Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte jammert over wantrouwen Kamer

Oppositie constateert patroon: premier houdt telkens informatie achter
Joop

Kijken: Zo reageren mensen écht als mannen hand in hand lopen

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8703236671_4e4a4967c9_z

© Cc-foto: Lynn Friedman

De een vertrekt zijn gezicht, de ander lacht ze uit en weer anderen beginnen te schelden. We mogen met zijn allen wel denken dat we in een vrij en tolerant leven, maar kennelijk hebben nog veel mensen problemen met twee mannen die elkaars hand vasthouden.
Verslaggever Jurre, van Spuiten en Slikken , daagde een stel mannelijke voorbijgangers uit om tien minuten lang met hem hand in hand door een drukke winkelstraat te lopen en de resultaten zijn niet erg bemoedigend. Van bespotting tot afschuw tot aan regelrechte intimidatie: er is nog veel werk aan de winkel als het aankomt op LHBTQ+ acceptatie in Nederland.
Deze simpele uiting, waar heteroseksuele stelletjes niet eens bij nadenken, wordt nog steeds gezien als controversieel of provocerend wanneer het om twee mannen gaat. De homofobie reikte verder dan alleen de reacties op straat, want maar weinig mannen durfden de uitdaging überhaupt aan. De enige heteroseksuele man die toestemde om de uitdaging aan te gaan, vroeg na de opnames of de beelden verwijderd konden worden omdat hij bang was voor de reacties van zijn omgeving.
De videobeelden roepen op tot nadenken, helemaal in contrast met de recente #allemannenhandinhand actie. Daarin werd opgeroepen aan mannen om hand in hand op straat te gaan, om solidariteit te tonen met twee mishandelde homo’s uit Arnhem. Beluister hier de podcast Joop Café over anti-homogeweld met Ahmed Marcouch en Homo activist Tomas Derckx.
Foto: CC  Lynn Friedman

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

wardtmar
wardtmar9 mei 2017 - 12:24

Jemig, deprimerend. Ik zou graag hand in hand lopen als dat helpt om het wat normaler te maken.

EricDonkaew
EricDonkaew9 mei 2017 - 2:37

"Ich bin wie du" van Marianne Rosenberg is, wellicht onbedoeld, een homolied geworden. Met de tekst kun je overigens twee kanten op: hetero en homo. Ik dacht net vijf minuten geleden aan een nieuw onbedoeld homolied: "Hand in hand, kameraden!". Waarom ook niet, eigenlijk?

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder8 mei 2017 - 20:16

Soms is het niet gewenst maar mannen hebben er meestal geen probleem mee om vrouwen bij begroeting op de wang te kussen. Niks seksueels. Vrouwen willen dat onderling ook wel doen. Het zou goed zijn als hetero mannen ook wat meer met elkaar zouden zoenen. Zolang onderling contact tussen mannen nog steeds beperkt blijft tot een handdruk zal er niets terechtkomen van de emancipatie van de man en de acceptie van mannen liefde.

1 Reactie
Hudson
Hudson9 mei 2017 - 6:54

In Frankrijk zoenen de mannen elkaar gewoon bij begroeting. Je wordt gek aangekeken als je niet daaraan meedoet.

Haastig
Haastig8 mei 2017 - 19:37

Treurig.

Jantje68
Jantje688 mei 2017 - 19:34

Ik ben het meest verbaasd over het feit dat politiek correct Nederland hier over verbaasd is. Zegt veel over hoeveel de grachtengordel werkelijk weet van Homoseksualiteit, van acceptatie daar van en van de samenleving als geheel. 15 jaar naar Pim Fortuyn nog steeds in een bubbel.

1 Reactie
KeesV3
KeesV38 mei 2017 - 20:32

@Jan Bijzonder inderdaad. Zouden ze ook zo verbaasd zijn als ze seksistische reacties op GeenStijl lezen. Of zijn dat zaken die bekend behoren te zijn? "De videobeelden roepen op tot nadenken" Waarom roept het niet op tot actie? Hier zijn we bij mijn weten al 30 jaar over aan het nadenken.....

Kaboel
Kaboel8 mei 2017 - 14:33

Ja dan hebben de vrouwen het makkelijker

1 Reactie
Terry Berdet
Terry Berdet8 mei 2017 - 19:39

Dat kun je tegenwoordig wel bijna onder elke nieuwsbericht plaatsen.

Ratelaar
Ratelaar8 mei 2017 - 14:29

Jammer dat homosexuele stelletjes nog niet ongegeneerd hand in hand kunnen lopen. Wat dat betreft is mijn in Kabul een stuk progressiever, daar zie je heel wat mannen hand in hand lopen.

2 Reacties
johannn2
johannn28 mei 2017 - 15:34

Ratelaar, Maar daar is het juist goed gebruik tussen vrienden, en heeft het niets met seksualiteit te maken. .

Ratelaar
Ratelaar8 mei 2017 - 19:36

@Johannn Dat weet ik. Er zijn dus ook landen en culteren waar mannen hand in hand lopen en er niemand van op kijkt. Toont dat dan aan dat die landen wel tolerant en vrij zijn? Zelf ken ik ook homo's die elkaar begroeten met drie kussen (geen stel) op de wang daar voelde ik me de eerste keer ongemakkelijk bij. Maar dacht ik later, hoe komt dat? Omdat ik het niet gewoon was. Maakte mij dat homofoob? Nope het was simpelweg omdat het afweek van wat ik tot dan toe gewend was. Nu kijk ik er niet meer van op. De meeste reacties die ik zie in het filmpje zijn verrast. Wat mij wel opvalt is dat het verbaal geweld uit een bepaalde hoek komt. Dat mag ook worden benoemd. http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2017/04/groep-mishandelt-twee-homos-met-betonschaar-in-arnhem-483096/ Homostellen die uit wijken worden weggepest. https://www.google.nl/amp/www.volkskrant.nl/binnenland/homostel-weggepest-uit-utrecht~a998082/amp Daarover maak ik me grotere zorgen dan een scheve blik of een ongemakkelijk gelach. En toch snap ik dat ook dat laatste ervelend is voor homo sexuelen.

RobSon2
RobSon28 mei 2017 - 13:39

Ja in de grote steden is het wel wat anders dan op het veilige Binnenhof. Iedereen die in de steden woont/komt wist dit natuurlijk al lang. LHBTQ acceptatie is ver te zoeken.

A2
A28 mei 2017 - 13:21

Het geeft pijnlijk neer hoe open de afkeer voor homoseksuele mannen is. Als twee vrouwen hand in hand lopen is er niets aan de hand. Nederland is al decennia lang pseudo tolerant , er kan een hoop maar eigenlijk niet. Het is een facade die al veel te lang onterecht heerst.

Pissa Tikar
Pissa Tikar8 mei 2017 - 12:53

Misschien is het interesant om te laten zien wie er negatieve reacites geven.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer8 mei 2017 - 16:23

hoezo?

Poubelle
Poubelle8 mei 2017 - 20:45

Het dader profiel zal afhankelijk de locatie verschillen. Hetgeen wat ze wel gemeen hebben is dat het klootzakken zijn.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 mei 2017 - 12:01

[hoezo?] Omdat in het huidige Nederland "ze met hun poten van onze homo's af moeten blijven, dat is ons eigen privilege".

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 mei 2017 - 12:30

Tsja, dat is best triest.