder had dan mazzel. De mijne was echt opeens een paria, ook onder de vrouwen waar ze voorheen goed bevriend mee was. Ze lachte wel in haar vuistje toen een van hen een paar jaar later zelf in scheiding lag, de hypocriete bitch. Ach, het waren andere tijden. Goddank krijg je nu meestal gewoon steun als je je uit een giftige relatie wil bevrijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 dec. 2019 - 23:45

Karingin 25 december 2019 at 19:37 De mijne had vooral mazzel omdat ze een klein vermogen had waarvan ze een huis kon kopen en na een intermezzo als inpakster in een chocoladefabriek verdiende ze haar geld met kamerverhuur aan badgasten. Geen vetpot.

Gandalf2
Gandalf224 dec. 2019 - 17:25

Ga dan gewoon voor armoede bestrijding en niet alleen voor moeders. Altijd maar steeds dat onderscheid maken, die groep mag wel armoede en die groep niet......

10 Reacties
MountEverest
MountEverest24 dec. 2019 - 20:27

Een alleenstaande moeder met kleine kinderen is erg kwetsbaar, dat voor haar daar extra aandacht en ondersteuning is, is goed te verdedigen. Als de kinderen groter zijn, is het ook voor haar beter om te gaan werken. Ik was wel enigszins verbaasd hoe hoog het totale bedrag van bijstand en toeslagen kan oplopen, veel werkenden halen dit niet.

Gandalf2
Gandalf224 dec. 2019 - 22:28

@mounteverest Een alleenstaande moeder zijn, kan ook bewust gekozen zijn. Dan heb ik met moeder al heel wat minder medelijden. Dat is een beetje hetzelfde als je baan opzeggen en naar de bijstand gaan, aankondigend dat je geen zin meer hebt in werken. Dus per geval zul je goed moeten kijken of er geen misbruik van de extra aandacht wordt gemaakt. Uitkeringen horen een vangnet te zijn, geen hangmat. Je kunt ook bijvoorbeeld gemeentelijke kinderopvang gaan regelen en moeders lekker laten werken net als ieder ander.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:57

Kán oplopen wellicht, maar dan moet je wel goed de weg weten, en dat weten de meesten niet. Bovendien, één foutje en je bent de pineut, raakt in de schulden en dan is het einde vaak zoek. Je staat ook constant onder controle, ze kunnen zo je huis binnen lopen. Overigens was dat 30 jaar geleden ook al zo, maar toen waren de regelingen in elk geval een stuk overzichtelijker. En inderdaad, kleine kinderen zijn kwetsbaar, en het is in het belang van de samenleving dat alleenstaande moeders daarbij goed ondersteund worden. Dat Mislukt het weer framet als "die mag wel armoede, en die niet", is tekenend voor zijn verwrongen gedachtegang.

Gandalf2
Gandalf225 dec. 2019 - 13:12

@Karingin Mislukt? Heb ik u ooit beledigd? Uw mening is in mijn ogen in deze gewoon goedkoop populisme. Kinderen, wie heeft daar geen medelijden mee? Wel eens aan gedacht dat als die kinderen opgegroeid zijn, de moeders in dezelfde armoede val lopen als alle anderen. Of denk je dat ze dan ineens gewild zijn op de arbeidsmarkt zonder ervaring met een hogere leeftijd? Moet de maatschappij ze gaan zien als “broedmachines“ waar je goed voor moet zorgen, want dat betaald zich terug en als de kinderen eenmaal uit huis zijn, zetten we “de broedmachines” in de armoede. Je hoeft toch alleen mensen met kinderen extra te helpen? Maak het mogelijk dat deze vrouwen kunnen werken en kunnen deelnemen aan de maatschappij. Zodat deze vrouwen zelf voor hun toekomst kunnen zorgen en niet de rest van hun leven afhankelijk zijn van de staat. Dat is volgens mij echt feminisme!

DaanOuwens
DaanOuwens25 dec. 2019 - 16:19

@ Gandalf Jij schrijft: Maak het mogelijk dat deze vrouwen kunnen werken en kunnen deelnemen aan de maatschappij. Dat kan niet. Deze vrouwen kunnen namelijk onmogelijk fulltime werken in verband met de kinderen en verdienen per uur dermate weinig dat hun inkomen uit arbeid minder is dan het bestaansminimum. Dus zijn blijven ook al werken ze afhankelijk van de staat. Wellicht met het bijkomstige probleem dat de kosten voor kinderopvang een veelvoud zijn van hun inkomen. Als jij nou vene verteld hoe je dat wil oplossen doe je een zinvolle suggestie. Maar tot op heden roep je slechts onzin.

Karingin
Karingin25 dec. 2019 - 18:24

Gandalf: Ik refereerde aan een opmerking van Gefaald (=Mislukt) hieronder. En populisme is echt iets anders, ik zal nooit zeggen dat mijn mening die van het hele Nederlandse volk is, maar dit terzijde. Verder ga je helemaal niet in op de inhoud van mijn reactie. Maar ik zal wel even ingaan op de jouwe, hoewel ik die wat onsamenhangend vind. Ik ben met 2 broers opgegroeid in een eenouder-bijstandsgezin, en wij zijn alle drie goed terechtgekomen. Dat is wellicht mazzel, want mijn moeder verkeerde in een constante staat van stress. Maar het is onzin om te stellen dat kinderen van een niet-werkende ouder per definitie voor galg en rad opgroeien. Ik weet niet wat je bedoelt met dat hele verhaal over "broedmachines", dus die laat ik even voor jouw rekening. Niemand zegt dat er alléén armoede moet worden bestreden onder alleenstaande moeders. Maar die groep verdient wel extra aandacht, omdat de kinderen uit zulke gezinnen meer risico lopen dan anderen. En ook omdat het voor de betreffende moeders heel veel stress oplevert, veel meer dan voor Henk en/of Ingrid die alleen of met z'n tweeën zijn. Armoede is een complex probleem, en dat vraagt om maatwerk. Veel meer dan binnen het huidige systeem mogelijk is, dat uitsluitend gericht is op zelfredzaamheid en economische onafhankelijkheid. Mensen gaan er kapot aan, en heeft een ontwrichtende werking op de samenleving als geheel. Dat lijkt me inmiddels toch wel duidelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 dec. 2019 - 10:26

Karin ik meen wel enigszins te begrijpen wat Gandalf bedoeld. Zolang men het handiger vindt om de moeders thuis te laten blijven met een karige uitkering en ze de terugkeer naar de arbeidsmarkt zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt lopen ze een groot risico op blijvende armoede. Niemand met kinderen ouder dan twee jaar zou gedwongen thuis moeten zitten, maar goede betaalbare kinderopvang als kinderrecht zit niet in het systeem. Wel een ondoordringbare jungle aan toeslagen.

Gandalf2
Gandalf226 dec. 2019 - 10:55

@karingin Ik werk als vrijwilliger bij de voedselbank, ik vind het schrijnend wat ik daar allemaal zie. In mijn ogen is het belachelijk dat Er in zo’n rijk land als Nederland er zoveel armoede is. Los daarvan, zijn voor mij alle hulpbehoevende gelijk, ik ga geen onderscheid maken in het geven van hulp. Ook ken ik een vrouw die een zaadonor heeft gehad en zo bewust singel moeder wilde worden. Dat is een bewuste keuze, haar hele omgeving had haar gewaarschuwd. Ik heb met zo’n moeder minder medelijden dan iemand die door pech of ziekte in armoede terecht komt. Mensen doen soms minder slimme dingen, wil niet zeggen dat je ze niet moet helpen. Iedereen die rond de armoede grens leeft is kwetsbaar, bij de minste tegenslag kan zo’n Persoon/gezin al in de problemen komen. Om dan te zeggen, die groep gaan we wel helpen en die groep niet, daar kan ik slecht tegen. Arme kinderen en rijke kinderen is onzin. Je hebt rijke ouders en arme ouders. Zoals ik hierboven al aangaf, denk ik dat gratis kinderopvang voor alleenstaande moeders beter is. Op deze manier kunnen ze wel werken en hun gezin van inkomen voorzien. Ze kunnen dan reserves opbouwen en een toekomst voor zichzelf en hun kinderen creëren. Door de schrijfster werd aangeven als rede om kinderen te helpen, omdat dit zich dit terug betaald aan de maatschappij. Zonder kinderen van andere geen samenleving. Ik vind daar nogal wat perverse prikkels inzitten. Ten eerste geef je hulp omdat iemand hulp nodig heeft, niet omdat je het ziet als een rendabele investering. Ook denk ik dat het niet wenselijk is om singel moederschap aan te gaan moedigen, onder het mom van “ als je singel moeder bent, krijg je wel hulp”.

DaanOuwens
DaanOuwens28 dec. 2019 - 17:42

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Niemand met kinderen ouder dan twee jaar zou gedwongen thuis moeten zitten, maar goede betaalbare kinderopvang als kinderrecht zit niet in het systeem. Een alleenstaande moeder die fulltime gaat werken brengt haar kinderen dus 50 uur per week naar een kinderdagverblijf. Daar doe je geen enkel kind een plezier mee. Geen enkele ouder ook. Zelfs met volledige gratis kinderopvang wordt het niet opgelost. Veelal zullen moeders besluiten maximaal 4 dagen te werken. En daarmee blijven ze vervolgens op of onder het bestaansminimum. Tenzij ze een inkomen hebben van 1,5 modaal of meer. Je bent dus bezig een oplossing te zoeken voor een probleem die er niet is. Zorg dat alleenstaande moeders of vaders voldoende inkomen hebben en zekerheid van inkomen zodat ze de kinderen goed kunnen opvoeden. Dat is prioriteit 1. De rest, het al dan niet werken van de alleenstaande ouder is bijzaak.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 dec. 2019 - 22:56

Opgevoed worden door een thuisblijfouder zie ik als een sub-optimale situatie. Ook wanneer er meer dan 1 ouder aanwezig is.

Ganneke
Ganneke24 dec. 2019 - 17:21

"De kranten staan op het ogenblik vol met de mededeling dat Nederland achterblijft op de wereldranglijst van vrouwenemancipatie. Er zijn teveel vrouwen die in deeltijd werken. De boodschap, van minister en andere geslaagde dames is: vrouwen, kom van je yogamatje af en ga meer presteren. Wat wordt daarmee eigenlijk gezegd? Dat een kind op laten groeien geen prestatie is. Er is vrijwel geen erkenning voor de belangrijke taak van ouders die kinderen opvoeden. Moederschap lijkt een privéhobby, en wie daarnaast niet ook nog een volle baan aankan had dan maar geen kinderen moeten krijgen." Het komt gewoon omdat de vaders te weinig doen. Dan is het een hobby voor man en vrouw. Een kind groeit uit zichzelf, wel kun je hem of haar leuke omstandigheden bieden. Maar in Nederland gelooft men er heel sterk in dat het vrouwtje dan maar 24/7 klaar moet staan voor het kind. In andere landen is deze sekte minder sterk.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2019 - 21:24

[Werk en zorg eerlijk delen, en kinderen niet het kind van de rekening laten worden ] dat zou toch impliceren dat vaders zich niet kunnen beperken tot het mikken van een zak geld op de keukentafel.

pietjansen
pietjansen24 dec. 2019 - 14:41

Ach, armoede is een betrekkelijk begrip. Als je het op wereldschaal bekijkt is natuurlijk helemaal niemand in nederland arm. Maar de mensen voelen zich hier al arm als ze zich geen mobieltje van 1000 Euro kunnen permiteren. Neem eens een kijkje in de derde wereld zou ik zeggen.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens24 dec. 2019 - 17:55

@ pietjansen Jij schrijft: Maar de mensen voelen zich hier al arm als ze zich geen mobieltje van 1000 Euro kunnen permiteren. Mensen die arm zijn denken niet eens aan een telefoon van 100 euro. Die moeten eten kopen voor 1 persoon van maximaal 50 euro per week. Of een moeder met 2 kinderen maximaal 100 euro per week. Ga dat zelf nou eens een paar maanden doen en vertel dan of deze mensen ten onrechte klagen.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:47

Ik vraag me altijd af waar mensen dit soort ideeën vandaan halen. Dit is het verongelijkte, jaloerse type dat mijn moeder ooit - geheel ten onrechte - heeft aangegeven bij de sociale dienst, waardoor zij met 3 opgroeiende kinderen 3 maanden zonder uitkering zat. Rancuneuze mensen die iemand die toch al nix heeft, lekker nog ff verder de grond in willen trappen.

Krek
Krek25 dec. 2019 - 4:04

"Die moeten eten kopen voor 1 persoon van maximaal 50 euro per week" Dat mag niet zo'n probleem zijn? Ik kom uit met 60 euro voor 2 personen inclusief artikelen zoals shampoo, etc.

dickser
dickser25 dec. 2019 - 10:54

Er zijn moeders die ook al problemen hebben met de “vrijwillige” bijdrage aan de school van hun kinderen, zelfs gezinnen. Dat er mensen zijn die €60 nodig hebben voor hun boodschappen per week is knap, probeer dat maar eens rond te krijgen met opgroeiende kinderen die ook nog wel eens buiten spelen, en dan barsten van de honger

DaanOuwens
DaanOuwens25 dec. 2019 - 16:15

@ Krek Jij schrijft: Dat mag niet zo’n probleem zijn? Ik kom uit met 60 euro voor 2 personen inclusief artikelen zoals shampoo, etc. Dat kan niet. https://www.nibud.nl/consumenten/wat-geeft-u-uit-aan-voeding/

Salama.
Salama.24 dec. 2019 - 14:38

Een aantal decennia geleden was de BOM, de bewust ongehuwde moeder, een lichtend feministisch voorbeeld, althans dat is mij bijgebleven. Nu begrijp ik, haal de B er af en je houdt een zielig geval over waar ik mee moet delen. Dan denk ik toch wel eens, als anderen zo nodig willen vermenigvuldigen, waarom moet ik dan daarom delen?

2 Reacties
Satya
Satya25 dec. 2019 - 0:57

Over een zielig geval gesproken. De ondergang van de Europese beschaving kan niet beter beschreven worden.

Salama.
Salama.25 dec. 2019 - 12:48

Ja. Het blijft een raadsel waarom zo veel Afrikanen met alle geweld naar dat verdoemde continent vol egoïstische witte mensen wil.

Buitenstaander
Buitenstaander24 dec. 2019 - 13:16

Het zal wel weer 'hard' klinken, en ik ben natuurlijk weer zo'n dom rechtse bal, om u alvast de moeite te besparen, maar.... Dag in dag uit worden we tegenwoordig overspoeld op TV met allerlei mensen die het moeilijk hebben. En daar moeten we voor zorgdragen. Maar soms vraag ik me in alle gemoede af, sommige van die verhalen die erachter zitten aanhorend: Hoeveel doen mensen nog hun best, of zien het als hun eigen verantwoordelijkheid om er NIET in verzeild te raken, en als het dan zo ver is, waarom moet altijd 'de gemeenschap' het maar weer oplossen ?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 dec. 2019 - 14:23

Zo lang Rutte miljarden aan buitenlandse rijkaards geeft van uw zuurverdiende belastingcenten moet rechts niet zeuren om mensen die het geld wel nodig hebben .

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 16:25

Tja, de mensen die t wel redden zie je niet op tv hè. En vaak is het een stapeling van problemen. Het zou al helpen als instanties eens ophielden met boete op boete te stapelen. En incasso cowboys verbieden.

LionNLD
LionNLD24 dec. 2019 - 12:26

Twee dingen waarvoor je geen enkel bewijs van vaardigheid moet hebben: deelname aan verkiezingen en het krijgen van kinderen: zie de puinbak! We maken kinderen, het zit even tegen, gaan scheiden, hoop ellende voor de kinderen en dan onze problemen afwentelen op de samenleving... Het gemak waarmee tegenwoordig besloten wordt om uit elkaar te gaan is schrijnend. Ouders zouden eens wat meer verantwoording moeten nemen en hun eigen belang eens wat minder op de voorgrond moeten zetten. En als je dan toch besluit te gaan scheiden, dan is het welzijn van je kind / kinderen nog steeds JOUW verantwoording en niet die van mij of al die andere 17 miljoen Nederlanders. Ik geef mijn betaalde belasting liever aan een alleenstaande ouder die door bijvoorbeeld een noodlot (ongeluk partner) alleen zijn komen te staan. Met kinderen, komen verantwoordingen geen speciale rechten. Fijne kerst toegewenst!

1 Reactie
Eigenwijs2
Eigenwijs224 dec. 2019 - 14:18

De sterke schouder die de alimentatie betaalt, kan dit fiscaal aftrekken. De burger betaalt voor een aanzienlijk deel.

Eigenwijs2
Eigenwijs224 dec. 2019 - 9:36

Door de armoedeval loont het niet om als werkeloze moeder met 2 of meer kinderen werk te zoeken. Door te werken wordt het recht op toeslagen verspeeld. Bijstand, kindertoeslagen, huurtoeslag zorgen ervoor dat de alleenstaande moeder maandelijks netto zo'n 2000 euro te besteden heeft. Meer dan een doorsnee politieagent of bouwvakker.

5 Reacties
ton14024
ton1402424 dec. 2019 - 14:02

2 of meer kinderen is dan ook meer dan doorsnee.

DaanOuwens
DaanOuwens24 dec. 2019 - 18:00

@ Eigenwijs Jij schrijft: Bijstand, kindertoeslagen, huurtoeslag zorgen ervoor dat de alleenstaande moeder maandelijks netto zo’n 2000 euro te besteden heeft. Meer dan een doorsnee politieagent of bouwvakker. Die doorsnee politie agent of bouwvakker heeft als je zijn toeslagen en kinderbijslag meerekent ook meer dan 2000 euro. En alleenstaande ouders halen dat bedrag slechts als de huurtoeslag en andere specifieke uitkeringen maximaal zijn. Dat komt bijna nooit voor. Kortom je kletst uit je nek.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal24 dec. 2019 - 18:51

@DaanOuwens Nou nee. Je gaat er aan voorbij dat een Bijstandsmoeder niet werkt. Een politieagent of bouwvakker heeft een baan van, laten we zeggen, 40 uur per week. Nogal een verschil als je in ogenschouw neemt dat ze, met enige nuance, hetzelfde netto overhouden. Da's niet het enige verschil, zoals je wellicht zelf ook wel zult weten. Maar dat Eigenwijs uit zijn nek kletst, zo zou ik het niet willen stellen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 dec. 2019 - 20:43

@ Lantaarnpaal Jij schrijft: Een politieagent of bouwvakker heeft een baan van, laten we zeggen, 40 uur per week. Nogal een verschil als je in ogenschouw neemt dat ze, met enige nuance, hetzelfde netto overhouden. Een hoofdagent verdient 2700 euro. https://www.intermediair.nl/personal-finance/salaris/hoeveel-verdient-hoofdagent-roelant-ik-zie-het-als-een-hobby?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F en houdt daar vermoedelijk 2000 tot 2100 netto aan over. Een bijstand moeder krijgt: 1025 https://financieel.infonu.nl/geld/119339-hoogte-bijstandsuitkering-2019-januari-2020.html Dus jij en Eigenwijs beweren nu dat 2100 net zo veel is als 1025 netto per maand. Dan klets je toch een heel eind uit je nek. Dat vervolgens bijna 8 miljoen Nederlanders allerlei toeslagen nodig hebben om boven het bestaansminimum uit te komen maakt deze twee netto inkomens nog niet gelijk. De bijstandsmoeder moet beroep op grote aantallen complexe regelingen om haar kinderen op te laten groeien. Dit probleem wordt overigens veroorzaakt door rechts. Het minimumloon en de uitkering leveren een inkomen op onder het bestaansminimum. Niet een probleem dat je links, mij of een bijstandsmoeder kan aanrekenen, wellicht wel jezelf.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:34

Het is natuurlijk ook best wel bull shit om zorgtaken niet als werk te beschouwen. Het wordt niet betaald door een werkgever, maar dat betekent niet dat het geen drukke baan is. Zeker als je alle verplichtingen erbij op telt die aan uitkeringsgerechtigden wordt opgelegd, de stress van de eindjes aan elkaar knopen en zoals Daan zegt het woud van regelingen waar mensen zich doorheen moeten worstelen. Als je alleen bent en weinig geld hebt, is de organisatie van een gezin een dagtaak.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof24 dec. 2019 - 9:09

Ja, er is armoede bij alleenstaande moeders en vaders. Soms is geen ondersteuning van de afwezig andere ouder mogelijk door overlijden. Nog vaker zijn het labbekakken die weigeren te betalen voor hun kroost. Ook weigert de moeder regelmatig te vertellen wie de vader is dus kan er niets op hem verhaald worden. Daar zit een deel van de oplossing. Ook afwezige ouders zullen (gedwongen) moeten meebetalen.

2 Reacties
de Boer2
de Boer224 dec. 2019 - 22:25

Die oplossing van u, Jan, dwang en moeten stuit de Boer als liberaal tegen de borst. En onderzoek, je weet niet wat daar weer van komt. Dan toch maar weer solidariteit. Niet dat de Boer zijn aanslag IB zo feestelijk vindt, maar ie is wél redelijk, billijk. en overzichtelijk. Was alles maar zo.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof25 dec. 2019 - 11:11

@de Boer, Als liberaal weet u ook dat u plichten en verantwoordelijkheden hebt. Als mens, maar zeker als ouder. Als u zich aan die verantwoordelijkheden onttrekt (zoals helaas ook veel van uw beroepsgenoten) dat de overheid dan de zure plicht heeft u aan die verantwoordelijkheden te houden. Hoe zuur drang en dwang ook mogen zijn, free-riders zijn de ondergang van de (verzorgings-)staat.

Gefaald
Gefaald24 dec. 2019 - 8:45

Slachtofferschap is een onuitputtelijke bron van artikelen.

3 Reacties
LaBou
LaBou 24 dec. 2019 - 11:30

Verwijten van slachtofferscap is een fantastisch middel om iedere discussie af te kappen en op de handen te blijven zitten.

Ganneke
Ganneke24 dec. 2019 - 17:22

Waarom zou je dingen die niet rechtvaardig zijn niet mogen aankaarten? Dat is geen slachtofferschap, maar misstanden aan het licht brengen.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:28

Mislukt is een onuitputtelijke bron van zielige uitspraken. Eigenlijk ook een beetje slachtoffer, van zijn eigen perverse brein.

de Boer2
de Boer224 dec. 2019 - 8:36

Alle partijen trekken zich niets van alleenstaande moeders aan, die deugen niet, zegt mevrouw Meulenbelt. Behalve dan de partij waarvoor ik ooit senator was. De vraag is of dat inderdaad zo is. Onderzoeksjournalisten, gooit uw sjerpen neer en rept u aan de arbeid.

2 Reacties
OlavM
OlavM24 dec. 2019 - 23:47

@ de Boer: [Behalve dan de partij waarvoor ik ooit senator was.] O ja? Interessant! Waar staat dat dan? Misschien moet je eerst zelf wat onderzoek doen? (Anja Meulenbet is al lang geleden uit de SP gestapt, ter informatie).

OlavM
OlavM25 dec. 2019 - 0:05

Meulenbelt, natuurlijk.

frankie48
frankie4824 dec. 2019 - 8:29

Ook binnen sociale vraagstukken zoals armoede in zijn algemeenheid, is het heel goed mogelijk om te wijzen op de verschillen die aan basis liggen van het specifieke probleem, en dat betekend niet dat de aandachtsvrager geen oog zou hebben voor mensen die in dezelfde omstandigheden verkeren, maar waarschijnlijk andere oorzakelijke verbanden voor aan te voeren kunnen zijn!

Fred Lepelaar
Fred Lepelaar24 dec. 2019 - 7:27

Wat ik me afvraag bij dit soort stukjes; Wat is de verhouding. 600.000 op de hoeveel? En waar bestaad die hroep uit? Hoeveel van de alleenstaange moeders leeft in armoede. Wat is hun achtergrond, opleiding, CV etc . Niet om het te bagatelliseren maar om het goed te begrijpen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2019 - 14:01

Zoeken in CBS e.a. statistieken kan u helpen.

Andy JPL
Andy JPL24 dec. 2019 - 6:16

Een fulltime baan is dus het toppunt van vrouwen emancipatie? En als je er nu eens voor kiest om dat niet te willen als vrouw? Mag dat dan of moet die dan gewoon door de strot van een vrouw worden geduwd. Dat er een soort politie komt die vrouwen tijdens normale werktijden uit de huizen rukt om toch maar full-time te gaan werken? Zo achterlijk om full-time banen te koppelen aan deze emancipatie. Ik geloof dat wij in veel zaken voorop lopen met vrouwen emancipatie. Vrouwen hebben hier een keuze om part-time te werken, om aan die wens van de vrouwen in Nederland te voldoen is zelfs een hele industrie gebouwd. Verder moeten we ook iets verder gaan kijken dan alleen maar naar het alleenstaand zijn van vrouwen. Bewuste keuze? Zoals BOM? Misschien had ze dan wel na moeten denken voordat ze kinderen nam, want die kosten geld. Je man verlaten omdat het witte paard toch iets minder wit blijkt te zijn? Of zijn het wel serieuze redenen? Probleem is dat we in Nederland nogal gewent zijn om en en en te hebben en niet hoeven na te denken over de consequenties, want wat we ook doen, daar is wel een vangnet voor.

1 Reactie
Ganneke
Ganneke24 dec. 2019 - 17:30

"Vrouwen hebben hier een keuze om part-time te werken, " Die keuze hebben ze en de andere keuze alleen maar thuis zitten en zorgen voor vent en kroost. De keuze: volwaardige eersteklas burger met een normaal salaris krijgen ze niet of nauwelijks, ook al zijn ze hoogopgeleid, ook al willen ze hard werken. Ze worden van alle kanten tegengewerkt. Als al die barrières weg zouden gaan, zouden vrouwen geemancipeerd worden in Nederland. Een eersterangsburger met evenveel geld als jij. Dat vinden veel mensen wel heel erg eng in Nederland. Daarom werken ze het zo hard tegen. "Je man verlaten omdat het witte paard toch iets minder wit blijkt te zijn? Of zijn het wel serieuze redenen?" Moet je gedwongen worden te blijven bij een man die zich heeft laten gaan en lelijk en alcoholist is geworden? Dat mag een vrouw toch zelf weten, zonder keihard gestraft te worden met de armoedeval?

TigressApril
TigressApril24 dec. 2019 - 4:33

Een moeder/vader die liever zelf voor zijn/haar kind wil zorgen dan loonslaaf zijn die zijn kind als een object dumpt op de na-schoolseopvang moet dat kunnen doen. Een basis inkomen maakt dit allemaal mogelijk Andrew Yang gaf aan dat het een bedankje is voor de ouder die hun kinderen zelf opvoeden, hun inspanning doet ertoe ook al word er niet voor betaald.

Miss Piggy
Miss Piggy24 dec. 2019 - 0:04

Zoals anderen ook hebben aangegeven, ik mis de vaders in dit verhaal. Of vader figuur. Enerzijds zijn er vaders die te labbekakkig zijn om er voor hun kinderen te zijn. Heb vrienden die een dergelijke vader hebben/hadden. Maar er zijn ook vele vaders die, ondanks een omgangsregeling, geen toegang krijgen tot hun kinderen. Veelal door wraakzuchtige moeders.

Leeuwenhart2
Leeuwenhart223 dec. 2019 - 23:15

Feminisme is alleenstaande moeders niet vergeten, ze heeft ze gecreëerd. Het beeld van de zielige moeder die alleen met haar kinderen wordt achtergelaten door vader, die er met het groene blaadje vandoor is gegaan, wordt graag in stand gehouden, maar is allang geen realiteit meer. 75% van de scheidingen wordt door vrouwen aangevraagd. Nee, feminisme is de kinderen vergeten. Een vrouw moet aan zichzelf denken. Feminisme heeft vrouwen wijsgemaakt dat het gras aan de kant van de mannen groener is en dat moederschap een oneerlijke last is, die vrouwen al het moois in de wereld laat missen. MariaMaria zegt: kinderen in de opvang en de vrouw carrière maken en financieel onafhankelijk worden. Dat zou in de jaren zeventig toch alleen door de grootst mogelijke kapitalistische egoïst gezegd kunnen worden? Kijk eens naar de statistieken en zie hoeveel meer kinderen uit 1-ouder gezinnen slechter presteren op school, in de criminaliteit verzeilt raken, verslaafd raken, dakloos raken, depressief raken en zelfmoord plegen. We horen allemaal gelijke rechten te hebben, dat spreekt voor zich. Maar het wordt tijd dat vrouwen zich gaan verdiepen in het leven en zich gaan realiseren dat zij een ander pad te bewandelen hebben dan mannen en dat kinderen krijgen en groot mogen brengen het belangrijkste, het moeilijkste en het allermooiste is dat je in je leven mag meemaken.

12 Reacties
Tom7
Tom724 dec. 2019 - 10:34

@Leeuwenhart "We horen allemaal gelijke rechten te hebben, dat spreekt voor zich. Maar het wordt tijd dat vrouwen zich gaan verdiepen in het leven en zich gaan realiseren dat zij een ander pad te bewandelen hebben dan mannen en dat kinderen krijgen en groot mogen brengen het belangrijkste, het moeilijkste en het allermooiste is dat je in je leven mag meemaken." Dat heet vervreemding, de banken waren en zijn de grootste winnaars, en helaas te veel kinderen de grootste verliezers. Diverse propaganda poppen worden er voor uit de kast getrokken, varierend van Sylvie Meis tot Neelie Smit-Kroes, ze representeren een wereld waar de oppervlakkigheid van de buitenkant of het geld regeert. Ze representeren ook een ziek mensbeeld (ikke ikke), waarvan we de gevolgen dagelijks in de nieuwsbladen terug kunnen lezen

erikbos
erikbos24 dec. 2019 - 12:15

@Tom "Maar het wordt tijd dat vrouwen zich gaan verdiepen in het leven en zich gaan realiseren dat zij een ander pad te bewandelen hebben dan mannen" Afgezien van de zwangerschap kunnen vrouwen exact hetzelfde pad bewandelen als mannen. "kinderen krijgen en groot mogen brengen het belangrijkste, het moeilijkste en het allermooiste is dat je in je leven mag meemaken" Dat is erg persoonlijk of dat het allermooiste is, maar dat geldt dus ook voor mannen. Een kind krijgen doe je samen dus ook het opvoeden e.d. Maar goed dat mag een ieder voor zichzelf bepalen. Maar het is niet per definitie dat deze taken op de schouders van de vrouw terecht horen te komen.

Tom7
Tom724 dec. 2019 - 15:10

@Erik Bos Beste Erik, ik gun een ieder zijn vrijheid om zich te ontwikkelingen en te doen waar hij of zij zich gelukkig bij voelt, mits diegene zijn of haar verantwoording tot die ander in acht probeert te nemen. Maar in opgelegde maakbaarheid (vervreemding ) geloof ik niet, integendeel ik veroordeel het, het opleggen is denk ik ook een gebrek aan verantwoordelijk tot die ander, het verstoort de (natuurlijke) balans en beperkt juist de vrijheid om als individu dicht bij jezelf te blijven. Het probleem van heden ten dage is dat bijna elk onderwerp gepolariseerd wordt. U doet dat nu ook weer en dat is jammer, zeker in een tijd waar een open mind hard nodig is, en vandaar uit te handelen om nog erger als dan al het dagelijkse bloed in de straten te voorkomen.

DaanOuwens
DaanOuwens24 dec. 2019 - 18:11

@Leeuwenhart/Tom Jullie gaan allebei, volgens mij, met je teksten op een verschrikkelijke manier de fout in. Uiteraard mag iedereen hoe bizar dan ook zijn mening hebben. Dus denken dat de vrouw vanwege allerlei goddelijke of natuurlijke overwegingen thuis bij het aanrecht hoort mag gewoon. Dat jullie eigen vrouwelijke partner ook geen loopbaan mag hebben vind ik ook prima trouwens. Maar je gaat te ver als je je eigen opvattingen als zinnige leidraad presenteert voor anderen. Je moet wel de beperktheid en de manco's van je eigen opvattingen in beeld houden.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:25

Ook grappig dat Tom hier nu het geven van een toch vrij genuanceerde mening, zonder onvertogen woord door Eric, ook al polarisatie noemt. Wat een sneeuwvlokjes waren hier toch rond. Nou ja, toch een soort van witte kerst ????

OlavM
OlavM24 dec. 2019 - 23:37

@ Leeuwenhart: [75% van de scheidingen wordt door vrouwen aangevraagd.] Als dit al zou kloppen -want je "vergeet"gemakshalve de gemeenschappelijke verzoeken om echtscheiding- zegt dat nog niets over de oorzaken ervan. Een daarvan is nog steeds soms de "vader, die er met het groene blaadje vandoor is gegaan". Overigens doen moeders dat ook wel eens. [Nee, feminisme is de kinderen vergeten] Het onderhavige artikel logenstraft deze loze bewering onmiddellijk. Echtscheiding c.q. verbreking van de samenleving betekent zeker niet dat kinderen het daarmee per definitie moeilijker krijgen in hun leven dan andere. Veel hangt af hoe de ouders na het uiteengaan met elkaar en de kinderen blijven omgaan. [Maar het wordt tijd dat vrouwen zich gaan verdiepen in het leven en zich gaan realiseren dat zij een ander pad te bewandelen hebben dan mannen en dat kinderen krijgen en groot mogen brengen het belangrijkste, het moeilijkste en het allermooiste is dat je in je leven mag meemaken. ] Tjonge, deze 19e-eeuwse dominee weet het kennelijk beter dan vrouwen zelf. En "dat kinderen krijgen en groot mogen brengen het belangrijkste, het moeilijkste en het allermooiste is dat je in je leven mag meemaken" zou ook wat meer bewust moeten worden bij veel mannen.

Satya
Satya25 dec. 2019 - 0:54

Leeuwenhart/Tom Misschien kunnen jullie een boek schrijven waarin een man uitlegd hoe de vrouw zich dient gedragen en wat haar nut is. Een hoofdstuk waaruit blijkt hoe de moderne Eva's (Sylvie en Nelie)door hun stoute gedrag de ondergang van de mensheid hebben ingeleid. Als straf voor hun zondig gedrag kleding voorschriften bedenken, een grauw kleed waarin dit zondig wezen, de vrouw kan worden verstopt. Om te voorkomen dat ze enige lust voelt zodat ze makkelijk te onderdrukken valt zijn er zelfs ingrepen te bedenken. Ik ben de feministes dankbaar dat ik dankzij hen bevrijd ben van mannen als jullie. Ik wil bv geen kinderen maar dat zal wel niet mogen. Als ultieme ranzigheid geniet ik van sex, ik heb het gewoon voor mijn plezier. Ik wil niet dat mensen voor mij beslissen wat het mooiste is. Echte mannen doneren aan Femmes For Freedom die strijden voor de vrijheid van vrouwen. Ik heb uiteraard een beetje overdreven over besnijdenis maar ik geloof dat jullie de ideologische nakomelingen van dit soort mannen zijn. 'Feminisme is alleenstaande moeders niet vergeten, ze heeft ze gecreëerd.' Nah, dat hebben onderdrukkende mannen gedaan die hun vrouw niet als gelijke op geestelijk niveau zagen. Hoe hard het ook voor jullie zal zijn te accepteren ik ben een mens met een eigen wil en wereldbeeld.

Tom7
Tom725 dec. 2019 - 9:04

@Lieve reaguurders Heb jullie reacties en die van Erik nog één een keertje doorgelezen, en zie inderdaad dat het probleem wat door Leeuwenhart beschreven wordt en waar ik op antwoord,behalve door Olaf (maar die blijft haken in de jaren 70 -tig groef) totaal gemist wordt. En toch is het probleem groot, als we de overvolle jeugdzorg, zwerfkinderen, kinderporno, jeugdprostitutie en kindersteekpartijen dagelijks terug lezen in de nieuwsbladen. Nu kan je daarvan wegkijken en het over van alles en nog wat hebben, maar tegelijk geeft het aan dat de gedachte wereld ehh ietwat gesloten is, daarom ook mijn verzoek "open your mind". Probeer een beetje liefde en aandacht te geven aan de wereld om je heen, want echt die is groter dan je NV "Ik", en fijne kerstdagen, en speciaal voor Karingin een beetje vrede in het weelderige en lommerijke Amsterdam Zuid Oost. ;) (PS heb overigens bewondering voor Meulenbelt, ze heeft tenminste de handschoen opgepakt, en is de strijd weer aangegaan voor een betere samenleving, wanneer ze schrijnende problemen ziet)

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland25 dec. 2019 - 16:44

Maximale bedragen kindgebonden budget per maand 1 kind € 97,17 2 kinderen € 179,58 3 kinderen € 203,92 4 kinderen of meer € 24,33 extra per kind https://www.nibud.nl/consumenten/kindgebonden-budget/

Karingin
Karingin25 dec. 2019 - 17:59

"En toch is het probleem groot, als we de overvolle jeugdzorg, zwerfkinderen, kinderporno, jeugdprostitutie en kindersteekpartijen dagelijks terug lezen in de nieuwsbladen." En wat is daar de oorzaak van? Feminisme? Eenoudergezinnen? Nee, het is de afbraak van vele sociale voorzieningen. Het is doorgeslagen individualisme, de participatiemaatschappij, én de vaak door afwezigheid schitterende vaders. En ook het idee van veel mannen dat ze over het lichaam van een vrouw (of meisje, of jongetje) mogen beschikken. Het is volslagen onzin om te stellen dat "vrouwen een ander pad te bewandelen hebben dan mannen", en helemaal om daarbij te vermelden dat men heus wel gelijke rechten heeft. Dat is een tegenstrijdigheid. Gelukkig is er een kentering gaande, zijn er ook veel mannen die zorgtaken op zich nemen en zich er niet voor schamen om huisman te worden of parttime te werken. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, tot het moment dat zorg voor het gezin als een volwaardige taak wordt gezien, die zowel door mannen als vrouwen wordt ingevuld, en dat er ook waardering en ondersteuning vanuit de samenleving komt voor mensen die dat alleen moeten doen.

Leeuwenhart2
Leeuwenhart226 dec. 2019 - 0:09

Grappig hoe jullie altijd zo sociaal en begaan zijn, maar mensen met een andere mening met het grootste gemak gelijk in een hokje drukken. Allereerst, ik ben geen reli-fundi. Veel atheïstischer dan ik wordt het niet. Ik vind ook helemaal niet dat vrouwen achter het aanrecht horen en geen loopbaan mogen hebben. Ik maak een pleidooi voor het gezin, hoe de rolverdeling hierbinnen ook is, als basis van een gezonde samenleving. En ik ben voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen en speciale rechten voor kinderen. Voor ieder weldenkend en welvoelend mens is het vanzelfsprekend dat het belang van de kinderen het zwaarst hoort te wegen. Het feminisme heeft helemaal niks te maken met gelijke rechten, laat staan speciale rechten voor kinderen. Ze is zó gefocust op de rechten van vrouwen (hence the name), dat ze compleet voorbij gaat aan de rechten van het kind, deze totaal ondergeschikt maakt en hiermee per definitie op grove wijze schend. @satya Vrouwen zijn vrijgemaakt door anticonceptie, de wasmachine en een economie die moet blijven groeien.

OlavM
OlavM28 dec. 2019 - 18:36

@ Karingin: [En wat is daar de oorzaak van? Feminisme? Eenoudergezinnen? Nee, het is de afbraak van vele sociale voorzieningen. Het is doorgeslagen individualisme, de participatiemaatschappij, én de vaak door afwezigheid schitterende vaders.] Zo is dat, Karingin. Want: @ Tom kan wel zeggen dat ik "blijf(t) haken in de jaren 70 -tig groef" (wat dat ook precies moge betekenen), maar ik heb wel gezamenlijk co-ouderschap in praktijk gebracht in een periode waarin dat nog helemaal niet vanzelfsprekend was, terwijl het zeker ook nu nog van belang is. (Officieel moesten wij een voogd en een "toeziend" voogd door de rechter laten benoemen, omdat gezamenlijk ouderlijk gezag nog niet wettelijk bestond. Wij losten dat op door die benoeming voor onbepaalde tijd aan te laten houden door de rechter, en zijn er noioit op terug gekomen, zodat de ouderlijke macht van ons beiden nooit formeel werd opgeheven!). @ Leeuwenhart: [Het feminisme heeft helemaal niks te maken met gelijke rechten, laat staan speciale rechten voor kinderen. Ze is zó gefocust op de rechten van vrouwen (hence the name), dat ze compleet voorbij gaat aan de rechten van het kind, deze totaal ondergeschikt maakt en hiermee per definitie op grove wijze schend.] Een sterk bevooroordeelde, generaliserende stelling, die niet met bewijs onderbouwd kan worden. Mijn eigen ervaringen zijn anders, al moet ik erbij zeggen, dat het noodzakelijk is dat mannen zelf ook moeten emanciperen en hun ouderrol in samenwerking met partners serieus moeten invullen.

TinusJ
TinusJ23 dec. 2019 - 21:45

Even een berekening uit de Volkskrant aanhalen: ALLEENSTAANDE BIJSTANDSMOEDER MET TWEE KINDEREN Bijstandsuitkering: € 960,83 Huurtoeslag: € 238 Zorgtoeslag: € 78,49 Kindgebonden budget: € 406,08 Kinderopvangtoeslag: € 613,10 Kinderbijslag: € 127,76 Totaal: € 2.424,26 Goh wat zielig. Houdt net zoveel over als iemand die 60.000 per jaar verdient. Als deze moeder 100€ verdient met werken, levert ze 120€ in: belastingen, inkomensafhankelijke zvw (zorg), minder toeslagen, minder cadeautjes van de gemeente. Het probleem van dit land is de gouden toeslagenkooi. Ook bekend als zwartwerksubsidie: Alleenstaande moeder pakken daarom een schoonmaakadresje , 3000 per maand netto bij elkaar. Lekker. En recht om te zeuren op school om een gratis laptop en schoolreisjes. Op Facebook heerlijk klagen omdat je 385€ eigen risico moet bijdragen aan de 100mld zorg. Tsja... Ondertussen maar bezuinigen op docenten en de zorg omdat 5 miljoen van de 12 miljoen volwassenen hun hand ophouden (bron: CBS). Daarom ben voor een basisinkomen: iedereen een bijstand, alle toeslagen en aftrekposten weg, kinderopvang regelen door de staat (net als school). Moet je kijken hoe snel de bijstand moeder dan ineens wel kunnen werken...

20 Reacties
Krek
Krek24 dec. 2019 - 10:20

Mijn empathie heeft ook wel een knak gekregen toen ik las dat de meneer die riep "mijn leven is kapot" bijna een ton aan toeslagen moest terugbetalen. Omgerekend kwam dat op bijna een netto modaal maandsalaris alleen al aan kinderopvangtoeslag wat die beste man dus elke maand ontving. Ik vind uiteraard dat mensen in staat gesteld moeten worden om te werken, maar als de kinderopvangtoeslag meer bedraagt dan het verdiende salaris, dan vraag ik me af of dat wel echt handig is. Tenminste, ik neem maar aan dat die man minder dan modaal verdiende... anders snap ik niet hoe iemand zo'n hoge toeslag kan krijgen

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker24 dec. 2019 - 10:28

Beste TinusJ, Een opmerking bij je berekening. Dat de bedragen die je noemt kloppen, geloof ik best. Toch is er een kleine maar. Die kinderopvangtoeslag krijg je alleen als je je kind naar de opvang doet omdat je werkt, studeert of volgt een traject om werk te vinden. Of u volgt verplicht een inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling. Als je er niet aan voldoet, krijg je dat bedrag niet. Voldoe je er als bijstandsmoeder wel aan omdat je een traject naar werk volgt dan heb je zelf niets aan die toeslag omdat je daarvan de kosten van de opvang moet betalen. Die persoon met € 60.000 inkomen heeft trouwens ook recht op kinderopvang toeslag. Zo'n € 136 per maand. Dan de huurtoeslag. Die krijg je omdat je in een huurhuis woont waarvan de huur veel te hoog is voor je inkomen. Als we uitgaan van een gemiddelde een- of tweepersoonshuishouden woning dan betaal je z'n € 600 aan huur. Dat is bijna 2/3 van je netto uitkering. Die toeslag ben je kwijt om de huur te kunnen betalen. Dan de kinderbijslag. Die krijgt de persoon met een inkomen van € 60.000 ook. Om de zaak te kunnen vergelijken moeten we wel appels met appels vergelijken. Uw pleidooi voor het basisinkomen en (gratis) opvang door de staat steun ik trouwens van harte.

Cruise
Cruise24 dec. 2019 - 10:37

@TinusJ: ik zou die kinderopvangtoeslag niet meerekenen want als je thuiszit en voor de kinderen zorgt dan heb je hier geen recht op. Wel vergeet je vakantiegeld, ongeveer € 50,- per maand die eind mei x 12 wordt uitgekeerd. Daarnaast is er na minstens drie jaar op minimum te hebben gezeten ( meestal in uitkering) jaarlijks recht op een bedrag van ongeveer € 400,- individuele inkomenstoeslag ( kan wat verschillen per gemeente). Het komt er op neer dat als je geen grote schulden hebt, want dan ziet plaatje er anders uit met beslag van maximaal € 60,- per maand op uitkering en geen vakantiegeld , er best ook als alleenstaand ouder op minimum valt rond te komen als je tenminste geen gat in je hand hebt en verstandig met geld omgaat ( reclamefolders meerder supermarkten lezen, kringloopwinkel bezoeken) !

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 dec. 2019 - 12:27

Nee klopt niet . Er zitten maandbedragen , jaarbedragen en kwartaalbedragen doorelkaar. Daarbij kun je een huurtoeslag als inkomsten gaan rekenen maar de realiteit is dat de moeder een bedrag aan huur moet BETALEN van die huurtoeslag ziet ze natuurlijk helemaal niets . Bovendien is dat bedrag variabel afhankelijk van het totale huurbedrag. Net als zorgtoeslag waarbij het er gewoon op neerkomt dat er betaald wordt voor de zorg en eventueel eigen risico dat zeer hoog is. En zo kan ik nog wel even doorgaan . Deze reactie is een schaamteloze poging de boel te belazeren. BAH! .

Eigenwijs2
Eigenwijs224 dec. 2019 - 14:51

Griezel snapt het niet. Door de armoedeval loont het niet om als werkeloze moeder met 2 of meer kinderen werk te zoeken. Door te werken wordt het recht op toeslagen verspeeld. Bijstand, kindertoeslagen, huurtoeslag zorgen ervoor dat de alleenstaande moeder maandelijks netto zo’n 2000 euro te besteden heeft. Meer dan een doorsnee politieagent of bouwvakker. En die 2000 euro is conservatief ingeschat. Met 4 kinderen loopt het tot 2600 euro netto op. Google eens op 'armoedeval '. De Volkskrant heeft dit fenomeen destijds grondig onderzocht. Nederland is het meest fantastische land om als werkloze alleenstaande moeder goudgerand te leven. Tel uw zegeningen,

erikbos
erikbos24 dec. 2019 - 15:13

@Griezel in post-gezellig Nederland "Er zitten maandbedragen , jaarbedragen en kwartaalbedragen doorelkaar." Nee dat is niet zo dit zijn allemaal maandbedragen, makkelijk te controleren door bij de belastingdienst, even een proefberekening te doen. "bedrag aan huur moet BETALEN van die huurtoeslag ziet ze natuurlijk helemaal niets ." Wat een onzin, natuurlijk ziet ze daarvan iets namelijk dat ze in een huis kan wonen wat zonder die huurtoeslag misschien niet mogelijk was. " Net als zorgtoeslag waarbij het er gewoon op neerkomt dat er betaald wordt voor de zorg en eventueel eigen risico dat zeer hoog is" De zorgtoeslag voor de minima zorgt ervoor dat je compleet verzekerd bent en op maandbasis maximaal 30 euro kwijt bent aan eigen risico. "Deze reactie is een schaamteloze poging de boel te belazer" Uw reactie is gebaseerd op onwetendheid. Of toon anders aan waar de cijfers uit het volkskrant artikel niet kloppen.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal24 dec. 2019 - 16:25

Buiten de kinderopvangtoeslag, die natuurlijk niet geldt als je een Bijstandsuitkering ontvangt, klopt de berekening van Tinus wel. Je kunt het zelf ook berekenen op: https://berekenuwrecht.nibud.nl/#/panel/0 Riant inkomen is natuurlijk overdreven. Maar je kunt van deze bedragen goed rondkomen.

LaBou
LaBou 24 dec. 2019 - 17:44

Eigenwijs, TinusJ en Krek: waarom werken jullie eigenlijk nog. Gewoon zorgen voor een uitkering, een paar kinderen erbij nemen in combinatie met nog wat zaken die toeslagen opleveren en je hebt een leven als een luis op een zeer hoofd.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 dec. 2019 - 18:02

ALLEENSTAANDE BIJSTANDSMOEDER MET TWEE KINDEREN [Bijstandsuitkering: € 960,83] maandelijks [Huurtoeslag: € 238] maandelijks maar dit bedrag is variabel ik vermoedt dat men hier de maximale toeslag expres heeft neergeplempt [Zorgtoeslag: € 78,49] is ingevoerd om de allerarmsten nog een beetje tegemoet te komen de zorgkosten zijn natuurlijk vele malen meer dan dat vooral wanneer het eigen risico er een rol in speelt [Kindgebonden budget: € 406,08] dit is ongeveer 80 euro per maand dus dit bedrag zal het jaarbedrag zijn [Kinderopvangtoeslag: € 613,10] dit is geheel variabel afhankelijk van leeftijd van het kind en het aantal dagen opvang, ook verschilt dit per gemeente dus lijkt me een willekeurig gekozen getal [Kinderbijslag: € 127,76] wordt per kwartaal betaald dus zou ik schatten dat dit een maandbedrag is Hier zit dus al een een fout in om het jaarbedrag kindgebonden budget als maandbedrag neer te zetten. Ook de kinderopvangtoeslag is verzonnen soms krijg je zelfs meer maar ook kan het zijn dat er geen gebruik van gemaakt wordt omdat er een bedrag zelf betaald moet worden dat mogelijk niet betaald kan worden. Huur en zorgtoeslagen laten we eerlijk zijn vroeger waren de kosten van huur en zorg aanzienlijk lager en heeft men die toeslagen ingesteld omdat ze extreme verhogen doorvoerden die de allerarmsten botweg niet konden betalen. Dat geld stroomt dus tegenwoordig naar de zakken van particuliere ondernemingen.

MountEverest
MountEverest24 dec. 2019 - 20:18

@Krek "Mijn empathie heeft ook wel een knak gekregen toen ik las dat de meneer die riep “mijn leven is kapot” bijna een ton aan toeslagen moest terugbetalen. Omgerekend kwam dat op bijna een netto modaal maandsalaris alleen al aan kinderopvangtoeslag wat die beste man dus elke maand ontving. Als de dossiers gecheckt wordt, zal blijken dat 70 a 80 % van de terugvorderingen terecht is. De rest kan van dit geld makkelijk schadeloos gesteld worden.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:15

Jullie vergeten voor het gemak het boete-op-boete-systeem van de overheid. En ik heb net even een proefberekening gedaan bij de Belastingdienst voor 3 kinderen in de dagopvang voor het maximum van 230 uur. Daar komt een bedrag uit van 3.243 per maand (op basis van kinderopvang van 5 euro per uur, wat niet het maximale is). Dat is 38.916 euro per jaar. Na 2 jaar zit je dus al bijna aan een ton, met boetes erbij ben je er zo. Misschien eerst even zelf graven voor je met je oordeel komt. En waar ME die aanname van 80% terechte invorderingen op baseert, is me een compleet raadsel. De Belastingdienst heeft bewezen zonder enige vorm van bewijs, op basis van hele vage vermoedens, talloze mensen in het ongeluk gestort. Ik denk eerder dat het andersom is en dat hooguit 20% terecht zal blijken te zijn.

Karingin
Karingin24 dec. 2019 - 23:20

Overigens, ik had hier een inkomen van 30.000 per jaar gehanteerd. Bij een inkomen van 50.000 is het 930 per maand per kind en kom je dus op 2790 per maand uit. Dan zit je met 3 jaar ook aan een ton.

Krek
Krek25 dec. 2019 - 4:06

"Eigenwijs, TinusJ en Krek: waarom werken jullie eigenlijk nog. Gewoon zorgen voor een uitkering, een paar kinderen erbij nemen in combinatie met nog wat zaken die toeslagen opleveren en je hebt een leven als een luis op een zeer hoofd." Geachte Labou, Zo zit Krek niet in elkaar.

Krek
Krek25 dec. 2019 - 4:11

Geachte MountEverest, Ik ben wel benieuwd of we ooit te horen krijgen welk percentage terecht teruggevorderd was. Ik zou de cijfers graag zijn. Verder blijf ik de bedragen die uitgekeerd worden aan kinderopvangtoeslag exorbitant hoog vinden.

Krek
Krek25 dec. 2019 - 4:20

zijn = zien

erikbos
erikbos25 dec. 2019 - 7:55

@Griezel in post-gezellig Nederland Informeer jezelf nu eerst even op de site van de belastingdienst want je roept wederom dingen die niet kloppen. "[Huurtoeslag: € 238] maandelijks maar dit bedrag is variabel ik vermoedt dat men hier de maximale toeslag expres heeft neergeplempt" Dat bedrag is afhankelijk van je inkomen en de huur die je betaalt en de maximale huurtoeslag voor een alleenstaande is 354 euro dus nee hier wordt niet het maximale bedrag gebruikt. "[Kindgebonden budget: € 406,08] dit is ongeveer 80 euro per maand dus dit bedrag zal het jaarbedrag zijn" Nee dit is wel degelijk een maandbedrag, voor 2 kimderen is dat 2155 euro op jaarbasis en voor alleenstaande ouders geldt in 2019 een verhoging van maximaal €3139 extra, dit bedrag is afhankelijk van het inkomen. Dus in het genoemede voorbeeld is dat 5.400 euro op jaarbasis.

José
José25 dec. 2019 - 13:24

Dat een bijstandsmoeder evenveel overhoudt als iemand die 60.000 euro verdient, is groteske onzin. Hier de fact-check: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/krijgt-een-bijstandsmoeder-echt-2-300-euro-per-maand~beea17aa/

Luneau
Luneau25 dec. 2019 - 13:30

Mag ik er even op wijzen (als ervaringsdeskundige): Ik heb in de bijstand gezeten en die kinderopvangtoeslag heb je geen recht op, tenzij je werkt of opleiding volgt. Verder zal die bijstandsmoeder er zeker op vooruit gaan als ze gaat werken én de toeslagen en dergelijke behouden. Een bijstandsmoeder zal nl zelden vanuit de bijstand een baan voor 60.000 euro krijgen. Maximaal 20.000 is veel realistischer (netto 1100 per maand). Bij dat bedrag heeft ze nog gewoon recht op alle maximale toeslagen. Werken loont zeker voor een bijstandsmoeder, want in de bijstand betaal je geen belasting en heb je dus geen jaarlijkse belastingteruggave. Werkenden hebben dat wel.

Eigenwijs2
Eigenwijs225 dec. 2019 - 13:38

@griezel. Kindgebonden budget: € 406,08 is de maandtoelage voor 2 kinderen. Dit loopt flink op met toename van het aantal kinderen. Ďe huurtoelage uit het Volkskrant voorbeeld is zeker niet hoog gekozen. Leest u zich eerst even in voordat u huilie huilie doet. Ik zou eens beginnen te googlen op 'armoedeval'. U zult dan begrijpen dat alleenstaande moeders beter thuis kunnen zitten zonder baas boven zich. Ook geen last van arbeidskosten (kleding) of duur vervoer. Nederland is wereldwijd gezien het meest fantastische land om als alleenstaande moeder financieel de maand door te komen.

Karingin
Karingin25 dec. 2019 - 17:43

Niet te geloven, kom ik met een uitgebreid rekensommetje dat uitlegt hoe iemand tot een ton schuld kan hebben bij de Belastingdienst, gaat niemand, zelfs de geknakte Krek niet, erop in. Waarmee is aangetoond dat de onderbuik belangrijker is dan de feiten.

Kaas2
Kaas223 dec. 2019 - 21:30

"Moederschap lijkt een privéhobby, en wie daarnaast niet ook nog een volle baan aankan had dan maar geen kinderen moeten krijgen." Moederschap of vaderschap is een eigen keuze, een keuze die je niet zou moeten maken als je je kinderen niet fatsoenlijk kunt onderhouden. Je zult zelf van te voren moeten kijken op welke manier je voldoende geld gaat verdienen. Bovendien betaald de maatschappij al mee aan de kosten van een kind door middel van kinderbijslag een hogere uitkering voor ouders en zelfs een vergoeding voor de kinderopvang. Het lijkt me dat dat voldoende is.

Peter Romijn
Peter Romijn23 dec. 2019 - 20:40

De supermom van het jaar is tv persoonlijkheid, kapster en dartende alleenstaande moeder Fallon Sherrock. Die werpt zich uit de armoede, mede dankzij een geweldig charisma en goed zakelijk inzicht. Of is u iets ontgaan?

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 dec. 2019 - 22:46

Ja je moet zakelijk inzicht hebben, goed kunnen boekhouden, goed kunnen communiceren. Er Komt nogal wat bij kijken hè?!

Luneau
Luneau24 dec. 2019 - 0:17

Ze is al zeker 4 jaar geen mobiele kapster meer, sinds ze sponsors heeft die haar in staat stellen zich fulltime op het darten te richten. Trainen doet ze overigens vooral als haar zoon slaapt. En ze heeft veel hulp van familie als ze naar wedstrijden moet. Aangezien niet iedereen het in zich heeft om professioneel darter te worden (met bijbehorende sponsor- en prijzengeld) of de werktijden kan aanpassen aan het slaapschema van haar kind, lijkt me dit niet heel representatief voor iedere vrouw. Wel ontzettend knap wat ze heeft bereikt, vooral gezien haar ziekte. http://www.zwasports.com/news/top-ladies-darts-star-fallon-sherrock-signs-with-modus-zwa/

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland23 dec. 2019 - 20:23

Waarom Moeders? Alleenstaande vaders dan? Of vaders die naast hun kind ook nog hun zieke vrouw verzorgen?

9 Reacties
dickser
dickser23 dec. 2019 - 20:44

Toen ik 20 jaar geleden na een kort ziektebed van mijn vrouw alleen kwam te staan met 2 peutertjes heb ik flink moeten inleveren, mede door de hulp van ouders, schoonouders en werkgever kon ik blijven werken, in die tijd was er nog geen toeslag voor de kinderopvang. Niet iedereen zal in staat zijn om te gaan werken, maar met alle opvangtoeslagen e.d. En alle openstaande vacatures moeten er toch voor veel mensen een opening zijn om zichzelf uit de armoede te werken, niet altijd meteen gaan roepen dat de samenleving het maar moet oplossen.

Jorah
Jorah23 dec. 2019 - 20:46

Sowieso kan je je ernstig afvragen waarom de voogdij in vrijwel alle gevallen automatisch naar de moeder gaat (en de vader nog maar een kleine bijrol toebedeeld krijgt). Dat past in deze tijd van gelijkwaardigheid echt niet meer.

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 dec. 2019 - 20:48

Je doet mij aan mijn vader denken. Kwam 's avonds thuis uit zijn werk en wist dan ook nog voor ons vieren eten op tafel te brengen. 's Morgens 7 uur weer met de bus mee. Als kind let je daar niet zo op maar terug denkend moet je bewondering hebben voor de man. Uiteraard heb ik ook bewondering voor mijn door reuma geteisterde moeder. We leven nu in andere tijden maar inderdaad ook vaders met kinderen dienen niet vergeten te worden, ook niet door Anja.

Tom7
Tom723 dec. 2019 - 20:59

@GIPGN "Waarom moeders?" Hoewel ik het met de opinie eens ben, heb je zeker een punt, vermoed dat die verhalen van alleenstaande vaders nog moeizamer op de voorgrond komen. Werk aan de winkel voor de Emancipatie beweging lijkt me. Daarnaast zou het ook goed zijn, als er gerichte steun voor mensen zou komen, die alleen zijn komen te staan omdat de (voormalige) partner is overleden, en de kinderen nog niet zelfstandig zijn. Ik kan je verzekeren, daar geen adequate (overheids) voorziening voor is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 dec. 2019 - 3:20

20 jaar geleden is niet nu. Moet je eens kijken hoeveel hulp je gehad hebt, niet iedereen heeft die hulp.

Ch0k3r
Ch0k3r24 dec. 2019 - 8:55

@Griezel Inderdaad. Je kan niet aan de ene kant blèren over inclusiviteit en gelijkheid om je vervolgens alleen op één geslacht te focussen bij zoiets algemeens als ouderschap. In welk jaar leven we? 1970?

OlavM
OlavM24 dec. 2019 - 23:16

@ Jorah: [Dat past in deze tijd van gelijkwaardigheid echt niet meer.} De situatie is nu dan ook heel anders geregeld. Voogdij (en “toeziende” voogdij) na echtscheiding bestaat al lang niet meer. Het gaat om ouderlijk gezag, waarbij het uitgangspunt is, dat beide ouders dat behouden. Alleen als dit om belangrijke redenen niet mogelijk blijkt, wordt het ouderlijk gezag aan één van de ouders toegewezen. Daarnaast is een omgangsregeling van kinderen na echtscheiding (met de ouder bij wie ze doorgaans niet verblijven) het uitgangspunt, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om die niet vast te stellen.

OlavM
OlavM25 dec. 2019 - 0:00

Aanvulling: Het kan natuurlijk ook zo woren vastgelegd, dat de kinderen min of meer de helft van de tijd bij de ene resp. de andere ouder zullen verblijven.

OlavM
OlavM25 dec. 2019 - 0:01

Herstel: worden vastgelegd.

mariamaria2
mariamaria223 dec. 2019 - 19:57

Help alleenstaande moeders met kinderopvang die betaalbaar is en zorg voor goede scholing. Daardoor zal de moeder carrière kunnen maken/ financieel onafhankelijk worden. Hiermee zal ze een voorbeeld zijn voor haar kinderen.

8 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 dec. 2019 - 22:17

De Nederlandse moederschapsideologie staat een kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang in de weg.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 dec. 2019 - 3:25

Daar ben je er niet mee. Alleenstaande moeders die nooit weg kunnen/kunnen ontspannen omdat ze geen oppas kunnen betalen hebben ook nog eens geen sociaal leven. Ook hebben ze van manlief geen enkele hulp om thuis de zaken op orde te houden. De hele dag werken en de kindereen en dan ' s avonds nog eens je huis aan kant brengen en dat alles in je eentje, 7 dagen per week, dat vergt nogal wat energie. Niet iedereen heeft oma's die wel even kunnen inspringen als het nodig is.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof24 dec. 2019 - 9:03

@mariamaria, we hebben in NL al uitstekende scholen, daar kun je je hele jeugd nagenoeg gratis gebruik van maken, dat zou toch al een startkwalificatie moeten bieden toch?

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg24 dec. 2019 - 13:14

@Minoes Kan ik van getuigen. Heb een baan als arts-assistent in Duitsland, werk 36 uur (exclusief reistijd). Dankzij mijn ervaringsjaren heb ik een salaris waarmee ik de huur in de particuliere sector, de kinderopvang en de vaste lasten kan betalen. Mijn ex weigert kinderalimentatie te betalen - iets wat helaas geen zeldzaamheid is. Ik heb gelukkig een zeer welwillende en meedenkende werkgever, die jegens mij bereid is flexibiliteit op te brengen. Komt ook omdat ik hoog gekwalificeerd ben; ik ben al medisch specialist in een aanpalend vak - ze willen me niet kwijt. Maar ondanks een situatie waarin ik eigenlijk geramd zit, heb ik geen geld voor huishoudelijke hulp, en een babysitter slechts mondjesmaat. Een netwerk opbouwen kost tijd, familie en vrienden wonen ver weg. Ik ben dus op mijzelf aangewezen, en mijn dochter ook op mij. Het zwaarst vind ik nu dat er nooit een derde is tot wie mijn kleuter zich richt; alle prikkels komen op mij af. Vijf minuten rust is er niet bij. En als ze op bed ligt, na een dag werken, begint het huishouden. Ik ben een autoritatieve ouder, overigens natuurlijk met zo haar makken. En al doe ik het op tal van vlakken echt niet "perfect", ik weet wel heel zeker dat het met het kind beter gaat dan als ik bij mijn agressieve, uitmelkende en kleinerende ex gebleven was. Ik kan me nog goed herinneren hoe huilerig en schrikachtig, hoe gestressed ze was als kleine baby toen ik nog samen was met mijn ex... en weet ook wat een stralende kleuter ze geworden is. Met kinderen in éénoudergezinnen gaat het niet per definitie slechter dan in een tweeoudergezin. Maar volgens mij weet jij heel wat van deze thematiek...

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2019 - 13:48

"Daar ben je er niet mee." dat zeg ik ook niet. Maar met goede kinderopvang kom je een heel eind.

Ganneke
Ganneke24 dec. 2019 - 17:25

"Help alleenstaande moeders met kinderopvang die betaalbaar is en zorg voor goede scholing. Daardoor zal de moeder carrière kunnen maken/ financieel onafhankelijk worden. Hiermee zal ze een voorbeeld zijn voor haar kinderen." Dat zijn goede oplossingen, mariamaria. "De Nederlandse moederschapsideologie staat een kwalitatief goede en betaalbare kinderopvang in de weg." Klopt, DanielleDefoe. De vrouw is hier in Nederland onder leiding van de Nederlandse moederschapsideologie geïndoctrineerd dat zij een zorgzaam zoogdier is: voor de man, voor de kinderen, maar niet voor zichzelf. Wij hebben het irrationele geloof hier dat de vrouw een zorgzaam zoogdier is, daarom gaat er niks verbeteren voor de vrouwen die wel hun hersenen zouden willen inzetten op het werk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 dec. 2019 - 9:48

Hanneke Kouwenberg Ik weet het!

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 dec. 2019 - 9:59

Ganneke Je kunt sommige moeders wel naar de UNI willen dirigeren maar als ze er het vermogen niet toe hebben, of anderszins de kans niet hebben gekregen, bestaan ze dan ineens niet meer? Dat geroep om scholing' aanbieden' alsof dat alles oplost is ook zo/n afdoener/agknapper. Daarnaast is dat geen oplossing voor alles zoals je boven leest. Blijkbaar is het tegenwoordig heel moeilijk voor sommigen zich te verplaatsen in anderen. Of is het onwil. Als alleenstaande moeder heb je het vaak zwaar, met of zonder scholing zoals je kunt lezen. Misschien kun je mensen ook eens serieus nemen. Prettige kerstdagen.,

Jorah
Jorah23 dec. 2019 - 19:57

Volgens mij bekommeren heel veel politieke partijen, van links tot rechts en van conservatief tot progressief, zich om alleenstaande moeders. Gelukkig wel en gelukkig zijn er heel veel regelingen om deze alleenstaande moeders te ondersteunen om alles rond te brijen. Dat feminisme is vergeten kan ik me wel voorstellen. Vergelijk het feminisme van 2 generaties geleden eens met wat nu voor feminisme door moet gaan. Veruit de meeste vrouwen identificeren zich helemaal niet meer met het feminisme.

5 Reacties
Satya
Satya23 dec. 2019 - 21:23

'Vergelijk het feminisme van 2 generaties geleden eens met wat nu voor feminisme door moet gaan. ' Vertel?

Luneau
Luneau23 dec. 2019 - 23:31

Hoe bekommeren de politieke partijen (en dan vooral die in de regering zich om mij, als alleenstaande moeder? En welke regelingen zijn er dan specifiek voor alleenstaande moeders? (afgezien van de 300 euro/maand extra kindgebonden budget) Uw opmerking over het feminisme kan ik niet echt plaatsen. Heeft u cijfers ter onderbouwing? En wat is er anders aan het feminisme toen en nu?

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 dec. 2019 - 3:31

Jorah, Je hebt je er niet eens in verdiept anders zou je zo niet praten. Er bekommeren zich in die mate partijen zodanig mee, dat alleenstaande moeders juist al jaar in jaar uit gekort worden via allerlei belastingmaatregelen al jaren continue het kind van de rekening zijn.

Jorah
Jorah24 dec. 2019 - 11:52

@Luneau, als tip geef ik je mee eens langs het loket van de gemeente te gaan voor het inwinnen van informatie. Ik weet dat toen ik nog voor de klas stond veel alleenstaande moeders door de gemeente (en ja, dat is ook dankzij de hulp van politieke partijen) goed geholpen konden worden. Zeker met een laag inkomen is er veel te regelen. Succes.

Luneau
Luneau25 dec. 2019 - 13:37

Jorah, Ik ken mijn weg bij de gemeente. Dit zijn echter geen regelingen specifiek voor alleenstaande moeders, maar regelingen voor iedereen met een laag inkomen. Dus nogmaals de vraag: welke regelingen zijn er specifiek voor alleenstaande moeders? Wat wordt er specifiek voor alleenstaande moeders gedaan? Verder negeer je meerdere vragen over je "feminisme" opmerking.

Sam V
Sam V23 dec. 2019 - 19:43

Frappant is dat het laagste aantal arme kinderen in Staphorst woont. Nu zal religie niet de beste remedie zijn. Een stabiel gezinsleven ongetwijfeld wel. De beste oplossing is een goed gezinsbeleid. Niets mis met een gezin met twee ouders.

6 Reacties
ton14024
ton1402423 dec. 2019 - 20:20

Hoe meer ouders per kind hoe beter.

MountEverest
MountEverest23 dec. 2019 - 20:31

Je hebt daar nog veel alleenverdieners met grote gezinnen. Mensen werken ontzettend hard en zijn vaak zelfstandig. Mensen helpen elkaar en ook de kerk doet veel. Daar geldt eigenlijk nog steeds dat je een dorp nodig hebt om een kind op te voeden.

MountEverest
MountEverest23 dec. 2019 - 20:32

@Sam Scherpenzeel (Gld.) heeft geloof ik jet laagste aantal bijstandsgerechtigden van Nederland (correct me if i am wrong).

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 dec. 2019 - 22:21

Een mijner voormalige studentassisten woonde in een commune van drie vrouwen, een man, en twee kindjes. De kinderen kwamen inderdaad niets te kort. De vrouwen werkten de man had een uitkering als ik me goed herinner (het is al weer wat jaartjes geleden).

LaBou
LaBou 24 dec. 2019 - 11:44

ME is bekend in Staphorst?

MountEverest
MountEverest24 dec. 2019 - 13:41

@Labou De indicators geven het aan.