Joop

Kijkt Mark Zuckerberg straks mee op jouw bankrekening?

  •  
25-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124659356_bbe1e5b661_z
Als het aan de EU ligt worden banken in Nederland verplicht om toegang te geven aan multinationals die een kijkje willen nemen in je bankrekening
Als het aan de EU ligt worden banken in Nederland binnenkort verplicht om toegang te geven aan multinationals die een kijkje willen nemen in je bankrekening. Dat gaat dus over alles wat je koopt, waar en wanneer. Grote bedrijven als Google en Facebook kunnen bijna niet wachten. Zij weten nu al wat je op het internet zoekt, wat je leuk vindt, wie je vrienden zijn en welke evenementen je bezoekt. Straks weten zij dus ook wat voor spullen je allemaal koopt, in welke winkels en op welk tijdstip. We moeten dus niet meer raar opkijken als Facebook ons straks advertenties toont voor dieetprogramma’s, omdat wij meer fastfood zijn gaan kopen. Ook weten zij straks bijvoorbeeld hoe hoog je energierekening is en wanneer je salaris weer wordt gestort.
De richtlijn die dit mogelijk moet maken (payment service directive 2, ofwel psd2) was aanvankelijk goed bedoeld en poogde de macht van banken te breken, die nu als enige naast jijzelf inzicht hebben in je bankrekening. Maar de uitkomst mag niet zijn dat bedrijven als Google en Facebook nog meer gegevens van ons krijgen en daardoor nog machtiger worden.
Daarom stelt de SP aanvullende maatregelen voor om mensen te beschermen. Banken moeten bijvoorbeeld verplicht worden jaarlijks een overzicht aan klanten te sturen van alle bedrijven die toegang hebben tot je bankgegevens. Op deze manier voorkom je dat mensen gevolgd blijven worden omdat ze ooit, misschien onopzettelijk, akkoord zijn gegaan met het delen van hun gegevens. Ook moeten mensen gemakkelijk hun toestemming kunnen intrekken en al hun data spoedig kunnen laten verwijderen.
Dit zijn slechts twee voorbeelden van maatregelen die niet in de Europese richtlijn staan, maar wel nodig zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel vrijheid de richtlijn biedt voor aanvullingen door lidstaten. Er is in Brussel namelijk gekozen voor zogeheten ‘volledige harmonisatie’, waardoor de ruimte nihil lijkt. Lidstaten moeten dus vooral gewoon implementeren en verder hun mond houden. Het debat hierover in de Tweede Kamer zal direct na het reces plaatsvinden. Als blijkt dat wij in Nederland van de Europese Commissie en het kabinet geen mogelijkheid krijgen om onze burgers te beschermen tegen nu al voorspelbare misstanden, dan  slaat deze richtlijn de plank helemaal mis. Dan zullen wij er met z’n allen juist op achteruit gaan in plaats van vooruit.
Cc-foto: Banksy

Meer over:

big brother, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

L.Brusselman
L.Brusselman28 aug. 2018 - 2:06

En al die schaapjes maar braaf pinnen.

Piet de Geus
Piet de Geus27 aug. 2018 - 7:01

De macht van de banken breken door die macht te delen met de partijen die langzaam maar zeker toch al de rol van de banken overnemen (naast al hun andere rollen) schiet niet echt op natuurlijk. Of heeft de EC niet in de gaten dat de macht langzamerhand verschuift naar een paar distributeurs die over big data beschikken?

Spelchecker2
Spelchecker226 aug. 2018 - 17:53

Inderdaad onbegrijpelijk dat iemand bij de EU überhaupt op dit idee is gekomen c.q. de teksten die hem zijn aangereikt door de digitale lobby voor briljante koek heeft geslikt! Nog onbegrijpelijker is het dat zijn meerdere er geen been in hebben gezien om dit idee met een positieve aanbeveling voor besluitvorming door te leiden naar de ondoorzichtige politieke besluitvormingsmachine van de EU! Op het moment dat de koppeling tussen banksystemen en uitbaters van big-data eenmaal zijn gelegd helpt er geen moedertje lief meer aan: je financiële data komen vroeg of laat op straat te liggen. Ongeacht wat voor technische veiligheden ook worden ingebouwd. Voorbeelden van menselijke fouten en slimme hackers genoeg, waardoor zogenaamde veilige dataverzamelingen toch hun weg vonden naar buiten.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen26 aug. 2018 - 15:59

We vinden het anders heel normaal dat de overheid/belastingdienst alles van ons weet.

Thuiszitter
Thuiszitter26 aug. 2018 - 14:32

Idioterie , Piratenpartij waar ik sinds 2012 op stem , heeft vandaag hier tegen protest https://piratenpartij.nl/op-zondag-26-augustus-gaan-mensen-overal-in-europa-de-straat-op-voor-saveyourinternet-doe-mee/

barendsnoot
barendsnoot26 aug. 2018 - 8:48

Zou inderdaad prettig zijn als aangegeven zou worden hoe de macht van de banken gebroken zou worden als veel meer partijen inzicht in je bankrekening krijgen? Daarnaast is het een naïef idee dat je data van Internet echt kunt verwijderen -- ergens kan die data dan nog aanwezig zijn, ook al is het dan misschien niet meer openbaar. Volgens mij had de macht van de banken wel wat verminderd kunnen worden als de bij de aankondiging van het IBAN nummer de beloofde nummerbehoud was ingevoerd, zodat overstappen een stuk gemakkelijker zou worden. En niet alleen het nummerbehoud is niet ingevoerd, maar zelfs de voorgeschreven notatie van het IBAN nummer (dwz. met spaties) wordt vaak totaal genegeerd -- zelfs door de banken zelf -- wat het invullen van rekeningnummers niet bepaald gemakkelijker maakt :-(

Tom3
Tom326 aug. 2018 - 8:31

Het is onthutsend te lezen dat er nog mensen zijn die denken dat ze dit alles kunnen voorkomen, door weet ik niet wat voor instellingen toe te passen. Dit terwijl ze al kuierend door een woud van camera's wandelen, en maatschappelijk gezien onmogelijk niet met de digitalisering te maken kunnen krijgen. Een Creepie verhaaltje over het één en ander, https://www.rtlnieuws.nl/nederland/nova-werd-slachtoffer-van-wraakporno-hij-wilde-binnen-24-uur-een-seksfilmpje-van-mij

1 Reactie
Tom3
Tom326 aug. 2018 - 8:42

Nog als aanvulling een ouder liedje wat eerder werd gebruikt in Romeo en Julia, en opnieuw gebruikt werd voor de serie Black Mirror. Romeo en Julia gaat over het noodlot van de liefde tussen twee personen, de aflevering van Black Mirror is een weerspiegeling over het noodlot van de liefde in de huidige tijdsgeest Globaal gezien. Één van de gevolgen van als het leven alleen nog maar ratio is. Exit Music from a Film-Radiohead- BlackMirror clip https://www.youtube.com/watch?v=qaPw5vunVi0

Karingin
Karingin25 aug. 2018 - 18:22

Maar zitten die richtlijnen niet nu al verpakt in de AVP...? Overigens mag dit hele plan van mij de prullenbak in. Ze zijn echt gek geworden bij de EU.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2018 - 6:29

Karingin Die zijn niet gek geworden, die worden erop geselecteerd!

Klaas Punt
Klaas Punt28 aug. 2018 - 10:54

Minoes - dank voor de verduidelijking. Geselecteerd!!

itsme3
itsme325 aug. 2018 - 17:57

Een "detail" dat de schrijver "vergeet" te vertellen is dat die bedrijven alleen maar toegang hebben tot je bakrekening hebben als je er zelf toestemming voor geeft.

2 Reacties
adriek
adriek25 aug. 2018 - 19:27

Een toestemming die je waarschijnlijk geeft zonder het te weten als je 'OK' klikt bij de algemene voorwaarden als je een account aanmaakt of zelfs anoniem (eenmalig, zonder account) iets besteld. Vandaar dat de schrijver stelt dat het (ook) makkelijk moet zijn te zien wie er toegang heeft, die toestemming op te heffen en de gegevens te laten wissen. Dan is er een soort van level playing field.

kweenie2
kweenie225 aug. 2018 - 20:06

Ik maak me daar enige zorgen over om eerlijk te zijn. Zoals ik het begrijp kan een bedrijf je mogelijk apart benaderen (misschien wel via een 50 pagina lange TOS, die niemand ooit leest) of je toestemming geeft. Ik zou me veiliger voelen als dat in elk geval niet mogelijk is, en dat toestemming alleen via de bank kan lopen. Dus dat als een bedrijf graag mijn gegevens wil hebben, ze uiteindelijk via mijn bank toestemming moeten vragen en dat mijn bank geen gegevens mag verstrekken tenzij ik via de bank, ondubbelzinnig en niet begraven in lappen tekst, expliciet toestemming geef. Als die beveiliging er niet op zit ga ik toch vragen aan mijn bank of ik een expliciete en alomvattende opdracht kan geven om onder geen enkele voorwaarde ooit mijn gegevens met een commerciële derde partij te delen, ongeacht welke instemming die derde partij claimt van mij te hebben gekregen.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 aug. 2018 - 17:55

Iedereen moet wel eerst toestemming geven. Een wet zou moeten voorkomen dat niet-instemmers financieel gestraft worden met hogere prijzen of misgelopen kortingen en voordeeltjes.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 aug. 2018 - 17:10

Mahir Alkaya - Complimenten, en het lijkt me dat het de moeite waard is om hier net zoveel herrie over te schoppen als die dividendbelasting.

Purper Floyd
Purper Floyd25 aug. 2018 - 14:38

Dat FB, Google e.d. mijn bankrekening kunnen zien is vele malen minder erg dan dat de belastingdienst meer over mijn financiële mogelijkheden weet dan ikzelf.

Klaas Punt
Klaas Punt25 aug. 2018 - 13:21

Goed dat je hier mee komt, Mahir. Wat mij betreft zou de EU helemaal niet van die richtlijnen moeten uirgeven. Er zijn te veel instanties die hier belang bij hebben. Wij zouden op nationaal niveau een goede regelgeving moetenbhebben, wie zich daar niet aan houdt, geen zaken. Wat de Roemenen of Hongaren doen is hun zaak. Helaas heeft die oppersteEU zich zoveel macht toegeeigend dat we met onze ballen voor het blok zitten. Long live the Queen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 aug. 2018 - 11:58

Hoe vrij is de wil nog?

5 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries25 aug. 2018 - 14:55

Minoes, dat hangt af van wat je er voor wilt prijsgeven.

Zapata
Zapata25 aug. 2018 - 16:50

Niet, de vrije wil is een sprookje.

johannn2
johannn225 aug. 2018 - 18:01

Zapata, Hoe zit dat? Is vrijheid een sprookje, of is de wil een sprookje, of allebei? .

Zapata
Zapata25 aug. 2018 - 21:13

@Johann Daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven en heel veel discussies over geweest die ik hier niet nog eens over ga doen. Ik verwijs je graag naar Schopenhauer die daar voor mij heel zinnige dingen over gezegd heeft. Natuurlijk zijn er mensen die er anders over denken. Daar is iedereen vrij in ;-)

johannn2
johannn226 aug. 2018 - 19:17

Bert, Wat vind jij dan van het begrip "de vrijheid nemen" ? Zapata, Ik had op een eigen antwoord van jou gehoopt. Hoeft niet oorspronkelijk te zijn natuurlijk. maar toch jouw eigen vrije keuze. En: als vrijheid, wil en vrije wil niet zouden bestaan, hoe kunnen we dan in vredesnaam die begrippen überhaupt kénnen ?! .

Satya
Satya25 aug. 2018 - 11:51

Goed dat de sp hier mee bezig is.

2 Reacties
ton14024
ton1402425 aug. 2018 - 14:16

Nee, wie doet er nu met de SP mee?

johannn2
johannn226 aug. 2018 - 19:19

Ton, Dan is het toch maar goed dat in ieder geval de SP hiermee bezig is, toch? .

PetervdB2
PetervdB225 aug. 2018 - 11:31

Ik moet er niet aan denken dat Google, Microsoft en Facebook mijn bankgegevens in kunnen zien. Stel je eens voor: Ik ga in Alkmaar boodschappen doen en parkeer mijn auto bij de Karperton. Na het boodschappen doen betaal ik met mijn bankpas. Ga ik een paar uur later computeren, komen er allemaal advertenties van escort dames uit de omgeving van Alkmaar op mijn scherm. Het algoritme had namelijk verzonnen dat iedereen die parkeert bij de Karperton ook een bezoekje bracht aan de dames van plezier op de tegenovergelegen Achterdam.

Meta  Foor
Meta Foor25 aug. 2018 - 10:21

- tenenkrommend om te moeten constateren dat de EU wil dat rekeningen ''openbaar'' worden, terwijl ze zelf hun declaratiebeleid als het grootste geheim ter wereld hanteren. Hoe heet dat ook al weer ? oja; jezelf boven de wet zetten ... soort van BaltterJunckerBarosso mentaliteit

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 aug. 2018 - 17:52

Er wordt niks "openbaar", ik kan jouw bankrekening niet inzien.

johannn2
johannn225 aug. 2018 - 10:19

We hebben een rechtsstaat. En daarboven staan de multinationals. Is ook al zo met wetgeving, die door onze parlementen is aangenomen; wet en dus in principe onaantastbaar. Ook daar is er een uitzondering: voor multinationals. Die kunnen zo'n wet alsnog aanvechten voor een Europees hof op grond van nadeel voor hun bedrijf. .

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker25 aug. 2018 - 10:04

Beste heer Alkaya, Waarom wilt u de richtlijn aanvullen? Welke macht van de banken wordt er gebroken als bedrijven mijn rekeninggegevens mogen bekijken? En, als er dan toch zo'n richtlijn moet komen, maak hem dan wederkerig en geef mij ook de mogelijkheid om de rekeningen van die bedrijven te kijken. Eens kijken of ze het dan nog steeds zo leuk vinden. Dan kan iedereen zien met wie ze zaken doen en uitknijpen, hoeveel ze daarvoor betalen, welke politici er op hun 'loonlijst' staan.

4 Reacties
Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut25 aug. 2018 - 11:15

Heremetijd wat bent u slecht geïnfomeerd voor een balonnendoorprikker, u lijkt mij meer een balonnetjesoplater als ik het zo lees. Voor een heldere uiteenzetting van de Psd2 (inlcusief antwoord op uw vragen) zie: https://www.dnb.nl/betalingsverkeer/psd2/index.jsp Ook al krijgen derde bedrijven alleen toegang tot uw rekening als u daar zelf om verzoekt, toesteming voor geeft, lijkt het zeker zinvol om voldoende beschering te bieden aan de consument tegen "kleine lettertjes" en te lichtvaardig geplaatste vinkjes. Een prima en geuanceerde oproep dus van Alkaya die het belang van de richtlijn niet gelijk met het badwater weggooit door "nee" te roepen maar die met een goed voorstel komt om de richtlijn robuuster te maken en de consument een betere positie te geven.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker26 aug. 2018 - 8:54

Beste Guurtje G. "Met PSD2 kunt u nieuwe online betaal- en rekeningdiensten gaan gebruiken." Ik zie niet in hoe ik er met meer verschillende online- betaal en rekeningdiensten van verschillende bedrijven op vooruit ga? Zo ongeveer ieder bedrijf en ook de overheid, heeft al zijn 'Mijn..." waar ze alle berichten voor mij in plempen en dan verwachten dat ik al die 'mijn...' afstruin om te zien wat zij mij willen vertellen. De enige 'brievenbus' die niet meer wordt gebruikt, is mijn brievenbus. Zouden de overheid en die bedrijven het accepteren als ze mijn correspondentie moesten ophalen in hun 'mijn ballonnedoorprikker' box? Nu komt er oor al die bedrijven ook nog de mogelijkheid om hun eigen ' betaaldienst' op te zetten. Als ik dan iets bij de Appie wil kopen, moet ik straks gebruik maken van de 'appie-app'. Natuurlijk kan ik dat weigeren en naar een andere aanbieder gaan, maar waar blijf ik als ik daar alleen met de 'Jumbo app' kan betalen? Zouden ze het accepteren als ik dan ook mijn eigen 'betaal app' maak? Dat laatste zal erg lastig worden want hoe krijg ik een vergunning bij de DNB? Voor de 'Appies' is dat makkelijker. Dus hiervan gaan de grote bedrijven profiteren en die gaan het zo vormgeven dat je hun betaaldienst moet gebruiken. Voor wie is zo' 'decentralisatie' van het betaal verkeer nu werkelijk een oplossing? Niet voor mij als consument. Zou ik als consument niet veeleer gebaat zijn met centralisatie van het betaalverkeer? Met één door de overheid maar los van de overheid georganiseerd betaalsysteem? Voor wie is een derde partij tussen de bank en mij een oplossing? Een derde partij ertussen betekent dat er nog iemand moet verdienen en verdienen doen ze altijd aan mijn, de consument. Dus daarom: weg met die richtlijn en als er dan toch een moet komen, een volledig wederkerige. Dan kan ik als consument ook bij hen kijken of ze niet op het randje van faillissement staan en ik het risico loop om niet geleverd te krijgen wat ik betaal.

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut26 aug. 2018 - 16:33

@Ballonnetjesoplater Wellicht dat u zich beter eerst in de materie inleest beste heer Kuijpers. U geeft aan balonnen door te willen prikken maar in feite verspreid u desinformatie en onjuistheden om daar vervolgens uw zelfbenoemde kritische blik op los te laten. "Voor wie is een derde partij tussen de bank en mij een oplossing? Een derde partij ertussen betekent dat er nog iemand moet verdienen en verdienen doen ze altijd aan mijn, de consument." U moet helemaal niets; Psd2 doorbreekt het monopolie van de banken. Ik begrijp dat u daar niet op zit te wachten. Helemaal prima, dan maakt u er toch geen gebruik van. "Dus daarom: weg met die richtlijn en als er dan toch een moet komen, een volledig wederkerige." En weer heeft u het niet goed begrepen. Het gaat er niet om dat derde partijen het recht hebben om uw informatie in te zien, het gaat er om dat de banken mee moeten werken als u er voor kiest om uw informatie aan derden ter beschikking te stellen. Ik kan mij voorstellen dat u daar niet voor kiest, daar huiverig voor bent (zelf zou ik het niet doen), dan doet u het gewoon niet. Psd2 maakt fintech ontwikkelingen mogelijk en doorbreekt het monopolie van de banken op betalingsconstructies. Dat heeft zo zijn voordelen maar ook zijn risico's. Uiteraard staat het u vrij om alleen zaken te doen met partijen die u op basis van de door u genoemde wederkerigheid volledige inzage geven in hun boeken. In de m&a is dat gebruikelijk, als u een brood koopt bij de bakker zie ik dat nog niet zo snel gebeuren. Kritisch bevragen en balonnen doorprikken is iets anders dan zonder kennis van feiten uw eigen waarheden en vooroordelen projecteren en daar vervolgens verontwaardigd over doen.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker27 aug. 2018 - 18:09

Beste Guurtje G. Slecht geïnformeerd of verder doordenkend dan de huidige neus lang is. Ik weet niet of u zich het begin van de pinpas nog kunt herinneren. Die hoefde je niet, het werd alleen als handig verkocht. Tegenwoordig kun je je geld niet meer opnemen zonder een pinpas.Sterker nog, alles wat vroeger gratis en service was, zoals bankafschriften kost nu veel geld, want het kan het toch digitaal. En dat digitaal kost nu ook steeds meer. Dat iets nu niet hoeft, geeft geen garantie voor de toekomst. Met die nieuwe rekening- en betaaldiensten gaat het dezelfde kant op en als ze eenmaal groot en bijna monopolist zijn dan worden dat de nieuwe banken en ben je nog verder van huis dan nu. Dan heb je geen keuze meer en moet je kiezen voor de pas van Appie of Amazon. Net zoals je nu geen keuze meer hebt en met een bankpas moet werken, want waar vind je nog een bankfiliaal waar je naar binnen kunt stappen en geld van je rekening kunt opnemen zonder pinpas? De extra waarborgen en overzichten die het geachte kamerlid erbij wil, gaan niet helpen om de consument te beschermen.

Zapata
Zapata25 aug. 2018 - 9:42

Achter een VPN gaan zitten, altijd geschiedenis en cookies wissen op je browser na gebruik, nooit lid van facebook worden, het beste is om ook een veilige browser te gebruiken. Neem bij alles waar je je op inschrijft een anononiem email adres. (protonmail) Gebruik ook nooit een account op je laptop wat gerelateerd kan worden aan je eigen naam. Dan zoeken ze het voor de rest maar uit met hun data mining.

1 Reactie
Zapata
Zapata25 aug. 2018 - 11:48

En oh ja, als je helemaal paranoide bent schop dan een virtueel Linux machientje de lucht in, (hyper-v zit gratis in Windows 10) en ga vanuit dat dingetje internetten. Reset hem na iedere sessie naar het allereerste moment van opstarten. Knappe kerel die dan nog iets van je te weten komt of data van je kan minen.

Bert de Vries
Bert de Vries25 aug. 2018 - 9:42

Eén van de belangen die overheden en bedrijfsleven delen, is zoveel mogelijk informatie verzamelen over burger c.q. consument. In beide gevallen voor maximale controle. Op dit punt zullen ze vaker samen optrekken dan tegenover elkaar staan. Doordat de overgrote meerderheid van de burgers rust boven alles stelt, zullen beide krijgen wat ze wensen. 1984 is op geen enkel punt nog fantasie.

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt25 aug. 2018 - 10:43

Het zou best zo kunnen zijn dat een gebruiker die zoveel moeite doet om anoniem/ongezien te bliven juist een primary target in het Sleepnet gebeuren is. Mijn ervaring met gegevensuitruil is dat ik ooit iemand moest betalen met Paypal, maakte een account aan en stond verbaasd hoeveel gegevens reeds bekend waren uit andere brom, Google?, Facebook? vanuit de rekening die je moet opgeven bij Paypal. In elk geval heb ik toen Facebook trachten te af te melden, gebruik Google alleen nog om te zoeken en Paypal nooit. Google achtervolgt mij al tijden met ongediertebestrijders omdat ik vele maanden geleden een rattenbestrijder zocht. 1984 = 2018.

Zapata
Zapata25 aug. 2018 - 17:04

@Punt, Wis gewoon je history van je browser en je hebt er geen last meer van. Servers op het internet matchen jouw ip met wat zij in hun cache hebben staan. Daar vandaan kunnen ze weer achterhalen wat jouw surf gedrag is. Knikker dus cookies en internet history weg en er is geen match.Daarmee ben je er nog niet want ze kunnen nog steeds jouw data minen maar het is een begin. Ga achter een VPN en gebruik overal fake namen en ze hebben helemaal niets meer.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij25 aug. 2018 - 17:53

[ Google achtervolgt mij ] https://www.startpage.com

Bert de Vries
Bert de Vries25 aug. 2018 - 20:16

Zie de ontwikkelingen in Shenzhen, China, waar volledige controle van burgers in de openbare ruimte per 2023 het doel is. En die controle wordt ongetwijfeld èn moeiteloos uitgebreid tot in het privédomein. En uitgerold over het hele land. Daar komt bij dat het land te groot is voor een democratie. Onze sleepwet is een verhulde vooraankondiging van soortgelijke ontwikkelingen hier. Google is één ding, de overheid is iets van een andere orde.

Zapata
Zapata25 aug. 2018 - 21:23

@Bert, daar heb je een heel goed punt. Facebook en Google willen er een slaatje uit slaan, er geld aan verdienen. Dat is heel wat minder kwalijk dan een overheid die zo nodig iedere burger wil controleren en bespioneren. Al helemaal omdat nooit met zekerheid te zeggen is wat die overheid op een later tijdstip met al die verkregen data gaat doen. Ik heb niks te verbergen zeggen sommige mensen. Dat kan, ik ben er ook van overtuigd dat ik een fatsoenlijk mens ben die alleen maar het beste wenst voor iedereen en nooit iemand kwaad zal doen. Maar dat wil niet zeggen dat een overheid zo over mij denkt.

rvb2
rvb226 aug. 2018 - 8:49

@zapata: een overheid kunnen we controleren en wegstemmen, en gebruikt de gegevens ook voor goede zaken, zoals belasting innen.Wat de bedrijven willen is veel erger: die willen er alleen maar zelf beter van worden, die willen u geld uit de zakken kloppen.

Tom3
Tom325 aug. 2018 - 9:24

Kijkt Mark Zuckerberg straks mee op jouw bankrekening? Alleen Mark Zuckerberg moet zijn AI (artificial intelligence), Facebook .e.d. zijn niet meer dan springplanken, noem het maar kneedbaarheidsindustrie. Het verschuiven na dit nieuwe almachtsdenken is al volop aanwezig, en niet te stoppen. Veel van het bereiken van dit nieuwe almachtsdenken, wordt globaal bereikt door o.a. culturele antropologische trucjes (Geert Hofstede). Het de-evolueren als gevolg hiervan doet de rest. Voorbeelden hiervan vinden we dagelijks terug in de versimpeling in de omgang met welk onderwerp dan ook. Het is de terugkoppeling van de geaccepteerde 0 of 1 samenleving, en daarboven zweeft SOFIA.

CopperKnickers
CopperKnickers25 aug. 2018 - 9:09

Ben ik erg naief als ik denk dat dit al masaal gebeurd, en/of dat banken deze info al masaal verkopen?

Guurtje Gruttemetut
Guurtje Gruttemetut25 aug. 2018 - 9:00

Drommels, dat is een goed voorstel van Alkaya. Benieuwd hoe de SP hier voldoende draagvlak voor gaat organiseren.