Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kilte binnen PVV na dood Haags raadslid'

  •  
28-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
Museumnacht 2016

© cc-foto: Patrick Rasenberg https://flic.kr/p/Nz3qKd

NRC publiceert het uitgebreide relaas van Karen Gerbrands, oud-Kamerlid voor de PVV, fractievoorzitter in de Haagse gemeenteraad en boezemvriendin van het Haagse raadslid Willie Dille die vorig jaar door zelfdoding om het leven kwam. De krant reconstrueert aan de hand van onder meer chatlogs, met daarin ook apps van Geert Wilders, de gebeurtenissen rond het drama. Er blijkt sprake van een zeer kille cultuur binnen de partij waarin veel onderling wantrouwen heerst en amper met elkaar gecommuniceerd wordt. Volgens Gerbrands wordt Wilders gechanteerd door diverse Kamerleden die dreigen naar de pers te stappen als ze niet herkiesbaar zijn. Gerbrands stapte vorig jaar december op als Kamerlid omdat ze te weinig steun kreeg na de zelfdoding van haar vriendin.
Dille, die beweerde door een groep mannen verkracht te zijn in opdracht van een afvallig PVV-Kamerlid, kampte met psychische problemen en voelde zich door de partij in de steek gelaten. Het raadslid wilde ondanks aandringen van de PVV-leider en autoriteiten geen aangifte doen. Gerbrands maakt daarop een afspraak met de PVV-leider om te zien wat er voor haar vriendin gedaan kan worden.
"In het verslag dat ze ervan maakt staat dat ze er met „een zeer onbevredigend gevoel” vandaan komt. Ze denkt: hij gelooft me niet. „Hij heeft wel tot zes keer toe gesuggereerd dat het ook wel eens niet waar kon zijn wat Willie is overkomen. Door steeds te zeggen ‘als het waar is, dan…’ Ik denk dat hij heeft getwijfeld aan haar verhaal, omdat hij Willie altijd een raar mens heeft gevonden.” Ze noemt in haar verslag ook Fleur Agema. Die toonde begrip voor de twijfels van Wilders. „Ze vond dat ik te emotioneel reageerde.”"
Agema verklaart desgevraagd tegen NRC dat ze sinds dat gesprek in onmin leeft met Gerbrands die volgens haar onterecht boos werd.
Dille plaatste een clip op Facebook waarin ze verward haar verhaal doet. Ze maakte een Whatsapp-groep aan en linkt naar de video. Wilders verliet de bewuste app-groep vrijwel direct. In NRC geeft hij als reden dat er onbekende nummers aan deelnamen.
De volgende dag openbaarde Geenstijl de clip voorzien van een commentaar waarbij vraagtekens werden gesteld bij het relaas van de in psychische nood verkerende Dille. De vrouw reageerde ontzet tegen Gerbrands.
09.56 uur, Dille: Precies zoals verwacht. Labiel PVV gekkie die wat loopt te lullen.
Gerbrands spoedde zich naar Dille en trachtte haar te kalmeren. Dat leek te lukken maar enkele uren later appte ze:
16.38 uur, Dille: Er is precies gebeurd wat ik gevreesd had… ik word weggezet als labiel en fantast. Precies dat is de reden dat ik geen aangifte heb gedaan, ondanks dat ik pogingen daartoe heb gedaan. Geen enkele steun vanuit de landelijke PVV, slechts warmte vanuit de eigen fractie, mijn vriendin Karen. Mijn gezin mag nooit de dupe worden van mijn ellende. Dat dreigt nu te gebeuren en daar trek ik de streep. Met mij is het vrije woord gestorven.
Het raadslid maakte daarop een einde aan haar leven. Gerbrands schreef later een uitvoerige klacht aan Wilders waarin zij hem verwijt geen oog te hebben gehad voor de geestelijke nood van het raadslid, noch dat hij haar te hulp kwam toen ze zo dramatisch in de publiciteit belandde. De PVV-leider stelt dat hij Dille op de dag van de zelfdoding nog heeft getracht te bereiken.
"Na het overlijden van Willie Dille kreeg Karen Gerbrands van vijf PVV-Tweede Kamerleden een berichtje. De andere vijftien PVV-parlementariërs, van wie er een paar nauw met Dille hebben samengewerkt, stuurden niets. Het laat volgens Gerbrands zien dat de partij „als los zand aan elkaar hangt”."
In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte te hebben om er over te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl.
Journalisten van NRC praten in deze podcast over hun afwegingen bij dit verhaal:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.