© cc-foto: Zach Copley
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Tuurlijk is het allemaal een ponzi scheme. Maar goed als je snel instapt en snel uitstapt dan pak je serieus veel geld. In de sportschool gaat het nu al rond en begint iedereen over crypto currencies. Op een iemand zijn app gezien die in december op Ripple van 15k gewoon effe 185k heeft gemaakt. En dat laatste is gewoon binnen, is behoorlijk wat jaartjes werken. Hij ging nu lekker zijn huis verbouwen en opnieuw inrichten. Mooi verhaal alleen er zullen ook nu genoeg down the drain gaan. Is al in de game bij een piramide spel.
"Mooi verhaal alleen er zullen ook nu genoeg down the drain gaan" Sterker nog: zodra dat soort verhalen rondgaan, weet je dat als jij nu instapt je de winst betaalt die degene opstrijkt die er op tijd weer uitstapt.
Vraag is of je met de euro beter af bent. Met die munt wordt er namens jou gegokt zonder dat je er zelf invloed op hebt. Ik heb diep in de ingewanden van de Algemene Rekenkamer moeten graven om iets te vinden over de garanties de NL heeft afgegeven tbv EU landen die in de gevarenzone zitten. Dat garantiebedrag was in 2008, 18 miljard euro. Eind 2012 was dat bedrag opgelopen tot 201 miljard euro. Meer recente (officiele) cijfers hieromtrent heb ik niet kunnen vinden. 201 miljard = 12.000 per hoofd van de bevolking. https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2013/09/30/omvang-internationale-garanties-staat-vertienvoudigd Daar hoor je bijna niemand over, maar inmiddels kunnen we wel op het nieuws lezen dat minister Hoekstra druk bezig is voorbereidingen te treffen om bitcoin te verbieden.
De Euro is speelgoed in de handen van tovenaarsleerling Draghi, inderdaad ook niet erg vertrouwenwekkend. Maar we krijgen ons salaris nu eenmaal uitbetaald in die fopmunt en je kan er ook mee betalen. Omdat we dat met z’n allen zo hebben afgesproken.
Ik (hoogopgeleide niet zo jonge man) heb ook wat van dat spul. Vooral om eens te kijken hoe het werkt. Ik houd niet bij wat de koers doet. Ik kijk aan het eind van het jaar wel of het nog wat waard is. Ik zie het ook meer als een gok dan als een investering.
Nieuwe coins ontstaan in een tempo dat lijkt op het voortplanten van konijnen. Geheel kosteloos en belangeloos mijn tip voor twee toepasselijke coins van de dag: de Bunnycoin en Rabbitcoin.
Cliff, een Lehmancoin zou ook kunnen want als deze rage nog iets verder om zich heen waait dan is op de einddatum het lees niet te overzien. (einddatum=moment van bezinning )
@ Cliff Clavin 15.17 Ha die Cliff. Madoffcoin is nieuw voor mij, zou ik niet al te veel vertrouwen in hebben. Persoonlijk vind ik HealthyWormCoin een zeer intrigerende naam, al heb ik geen flauw benul wat ik mij daar bij voor moet stellen. Ik verbaas mij er wel over dat veel van die obscure coins genoeg geld bij elkaar hebben kunnen harken om de cryptobeurzen verhandeld te mogen worden.
Dag heren - dank jullie wel! Kan me iemand in gewone woorden uitleggen waarom die cryptocoins zo immens veel energie verslinden (althans, de handel erin)? Ik las dat in de Volkskrant, en dan weet je dat het waar is.
@ Cliff Heeft volgens mij vooral te maken met de blockchain-technologie. Er zijn meer dan 1400 coins die veelal weer uit miljarden individuele coins bestaan. Deze netwerken staan continue in verbinding met zogeheten "nodes", supercomputers die met complexe algoritmes alle coins updaten, dit vreet stroom.
@ Cliff Graag gedaan, is genoeg over te vinden op het web. Overigens begrijp ik nu pas jouw ironische bedoelde reactie hierboven. Had eerlijk gezegd nog nooit van Ponzi scheme gehoord. Zo zie je maar dat je elke dag op de internetfora wat bijleert.
400.000 maar, dat valt me alleszins mee. De consument kun je immers alles aansmeren, van virtuele munten tot winterbanden.
Gelukkig zijn de voorspellingen en adviezen op bv. de aandelenbeurs van dik betaalde "specialisten" gegarandeerd altijd 100% nauwkeurig en/of betrouwbaar. Anders zou men natuurlijk hetzelfde kunnen zeggen over die handel als over de handel in Cryptovaluta. (het is wat een gek er voor geeft handel) Daar zit nooit iemand bij die gewoon aan het gokken is natuurlijk of iets stijgt of daalt. Stel je ook voor dat het wel eens de verkeerde kant op zou kunnen vallen als een investering aanbevolen door zoiets betrouwbaars als een bank niks meer waard zou zijn. Dat zou natuurlijk nooit gebeuren. Altijd alleen maar verdienen zonder kans je geld te verliezen. Dan zou het ook als gokken kunnen zien en een dikke kansspel belasting op heffen ipv dividend belasting juist afschaffen. Maar omdat ze altijd garanderen dat je zoveel rendement behaald gebaseerd om de vlekkeloze geschiedenis van de beurzen en diens handel zeker weten zonder enig risico is het natuurlijk veel beter als cryptovaluta's.
Voorspelling; Wen er maar aan. Het idee erachter klinkt misschien leuk en je zou met de techniek de wereld een stuk beter en eerlijker kunnen maken als je het ten goede gebruikt. Maar dat zullen de huidige machthebber uiteraard proberen te voorkomen. Cryptovaluta is gewoon FIAT 2.0. De natte droom van de ware machthebbende. En spoiler alert, die hebben niet het beste met ons voor, alleen voor zichzelf. Uiteraard niet in deze decentrale vorm zonder dat er bv. een centrale bank nodig is voor elke transactie. Daarom wordt het nu zwart gemaakt en waarschijnlijk zelfs binnenkort verboden of aan andere banden gelegd. Dan komt bv de ECB, IMF met een eigen cryptovaluta die wel via hun en de andere centrale banken loopt. Zeg de 'digitale euro' voor het gemak. Dan krijg je van de overheid je eigen 'digitale portemonnee'. Vervolgens zal contant geld uiteindelijk verboden worden (omdat criminelen contant geld gebruiken en dat kan natuurlijk niet) Elke transactie zal dan te controleren zijn door de overheden zijn en dus ook te belasten zijn naast administratieve kosten per transactie voor de bank. De bank zal je waarschijnlijk ook rente laten betalen voor elke 'digitale euro' die je bezit. En zelfs de eventueel overgebleven decentrale crypto valuta blijft ook niet moeilijk controleerbaar en/of betrouwbaar. Met een Quantum computer en AI kunnen alle transactie ter wereld van alle crypto munten live bijgehouden en beïnvloed worden. Juist dat mooie idee van decentraliseren en iedereen het kasboek heeft dus rommel erin niet mogelijk is en dat je zonder de banken kan gaat dan ook op in rook. Mocht je denken, acht dat is toch niet zo erg en alleen makkelijk? Dat is ook wel waar, totdat je een andere mening hebt of niet wil doen wat de overheid ons allemaal in de toekomst nog gaan opleggen. Dan blokkeren ze heel simpel je 'digitale portemonnee' en kan je dus helemaal niks meer doen in de de contant loze wereld. Je past dan wel op met uit de pas lopen. Zeker de generatie die verslaafd is gemaakt aan de digitale wereld zal niet het risico willen lopen uit hun digitale sociale wereld gesloten te worden. En als je dan nog denkt het valt toch wel mee. Wat als de politieke partij die het verste weg van je staat aan de macht zou komen? Maar ik kan me vergissen natuurlijk.
In de Wereld van de de Crypto zijn ook De Bears, De Bulls en De Whales aanwezig, de media doet daarbij hand en spandiensten, `Who controls the Media controls the Future` geld ook hier als stelregel. Las een mooi artikel in een onafhankelijk genoemd weekblad De Groene over het gebruik van de Blockchain technologie in de polder. Uit het artikel blijkt dat Nederland hierin voorop lijkt te lopen, over dat feit wordt weinig gesproken in de mainstream media en de Politiek. Waarom? Verbazingwekkend, ten meer het grote veranderingen met zich mee brengt en zal brengen. Ondanks dat de ontwikkeling nu nog in de kinderschoenen of cowboylaarzen staat, wordt de Blockchain techniek, wereldwijd nu al op vele vlakken toegepast. https://www.groene.nl/artikel/blockchain-in-de-polder
Klopt. De angst en argwaan t.o.v. deze baanbrekende technologie lijkt op de weerstand tegen de komst van de stoomtrein. Voor veel forumgenoten zal dit abracadabra zijn en overkomen als een item in een uitzending van "Wondere wereld" maar de technologie wordt al volop geimplementeerd en toegepast.
Blockchain op zich is niet zo heel revolutionair. Het is eigenlijk ook al weer te vervangen voor iets beters (GraphChain). Blockchain alleen is niet veel meer dan een andere manier van een database gebruiken. De meeste polder projecten met blockchain Bitcoin of Cryptovaluta is ook is heel anders als blockchain, blockchain is maar 1 van de 4 belangrijke technieken waarop Bitcoin is gebouwd. Het revolutionaire van cryptovaluta als Bitcoin is het decentrale aspect ervan zodat je geen centrale 'Bank' meer nodig hebt. Maar de blockchain techniek en crypto currency is ook te gebruiken dat er wel weer de bestaande banken tussen elke transactie zitten. Dan is er helemaal niks disruptiefs aan maar gewoon een verdere digitalisering van de status quo. De meeste blockchain projecten die ik heb gezien zijn ook helemaal niet 'disruptief'. Het overgrote deel is oersaai en niks revolutionairs. Het is alleen een hype die te weinig mensen begrijpen en in leuke verkoop praatjes trappen. Tip, als je in een mooi verhaal over een blockchain project het woord blockchain kan vervangen en het verhaal klopt nog steeds, dan is het gewoon same old same old en niet de moeite waard eigenlijk.
*belangrijk woord vergeten ...het woord blockchain kan vervangen voor Database......."
Dat blockchain een bruikbare techniek is betekent niet dat alles wat van die techniek gebruik maakt ook waarde heeft.
@ Piet De waarde is dat het voor bedrijven een loonkosten besparing gaat opleveren, waar ik werk gebeurt dat al, bij bestellingen, een cursus of werkopdracht bijvoorbeeld. Het is communicatie via een genummerd contract met een database, de tussenpersoon valt weg. Voor de overheid geld hetzelfde, niet meer bij iemand aan een loket een paspoort aanvragen maar bij een database, onherroepelijk vastgelegd in een Blockchain. En Anoniempje heeft denk ik meer dan gelijk dat het een natte droom van de machthebber is, daarom is er nu een verdienmodel aan vast gekoppeld, het is het stukje kaas op de muizenval. Volgens mij zorgt de overschatting van succes en hebzucht, ook in deze voor een blinde vlek in het gezichtsveld. Cartoon- Mousetrap- 1.26 https://www.youtube.com/watch?v=hUIxxIhgopA&ab_channel=troubledkittykat
@ Piet de Geus 14.59 De waarde wordt niet bepaald door de technologie maar door het vertrouwen in een coin, de schaarste en de schaal waarop het gebruikt wordt of gebruikt gaat worden. Bitcoin, ethereum en andere altcoins worden de digitale equivalent van goud, wen maar alvast aan dit idee.
"De waarde is dat het voor bedrijven een loonkosten besparing gaat opleveren" Dat geldt natuurlijk altijd voor zwart uitbetalen. Niet voor niets zijn de libertariërs de fanatiekste voorstanders van de bitcoin.
@Gadfly Bitcoin is het digitale goud, Ethereum niet, misschien eerst even verdiepen in het geheel denk ik, zo is Ripple ook weer een ander verhaal. Interessante naam in deze is Vitalik Buterin een nu 24 jarig genie. https://www.businessinsider.nl/vitalik-buterin-ethereum-bedenker-vertrek/
@ Tom 21.06 ik heb mij erin verdiept en weet dat Ethereum meer is dan sec een coin. Wat ik o.a. bedoel is dat Ethereum meer en meer de rol van goud krijgt naar analogie met het klassieke beleggen. Is minder volatiel dan de Bitcoin en voor veel crytobeleggers/speculanten een zekerheidje. Die Ripple is een opzienbarende coin, vooral dankzij het spectaculaire ritje naar boven in december.
Wat mij vooral stoort bij dit soort valuta, is het gigantische energieverbruik nodig om deze te genereren, alleen om die reden zou het al wereldwijd verboden moeten worden
Je moet idd niet afgaan op adviezen op youtube, zijn overwegend lieden die er zelf belang hebben om bepaalde coins/tokens te promoten. Als je je eigen plan trekt en investeert in digitale munten waar je voor de lange termijn in gelooft, zijn er goede rendementen te behalen. Je moet wel over stalen zenuwen beschikken.
Tja, cryptocoins. Een financiele markt in opkomst. Banken waarschuwen ons deze markt niet te vertrouwen. Er wordt namelijk geen toezicht op gehouden door oude, corrupte, criminele, stinkend rijke mannen die voor banken werken.
"Hoogopgeleide jonge mannen zijn hierin oververtegenwoordigd." Die durven niet te erkennen dat ze niet snappen dat het allemaal gebakken lucht is. Dus luisteren ze maar naar goeroes die vertellen welke tulpenbol je het best kunt kopen. En zolang de prijs van tulpenbollen stijgt vinden ze zichzelf nog slim ook.
"Die durven niet te erkennen dat ze niet snappen dat het allemaal gebakken lucht is." Eens, je moet er in geloven. Maar geldt dat niet voor vele markten en zo ongeveer de hele economie? Als we morgen bv. met z'n allen goud niks meer waard vinden is het ook direct bijna waardeloos. Wanneer Apple niet meer hip is verdampen hun aandelen. Geld als de Euro heeft ook alleen maar waarde omdat we er in geloven. Maar het grotendeel zijn cijfertjes in computers zonder enige betekenis. Een centrale bank kan die cijfertjes uit het niets laten verschijnen. De paar procent wat wel fysiek in omloop is omdat we er in geloven meer waard dan oud papier en wat goedkope metalen. Vervalt het geloof in de economie is een rol wc papier meer waardevol dan een briefje van 500 euro.
Tulpenbollen kun je nog eten, en als je ze in de grond stopt komt er vaak wat moois uit in de lente. De waarde van cryptomunten kan tot het absolute nulpunt dalen.
@Anoniempje 31 januari 2018 at 12:42 Er is natuurlijk wel het verschil dat goud nog een zekere waarde heeft, al was het als boekenlegger. En zolang de diverse belastingdiensten Euros accepteren (de ECB heeft trouwens ook een beetje kapitaal) blijft die munt wat waarde houden. Het is op zich begrijpelijk dat je de conventionele geldwereld wat achterdochtig bekijkt, maar het is nogal naïef om dan een alternatief zonder enige intrinsieke waarde, en gebaseerd op de goede wil van onduidelijke en twijfelachtige organisaties, te omarmen.
"Als we morgen bv. met z’n allen goud niks meer waard vinden is het ook direct bijna waardeloos." Je kunt het inderdaad met goud vergelijken: dat heeft op zich ook geen waarde en de poet gaat naar de gouddelver. "Geld als de Euro heeft ook alleen maar waarde omdat we er in geloven. Maar het grotendeel zijn cijfertjes in computers zonder enige betekenis." Nou nee. Daar zit een hele economie achter die die munt deelt. En er zijn de nodige checks & balances aan verbonden. De waarde van de euro wordt niet bepaald door geloof maar door vertrouwen. En de godganse dag zijn talloze mensen bezig met het onderzoeken wat de waarde gebaseerd op dat vertrouwen moet zijn, waarbij het risico van zeepbellen en het vermogen om die op te vangen worden verdisconteerd. De waarde van bitcoins daarentegen wordt louter bepaald door het geloof van mensen die er met dollartekens in de ogen achteraan rennen: zeepbel gegarandeerd en er is niets dat het risico compenseert op het uiteenspatten daarvan, omdat er geen enkele onderliggende waarde is.
@Piet; "De waarde van de euro wordt niet bepaald door geloof maar door vertrouwen. " Tussen geloof en vertrouwen zit maar weinig verschil. Je kan erin geloven dat iets goed gaat of erop vertrouwen. Geen van beide betekend gegarandeerd, de woorden zelf zeggen het al. Persoonlijk vertrouw ik de banken en Wall Street voor geen meter. De paar extra checks & balances die na de crisis aan Wall street zijn opgelegd zijn alweer opgeheven. En lag het toen o.a. aan dat de banken 'to big to fail' waren en gered moesten worden is nu alleen nog maar erger geworden. Bezaten toen de 3 grootste banken nog 24% van het geld. Nu is dat richting de 50% aan het lopen. De volgende leen bubbel in de VS staat al op knappen. En dat zijn de leningen voor auto's. Vertrouwen dat de banken en Wall street de bubble niet laten knappen door onkunde en/of kwade wil als de vorige keer heb ik niet. En klapt de boel daar hebben we hier ook weer een crisis.
@ImmerDa; ".., maar het is nogal naïef om dan een alternatief zonder enige intrinsieke waarde, en gebaseerd op de goede wil van onduidelijke en twijfelachtige organisaties, te omarmen" Eens maar dat is dan ook compleet niet wat ik schreef. Wellicht heeft u m'n eerste woord van m'n reactie op Piet woord over het hoofd? Maar je mag me gerust naïef noemen als je jezelf daardoor net iets beter voelt.
@Piet; O ja en het is Wall street die altijd aangeeft dat ze zichzelf willen reguleren en last hebben van de opgelegde regels van de overheid, zoals de consumentenbescherming die weer opgeheven is, die nu gaan pleiten dat Cryptovaluta aan banden moet worden gelegd door regels op te leggen door de overheid. De overheid van trump welke bijna geheel uit Wallstreet gasten bestaat.
"Tussen geloof en vertrouwen zit maar weinig verschil." Het is maar wat je weinig noemt: of je vertrouwen ergens op gebaseerd is kun je controleren. Maar geloven blijft geloven...
"O ja en het is Wall street die altijd aangeeft dat ze zichzelf willen reguleren en last hebben van de opgelegde regels van de overheid" En daar kun jij toch vervolgens je conclusies uit trekken? Bijvoorbeeld door ver bij de dollar uit de buurt te blijven en ook bij alles wat met de dollar meegesleept kan worden. Dan stop je je geld in stenen. Natuurlijk wel op een moment dat de bubbel daarin is leeggelopen. Niet voor niets is wie anticyclisch belegt spekkoper: je moet altijd je verstand blijven gebruiken in plaats van achter de horden aan te lopen.
@Piet; "je moet altijd je verstand blijven gebruiken in plaats van achter de horden aan te lopen. " Helemaal eens. Probleem dat ik er voornamelijk mee heb is dat de pijn van een crash van Wallstreet en de beurzen niet alleen bij de gene komt te liggen die daarin investeren. De pijn wordt ook gedeeld met degene die er ver weg van zijn gebleven doordat de overheid weer moet gaan bezuinigen/hervormen. Dat terwijl de dikke winsten die daarvoor zijn gemaakt nauwelijks tot niet met diegene die niet investeert maar wel risico loopt wordt gedeeld doordat er te weinig belasting op wordt geheven. (ik voel een antwoord terugkomen dat je ook niet moet verwachten dat je deelt in de winsten als je niet investeert, zit wat in maar hun delen ook in de winst die ik maak op mijn arbeid elke maand weer of de beurs nou goed of slecht gaat.) Als Bitcoin morgen niks meer waard is zal ik daar niks van merken. Pech voor degene die hun huis hebben omgezet in Bitcoin, dom en eigen schuld. Wordt die nog 10x zo hoog, leuk voor hun, gefeliciteerd. Ik persoonlijk wordt daar niet beter of slechter van dus doe lekker wat je wilt.
"Probleem dat ik er voornamelijk mee heb is dat de pijn van een crash van Wallstreet en de beurzen niet alleen bij de gene komt te liggen die daarin investeren." Het probleem zit er voornamelijk in dat degene die het risico heeft genomen niet deelt in de pijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor degene die net op tijd uit de bitcoin is gestapt en de winst heeft binnengesleept. "Als Bitcoin morgen niks meer waard is zal ik daar niks van merken." Dat hangt er helemaal vanaf hoeveel mensen voor hoeveel geld in de bitcoin zitten. Vergelijk het met het instorten van de huizenmarkt: ook als je geen koophuis hebt krijg je daar een klap van mee. Om te beginnen als je bouwvakker bent of in de woninginrichting werkt maar uiteindelijk ook als je huurt: de huurder merkt nu hoe krap de markt is geworden doordat de woningbouw een tijd heeft stilgelegen. Als medeburgers zich massaal misdragen krijg je daar onvermijdelijk een klap van mee, ook al heb je er niks mee te maken. Vandaar het belang om zoveel mogelijk checks & balances in te bouwen. Dat dat ook na 2008 veel te weinig is gebeurd, daar zijn we het snel over eens. Maar dat is toch echt de enige route om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van nevenschade. Tenzij je ervoor zorgt dat je aan de andere kant komt te staan en verdient aan andermans domheid. Want ook als je niks anders doet dan je hoofd erbij te houden en anticyclisch te beleggen doe je dat uiteindelijk: je verkoopt immers aan mensen die een bubbel opbouwen en je koopt weer in nadat ze die bubbel uiteen hebben zien spatten. Ook dat is onder de streep verdienen aan de ellende van mensen die het niet snappen en zich onverantwoord gedragen.
Hoger opgeleide jonge mannen. Dat waren toch ook de stemmers op Baudet"?
Statler en Waldorf zijn ook present zie ik. Je zou op links iets meer enthousiasme verwachten voor een techniek die aan de stoelpoten van het huidige banksysteem zaagt. Natuurlijk is het nu een gigantische zeepbel als je puur naar de cryptocoins en ico's kijkt, maar de achterliggende techniek is razend interessant.
En millenials, die volgens onderzoek ook voor 75% psychiatrische hulp zoeken.
@hanvanderhorst, Spamaccount thnx, die kan ik ook weer in mn zak steken. Het is vooral jammer dat een vrij idealistisch voorstel / project (decentraal financieel systeem). compleet gekaapt is. Hoewel ik nooit geïnvesteerd heb volg ik de bitcoin al vanaf 2009. Het is een ontzettend interessant iets namelijk. Eigenlijk zou het links ook aan moeten spreken omdat je met cryptovaluta geen banken nodig zou hebben. Maar goed dat was het idee. Vorig jaar is het gewoon een ordinaire speculatiehype geworden die je het best met de tulpenmanie kan vergelijken. Bitcoin wordt als valuta inmiddels minder geaccepteerd dan 2 jaar terug. Verder zijn er compleet belachelijke ICO's (initial coin offerings). Elke debiel of elk bedrijf kan een cryptomunt uitbrengen voor een x bedrag.
@Machie**93 "Eigenlijk zou het links ook aan moeten spreken omdat je met cryptovaluta geen banken nodig zou hebben" Waar gaat u dan heen als u een hypotheek/lening nodig heeft? Je kan met cryptovaluta alleen het betalingsverkeer vervangen. Daarbij willen de meeste mensen niet zelf hun wallet beheren en veilig stellen. Dus waar je eerst een rekening courant bij de bank had heb je nu een rekening bij een (ongecontroleerde) exchange. Van de regen in de drup lijkt me.