Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Kinderarbeid cacao-industrie nog lang geen verleden tijd

  •  
05-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cacao300.jpg
Kinderen van 13 jaar worden nog steeds verkocht en gedwongen aan het werk gezet
Afspraken in de sector, gemaakt in 2001, om ervoor te zorgen dat kinderarbeid in 2005 verleden tijd zou zijn, zijn niet gehaald. De Amerikaanse Tulane universiteit toont in haar onderzoeksrapport dat er nog steeds kinderen uit Burkina Faso en Mali worden verkocht om in de cacaoproductie te werken. Meest schokkende uitkomst: Alle ondervraagde kinderen zijn gedwongen om, onder de ergste vormen van kinderarbeid, te werken.
Van alle voorgenomen initiatieven bereikt nog geen drie procent de cacaoboeren in Ivoorkust. Van de ondervraagde Burkinese kinderen is 75% via kinderhandelaars terechtgekomen op cacaoboerderijen. Onder Malinese kinderen ligt dat percentage op 63.
De kinderen zijn gemiddeld 13 jaar jong en kunnen zelden tot nooit naar school. Slechts 4% van de ondervraagde kinderen zegt in het onderzoek onderwijs te kunnen genieten.
Tulane concludeert dat de initiatieven genomen door de industrie een eenzijdig doel hebben. Boeren worden getraind om efficiënter te produceren en zo tot een toename van de productiviteit te komen. De arbeidsomstandigheden worden hierbij vergeten.
Hoewel een verbond van Europese vakbonden en NGO’s zich al langer inzet om de wantoestanden aan te kaarten, heeft dit nog niet geleid tot een verbetering van de werkomstandigheden. FNV Bondgenoten roept nu op tot actie. Julie Schouten, van FNV Bondgenoten, zegt in een reactie:
De resultaten van dit onderzoek verrassen ons niet. De industrie heeft helaas gefaald om een onafhankelijk verificatiemechanisme in de cacaolanden op te zetten tegen eind 2010. De ergste vormen van kinderarbeid zijn tot op vandaag nog altijd een groot probleem […] Daarom roepen wij op tot meer actie van de bedrijven, samen met een coalitie van Europese ngo’s en vakbonden. Negen jaar na de beloftes van de cacao-industrie is er nog steeds geen zichtbaar resultaat geboekt. Hoog tijd om de gemaakte beloftes waar te maken en kinderarbeid uit te bannen.
cc-foto: Everjean

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

frankie48
frankie485 okt. 2010 - 16:08

Hadden we werkelijk met ze alle gedacht dat hier een einde aan zou worden gemaakt, hebben we de armoede dan al de wereld uit geholpen. Al richten we nog 500 organisaties op die de rechten van het kind moeten garanderen, als er wereldwijd geen nee, no, non, njet, en de Chinese zeggen 'dat wil ik niet' tegen de armoede in de wereld wordt gezegd, zullen we deze kop nog wel vaker langs zien komen. Misschien dat het aankomende kabinet en dan specifiek de CDA kamerleden, als ze hun kinderen naar bed brengen, zich kunnen afvragen of de korting die op handen staat voor ontwikkelingssamenwerking nu wel zo goed zal gaan uitvallen voor deze kinderen, voor vannacht welterusten.

1 Reactie
Agricola
Agricola5 okt. 2010 - 16:08

Uit het rapport komt naar voren dat dit probleem vooral op het bord ligt van de cacaosector zelf en niet van ontwikkelingssamenwerking. Je kunt het kabinet en het CDA overal wel bij slepen, ook al is het prematuur, maar die kop blijft met een ander kabinet ook wel voorbijkomen, zoals u al opmerkt.